Hur inflammationerna agerar gentemot vissa sjukdomar – Idag bloggar jag om hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdomar

Om du tillhör gruppen med högt blodtryck, kan detta vara intressant för dig. Själv blev jag utsatt för så hög stressbeläggning i oktober att mitt blodtryck gick upp till 221/169 med risk för hjärtinfarkt. Samtidigt miste jag hörseln på ena örat. Här ser du vad jag kommit fram till i min forskning kring inflammation och hjärtsjukdomar.

Längre fram kommer jag även att blogga om Alzheimers och Diabetes avseende inflammationer.

Du som känner mig sedan tidigare, vet också att jag i många år varit certifierad handledare för Chi Neng Qigong. Inom Qigongen talar vi om att vi har två hjärtan; dels det vanliga, dels det som vi kallar för Mingman. Mingman är ett område placerat vid 3-4 kotan nerifrån ryggraden och rakt in mot naveln. Enligt kinesisk medicin behöver vi ta hand om båda våra hjärtan. Men mer om detta i ett annat blogginlägg. Vill du läsa mer om onlinekursen ”Mentala vitaminer med Qigong”, klicka på länken.

Var rädd om ditt hjärta

Hjärtsjukdomar byggs upp i blodkärlens väggar och blockerar dem som igenstoppade rör. Men blodkärl är inte rör. De består av levande, reaktiv vävnad och är känsliga för skador. Till exempel är de mycket känsliga för proinflammatoriska föreningar som AGE och ALE. De giftiga föreningarna bildas när olika typer av livsmedel kokas vid höga temperaturer som jag skrivit om tidigare.

Dessa föreningar kan även bildas i kroppen. Diabetiker producerar sitt eget åldrande på grund av de höga blodsockernivåerna och rökare producerar ALE på grund av den höga oxidativa stressen orsakad av rökning.

Oavsett hur vi får i oss dessa, attackerar de giftiga föreningarna blodkärlen, vilket orsakar inflammation och skador. Immunceller riktar sig mot den skadade platsen och migrerar i kärlväggen där de försöker lösa skadan.

Om toxinerna är närvarande i alltför stora mängder, dör immuncellerna. Detta orsakar ytterligare inflammation, ytterligare immuncellinfiltrering och mer celldöd. Cellen förblir gradvis uppbyggd ett giftigt slam som är rik på oxiderade kolesterolföreningar som inte kommer från den cirkulerande kolesterolen utan främst från de döda immuncellerna.

Om det finns för många pro-inflammatoriska föreningar och inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantföreningar i din kost, överstigs hastigheten vid bildandet och kroppens förmåga att ta bort det skadliga. Detta kallas aterom och är en slags talgkörtelcysta.

Ett aterom uppstår då utförsgången till en talgkörtel täpps igen. Eftersom körteln fortsätter att producera talg bildas efterhand en knöl. Vanligtvis uppkommer aterom där det finns talgkörtlar; hårbotten, bål, nacke, ansikte och underliv, men cystorna kan uppstå överallt i kroppen. Hos en del individer uppstår, utan känd anledning, multipla aterom.  Aterom kan vara kosmetiskt störande eller irriterande genom sin placering. Inte så ovanligt är att inflammation tillstöter, varpå ateromen svullnar och ömmar.

Namnet kommer från det grekiska ordet athere, som betyder gröt. Det beror på den ljusa, gryniga massa av talg som skapas när ateromet tillväxer.

Följaktligen byggs ateromen upp och bildar plack inuti artärväggarna som så småningom kan begränsa blodflödet. Om detta händer i en artär som levererar till hjärtat kan det orsaka angina. Om det påverkar hjärnan kan det orsaka förvirring eller yrsel. Om klaffarna brister, som de ofta gör, kan detta leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Problemet förvärras av det faktum att samma inflammation som driver bildandet av aterom i artärväggarna leder till att blodtrycket gradvis ökar. Detta tvingar hjärtat att arbeta hårdare och det gör artärerna mindre elastiska, vilket skapar en kombination av effekter som ökar stress och chockvågor inom artärsystemet.

Statiner är inte särskilt effektiva eftersom de angriper fel mål – kolesterolnivåerna i blodet. Det finns ett växande misstanke om att de relativt små skyddande effekterna av statiner beror på det faktum att vissa av dem har en mild antiinflammatorisk effekt och en kolesterolsänkande inverkan.

Därför är det viktigt att tänka på VAD du äter, hur du motionerar och vilka näringsämnen du tillför kroppen. Jag lovar återkomma med tips.

En hjärtinnerlig hälsning

Monica

Tagged with →  
Share →