Köttfärsgratäng

KöttfärsgratängIdag bjuder jag på en god köttfärsgratäng.

Ingredienser 2 pers

  • 300 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 liten gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 dl chilisås
  • 6 potatis, fast sort
  • Persillade (eller Knorrs grillkrydda alt salt)
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk lite riven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök
  3. Fräs lök och vitlök samt köttfärsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna
  4. Rör då och då samt hacka sönder till en röra.
  5. Salta och peppra.
  6. Stek tills köttet fått stekyta
  7. Tillsätt krossade tomater och chilisås
  8. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen
  9. Smaka av köttfärsröran med mer kryddor – vid behov
  10. Skala potatisen
  11. Skiva den tunt med en mandolin eller i en matberedare
  12. Smörj en stor ugnsform med smör
  13. Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen
  14. Strö över något krm persillade eller liknande
  15. Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen
  16. Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen
  17. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk ca 50 minuter
  18. Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie
  19. Känn med en sticka i mitten på gratängen att potatisen är mjuk
  20. Ta ut köttfärsgratängen och strö över riven ost
  21. Sätt ugnen på maxvärme och grädda några minuter – ca 10-15 minuter – tills osten smält och fått fin färg
  22. Ta ut gratängen och låt den vila 5-10 minuter innan servering
  23. Servera med tomat och salladsärtor

Smaklig måltid!

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →