Hur man skriver Plot Twists: En guide

Plot twist är en vanlig litterär teknik inom fiktion. Begreppet kommer från engelskan och kan översättas som intrigtvinning eller intrigvändning. (Du kan således översätta detta med intriger.) En plot twist innebär att en historias handling plötsligt tar en oväntad vändning och resulterar i något helt annat än det som läsaren eller tittaren förväntar sig. Metoden används i böcker såväl som film och teater.

Plot twists - intriger

Tänk tillbaka på den där romanen som höll dig vaken, grep tag i dig på grund av en plot twist du aldrig hade förväntat dig? Du berättade för alla du känner att de var tvungna att läsa den. Skulle du vilja skriva en sådan bok?

Handlingar kan vara knepiga att skriva. Vissa försämrar en roman genom att vara förutsägbara, usla eller förvirrande. Andra dyker upp från ingenstans så att läsaren känner sig förvirrad snarare än nyfiken.

Låt oss göra en djupdykning i att skriva en plot twist så att du kan undvika vanliga fallgropar.

Att bemästra hur man skriver plot twist innebär mycket. Den måste vara subtil. Du måste lära dig:

  • Hur man skapar en plot twist
  • Var ska du infoga den?
  • Hur du använder den för att förfina huvudplotten
  • Misstag att undvika

Vad är en Plot Twist?

Plotten är händelseförloppet som utgör din berättelse. Vad ska hända för att få läsarna att vända blad? Plotvridningar ska vara oväntade, oförutsägbara, överraskande – händelser eller avslöjanden som vänder allt ut och in.

Varför spelar överraskning stor roll?

Förutsägbarhet borrar i läsarens hjärna. Det är synd att tråka ut läsaren. En bra plot twist stärker din historia och gör den oförglömlig. Så det är värt tiden att lära dig att skriva bra.

Hur du skriver plottvridningar som fungerar

När läsarna är säkra på vart din berättelse är på väg, skapa uppförsbackar för deras förväntningar med ny utveckling. Plottvridningar kan hända när som helst efter att du har fastställt dina läsares förväntningar.

Den vanligaste fallgropen för plot twist är att de är för uppenbara. Undvik situationer som har blivit överanvända. De gör din berättelse förutsägbar och klichéartad. Undvik att släppa många tips som får läsaren att se vridningen komma. Om läsarna inte är förvånade är de uttråkade.

Så hur vet du om din plot twist fungerar? Läsarna kommer att berätta.

Välskrivna plottvridningar – se nedan exempel

1. Noggrant förebådade

Plantera tillräckligt med ledtrådar. Läsarna blir förvånade men känner sig inte lurade. Ge inte bort alltför mycket så att läsaren gissar vad som kommer. Din vridning får inte vara uppenbar. Läsarna ska känna igen tecknen när de ser tillbaka.

2. Använd subtil felriktning

Var lite lömsk. Led läsarna i misstankar om en upplösning och avslöja den sedan som en återvändsgränd. Men se upp: Var försiktig så att du inte frustrerar din läsare.

3. Lita inte på tillfälligheter

Twisten måste vara vettig annars kommer läsarna inte att köpa den. Visst, tillfälligheter händer i verkligheten, men alltför många tänjer på trovärdigheten.

4. Överensstäm med din berättelse

Du kan avslöja ny information, men den måste vara realistisk och trovärdig.

5. Behåll spänningen

Håll foten på gaspedalen. Håll tempot uppe och du kommer att öka spänningen.

6. Överdriv inte

Begränsa dig till en stor plot twist per bok. Annars verkar det konstruerat.

Tolv exempel på plot twister

1. Falsk huvudperson

Läsarna antar att en karaktär är huvudrollen – men låt hen dö, försvinna eller avslöjas som antagonisten. Falska huvudpersonsvridningar kan vara knepiga, men de kan resultera i minnesvärda berättelser. Att döda en karaktär får läsarna att frukta att ingen är säker. Exempel kan du se i Game of Thrones, i Psycho och i Gudfadern.

2. Förräderi och hemligheter

Huvudpersonen blir vilseledd, någon ljuger för hen eller blir utnyttjad. En karaktär verkar vara en allierad men när hens sanna natur avslöjas vet huvudpersonen inte längre vem hen kan lita på.

3. Poetisk rättvisa

Ett vanligt exempel är en skurk som dödats av sin egen pistol. Tyvärr har poetisk rättvisa använts så mycket att det har blivit en kliché. Du riskerar att stöta bort läsarna. Det positiva är att poetisk rättvisa kan vara känslomässigt tillfredsställande för läsare som älskar lyckliga slut.

4. Tillbakablickar

Problemet med dessa är att de tar läsarna utanför scenen för att besöka det förflutna. Även om de avslöjar något viktigt för berättelsen, är faran att det blir en kliché om en karaktär som dagdrömmer eller faktiskt drömmer och – efter flashbacken – blir jagad tillbaka till nutiden av något eller någon.

Bättre att använda bakgrundshistoria direkt genom att helt enkelt använda en tids- och plats-angivelse. På så sätt kan bakgrundshistoria driva din berättelse framåt.

5. Omvänd kronologi

MementoRomaner som börjar i slutet och går bakåt använder en serie bakgrundshistorier som resulterar i en överraskning. Den psykologiska thrillern Memento Mori är ett sådant exempel.
Handlingen: Ett paket med okänd avsändare anländer till den rättsmedicinska avdelningen. När sekreteraren som tagit emot det öppnar kartongen möts hon av en vidrig stank och en fruktansvärd syn: inne i lådan ligger ett människohuvud! Det är vanställt av förruttnelse men kulan i skallen vittnar om en våldsam död. Till en början kan personalen inte förstå varför huvudet levererats just till dem. Men när identifieringen är klar går den fasansfulla sanningen upp för dem.

6. I medias res

Denna latinska term är ett berättargrepp som innebär att en historia börjar mitt i handlingen, vars helhet blir tydligare efter hand. Missta inte detta för att betyda att din berättelse måste börja med en fysisk handling. Det kan den men i media betyder res specifikt att något måste hända.

Inte inställd, inte sceninställning, inte beskrivning. Det kan vara undertext, en underström av förebådande, men något på gång. Historien börjar i huvudsak, vilket ger läsaren bevis på att hen kommer att fångas, få viktig information som avslöjas senare.

7. Red herring / Röd sill

Red herring är en term som refererar till antingen en typ av logisk felaktighet eller en litterär enhet som ofta används i spänningslitteratur. i retorik och argumentation är röd sill en logisk felaktighet som begås när någon medvetet försöker spåra ur en diskussion från frågan till ett nytt, orelaterat ämne. Den verkar peka på en slutsats – vilket visar sig vara en återvändsgränd med en rimlig förklaring.

Agatha Christie var en mästare på att få flera karaktärer att bete sig misstänkt, men i slutändan är det bara en som är skyldig. Läs hennes romaner.

8. En katastrof

J.R.R. Tolkien använder detta i sina romaner. När allt är fruktansvärt och karaktärerna tror att de är dömda, finns det plötsligt en frälsning. Nyckeln är att huvudpersonen måste tro att hans slut kommer. Ett exempel: I Sagan om ringen tar Gollum ringen från Frodo, och läsaren tror att allt är förlorat. Sedan dyker han in i vulkanen och räddar alla.

9. Opålitlig berättare

I denna twist känner karaktären antingen inte till hela historien (på grund av ungdom eller naivitet) eller har en förvrängd uppfattning, alternativt ljuger uppenbart. Populärt exempel är Forrest i Forrest Gump.

10. En vridning av ödet

Slumpmässig chans inleder en plötslig vändning av förmögenhet, vanligtvis från bra till dåligt. Huvudpersonen får eller förlorar rikedom, status, nära och kära eller långvariga övertygelser. Det är viktigt att göra en sådan twist trovärdig.

11. Förverkligande

Denna vändpunkt för djupt erkännande eller upptäckt är en favorit. Men det finns gånger när den inte är rekommendabel.

12. Deus ex machina

I antika grekiska och romerska berättelser var denna plot twist känd som en guds handling, som bokstavligen betyder ”till gud från maskinen”. Detta hänvisar till en kranliknande enhet som producenter använder för att flyga in en ängel eller annan eterisk varelse till teaterscenen för att rädda någon/något.

Deus ex machina innebär att någon oväntat ingriper till hjälp i en svår situation.

Idag hänvisar termen till en osannolik och oväntad introduktion av ett helt nytt element.

Undvik denna twist såvida du inte skriver parodi eller satir.

Du kan skriva bra plottvridningar

Titta på dina favoritfilmer eller serier. Var uppmärksam på plottvridningar.

Använd sedan kunskapen för att göra din roman till den bästa, med dessa tips i åtanke.

 

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Tagged with →  
Share →