Currently viewing the category: "Hypnos"

Vad orsakar kronisk inflammation?

Orsak kronisk inflammation

Kronisk inflammation är ett nytt problem

Hjärtsjukdomar och cancer är orsaker till sjukdom och död i vårt samhälle. Så har det inte alltid varit. Viktorianerna var till exempel relativt fria från dessa sjukdomar. Deras chanser till hälsa var bättre än våra, även utan moderna droger, kirurgi och diagnostik, något som vi har kommit att förlita oss på.

De första åren efter födseln var farliga, men de som nådde sin femte födelsedag hade en förväntad livslängd liknande vår egen. De dog inte av degenerativa sjukdomar utan däremot dog folk vid förlossning, bränder, trauman och infektioner som spreds av sjuka levnadsförhållanden och förorenade vattentillgångar.

Några utvecklade hjärtsjukdomar och cancer. Anledningen till att de var friskare var en diet rik på naturliga antiinflammatoriska föreningar som gav ett omfattande skydd mot kronisk inflammation.

Anledningen till dagens inflammatoriska problem beror på att vi inte bara konsumerar mycket lägre nivåer av naturliga antiinflammatoriska föreningar i våra kostvanor, utan också att vi utsätts för mycket högre nivåer av pro-inflammatoriska föreningar tack vare moderna matlagningsmetoder och förekomsten av tobak och miljöfoxiner.

Eftersom så många av oss lider av kronisk inflammation, är det inte konstigt att vävnadskadorna och de degenerativa sjukdomarna ökar när vi blir äldre. Det har endast litet att göra med åldrandet. Om vi äter en djupt antiinflammatorisk diet skulle vi må bättre.

5 huvud- och 3 sekundära orsaker

Det finns fem huvudsakliga och tre sekundära orsaker till den moderna epidemin av kronisk inflammation.

1. För mycket Omega 6, inte tillräckligt Omega 3

De viktigaste hormonerna som styr det inflammatoriska försvaret kallas eikosanoider. Kroppen använder fettsyror från maten vi äter för att skapa dessa.

Omega 6 fettsyror, som finns i fleromättade växtoljor som solros och majsolja, producerar eikosanoider som främjar inflammation.

Omega 3 fettsyror (från fet fisk) har motsatt effekt, vilket ger eicosanoider som minskar inflammation.

Historiskt åt vi en diet med ett förhållande omega 6 till omega 3 på mellan 1 till 1 och 2 till 1, vilket är ett hälsosamt förhållande. Balansen idag har blivit djupt ohälsosam. Vi konsumerar mat för högt i Omega 6 och alldeles för lågt i Omega 3. Kroppen är därför tvungen att använda för många Omega 6 fettsyror för att bygga celler, vävnader och hormoner – och balansen i kroppen blir pro-inflammatorisk. Förekomsten av Omega 6 och Omega 3 i dagens kost är att vårt intag av fet fisk, den enda signifikanta källan till Omega 3 som vi behöver, har fallerat, medan vårt intag av vegetabiliska oljor, som ger Omega 6, har ökat dramatiskt. Oljor som soja, palm och majsolja används ofta i matlagning och i livsmedel, eftersom de är billiga och välsmakande. Livsmedelsproducenter har inget lagligt krav att producera hälsosam mat.

För att göra saken värre, matas de flesta djur som är upptagna som livsmedel med mat med högt Omega 6-värde. Gräsätande djur har hälsosammare nivåer av Omega 3. Med bra matval och ett Omega 3-tillägg kan du rätta till balansen av ett lägre 6 till 3-förhållande som är antiinflammatoriskt och därför avsevärt hälsosammare.

2. Inte tillräckligt med frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är viktiga eftersom de innehåller bland annat flavonoider. Dessa utövar kraftiga antiinflammatoriska effekter i kroppen. Flavonoider blockerar de enzymer som driver inflammation. Dessa inkluderar COX-1 och COX-2, samma enzymer som riktas mot många antiinflammatoriska läkemedel. De blockerar också ett andra par pro-inflammatoriska enzymer som heter LIPOX-5 och LIPOX-8. Kanske ännu mer kritiskt blockerar de en tredje grupp av pro-inflammatoriska och starkt destruktiva enzymer som kallas matrismetallo-proteaser (MMP). Denna trevägsblockeringsåtgärd utövar en mer grundläggande skyddande effekt än något farmaceutiskt läkemedel eftersom MMPs är direkt ansvariga för vävnadsskadorna som förvandlar kronisk inflammation till öppen sjukdom.

Tyvärr äter vi inte tillräckligt med frukt och grönsaker. The American Cancer Institute rekommenderar att vi äter nio portioner om dagen – men vi klara i genomsnitt endast tre. Utan tillräckligt med frukt och grönsaker är de kritiskt viktiga enzymblockande flavonoiderna inte närvarande i våra kroppar i tillräckliga mängder. Tillsammans med det övergripande Omega 6 till 3-förhållandet skapar detta förutsättningarna för det perfekta inflammatoriska problemet.

3. Pro-inflammatoriska tillagningsmetoder

När livsmedel som innehåller proteiner kokas vid höga temperaturer binder proteinet med glukos eller andra sockerarter för att producera föreningar som kallas Advanced Glycation End Products eller AGEs. Många livsmedel blir brunfärgade  vid höga temperaturer och denna missfärgning är ett tecken på AGE-produktion.

Den mest kända AGE-föreningen är akrylamid, som bildas när stärkelsen i livsmedel kokas vid höga temperaturer. Akrylamid har hittats i chips, pommes frites, toast och liknande livsmedel. Oroväckande har akrylamid klassificerats som cancerframkallande hos människor.

Jag får här ett mycket dåligt samvete eftersom jag älskar chips och liknande produkter. För att sluta med dessa goda saker, fick jag för ca två år sedan hypnos och har därefter kunnat motstå chips. Som den ”chipsoman” jag är, gick det inte utan hypnos. Men med hjälp av hypnosen fick jag äckelkänslor för feta chips. Det enda jag idag unnar mig är liknande godis gjort av majs, typ ostbågar och liknande.

Åldrandet kan ökas i kroppen när glukosnivåerna är för höga, vilket händer vid diabetes. I ett icke-diabetisk tillstånd binder enzymerna glukosmolekylerna till proteiner som bildar glykoproteiner som är nödvändiga för normal kroppsfunktion. Men när blodsockernivån är för hög kan glukos binda till proteiner i kroppen genom icke-enzymatisk verkan. Detta driver bildandet av AGE och leder därmed till inflammation – vilket förklarar varför diabetiker lider av överdriven inflammation, ökad risk för allvarlig sjukdom och påskyndat åldrande.

Åldrandet stimulerar inflammationen. Bindningen av glukos till proteiner orsakar tvärbindning mellan proteiner, och länkar ihop dem på ett slumpmässigt och dysfunktionellt sätt. Detta uppträder genom att huden åldras med rynkor och minskad elasticitet. Invärtes får vi sjukdomar som grå starr, högt blodtryck, blodproppar och njurskador.

När fetter och oljor värms till höga temperaturer skapas ALEs (Advanced Lipoxidation End Products). Dessa är skadliga och mycket pro-inflammatoriska. Livsmedel som innehåller höga halter av både AGE och ALE är:

 • stekt och grillat kött och fjäderfä
 • djupfryst fisk
 • kaffe och coca cola
 • sojasås och balsamin-produkter
 • rökt mat

Kort sagt, snabbmat och till och med värmetorkad mjölk som används till spädbarn.

Men låt oss nu inte bli puritaner. Målet är balans. Mat utan hög fetthalt, högt socker och ett liv utan enstaka efterrätter, kakor, chips eller mellanmål skulle vara mindre roligt. Om du medvetet balanserar dessa livsmedel med antiinflammatoriska livsmedel och näringsämnen, kan du njuta utan skada.

4. Att bli äldre

Nivån av könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron faller när vi åldras och lägre hormonnivåer är inblandade i åldersrelaterad inflammation. Symtom på kronisk inflammation blir tydligare under och efter klimakteriet hos kvinnor och hos män, eftersom testosteronnivåerna minskar.

Kronisk inflammation har citerats som en orsak till sarkopi, muskelförlusten som uppstår vid åldrande. För båda könen accelererar tendensen till ökad inflammation vanligtvis efter ca 45-50. För att göra saken värre finns det bevis för att vårt immunförsvar kan bli mindre effektivt vid kontroll av inflammation när vi blir äldre.

Du kan inte stoppa åldrandet, men det finns överväldigande bevis på att du kan sakta ner åldrandet genom att minska eller förebygga skador som orsakas av kronisk inflammation.

5. Att vara överviktig

Övervikt och fetma är viktiga orsaker till kronisk inflammation. Detta beror på att överskott av fett utsöndrar proinflammatoriska föreningar. Det är lika farligt med äppelformad fetma (fett runt magen) som med päronformad fetma (fett runt höfterna). Fett runt höfterna, låren och botten utsöndrar proteiner som leder till inflammation och insulinresistens.

I ett samhälle där nästan 30% av befolkningen är fet och 62% är officiellt överviktiga, har fettets inflammatoriska roll blivit en viktig orsak till ohälsosam och ökat åldrande. Våra expanderande midjelinjer är kopplade till höga intag av proinflammatoriska, bearbetade livsmedel som har höga sockerarter och Omega 6-fetter, och till vår allmänt låga nivå av fysisk aktivitet, som i sig är proinflammatorisk.

Eftersom överflödigt fett är pro-inflammatoriskt och kronisk inflammation är en faktor i hjärtsjukdomar som stroke, diabetes, Alzheimers och ett antal cancerformer, är det knappast förvånande att övervikt är en riskfaktor för alla dessa sjukdomar.

6. Rökning och förorening

Exponering för luftföroreningar kan utlösa oxidativ skada och kronisk inflammation. Rökning är en ledande orsak till sjukdom, ökat åldrande och död, och stadsbor som utsätts för höga nivåer av dieselutsläppspartiklar är också i fara. Exponering för vissa bekämpningsmedel kan också utlösa inflammation.

7. Överflödiga fria radikaler

De flesta har hört att fria radikaler kan skada din hälsa. Det är faktiskt bara ett överskott av fria radikaler som är skadligt. Någon nivå av friradikalverkan är normal och en nödvändig del av immunsvaret mot patogener som bakterier och virus. Men överskott av fri radikal verkan kan faktiskt orsaka skador på celler och så småningom stora hälsoproblem.

Fria radikaler är små partiklar som bildas under miljarder kemiska processer som äger rum i människokroppen. Vi är gjorda av molekyler som i sin tur består av atomer, och både molekyler och atomer har elektroner som omger dem.

Elektroner är i allmänhet parade, men under vissa reaktioner kan en elektron bli lossad. Den återstående atomen (eller molekylen) blir nu en instabil ”fri radikal”. För att bli stabil måste fria radikalen fånga en elektron från en annan molekyl, men då blir den andra molekylen en fri radikal. En kedjereaktion av molekyler som avlägsnar elektroner från varandra. Processen av friradikalbildning kallas oxidativ skada, eftersom syremolekyler är involverade. När ett skuren äpple blir brunt är ett känt exempel på oxidativ / friradikalskada.

Överdriven friradikal / oxidativ skada på vävnaderna bidrar till åldersrelaterade sjukdomar från hjärtsjukdomar till cancer. Det finns ett antal kända faktorer som ökar nivåerna av fria radikaler i våra kroppar, vilket inkluderar rökning, strålningsexponering (till exempel ultraviolett, röntgen och allt radioaktivt ljus) och inflammation. När celler skadas av inflammation producerar de giftiga föreningar som utlöser frisättningen av överskott av fria radikaler. Den resulterande oxidativa stressen skadar ytterligare dessa celler, och denna process frigör en andra våg av inflammatoriska föreningar. Denna onda cirkel driver både sjukdomen och åldringsprocessen, såvida inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantskydd finns på plats.

För några år sedan förklarade centrumet för miljö- och hälsovetenskap i Australien att: ”Bevis ackumuleras att de flesta av degenerativa sjukdomar som drabbar mänskligheten har sitt ursprung i skadliga fria radikalaktioner. Dessa sjukdomar innefattar ateroskleros, cancer, inflammatorisk ledsjukdom, astma, diabetes, senil demens och degenerativ ögonsjukdom. Processen med biologisk åldring kan också ha en friradikalbas.

Därför finns det ett växande konsensus bland forskare och kliniker som för att en livsstil ska vara fullständigt sjukdomspreventiv och hälsoskyddande bör inkludera livsmedel och kosttillskott med hög antiinflammatorisk och hög antioxidantkapacitet. Det här är mindre komplicerat än det låter, eftersom antiinflammatoriska och antioxiderande livsmedel ofta är samma mat.

8. Genetiska influenser

All sjukdom och åldersrelaterade sjukdomar orsakas inte uteslutande av livsstil och kostfaktorer. Genetiskt arv kan vara en bidragande faktor, och en avgörande faktor i enskilda sjukdomar. Starka genetiska riskfaktorer har också blivit involverade i cirka 5-8% av fallen av hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers och andra sjukdomar. Men för de flesta av oss är vårt öde inte skrivet i vår genetiska kod. Vårt genetiska arv kan göra oss mer eller mindre mottagliga för livsstil och kostpåverkan. Men du kan kontrollera detta.

Forskare som Federico Licastro och andra från University of Bologna anger att ”Alzheimers sjukdom, ateroskleros, diabetes och till och med sarkopi (muskelmassa) och cancer, för att bara nämna några, har en viktig inflammatorisk komponent, även om sjukdomsprogression verkar också beroende av individernas genetiska bakgrund.

Med andra ord är vissa gentyper mer mottagliga för åldersrelaterad sjukdom. Men samma forskare drar slutsatsen att ”kontroll av inflammatorisk status kan ge bättre chans till framgångsrikt åldrande.”

Att upprätta en antiinflammatorisk livsstil är en prioritet om du vill förbättra din hälsa. Det är dags för en omfattande antiinflammatorisk och antioxidantlösning.

Vill du veta mer, fortsätt läsa min blogg.

Monica

 

Sömn och jobb påminner om vartannat – när det gäller ställtid

Sömn

Har du tänkt på att när du blir avbruten på jobbet, kan du oftast inte fortsätta exakt där du var. Du måste backa bandet och gå tillbaka för att rekonstruera var du var och vad du gjort. Stämmer det? Du tappar värdefull tid genom att gå tillbaka. Enligt forskningen tar det minst 7 minuter att återgå till en arbetsuppgift om du avbryter den med att exempelvis läsa mail. Mailen tar 1 minut i anspråk att öppna upp. Det är totalt 8 minuters ställtid som du troligen om-och-om-igen, dagligen, slösar bort. Du förstår säkert att det tar mer än 7 minuter att gå tillbaka och göra en rekonstruktion av vad du redan gjort i en större arbetsuppgift. Det tar faktiskt i snitt 20 minuter.

Finessen är att räkna ut hur mycket du egentligen ”jobbar” per dag. Troligen endast några få timmar, om ens det. Resten av tiden fungerar som ställtid – ofta helt meningslös. Din dag försvinner i ett ”nafs” utan att du gjort något. Sömn har ett liknande flöde.

När du somnar kommer du först ner i Alfa-stadiet, sedan Tetra och slutligen i Rem-stadiet, där drömmarna börjar. Det tar lång tid för dig att gå ner i djupsömnen. Den som är så värdefull och där ingen forskare eller läkare vet vad som händer mer än att vi reparerar kroppen och knoppen. Blir du väckt av något, kan du – precis som när det gäller jobbet – inte bara ta upp tråden där du lämnade den. Nej, du måste börja från början. Du måste passera de olika stadierna: Alfa-Tetra-Rem osv i rätt ordning. Det är därför vi ibland vaknar och känner oss trötta, precis som om vi inte sovit alls.  

Kanske något att tänka på inför hösten …?

Bättre sömn, mindre avbrott – vad tror du om det? Skulle det funka?

Effektiva hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

NLP – NeuroLinguistiskProgrammering – och kunskap i planering

NLPSom certifierad internationell NLP-coach, bevakar jag ständigt vad som händer inom NLP. Just nu pågår en hel del kurser och liknande med en av grundarna i NLP, Richard Bandler. Det var han som i San Fransisco skrev under mitt certifikat.

I en nyligen gjord intervju med honom tillfrågades han:
Vilka råd skulle du ge till personer som har svårt att planera?

Han svarade att han inte skulle ge några råd utan lära dem hur de skulle planera. Människor har inte svårt för att planera. De planerar bara in fel saker. Ofta skriver de en lång lista över saker som måste göras. Sedan sitter de där, utan att få gjort dem. De skyller på omständigheterna, blir offer. Det är DEN felaktiga länken. DET är den inprogrammerade tanken som Bandler vill ändra på.

Framgångsrika människor är beslutna att få saker gjorda, framförallt för att det känns bra.

Ta exempelvis en person som har röra i garderoben. Denna person öppnar sin garderob, tänker att ”jag borde verkligen göra något åt röran” men försvarar sig med att ”jag har inte tid nu” eller ”jag måste göra detta först” osv. Sedan ägnar de tid åt annat. Detta beror på avsaknad av plan, enligt Bandler.

Bandler säger:
Jag lär människor hur man styr sina tankar och sitt sinne på ett sätt som gör att de får kontroll på hjärnan. Egentligen är det lustigt. När jag startade som hypnoterapeuth, vilket jag numera har utövat i fyra decennier, sa människor att de var rädda för att bli hypnotiserade eftersom de inte ville att någon annan skulle kontrollera dem. Sanningen är att jag lär dem, med hypnos, kontrollera styrningen av egna tankar, hjärnfrekvensen, blodtrycket, samt vilka bilder de ska skapa i hjärnan. Jag visar dem vilka mekanismer som förmodligen, för första gången i deras liv, kommer att ge dem kontroll över hur de tänker, hur de känner och därmed vad de kan göra.

 

Precis som Bandler, är det detta som jag också levererar till mina deltagare på kurserna, till mina klienter som beställer coachning och/eller hypnos.

Jag lär mina deltagare i de digitala Planeringskurserna, hur de får framgång utifrån sin planering. I kursen Nålsögat, lär jag deltagarna hur de byter ut tankar mot kroppsminnet och på så sätt kan stänga dem, vilket minskar stress och skapar ett inre lugn som gör att de sover bättre och presterar i glädje. Vill de ha djupare hjälp, kan jag utifrån djupavspänning och hypnos, hjälpa dem programmera upp hjärnan så att de verkligen lyckas.  NLP handlar mycket om att lära sig tänka rätt för att få gjort rätt saker.

Stäng av tankarna

Hör gärna av dig för mer information.

Välkommen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hur du peppar dig själv i 5 enkla steg

Egen peppning 2Hur skulle det vara om du kunde peppa dig själv när du känner dig nere eller är omotiverad?

I våra kurser för att nå resultat, slutet på en resa, ditt mål eller dina drömmar, ingår till och med starka avspänningsavsnitt på video. Avsnitt som är hypnotiska. Går det att peppa sig själv?

Absolut!
Här får du några välförtjänta tips.

 

 1. Klapp på axelnKlappa dig själv på axeln
  Hur ofta står din chef i dörren när du ska gå hem, och säger:
  – Bra jobbat idag!
  Tänkte väl det: Aldrig eller åtminstone ytterst sällan. Hade chefen stått där, hade du kanske rentav blivit misstänksam.
  Alltså klappa dig själv på axeln när du går hem och säg: Bra jobbat idag!
  Du behöver kanske även SE vad faktiskt gjort? Det är lätt ordnat. Lägg 2 minuter innan hemgåendet på din elektroniska kalender och skriv in VAD du gjort under dagen. Inga detaljer utan mer i sjok.
 2. Motivera dig själv
  Det är ett utmärkt sätt att lindra stressen, öka din självkänsla och stärka ditt sinne. Lär din hjärna att tänka positiva tankar. Det främjar din framtida attityd. Kom ihåg att dina tankar ofta är negativa, som vi säger ”skällande hundar och tjattrande apor”. För att motivera dig själv behöver du lära dig stänga av tankarna. Klarar du det själv är allt perfekt. Om inte, kan du alltid träna tillsammans med oss i vår digitala kurs ”Nålsögat”. Inledningsvis kan du börja med att skriva några post-it-lappar som du hänger upp synligt. På dessa kan du skriva:

  1. Jag har gjort ett fantastiskt jobb med att ………………………
  2. Jag är stolt över mig själv eftersom jag har …………………….
  3. Trots ………………., går jag framåt mot min lycka och framgång
  4. Mina styrkor är ……………………
  5. Jag är tacksam för ………………………
  6. Jag har bevisat att jag kan genom att göra ………………….
  7. Jag ser upp till mig själv som en förebild för ………………………..
  8. Jag tror på min förmåga
  9. Jag kommer att lyckas
 3. Skriv nu följande listor som hjälper dig fokusera och kartlägga men framförallt motivera dig framåt
  1. Mina intressen och styrkor
  2. Mina mål
  3. Handlingsplan för vilka steg jag ska ta för att nå mål
  4. Förtydligande till varför du är så fantastisk och unik
 4. Behandla dig själv med respekt
  Det kan vara svårt att göra något annorlunda. Skapa incitament för att nå din framgång. Sporra dig själv genom att premiera alla steg mot resultat. Skriv upp VAD du ska ge dig efter att du har lyckats genomföra något. Det behöver inte vara dyrbara saker utan kan faktiskt vara egentid eller något annat positivt som en god middag, ett teaterbesök eller bara att få umgås med goda vänner.
 5. VisualiseringstavlaBli inspirerad via YouTube
  Om du exempelvis vill lära dig något nytt, testa YouTube. Där finns massor av information. Vill du skapa en framtida visualisering, exempelvis kan du klicka på länken här till min Visualiseringslektion.

 

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Norman Doidge’s bok: Brain’s Healing Energies

Norman DoidgeDet här är en mycket intressant film som handlar om neuroplastik och hur du kan minimera smärta. Länge har vetenskapen sagt att hjärnan var något vi inte kunde bota hur som helst. Nu vet man att så inte är fallet. Det finns revolutionerande teknik som leder till radikala förbättringar för exempelvis kronisk smärta, stroke, hjärnskador, Parkinson, MS, autism, inlärningsproblem, Downs syndrom och även viss form av blindhet.

Titta gärna på länken genom att klicka här.

Doidge diskuterar hur han kommit fram till vissa påståenden i sin bok. Han talar bland annat om att psykologen Moskowitz insåg att kroppens ryggrad har en förmåga att dämpa smärta – om vi tillåter det. En annan intressant aspekt är att kronisk smärta är en skada på hjärnan, inte bara på kroppen. Enligt Doidge bok och Moskowitz upptäckt kan vi således påverka smärta utifrån övningar.

Detta stämmer väl in på det som jag själv har lärt mig. Jag har med hjälp av hypnos dämpat smärtan för min reumatism.

På filmen diskuteras även Moshe Feldenkrais metoder, något som jag personligen också har många erfarenheter utifrån, framförallt arbetar jag dagligen med Feldenkrais avslappningsövningar (andningsövningar).

Hjärnans och kroppens motorik/rörelseschema hänger ihop. Du kan, enligt Feldenkrais, ändra ditt rörelseschema för att förändra smärta.

Lite om Feldenkrais

Vetenskapsmannen och fysikern Moshe Feldenkrais (1904-1984) inspirerades av judo och andra österländska kampsporter. Hans metod baserar sig på omfattande kunskaper i anatomi, neurologi och ingående studier av människans utvecklingsfaser. Syftet är att höja individens medvetenhet både kroppsligt och mentalt.

Genom att fokusera på känslan och upplevelsen av rörelsen kan nervsystemet utveckla funktioner och samband med individens rörelsesystem.

Uppmärksamheten riktas framförallt mot HUR rörelsen sker. Denna medfödda förmåga att lära genom att känna och uppleva, påverkar ett litet barn i dess rörelseutveckling, exempelvis att lära sig att gå utan att någon förklarar hur detta skall ske. Detta kallas för sensomotorisk träning.

Citat av Feldenkrais:

”Att göra det omöjliga möjligt, det möjliga enkelt, och det enkla behagligt”

Slut citat

Doidge berättar också om en granne som var dyslektiker. Genom att använda ljud, kan vi tala till hjärnan och översätta informationen till elektriska vågor. Genom att använda denna teknik, berättar Doidge, kunde de hjälpa personer med dyslexi. Efter 1,5 år kunde grannen ta en högre studieexamen exempelvis. Detta kan även användas vid autism.

Några fler tankar kring neruroplasticitet

The Brain’s Way of Healing: Remarkable Discoveries and Recoveries from the Frontiers, är psykiater Norman Doidge’s andra bok. Den är en uppföljare till hans bok The Brain That Changes Itself 

I boken ägnar han ett kapitel åt Moshe Feldenkrais. Först ur ett bibliografiskt perspektiv men även hans tidiga förståelse av neuroplasticiteten.

Språkets begränsningar

“The world is not just black and white, but rather it has all possible shades of grey.”

Så sant. Världen är verkligen inte bara vit och svart.

Det är lättare att förstå varandra när vi är vänner och har etablerat en gemensam upplevelse för orden än att tala exakt för att hoppas bli förstådd.

Smärta går att lindra således och jag är verkligen för alternativa metoder även om jag inte negligerar läkare eller mediciner.

Monica Ivesköld

Frågan är VARFÖR?

VarförVarför är det så att vissa människor lyckas, medan andra kämpar? Varför kan två personer med samma gåvor och lika stora möjligheter uppleva olika? Och varför är inte din önskan tillräcklig för att få dig dit du vill?

Förmodligen har det ingenting att göra med tur eller öde. Jag är säker på att vad du tror har en enorm effekt på vad du upplever. Att bara tänka på framgång är inte tillräckligt för att skapa din verklighet baserad på framgång. Det finns annat som spelar in här … En saknad ingrediens som avhåller dig från att uppnå dina djupaste önskningar …

Så här är det: Du är helt enkelt inte i linje med ditt verkliga syfte.

Låt mig vara tydlig … Om du inte är sann mot dig själv, kommer du inte att se de resultat du vill. Detta leder dig till nästa självklara fråga …

Hur kan du vara sann mot dig själv när ”ditt liv” är i vägen?

VägenHur till exempel, kan du skapa en lustfylld karriär när du saknar pengar för utbildning som du behöver eller för den erfarenhet som krävs? Och hur ska du tjäna de pengar du behöver för utveckling när du inte kan öka din karriär? Detta ”Moment 22″ är vanligt att jag får höra. Det blir en slags icke-vinna-situation.

Låt mig betona detta tydligt: Att vara sann mot dig själv innebär inte bara att uppleva slutresultatet …. Det innebär att du ska följande din väg, anpassa dina energier och dra till dig allt som livet har att erbjuda … Och det är faktiskt mycket enklare än du kanske tror!

Regler för din framgång – bron till succé

Jag har arbetat som effektivitets- och automatiseringskonsult under en mycket lång tid … och under den tiden har jag lärt mig att det finns tre typer av människor:

 • de som tror på kraften att skapa sin lycka,
 • de som inte gör det och
 • de som kräver ” bevis.

Regler för framgång - bron till framgång

De som faller inom den tredje kategorin vill verkligen tro. Om de inte gjorde det, skulle de inte ge livet en chans. Men samhället har lärt dem att detta inte är vetenskap. De har lärt sig att inte lita på sig själva och sin inre kraft. Att nyckeln till framgång ligger i något annat än tålamod och hårt arbete. Trots detta, vet de att det finns något mer. Ännu viktigare är att om de kan hitta sin lycka kan de slutligen eliminera frustrationen och skapa det liv de verkligen vill leva!

I den digitala kursen Resan – Skapa din framtid och framgång, får du verktygen som hjälper dig veta VAD du ska göra, NÄR du ska göra det och HUR du ska finna din lycka och därmed din framgång. Lycka leder alltid till framgång. Framgång leder sällan till lycka. Så det gäller att göra detta på ett stimulerande sätt.

Tänk på att i varenda religion, vartenda samhälle, och i varje enskild kultur som någonsin existerat, finns det framgångsrika personer. De behöver inte alltid vara lyckliga. Därför är det viktigt att inse att framgång kommer från lycka – och aldrig omvänt.

Jag talar av erfarenhet, jag reumatikern som delvis botade mig själv, efter att ha gått på cellgifter i 3 år. Nu är jag sedan 2009 helt medicinfri. Det är – för mig – lycka. Jag har skapat min framgång, uppnått de saker och insikter som jag strävat efter, trots motgångar.

Det gäller att hitta nyckeln till de svar du söker

Nyckel till lyckaVad finns i din horisont? Just nu är du mitt i ett kraftfullt energiskifte. En del säger att världen faller sönder och att mänskligheten har förlorat sin väg, men sanningen är att detta kaos är växtvärk i vår sanna evolution.

Så, för dig som verkligen vill finna din lycka, finns denna digitala kurs som hjälper och stöttar dig. Du kan även beställa coachning av mig. Jag kan med hypnos gå djupare än många andra, för att därmed stötta dig och ditt undermedvetna så att du får världen att snurra i din riktning och till din fördel. Häng med på ”resan” och tillåt dig uppleva lycka som leder till framgång. Lita på mig! Skapa din verklighet så som du vill att den ska vara och placera dig själv i den.

Föreställ dig till exempel, att du faktiskt vet vad som kommer din väg. Tänk dig att du har förmågan att minimera (och även undvika) alla hinder som begränsar dig. Lär dig dra nytta av alla möjligheter som korsar din väg. Sluta oroa dig för morgondagen eftersom du har alldeles för roligt idag. Nöj dig inte med vad livet kastar i din väg, utan skapa den verklighet du vill ha.

När mina klienter kommer till mig, finns det ofta en sak som de verkligen vill veta: Hur ser framtiden ut? Det kan gälla frågor kring livet, effektiviteten och arbetet, att lyckas med något, förbättra relationerna, eliminera stressen osv. Tid och pengar är ofta grunden till önskad förbättring. Och vet du, de har faktiskt samma grundförutsättningar. Om du hanterar din tid så som du hanterar dina pengar (ifall du har sparat några), kommer du att bli Tidsmiljonär utan att vara pensionär. Om du skapar kontroll, kan du öka både pengar och tid, trots att tid är det enda demokratiska som vi har. 24 timmar per dygn, varken mer eller mindre.

Många frågar: Hur kan jag få vad jag vill?

Och jag berätta för dem (precis som jag skriver här) att det viktigaste är att skapa förutsättningar för att uppnå lyckan. Det betyder att du först måste eliminera dina rädslor som hindrar dig. Vi styrs av tre rädslor i livet; Rädslan att inte vara älskad och omtyckt, att inte få tillhöra gruppen och att inte ha kontroll eller vara kompetent. Detta är vetenskapligt bevisat.

Enkelt uttryckt; Om du går genom livet och motarbetar dina energier som leder dig till att uppnå det som din rädsla hindrar, kommer du att fortsätta uppleva dessa hinder resten av livet. Lär dig arbeta med dina rädslor, eliminera hindren, skapa en harmonisk konsert inombords, så börjar fantastiska saker hända!

I själva verket är det en grundläggande tvåstegsprocess

2-stegsprocess

Steg 1:
Räkna ut VAD du vill uppleva, och

Steg 2:
Bestäm hur du bäst får yttre makter att arbeta för dig.

Första delen går ofta lätt. Problemet kommer när du kommer till steg 2.

Jag menar, du måste vidta vissa åtgärder och veta vilka åtgärder som är mest fördelaktiga. Det är här de flesta av mina kunder fastnar. De har ingen aning om hur de ska göra.

Så, låt oss ändra på det. Låt mig hjälpa dig en ”karta” som är lätt att läsa och följa. En karta som talar om hur du uppnår dina drömmar med bästa möjliga resultat. Låt mig hjälpa dig skapa en plan som får dig att uppnå alla dina önskningar, som visar hur du öppnar för möjligheter, hur du övervinner (eller undviker) irriterande hinder som håller dig tillbaka.

Anmäl dig här till kursen som förändrar ditt liv!

Just nu får du ”månen – tur och retur” för endast 1.095 kronor inkl moms. Fullständigt otroligt! Häng med!
Kostnad för privat coachning och hypnos tillkommer, ifall du önskar detta.

Varmt välkommen
Monica Ivesköld
Milord Inspiration

Stressfri och glad

Somna lättVill du hänga med på vårens kurs Nålsögat?

Den innebär att du under 8 veckor lär dig stänga av dina tankar. Det är tankarna som skapar stress och oro.

En del människor har svårt att somna. Med de metoder som du får lära dig, somnar du som ett litet barn. Det vittnar många av mina deltagare om.

Denna kurs körs vår och höst. Nu är det dags för vårens uppstart. Vi kör igång måndag (alternativt tisdag) den 18 (eller 19) april kl 18.45. Du tränar via din dator.

Tankar - byt ut mot kroppsminnetVarje vecka får du nya övningar att träna på.

Du får träna dig att byta ut tankarna mot kroppsminnet. Detta är en helt ny metodik från Kina som ingen annan än jag kör i Sverige. Vi startade för ca 2 år sedan och resultaten är långt över förväntan.

HypnosNär jag utbildade mig till medicinsk hypnoterapeut, fick jag lära mig att våra tankar är så kraftfulla att du – under hypnos – kan få brännblåsor av en blyertspenna. Under åren har jag även lärt mig att vår kropp hjälper till att styra våra tankar och vårt sinne.

Den här kursen arbetar djupare än mindfulness eftersom den verkligen ”stänger av tankarna”. KBT (kognitiv beteendeterapi) innebär att dina tankar styr din känsla och dina handlingar. Det här är moment 22. Många av våra tankar bygger på ren fantasi. Din hjärna kan inte skilja på fantasi och verklighet. Det innebär att du med fantasins hjälp drar igång dina hormoner (ofta stresshormonerna). Du kan inte styra ditt autonoma system mer än att ta ner pulsen med hjälp av andningsteknik. Därför kan det vara bra att hitta din egen on/off-knapp. I kursen får du programmera in den på din kropp så att du alltid har den tillgänglig.

Vill du hänga med? Anmäl dig via denna länk!
JUST NU-erbjudande: Endast 995 kronor!

Välkommen!
Monica Ivesköld

 

 

Andningen är avspänningen som hjälper dig minska stressen

För att vara kvalitativt effektiv, dvs skapa resultat med så liten ansträngning som möjligt, behöver du vara avspänd men alert.

Denna andningsövning som är en otroligt dynamisk Feldenkrais-övning hjälper dig med detta. Träna detta varje dag, gärna flera gånger, och du kommer att må så mycket bättre. Själv tränar jag sedan många år tillbaka detta, varje dag.
Andningen tar ner pulsen, påverkar dina autonoma sinnen, och minskar därmed stressen. Den skapar samtidigt en fokusering inifrån och ut. Fokuseringen gör att du åstadkommer så mycket bättre saker på kortare tid.

Jag har botat min reumatism med daglig träning av Chi Neng Qigong och har även lagt till denna andningsövning samt givetvis hypnoterapi (eftersom jag även är utbildad inom detta). Med Qigong, andningsövningar och självhypnos kommer vi långt och kan minska både smärta och stilla oro.

T o m personer som lider av Parkinson och stundtals är överrörliga, kan få hjälp genom denna andningsteknik.

Monica och Li Hongshi 2Inom Qigongen använder vi metoder som påminner om Mindfulness men går djupare. Enligt de världsledande gurus från Kina som jag själv tränar för (varje vecka), använder vi en teknik som går djupare än enbart sinnet.  Skillnaden, som de säger, är bl a att Mindfulness inte är avslappning medan den fördjupning som de forskat fram under senare år, är avslappning knuten till Chi Neng Qigong-rörelserna.
Mindfulness är inte avsaknad av obehag eller tankar, vilket denna metod fokuserar på. Mindfulness att vara medvetet närvarande i nuet, med full acceptans för det som sker.  Den nya metod som jag studerat in för dessa österländska gurus (och fått tillstånd att vidareutveckla för svenska förhållanden – döpt till Nålsögat) innebär medvetet närvarande men från sinnena – och helt utan tankar.

Detta är synnerligen intressant eftersom hjärnforskningen – framförallt i USA – konstaterar att utmaningen för oss är att översätta befintlig kunskap i handling – inte att lära nytt. Forskaren John Davis, exempelvis, har kommit fram till att vi behöver 8-12 timmars sömn varje natt. Detta för att rensa bort irrelevant information i hjärnan och komma ner i djupsömnen som förbättrar långtidsminnet.
Vad gör vi då om vi inte kan sova 8-12 timmar/natt? Jo vi bör meditera och träna avslappning på ett sådant djup att tankarna stängs. Det finns inte så många kurser i detta än, men ”Nålsögat” är en sådan kurs som utvecklats med hjälp av forskning och världsledande gurus. Skicka en intresseanmälan här  – via länken – så får du mer information.

Intresseanmälan: Nålsögat – Stoppa tankarna

Vill du ha information om den digitala Chi Neng Qigong-kursen ”Mentala vitaminkickar” där du även får testa 50 andra metoder, så skicka en intresseanmälan här. Då får du mer information:

Intresseanmälan: Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong

Lugna, avslappnade hälsningar
Monica Ivesköld
Monica@resultat-direkt.se

Känns det tungt ibland?

Träd gråttUpplever du att det ibland känns tungt. Motivationen är inte på topp att ringa och boka kundbesök, ingen vill lyssna på det viktiga som du faktiskt har att förmedla, kunden märker inte att de har behovet – även om du tydligt ser att så är fallet, osv. På kundbesöket förhalar kunden beslutet. Du springer benen av dig på mingel för att hitta kunder, lägger ner massor av tid på sociala medier för att få kunderna intresserade – allt utan den respons du faktiskt hade hoppats på. Tiden räcker inte till. Övrigt arbete blir lidande.

Får du in affärer, har du fullt upp med att leverera och producera. Du hinner inte få upp nya bollar i luften.
Eller du tillhör kanske dem som har bra intäkter men skulle vilja sälja på kortare tid, så att du hinner leva livet mer?

Jag tror att de flesta som jobbar med försäljning, någon gång kan svara ”ja” på någon av ovanstående frågor.

Finns det möjligheter att slippa ovanstående upplevelse?
Klart det finns!
Kan du förenkla och automatisera ditt arbete? Klart du kan!
Kan du öka – kanske rentav dubbla din försäljning – eller sälja för motsvarande belopp men på mindre tid? Klart du kan!
Behöver du stöttning, likasinnande, tips och tricks, kanske rentav någon som ”ligger på dig” (utan att vara chef)?

Vad skulle hända i ditt liv om du kunde förbättra det dagliga arbetet kring försäljningen, om du hade någon att fråga, någon som inspirerade dig, någon som motiverade dig, någon att dela glädjen med när det går bra, någon som hjälper dig att skapa kreativa idéer när det känns mörkt någon dag?

Jag har jobbat med försäljning sedan jag blev klar med min utbildning 1982 och jag lär mig ständigt nya saker. Senast förra veckan testade jag nya program och appar som underlättar i mitt arbete. Du vill kanske ha tips om dessa, få tydliga inspelade instruktioner för hur du ska använda dem osv, så att du slipper känna rädsla för att sätta igång? Vi får ständigt tips om nya saker men de flesta upplever ett motstånd mot att testa och sätta igång – alla är inte odelat förtjusta i datorer och programvaror.

Vad tror du händer om du får en övning per dag, 5 dagar i veckan, i 10 veckor? Tror du då att du skulle kunna automatisera mer och sälja mer på mindre tid? Klart du skulle!

Mina deltagare i mina kurser gör oftast enorma framsteg. Vi har skippat både Jante och Luther och berättar detta glädjestrålande för varandra, njuter av varandras framgångar vilket sprider sig.

Hur gör du när de 10 veckorna är över, tänker du kanske. Då har du fått mängder med verktyg (både fysiska och mentala) så att du själv kan fortsätta din framgång. Du kanske vill ha ännu mer fri tid eller ännu mer intäkter. Troligtvis har du idéer som du rentav har planerat in i kalendern för att jobba vidare med efter kursslut. Kanske får du vänner för livet – som du vill fortsätta dela glädje och sorg med?

SkyskraporJag kan lova dig en sak! Du kommer aldrig att hitta en liknande kurs igen. En kurs där du får veckovis feedback på allt du gör, där alla gläds med alla, alla stöttar alla när det är tungt och där du får lära dig djup mental avslappning och självhypnos som du kan fortsätta med livet ut.

Vill du veta mer? Vill du nå högre upp, nya höjder, nya kunder? Kontakta mig så berättar jag om denna fantastiska möjlighet alternativt boka dig direkt via länken nedan och hoppa på kursen som startar redan på måndag den 23 mars. Vi träffas helt digitalt, så du behöver inte lägga tid på att förflytta dig. Kl 08.30-09.30 får du igångsättningsinstruktioner och första passet med mental träning och avslappning. Allt bygger på vetenskapliga hemligheter som världsledande gurus har praktiserat under många år.

Anmäl dig här:

Öka din försäljning

Skicka mail till mig, så berättar jag mer:
monica@resultat-direkt.se

Välkommen till ett magiskt liv!

Monica

 

 

Definiera känslan av att vara frisk!

Välmående vovvarDetta är en intressant frågeställning, tycker jag.

De flesta människor kan definiera känslan av att vara sjuk eller av att må mindre bra. Jag har däremot aldrig hört någon definiera känslan av att vara frisk. Har du tänkt på det?

Att definiera en känsla av att vara frisk är att säga att ”jag mår bra” osv. Det blir inte särskilt kraftfullt.
Att vara frisk betyder ”livet självt”. Det är fullständigt obetalbart och grunden för all lycka – eller borde vara det. Något som vi tar för självklart tills det omvända inträffar.  Jag vet!

För ca 8 år sedan fick jag diagnosen PsA Reumatism (Psoriasisartrit). Den skiljer sig från ledgångsreumatism så tillvida att den drabbar mjukdelarna. Ca 0,4% av Sveriges befolkning har detta och den angriper lederna. Även benhinnor, senor och muskelfästen kan drabbas av inflammationen. Det finns en ökad risk för ögoninflammationer, inflammatorisk tarmsjukdom och bland även glutenintolerans.
Det är bra att få en diagnos. Min ledde till cellgiftsbehandling i 3 år. Under dessa år blev min reumatism bättre, samtidigt som jag blev sjukare (av alla biverkningarna). Till slut var jag så dålig att jag bestämde mig för att ”bota” mig själv.

Det lyckades delvis och idag är jag sedan 4 år tillbaka helt medicinfri. Jag kan göra rörelser som en reumatiker normalt inte kan osv. Allt detta baserat på:

1) Chi Neng Qigong-träning dagligen
2) Mental träning och självhypnos dagligen
3) Diverse andra metoder som stärker kropp och själ

Den 4 maj drar jag igång en digital utbildning ”Mental vitaminkick” för dig som vill lära dig må bättre och kunna njuta av din friskhet, ja kanske även definiera känslan av att vara frisk.

Träna dig frisk!

Förutom att du får träna dig frisk tillsammans med mig (som är certifierad handledare för Chi Neng Qigong) får du 5 inspelade övningar per vecka i alla möjliga spännande metoder, allt ifrån Mindfulness till Feng Shui och Hypnos. Du får möjlighet att testa övningarna som är som ett gigantiskt smörgåsbord. Vill du veta mer, hör av dig till mig via länken:

Intresseanmälan: Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong

Träna dig friskNär du lämnar en intresseanmälan, skickar jag dig mer information. Jag lovar dig du kommer att få något som inte finns någon annanstans idag – förutom att du kommer att må bättre. Det enda du behöver göra är att investera din tid och kostnaden för den digitala plattformen där jag lagt in övningarna. Vi tränar tillsammans via datorn i ett digitalt möte varje vecka 1 timme per gång – totalt 10 timmar. Dessutom får du testa andra typer av övningar (5 i veckan) i 10 veckor. Det blir 50 spännande övningar på allt möjligt. Mina kunder tycker detta är fantastiskt och säger att de aldrig hade kommit i kontakt med alla dessa spännande metoder om det inte vore för mig och den här möjligheten. Unna du dig detta också!

Välmående hälsningar

Monica Ivesköld

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed