Karaktärerna för dig som skriver

När du skriver, behöver du jobba med karaktärerna, lära känna dem. Ju mer du känner dem, desto säkrare blir du på hur de agerar och reagerar.

Själv analyserar jag alltid mina karaktärer. Jag skapar ett dokument om var och en, där jag tydligt beskriver hur denna person är. För att göra detta använder jag diverse analysverktyg, något som jag berättade om i min lilla minikurs ”Planera ditt skrivande” som du kan hitta här på min sida (klicka på länken för att komma dit).

Att ha trovärdiga karaktärer i dina romaner eller noveller, är viktigt. Läsaren ska sakna dem när boken är slut. Ofta blir karaktärerna levande genom att de visar känslor. För att göra dessa synliga, behöver du veta hur de skulle göra i en viss situation, åtminstone baserat på sina styrkor, svagheter, konfliktmönster, beteenden, egenskaper och självinsikter.

Jag använder ibland dyra analysverktyg eftersom jag är utbildad i flertalet av dem sedan 30 år tillbaka, men det går också bra att använda gratislänkar på internet. Du kan söka på verktyget och hitta länkar, exempelvis:

 • Big Five
  Här kan du analysera och få fram en del av personens styrkor och svagheter. Klicka på länken och testa själv.
  Big Five är grunden för SDI. SDI däremot är en gigantisk analys där du får fram konfliktmönster och hur personen beter sig tillsammans med andra. SDI kostar mycket pengar att köpa in, men denna lilla test är gratis.
  Här ser du exempelvis hur jag är som person; väldigt öppen, samvetsgrann, extrovert, lätt att ha att göra med, och väldigt lugn och avkopplad (för det mesta).
  Testa genom att göra en analys på dig själv.
  När du gjort den kan du fundera över hur din karaktär skulle ha reagerat och utifrån det svara på frågorna. Då får du svart på vitt hur karaktären är, beroende på vilken analys du väljer.
  Big Five
 • Disc
  Liknande svar får jag vid en gratis test av Disc:
  Disc

  • Vänlig
  • Varm
  • Resultatorienterad, och
  • Pigg och experimentfylld

Detta är endast några exempel. Du anar inte hur många fler som kan göras. Vill du lära dig mer, häng med på vår digitala kurs i ”Planera ditt skrivande” som släpps inom kort. Just nu ca halva priset när du anmäler dig till pilotkursen. Klicka på länken och boka dig. Du bestämmer själv när du vill starta.

Varma hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

Tagged with →  
Share →