Currently viewing the category: "Hypnos"

Beteende-kompassen och Svanen

Beteende-kompassen

Beteende-kompassen 1Som beteende-kreatör är jag utbildad i ett verktyg som kallas för beteende-kompassen. Därför ger jag dig här några tips om hur du kan föra en inre dialog med dig själv. Förutsättning är givetvis att du vill utveckla dig själv.

Rädsla är det som oftast hindrar dig. Rädsla skapar negativa tankar, känslor och beteenden. Tala med dig själv i första person – JAG! När det är jobbigt kan du tala i andra person – DU! Exempelvis:

― Hör du, Monica, det är inte ok att må så risigt.

Du kan också viska fram detta. Det hjälper. Eller så kan du skrika till dig själv men det blir inte bättre, ha ha. År 2017 gjordes en studie i detta.

Inom NLP talar vi om submodaliteter, dvs HUR du framför en tanke. Submodaliteten är kvaliteten i sinnet.

Svanen – en metodik inom hypnos – från Skottland

SvanenNär jag utbildade mig inom hypnos, fick jag bland annat lära mig tekniken ”Svanen” som min handledare från Skottland lärde ut. Föreställ dig att du skapar en svanhals utifrån en av dina armar. Låt sedan svanen tala med dig.

Tillåt dig att skratta åt detta.

Jag citerar två duktiga hypnotisörer – Ulf Sandström och Fredrik Praesto – som säger att ”skratt är läkande”. De har även en POD kring hypnos.

Att använda ”Svanen”, är nästan som att lära buktaleri. Det ger enorma effekter både på dig själv och (i mitt fall) på mina klienter som verkligen vill förändras.

Lycka till med att skapa dig mental träning!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Självhypnos med andning

AndningGenom att lära dig alfa-tetha-andning kan du träna dig i självhypnos. Hjärnvågorna påverkas av andningen. Det kan du testa genom att springa en kort runda. Ta sedan pulsen. Andas därefter, till exempel genom en Feldenkrais-övning, så får du enkelt ner pulsen och hamnar i ett avslappnat Alfa-tillstånd.

 

 

Andning

 1. Blunda!
 2. Ta ett djupt andetag. Håll andan. Räkna till fyra (1-2-3-4)
 3. Andas ut med en djup suck. Tillåt kroppen  sjunka ihop. Släpp spänningar. Låt axlarna falla ner
 4. Ta ett djupt andetag till. Håll andan.  Räkna till fyra (1-2-3-4)
 5. Andas ut med en djup suck. Tillåt kroppen  sjunka ihop. Släpp spänningar. Låt axlarna falla ner ytterligare
 6. Ta ett tredje djupt andetag. Håll andan. Räkna till fyra (1-2-3-4)
 7. Andas ut med en djup suck. Slappna av ännu mer. Känn efter … Kan du bli än mer avslappnad?

Testa denna andningsövning genom att klicka här: Andningsövning

Qigong- eller Yoga-andning

Förra våren gick jag en kurs i Yoga-andning. Den vill jag gärna berätta mer om längre fram.

Eftersom jag botar min reumatism med Chi Neng Qigong, är jag även tränad i andning. Men vill du lära lite mer, kan du kika här på denna länk som beskriver lite Qigong-andning (dock inte inom den qigong som jag använder, dvs Chi Neng Qigong): Qigong-andning

Att andas rätt, kräver teknik. Här kan du klicka på en andningsapp som hjälper dig andas djupt: Andningsapp

Skulle du vara intresserad av att lära mer om Chi Neng Qigong, andning och andra metoder (mindfulness, avslappning, ökad koncentration – ja, allt som jag kallar för Mentala vitaminer – då kan du läsa mer om min tio veckors onlinekurs här:

10 veckors onlinekurs i Mentala vitaminer med Chi Neng Qigong

På ovanstående sida får du även tillgång till en andningsövning.

Stort lycka till med din andning!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Dina hjärnvågor

Dina hjärnvågorUnder min minikurs om skrivar-hypnos berättade jag lite om hjärnvågor. Detta är något som jag jobbat med under många år.  Du har olika slags hjärnvågor. Hjärnan skapar mening mellan din yttre och inre värld . När du noterar din yttre värld, blir du också medveten om din kropp. Du behöver involvera dina sinnen. Kanske känner du hur du sitter på stolen, att du har smärta i ryggen eller någon annanstans, är hungrig och törstig.

Hjärnvågorna är snabba. Ibland kan du få för dig att den yttre världen är mer verklig än den inre.

Du har tre nivåer av beta. Låg-nivån är avslappnad och uppmärksam. Men om jag säger till mina deltagare i onlinekurserna att de ska få prov på något, ökar uppmärksamheten i hjärnan till mellannivå. Blir du rädd, går du igång på högnivån. Då blir hjärnan oorganiserad, ungefär som att köra i högsta växeln på autobahn i Tyskland.

När du blundar och eliminerar den yttre miljön minskar stimulansen i hjärnan och hjärnvågorna saktar ner. Du går över i ett ALFA-beteende. I Alfa är din inre värld viktigare än den yttre. Så blir det när du mediterar och så blir det för mina deltagare när jag hypnotiserar dem. Du växlar naturligt mellan Beta- och Alfa-stadiet hela dygnet. I Alfa-stadiet måste du pausa hjärnan för att konsolidera informationen. Så fungerar vår inlärning.

Om du blundar och går in i Alfa-stadiet och somnar till samtidigt som du är vaken, hamnar du i Theta. Theta är således när din kropp sover och ditt sinne är vaket.

Den sista nivån kallas DELTA. Det är djupsömn. Då repareras hjärnan och kroppen.

När du vaknar på morgonen, plockar receptorerna på baksidan av ditt öga, upp ljus. Ljuset överförs genom den optiska nerven till baksidan av hjärnan. Tallkottskörteln skapar ett neurokemiskt ämne som kallas för serotonin (signalsubstans). Serotonin väcker upp hjärnan som börjar producera betahjärnvågsmönster.

När det blir mörkt får plötsligt tallkottskörteln en signal och förvandlar seratonin till melatonin.

På morgonen går din hjärna från delta till theta till alfa till beta. När du lägger dig på kvällen, går den från beta till alfa till theta till delta. TVÅ ggr per dag öppnas dörren till ditt undermedvetna (precis som vid hypnos); när du vaknar och när du somnar på kvällen.

Jag önskar dig skön avslappning och är du intresserad av att få hjälp för att skapa resultat (exempelvis för ditt skrivande), kontakta mig. Du kan få köpa en inspelning för hundralappen.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skapa positiva tankar, känslor och beteenden med självhypnos

Negativa tankar, känslor och handlingar

Negativa känslor

När du säger, tänker, känner eller gör negativa saker, påverkar du dig själv negativt. Med självhypnos kan du omvandla detta och skapa positiva saker.

Ibland talar vi om mindfulness som i sig skapar positiva tankar, känslor och beteenden. Att leva i nuet. Hypnos är djupare. Men grunden är densamma.

Träna!

Du kan själv träna dina tankar, känslor och beteenden. Lyssna inåt på dig själv och lägg märke till hur du faktiskt tänker, känner och gör.

Välj följande för att skapa positivitet i ditt liv:

 • Var snäll
 • Var rolig
 • Var empatisk
 • Var uppmuntrande
 • Var kreativ
 • Var leende
 • Var glad
 • Var lycklig (som du faktiskt väljer – om så det är att bara vara lycklig över att solen går upp)

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Det där med hypnos …

Som utbildad hypnoterapeuth får jag ofta frågor kring vad hypnos är, om alla kan bli hypnotiserade osv. Jag har därför valt att göra några spännande blogginlägg om just hypnos.

Hypnos fungerar!

Du går själv ner i hypnotiskt tillstånd minst två gånger per dag, oftast fler. Det är när du vaknar och när du somnar. Hypnos är nämligen tillståndet mellan sömn och vakenhet. Det öppnar upp din kropp, din själ och dina drömmar. Du vet säkert att idrottsmän och -kvinnor presterar bättre med hypnos. De allra flesta golfare exempelvis har testat. Att jobba med hypnos är det som skiljer vinnaren från förloraren. Hypnos kan hjälpa dig prestera men också förändra beteenden. Själv fick jag – för många år sedan – hjälp av en kollega att sluta äta chips. Jag äter annat skräp (älskar Crunchys, exempelvis) men var tidigare tokig i framförallt Grillchips. Hon hjälpte mig sluta stoppa i mig dessa och det har fungerat med några små undantag i många år, således.

Om du vill testa hypnos krävs det att du är lekfull och framförallt mycket nyfiken.

Jag har haft många klienter som velat gå ner i vikt, hitta sina mål eller omvandla drömmar till mål, eller som – precis som jag – velat slippa äta något onyttigt eller tvärtom, lära sig äta något som de inte gillar.

Numera tar jag inte längre emot hypnos-klienter, men jag använder tekniken för egen del och när jag jobbar med coachning och ibland i mina online-utbildningar för att få igång deltagare.

Vi vet att hypnos kommer från Egypten. Det visste kanske inte du. Men till tempel i Egypten kom folk med sjukdomar och obehag som de ville bota. Ibland föll personen i sömn. Några sov länge, andra bara i några sekunder. Detta var grunden till hypnos. Man märkte att personen ofta blev frisk eller av med sina besvär. Ibland kunde de som somnade hitta ett slags metod för egenvård. Den äldsta skrift som tar upp hypnos är skriven ca 1.550 f.Kr. och innehåller massor med recept. Hypnos benämns i den här papyrusen att det handlar om att någon lägger händerna på någon för att bekämpa någon åkomma. Men ordet hypnos fanns inte förrän ganska nyligen. I den Egyptiska mytologin finns gudinnan Isis och där förekommer detta i vad som kallades för ”sömn-tempel”. Troligen var även arkitekten och läkaren Imhotep inblandad. Han var ett egyptiskt universalgeni som tjänade farao Djoser (2667–2648 f.Kr.) under 3:e dynastin i Egypten. Han var överstepräst i solguden Ras tempel i Heliopolis och dessutom farao Djosers uppsatta politiska rådgivare.

Han är den förste arkitekt som finns i skriftliga källor. Det var han som var någon slags förman för det första pyramidbygget i Egypten (farao Djosers trappstegspyramid i Sakkara). Farao Djoser och andra faraoner i Egypten blev hedrade långt efter sin död och fick storslagna monument uppförda i sina namn. Imhotep är en av de få dödliga som har hedrats efter döden men hans grav har inte hittats. Imhotep lär enligt legenden ha varit präst, läkare, filosof, poet och astronom. Under Sentiden (747–332 f.Kr.) dyrkades han som gud och ansågs vara son till visdomsguden Thot. Så vitt man vet så är han den första som har använt sig av pelare inom arkitekturen.

Egypten

Sakkara (eller Saqqara som det ibland skrivs) är ett vidsträckt begravningsområde i Egypten strax väster om Nilen cirka 20 kilometer söder om Kairo centrum. Området var ett gravfält (nekropol) för forntida Egyptens huvudstad Memfis från tidig dynastisk tid (cirka 3000–2680 f.Kr.) och Gamla rikets tid (cirka 2680–2150 f.Kr.) i vilka åtskilliga kungar och högre ämbetsmän begravdes. Det har gjorts flera viktiga arkeologiska fynd i området. Bland annat ett antal mastabas samt tre träsarkofager. Den ena av sarkofagerna innehåller en mumie från Nya riket, cirka 1500–1000 f.Kr. De två andra kommer från Mellersta riket omkring 2000 f.Kr.

Trappstegspyramiden i Sakkara lär ha varit första steget i utvecklingen av den egyptiska begravningsritualen. Före Imhoteps konstruktion begravdes faraoner i enkla mastabagravar. Ordet ”mastaba” är arabiska och betyder bänk. En mastaba är en bänkformad byggnad i lertegel med ett schakt under sig. Schaktet leder till en gravkammare under marken. Farao Djoser bad Imhotep att bygga en trappa med flera mastabor på varandra.

Kung Djoser ville ha en trappa upp till himmelen, till de gudar han en dag skulle ansluta sig till i livet efter detta. Djosers grav blev 62 meter hög och den största byggnaden i Egypten, samt den första i världen som var helt byggd av sten. Monumentet är en magnifik byggnad som visar vilken status en egyptisk härskare har haft. Själva gravkammaren är placerad mitt i pyramiden och konstruerad för att klara det enorma tryck som stenarna ovanför orsakar. Djosers pyramid ligger väster om den dåvarande huvudstaden Memfis. Sakkara var en viktig nekropol för kungar och ämbetsmän fram till Nya riket. Djosers pyramid ligger på ett muromgärdat område med samma storlek som en stad (cirka 13 000 kvadratmeter) Inom området finns kultkapell där farao Djosers odödliga själ dyrkades, men också byggnader som skulle symbolisera en stad som Djoser skulle kunna styra över i livet efter detta.

Pyramiden ser numera ut som en stor grushög.

Imhotep är historiens första läkare som är känd vid namn. Han tros ha varit delaktig i flera viktiga framsteg inom den egyptiska läkekonsten, bland annat behandlingar av benbrott och anatomiska observationer. Han är förmodad författare till förlagan för den så kallade ”Edwin Smith-papyrusen”, som är skriven cirka 1700 f.Kr. Den beskriver anatomiska observationer och förbannelser. På den tiden var magi och vetenskap samma sak. Dock spekuleras det en hel del om huruvida Imhotep verkligen har skrivit denna papyrusrulle. Han ansåg också att himmelen skyddade jorden så att inte rymden skulle ”ramla” ner. Imhotep verkar även ha varit chefsskulptör och chefsvasmakare.

Min erfarenhet av hypnos i samband med operation

Inom läkarvetenskapen tar en del avstånd från detta, vilket jag tycker är konstigt. Det var nämligen en läkare som fick mig intresserad för ca 45 år sedan.

Jag hade fått ett problem som krävde operation. Då fanns det en professor Kengeman (tror jag han hette) på UMAS i Malmö. När jag blev inlagd frågade de mig om jag kunde tänka mig att utföra operationen via hypnos. Nyfiken som jag alltid varit på alternativa metoder, tackade jag JA.

Professorn hade en pipig röst och när jag träffade honom blev jag tveksam. Men det visade sig att han använde en annan röst vid hypnosen. Han berättade för mig att jag skulle känna när han skar och ha ont efteråt. Så var det också. Men jag var trygg i professorns händer och han hade gärna fått dela mig i fyra delar – viss om att han skulle fixa till allt på vägen. Så utan narkos, utfördes operationen.

Nästa vecka berättar jag mer …

Monica

 

NLP – NeuroLingvistisk Programmering – en metod för framgång

NLP-coachJag är utbildad och certifierad NLP-coach.
De som skapat den här kraftfulla metoden på 70-talet är Richard Bandler och John Grinder.

Bandler själv har certifierat mig och jag använder nästan ständigt denna metod när jag coachar eller utbildar mina deltagare.

Vad innebär NLP?

Med NLP kan du måla upp din framtidsbild. Du blir framgångsrik. Kopiera andra som lyckats, så förstår du. DET är vad metoden egentligen går ut på, att fånga andras förmåga till succé.

Upphovsmännen vände sig till framgångsrika personer. Sedan kopierade de deras arbetssätt och skapade mallar för hur vi kan göra oss själva framgångsrika. NLP innehåller många tekniker som gör dig medveten om din egen förmåga till framgång.

En övning handlar om att du bygger upp en levande bild över hur det kommer att kännas, synas och höras när du lyckas med något. I min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” finns en oerhört kraftfull övning kallad NÖHR som hjälper dig att lyckas.

Genom att skapa ett minne över framtiden kan du också påverka dina gener. Det blir helt enkelt lättare att lyckas. Detta framtida minne kan du förstärka med övningen men också genom andra kraftfulla frågor som fördjupar.

Jag är även Beteende-kreatör och använder ett verktyg som hjälper till att nyttja NLP, självhypnos och suggestion på ett sådant sätt att det verkligen blir lättare att skapa succé – oavsett inom vilket område.

Erbjudanden

Nu har jag några erbjudanden till dig.

 1. Du får idag köpa min bok FramgångsRIK & Lycklig till reducerat pris. Ja den är faktiskt så ekonomiskt fördelaktig att den inte kan bli bättre. Du får den till mitt inköpspris + frakt. Ordinarie pris på nätet är ca 229 kronor + frakt. Du får den för 50 kr + frakt, dvs totalt 109 kronor.
  Beställ här!
 2. Coachning med Beteende-analys-verktyg och NLP Idag kan du beställa coachning med dessa fantastiska verktyg för reducerat pris, dvs för endast 500 kronor får du ca en timmes coachning (ordinarie pris är över tusen kronor).
  Beställ här!
 3. Onlinekursen RESAN. Den här kursen hjälper dig hitta dina mål och skapa ett resultat och en framgång mot dem. Kursen är på 6 veckor. Ordinarie pris är 1.095 kronor inkl moms. Idag får du ett erbjudande och kan köpa kursen för endast 800 kronor om du anger följande rabattkod: RES MED FRAMGÅNG
  Beställ här!

 

Hoppa du lockas av att nå din framgång och skapa din framtid!

Välkommen!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Medvetet respektive omedvetet sinne – Del 4

Jag är utbildad hypnos-terapeut och många frågar mig: Vad är egentligen hypnos?

Förra veckan berättade jag att hypnos kan vara att överbelasta minnet. Den här veckan får du en återkoppling till Johari fönster i sista delen om hypnos.

Om du tittar på hur du uppfattas och uppfattar dig själv, med hjälp av Johari fönster, upptäcker du att du har olika dimensioner.

Johari fönster

Ett fönster handlar om vad du vet om dig själv (Arenan), ett annat handlar om vad andra vet om dig, dvs det Blinda. Det är i det fönstret du har företeelser och beteenden som andra ibland talar illa om. Ditt fönster Fasaden innehåller sådant som enbart du vet om dig själv. Du har ett som vi kallar ”okänt” fönster. Det innehåller information om dig som varken du själv eller andra vet. Bakgården till detta är det ”omedvetna”. När du når hypnos, kommer du ner i det omedvetna sinnet.

Hjärnfunktionen består till 20% av medvetenhet och 80% omedvetenhet, dvs undermedvetande, påstår några forskare. I vårt ”undermedvetna” lagras information ungefär som på en bandspelare.

Vårt medvetande är selektivt. Vi kommer ihåg det vi själva vill. Förtränger vi något, sparas det i det ”omedvetna”.

Nu har du fått några användbara verktyg. Testa självhypnos och se om du kan stretcha dig själv och dina mål.

Lycka till!

Monica Ivesköld

Milord Inpiration (ingår i Resultat Direkt)

För mycket sömn leder till döden

Sömn för mycketVanligtvis pratar vi om hälsoriskerna med att sova för lite, men detsamma gäller om du sover för mycket. Här har du några viktiga tankar kring sömn och vad som kan hända. Det är också svårt att påverka någon som drabbats av stora sömnproblem, vilket i sig kan vara sjukdomsrelaterat.

 

Sömn-baksmälla

Inre klockaDet är inte bara sömnbrist som förvandlar oss till vandrande zombies. Att sova för mycket och för länge kan skapa ett bakfylleliknande tillstånd som i forskarvärlden går under namnet ”sleep drunkeness” eller ”sömnfylla”. Anledningen kan vara att din kropps naturliga inre klocka rubbas.

 

 

Insomni

InsomniNär din dygnsrytm rubbas kan detta i sin tur leda till kroniska sömnproblem. Om du sover för länge på morgonen eller tar en lite för lång tupplur under dagen kan det bli mycket svårare att somna när kvällen återvänder.

Insomni handlar om att inte kunna sova. Antingen att inte kunna somna på kvällen, att vakna under natten och få upphackad sömn eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Det är också vanligt med blandningar av de här tre varianterna.

Insomni är mycket vanligt och nära en miljon svenskar lider av det.

 Ökad risk för sjukdomar

Ny forskning publicerad i Journal of the American Heart Association visar att översovande ökar risken att dö i förtid – i synnerhet om du sover mer än tio timmar per dygn. Forskarna hittade bland annat ett samband mellan långa sömnintervaller och hjärtrelaterade sjukdomar och stroke.

Depression

Sömnbrist har en stark koppling till depression och detsamma gäller för det omvända. I det här fallet kan det emellertid vara svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget – översovande kan lika gärna vara ett symtom på exempelvis depression snarare än orsaken.

Ökad risk för diabetes

Enligt forskning publicerad i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism kan risken för diabetes typ 2 öka både om du sover för länge eller för lite. Forskarna menar att ditt sömnmönster kan påverka kroppens glukosnivåer vilket öppnar dörren för sjukdomen. Studien i fråga såg främst denna utveckling hos män.

Ta aldrig en tupplur på mer än 30 minuter

Fara uppstår om du sover längre. Ställ klockan och STIG UPP!

Varför blir du trött av att sova länge?

Det beror på att vi inte ständigt sover lika mycket. Vår sömn skall stämma överens med vår inbyggda biologiska klocka, som tickar i dygn. Den ser till att kroppen är fysiologiskt inställd på antingen vila eller aktivitet. Hormonproduktion, kroppstemperatur och nervsystem följer detta fasta mönster dygnet runt. När vi stiger upp samma tid varje morgon, nollställs den biologiska klockan, och vi fungerar optimalt. Sover vi längre, bringar vi oreda i systemet och får sömn av dålig kvalitet, eftersom kroppen är inställd på aktivitet. När vi vaknar sent på dagen, till exempel efter en fest, väger de extra timmarna sömn på förmiddagen alltså inte fullt ut upp den sömn vi gått miste om under natten. Vår kroppstemperatur vid den tidpunkten är på nedåtgående. Temperaturen rör sig upp och ned under dygnet. Den toppar runt lunch och faller därefter under eftermiddagen och kvällen, tills vi går och lägger oss. Temperatur och sömnighet har alltså ett samband. Ju lägre temperatur, desto sömnigare blir vi.

Balans mellan sömn och vakenhet

Den andra biologiskt styrda mekanismen i kroppen handlar om homeostas (balans) mellan vaken, aktiv, energiförbrännande tid och återuppbyggande sovtid. Vi skulle inte klara av att vara vakna hela dygnet, och inte heller att sova hela dygnet. Vi har ett biologiskt system som för att vara aktivt behöver vila – och för att kunna vila behöver vara aktivt.

Sömnstadiernas funktion

Man skiljer på fem sömnstadier – de lättare sömnstadierna 1 och 2, den djupa sömnen i stadiet 3 och 4 samt drömsömn (REM-sömn). Läs gärna mina inlägg om hypnos som också berör olika sömnstadier. Vi behöver dessa olika sömnstadier. Den djupare sömnen i stadierna 3 och 4 har enligt forskningen en återställande effekt på de kroppsliga funktionerna och drömsömnen tycks vara relaterad till psykologiska (bearbetning av känslor) och kognitiva funktioner (minne).

Men du får ALDRIG sova för mycket. Det leder till döden.

För mycket sömn är utan tvekan skadligt

Det finns en tydlig koppling mellan sömn i medelåldern och chansen att bli friska åldringar. De som sover runt sju timmar per natt minimerar sin risk att dö i förtid och det är faktiskt farligare att sova för mycket än för lite, även om det är en stor stressfaktor att sova för lite och i sig också kan leda till döden.

–Det finns väldigt tydliga samband mellan åldrande och sömn, säger Torbjörn Åkerstedt, som är professor vid Karolinska institutet och föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

–Till slut drar hjärnan ned på verksamheten och det är därför ingen slump att minnesstörningar är ett tidigt symtom baserat på för mycket sömn.

Med en önskan om en god natts sömn och en utvilad, aktiv dag

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Hypnos kan vara att överbelasta minnet – Del 3

Jag är utbildad hypnos-terapeut och många frågar mig: Vad är egentligen hypnos?

Förra veckan berättade jag hur du kommer ner i hypnosen.

Följ mig även nästa fredag så får du veta ännu mer om hypnos mm.

En hypnosteknik handlar om att du kan överbelasta ditt minne, exempelvis genom att räkna baklänges. Sedan försöker vi förvirra hjärnan, givetvis. Denna typ av teknik använder en del säljare. Det är en av anledningarna till att många människor blir oroliga när det finns en säljare i närheten. Men ingen människa kan aldrig få någon annat att göra något som de inte vill.

Förvirra hjärnanDu kan använda självhypnostekniken för att nå dina mål.

Du kanske vill uppnå ett mål om ett år. Då kan du genom hypnos där du blir försatt två år framåt i tiden, titta tillbaka på hur det såg ut när du uppnådde målet.

Detta är vanligt inom idrotten och golfen. När jag mötte golfaren Montgomery en gång sa han att han hade stått på prispallen och upplevt vinsten tidigare – hela 18 gånger. Men i själva verket hade han aldrig vunnit. Självhypnosen däremot hade försatt honom i situationen.

Det syns på oss när vi kommer i trance, genom vidgade pupiller, kroppsstelhet, hyn intar en ljusare färg, andningen blir långsammare osv.

Du kan göra självhypnos genom andning och att räkna. Eller kan du titta på min avslappningsvideo.

OBS! Får inte användas när du kör bil!

Här är länken till den!

Den kräver lösenord. Idag bjuder jag på den. Här är lösenordet:

UL130905

Skriv in ordet och klicka på knappen SKICKA.

Några viktiga tips vid förändring:

 1. Motivation vill ha INRE TILL-mål (aldrig yttre Från-mål)
 2. Lär dig avslappningsteknik, såväl som meditation, Chi Neng Qigong, Mindfulness eller självhypnos.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inpiration (ingår i Resultat Direkt)

Hur kommer du ner i hypnosen? – Del 2

Jag är utbildad hypnos-terapeut och många frågar mig: Vad är egentligen hypnos?

Förra veckan startade jag den här serien då jag förklarade vad hypnos är. Idag berättar jag hur du kan komma ner i hypnosen.

Följ mig varje fredag i fyra veckor så får du veta mer.

Terapeuten och klienten etablerar vad vi inom NLP kallar för Rapport (utan T). Rapport innebär att skapa en undermedveten synkronisering. Därefter sker en avslappning som vi kallar för Trance. Du kan försätta dig själv i trance genom att slappna av. Det är inget märkvärdigt. Meditation är en form av trance. Om du kör bil, gör du det utan att tänka vilket då är ett slags trance-tillstånd. Samma sak om du skriver maskin eller spelar ett instrument. Vi säger att du befinner dig på kompetenstrappans ”omedvetna kompetens”, dvs sista steget avseende kompetens. Se bild nedan. Kompetenstrappan beskriver hur allt lärande går till.

Kompetenstrappan

På första trappsatsen vet inte att vi inte kan. En liten kille exempelvis som vill bli brandman när han blir stor har ingen aning om att han inte kan något om yrket.

Nästa steg har han växt till sig och inser att han inte kan utan måste lära sig olika saker för att bli brandman.

Tredje steget innebär att han tagit körkort, lärt sig livräddning mm. Han är medveten om sin kompetens.

När han inte längre är medveten om att han lägger i växlar eller öppnar dörrar etc, har kompetensen – på sista steget – omvandlats till omedveten kompetens. Det är nu vi bara ”gör”, oftast utan att tänka.

För att fördjupa hypnosen hos en person krävs antingen avslappning eller en induktion. Milton Erickson, som anses vara hypnosens fader, dokumenterade ett antal induktioner som ett slags protokoll.

Det är ingen större skillnad på självhypnos och meditation, möjligen syftet. Meditation är en djupavslappning som kan leda till hypnos. Lyssna på den här filmen och se om du tycker den är behaglig. Du kan använda meditationen för att ta reda på vad du behöver förändra/förbättra. Sen kan du använda självhypnos för att skapa själva förändringen/förbättringen. Så jobbar jag ofta själv. Meditationen behöver således inte vara specifik eller ha ett syfte men hypnosen har.

Har du upplevt att du varit på väg någonstans i bil eller med annat fortskaffningsmedel. Plötsligt är du framme. När du tänker efter minns du inte ens hur du kom dit. Har detta hänt dig? I så fall kan jag berätta att du varit under hypnos.

En person som berättar om detta och även ger dig en liten hypnosövning är Dan Candell, namne till en av mina regissörer under de 8 år jag stod på revyscenen. Då var det Dan Kandel, en framgångsrik skådespelare, dramatiker och numera även författare, som lärde mig stå på scen och nå ut till publiken. Klicka på Dan Kanel och läs lite mer om honom. Jag har haft nöjet att recensera hans bok Via Dolorosa (som du kan läsa mer om här).

Hypnosinstruktion med Dan Candell:

Läs här om hans namne, Dan Kandell.

Och här kan du läsa min recension av Dans bok Via Dolorosa.

Fortsätt följa mig nästa fredag. Då berättar jag mer om hypnos.

Monica Ivesköld

Milord Inpiration (ingår i Resultat Direkt)