In media res – berättartekniskt grepp

In media res

In media res innebär att du börjar din berättelse mitt i händelseförloppet. Efterhand blir helheten tydligare för läsaren.

Detta gör ofta att läsaren kastas rakt in i det mest spännande som kan hända.

För att ta ett klassiskt exempel på en roman som börjar så är Hemsöborna. Här kan du läsa vad som händer:

”Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus i en svångrem om halsen. Clara och Lotten voro inne med skötekan för att hämta honom på Dalaröbrygga men de dröjo evigheter innan de kommo i båt.”

Du kan se att romanen börjar i scen som egentligen kommer mycket längre in i handlingen. Läsaren får inte någon introduktion eller förklaring utan hamnar mitt i händelseförloppet. Det är detta som är in media res.

Både boken Odysseen och Illiaden av Homeros är andra exempel på romaner som börjar in media res. Den gudomliga komedin av Dante Alighieri är ett annat exempel. TV-serien Breaking Bad är ett annat exempel.

Hur ska du göra?

För att skriva in media res, gör så här:

  1. Börja i mitten av din story
    Starta med en klimax-scen, en stor konflikt, något som krokar fast läsaren direkt.
  2. Infoga bakgrundsstoryn allteftersom
    Detta kan du göra genom att gå bakåt eller använda dig av flashbacks och skriva en så kallad flätad roman (som jag har gjort i min roman PORTEN TILL FRIHETEN där Henrietta – som ligger på sjukhuset och inte vet om hon ska överleva går tillbaka till minnesbilder från barndomen).
  3. Skapa en akut scen
    Scenen du startar med ska vara kritisk för huvudkaraktären och integrerad i plotten. Läsaren ska direkt fråga sig VAD och VARFÖR detta händer samt bli nyfiken på HUR karaktären ska lösa problemet.

Testa gärna och lycka till!

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →