Köttfärsgratäng
Idag bjuder jag på en god köttfärsgratäng.
Ingredienser 2 pers
- 300 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
- 1 liten gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 burk krossade tomater
- 1/2 dl chilisås
- 6 potatis, fast sort
- Persillade (eller Knorrs grillkrydda alt salt)
- 1 msk smör
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk lite riven parmesanost
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader
- Skala och hacka lök samt pressa vitlök
- Fräs lök och vitlök samt köttfärsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna
- Rör då och då samt hacka sönder till en röra.
- Salta och peppra.
- Stek tills köttet fått stekyta
- Tillsätt krossade tomater och chilisås
- Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen
- Smaka av köttfärsröran med mer kryddor – vid behov
- Skala potatisen
- Skiva den tunt med en mandolin eller i en matberedare
- Smörj en stor ugnsform med smör
- Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen
- Strö över något krm persillade eller liknande
- Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen
- Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen
- Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk ca 50 minuter
- Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie
- Känn med en sticka i mitten på gratängen att potatisen är mjuk
- Ta ut köttfärsgratängen och strö över riven ost
- Sätt ugnen på maxvärme och grädda några minuter – ca 10-15 minuter – tills osten smält och fått fin färg
- Ta ut gratängen och låt den vila 5-10 minuter innan servering
- Servera med tomat och salladsärtor
Smaklig måltid!
Monica