Kreativitet och stress hänger ihop

Nu har jag skrivit 42.072 ord. Det börjar närma sig mållinjen. Därför tänker jag idag tala lite om hur kreativiteten och stressen hänger ihop.

Kreativitetsprocessen brukar delas in i fyra delar, där en av dem är nära förknippad med stress. Oro, vanmakt och förtvivlan hänger således normalt ihop med kreativiteten. Det tänker vi kanske inte alltid på. Vi tror att när vi känner stress är något fel. Så behöver det inte vara.

Man brukar säga att amatörer inväntar att stressen ska släppa för att kunna starta. MEN tänk på att den ALDRIG lämnar dig. Därför kommer de sällan igång med sitt skrivande eller vad det nu är. De professionella, däremot, vet att detta är en del av själva processen. De struntar i stressen och sätter igång genom noggrann planering.

En del skådespelare blir så tagna av detta att de får hjärtklappning eller spyr innan de går ut på scenen.

HjärtklappningOm någon som arbetar med kreativitet säger att de aldrig är rädda eller stressade, ljuger de. Men självfallet kan vi vara mer eller mindre stressade inför uppgiften.

När du tänker på det kreativa projektet som helhet, ökar din stress och slår förmodligen i taket. Därför behöver du skapa detaljplaner så att du kan fokusera på de mindre delarna för att komma framåt.

Så ett tips är att bryta ner. När jag skriver mitt råmanus på 50.000 ord underlättar jag för mig själv genom att i förväg skriva in de scener och kapitel som jag har framför mig. Tillåt dig skriva dåligt! När jag har gjort min plan, har jag brutit ner den via min synopsis, i detaljerade scener. Eftersom målet är att jag ska skriva en scen om dagen (eller ett kapitel), sätter jag namn på scenen och kan då fokusera på VAD jag ska skriva om – hellre än att fokusera på att jag ska prestera 50.000 ord på en månad.

På samma sätt kan du göra med alla projekt i ditt liv. Det är också oerhört bra att ha planen som en mall inför nästa projekt.

Tänk alltid på att du ska ”arbeta” med projektet. Häng inte upp dig på den inre dialogen som skapar stress. Skriv ner allt i planen och fundera sedan på om du behöver ta hjälp av någon som kan mer om vissa saker. Behöver du göra djupare research för något, gör det. Men håll dig till planen och fokusera! I en av våra framgångskurser har vi ett mantra: Navigera direkt!

Genom att sätta igång, kommer du också några steg framåt. Känslan är viktig. Ännu viktigare är det att du bockar av vad du har gjort. Då får ditt undermedvetna en klapp på axeln. Du känner dig duktig. Och genom att känna dig duktig eliminerar du stressen som kommer av rädslan att du tror att du inte är kapabel eller kompetent.

Lycka till med kreativiteten!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Tagged with →  
Share →