Livet blir aldrig som man tänkt av Anethe Bergendahl

Bokrecension

Livet blir aldrig som man tänkt av Anethe BergendahlAnethes bok tog tid på sig att fånga mig.
De första 100 sidorna upplevde jag som distanserade med upprepningar av orden hon och han. Mina förväntningar var stora. Jag hängde upp mig på några felstavningar och grammatiska fel.
Boken fick mina tankar att gå till boken Bitterfittan i vilken frasen ”Livet blir aldrig som man tänkt sig” återkommer. Namnet på boken lät även tankarna gå till den svenska filmen med nästan samma namn ”Det blir aldrig som man tänkt sig”. Ingen av dessa har någon som helst koppling till Anethes bok med det fantastiskt fina omslaget.

Exempel på distanseringen på sidan 22, innebar att meningarna startade med:
Han höjde …. / Fast han verkar … / Och hon i sin tur … / Jessica svarar … / De utväxlar …. / Men Jessica märker … / Hela hans ansiktsuttryck … / Jessica undrar … / Hon vill så gärna fråga … / Han kanske …. / Jessica kan inte … / Han har kanske … / Hon sitter tyst …

Jag är övertygad om att boken hade mått bra av att kortas ner i transportsträckorna men som författare är det svårt att stryka. Ändå är det så viktigt med ”kill your darlings”.

Hundra sidor in i boken, var jag såld. Då kom planteringarna. Anethes ord fångade mig:
”Men hon själv däremot, ängslas över de diffusa smärtorna i magen som kommer och går hela tiden.”

DÅ stegrades min nyfikenhet. Boken grep tag i mig. Sedan sträckläste jag den och uppskattade vad jag läste. Det var som om en osynlig mur hade raserats. Oväntade händelser inträffade och jag ville veta hur den skulle sluta.

Ett extra plus var den fina dedikeringen i boken från Anethe. Tack!

Så här står det på nätbokhandeln om boken:

Jessica Schöön har nyss fyllt fyrtio och arbetar som sekreterare i Malmö. Äktenskapet med Niklas rullar på och deras femtonårs bröllopsdag närmar sig. Plötsligt över en kväll förändras allting. Det som absolut inte får hända – händer. Niklas lämnar henne. Jessicas tillvaro krossas. Förbjudna känslor pyser fram och det blir allt svårare för Jessica att behålla hemligheten utan att bli avslöjad. Livet blir aldrig som man tänkt är första delen i en trilogi.

Feelgoodroman om hur livet obarmhärtigt och drastiskt kan förändras på några få sekunder. Men vad händer när mattan bokstavligen rycks undan fötterna? När hela ens liv krackelerar och bara känns som en enda stor bluff. Romanen handlar också om hur man samlar nya krafter och mod för att gå vidare. Långsamt förändras Jessicas prioriteringar om vad som är viktigt i livet.

Slutet blev lite obekvämt för mig. Jag förstår att det är Anethes sätt att få mig att läsa nästa bok. Ändå blev jag besviken. En bok bör alltid avslöja och lösa upp alla planteringar, ge svar och helst inte avslutas med en cliff hanger som känns mer frustrerande än lockande.

2 pennorJag rekommenderar boken för dig som gillar att läsa Feelgood, ger den två pennor och önskar Anethe stort lycka till med nästa bok i trilogin.

Tack för att jag fick ta del av din första roman, Anethe.

Vid pennan
Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments