Currently viewing the category: "Må bra"

Självförtroende

SjälvförtroendeDen sista punkten i självmedvetandet handlar om självförtroende. Det är inte utan att det gör ont att lära känna egna tankar/känslor och upplevelser. Speciellt i början kan du få magont. Men alla som har en hög nivå av självförtroende förstår att vad de lär om sina styrkor och svagheter inte indikerar hur de är som personer. Nedan ser du definitionen av hög nivå självförtroende:

 • Du vet ditt värde och dina kvalifikationer
 • Du har en stark närvaro
 • Du har hög nivå självmedvetenhet
 • Du är beredda att sticka ut huvudet för att växa och lära något som är rätt
 • Du bryr dig inte om kommentarer från omgivningen
 • Du är beredd att ta snabba beslut även i prekära situationer
 • Du tror att du kan kontrollera ditt liv genom att göra DET som är ditt mål

Självförtroende är nämligen personlig kraft och styrka. Människor med högt självförtroende är förvissade om att de själva styr sin framtid. Därför, ju mer du kan öka ditt självförtroende, desto mer blir du medveten om hur du kan influera ditt eget liv.

Här får du några råd för hur du kan bygga upp ditt självförtroende.

 1. Skapa din egen Styrke-lista: Skriv upp på en lista, allt du kan komma på kring din styrka. Du vet själv var din kunskap finns. Ta reda på mer om dig själv genom att fråga omgivningen – be om feedback. Referera till listan och påminn dig dagligen om allt du är bra på. Håll listan uppdaterad!
 2. Skapa en Svaghets-lista: Gör denna lista utifrån målet att du kan förbättra och förändra dig själv. Ett slags personlig ”att-göra-lista”. Utgå från listan för att förändra din framtid. Efter ett tag kan du kanske flytta några svagheter till styrkor. Bara genom att synliggöra vad du kan förbättra, stärker du ditt självförtroende.
 3. Upplev dina utvecklingspotentialer: När du anser att du har misslyckats med något, försök inse att det är lärotid och läropengar – inga misslyckanden. Lär av dessa och utnyttja din kunskap vid nästa tillfälle som ges.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hur blir du framgångsrik?

Det spelar ingen roll inom vilket område du vill bli framgångsrik. Allt handlar egentligen om frågor och svar. Var noga med att välja att svara när du är i toppform. Mår du dåligt, kommer svaren också att bli oanvändbara. Låt oss börja med en av de viktigaste frågorna.

Skapa framgnåg

 

Vad har alla framgångsrika personer gemensamt?

Jag tror att de ställer frågor, ofta, mycket och hela tiden.

Låt oss säga att du vill bli framgångsrik författare. Då behöver du ställa dig frågor som gör att du kan skriva romanen eller fackboken. Det är frågorna som leder till svaren. Några av de mest berömda författarna gör så, vet jag. De skriver ner ett hundratal frågor som de sedan använder för att skriva boken.

Men det är viktigt HUR du ställer frågorna. Att fråga varför vissa människor fungerar dåligt tillsammans är ointressant. Men om du i stället frågar: Hur kan vi få människor att ha roligt tillsammans även om de har olikheter? Vill du veta svaret på frågan? Då kan du läsa min bloggserie om Självledarskapet. Där får du många svar på vilka ingredienser som finns i relationen med andra.

Börja därför med att ställa dig frågan:

Vilka är de bästa frågorna för att göra mig framgångsrik i det jag gör just nu eller vill göra?

Invänta tillfälle när du mår gott och svara då på frågan. Välj inte tillfälle när du är stressad eller under press. Då går nämligen tankarna igång. Tankar som ofta är baserade på frustration. Vänta tills du mår gott, då går i stället dina känslor igång, känslor som leder dig till insikt om vad som får dig att må ännu bättre.

Jag har frågat många var de får sina kreativa idéer ifrån eller var de planerar. Svaren är ofta följande:

 • I duschen
 • På väg att somna
 • Ute och promenerar
 • När jag slappnar av

Låt idéerna blomma

Ta tacksamt emot dina kreativa idéer, men glöm inte skriva upp dem omgående. De är ofta flyktiga. Och när du planerar, gör det vid skrivbordet med elektronisk kalender framför dig. Annars kommer det inte att funka. Jag VET efter att ha utbildat tusentals människor inom detta.

Vilka frågor får dig att studsa upp ur sängen på morgonen?

En av mina frågor som gör att jag glädjestrålande sätter igång och jobbar är ofta baserad på någon idé om mitt skrivande eller skapande.

Vilka frågor kan du använda för att förändra din verksamhet, din produktion/ditt skrivande? Vad ska du ställa för fråga för att leva din dröm utifrån de resurser som livet gett dig? Vissa saker kan vi inte påverka, framförallt sjukdom. Men vi kan ändå leva ett gott liv – om vi bara väljer att ställa rätt frågor. Hur kan du visa nära och kära att du älskar dem just idag? Vilka frågor skapar energi inom dig och kanske därmed förbättrad hälsa? Hur kan de frågor du ställer ge dig förutsättningar för framgång?

Skriv ner ett hundratal frågor inom allt som du vill förbättra och förverkliga. Lägg sedan undan frågorna. Ta fram dem igen en dag då du tycker att du känner dig glad och förväntansfull, kanske lycklig. Svara på frågorna. Skriv ner och planera in svaren till fysiska delar i din kalender och sätt igång – förverkliga dig själv!

Själv har jag precis – i skrivande stund – fått reda på att mitt liv aldrig mer blir så som jag tänkt. Jag kan välja att deppa ner mig. Eller kan jag välja att tänka utifrån situationens allvar. Hur kan jag – trots begränsningarna – göra mitt liv levande, glädjande och fyllt av en ny sorts lycka?

Vill du lära dig mer? Läs min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” med facit på hur du gör. Du får den här veckan köpa den till mitt inköpspris, dvs 65 kronor + frakt i stället för 229 kronor + frakt. (Beställ genom att klicka på länken.)

Lycka till med dina frågor

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Gör en bedömning av dig själv

Kom ihåg att vi oftast upplever mer än en tanke/känsla samtidigt. Men var och en av dem ger dig information som gör att du kan lära mer om dig själv.

För att ytterligare utöka din självmedvetenhet, bör du undersöka hur dina känslor påverkar din prestation, ditt beteende, och dina relationer. Såvida du inte arbetar helt ensam, bör du undersöka hur dina känslor påverkar andra personer i din omgivning. Du vet vad det innebär om du i din omgivning har personer som ständigt ”byter kappa”, personer med dåligt humör. Helst undviker du kanske dem. Detta är speciellt viktigt ifall du har en roll i form av ledare, inte nödvändigtvis chef. Om du har någon form av ledande roll, måste du förstå att ditt beteende kan sabotera framgången för hela teamet om de inte är medvetna om vad deras känslor skapar hos varandra.

Självbedömning

Vad innebär självbedömning?

Under mina år som certifierad handledare för Försvarshögskolan i Sverige, har jag sett hur många personer har utvecklats och växt baserat på olika självbedömningstester. Numera har jag skapat en egen kurs för självutveckling. Den heter ”Utveckla dig själv (eller dina karaktärer – om du skriver)”. Vill du verkligen utvecklas rekommenderar jag dig att gå den. Du får tillgång till 33 tester som samtliga kommer att påvisa saker som du kan utveckla hos dig själv. Vill du boka dig? Klicka på länken ovan. Den här onlinekursen har för tillfället ett fantastiskt pris. Motsvarade tester hade kostat dig närmare 50.000 kronor om du skulle göra dem i samband med andra utbildningar.

Självbedömning inbegriper tester och förståelse för dina styrkor och svagheter. Om du läst mina tidigare blogginlägg, har du kanske redan kommit underfund med vad du kan förbättra och eliminiera hos dig själv.

Människor med stark förmåga att utvecklas lär ständigt av nya erfarenheter eftersom de vet att de kan förbättra vissa områden. De ser på sina svagheter som möjligheter till självförbättring och utveckling. De kan skratta åt sig själva och accepterar svagheten som ett nuvarande tillstånd – inte som någon ofrånkomlig realitet. De är öppna för förändring och proaktiva sökare av feedback från andra för att de verkligen vill få all information som möjliggör självutveckling.

Verktyg

Verktyg

Det finns mängder med tester för EI (emotionell intelligens). Tester som hjälper dig ta reda på var du befinner dig i utvecklingskurvan. Bara genom att vara medveten om möjligheterna kommer detta att utveckla dig. Här får du några frågor att starta med. Svara så ärligt du kan på var och en av dem. Utgå helt från dig själv och den uppfattning du har om dig själv. Vill du fördjupa kunskapen kring frågorna så ställ dem till andra och be dessa personer svara på hur de upplever just dig.

 1. Du känner dig deprimerad och en vän frågar dig hur du mår. Du svarar:
  1. Storartat!
  2. Bra, tack!
  3. Jag vet inte
  4. Inte så bra
  5. Jag känner mig deprimera
 2. Om din närmaste person säger något sårande vill du:
  1. Bryta upp
  2. Gå din väg
  3. Försöka ge tillbaka
  4. Säger du: ”Du sårar mig”
  5. Säger du: ”När du säger så som du precis sa, sårar du mig verkligen”
 3. När någon upptäcker att du har gjort ett misstag, händer följande:
  1. Du förnekar det
  2. Skyller på någon annan
  3. Försvarar dig
  4. Påminner dem om när de gjorde ett misstag
  5. Tackar dem
 4. När du är rädd och orolig för något, händer följande:
  1. Du oroar och oroar och oroar dig
  2. Försöker att inte tänka på det
  3. Ignorerar det och hoppas att det försvinner av sig självt
  4. Funderar allvarligt på möjligheten att det blir verklighet och vilka alternativ som då yppar sig
 5. Om någon talar om för dig att du gör dem upprörda, säger du:
  1. Äsch, du är alltför känslig
  2. Ja men jag skojade ju bara
  3. Jag är verkligen ledsen (och sedan ställer du frågor till dem för att försöka förstå vad det egentligen var du sa som gjorde dem upprörda)

Som du förstår av ovan frågor är det sista svaret det som visar på den högsta nivån av emotionell intelligens. Om du väljer ett annat svar: GRATTIS! Du har identifierat ett område som du kan förbättra hos dig själv. Var medveten om vad som händer dagligen och vilka svar du ger.

Glöm inte fråga andra om hur de upplever dig. Det är helt gratis att få feedback som gör att du växer även om svaren kan göra lite ont initialt. Men ställ frågorna till människor som du litar på och som bryr sig om dig. Du kan exempelvis fråga din chef, dina barn, din närmaste relation, dina vänner. Låt dem veta att du försöker lära dig hur du interagerar med andra och att de får vara ärliga i sina svar.

Två regler måste du vara medveten om när du använder dig av detta:

 1. Först och främst måste du lyssna aktivt. Du kan ställa följdfrågor såsom ”kan du förtydliga?”. Visa tydligt att du uppfattar vad de säger.
 2. Gå inte i försvar, förklaring eller förnekande! Ha ett öppet sinne och lyssna allvarligt för att förstå vad de berättar för dig. Kom ihåg att detta inte handlar om VEM du är utan HUR och VAD du gör i relation till dem, dvs ditt beteende. Saker som du kan ändra på – om du vill. Så, även om du inte gillar vad de säger, ta emot med öppna armar. Märker du att du skulle behöva be om förlåtelse för något – gör det! Rensa upp i relationen, så att säga.

Förutse dina känslor

När du utvecklar din emotionella självmedvetenhet kommer du att kunna identifiera dina ”triggers” såväl som inse vilka tankar/känslor som påverkade dig i en viss situation. Att bråka med någon kanske ger dig olustkänslor medan ett besök på SPA får dig att slappna av.

SPA

Du kan förutse hur du i framtiden vill känna i en bestämd situation. Förbered detta i lugn och ro. Lyssna på din egen inre dialog och praktisera förändringen.

I nästa blogginlägg kommer jag att berätta mer om självförtroende.

Vid pennan

Monica

Citat av Colin Rose

En personlig notering från Colin Rose:

Mina föräldrar dog alltför unga och jag har alltid varit intresserad av kost och livsstilens inverkan på hälsan. När jag träffade Dr Paul Clayton för 10 år sedan lärde jag känna någon som var mer kunnig om näring och hälsa än vad jag någonsin hade träffat eller läst. Han var passionerad i att förbättra nationens hälsa.

Jag föreslog att han skulle skriva en bok om kunskap och råd. Den publicerades så småningom som Health Defense, och innehöll en väl dokumenterad motivering som kompletterades i en serie i Journal of the Royal Society of Medicine.

Men inget existerande tillskott kom att uppfylla hans specifikationer, så jag bestämde mig för att fylla gapet. Logiken och boken kom. Tillägget skulle vara för personer på 50 år och äldre. Men ett berg av forskning och ökade degenerativa sjukdomssjukdomar hos yngre åldersgrupper har lett till insikten att behovet av ett antiinflammatoriskt program börjar mycket tidigare än så, särskilt för utsatta individer. Därför anser vi att det finns ett krav på två nivåer av antiinflammatorisk och antioxidant stöd;

 • en för den yngre personen som lever ganska hälsosamt och
 • en sekundär för äldre och de yngre som inte har tid eller lust att leva lika bra som de borde.”

Slutord

Vetenskapen är fortfarande under uppbyggnad, men de flesta forskare tror nu att kronisk inflammation är kärnan i nästan alla degenerativa sjukdomar. Som ett resultat är kronisk inflammation riktad mot läkemedelsindustrin, och industrigrupper försöker utveckla nya syntetiska antiinflammatoriska läkemedel.

Colin Rose och Paul Claytons uppfattning är att detta är likvärdigt med dödsfall. Läkemedel har en överväldigande tendens att ge biverkningar, och flera av dessa uppstår ju längre drogerna används. Mycket få droger är säkra nog att användas som långtidsförebyggande.

Varför vänta på konstgjorda droger när du kan äta en naturlig skörd av frukt, grönsaker och fet fisk? Diet- och tilläggskombinationen som beskrivits i de blogginlägg som jag skapat baserat på Roses och Claytons rapporter, är säker och sannolikt mycket effektivare.

Bevis för detta kommer inte bara från tester och omfattande forskning, utan redan från viktorianerna. De åt en diet innehållande nivåer av antiinflammatoriska föreningar ungefär tio gånger högre än vad vi gör. Som ett resultat var de nästan immuna mot degenerativ sjukdomar. Hjärtinfarkt och cancer var kända, men var sällsynta och uppträdde på mindre än 10%, och de flesta viktorianerna hade en hälsosam ålderdom.

Att leva på det sätt som vi gör idag garanterar nästan att vår ålder blir alltmer komprometterad av funktionshinder och sjukdom. Många av oss kanske gillar att leva längre, men inte utan kostnad. Utsikterna att utvidga våra hälsosamma liv verkar vara mycket mer attraktiva – livskvalitet handlar inte bara om livslängden. Möjligheterna att uppnå detta förbättras avsevärt genom att förhindra kronisk inflammation. Kronisk inflammation är som en serie långsamma bränder som gradvis förstör frisk vävnad och driver oss mot sjukdom, funktionshinder och för tidig död.

Rätt kost, kosttillskott och livsstil ger dig en uppsättning brandsläckare.

I kommande blogginlägg ska jag berätta vad jag har gjort, hur jag har lyckats och resultatet kring detta.

Födsel-dödsel

Må bra-hälsningar

Monica

Självmedvetenhet

Utan att vara medveten om vad du känner, kan du inte avancera i din utveckling. Självmedvetenheten handlar om:

 1. Emotionell självmedvetenhet
 2. Exakt självmedvetenhet
 3. Självförtroende

Med hjälp av ovan kan du utveckla dig själv till en starkare person. Först måste du bli medveten om din emotionella status och komma i kontakt med ditt inre. Genom att ta ett fast grepp om dina känslor och förstå hur de yttrar sig, kan du öka din självsäkerhet och din kontroll. Detta gör också att du kan minska din stress vilket blir en ”boost” för ditt självförtroende.

Låt oss titta djupare på detta.

Självmedvetenhet

Som du vet har jag under många år varit certifierad handledare för Försvarshögskolan och Utvecklande Ledarskap. Varje människa leder sig själv och behöver de kunskaper som ingår i detta.

Emotionell självmedvetenhet

Du kommer aldrig att kunna skapa dig ett lyckligt, produktivt liv om du inte är medveten om dina känslor och vart de leder dig. Givetvis kan du uppleva tecken på yttre succé såsom pengar, prestige och karriärframgång utan att lära dig hur ditt emotionella fungerar. Men vill du bli riktigt lycklig måste du vara fast besluten att ta reda på vad det är som gör dig lycklig. Samtidigt måste du eliminera allt som gör dig olycklig. Den kunskapen behöver du sedan använda dig av för att hantera ditt agerande.

Detta låter kanske simpelt men det är förvånansvärt få personer som är kunniga i att beskriva sina känslor när de dyker upp. Genom att fullt ut förstå och acceptera dina känslor, kan du tyda de meddelanden som du får om dig själv.

FramgångsRIK o LyckligSom jag har skrivit om i boken ”FramgångsRIK & Lycklig” handlar det om att omvandla drömmar till mål och säkerställa att du får ett resultat. (Skulle du vilja köpa boken, erbjuder jag den nu till extrapris. Klicka på länken och beställ. Ordinarie pris är 229 kronor. Du får den för 65 kronor exkl frakt.)

Tyvärr är vårt sociala liv och omgivningen inte alltid anpassad för känslor vilket är en av anledningarna till att vi gömmer dessa både för dem, och oss själva. Det finns en hel del forskning kring detta och man har kommit underfund med att människor använder sig av metoder såsom ätande, drickande, rökande, medicinerande, överdrivet tränande, samt arbetande för att ignorera känslorna. Folk stannar kvar på arbetsplatser med yrken som de hatar, i relationer som inte är tillfredsställande, eller blir fångade av negativa beteenden, eftersom de ignorerar känslorna som dessa saker framkallar. De blir bra på att rationalisera varför de om och om igen upprepar misstagen och exempelvis stannar i relationer som inte engagerar dem.

Samtidigt är de flesta medvetna om att under ytan är det något som inte är som det ska. Kroppen försöker informera om att de inte är lyckliga, att de är stressade, otillfredsställda, ensamma, rädda, eller har andra känslor som påverkar. De får information om att de behöver förändra men negligerar signalerna. Det verkar som om de helt har glömt bort att lyssna inåt.

När du utvecklar din emotionella självmedvetenhet kommer du att kunna specificera hur du mår vid varje given signal. Du kan identifiera var känslorna kommer ifrån, såväl som hur kroppen uttrycker dessa. Exempelvis kommer du att notera att du är arg och att musklerna är spända. Eller att du är orolig och att dina handflator är svettiga.

Öka emotionell självmedvetenhet

Att lära dig detta kräver träning. Under en längre tid måste du lägga dig vinn om att undersöka och identifiera dina känslor och var de kommer ifrån. Ju mer du tränar, desto mer lär du dig. Här är några tips som kanske kan hjälpa dig.

Checka dig själv

Planera ditt skrivande - gratis webinarBörja med att planera in tid för att öka förståelsen för dig själv. Planera vissa tider varje dag då kan testa dig själv i lugn och ro. Kanske en tid på morgonen, en på lunchen och en stund innan sänggåendet. Lär dig identifiera hur dina muskler mår vid dessa pass.

Gör så här:

Sitt stilla och tyst. Slut ögonen. Fråga dig själv nedanstående frågor och var ärlig i dina svar. Lyssna noga till din egen respons. Här är frågorna som du kan ställa:

 • Hur mår jag?
 • Vad känner jag?
 • Hur länge har jag känt så här?
 • Var i min kropp har känslan fastnat och på vilket sätt? Är jag spänd, biter jag ihop tänderna, känner jag mig trött? Har jag huvudvärk eller magont?

Etikettera dina känslor

Etikettera känslor

När du väl är kapabel att förtydliga dina känslor, kommer du att kunna identifiera vad som startade de negativa känslorna. I min värld är det oftast en tanke som startar åtminstone den negativa känslan. Finns det någon specifik ”trigger”? Så snart du blir smartare på att identifiera och förstå dina känslor och tankar, kan du sätta en etikett på dem. Kom ihåg att allt inte är negativt. Definiera de positiva känslorna också. Vi brukar säga att tankarna kommer från hjärnan medan de positiva känslorna kommer från hjärtat.

Några etiketter utifrån tankarna kan vara ilska, glädje, rädsla, sorg osv. Du kan även ge känslorna som tankarna startar en mening såsom ”helt slut”, ”utbränd”, eller vad som upplevs bekant kring känslan. Här är några frågor som du kan ställa för att identifiera dina ”triggers”.

 • När startade känslan?
 • Vad hände när känslan startade?
 • Har styrkan i känslan förändrats? Hur har den förändrats?

Lev i nu:et

Upplev dina känslor direkt när de startar. Vad talar de om för dig? Troligen har du upplevt dem tidigare som en slags varningssignaler, exempelvis om du går ensam i ett tufft område eller möter en skum individ på gatan. Kroppen signalerar då omedelbart att vi är utsatta för fara. Kanske har du upplevt detta och kallat det för intuition eller instinkt. Men samma typ av känslor framkallas i andra områden i ditt liv.

Bilder skapar känslorExempelvis om du åtar dig ett utmanande projekt på arbetsplatsen men plötsligt drabbas av ilska eller irritation. Vad säger det dig? Du märker kanske att du har tagit ”vatten över huvudet” eller att, som jag gjorde vid ett tillfälle, upptäcker att du har en massa ansvar men ingen befogenhet.

Försök att verbalisera alla dina känslor. Ge ord åt dem! Exempelvis kan du tänka: ”OK, jag är förbannad just nu. Jag känner det i magen och i ryggen. Vad försöker ilskan berätta för mig?” Om du lär dig tyda dina känslor kommer du att bli bättre på att hantera dem. Med andra ord, att identifiera känslan när den uppkommer, skapar kunskap om dig själv.

Gå till roten med problemet

Du identifierar tanken/känslan och ger den ett namn och undersöker vad den talar om för dig. Men du måste säkerställa att du verkligen förstår hela din emotionella upplevelse. Ibland noterar vi endast toppen av känslan.

Exempelvis om du upplever att du är arg. Vad finns under ilskan? Är du arg eftersom du känner dig sårbar och tappar kontrollen? Är du arg eftersom någon har fått dig att framstå i dålig dager, och du tror att de kommer att skratta åt dig? Är du arg eftersom du har accepterat en uppgift även om du inte vill åta dig den?

Alla rötterna är olika men resultatet av tanken/känslan är densamma. Så du måste vara villig att se bortom tanken/känslan och undersöka vad som finns bakom den. Om inte, kommer du att upptäcka symptomet och inte orsaken.

Det är också viktigt att inse att du sällan upplever endast en tanke/känsla. De kommer oftast som druvklasar. Ibland kan de till och med konflikta med varandra. Ta dig tid att identifiera varenda en av dem för att få fullständig information.

Lycka till!

Vill du veta mer? Fortsätt följ mina blogginlägg i ämnet.

Monica

Fläskfilégryta med champinjoner

Fläskfile

 

Idag vill jag bjuda dig på en av mina favoriter. Receptet är beräknat till fyra portioner. Lättlagat och mycket gott! Testa gärna inför helgen.

 

Ingredienser

 • 500 g fläskfilé
 • 2 msk smör
 • salt, peppar, grillkrydda
 • 1 gul lök
 • 250 g champinjoner
 • 2 tsk tomatpuré
 • 1 buljongtärning
 • 3 dl vispgrädde
 • 2 dl mjölk
 • 2 msk soja
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här

 • Skär fläskfilén i strimlor och bryn i hälften av smöret och salta och peppra.
 • Lägg upp på en tallrik.
 • Skala och hacka löken.
 • Ansa och dela svampen.
 • Bryn lök och svamp i en stor gryta i resten av smöret.
 • Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt bryna någon minut under omrörning.
 • Smula ner buljongtärningen och rör i grädde och mjölk, låt koka upp.
 • Smaka av med soja och senap, salt, grillkrydda och peppar.
 • Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner.
 • Vänd ner köttet i grytan och låt den bli varm.

Till servering

 • ris eller potatis
 • en sallad eller broccoli

 

Smaklig måltid!

Monica

Detta är vad du behöver ha i dig

Varje dag behöver du få i dig nedanstående. Om du inte lyckas med detta via kosten, finns näringstillskott som jag verkligen rekommenderar. Mer om detta i kommande blogginlägg.

Må gott

 

Näringstillskott Nivå Funktion
Omega 3 650 mg Antiinflammatorisk, hjärthälsa
Grönt te-extrakt 150 mg Antiinflammatorisk & anti-oxidant
Curcumin (ex vis gurkmeja) 250 mg Antiinflammatorisk & anti-oxidant
Druvextrakt 100 mg Antiinflammatorisk & anti-oxidant
C-vitamin 500 mg Antiinflammatorisk & anti-oxidant
E-vitamin 55 mg Antiinflammatorisk & anti-oxidant
K1 och K2-vitamin 50 resp 25 mcg Antiinflammatoriska vid höga doser
D3-vitamin 20 mcg Viktigt för immunförsvaret
Selen 150 mcg Antiinflammatorisk och för immunförsvaret
Krom 120 mcg Insulin
Zink 10 mg Bygger antioxidanta enzymer
Magnesium 114 mg Metaboliska reaktioner
Jod 100 mcg Producerar sköldkörtelhormon
Koppar 1 mg Viktigt för antioxidanta enzymer
Kalcium 177 mg Viktigt för benen
Mangan 2 mg Viktigt för antioxidanta enzymer
Molybden 40 mcg Viktigt för många vitala enzymer
A-vitamin 800 mcg Viktigt för immunfunktionen
B1-vitamin 7,5 mg Konverterar mat till energi
B2-vitamin 7,5 mg Metaboliserar mat till energi
B3-vitamin 15 mg Ökar skyddande kolesterol
B5-vitamin 11,25 mg Konverterar mat till energi
B6-vitamin 7,5 mg Metaboliserar mat till energi
Biotin / B7-vitamin 150 mcg Konverterar mat till energi
Folsyra / B9-vitamin 200 mcg Skapar viktiga metylgrupper
B12-vitamin 6,75 mcg Antiinflammatorisk
 
Människor över 50 år bör ha följande tillägg
Q10 30 mg Antioxidant
Soja Isoflavoner 40 mg Antiinflammatorisk – kan hjälpa till normalisera skadade celler
Betain 450 mg Skapar viktiga metylgrupper – sänker farliga homocysteinnivåer
Betakaroten 7 mg Antioxidant, antiinflammatorisk
Lutein 6 mg Antiinflammatorisk, ögonhälsa
Glukosamin 415 mg Bygger bindväv tillsammans med K- och D-vitaminer
Zeaxantin 42 mcg Antioxidant, ögonhälsa
Kryptoxantin 49 mcg Antioxidant
Lykopen 5 mg Antioxidant, kan skydda prostata, hjärna och mag-tarmkanalen

Må bra-hälsningar

Monica

 

Emotionell intelligens (EI) – fallstudier

EI påverkar framgång

Martin Seligman på Met Life (som är ett amerikanskt försäkringsbolag med inriktning Livförsäkringar) upptäckte vid en studie att de som hade högt EI också var mycket optimistiska. Optimistiska personer har en förmåga att fokusera på problem på ett sådant sätt att de blir externa för dem och temporära. Pessimistiska personer, däremot, betraktar problemen som om de uppkommer beroende på ett internt fel inombords och att dessa problem förblir permanenta.

Försäljare som är optimistiska säljer exempelvis 37% mer försäkringar än pessimisterna under sina första två år i bolaget.

Liknande tester visade på likvärdiga resultat inom företaget L’Oreal.

Ett annat exempel finns baserat på tester hos US Air Force. När de anställde personer, gjorde regeringen EI-tester som en del i rekryteringen. De noterade att personer med högt EI hade större kompetens avseende att vara bestämda, empatiska, lyckliga och brydde sig mer om sin omgivning.

Dessa resultat har legat till grund för ett antal företag som alla konstaterat att de genom att anställda personer med högt EI kan göra kostnadsbesparingar.

Många studier har konstaterat att de bästa ledarna i verksamheterna är de med högt EI. De som saknar eller har lågt EI är ledare som inte lyckas. Den gruppen har svårt att hantera förändringar i verksamheten, saknar relationer med de anställda, och misslyckas i samband med team-arbete.

En annan studie påvisar att EI har stor påverkan på säkerheten i en industri. Handledare med högt EI lyckades öka självförtroendet hos anställda så att de därigenom själva kunde lösa uppkomna problem. Detta gjorde att kund-klagomålen kunde reduceras med 80%.

Visst är det spännande forskning som gjorts kring EI?

Vill du läsa mer? Följ mina kommande blogginlägg.

Vid pennan
Monica

 

 

Rensa från infektioner

Om skadliga mikroorganismer invaderar kroppen och det akuta inflammatoriska svaret är otillräckligt för att rensa bort hotet, kan det infektiösa medlet stanna kvar. Kroppen kommer då att växla över till ett kroniskt inflammatoriskt svar som, som du nu vet, kommer att leda till allvarliga sjukdomar. Därför är exempelvis dålig munhygien och efterföljande kronisk inflammation kopplad till hjärtsjukdomar.

Dålig munhygien

Det är viktigt att säkerställa att ditt akuta immunsvar är effektivt för att fullständigt rensa från infektioner.

Sluta röka (men det visste du redan!) och minimera exponering av luftföroreningar. Om du bor i en stad där luftkvaliteten är ett problem, bör du seriöst överväga antiinflammatoriskt tillskott. Jag återkommer till detta i ett senare blogginlägg.

En studie i en utgåva av Metabolism Magazine visade att en diet rik på antiinflammatoriska frukter, grönsaker och korn, sockerarter och mättade fetter, ledde till en 45% genomsnittlig minskning av inflammationsnivåer, mätt under endast två veckor.

Lycka till med rensningen!

Monica

 

Öva på att må bra

Övning ökar dina hälsoutsikter. 30 minuters träning, fem gånger i veckan, på en nivå som höjer din hjärtfrekvens, är att rekommendera. Människor som tränar och övar på detta, har lägre frekvenser av hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och demens.

Du kan dock överdosera träningen. Intensiv träning kan utlösa inflammation och överdrivna fria radikaler.

Om du bär på övervikt, minska onödigt intag av fel mat på ett gradvis och hållbart sätt. Stöd varje viktminskning med tillägg som innehåller komplett utbud av antiinflammatoriska näringsämnen och växtnäringsämnen, eftersom de alla tenderar att vara låga i kaloribegränsade dieter.

Själv har jag beslutat att träna mer – varje dag – för att må bättre. Ett sätt är att gå stavgång vilket jag satsar på. Ett annat sätt är att dansa. Själv älskar jag linedans och zumba. Har tänkt testa zumba hemifrån via filmer. Det finns även många filmer för linedans på YouTube. Ett ytterligare sätt kan vara att cykla på motionscykel samtidigt som jag tittar på TV på kvällen. Väl värt att testa.

Qigong Linedans och Zumba

Och för dig som inte vet det redan, kan jag berätta att jag dagligen gör Chi Neng Qigong-övningar. Om du är sugen på att lära dig detta, erbjuder jag onlinekurser i ämnet. Under 10 veckor kan du för en liten investering lära dig direkt via din dator. Vill du hänga med? Anmäl dig här: Må bra-kurs med Qigong.

Må bra-hälsningar

Monica Ivesköld

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed