Currently viewing the category: "Må bra"

Tanke och känsla skapar våra erfarenheter

Tanken att klara utmaningen i Nanowrimo var den som startade känslan av att nå framgång. Och jag lyckades. Nu har jag endast två kapitel kvar att skriva. Sedan ska mitt manus få vila. Kanske ett helt år.

Så här blev resultatet:

Nanowrimo slut

Nanowrimo slut 2

Varje tanke skapar kemi, säger Dr Joe Dispenza. Jag har köpt hans onlinekurs ”Making your mind matter”. En mycket intressant kurs, även om jag kan tycka att den är mest föreläsning initialt. Inga övningar kommer förrän längre fram.

Här är några tänkvärdheter:

Om du har en glad eller kreativ tanke skapar du kemi för att du ska känna exakt så som du precis tänkt – stor, obegränsad eller glad. Har du en negativ, olycklig eller skyldig tanke slår du på en annan uppsättning kretsar i hjärnan med andra mönster, kombinationer osv som skapar en annan nivå av sinnet som signalerar till hjärnan att skapa en annan kemi för att du ska känna exakt vad du tänker.

När du börjar känna vad du tänker, eftersom hjärnan ständigt övervakar kroppen, börjar du tänka så som du känner.

Detta är inget nytt. Det handlar om kognitiv beteende-terapi, något som jag jobbat mycket med de senaste 20 åren. Som beteende-kreatör arbetar vi dagligen med detta.

”Kemin i hjärnan upprepar och ger dig tankar på hur du känner som ger dig känslor på hur du tänker. Detta fortsätter i åratal och skapar ditt tillstånd. Tillståndet är när ditt sinne och din kropp samarbetar, när dina tankar och känslor anpassar sig till ditt öde. Tankar är hjärnans språk och känslor är kroppens. Och hur du tänker och känner skapar ditt tillstånd.”, säger dr Dispenza. Så är det! Vi använder t o m en färdig modell för detta och när vi coachar kör vi frågorna utifrån en färdig mall som hjälper klienten hitta svaren inom sig.

Håller du med om att du om du tänker en osäker tanke börjar du (inom några sekunder) känna dig osäker? Samtidigt som du känner dig osäker skapas fler tankar om osäkerhet som får dig att känna dig ännu mer osäker. Efter ett tag kan du bevisligen säga: Jag är osäker. När du säger detta, befaller du ditt sinne och din kropp att uppfylla vad du säger.

När kroppsminnet är homogent med sinnet, blir ditt beteende ”en vana”. 95 % av vem du är när du fyllt 35 år är en uppsättning memorerade beteenden, känslomässiga reaktioner, övertygelser, uppfattningar och attityder, som fungerar som ett undermedvetet datorprogram. Du blir ett omedvetet sinne för tillståndet.

Själv lever jag just nu i en mardröm. Jag ska inte gå in på den nu, men jag kan bevisa att jag måste ta till alla medel för att styra mina tankar så att jag orkar med vardagen. Så hur gör jag?

Jag använder 5 % av mitt medvetna sinne för att tänka positivt och måste åter-betinga kroppen till ett nytt sinne. En vana är en omedveten automatisk uppsättning av tankar, beteenden och känslor som förvärvas genom frekvent upprepning. Detta har jag jobbat med i över 30 år; att hjälpa andra ändra beteenden så att de kan bilda nya vanor och eliminera ovanor. Framförallt för att få tid att göra sådant som de tycker är roligt, att skapa sin framtid framgångsRIKT.

Dr Dispenza säger exempelvis: ”Om du inte medvetet kommer ihåg din PIN-kod efter tre glas vin, kan du genom att titta på tangentbordet låta dina fingrar trycka fram siffrorna. Det beror på att du har praktiserat det så många gånger att din kropp vet bättre än din hjärna.” Sant! Kroppsminnet minns och det är därför som vi – trots att vi skapar nya celler i kroppen – låter de nya cellerna ärva gamla minnen.

Känslor är slutprodukten av dina tidigare erfarenheter. Du kommer ihåg erfarenheter eftersom du kommer ihåg hur de känns. I erfarenheten kopplar du ofta alla dina fem sinnen. Eftersom du är mitt i händelsen rusar alla data tillbaka till hjärnan genom de fem sensoriska vägarna. I det ögonblick som informationen når din hjärna organiserar neuronerna sig. I det ögonblicket tillverkar en annan del av din hjärna kemi för känslan. Det är därför, säger dr Dispenza, som känslor tenderar att vara längre, långsiktiga minnen, vilket gör att du kommer ihåg din första kyss, när du tog studenten, en befordran, bröllopsdagen, frieriet, födelsen av dina barn, en semester, en måltid med dina vänner, ett gott vin, känna vinden mot ansiktet och se solnedgången. Men problemet är att du inte minns vad du åt till middag igår vilket beror på att rutinen vaggar hjärnan till sömn.

”Om känslor är slutprodukten av tidigare erfarenheter och du känner på samma sätt varje dag, betyder det att inget nytt händer i ditt liv. Om känslor är slutprodukten av tidigare erfarenheter och du inte kan tänka större än hur du känner, har dina känslor blivit vad du tänker.”

Tänker du i framtiden eller tänker du i det förflutna?

Själv har jag en förmåga att skapa mitt liv, bortsett från sjukdom och elände som jag inte kan styra.

Så länge du skapar känslor baserat på hur du tänkte i det förflutna, skapar du mer av ditt förflutna. Kvantummodellen av verkligheten fungerar så. Och många av tankarna vi har är faktiskt dessutom rena fantasier. Du skapar således en verklighet baserad på fantasier.

Så om du tänker och känner i en loop, tror din kropp detta 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan, 365 dagar per år. Kroppen är i ditt förflutna, i dina tankar.

Amy CuddyDu kan INTE skapa en ny framtid medan din kropp lever i det förflutna. Kroppen skapar också känslor baserat på rörelse. Det är därför som socialpsykologen Amy Cuddy vill att vi ska lura kroppen att känna annorlunda, något som jag ofta gör på de kurser som jag håller.

VinnargestSäger du att du är trött, blir du det. Säger du att du är uttråkad, blir du det. MEN om du samtidigt gör en rörelse som motbevisar detta, då kan du få kroppen att le.

En vinnargest säger en del till din kropp.
Så sträck händerna i luften – som en vinnargest – le med hela ansiktet och ropa ”Fy sjutton vad jag är trött”. Funkar det?

Vill du vinna en gratis coachning med Beteendekompassen? Anmäl dig här och motivera varför du ska vinna. Värde ca 2000 kronor. Vinnaren meddelas i slutet av året.

Lycka till och börja skapa din framgång

Monica

 

 

 

 

Hjärnans ’spela död-program’ kan leda till apati

Hjärnan och apatiI situationer av akut fara kan kroppens bromssystem stänga av oss, skriver stressforskaren Alexander Perski. När den mänskliga hjärnan bedömer att en fara är övermäktig att det är ute med oss och vi har inte chans att ta oss ur situationen. Det så kallade spela död-programmet tillgrips. I det läget försöker organismen hjälpa oss i syfte att vi ska försvinna, lägga oss ner på marken och vara ett ointressant byte för angriparen.

I motsats till vad de flesta tror är den här reaktionen på en övermäktig fara vanligare än det uppvarvade ”kamp- eller flyktprogrammet” som oftast sammankopplas med stress. Efter en brand på en stor sjukhusavdelning visade en undersökning bland den medicinska personalen, som var ganska van vid katastrofer av olika slag, att majoriteten hade blivit paralyserade och inte kunnat företa sig någonting, medan en mindre andel personer sprungit omkring på ett irrationellt sätt. Endast ett fåtal var i stånd att genomföra effektiva räddningsaktioner.

Den uppgivna stressreaktionen att spela död medför ofta svimningskänsla, trötthet, yrsel, muskelsvaghet, låg puls, lågt blodtryck och symtom från magen. Man vill isolera sig, försvinna och begränsa sina sociala kontakter. Till detta kommer trötthetskänslor, nedstämdhet och depression.

Programmet innebär ett oerhört behov av tröst, som ofta leder till ökad konsumtion av sötsaker, fet mat, alkohol, lugnande medicin och sömnmedel. Det biologiskt drivna behovet att ladda kroppen med energi kan förklara varför det är så svårt att sköta sin hälsa när man hamnar i ett sådant läge. Det är otroligt svårt att sluta röka, sluta dricka alkohol eller gå ner i vikt när man exempelvis ligger i skilsmässa. Det överdrivna tröstbehov som hör ihop med spela död-programmet kan leda till markant viktökning, bukfetma och stor risk för störningar i insulinsystem och blodtryckskontroll – ett sjukdomstillstånd som kallas metabolt syndrom.

Stjärnreportern Ryszard Kapuscinski beskriver i sin bok tillståndet efter att han hamnat i en fängelsecell i Kongo och får veta att han ska skjutas nästa morgon:

Så gott som omedelbart grips man av en beklämmande tomhetskänsla, som ett hål, en avtrubbande vanmakt, som om man är under inverkan av narkos eller starka bedövningsmedel. På grund av detta tillstånd fördjupas ytterligare känslan av total maktlöshet, insikten att ingenting går att ändra på, göra någonting åt. Plötsligt rinner all kraft ur kroppen på en, man orkar inte ens lyfta en fot eller dunka med nävarna i väggen eller slå huvudet i golvet. Nej, kroppen tillhör en inte längre, den är en främmande materia som man fortfarande måste bära på, till dess att någon befriar en från den plågsamma bördan.

Jag kan konstatera att den här typen av beteenden blir så själviska att omgivningen skadas – ibland mer än den som är drabbad.

Men det finns hopp. Själv har jag börjat studera för Dr Joe Dispenza som menar att vi själva kan påverka mer än vad vi tror och vet. Det ska verkligen bli intressant att få lära mer om detta. Jag lovar återkomma med mer information.

Under tiden, ta väl vara på ditt liv. Du har bara ett. När det är slut finns ingen återvändo. Gör något av ditt liv. Skapa livet utifrån drömmen. Alla kan. Du också.

Idag bjuder jag i adventskalendern på en gratis meditation. Tävla och anmäl dig här! Vinnaren meddelas i slutet av året.

Lycka till!

Monica

Solar Plexus – ditt palats

Då var Nanowrimo avslutad. Jag klarade mig och fick mitt certifikat. Nästan 80.000 ord blev det. Men mitt manus är inte helt klart. Jag har två kapitel kvar (eventuellt fler) och de är nog de svåraste att skriva. De skriver jag nästa vecka. Sen får manuset vila.

 

Idag är det första advent. Det är dessutom december månad och jag har avslutat mitt skrivande för råmanuset för i år. Det tycker jag att vi firar. Du har möjlighet att vinna en gratis meditation där jag berättar mer om ditt palats. För att vinna skriver du ett mail genom att klicka på den här länken. Skriv en motivering till varför du ska vinna. Upp till tio vinnare kommer att få en inbjudan av mig innan jul. Vi kör via webinar. Lycka till!

Ditt palatsAlltför ofta tvivlar du kanske på dig själv och din förmåga. Givetvis helt i onödan! Brukar du tvivla? Det beror på att du är livrädd för att tänka utanför boxen. Du låter ditt förflutna styra ditt framtida liv.

Övertyga dig om att du har den kraftfullhet som behövs för att ta dig an uppgifterna. Du har enorma kvaliteter.

För dig som skriver krävs en övertygelse om att du måste få ut orden.

Inget/ingen har kontroll över dig eller kan kontrollera dig utan din tillåtelse. När du blir arg och ilsken applicerar du detta genom att plocka upp något från omgivningen, den yttre miljön och ditt förflutna. Om du är lugn och trygg, är det lättare att hantera saker som egentligen skapar rädslor inom dig. Rädslorna gör att du blir ledsen, frustrerad, arg osv. Kom ihåg att du alltid har valmöjligheter.

Solar Plexus Chakra är beläget bakom din navel. Inom den österländska läkarvetenskapen talas det om vårt inre ”palats” och det ligger en bit in i kroppen mellan naveln och det som kallas för Mingman (dvs en plats mellan kota 3 och 4 i ryggraden).

Var varsam om ditt palats. Ta hand om det på samma sätt som du tar hand om din mage.

Ta hand om din mage

Själv är jag viktväktare sedan april. Jag har lyckats gå ner tolv kilo och mår så mycket bättre.

Här får du en affirmation som hjälper dig att ta tillbaka din inre kraft och styrka:

Affirmation Solar Plexus

Med det önskar jag dig en riktigt behaglig vecka

Monica

Skrivkramp?

Idag har jag uppnått 45.304 ord. Målet hägrar. Det har gått bra att skriva de senaste dagarna.

Såg att det fanns en del i gruppen Nanowrimo (National Novel Writing Month) som jag således deltar i, som hade fått skrivkramp. Därför tänkte jag att jag skriver ett inlägg om detta. Skrivkramp kan drabba alla.

SkrivkrampJag har skrivit mer än hundra fackböcker, sextiotvå stycken i eget namn, deltagit i över femton antologier, skrivit en barnbok och just nu skriver jag min femte roman. Tre gånger i veckan i många år har jag skrivit blogginlägg och varje dag syns jag i sociala medier. Just nu skriver jag ett blogginlägg om dagen.

Jag har ALDRIG haft skrivkramp. Och skulle jag mot förmodan ha sämre idéer någon dag eller bristande kreativitet, vet jag hur jag ska åtgärda detta.

Därför delar jag med mig av några användbara tips till dig – ifall du skulle drabbas av skrivkramp.

Många gånger handlar det om att du INTE planerat in skrivtiden eller att du fokuserar på fel saker. Du tycker kanske att du behöver kolla upp mailen först, gå ut på nätet, in i sociala medier som Facebook och liknande, alternativt läsa dagstidningen (fysiskt eller på nätet) för att hålla dig à jour med vad som händer. Tankar som har att göra med hushållsbestyren dyker upp. Kanske tänker du: ”Ja jag ska strax börja. Ska bara sätta på en tvättmaskin först, och tömma diskmaskinen”.

När du äntligen slår dig ner för att skriva kommer destruktiva tankar. Du tror inte att du duger eller kan. Känner du igen situationen? Kom ihåg att alla författare misstror sig själva, någon gång.

Vem ska läsa din textHär är några tips som kan hjälpa dig lösa upp skrivkrampen.

VEM ser du framför dig?

VEM ska läsa det du skriver? Själv har jag alltid min läsare framför ögonen – oavsett vad jag skriver. Och jag har hjärtat som styr – inte tanken. Jag skriver för att hjälpa – inte för att tjäna pengar. Sluta analysera! Använd hjärtat när du skriver – inte hjärnan.

Skriv med hjärtatGenast blir det lättare att få ner något på papperet. Eller hur?

Väck kreativiteten

Skapa en uppgift som inte är för svår och inte för lätt. Är den för lätt, blir du uttråkad och då hittar du på saker som gör att du kan skjuta upp den igen. Blir den för svår, startas dina rädslor och de hindrar dig från att lyckas. Du kommer att se hindren stapla sig framför dig i stället för att få ur dig kreativiteten.

ComfortzonenMen ibland måste du gå utanför din komfort-zon. Då växer du. Det är då du utvecklas. Ta hjälp av någon som kan. Gör det inte svårare än det behöver vara. Ge dig själv mer utbildning som ökar din säkerhet.

Förbered dig för uppgiften

Kreativa idéer kommer till dig när du behöver dem. Med ett öppet sinne får du till dig vad du behöver. Du behöver bara tro att det blir så. Tron försätter berg, sägs det. Och det är rätt.

Lägg tid på research. Planera in den.

Det viktigaste är att du kommer igång.

Själv skriver jag råmanus till mina romaner EN gång per år i samband med Nanowrimo (National Novel Writing Month), dvs i november varje år. Det är det som sker nu. Jag gör research under året och bestämmer mig för vad jag ska skriva. Sedan planerar jag tiden för skrivandet i november och skapar ett körschema med de avsnitt som jag vill ha med. (Detta gör jag även för fackböcker.) I morgon tipsar jag om hur du kan värma upp dig inför skrivandet.

Lycka till med att bota skrivkrampen

Monica

Skrivartips: Att skriva när idéerna sinar

Idag har jag fått ihop totalt 31.944 ord. Halva månaden har gått. Jag ska klara 50.000 ord för att få certifikat och grunden till ett råmanus.

Dagarna är inte lika varandra. Ibland är det lättare att skriva, ibland svårare. Några dagar flödar idéerna, andra dagar har de sinat. Ibland måste jag bryta och tänka om.

Tidsramarna förändras
Idag har jag skrivit en scen som var tänkt att vara helt annorlunda. Men när jag tog min dagliga promenad kom jag på hur jag skulle ändra den. Framförallt för att skapa än mer spänning i min roman.

Jag har nu nått fram till kapitel 15. Tanken var att skriva om något som hänt. I stället blev det att byta ut minnena mot en händelse som skulle få katastrofala följder för en av mina huvudkaraktärer. Det var med ett stort leende jag färdigställde scenen.

En annan utmaning för mig nu är också att jag, till skillnad mot de första scenerna och kapitlen i romanen, måste tänja på tidsramarna. Det som tidigare förmedlades som dagar, måste nu bytas ut mot år. Inte helt enkelt.

 

Det kreativa arbetet

Något av det mest positiva med kreativt arbete (oavsett om det är målande eller skrivande) är att det ofta inte krävs någon formell utbildning. Du kan skriva de första sidorna, till och med de första kapitlen, i en bok utan att någonsin ha tagit en examen i språk eller litteraturhistoria. Du behöver inte heller spendera år på att träna tillsammans med erkända författare.

Detta till trots rekommenderar jag dig att plugga, läsa och lära dig hantverket. Själv erbjuder jag onlinekurser i både måleri och skrivande. I januari lanserar jag dessutom en helt ny onlinekurs som jag döpt till ”Börja skriva framgångsRIKT”. Till den kommer även en bok i ämnet för dig som nöjer dig med att läsa in kunskapen – utan träning och återkoppling.

Sedan 2013 har jag lagt ner mycket tid på studier i det skönlitterära hantverket. Jag har en litteraturhistorisk examen bakom mig och har skrivit 62 fackböcker sedan 80-talet. 2014 kom jag med i min första antologi. Idag deltar jag i ett 15-tal varav jag själv har varit redaktör och ansvarig utgivare för en av dem – ”Lyckliga tider”. 2017 kom min första barnbok ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna” som jag skrev tillsammans med mina norska barnbarn.

Nu är mina romaner på väg ut på marknaden. Jag har i dagsläget skrivit fem romaner.

Under åren har jag gått hundratals kurser i konsten att skriva skönlitteratur samt även filmmanusskapande. På så sätt är det lättare att hantera bristande kreativitet. När idéerna sinar, har jag strategier för åtgärder. Du är således aldrig okvalificerad för uppgiften.

Hur skapar du bra text när du inte vet vad du ska skriva? Finns det knep? Vad kan du göra när du fastnar? Vad innebär uttrycket ”berättelsen skriver sig själv”?

Vad skriver du just nu? Är det något spännande eller tråkigt?

Ta ett beslut till framgång

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen – Vilken är din dröm? Vad vill du skriva?

Besluta dig för en enda sak du kan ta tag i under kommande femton minuterna för att vidta åtgärder för att nå den drömmen. Det kan vara litet, men det kommer att ta dig ett steg närmare din dröm.

Skapa din skrivardröm

Under året har jag pluggat online avseende Romanskrivande (många kurser), Att sälja din roman, Att skriva filmmanus (tekniskt med format etc) och slutligen Att skapa världens bästa filmmanus eller roman. Detta är fantastisk information för dig som vill köpa min kurs eller min kommande bok – Börja Skriv FramgångsRIKT – som lanseras i början av 2020.

Mitt beslut att studera vidare blev följande. Jag kommer att jobba vidare med studier (onlinekurser) för att skriva ”fantasy”, något som jag ibland har svårt för. Det är egentligen inte min genre, trots att jag deltagit i fyra antologier som bygger på ”fantasy”. Därefter ska jag gå utbildning i att skriva resehandböcker, beslutade jag och köpte på mig kurser i ämnet.

Vad ska du göra? Berätta gärna i en kommentar.

Stort lycka till med ditt skapande!

Monica

7-8-9 november – Chi Neng Qigong- och healing-träning

7 novAntal ord den 7 november blev 13.231. Hade inte tid att skriva så mycket så jag testade en ny variant och talade in texten som jag sedan skickade till mig i ett mail. På kvällen kopierade jag in texten. Många ord hade blivit fel så jag måste göra ett undantag, nämligen läsa igenom min text och redigera den nu, eftersom jag vet ungefär hur jag tänkte.

 

 

8 novDen 8 november blev det nästan 2.000 ord trots att jag tillbringade hela dagen på Qigong-kurs. I fyra dagar tränar jag, trots att jag utövat Qigong i ca 20 år. Jag kan momenten men lär mig hela tiden nya saker, framförallt mentalt.

Jag har uppnått 16.492 ord totalt. Hur lyckades jag skriva när jag samtidigt är 8 timmar på kurs, undrar du kanske. Jag bestämde mig för att testa att tala in via inspelning. Det funkade. Blev ett antal hundra på morgonen och ännu mer på lunchen när jag samtidigt passade på att ta en stor promenad nere i Västra Hamnen i Malmö, i det fina vädret. Detta gav mig uppslag till hur jag kan fortsätta om dagarna att få till mina ord och ändå promenera.

Walk and talk

Sedan blev det några ord på kvällen när jag körde hem. Jag la mobilen på sätet bredvid mig och med hjälp av handsfree talade jag in delar av min roman.

Mobilen på sätet

Den 9 november fokuserade vi på qigong- och healing-träningen. En mycket givande dag. Det regnade rejält ute, så det blev ingen walk-and-talk för mig. Ändå hann jag få till ett antal ord. Genom att tala in orden i bilen, i hemmet, på lunchrestaurangen – varje gång jag var i ensamhet – blev ett långt kapitel klart.

9 nov18.406 ord är klara. Otroligt så lätt det går att tala in närmare 2.000 ord på kort stund. Fastnade lite i aningen för mycket elände, men det kanske ska vara så ….?

Kom på att jag kanske ska ge qi till mina ord också. Speciellt eftersom jag fick en refusering på en av mina romaner i fredags. Men det finns många förlag kvar som kan vara intresserade och jag skickar kärlek och värme till både bok och förlag så att mitt hopp därmed består.

Jag har lärt mig lägga större qi-fält, både i huset och runt personer. Detta gör mig själv så otroligt avslappnad att jag inser att jag måste fortsätta att lägga mer tid på min qigong, min meditation och min healing – än tidigare.

Igår stod vi i en stående meditation (kallade 3-centersförening) i 50 minuter. Jag kunde ha svurit på att det bara var 15 minuter. Totalt fokuserad och djupt nere i självhypnosen stärkte jag kropp och själ.

Vilka fantastiska dagar! Min tacksamhet är enorm.

Monica

 

 

 

Överlever inte utan min Chi Neng Qigong

Jag är, som du vet, certifierad handledare för Chi Neng Qigong. Torsdag-söndag den här veckan uppdaterar jag mitt certifikat med en utbildning för min kinesiska handledare Li Hongshi i Malmö.

Denna fantastiska qigong som läkaren Dr Ming Pang som startade (du kan se honom i en gammal film nedan i programmet Lyft upp Qi):

Chi Neng Qigong är ett komplett integrerat system utvecklat för att frigöra mänsklig energi i alla dimensioner, och öppna ditt hjärta. Programmet ger oss en effektiv väg att ta hand om vår fysiska hälsa och stärka ett hälsosamt liv. Zhineng Qigong, eller som vi säger på svenska: Chi Neng Qigong – har sina rötter i den 7000 år gamla traditionen av folkliga, shamaniska, buddhistiska, taoistiska och konfucianska traditioner – och integrerar dem i en helhet med den senaste förståelsen för fysiologi, psykologi och medicin.

Sedan jag började utöva Chi Neng Qigong, kunde jag sluta med de cellgifter som jag tidigare var tvungen att ta för min reumatism.

Genom hållning, rörelse, andning och mental fokus erbjuder Chi Neng Qigong en metod för att återupptäcka den inre medicinen – qi, den vitala och läkande resursen i oss – och för att skapa utbyte mellan oss själva och naturen. Det innebär att vi harmoniskt kan kopplas till det universums kreativa kraft som i slutändan är ursprunget till kärlek, medkänsla och källan till all läkning.

Qigong är den äldsta formen av kinesisk medicin. Lär dig att vägleda qi (bland annat den vitala energin som skiljer livet från döden) genom en serie rörelser och ställningar samt fokuserade sinneaktiviteter. Qigongs historia har lett till en mängd olika former, vissa mer mentala, andra mer fysiska; de olika formerna av medicinsk qigong, under vilken Chi Neng Qigong generellt klassificeras, fokuserar lika på kropp och själ.

Chi Neng Qigong utvecklades i början av 1980-talet av professor Ming Pang vid en tidpunkt då den kinesiska regeringen uppmuntrade popularisering av qigong i ett försök att minska medicinska kostnader och upprätthålla god hälsa bland den kinesiska befolkningen. Dess övningar är relativt enkla att lära sig och mycket effektiva och hans metoder sprids snabbt över hela världen.

Vill du följa den svenska Chi Neng Qigong sidan på Facebook, har du länken här.

I november kommer en av mina kinesiska mentorer hit för att utbilda de som är sugna. Själv ska jag gå kursen. Han talar en mycket vacker engelska och undervisar på ett fantastiskt sätt.

Hör gärna av dig om du vill veta mer. Jag har även en tioveckors onlinekurs i detta. Se mer här.

Varma hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

4-5 november – Idag satte jag bokens viktigaste moment på pränt …

7769 ord

Den 4 november nådde jag 7.769 ord …

 

 

10020
… och den 5 november var jag uppe i 10.020 ord.

Med den här takten, säger statistiken, kommer jag att vara klar den 26 november. Så bra men då har statistiken inte kalkylerat med allt som kan hända. Exempelvis har jag just nu en fyradagarskurs framför mig. Då kommer det inte att bli skrivet speciellt mycket.

Bokens viktigaste moment

I alla böcker ska det som vi kallar ”viktigaste momentet” komma i början av boken. En författare som skriver filmmanus måste ha detta någonstans runt sidan 17 (om vi talar om A4-sidor). I mitt fall valde jag att lägga det i kapitel 4 där jag talar om fängelseceller.

Tänkte att du kanske ville smaka lite på min bok. Här kommer inledningen av kapitel 4 och slutet. Du kan säkert räkna ut att jag nu sätter ”spänningsmomentet”.

Firmafesten hade startat med ”fångarna på fortet” och nu var de mätta och belåtna efter det medeltida gästabudet. Henrietta hade blivit rejält förtjust i stället. Hade varit där några gånger tidigare på utflykt men aldrig inne i borgen eller upplevt detta som skett ikväll.

Nu var det dags för prisutlämningen. De som hade fått flest guldmynt skulle få gå till fängelsehålorna och frita en fånge.

Några sa att det varje år, på natten till dramat, rann blod ur den bibel som låg uppslagen på vedkubben i cellen. Kanske var det en skröna men spökberättelserna var alltför många för att inte tas på allvar.

Henrietta hade svårt att koncentrera sig och spela med i ”fångarna på fortet”. Det var som om hon hade en osynlig följeslagare. Den här historien skulle bli större än hon kunde ana.”

Hantera mail och sociala medier EN gång per dag

Jag – som effektivitetskonsult – vill gärna att allt ska gå smidigt och givetvis effektivt.

Gör mail en gång om dagen

Därför rekommenderar jag att du fokuserar på VAD du ska göra och inte faller i gropen att ”titta” på mailen eller vandra ut i sociala medier.

Mitt tips är att ”göra” mailen vid bestämda tider.

Själv börjar jag dagen i sängen med min padda. Då ”gör” jag mailen och fixar vad som behövs i sociala medier, framförallt på facebook. Därefter sätter jag mig framför datorn och innan jag börjar skriva, rensar jag bort allt i mailen. Den behöver vara tom eller kategoriserad för att inte pocka på uppmärksamhet. Jag flyttar in allt som ska göras under en viss tid i kalendern. På så sätt glömmer jag inte bort något.

Här kan du se hur jag kategoriserar små uppgifter (som inte planerats in i detalj i kalendern). Tiden för uppgifterna, däremot, finns i kalendern.

Kategorisera små uppgifter

För att ta ett exempel så har jag tid varje fredag att hantera icke akuta frågor från mina deltagare i onlinekurserna och uppdragen. Du kan se att de är markerade med grönt. På fredag tar jag således tag i dessa frågor och besvarar dem samtidigt som jag skickar information till ALLA deltagare om vad som komma skall i respektive kurs.

Jag har tid inplanerad för egen utbildning och då hanterar jag dessa mail. Samma sak med administrationstid och tid för skrivandet.

På så sätt får du tid över för det som du verkligen vill göra. I mitt fall handlar det om skrivandet nu i november månad.

Få tid till skrivandet

Lycka till med den värdefulla tiden!

Monica

 

 

 

För mycket sömn leder till döden

Sömn för mycketVanligtvis pratar vi om hälsoriskerna med att sova för lite, men detsamma gäller om du sover för mycket. Här har du några viktiga tankar kring sömn och vad som kan hända. Det är också svårt att påverka någon som drabbats av stora sömnproblem, vilket i sig kan vara sjukdomsrelaterat.

 

Sömn-baksmälla

Inre klockaDet är inte bara sömnbrist som förvandlar oss till vandrande zombies. Att sova för mycket och för länge kan skapa ett bakfylleliknande tillstånd som i forskarvärlden går under namnet ”sleep drunkeness” eller ”sömnfylla”. Anledningen kan vara att din kropps naturliga inre klocka rubbas.

 

 

Insomni

InsomniNär din dygnsrytm rubbas kan detta i sin tur leda till kroniska sömnproblem. Om du sover för länge på morgonen eller tar en lite för lång tupplur under dagen kan det bli mycket svårare att somna när kvällen återvänder.

Insomni handlar om att inte kunna sova. Antingen att inte kunna somna på kvällen, att vakna under natten och få upphackad sömn eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Det är också vanligt med blandningar av de här tre varianterna.

Insomni är mycket vanligt och nära en miljon svenskar lider av det.

 Ökad risk för sjukdomar

Ny forskning publicerad i Journal of the American Heart Association visar att översovande ökar risken att dö i förtid – i synnerhet om du sover mer än tio timmar per dygn. Forskarna hittade bland annat ett samband mellan långa sömnintervaller och hjärtrelaterade sjukdomar och stroke.

Depression

Sömnbrist har en stark koppling till depression och detsamma gäller för det omvända. I det här fallet kan det emellertid vara svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget – översovande kan lika gärna vara ett symtom på exempelvis depression snarare än orsaken.

Ökad risk för diabetes

Enligt forskning publicerad i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism kan risken för diabetes typ 2 öka både om du sover för länge eller för lite. Forskarna menar att ditt sömnmönster kan påverka kroppens glukosnivåer vilket öppnar dörren för sjukdomen. Studien i fråga såg främst denna utveckling hos män.

Ta aldrig en tupplur på mer än 30 minuter

Fara uppstår om du sover längre. Ställ klockan och STIG UPP!

Varför blir du trött av att sova länge?

Det beror på att vi inte ständigt sover lika mycket. Vår sömn skall stämma överens med vår inbyggda biologiska klocka, som tickar i dygn. Den ser till att kroppen är fysiologiskt inställd på antingen vila eller aktivitet. Hormonproduktion, kroppstemperatur och nervsystem följer detta fasta mönster dygnet runt. När vi stiger upp samma tid varje morgon, nollställs den biologiska klockan, och vi fungerar optimalt. Sover vi längre, bringar vi oreda i systemet och får sömn av dålig kvalitet, eftersom kroppen är inställd på aktivitet. När vi vaknar sent på dagen, till exempel efter en fest, väger de extra timmarna sömn på förmiddagen alltså inte fullt ut upp den sömn vi gått miste om under natten. Vår kroppstemperatur vid den tidpunkten är på nedåtgående. Temperaturen rör sig upp och ned under dygnet. Den toppar runt lunch och faller därefter under eftermiddagen och kvällen, tills vi går och lägger oss. Temperatur och sömnighet har alltså ett samband. Ju lägre temperatur, desto sömnigare blir vi.

Balans mellan sömn och vakenhet

Den andra biologiskt styrda mekanismen i kroppen handlar om homeostas (balans) mellan vaken, aktiv, energiförbrännande tid och återuppbyggande sovtid. Vi skulle inte klara av att vara vakna hela dygnet, och inte heller att sova hela dygnet. Vi har ett biologiskt system som för att vara aktivt behöver vila – och för att kunna vila behöver vara aktivt.

Sömnstadiernas funktion

Man skiljer på fem sömnstadier – de lättare sömnstadierna 1 och 2, den djupa sömnen i stadiet 3 och 4 samt drömsömn (REM-sömn). Läs gärna mina inlägg om hypnos som också berör olika sömnstadier. Vi behöver dessa olika sömnstadier. Den djupare sömnen i stadierna 3 och 4 har enligt forskningen en återställande effekt på de kroppsliga funktionerna och drömsömnen tycks vara relaterad till psykologiska (bearbetning av känslor) och kognitiva funktioner (minne).

Men du får ALDRIG sova för mycket. Det leder till döden.

För mycket sömn är utan tvekan skadligt

Det finns en tydlig koppling mellan sömn i medelåldern och chansen att bli friska åldringar. De som sover runt sju timmar per natt minimerar sin risk att dö i förtid och det är faktiskt farligare att sova för mycket än för lite, även om det är en stor stressfaktor att sova för lite och i sig också kan leda till döden.

–Det finns väldigt tydliga samband mellan åldrande och sömn, säger Torbjörn Åkerstedt, som är professor vid Karolinska institutet och föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

–Till slut drar hjärnan ned på verksamheten och det är därför ingen slump att minnesstörningar är ett tidigt symtom baserat på för mycket sömn.

Med en önskan om en god natts sömn och en utvilad, aktiv dag

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Strävar du mot hjärndöden?

Läste precis i en nyligen publicerad artikel om att många vuxna tittar på sin mobiltelefon 221 gånger per dag och att ungdomar i åldern 12-15 år, gör det 1092 gånger per dag.

Förstår du vad det innebär?

Hur många gånger tittar du i din mobil

För mig är det början till ”hjärndöd”. Jag har arbetat med effektivitet i 30 år och VET att ju fler gånger du tittar på e-posten eller i telefonen, desto mindre produktiv är du. Hjärnan jobbar som du programmerar den. Varför i hela världen ska vi ta död på oss själva?

En bekant till mig hade köpt en ny klocka och kopplat den till Whats Up-appen samt e-posten osv. Hon hade ett jobb i vilket bevakning ingick, framförallt om det kom larm. Därför kunde hon inte stänga av, sa hon. Under en middag räknade jag ut att hon tittade på klockan och telefonen mer än 100 gånger. Gissa om jag blev matt? Och då ska vi inte diskutera hur närvarande vi är i nu:et. Att umgås med någon som lever med halva kroppen och hela knoppen i en telefon är utmattande.

En annan bekant till mig tittade på mobilen hela tiden under en golfrunda. Hur ska du kunna vara fokusera på arbete eller golf, om du hela tiden väljer att titta på något annat? Det förstör nöjet både för personen och omgivningen.

Själv är jag mycket ute på sociala medier etc. Men jag väljer att göra det utifrån specifika tidpunkter. Jag hanterar min mail och sociala medier en timme varje morgon. Oftast räcker det. Ibland väljer jag att gå inte på eftermiddagen eller kvällen, medvetna val som inte stör annat som jag jobbar med eller kontakten med andra människor. Och givetvis passar jag på att ”göra” e-posten när jag är där inne, dvs ser till att VARJE mail samtidigt försvinner från inkorgen.

Vi har alla kopplingar i hjärnan. På en ”positiv-negativ axel” kan forskarna utläsa hur vårt liv ser ut, har jag fått veta av en berömd neurolog. De kan genom forskning av hjärnan se hur vi lever, vilket jag tycker är mycket intressant. En fråga som genast kom upp var: Går det att förbättra det positiva i livet?

Svaret är att det går! Genom att träna, promenera och göra liknande som ökar konditionen.

Observera att det inte handlar om medfödda egenskaper utan om vår livsstil, våra beteenden, dvs saker som vi kan påverka och styra. Det är ditt val hur du väljer att leva och därmed styra din hjärna!

Hjärnan avgör hur du tänker och handlar (kognitivt beteende) men det är du som programmerar den med dina tankar och ageranden. Du styr hjärnan – inte tvärtom!

Din hjärna förändras hela livet men vi är mest kapabla att lära oss saker i yngre ålder. De motoriska färdigheterna fungerar då snabbare. Efterhand som tiden går, lär vi hjärnan att ”glömma bort”. Då blir inlärningen tuffare. Hjärnans förändring kallas på fackspråk för ”plasticitet”, vilket är den viktigaste egenskapen för hjärnan.

Din vänstra hjärnhalva är den analytiska, rationella hjärnan. Den använder du när du ska kalkylera och bedöma. Den högra hjärnhalvan är den konstnärliga och kreativa hjärnan. Den vänstra hjärnhalvan styr högra delen av kroppen och tvärtom.

Vissa människor använder den vänstra mer, andra tvärtom. Det är sådant som jag enkelt kan testa med hjälp av metoden Psykogeometri. Jag kan även höra vilken hjärnhalva som är igång hos dig (när vi talar med varandra) samt se det på ditt kroppsspråk.

Psykogeometri och hjärnhalvorna

MEN det är din livsstil som formar din hjärna. Vi formas som ett resultat av både arv och miljö med ca 23.000 gener och 100 miljarder hjärnceller.

Så förbättra din livsstil och därmed din förmåga i hjärnan. Programmera om dig själv – det är ännu inte för sent.

Varma hälsningar till ett utvecklande liv
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest