Loppet av Catrine Tollström

Bokrecension

LoppetJag har tidigare talat mig varm om Catrine Tollströms bok ”Fängsla dina läsare”, som jag tyckte var en av de bästa handböckerna för oss som skriver.

Nu har jag läst hennes kriminalroman ”Loppet”. Det var en riktig bladvändare. Jag älskar de korta kapitlen där hon lyckades höja stämningen inför nästa scen. Boken var svår att lägga ifrån sig och hon lyckades dessutom överraska mig i slutet, vilket jag vet var ett av målen för henne.

Personligen har jag alltid varit tveksam till svenska kriminalromaner men den här hade allt det som jag letar efter i den genren. Boken håller ångan uppe hela vägen. Den är välskriven och utifrån mitt sätt att mäta får den full pott avseende följande:

  • Varje scen/kapitel har ett eget spännande liv
  • Flödet flyter på med en röd tråd
  • Gestaltningen är mycket fin
  • Miljöskildringarna är bra
  • Dialogen flyter på
  • Perspektiven sitter
  • Vändningarna kommer och in i det sista händer det något

Finns det då inget ”mindre bra” att säga om boken? Nej tyvärr, jag hittade några få felstavningar och annat smått, men den var exemplariskt skriven. Grattis Catrine och tack för att jag fick möjligheten att läsa den. Jag ser fram emot din nästa bok.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken:

En av segerfavoriterna kommer att dö under Vasaloppet …

Skidåkarna står beredda och när som helst går startskottet för årets största skidevenemang. Vad de inte vet är att det har framförts dödshot mot en av dem. Den grävande journalisten Åse Nordenskiöld känner till hoten och ger sig ut i spåret för att bevaka vad som sker. Åses sambo, kameramannen Tim, blir en av det första som förstår att något har hänt — den segertippade vitryssen Bogdan Matvejich Ivanov syns inte längre i bild. Ett intensivt sökande inleds och inom kort gör polisen fynd som tyder på att han har blivit kallblodigt avrättad.

Mitt i kaoset upptäcker Tim att också Åse är försvunnen. Inte långt därifrån tvingas Åse fly för sitt liv. Någon vill till varje pris hindra henne från att berätta vad hon vet. Samtidigt pekar polisens spår allt tydligare mot en misstänkt — Åse Nordenskiöld.

Boken får full pott av mig, dvs 5 av 5 möjliga pennor.

En svensk kriminalroman som jag verkligen rekommenderar.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →