Currently viewing the category: "Må bra"

Fläskfilé med polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Fläskfilé m polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Idag vill jag bjuda på en god, lättlagad fläskfilé som jag har komponerat. Den är utmärkt för dig som är viktväktare.

Jag lagade till rätten dubbelt med polkagrisrödbetor och dagen efter värmde jag till lunch med sockerärtor.

Tillagningstid ca 30 minuter / Ca 6 points per person 

Ingredienser 1 person:

 • 3 skivor fläskfilé (2 p)
 • 1 klyfta vitlök, skuren i tunna skivor
 • 0,5-1 cm ingefära, skuren i tunna skivor
 • 3 msk grädde och ¼ dl mjölk (3 p)
 • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
 • 1 msk japansk soja
 • 1 knivsudd sambal oelek
 • Lite salladskrydda, paprikapulver och grillkrydda till stekningen
 • 1 tsk flytande margarin till stekning (1 p)
 • 6 rödbetor typ polkagris eller ½ paket sockerärtor

Gör så här:

Putsa och skiva fläskfilé i 1 cm tjocka skivor. Stek till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Krydda med salladskrydda, paprika och grillkrydda. Lägg ner vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter.

Tillsätt grädde/mjölk, kalvfond, soja och sambal oelek. Låt puttra i ca 5 minuter.

Koka rödbetorna eller sockerärtorna och servera till.

Örtsalt från Österlen – strös över rödbetorna när de är färdiga

Smaklig måltid!
Monica

 

 

Samvetsgrannhet

Samvetsgrannhet text

Samvetsgrannhet är ett personlighetsdrag som innebär att du är plikttrogen, noggrann och bra på att planera. Samvetsgranna människor har en hög grad av självdisciplin. De drivs av en stark önskan att uppnå målen och att utföra åtaganden på bästa möjliga sätt.

Eftersom det relaterar till självledarskapet och din emotionella intelligens, innebär det att du alltid är alert och engagerad i ditt ledarskap. Du tar ansvar för dina egna känslor, ditt arbete, kvaliteten som du producerar, även om du har starka reaktioner.

Hulken

Om du inte är samvetsgrann kanske du säger:

 • De gjorde mig så förbannad och arg.
 • Han retar verkligen upp mig.
 • Hon irriterar mig.

Var ligger ansvaret i ovanstående påståenden? När vi säger så, lägger vi ansvaret på någon annan person. Om du däremot är samvetsgrann säger du i stället:

 • Ilska Angry birdJAG är arg.
 • JAG är upprörd.
 • JAG är irriterad.

Ser du skillnaden? Den andre personen har kanske varit din input till reaktionen men det är enbart du själv som är ansvarig för vad som sedan händer – ingen annan. Genom att samvetsgrant ta ansvar för dina känslor, får du också olika val till handling. Du behöver inte bry dig om eller stå till svars för andra. Det är du själv som har kontrollen för dina känslor. Det ger dig kraften i ditt framtida beslut om vad du ska säga och hur du ska agera.

Jag avslutar med att återigen citera Francis Bacon när han säger:

Citat Francis Bacon 1

Eller den här …

Citat Francis Bacon 2

Och jag tror det även gäller att förlåta sig själv.

Förlåtande tankar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Har du brist på magnesium?

Förra veckan skrev jag om magnesiumbrist. Det är så intressant att vi tar ännu ett inlägg om detta.

Magnesium är ett näringsämne som vi vanligtvis inte får i oss tillräckligt av. Mineralet har fler än 600 metaboliska funktioner. Det skyddar hjärnan. Magnesium är faktiskt så bra mot kronisk stress och ångest att många forskare kallar tillskottet för ”naturens valium”. Hjärnan älskar magnesium.

Hjärna röntgenbild

Magnesium är ingen mirakelkur. Att ta tillskott fixar inte varken ångestsyndrom eller kramper över en natt. Anledningen är att vi i västerlandet har hög brist på mineral i vår kost. Livsmedlen saknar detta näringsämne eftersom det inte längre finns i jorden där grönsakerna odlas. Fälten gödslas med fosfor, kväve och kalium – inte magnesium. 70 % av oss har mycket låga nivåer magnesium i kroppen. Däremot har Japan jord som är rik på magnesium. Japanerna konsumerar ca 700 mg i snitt, vilket påverkar deras livsålder, minskar risken för demens, skapar bättre benhälsa osv.

Forskningen är omfattande. Näringsämnet har många fördelar för vår psykologiska hälsa.

Varför älskar hjärnan magnesium?

MagnesiumFörst konstaterar vi att vår kost och spannmål saknar magnesium på grund av industriellt jordbruk och konstgjord gödsel. När våra reserver av mineralet sjunker kommer vi att märka en känslighet för stress och ångest. Här är några förklaringar:

 • Magnesium finns i många av våra biokemiska reaktioner.
 • Det spelar en viktig roll i celltransport och hjälper cellerna att skapa aerobisk energi.
 • Mycket av det samlas i benhinnorna.
 • Det främjar proteinbildning.
 • Det är vitalt för nervstimulans och muskelsammandragningar, inklusive hjärtat.

Under de senaste 50 åren har magnesium varit en av våra största näringsbrister tillsammans med järn och vitamin D.

Brist på magnesium skapar ångestsyndrom

Bevis från kliniska studier och laboratorier visar att en allvarlig, kronisk magnesiumbrist leder till ett flertal neurologiska problem. Några av dessa är hyperexcitabilitet (dvs överdriven retbarhet), epileptiska anfall och psykiatriska symptom från apati till psykos. Det är allvarligt, men det finns hopp. Allt som krävs är magnesiumtillskott.

Själv har jag tagit upplösligt magnesium för mina kramper i mer än fem år då jag hittade detta på apoteket i Spanien. Det finns numera här också, men inte då. Genom att jag började ta magnesium blev jag piggare och behövde inte vakna varje natt med kramp. Makens Parkinson som också innebär många kramper i tid och otid, minskade och försvann nästan helt. Numera har vi gått över till flytande näringstillskott för hela dygnet vilket innebär att varje kväll tar vi magnesium tillsammans med övriga mineraler som kroppen behöver för att fylla på.

Tsinghua University i Peking

Neuroforskaren Gusong Liu från Tsinghua University i Peking, är en av de främsta experterna inom studien av kopplingen mellan magnesium och vår kognitiva samt emotionella hälsa.

Här är några av hans upptäckter:

 • Magnesium är ett naturliga avslappnande medel
 • De har upptäckt är att magnesium minskar stress och ångest genom att stimulera hjärnans GABA-receptorer. GABA (gamma-aminosmörsyra) agerar avslappnande för hjärnaktiviteten. Om denna beståndsdel inte fungerar som den ska kan hjärnan försättas i ett konstant tillstånd av ”hyperaktivitet”. Då oroar vi oss mer, får besatta tankar, vaknar plötsligt på natten med hjärtklappning mm. Sakta men säkert faller vi ned i en spiral av ångest, en utmattande process som magnesium kan reglera.
 • Magnesium minskar mängden kortisol i blodet. Ett intressant faktum och en av anledningarna till att hjärnan älskar magnesium. Ämnet begränsar utsöndringen av stresshormoner. Kortisol är ett stresshormon. Magnesium skyddar genom att förebygga att ämnet når hjärnan. Som du kanske vet är kortisol en av de farligaste utlösarna av ångest. Det är till exempel vad som utlöser den klassiska ”hjärndimman”. Den hindrar oss från att fokusera, tänka logiskt och minnas ordentligt.
 • Magnesium förbättrar vårt humör. Tillräckliga nivåer av magnesium i kroppen styr våra grundläggande processer såsom muskelavslappning och balans i nervsystemet. En stor positiv aspekt är dess påverkan när det kommer till produktion av korrekta nivåer av serotonin. Serotonin är det hormon som fungerar som en neurotransmittor som reglerar humöret. Låga nivåer är kopplade till depression. Om vi behåller god serotoninproduktion kommer vi att få mer energi och vara mer optimistiska. Magnesium kan hjälpa oss med det.

Hjärndimma

En koppling mellan depression och bristande sömn kräver livsstilsförändring. Meditation är bra. Minskat intag av kött. Arbeta med den mentala förmågan hjälper. Ofta kan sömnproblemen starta detta. För att förändra sömnen kan köttintaget minskas. Meditation, Yoga, Thai Chi och Qigong är utmärkta för att förändra och förbättra både sömn och depression. Hjärndimma innebär röriga tankar, dåsigt huvud. Ofta stoppar patienter med hjärndimma i sig sötsaker och choklad, men det hjälper bara för stunden. Näringstillskott rekommenderas.

För de som drabbats gäller det att fokusera på kamratskap, kärlek och personlig utveckling – inte materiella saker.

Hur vet man om man ska ta magnesiumtillskott?

Nu kanske du är redo att åka och inhandla magnesium. För dig som har njurproblem bör du dock ta det lugnt och diskutera med din läkare.

Om du lider av ångest, stress, sömnlöshet eller någon form av depression kan magnesium verkligen hjälpa. Tala först med läkare.

Förbättra kosten. Köp ekologiskt eftersom det försäkrar att jorden innehåller magnesium. Du vill inte ha bekämpningsmedel eller annat som minskar magnesiuminnehållet i frukten eller grönsaken.

Här är några exempel på livsmedel som är rika i magnesium. Dessa bör du äta ofta.

 • Avokado
 • Lax
 • Pumpa-, sesam- och solrosfrön
 • Persilja
 • Senapsfrön
 • Mandel, kastanjer och valnötter
 • Vetekli
 • Spenat
 • Linser och kikärtor
 • Skaldjur
 • Russin och katrinplommon
 • Ärtor

Ta hand om dig själv

Monica

Trovärdighet i självledarskapet

Trovärdighet

I vårt dagliga liv har vi alla alltför mycket att göra. De flesta planerar inte ens in allt vad de har, vilket är ett av mina största knep för att skapa resultat. Har du planerat in allt i kalendern? Det jag inte har i kalender, finns inte och kommer inte heller att bli gjort. Allt ska finnas där. Men det gäller att prioritera hårt. Vi säger ”ja” till allt utan att fundera på om det får plats i vårt liv och vår almanacka. Ofta får vi inse att vi faktiskt inte hinner och måste ge upp en del aktiviteter. Känner du igen dig? I yrkeslivet tar vi på oss uppdrag som vi inte är kapabla att genomföra eftersom tiden inte räcker till. Självledarskapet innebär att vi måste vara trovärdiga både mot oss själva och mot omgivningen. Var ärlig med vad du är kapabel att göra, mot allt och alla.

Ett annat sätt att tänka trovärdighet handlar om integritet. Enkelt uttryckt betyder det att du ska agera utifrån din värdegrund. Om du säger att du värderar ditt jobb, ingår det i trovärdigheten att du gör ditt absoluta bästa för att skapa resultat på jobbet. Om du säger att relationer är vad du värderar, innebär detta att du aldrig skvallrar eller talar illa om någon annan. Du värderar omgivningens åsikter och tar emot feedback från dem på ett trovärdigt sätt. Om du agerar ärligt får du ärlighet tillbaka.

Men hur relaterar trovärdigheten till dina känslor, ditt emotionella jag? Om du tror på dig själv, kan du försäkra dig om att du agerar utifrån dina känslor om vad som är bäst för dig i en given situation. Andra kan lita på att även om du först överreagerar eller beter dig överilat, kommer dina värderingar att hinna ifatt och du kommer i slutänden att göra det som är bäst för situationen som helhet. Trovärdighet ingår i självledarskapet.

Med stor tro och varma hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Magnesium-brist

MagnesiumHär kan du läsa om vikten av magnesium. Som du kanske sett har jag några intressanta blogginlägg om att må bra, varje fredag här på min blogg.

Läs dem! Mycket information och intressant om magnesium. Själv är jag helt beroende eftersom jag annars får kramp om natten.

Tidigare köpte jag magnesium hemma på Apoteket – som piller. De hjälpte föga. Sedan hittade jag upplösliga tabletter i Spanien. Wow, vilken skillnad. Numera finns dessa även i Sverige. Men fortfarande fick jag kramp under natten och fick då gå upp och ta ännu en tablett.

Numera tar jag näringstillskott VARJE dag, både morgon och kväll. På kvällen tar jag alla mineraler i flytande form. Då får jag i mig vad jag behöver både enklare och snabbare. Jag återkommer till detta i ett framtida blogginlägg.

Läs mer om magnesium här. Intressant inlägg. Ingalill skriver:

Symtom vid brist:

 • Sug efter choklad
 • Hjärtklappning och arytmier
 • Kramp – såsom restless legs
 • Stört näringsupptag och sämre immunförsvar
 • Varierande eller högt blodsocker
 • Högt blodtryck
 • Trötthet, håglöshet. Vaknar för tidigt och svårt att sova. Påverkar energiomsättningen dag och natt.
 • Benskörhet. Minskad kalciumlagring i skelettet.
 • Njursten. För mkt kalcium i förhållande till Mg kan orsaka njursten.
 • Migrän
 • Depression. Magnesium liknar Litium och hjälper till att tillverka signalsubstansen serotonin.
 • Överaktivitet. Många med ADHD behöver tillskott av Mg.
 • Förstoppning. Mg-oxid kan hjälpa mot förstoppning.

Så, du kan se vikten av att tillse att din kropp har tillräckligt med magnesium.

Hälsningar från en krampbefriad
Monica

Besluta är nr 1 för effektiviteten

Kreativitet

Kreativa människor har lätt för att fatta beslut. Det kan vara att starta upp något och beroende på hur din hjärna fungerar, kan det också vara svårt att avsluta. Administratörer, däremot, har ofta lätt för att avsluta men kan ha en viss tvekan till beslutet att starta.

Med andra ord avgör dels din kreativitet, dels din hjärna (dvs din personlighet) hur duktig du är på att besluta.

Viktigt att nämna är att utan beslut minskar din effektivitet. Att besluta är således nr 1 för effektiviteten. När du beslutar att göra något, har du tagit första klivet mot mål.

Nästa viktiga punkt för effektiviteten är att besluta om NÄR du ska starta eller avsluta. Det räcker således inte att säga eller tänka ”jag ska ….”. Du måste också bestämma dig för NÄR du ska göra detta. Nr 2 således för din effektivitet. Och viktigast av allt, lägg in det i din kalender. Tvåan handlar om planering.

Och tredje punkten är att besluta dig för var du ska förvara uppgiften tills det blir dags att påbörja eller avsluta den. Det handlar således om struktur.

Kreativitet handlar om förmågan att skapa något. Du kan skapa ditt liv, din framtid, dina resultat utifrån önskade mål och drömmar. Med andra ord, kan du skapa din tillvaro utifrån de resurser som du får dig tilldelade. Du kan inte skapa en samvaro med andra ifall de inte vill dela tillvaron med dig, men du kan skapa möjligheter för att de vill vara tillsammans med dig.

För att lyckas behöver du reflektera. Genom att reflektera kan du styra tillvaron. Tyvärr har vi alla en massa onödiga inbyggda hinder. Vi kommunicerar med oss själva på ett ibland negativt sätt. Se mitt förra inlägg som handlade om hur du kan synka din inre monolog och därmed förändra dina tankar.

De flesta beslut vi tar i livet är omedvetna. Jag brukade (som personlig coach) göra ett experiment med mina klienter. Så här går det till:
De får ett mynt av mig och de får bestämma vilken sida som betydde JA respektive NEJ.
Sedan får de lova mig att verkligen följa myntets väg.
Du anar inte hur många som lyser upp i ansiktet när det omedvetna valet blir synligt och hur många som mörknar när det omedvetna valet inte stämmer med myntet. Svaret blir självklart. Detta betyder att vi redan till 99,9999 % har fattat ett beslut i vårt omedvetna.

När saker ”går din väg” kan du uppleva dem som ödet eller att något bara sker. Så är det inte. Det är ditt undermedvetna som styr. Ju mer du lär dig om dig själv, desto mer kan du styra din framtid. Historien kan vi inte påverka. Den har redan hänt. Inte lönt att hänga kvar och gräma oss. Saker blir inte ogjorda även om vi tänker annorlunda nu. Gläd dig åt att du har utvecklats och förstår, inser och kan agera annorlunda nästa gång.

När du reflekterar behöver du vara i stillhet. Det kan vara via meditation, mindfulness, eller att du sitter ostört – utan radio, mobiltelefon, sociala medier eller mail.

Kanske är det känslan du ska leta efter – inte tanken.

Barnet inom dig lärde sig känna. Den vuxna människan inom dig har lärt via skolan att tanken har mer kraft än känslan. En rationell tanke, logik och liknande premieras och till slut glömmer vi bort känslan. För att fatta bra framtida beslut behöver du använda båda hjärnhalvorna, jobba med din intuition och känsla. Träna därför din högra hjärnhalva där kreativiteten sitter. Behöver du hjälp med detta, rekommenderar jag vår onlinekurs ”Nålsögat – lär dig stänga tankar och minimera stress”. Du kan klicka på länken för att boka.

Kom ihåg, som jag redan skrivit om i några blogginlägg, att du styrs av rädslor och av passion. Och tyvärr är det passionen som får stryka på foten många gånger.

Självkänslan behövs. Läs mer om den i tidigare blogginlägg.

Mitt råd till dig är att ge dig själv några minuters reflektion varje dag. Stanna upp! Fundera om det du gör är i överensstämmelse med din dröm. Har du omvandlat drömmen till mål? Om inte, gör det omgående. Följ sedan din övertygelse. Skapa ditt drömliv och lev det. Du kan styra det mesta, dock inte sjukdom (fullt ut).

Vill du ha fler tips om hur du gör detta, köp min bok ”FramgångsRIK & Lycklig”. Just nu får du som tack för att du läst mitt/mina blogginlägg boken för mitt inköpspris. Du betalar mig 65 kronor + frakt. Ordinarie pris är 229 kronor + frakt.

Lycka till med livet!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hjärnans kopplingar förbättras av fysisk aktivitet

Hjärnan lyssnar och ser på olika ställen

Ibland undrar man varför man ska behöva uppleva smärtsamma och svåra saker. Några gånger förstår man kanske att det är för att vi ska lära oss mer. Just nu är detta en av mina största frågor i livet – varför ska jag drabbas av detta som pågår omkring mig?

Kanske är det att hjärnan ska lära sig något. Våra programmeringar är viktiga för överlevnaden. I mitt fall har jag en daglig kamp med programmeringen. Ändå är den så självklar. För att lära sig skriva maskin eller spela ett instrument eller köra bil, måste du träna. Det kommer inte av sig själv och inga små rosa tabletter kan få dig att utföra aktiviteten. Endast träning.

När du ska lära dig skriva maskin behöver du för se tangenterna och programmera in hur de sitter. Samma sak om du ska spela piano eller när du ska köra bil – du måste lära dig var växlarna sitter och hur de fungerar.

Genom att lära dig se, går signaler från ögonen till synnerven och sedan vidare till primära synbarken i nackloben.

Den motoriska hjärnbarken ska koordinera dina händers/fingrars rörelser när de utför aktiviteten.

Hörselcentrum bearbetar ljudet och skickar det vidare till andra associationsområden i tinnings- och hjässloben. När informationen når pannloben blir du medveten om vad du gör och kan därigenom korrigera dig själv (i bästa fall). Lägger du i fel växel, kanske det skriker i växellådan. Trycker du på fel tangent på skrivmaskinen ser du kanske felstavningen och likaledes om du trycker på fel tangent på ett piano, då hör du kanske att det är fel ton.

Ju mer du övar desto bättre blir du på det du gör. Till en början får du lägga ner massor med tid för att informationen ska sitta. Alla vi som en gång har lärt oss köra bil, minns säkert hur vi räknade:

Ettan – tvåan – trean och fyran.

Samma sak när vi skriver på maskin: vi måste tänka oss var bokstaven A sitter i förhållande till bokstaven B. Och har du spelat något instrument vet du att du måste träna skalor: C, D, E, F, G, A, H och C.

För att inte tala om första gången du skulle dansa vals. Då kanske du också räknade: 1, 2 och 3.

Allt vi gör de första gångerna för inlärning är mentalt ansträngande. Koncentrationen är på topp. Men har du väl programmerat in det, börjar det sakta men säkert att rulla av sig själv. Det finns ingen van bilförare som sitter och räknar växlarna, eller en van skrivmaskinist som tänker efter var tangenterna är placerade. Ej heller sitter orkestermedlemmarna i Wien på nyårsdagen och funderar över var de ska placera fingrarna. Nej, de måste kanske fortfarande koncentrera sig, men de kan utföra aktiviteten samtidigt som de gör eller tänker på något annat.

Det finns de som inte får hjärnan att samarbeta, exempelvis de som har Parkinson. Då vill inte hjärncellerna ställa upp tillräckligt för att det motoriska systemet ska funka. Men då har en del forskare kommit på att om du samtidigt utför någon rörelse, som att studsa en boll eller ta några danssteg, kan få systemet i hjärnan till att samarbeta bättre.

Därför är fysisk aktivitet något som vi idag vet ger bättre kopplingar i hjärnan.

Detta påverkar även språksinnet. Ett barn som lever i en miljö med ett visst språk kan lära sig tala detta helt utan brytning, något som en vuxen ytterst sällan kan göra. Att vissa språk är svårare att lära beror ofta på att vi är ovana vid ett visst ljud. När vi växer upp och inte tränar på detta specifika ljud, tappar vi kopplingarna i hjärnan. Den neurologiska dörren slås igen och vi tappar bort nyckeln.

Så låt oss träna! Yes!

Monica

 

Vad skapar lycka?

1 A Omslaget i mall version med ISBN ändrad 3De flesta människor kan inte svara på frågan. Jag har studerat och funderat, reflekterat och letat information. Något intressant har jag hittat som jag vill dela med mig av. Speciellt nu i samband med att jag ger ut boken ”Lyckliga tider” med 20 författare. Alla tolkar lycka på sitt sätt. Läs varje novell och få en ny upplevelse.

Jag hittade för några år sedan två kända personer som hade skrivit om lycka; Adam Leipzig och Oprah Winfred.

Adam Leipzig är VD för Entertainment Media Partners, en amerikansk film- och teaterproducent, filmföreståndare och författare.  Tidigare var han chef för Disney’s produktion och även ordförande för National Geographic Films. Här kan du se en liten film där Adam Leipzig talar om självförtroende.

Oprah Winfrey är en amerikansk mediekonsult, skådespelerska, talkshow-värd, författare och tv-producent. Hennes TV-show var det högst rankade tv-programmet av sitt slag i historien. Hon var den rikaste afroamerikanen från 1900-talet och Nordamerikas första svarta multimillionär. Ibland rankas hon som den mest inflytelserika kvinnan i världen.  Hon föddes i fattigdom i Mississippi av en tonårsmor.  Själv blev hon gravid vid 14-års ålder. Sonen föddes för tidigt och dog i spädbarnsdöd. 19 år gammal var hon ett co-ankare för de lokala kvällsnyheterna. Här ger Oprah Winfrey dig sitt bästa råd:

Så många kloka råd. Tack för dem! Dessa vill jag gärna vidarebefordra till dig.

Det finns också en del vetenskapliga studier knutna till frågan.

Enligt Adam Leipzig tar det fem (5) minuter att lära sig skapa lycka.

Oprah Winfrey skrev på sin blogg att hon alltid ställer följande frågor till personer som hon möter:

 1. ”What do you really want in your life? (Vad exakt önskar du dig I livet?) och
 2. “Where are you on the path towards what you really want?” (Var är du på vägen mot vad du verkligen vill uppnå?)

Intressanta frågor. Själv skulle jag besvara dem så här:

 1. Jag vill uppleva lycka! DET vill jag ha i livet och jag vill ha det NU.
 2. Under många år upplevde jag lycka och gör det fortfarande men i mindre portioner. Jag är där jag vill vara i min framgång.

Definierat på vad vetenskapen säger om lycka, kan jag berätta att jag har uppnått lycka. Det är inte så att jag är jublande lycklig varje dag. Små saker kan få mig att känna ett lyckorus, som att läsa en bra bok exempelvis, eller umgås med nära och kära. Men mitt liv – just nu – består mest av kaos. Jag har definitivt under åren uppnått mycket av det som jag önskat mig. Tyvärr råder vi inte över allt och då gäller det att inte fastna i det destruktiva. Många dagar upplever jag numera som ”hela havet stormar”. Det senaste året har jag definitivt upplevt ett stort kaos. Trots detta kaos, kan jag stundtals känna mig lycklig.

Oprah Winfrey skriver om att det handlar om att kontrollera våra tankar. Jag kan berätta att jag, sedan många år tillbaka, har fått chansen att utbilda människor i konsten att stänga tankarna och därmed minimera eller eliminera stressen och oron. Dessa båda ting är definitivt förenliga med varandra: Tankar och lycka (som är en känsla). I KBT (kognitiv beteende terapi) ingår tankar, känslor och handlingar. Det ena leder till det andra, så att säga. Metoden att stänga tankar (som jag döpt till Nålsögat) är unik i Sverige. Den kommer från Kina. Jag har en mentor som byggt ett medicinfritt sjukhus där och som forskat kring detta i många år.

Lycka handlar om personlig utveckling

Oprah Winfrey skriver att hon ofta hör människor säga (fritt översatt):

”Vet du, jag har alltid gjort allt det som förväntades av mig. Jag har gått i skolan, tagit studenten, ibland även tagit större examen. Jag har arbetat och slitit. Och vet du vad? Jag tror att det borde finnas något mer.”

Jag håller med. Under mer än 30 år har jag utbildat människor, framförallt i effektivitet och personlig utveckling. En del av min lycka kommer från att jag har fokuserat på alla dessa fantastiska människor som jag fått äran att hjälpa utvecklas. Deras framgång och framsteg är min lycka. Så är det! Lycka är att fokusera på någon annan – inte dig själv! Framgång skapar inte lycka, men lycka skapar framgång. Fundera över VAD det är som skapar din lycka?

Många människor har inte funderat. En del klagar. Andra tiger och lider. Få har hittat svaret inom sig.

Lycka är inget du tänker – Lycka är något du känner. Tankar skapar sällan lyckliga känslor. Har du någon gång tänkt exempelvis:
– Vad bra att jag idag har hunnit med allt detta och nu känner jag en enorm lycka?

Nej, det tror jag inte att du har gjort. Jag tror att du oftast tänker:
– Usch, jag hann inte med detta idag heller ….

Har jag rätt? Kan det vara så att du tänker negativa tankar? Skapar dessa tankar förutsättning för lycka? Nej, lycka är något du känner – inte tänker. Så hur ska du göra? Vad behöver du fokusera på för att uppleva lyckan? Jag lovar återkomma och berätta mer om hur du kan skapa din lycka!

Håll utkik efter novellantologin med dess 26 noveller som alla berättar om lycka i olika former. Kanske får den dig att känna mer lycka i ditt liv, mer tacksamhet och mer närhet. Vem vet? Var med på vårt virtuella boksläpp. Jag återkommer om tid och datum.

Varma hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (som ingår i Resultat Direkt)

Synka din inre monolog och träna på att skapa lugn

Synka din inre monolog

Len Crawfords målning Inre monologDu kan använda dig av synkronisering, dvs tala dig ur situationen (med dig själv). I samband med kraftfulla emotionella reaktioner följer ofta starka inre dialoger. Du kanske säger många kontraproduktiva och negativa saker till dig själv, såsom:

 • Jag fattar inte att jag sa/gjorde det – Jag är så dum!
 • Jag fixar inte det här – Jag kommer att råka illa ut.
 • Nu räcker det! Jag orkar inte mer!
 • Det här är förfärligt!
 • Ingen bryr sig om vad jag tycker och tänker.
 • Jag tänker inte försöka mer. Låt andra komma underfund med det själva.
 • Det är sista gången jag försöker vara snäll mot henne/honom.

Ovanstående påstående är inte snälla. Tvärtom; de kan vara direkt skadliga för dig. Om du tillåter dessa emotionella reaktioner att styra ditt beteende, kommer du att ge upp, sluta, försaka saker, bli arg, sura, sluta bidra, eller skada dina relationer.

I stället kan du synka din inre dialog så den blir produktiv för dig. Exempelvis kan du förändra ditt snack så här:

 • Jag gjorde ett misstag men välment sådant. Det är frustrerande men jag fixar det.
 • Jag måste fokusera på prioriteringar och be om hjälp.
 • Jag måste ta en paus så att min frustration inte hindrar mig från att göra ett bra jobb.
 • Jag är inte i mitt bästa skick idag. Tar en paus.
 • Det är inte alltid att de väljer mina idéer. Kanske behöver jag feedback på min senaste idé.
 • Låt mig checka att jag har uppfattat målet korrekt. Vad kan jag bidra med för att nå målet?
 • Kanske vill hon/han inte ha en vänlig relation med mig vilket är helt OK.

Träna på att skapa lugn

Inre lugn

Om du har tagit dig tid att reflektera och har fokus på produktiva handlingar, är du på rätt väg. Men kanske har du fortfarande ångest kring hur du ska agera.

Ett bra verktyg för detta är att repetera ditt beteende inombords.

Blunda och föreställ dig hur allt utspelar sig i detalj.
Exempelvis om du har möte med någon, vilken vore då bästa miljön att träffas i.
Kommer du att sitta eller stå upp?
Hur ska du starta konversationen?
Hur kommer ditt kroppsspråk att påverka?
Vilket är ditt ansiktsuttryck?
Vilka viktiga saker behöver du poängtera och vilken information måste du delge den andre?
Om det hjälper dig, kan du skriva en liten lista på detta för att ha som manus vid repetitionen.

Du kan också behöva repetera inför en situation där du vet att något kommer att hända som trycker på startknappen till frustration inom dig.
Exempelvis om du har en arbetskollega som påverkar dina nerver och retar upp dig. Vad kan du göra nästa gång för att lugna dina känslor och förbli produktiv?

Träning kommer att preparera dig och förbereda dig inför situationen nästa gång den uppstår.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lyckas du säga NEJ ibland?

Hur är det, tillhör du dem som har svårt att säga NEJ? Det är en av våra största tidstjuvar ska du veta. Ofta hänger den dessutom ihop med din personlighetstyp. Om du är en (inom psykogeometrin som professor Susan Dellinger lär ut) gul person, har du svårt att motstå att hjälpa andra. Då krävs det energi att säga NEJ. Men om du är gul, har du däremot lätt att säga NEJ till dig själv. Du glömmer bort ditt eget värde och sätter dig själv sist i rangordningen. Inte bra i längden.

Gula cirklar

Jag vill börja med att citera den amerikanske filosofen Ralph Waldo Emerson som levde 1803-1882. Ett av hans tänkvärda citat är:

Den människa, som inte med framgång tagit itu med sig själv,
skall aldrig med framgång ta itu med någon annan.

Värt att tänka på och leva efter! Så ta hand om dig själv FÖRST och andra sen. Men ta hand om dig på ett konstruktivt och behagligt sätt – säg NEJ emellanåt.

Kom också ihåg (som Emerson sa):

Alla handlingars förfäder är en tanke!

Och tankar kan vi stänga av! Det är bättre att gå på en känsla – oavsett vilken typ av personlighet du är.

Lägg ner alla bortförklaringar och gör det NU! Du får alltid leva med konsekvenserna av dina handlingar. Säg NEJ till den där kakan som du inte behöver, godiset som lockar, uppdraget som du vet kommer att ta energi och inte ge något tillbaka, tjänsten som någon annan försöker pådyvla dig och som du har svårt att tacka nej till eftersom du är så snäll. Säg bara NEJ, tyvärr, tiden räcker inte till.

Skippa slötittandet framför TVn, surfandet på nätet eller i sociala medier – som inte ger något – och ägna tiden åt något vettigt, något som får dig att brinna.

Tyvärr kan vilja lura dig. Den står sig slätt när du behöver den som mest. När du mår dåligt dyker frestelserna upp. De svaga stunderna tänjs ut och du gör och säger saker som du sedan ångrar. Det kanske till och med resulterar i destruktivt beteende. Oscar Wilde sa en gång att ”enda sättet att övervinna en frestelse är att fall för den”. Varför upprepar vi dåliga vanor och mönster? Även elitidrottsmän/-kvinnor som med en outtröttlig målmedvetenhet, kan vid minsta motstånd tappa motivationen. Men deras uthållighet är större än din och min. De prövar genast något annat för att lyckas. Hur gör du? Ger du bara upp, faller för frestelserna, eller hittar du nya vägar?

Ingen går medvetet in för att djävlas med sig själv eller andra. Nej, de flesta av oss vill verkligen göra det rätta och bästa. Men vad är det då som hindrar oss?

Oavsett om du vet eller ej, kan jag berätta att det handlar om dina tankar. De är de skällande hundarna, de som hindrar dig att nå framgång. Det är ENDAST din tanke som styr – inte dina kollegor, chefen, vännerna, släktingarna, nära och kära (eller vädret). Det är DU!

Hur många gånger har du inte hört eller tänkt:

– Bara tanken på det, gör mig matt ….

Vi väljer en utväg för att minska på den besvärliga tanken och tror att det i sig leder till en behaglig känsla. Så är inte fallet. Det är självbedrägeri av högsta mått.

Kanske kan det hjälpa dig och stödja dig nästa gång frestelsen blir för svår, om du bara lär dig inse att det är din tanke som bromsar. Ge dig själv en stund utan beslut och se om du därmed kan påverka situationen utan den negativa tanken.

Återigen vill jag betona att jag har hjälpt många konfrontera sina tankar och lära sig stänga av dem. Du kan också lära dig – om du inte redan klarar detta på egen hand. För att stänga en tanke, krävs det att du byter den mot något annat, exempelvis en motorisk rörelse. Vill du lära dig, så boka upp dig på kursen ”Nålsögat – Lär dig stänga tankar och eliminera stress”. Klicka på länken och sätt igång. Livet och dina beslut blir enklare och du kommer att minska en del stress.

Vill du veta hur du ska bearbeta din tanke när du inte lyckas säga NEJ?

Finns utrymme i kalendernSå här kan du göra:

 1. Fundera över vad ett JA, men … skulle innebära? Kan du förhandla om något? Du säger JA och får i gengäld hjälp med något annat?
 2. Titta noga i kalendern! Har du tid att åta dig detta som du nu håller på att säga JA till? Om svaret är NEJ, så svara NEJ!
 3. Kom ihåg att varje gång du säger JA till något, har du per automatik tackat NEJ till något annat. Kanske till något som du innerst inne vill ännu mer….

Lycka till med att tacka NEJ och minska dina JA – säg JA till livet, drömmen och lyckan!

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest