Currently viewing the category: "Må bra"

Det där med kundservice …

Oj så olika affärerna beter sig när det gäller kundservice.

Jag har utbildat många företag i kundservice under de senaste 20 åren. Därför har jag också krav när jag – som kund – handlar av något företag.

Idag träffade jag på två affärer med helt skilda uppfattning om det här med kundservice.

För ett tag sedan köpte jag en toalettsits på Clas Ohlsson. Tyvärr var det något fabrikationsfel som gjorde att stålfattningen gick mitt itu. Idag reklamerade jag därför varan. Jag blev verkligen fint omhändertagen och fick pengarna tillbaka på kortet.

Tack Clas Ohlsson för att ni bemötte mig som kund på ett så professionellt sätt. Ni är värda applåder!

Clas Ohlsson

Sen gick jag in på Willys för att köpa grönsaker och mejerivaror. Här mötte jag motsatsen till kundservice.

En stor skylt informerade mig – som kund – om att de IDAG sålde yoghurt för 14.95 i stället för ordinarie pris 21.95. Jag sträckte mig för att nå yoghurten, placerad i hörnan av kyldisken.

En av personalen stegade fram till mig och sa:

– Ursäkta!

Jag tittade frågande.

Han knuffade till mig. Skulle till varje pris fram för att fylla på varor i kyldisken, precis där jag stod. Här var det inte tal om att kunden skulle gå före eller någon som helst form av kundservice. Jag fick vänta in honom och tiden det tog att sätta upp ett antal nya varor. När jag sedan såg att han hade en hel vagn med sig, trängde jag mig resolut före och tog min yoghurt. En grymtning blev svaret från personalen.

Eftersom det var extrapris, tog jag två paket yoghurt.

När jag väl betalat upptäckte jag att de hade tagit fullt pris för yoghurten. Jag frågade kassörskan VARFÖR?

Nej, de satte visserligen upp stora skyltar i affären, men de var inte till för alla kunder. Endast medlemmar fick handla för extrapriset.

Det är i och för sig helt OK, men det kunde ha stått på skylten, tycker jag.

Willys

Nej fy fasen för Willy:s – Aldrig mer!!!

Skicka er personal på kundservice-kurs så de lär sig åtminstone ”vanligt hyfs”, tack.

Monica

 

Kyckling med färsk oregano (6-10 sp)

Oregano är en mycket näringsrik och virusbekämpande kryddört. Oftast använd på pizzor. Den har massor med antioxidanter. Dessutom har den slemlösande egenskaper vilket gör att du kan använda den vid infektioner i hals och svalg såväl som luftrör.

Den är antiseptisk och används vid behandling av svamp i alla former. Oregano är även kramplösande och stimulerar gallblåsan för mer produktion av galla och bättre matsmältning.

Jag har därför – till den här helgen – valt att bjuda dig på ett lättlagat recept med kyckling. Som viktväktare är kyckling strålande för mig. Då behöver jag inte slösa med mina smartpoints.

Kyckling med oreganoIngredienser 4 portioner (6 sp)

 • 4 kycklingfiléer
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 1 msk smör (ca 2 sp)
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm vit- eller svartpeppar
 • Knorr grillkrydda
 • Ev lite paprikapulver
 • 3 dl matlagningsgrädde (4 sp)
 • 1 buljongtärning upplöst i 2,5 dl vatten
 • 1 dl klippt färsk oregano (eller 3 msk torkad)

Gör så här

Skär kycklingfilén i 3 snedskurna bitar på längden.

Skala och hacka vitlöken.

Bryn kycklingen i smör i en gryta, salta, peppra och krydda. Blanda i grädde, buljong och färsk, klippt oregano i grytan. Låt allt koka under lock ca 5 minuter. 

Servera med kokt potatis (2 st = 4 sp) och morötter. Strö över klippt salladslök.

Smaklig måltid!

Monica Ivesköld

 

 

God fortsättning 2020 – Starta med struktur

Bygg upp strukturen

Struktur i datornDet första jag alltid gör vid årsskiftet är att bygga upp en ny struktur.

Här ser du hur jag byggt upp den på datorn. Sedan arkiverar jag alla mappar för 2019 i en mapp med namnet ARKIV 2019.

Struktur i e-postenDärefter gör jag en likadan struktur i e-posten. Du kan se här hur den ser ut. Den här strukturen fungerar år efter år och jag lär alltid mina deltagare på effektivitetskunderna detta. Undermapparna kan däremot vara olika för respektive år. Det kan bero på olika uppdrag (projekt) och liknande.

Givetvis är min kalender och mitt fysiska kontor uppbyggt på samma sätt. Allt är homogent och jag behöver inte lägga tid på att leta efter något.

Mailboxen är tom eller kategoriserad utifrån denna struktur.

Vill du lära dig mer, rekommenderar jag onlinekursen Framgång & Effektivitet där du blir rik i både tid och pengar. Här är länk till kursen ifall du vill läsa mer.

I år bjuder jag dig på de här strukturtipsen helt gratis och önskar dig ett riktigt gott 2020!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Hur skulle du leva ditt liv om du visste att dina önskningar redan besvarats?

Detta är en viktig fråga.  Speciellt så här i juletider och när vi närmar oss nyår.

Allra först vill jag önska dig en riktigt GOD JUL!

God jul

Just nu bearbetar jag den genom att gå en onlinekurs för dr Joe Dispenza. En utomordentligt bra kurs där det handlar om att skapa min egen framtid.

Efter två års mardröm är det viktigt för mig att hitta mig själv och leva det liv som jag är värd.

Vad är du värd?

Själv anser jag att jag är värd att få vara lycklig och glad varje dag. Att ständigt njuta av tillvaron och sluta oroa mig.

Under tolv lektioner har jag bearbetat detta nu i den här kursen. Den är omfattande och jag ser fram emot fortsättningen.

I november gick jag en utbildning för min kinesiske mentor Li Hongshi. Det har jag gjort många gånger under de senaste åren och ständigt lärt mig nya saker. Så var fallet även den här gången. Li har skrivit en fantastisk bok som heter: Bring home your heart. Jag tänker citera lite ur den boken.

Ibland är det tillfälligheter som skapar vår framtid. För Li Hongshis del var det ett riskorn som förändrade hela hans liv. I mitt liv har det varit ett antal katastrofer. Sådant som jag inte själv kunnat påverka. Ändå lever jag stora delar av mitt liv utifrån min dröm.

Li Hongshi likväl som Joe Dispenza är överens om en sak; Många människor lägger ner tid på sin fysiska träning men negligerar sin mentala träning. Hur är det för dig?

Jag har blivit mer och mer medveten om vad min mentala träning gör för mig, min kropp och min själ. Därför ägnar jag mig också mer åt mental träning än jag gjort tidigare. Just nu tränar jag mig att meditera mer – gärna varje dag.

De flesta människor följer motståndets lag, blir offer för omständigheterna. Så har det varit för mig också. Men det är slut med det nu – har jag bestämt. Nu ska jag styra min framtid på samma sätt som jag styr min kalender och planering.

För att det ska funka behövs andra människor med likvärdigt tänk. Det är dem jag har letat efter under många år. Nu har jag funnit gruppen som delar min övertygelse. Detta genom onlinekursen som jag går. Vi har tillgång till en sluten Facebook-grupp och kan diskutera tankarna där. Men vi har även bestämt att träffas fysiskt, vilket gläder mig. Det ska verkligen bli en höjdare.

Jag har givetvis kontakt sedan tidigare med de som gått Li Hongshis kurser under åren. Ändå möts vi sällan.

Det är när vi skapar energi som vi också skapar hälsa. Och det är vad jag tänker göra från och med nu.

Låt mig få citera Li Hongshis grundläggande sju frågor:

 1. ”Känner du dig själv?
 2. Var befinner du dig?
 3. Vem är du?
 4. Har du tagit över kontrollen över ditt liv?
 5. Lyssnar du på dig själv?
 6. Har du hämtat hem ditt hjärta – din kärlek till dig själv och ditt liv?
 7. Hur mycket tid är din egen?”

Fundera över dessa överväldigande frågor. När du vet svaret är du på väg.

Jag önskar dig en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

God jul och gott nytt år

Tävla och vinn så här på julafton

Idag lottar jag ut en onlinekurs som jag kallar för RESAN. Den handlar om att sätta mål. Mål som skapar lycka i livet. Vill du vinna den? Motivera varför du ska vinna den genom att boka dig för tävlingen. Du bokar ingen kurs, bara tävlingen. Här är länken till den.

Vinnaren meddelas till nyår.

Lycka till!

Nu tar jag julledigt. Hoppas du gör det samma.

Monica Ivesköld
Milor Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Balansera dina hobbies, ditt arbete, din familjetid och ditt liv

Det är inte helt enkelt att hinna med allt vi vill.

Balansera ditt liv

Själv lägger jag mycket tid på mitt skrivande nu under vinterhalvåret. På sommaren prioriterar jag golf.

Vad lägger du tid på?

Känner du igen dig när jag säger att kalendern alltid är överfull. Själv planerar jag minutiöst men måste ändå omprioritera varje dag. Så är det och så blir det – alltid. Oavsett hur välplanerad jag är, kommer det alltid något som jag inte planerat för eller tar något längre tid än beräknat. Idag var det läkarbesök och inköp som tog längre tid än jag hade föreställt mig.

Väl hemma, blev det alltför mycket i kalendern. Jag skulle skriva blogginlägg för några veckor framåt, hade jag planerat. Gå igenom ett par lektioner i de kurser som jag för tillfället deltar i. Jag blir nämligen aldrig fullärd – oavsett hur mycket utbildning jag går. Jag hade tänkt mig göra några sillinläggningar och förbereda annan julmat. Som tur var, hade jag tagit fram färdig middag ur frysen så den skulle åtminstone inte ta tid från mig.

Och ett dåligt samvete kröp fram ur dunkelt. Jag hade lovat barnbarnet att ha en mysig stund med en ny barnbok som jag ska recensera. Det fick jag dessvärre flytta fram. Tiden räckte helt enkelt inte till.

Sen dök ännu ett samvete upp. Min egen träning hade jag försummat den här dagen.  Vid närmare granskning, inte bara idag utan i tre dagar – på raken. Helt oacceptabelt, speciellt som jag är viktväktare och verkligen behöver röra på mig.

Sakta insåg jag att mina prioriteringar ofta var mer för andra än för mig. Det måste jag ändra på. Jag vill verkligen prioritera min träning, mitt skrivande, mina kurser och inlärning.

Balansera - illusionAtt hitta balans är en illusion – om du inte redan visste det. Du ”hittar” inget. Du måste till varje pris, planera och prioritera. Det finns inget alternativ. Vill du hinna med dina önskningar i livet, måste du välja in dem. Tydliggör dem i kalendern!

Sluta skjut upp de saker som skapar glädje i livet.  Fullfölj dina drömmar. Skapa mål! Tillåt prioriteringarna att eliminera dina hinder som stoppar dig från att utvecklas, från att ha roligt, glädjas och njuta. Livet är här och nu – inte i morgon!

Ibland räcker det med 15 minuter för varje rolig aktivitet. Så här kan det se ut för mig:

 • 15 minuter skrivarträning (onlinekurs)
 • 15 minuter mental träning med meditation (för att lära mig ändra mitt beteende och mina gener och skapa bättre liv)
 • 15 minuter bloggskrivning
 • 15 minuter Qigong-träning så att kroppen blir rörligare och jag får lite aktiviteter per dag

Japp, så enkelt var det! Totalt unnade jag mig 1 timme per dag för saker som var oerhört viktiga för mig. Hur svårt kan det vara?

Prioritera - njutJag la in dem i kalendern – som helig tid! MIN tid, min njutning.

Släpp orealistiska förväntningar på dig själv!

Vilka är dina prioriteringar för att njuta idag? Vad är viktigt för dig för att få ett behagligt liv? Kan du eliminera ett antal ”måsten”?

Träna och tävla för att vinna

Prioritera nu vilka saker som gör dig lycklig. Ta bort alla distraktioner under kommande 15 minuter och ge dig själv en upplevelse under dessa minuter.

Idag lottar jag ut en onlinekurs till dig som vill lära dig planera och prioritera bättre. Klicka här för att komma till bokningen av utlottningen (inte bokning av kursen utan själva lotteriet). Motivera varför just du ska vinna. Vinnaren meddelas till nyår.

Stort lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Stekt torsk i panna – god och lättlagad

Idag bjuder jag på ett favoritrecept.

Torsk i pannaDenna goda bjudrätt med torsk som steks i panna, smaksatt med vitt vin och färska örter är lättlagad. Serveras med kokt potatis och gröna ärtor.

2 portioner = ca 5-6 blå sp per portion 

Ingredienser

2 bitar torskrygg (0 sp)

1 gul lök (0 sp)

1 tsk flytande margarin (1 sp)

½-1 dl färsk basilika (0 sp)

½-1 dl färsk persilja (0 sp)

Salt o peppar samt lite grillkrydda

1 dl kaffegrädde (6 sp)

½ dl torrt vitt vin (1 sp)

1 msk fiskfond (0 sp)

1 dl vatten

1 msk majsstärkelse

1-2 st potatis per person (2-4 sp)

100 g gröna ärtor (0 sp)

Gör så här

Koka potatisen i saltat vatten. Salta och peppra torskryggen samt krydda med lite grillkrydda. Ta ganska mycket salt. Fisk behöver sälta. Finhacka lök, persilja och basilika.

Hetta upp margarin i en stekpanna med hög kant. Fräs löken på medelhög värme tills den är genomskinlig. Lägg ner fisken i pannan. Häll över hackad basilika och persilja. Stek på medelhög värme 2-3 minuter.

Blanda kaffegrädde, vin, fiskfond, vatten och majsstärkelse. Häll över fisken. Sjud ca 10 minuter.

Koka under tiden ärtorna i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter.

Smaklig måltid!

Monica

Tips: Lean för kommunikation

Idag tänkte jag tipsa om metoden Lean knuten till kommunikation. Lean är en effektivitetsmetod framtagen av Toyota. Du har säkert hört talas om den. Den är effektiv. Dock inte lika effektiv som metoden BPMS (Business Process Management System) som i sig innehåller Lean som en liten del.

Att kommunicera är bland det svåraste som finns. Sannolikheten för missförstånd är enorm – även när vi talar om tvåvägskommunikation. E-post är envägskommunikation, ska du veta.

I tvåvägskommunikation är det ofta två personer inblandade. Som jag skrivit tidigare blir dessa två personer konstant fyra i själva dialogen eftersom vi har olika uppfattning i hjärnan av vad som sägs. Det beror framförallt på att vi har tre olika delar i hjärnan som sköter vår kommunikation:

 1. Neocortex
 2. Limbiska systemet
 3. Lilla hjärnan (Cerebellum)

Dessutom har du även Reptilhjärnan som går igång med jämna mellanrum.

Nedan ser du ungefär var de olika delarna av hjärnan finns.

3 Hjärnor

De ovanstående tre hjärnorna går igång från ditt tänkande till ditt görande till ditt varande.

När vi lyssnar på en kommunikation (någon som talar till oss), går Neocortex igång. Neocortext är din medvetna medvetenhet.

Om du använder den kunskap som kommunikationen ger dig, innebär det att du modifierar något i ditt beteende. Och när du gör det, skapar du ny erfarenhet. Då aktiveras det limbiska systemet och skapar en känsla.

När du upprepar denna känsla om och om igen, når du vad vi kallar för ”ett tillstånd”. Då aktiveras Lilla hjärnan, dvs ditt undermedvetna. Du behöver inte längre tänka på vad du gör och hur du gör. Det faller sig automatiskt. Du tänker inte längre överhuvudtaget. Allt går via ditt undermedvetna.

Det är så utbildning och utveckling fungerar. Jag brukar berätta detta när vi talar om inlärningstrappan.

Inlärningstrappan

När du omedvetet inkompetent är du inte ens medveten om detta. Så får du via kommunikation något som gör att du inser att du är inkompetent. Du blir medvetet inkompetent. Neocortex tar emot informationen. När du omvandlar detta till känslor som skapar en medveten förändring är således Limbiska systemet igång. Du pluggar och förändrar något. Dina handlingar blir annorlunda och du blir medveten om att du har skaffat dig kompetens. När du sedan upprepar detta så att det blir omedveten kompetens är Lilla hjärnan igång.

Tänk dig att du ska lära dig köra bil, spela piano eller kanske lära dig skriva på datorn (utan att titta på tangenterna). Du är inte omedvetet kompetent förrän du kör utan att tänka på att växla, att spela på pianot utan att fundera över var tangenterna finns. Samma sak när du lär dig skriva på datorn.

För att öka kommunikationen kan du använda Lean som ett verktyg. Lean används för att titta på processen. Ungefär så här kan du tänka dig Lean och kommunikationen:

 1. Tänk långsiktigt! HUR kan du förandra i dig själv en ökad kommunikation?
 2. Kartlägg kommunikationen! Vad sker när du kommunicerar? Ser det likadant ut oavsett med vem du kommunicerar? Finns det fallgropar?
 3. Eliminera slöseri genom att identifiera vilken typ av människor som irriterar dig. Gärna också varför.
 4. Lär dig respektera alla. Vi är olika och vi kommunicerar olika. En del använder höger hjärnhalva mer än vänster osv. Vissa behöver mycket fakta, andra vill bara ha övergripande bilder, några hoppar mellan informationen – gärna helt obehindrat. När vi kommunicerar med någon som använder hjärnan på ett annorlunda sätt än oss själva, kan irritation uppstå. Utmana dig själv genom att lära dig mer om din egen personlighet och andras. Skapa en struktur som fungerar för alla.
 5. Arbeta med att ständigt förbättra ditt sätt att kommunicera. Ett bra sätt är att utöka din emotionella intelligens ytterligare. Läs gärna mer här om emotionell intelligens. Förbättra kvaliteten på din kommunikation genom att träna.

Idag lottar jag ut en kursdel ur onlinekursen ”Utveckla din personlighet”, där du får tillgång till några intressanta personlighetstester. I den kompletta kursen finns 33 tester, men här får du tillgång till några få. Klicka på länken här om du vill vara med och tävla. Välj BOKA och motivera varför du ska vinna.

Lycka till med både kommunikation och tävling

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tanke och känsla skapar våra erfarenheter

Tanken att klara utmaningen i Nanowrimo var den som startade känslan av att nå framgång. Och jag lyckades. Nu har jag endast två kapitel kvar att skriva. Sedan ska mitt manus få vila. Kanske ett helt år.

Så här blev resultatet:

Nanowrimo slut

Nanowrimo slut 2

Varje tanke skapar kemi, säger Dr Joe Dispenza. Jag har köpt hans onlinekurs ”Making your mind matter”. En mycket intressant kurs, även om jag kan tycka att den är mest föreläsning initialt. Inga övningar kommer förrän längre fram.

Här är några tänkvärdheter:

Om du har en glad eller kreativ tanke skapar du kemi för att du ska känna exakt så som du precis tänkt – stor, obegränsad eller glad. Har du en negativ, olycklig eller skyldig tanke slår du på en annan uppsättning kretsar i hjärnan med andra mönster, kombinationer osv som skapar en annan nivå av sinnet som signalerar till hjärnan att skapa en annan kemi för att du ska känna exakt vad du tänker.

När du börjar känna vad du tänker, eftersom hjärnan ständigt övervakar kroppen, börjar du tänka så som du känner.

Detta är inget nytt. Det handlar om kognitiv beteende-terapi, något som jag jobbat mycket med de senaste 20 åren. Som beteende-kreatör arbetar vi dagligen med detta.

”Kemin i hjärnan upprepar och ger dig tankar på hur du känner som ger dig känslor på hur du tänker. Detta fortsätter i åratal och skapar ditt tillstånd. Tillståndet är när ditt sinne och din kropp samarbetar, när dina tankar och känslor anpassar sig till ditt öde. Tankar är hjärnans språk och känslor är kroppens. Och hur du tänker och känner skapar ditt tillstånd.”, säger dr Dispenza. Så är det! Vi använder t o m en färdig modell för detta och när vi coachar kör vi frågorna utifrån en färdig mall som hjälper klienten hitta svaren inom sig.

Håller du med om att du om du tänker en osäker tanke börjar du (inom några sekunder) känna dig osäker? Samtidigt som du känner dig osäker skapas fler tankar om osäkerhet som får dig att känna dig ännu mer osäker. Efter ett tag kan du bevisligen säga: Jag är osäker. När du säger detta, befaller du ditt sinne och din kropp att uppfylla vad du säger.

När kroppsminnet är homogent med sinnet, blir ditt beteende ”en vana”. 95 % av vem du är när du fyllt 35 år är en uppsättning memorerade beteenden, känslomässiga reaktioner, övertygelser, uppfattningar och attityder, som fungerar som ett undermedvetet datorprogram. Du blir ett omedvetet sinne för tillståndet.

Själv lever jag just nu i en mardröm. Jag ska inte gå in på den nu, men jag kan bevisa att jag måste ta till alla medel för att styra mina tankar så att jag orkar med vardagen. Så hur gör jag?

Jag använder 5 % av mitt medvetna sinne för att tänka positivt och måste åter-betinga kroppen till ett nytt sinne. En vana är en omedveten automatisk uppsättning av tankar, beteenden och känslor som förvärvas genom frekvent upprepning. Detta har jag jobbat med i över 30 år; att hjälpa andra ändra beteenden så att de kan bilda nya vanor och eliminera ovanor. Framförallt för att få tid att göra sådant som de tycker är roligt, att skapa sin framtid framgångsRIKT.

Dr Dispenza säger exempelvis: ”Om du inte medvetet kommer ihåg din PIN-kod efter tre glas vin, kan du genom att titta på tangentbordet låta dina fingrar trycka fram siffrorna. Det beror på att du har praktiserat det så många gånger att din kropp vet bättre än din hjärna.” Sant! Kroppsminnet minns och det är därför som vi – trots att vi skapar nya celler i kroppen – låter de nya cellerna ärva gamla minnen.

Känslor är slutprodukten av dina tidigare erfarenheter. Du kommer ihåg erfarenheter eftersom du kommer ihåg hur de känns. I erfarenheten kopplar du ofta alla dina fem sinnen. Eftersom du är mitt i händelsen rusar alla data tillbaka till hjärnan genom de fem sensoriska vägarna. I det ögonblick som informationen når din hjärna organiserar neuronerna sig. I det ögonblicket tillverkar en annan del av din hjärna kemi för känslan. Det är därför, säger dr Dispenza, som känslor tenderar att vara längre, långsiktiga minnen, vilket gör att du kommer ihåg din första kyss, när du tog studenten, en befordran, bröllopsdagen, frieriet, födelsen av dina barn, en semester, en måltid med dina vänner, ett gott vin, känna vinden mot ansiktet och se solnedgången. Men problemet är att du inte minns vad du åt till middag igår vilket beror på att rutinen vaggar hjärnan till sömn.

”Om känslor är slutprodukten av tidigare erfarenheter och du känner på samma sätt varje dag, betyder det att inget nytt händer i ditt liv. Om känslor är slutprodukten av tidigare erfarenheter och du inte kan tänka större än hur du känner, har dina känslor blivit vad du tänker.”

Tänker du i framtiden eller tänker du i det förflutna?

Själv har jag en förmåga att skapa mitt liv, bortsett från sjukdom och elände som jag inte kan styra.

Så länge du skapar känslor baserat på hur du tänkte i det förflutna, skapar du mer av ditt förflutna. Kvantummodellen av verkligheten fungerar så. Och många av tankarna vi har är faktiskt dessutom rena fantasier. Du skapar således en verklighet baserad på fantasier.

Så om du tänker och känner i en loop, tror din kropp detta 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan, 365 dagar per år. Kroppen är i ditt förflutna, i dina tankar.

Amy CuddyDu kan INTE skapa en ny framtid medan din kropp lever i det förflutna. Kroppen skapar också känslor baserat på rörelse. Det är därför som socialpsykologen Amy Cuddy vill att vi ska lura kroppen att känna annorlunda, något som jag ofta gör på de kurser som jag håller.

VinnargestSäger du att du är trött, blir du det. Säger du att du är uttråkad, blir du det. MEN om du samtidigt gör en rörelse som motbevisar detta, då kan du få kroppen att le.

En vinnargest säger en del till din kropp.
Så sträck händerna i luften – som en vinnargest – le med hela ansiktet och ropa ”Fy sjutton vad jag är trött”. Funkar det?

Vill du vinna en gratis coachning med Beteendekompassen? Anmäl dig här och motivera varför du ska vinna. Värde ca 2000 kronor. Vinnaren meddelas i slutet av året.

Lycka till och börja skapa din framgång

Monica

 

 

 

 

Hjärnans ’spela död-program’ kan leda till apati

Hjärnan och apatiI situationer av akut fara kan kroppens bromssystem stänga av oss, skriver stressforskaren Alexander Perski. När den mänskliga hjärnan bedömer att en fara är övermäktig att det är ute med oss och vi har inte chans att ta oss ur situationen. Det så kallade spela död-programmet tillgrips. I det läget försöker organismen hjälpa oss i syfte att vi ska försvinna, lägga oss ner på marken och vara ett ointressant byte för angriparen.

I motsats till vad de flesta tror är den här reaktionen på en övermäktig fara vanligare än det uppvarvade ”kamp- eller flyktprogrammet” som oftast sammankopplas med stress. Efter en brand på en stor sjukhusavdelning visade en undersökning bland den medicinska personalen, som var ganska van vid katastrofer av olika slag, att majoriteten hade blivit paralyserade och inte kunnat företa sig någonting, medan en mindre andel personer sprungit omkring på ett irrationellt sätt. Endast ett fåtal var i stånd att genomföra effektiva räddningsaktioner.

Den uppgivna stressreaktionen att spela död medför ofta svimningskänsla, trötthet, yrsel, muskelsvaghet, låg puls, lågt blodtryck och symtom från magen. Man vill isolera sig, försvinna och begränsa sina sociala kontakter. Till detta kommer trötthetskänslor, nedstämdhet och depression.

Programmet innebär ett oerhört behov av tröst, som ofta leder till ökad konsumtion av sötsaker, fet mat, alkohol, lugnande medicin och sömnmedel. Det biologiskt drivna behovet att ladda kroppen med energi kan förklara varför det är så svårt att sköta sin hälsa när man hamnar i ett sådant läge. Det är otroligt svårt att sluta röka, sluta dricka alkohol eller gå ner i vikt när man exempelvis ligger i skilsmässa. Det överdrivna tröstbehov som hör ihop med spela död-programmet kan leda till markant viktökning, bukfetma och stor risk för störningar i insulinsystem och blodtryckskontroll – ett sjukdomstillstånd som kallas metabolt syndrom.

Stjärnreportern Ryszard Kapuscinski beskriver i sin bok tillståndet efter att han hamnat i en fängelsecell i Kongo och får veta att han ska skjutas nästa morgon:

Så gott som omedelbart grips man av en beklämmande tomhetskänsla, som ett hål, en avtrubbande vanmakt, som om man är under inverkan av narkos eller starka bedövningsmedel. På grund av detta tillstånd fördjupas ytterligare känslan av total maktlöshet, insikten att ingenting går att ändra på, göra någonting åt. Plötsligt rinner all kraft ur kroppen på en, man orkar inte ens lyfta en fot eller dunka med nävarna i väggen eller slå huvudet i golvet. Nej, kroppen tillhör en inte längre, den är en främmande materia som man fortfarande måste bära på, till dess att någon befriar en från den plågsamma bördan.

Jag kan konstatera att den här typen av beteenden blir så själviska att omgivningen skadas – ibland mer än den som är drabbad.

Men det finns hopp. Själv har jag börjat studera för Dr Joe Dispenza som menar att vi själva kan påverka mer än vad vi tror och vet. Det ska verkligen bli intressant att få lära mer om detta. Jag lovar återkomma med mer information.

Under tiden, ta väl vara på ditt liv. Du har bara ett. När det är slut finns ingen återvändo. Gör något av ditt liv. Skapa livet utifrån drömmen. Alla kan. Du också.

Idag bjuder jag i adventskalendern på en gratis meditation. Tävla och anmäl dig här! Vinnaren meddelas i slutet av året.

Lycka till!

Monica

Solar Plexus – ditt palats

Då var Nanowrimo avslutad. Jag klarade mig och fick mitt certifikat. Nästan 80.000 ord blev det. Men mitt manus är inte helt klart. Jag har två kapitel kvar (eventuellt fler) och de är nog de svåraste att skriva. De skriver jag nästa vecka. Sen får manuset vila.

 

Idag är det första advent. Det är dessutom december månad och jag har avslutat mitt skrivande för råmanuset för i år. Det tycker jag att vi firar. Du har möjlighet att vinna en gratis meditation där jag berättar mer om ditt palats. För att vinna skriver du ett mail genom att klicka på den här länken. Skriv en motivering till varför du ska vinna. Upp till tio vinnare kommer att få en inbjudan av mig innan jul. Vi kör via webinar. Lycka till!

Ditt palatsAlltför ofta tvivlar du kanske på dig själv och din förmåga. Givetvis helt i onödan! Brukar du tvivla? Det beror på att du är livrädd för att tänka utanför boxen. Du låter ditt förflutna styra ditt framtida liv.

Övertyga dig om att du har den kraftfullhet som behövs för att ta dig an uppgifterna. Du har enorma kvaliteter.

För dig som skriver krävs en övertygelse om att du måste få ut orden.

Inget/ingen har kontroll över dig eller kan kontrollera dig utan din tillåtelse. När du blir arg och ilsken applicerar du detta genom att plocka upp något från omgivningen, den yttre miljön och ditt förflutna. Om du är lugn och trygg, är det lättare att hantera saker som egentligen skapar rädslor inom dig. Rädslorna gör att du blir ledsen, frustrerad, arg osv. Kom ihåg att du alltid har valmöjligheter.

Solar Plexus Chakra är beläget bakom din navel. Inom den österländska läkarvetenskapen talas det om vårt inre ”palats” och det ligger en bit in i kroppen mellan naveln och det som kallas för Mingman (dvs en plats mellan kota 3 och 4 i ryggraden).

Var varsam om ditt palats. Ta hand om det på samma sätt som du tar hand om din mage.

Ta hand om din mage

Själv är jag viktväktare sedan april. Jag har lyckats gå ner tolv kilo och mår så mycket bättre.

Här får du en affirmation som hjälper dig att ta tillbaka din inre kraft och styrka:

Affirmation Solar Plexus

Med det önskar jag dig en riktigt behaglig vecka

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest