Hypnos och läkning

Du kan som sagt använda hypnos i stället för narkos – det är jag ett tydligt vittne på. Men du kan också använda självhypnos för självläkning eller smärtlindring. Jag är reumatiker och numera har jag sällan medicin mot detta. Någon enstaka gång tar jag smärtlindring i form av tabletter, men oftast använder jag självhypnos.

Hypnos är inget farligt. Det som att drömma. Kanske kan hypnos hjälpa dig bli avslappnad och friskare.

Medicinsk hypnos har en lång historia för smärtlindring, procedurberedning och liknande.

Vid hypnos talar vi med kroppen – inte med din hjärna. Samma sak när du jobbar med självhypnos.

Hypnos är olika sinnestillstånd med ökat inre fokus. Ordet kommer egentligen från grekiska och betyder ”sömn”. Det är således ett alternativt medvetandetillstånd. Lars-Eric Unestål kallar det för AST – Alternativt SinnesTillstånd.

Med hypnos släpper du ditt kritiska tänkande, din tidsuppfattning, dina övertygelser och konvergent tänkande (dvs en sammanföljd baserat på ditt logiska tänkande).

Hypnos är ett slags drömtillstånd men utan att du egentligen sover på traditionellt sätt. Sömn och avslappning går i olika stadier, se bild nedan. När jag jobbar med hypnos brukar mina klienter (och jag själv vid självhypnos) befinna mig i ALFA-stadiet. Detta är då lite djupare än det stadie som vi befinner oss i när vi mediterar. Och de flesta vet hur närande meditation faktiskt är.

Hjärnvågor Hz Betyder
Gamma 25-100 REM-sömn, inlärningsstadie. Kommer från Talamus (baksidan av hjärnan mot framsidan med hög hastighet) Kognitiv bearbetning. Lycka
Beta 12-33 Normalt vaket tillstånd, fokusering, bilkörning
Alfa 9-13 Avslappning, dagdrömmeri (låga nivåer leder till ångest, stress, sömnlöshet, höga nivåer leder till brist på energi och vi får svårt att fokusera)
Theta 3,5-8 Meditation, fantasi, reflektion, sömn
Delta 1-3 Djup drömlös sömn, kroppen helar och läker

 

Så här ungefär ser vågorna ut:

Hypnosvågor

Inom idrotten, musiken och skrivandet (egentligen allt kreativt arbete), kallar vi hypnos för ”flow”. Det är således ett drömtillstånd utan att vi sover i ordets egentliga bemärkelse.

När du hamnar i hypnos behåller du din grundvärdering, din moral och etik. Därför kan ingen ”lura” dig att göra något som strider mot detta. Skulle du – mot förmodan – somna, vaknar du på samma sätt som när du vaknar efter en natts sömn.

Ingen kan således bli hypnotiserad mot sin vilja.

I samband med hypnos blir du ofta skönt avslappnad och kan förändra tankar, beteenden och känslor (KBT) som påverkar hur du mår.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Share →
0 comments
Social Media Integration by Acurax Wordpress Developers
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram