Currently viewing the category: "Måleri"

Gör en ful-tavla eller ett ful-manus

Ful-tavlor

Nyligen gick jag två kurser i en Vedic Art-utbildning för den fantastiska Ania Witwitzka. Kurserna var online och jag kommer definitivt att fortsätta på den tredje, sista delen samt hennes övriga onlinekurser. Fick så mycket inspiration. Det som var den allra största upplevelsen på kurs nr 1, var att måla miniatyrer. Här kan du se några som jag skapade.

Miniatyrer i akryl

Dessa är små, dvs mindre än 5 cm i bredd och målade i akryl. Så underbart att få leka och att måla fort och snabbt.

Nästa stora upplevelse var när Ania sa att vi skulle ”göra ful-tavlor”. Vi behövde inte skapa fina alster utan ha MOD att VÅGA leka. Oh så roligt skapandet blev.

Ful-manus

Detta tog jag fasta på ordentligt. Och i min nya onlinekurs ”Skriva spänning” vill jag att deltagarna ska ta till sig samma budskap. Att våga skapa ”ful-manus” och ”ful-texter”, leka fram romanerna. Min förhoppning är att detta verkligen ska lyckas. Våga skriv USELT!

När du tillåter dig att leka, hittar du kanske det allra innersta barnet som har så mycket kreativitet att dela med sig av.

I onlinekursen har jag gått igenom arketyperna, skapat trovärdiga karaktärer, logglinje och synopsis och nu skriver alla för fullt på de fyra första kapitlen. Detta är mitt utkast. Jag skriver nämligen parallellt med deltagarna. Så här börjar min nya roman med arbetsnamnet Nils Kalv.

***

Ljusstrimman letade sig in genom persiennerna mot det dunkla golvet där en figur låg hopkrupen. Huvudet vilade i en blodpöl. Det röda hade skvätt upp mot den blåmålade väggen som ett abstrakt konstverk. Bredvid, på den indigoblåa heltäckningsmattan, låg den tunga brevpressen som normalt brukade stå på det mörka mahognyskrivbordet. Kontorsstolen i svart läder hade kasat iväg mot bortre delen av det stora kontorsrummet, in i hörnan. Tystnaden var kompakt. Inte ens fågelsången utanför hördes i den tidiga timman. Kontoret var nersläckt, nästan som om det väntade på något eller någon. Snart randades en ny dag. Vem skulle bli den förste som låste upp ytterdörren?

***

Som du kanske märker, skriver jag utifrån ett allvetande perspektiv. I nästa scen börjar presentationen av de inblandade karaktärerna och då går jag över på tredje person och skriver i dåtid. Det gillar jag allra bäst i mitt författande. OCH jag tillåter mig att leka fram, att våga skriva dåligt. Allt går att förändra – både måleri och skrivande. Viktigt är att låta texten vila innan någon redigering påbörjas. Varför? Jo för att du använder olika hjärnhalvor när du skapar respektive redigerar.

Låt inte den analytiska delen ta över. Då missar du det roliga, det kreativa och det skapande inneboende geniet i dig.

Eftersom vi skriver spänning behöver vi ha några frågor i fokus; VEM är skurken (VEM gjorde det?) och hur ska romanen sluta? Kan vi överraska läsaren?

Lycka till med målande och skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår Resultat Direkt)

 

Skapa illusioner i konsten

Örn i trappanRedan för många år sedan målade jag direkt på väggarna i mitt hem. Exempelvis gjorde jag denna örn med speciella lackfärger i trappan till undervåningen. Vi hade monterat upp stegar och plank som jag stod på och jag minns att färgen var så stark att jag blev lite ”på kanelen” (minst sagt). Inte helt enkelt att balansera på en planka och samtidigt vara rejält yr. Väggarna i trappan ner och hallen går i ett svagt skimmer mellan rosa, lila och till ljusblått. Den här örnen sitter nästan ända upp i taket (som är vitt) och är stor (ca 1 m mellan vingspetsarna).

I Adobe Create Magazine läste jag att detta har blivit väldigt populärt men att numera även lägga till det illusionistiska. Den här artikeln tycker jag är mycket intressant för er som älskar konst eller kanske själva målar (som jag gör).

Jag hänvisar till artikeln här (om länken vill):
The Art of Anamorphic Illusion

 

Tipsen i artikeln i länken ovanför är följande:

 1. Artikeln ur Adobe Creative MagazineUndersök platsen
 2. Skissa på konceptet och motivet
 3. Sätt upp en projektor
 4. Använd projektorn för att rita av kanten på motivet
 5. Måla i några minuter, iaktta, fortsätt måla

Punkt fem är en av de viktigaste som jag lärt mig under alla konstutbildningar som jag gick under ett tiotal år innan jag själv började ställa ut min konst. En av mina bästa mentorer sa då:

Iaktta i 50 minuter, Monica, och måla i 5-10 minuter!

Ett av de bästa råd jag fått inom konsten. Jag gick sommarkurser på Östra Grevie folkhögskola i tio år och lärde mig allt kring akvarell-, olje-, akryl-, pastell-målning, kroki-teckning och inte minst bildanalys. Något som jag idag delar med mig av till mina deltagare i onlinekursen för måleri. Är du sugen att lära mer om detta, anmäl dig till kursen där teori och praktik varvas. Du kör den direkt från din dator.

Digital Målerikurs (klicka här för att läsa mer och boka kursen)

Örn i akrylHär ser du en av mina bilder i akryl.

Tanken med kursen är att inspirera dig att våga börja måla. Under kursen kommer du att lära dig mer om teknik och framförallt bildanalys. Kursen ger dig möjlighet att med hjälp av målandet skapa ett inre lugn. Du får tips om material och tricks som du kan testa. Tekniker såsom olja, akryl, akvarell och pastell, har samtliga vars ett avsnitt men kursen tar även upp andra tekniker. Du får lära dig skillnaden mellan olika tekniker.

Här får du tips på hjälpmedel såsom pennor, kolkritor, stomp, knivar, penslar, staffli, duk och papper mm. Du får massor med kreativa övningar att jobba med. Under kursens gång får du lära dig om färganalys såväl som bildanalys. Du får testa kroki och får insikter i vad en äkta litografi innebär till skillnad från exempelvis screentryck.

Jag har målat i hela mitt liv. Har många års studier bakom mig avseende måleri och bildanalys och har ställt ut under åren 1996-2006.

Dessutom har jag utbildat reklamfolk i bildanalys sedan nittiotalet och även skrivit boken ”Handbok i textproduktion(som innehåller allt du behöver veta om layout).

Tidsåtgång

Kursen är på 5 veckor – avsätt 2,5 timme varannan vecka för eget måleri. Du varvar teori och prak­tiska övningar för att få ett snabbt och be­stående resultat. Avsnitten inleds med teori – allt via filmer. Du lär dig analysera bilderna vilket innebär att din konstnärliga sida växer.

Hur?

Du loggar in till plattformen via en individuell kod. Väljer själv ditt startdatum. Två och en halv (2,5) timme per vecka rekommenderar vi att du ägnar åt ditt målande.

Varannan vecka får du nya övningar att träna på. Du tränar på vad du lärt dig under kommande dagar, närhelst det passar dig. Vill du ha feedback på ditt målande, kan du köpa till coachning för en billig peng.

Passa på att njuta av att vara totalt fokuserad i ditt skapande!

Vid pennan och målarpenseln

Monica

 

Att läsa, skriva och måla är livet

Bokrecension varje måndag

Du vet att jag läser mycket. Varje måndag har jag en bokrecension som berättar om den bok som jag läst under veckan. Ibland läser jag flera böcker samtidigt; en tryckt bok och en på iPad. Vissa veckor hinner jag läsa mer än en bok. Ofta läser jag även en fackbok samtidigt.

Det har blivit så många recensioner att de snart är värda en egen blogg, tror jag. Vi får se till sommaren om så blir fallet.

Romaner och fackböcker

Dessutom skriver jag. Även här har jag mycket på gång. Just nu skriver jag på tre romaner i en serie. Genren är feelgood med drama. Första romanen om ”Porten till friheten” slutredigeras och skrivs om – än en gång. Och nu har jag en stor idé på roman nr 4 – som ska bli helt självständig.

Romanerna i serien

Jag redigerar en fackbok för alla som skriver. Den heter ”Handbok för textproduktion – Layout, design och formgivning” och har tidigare getts ut i två omgångar samt även kunnat köpas som kurspärm för de som gått onlineutbildningen i Layout exempelvis. Håller även på med att sätta en e-bok ”Tipsen som ger dig ett rikare liv”.

Fackböcker på G

Till sommaren ska jag påbörja en barnbok tillsammans med ett av mina barnbarn.

Eget måleri och onlinekurs i Måleri

Tulpan i triptykFörutom att läsa och skriva, älskar jag att måla. Det har jag gjort hela mitt liv. Och precis som med allt annat, är jag en person vars nyfikenhet är stor. Jag måste helt enkelt lära mig massor om det jag gör. Därför har jag gått mängder med målarkurser. Numera har jag skapat en egen målarkurs, helt digital, som mina deltagare kan köra på nätet. Och vilka recensioner jag har fått. Några skriver att de är överlyckliga att få en kurs till så ringa pris med så enormt mycket kunskap i. Orden värmer.

Själv håller jag på att måla en triptyk (det är en serie på tre målningar), där den första är klar – en tulpan. En solros och en blåklint ska ingå i serien.

Lista på hundratals böcker att gratis ladda ner

Om du följer min blogg och anmäler dig till mitt nyhetsbrev, så lovar jag att du ska få en lista på hundratals böcker som du kan ladda ner – helt gratis.

Anmäl dig till nyhetsbrevet här i rutan vid sidan om så får du listan på böckerna att ladda ner i nästa nyhetsbrev.

Gör som jag – Lev din dröm nu!

Levande hälsningar
Monica

 

 

 

Trevlig konstutställning på Kallerholms gård i Svedala

Söndagen den 23 april var sista dagen för denna trevliga konstutställning.

Här kan du läsa mer om gården. Bilderna du ser här, har jag ”lånat” från utställningssidan.

Marie Gaillards silversmyckenLena Henrikssons ljuvliga solrosorDet fanns många duktiga utställare. En av de som imponerade mest på mig var Marie Gaillard med sina silversmycken. Framförallt de smycken som hon gjorde i filigransarbete. De var utsökta.

 

Lena Henrikssons ljuvliga solrosor tog också andan ur mig och jag bestämde mig på stående fot att gå en glasfusing-kurs hos Lena i maj månad. Drömmen är att kunna göra några riktigt stora, ljuvliga blommor för uterumsväggen. Lena har även andra kurser på gården, såsom kurser i betonggjutning, återbrukshantering och att skapa med tyg.

Bob Matsons otroliga bilder i emaljmåleri var också oförglömliga, liksom Bernt Törners keramiska skulpturer.

Christina Skovmoses annorlunda kläder stack ut.

Kallerholms utställare 1

Maj-Britt Östbergs vävda alster var perfektionismen specificerad. Andreas Björklunds ”avokater” imponerade på mig. Tänk att snida ut dessa små skulpturer ur en avokadokärna. Och jag som själv målat äpplen sedan 1980-talet, och brinner för denna typ av måleri, gillade även Pernilla Bengtssons äpplen.

Kallerholms utställare 2

Ovanstående är endast några av de otroliga skapelser som jag fick uppleva. Det fanns massor med duktiga konstnärer och kreatörer på denna utställning.

Stort tack för att jag fick uppleva det här!
Monica Ivesköld

Målar- och revideringsdag samt kundreferenser

Musik lovers

Målardag

Idag var det målardax igen.
Jag gjorde klar akrylen till gästrummet.
Så här blev den.
Passar bra eftersom färgsättningen i rummet går i orange och mossgrönt.

Tulpan rev 2

Sen satte jag upp nästa akryl. Det blev en tulpan, som jag länge tänkt måla. Jag har tidigare en gång, för många år sedan, målat en tulpan. Den målades på 2 st sexkantiga tavlor som hänges upp med ca 5 cm mellanrum. Riktigt häftigt. Den här gången ville jag göra en långsmal tavla. Jag kommer att måla 3 st olika tulpaner i en serie, har jag bestämt.

Nylansering av 2 kurser

Utifrån önskemål från er kunder, lanserar vi nu 2 nya utbildningar. Det blir dels en kurs för er som vill lindra migrän/huvudvärk. Kursen bygger på rörelser i Chi Neng Qigong, andningsövningar från Feldenkrais, meditation, mindfulness och hypnos mm.

Dels blir det en digital kurs (som också körs fysiskt i Spanien) i måleri. Jag kommer att lära ut tips och vi kommer gemensamt att diskutera våra bilder digitalt.

Du får gärna delta i ett gratis webinar för respektive kurs.

Migränkursen kan du läsa om här. Klickar du på bilden, kan du boka dig på ett gratis webinar den 23 mars kl 17.30.

Lindra din migrän Anmäl dig genom att klicka på bilden!

Den digitala kursen i måleri, kan du läsa om här. Klickar du på bilden, kan du boka dig på ett gratis webinar den 23 mars kl 18.45.

Måleri-kurs  Anmäl dig här genom att klicka på bilden!

Revidering av e-boken ”Tipsen som ger dig ett rikare liv”

e-bok Tipsen som ger dig ett rikare livResten av dagen ägnades åt första revideringen av den nya facklitterära e-boken. Med första revidering menas att jag tittar igenom boken utifrån outline/dispositionsläge och ser till att flödet är så som jag tänkt mig. Sedan går jag igenom alla sidor, tar bort och lägger till text samt gör avstavningarna. Därefter har jag ytterligare 6 olika revideringar av samma bok.

Så snart e-boken är klar, kommer samtliga kunder som, under februari-mars månad, gett mig referenser att få erhålla ett exemplar, som tack för de fina vitsorden. Jag är djupt rörd över alla fina rekommendationer som jag fått. Stort tack till er alla!

 

Kundreferenser

Utöver detta har jag även gjort klart ett referensdokument för alla de fantastiska referenser som jag fått av mina kunder. Flertalet har även gett tillstånd att lägga ut texten på min websida. Den kommer så småningom. Idag får du några smakprov här på vad kunderna säger.

”Monica har tagit E-Learning från år 2000 till en helt annan nivå. Oavsett vilken av hennes utbildningar ni väljer, har hon alltid en bra pedagogik och ett bra innehåll av ämnet. Detta tillsammans med en bra digital plattform gör att det bara är att välja efter eget behov och avsätta tid för att spara tid och öka er effektivitet.
Underbart att själv kunna planera sin nya kompetens. Jag rekommenderar hennes kurser varmt. Tänk bara på att man alltid måste ”göra jobbet” först, innan man får glädje av den nya kunskapen. (smile)
Ingvar Ryggesjö, Travelshop”

”Jag har köpt en webkurs inkl webinar av Monica Ivesköld och tycker att hon är väldigt lyhörd för kursdeltagarnas önskemål och försöker hjälpa alla framåt från vars och ens kunskapsnivå.”
Gaby Gummesson
Utbildare

”Livet på en pinne – En väldigt praktisk kurs där du är igång direkt. Många bra och konkreta tips som sparar tid och framförallt stress. Jag är inte klar med kursen ännu men har redan börjat se resultat av det jag gjort hittills.
Mentala vitaminkickar – Ett bra komplement till alla högaktiva aktiviteter i vardagen. Denna kurs hjälpte mig att hitta mina återhämtningsfavoriter. Qigong är ett härligt sätt att koppla av mentalt i vardagen.”
Med vänlig hälsning
Emma Franzén

”Monica I ledde den digitala kurs i Qigong som jag deltog i förra året. Kursupplägg såväl som kursinnehåll var mycket professionellt. All teknik funkade perfekt och det var lätt och mycket givande för mig att följa kursen. Jag har stor behållning av den.
Monica är en drivande, energisk och ansvarsfull person och kursledare.”
/Agneta  Nordenskjöld

”Monica har i sin hemsideskurs, gett mig konkreta och användbara tips på vad som är viktigt att tänka på, när man ska göra en hemsida. Det har sparat mycket tid och gett mig ökad kunskap som i längden kommer att göra att jag sparar pengar då jag inte behöver köpa alla tjänster.”
Johanna Nilsson

Hjärta - mina deltagareEtt stort tack till alla er som gett mig så fina referenser

Mitt hjärta sväller av alla varma, omtänksamma ord, som jag fått från er alla. Ni är så underbara. Det är definitivt min mission i livet att få er att växa. Nu har du även fått mig att växa. Jag gör mitt bästa för att lyfta dig och din kompetens. Du har gett mig oerhört mycket tillbaka. Tack än en gång! E-boken kommer till dig, så snart den är färdigredigerad.

Hjärtliga hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

 

Skapa din lycka – Lyckligt skapande

LyckaSerien om Lycka fortsätter

Länken till avsnitt 4 kommer här:

”Delad lycka är dubbel lycka”

Här kan du läsa om att delad lycka är dubbel lycka. Så är det. För att vi ska uppleva lycka, behöver vi dela den med någon. Gärna utan att ta betalt.

Skiss till gästrummet 2Måleriet denna veckan

Torsdagens horoskop för mig löd:

”Du kan tillbringa några obekväma ögonblick med att undra vad du ska göra med dig själv idag. Du är sugenäventyr, men frustrationen infinner sig om världen inte samarbetar med dina planer. Försök att hitta något kul och knäppt som du kan göra hemma. Naturligtvis, har du förmodligen spelat alla brädspel och liknande som du äger. Tja, du behöver egentligen bara vara kreativ. Och det är ju din specialitet, som du vet.”

Så då blev jag ännu mer kreativ, då.

Kände för att måla. Det blev en skiss till en målning i gästrummet som har färgerna mossgrönt och orange. Tyckte denna bild passade.

Digital Måleri-kurs

Som kronan på verket beslöt jag att dokumentera en del när jag målar.

Ett gäng härliga tjejer i Qoola Qvinnor i Spanien, frågade mig om jag kunde köra en kurs i Måleri för dem. Gissa om jag blev laddad och inspirerad. Jag ska absolut köra denna kurs, så snart jag byggt upp den och hittat tillbaka till mitt eget måleri. Det har legat nere ett antal år, så det tar lite tid att återvända.

Knapp intro till MålerikursenSamtidigt bestämde jag mig för att bygga den så att jag kan erbjuda den åt dig, som också vill ha inspiration, helt digitalt. För att berätta mer om detta, har jag ett gratis webinar den 23 mars kl 18.45-19.45. Du är välkommen att delta, så berättar jag lite mer om hur detta kommer att gå till. Anmäl dig här via knappen!

Romanen denna veckan

Henrietta - ingen ser 2Blev det något skrivet i min skönlitterära roman? Ja du kan tro det blev några kapitel. Den är tuff att skriva. Som författare måste jag leva mig in i vad som händer. Det tar på krafterna, vill jag lova.

Nu har jag dessutom fått två härliga tjejer som vill vara frivilliga amatör-lektörer åt mig. Snart lämnar jag över första delen till dem, med förhoppning om positiv feedback. Det är 100 sidor klara, så här långt.

Om du inte redan läst en kort notis om vad min kommande roman handlar om, så får du veta lite mer här.

Den 16-åriga Henrietta sitter på bussen på väg till psykopaten Volfgang. Hon vet egentligen inte hur hon ska orka överleva. Proceduren upprepas varje lördag. Vardagen fördelas mellan kompisarna som hon älskar och uppväxten i ett alkoholisthem.
Hennes stora dröm är att få uppleva kärlek, något som hon inte får av sina frånskilda föräldrar.
Varför är det ingen som ser, ingen som reagerar, ingen som hjälper henne?

 

Jag hoppas med hela mitt hjärta att denna bok kan hjälpa människor i nöd. Att ge hopp och tro på framtiden – oavsett hur tuff vardagen än är.

Lyckliga, skapande hälsningar
Monica Ivesköld

 

Arbetar du optimalt?

Arbetsveckans aktiviteterI så fall vet du exakt VAR du lägger din tid. Då har du full koll. Inget slösande eller ödslande med tiden.

Detta är enkelt att synliggöra, OM du arbetar på rätt sätt. Allra helst med en digital kalender. Då behöver du inte mäta själv. Det gör datorn åt dig. Du behöver följa upp din tid, att du verkligen gör rätt saker och vid rätt tillfälle.

Jämför med bilden, som visar min tid för vecka 4, då fokus var kursstarter och försäljning.

Som du ser har jag verkligen lagt tiden på ”rätt” aktiviteter. Jag är mycket nöjd med min vecka. Hur nöjd är du?

Erbjudande – gratis mall

Skulle du vilja ha ett underlag och veta mer om hur det går till att mäta och förbättra din dag? Jag bjuder dig – som skickar in och anmäler dig till mitt nyhetsbrev (fyll i din mail i rutan ovan) – på en gratis mall. Den kan du enkelt använda för att följa upp din tid.

Skriv in ditt namn och mailadress, så skickar jag mallen till dig. Den är färdigskapad i Excel med diagram och allt. Det enda du behöver göra är att skriva in vilka aktiviter du lagt tid på och hur mycket.

Du får den här i samband med utskick av vårt nyhetsbrev (som kommer ca var 14e dag).

Rapport – Jag lever min dröm

Dröm - veckanJo, det är sant. NU lever jag min dröm. Lever du din?

Jag har fördelat veckan i följande ungefärliga pass:

 • 2 dagar utbildningsjobb
  • 1 dag förberedelser för samtliga kurser + coachning och feedback
  • 1 dag för alla digitala webinar för de kurser som är igång
 • 3 dagar som författare
  • 1 dag till alla bloggar, inlägg och annat smått och gott
  • 1 dag till noveller
  • 1 dag till min nya skönlitterära roman
 • 1 dag till måleri
  • Jag målar framförallt i akryl, just nu. Samtidigt bygger jag en ny Målerikurs
 • 1 dag golf

Optimala hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest