Lycka behöver inte vara så himla stort

Lyckliga tider 26 noveller om lycka 0417 slutligt val Idag blir det ingen bokrecension. Däremot får du en härlig gästblogg av Sarah Larsson, en av författarna i boken ”Lyckliga tider” som lanserades i juli.

Precis som Sarah skriver ”Lycka behöver inte vara så himla stort”, stämmer väl överens. Ofta handlar det om en värme från magen som sprider sig i kroppen.

I den här antologin har 20 författare skrivit 26 underbara noveller om lycka. Vill du köpa boken till rabatterat pris, har jag några exemplar kvar. Hör gärna av dig.

Monica

Sarahs fina gästblogg

Sarah LarssonJag kommer fortfarande ihåg känslan. Jag var arton år gammal första gången jag fick en novell publicerad och skrivandet, som fram tills då hade varit mitt största intresse och den dröm jag allra helst ville jaga, övergick till att bli någonting mer. Ett steg i rätt riktning. En väg att fortsätta gå på. En bekräftelse på att jag kanske faktiskt kunde. Den där första novellen var en vinst på en hemsida och som kort därefter kom att hamna i en tidning. En novell som jag, när jag laddade upp den på hemsidan, inte för en sekund trodde skulle uppmärksammas, och ännu mindre vinna den månadens tävling. Kort därefter följde novell nummer två i min första antologi, en bok med noveller och dikter skrivna av unga personer och som två av mina klasskompisar gav ut på ett eget förlag i kursen ”Ung företagsamhet”.

Sedan har det, otroligt nog, bara fortsatt. Med krönikor, flera noveller i tidningar och ytterligare 14 antologier och så här elva år senare inser jag att känslan fortfarande är densamma. Visst kanske det kändes lite extra speciellt den där första gången, då när det faktiskt gick från att bara vara en dröm till att plötsligt vara en dröm på väg att förverkligas, men glädjen och lyckan finns där varje gång beskedet kommer, varje gång en text hamnar i tryck och varje gång jag får chansen att nå ut med mitt skrivande.

När jag upptäckte novelltävlingen på just temat ”lycka” visste jag därför att jag ville vara med, även om jag då inte hade en aning om vad jag skulle skriva. Faktum är att jag i slutänden inte skrev någonting alls. Novellen fanns redan på datorn, hade legat bortglömd i en mapp på skrivbordet i flera år, ända sedan jag fick i uppgift att skriva den när jag läste skrivarlinjen på distans på Österlens folkhögskola. Då hade den ingenting med lycka att göra. Det var en uppgift som gick ut på att skriva för barn och det var där mitt fokus hamnade. Det där med lycka hade jag inte en tanke på. Inte då.

Lycka kan vara så mycket. Någonting stort. Någonting litet. Något som andra inte skulle hålla med om överhuvudtaget. För mig som har varit sjuk, som har brottats med både utmattning, depression och ångest, är lycka någonting helt annat idag än vad det var tidigare. Oftast är det de små sakerna. Sådant som kanske inte är så märkvärdigt för vissa, som många måhända kan ta för givet, men som jag har lärt mig att uppskatta lite extra eftersom jag vet hur det är att gå utan den där känslan under långa perioder. Så när jag grävde fram den där novellen i mappen på skrivbordet såg jag någonting annat än jag såg när jag först skrev den. Som lyckan i att gunga. Som att känna att magen gör en kullerbytta innanför jackan, som att känna att man flyger. Det där lilla som ibland är alldeles tillräckligt och det enda som egentligen behövs. Det var också därför jag valde att skicka in den. För att kärleken till att gunga kan resultera i lycka, även om novellen i sig handlar om mycket mer än så. I själva verket handlar den om att våga gå mot strömmen. Om att stå upp för andra och motverka utanförskap, oavsett vad människor kommer att tycka. Det kan finnas en lycka i det också. I just den här antologin finns 26 olika definitioner av lycka. Hur lyder din?

Sarah Larsson
En av författarna i antologin ”Lyckliga tider

 

 

Tagged with →  
Share →