Mistelbarn av Cecilie Östby – Bokrecension

MistelbarnEn fin skildring av både demens, obeslutsamhet, sökande av ärftliga rötter och av att komma till insikt. Huvudkaraktären – Erike – letar och letar, framförallt i sitt inre. Karaktärerna i boken är väl gestaltade. Boken handlar också om ”den andra kvinnan” i en relation, att bli satt på undantag både från sin käresta och från sin mamma. Om varför hennes mor adopterades bort.

Cecilie Östby har lyckats få ihop boken på endast 162 sidor, lättläst och tydlig. Den hade kunnat bli ytterligare några sidor mindre om Cecilie hade kortat ner avsnittet om älskaren något. Jag förstår inte heller kopplingen till titeln – Mistelbarn – som jag tycker verkar konstruerad. Men en bok får gärna heta vad som helst för mig, så länge den ger mig något. Och det gör den här boken!

Jag rekommenderar dig verkligen att läsa den.

Precis som jag, debuterade Cecilie Östby med en skönlitterär novell i boken Kvinnan och Eken (Ariton Förlag). Cecilie är verksam journalist och har skrivit sedan hon var 9 år gammal. Vi har något gemensamt i detta. Själv skrev jag min första dikt som 7-åring. Men där slutar förmodligen våra likheter ;-).

Så här står det på webben – Aritons Förlag:

”Erikes mamma Molly flyttar till ett demensboende och börjar plötsligt minnas saker hon aldrig tidigare pratat om; minnen från den familj hon separerades ifrån när den nazistiska ockupationsmakten brände och skövlade i Nordnorge. När Erike överlever en dramatisk ambulansfärd då hon är övertygad om att dö – bestämmer hon sig för att själv göra en 630 mil lång resa i Mollys fotspår, upp till nordligaste Norge för att ta reda på vad som egentligen hände när Molly adopterades bort. Under resan börjar Erike ana att hennes egna trassliga relationer kan ha sin grund i upptrampade mönster som ärvts från generation till generation. Genom att följa spåren av mistlar får hon ledtrådar till hur hon ska kunna bryta med det destruktiva och äntligen börja leva.”

4 pennorJag ger boken 4 av 5 möjliga pennor. Den är inbunden och ändå lätthanterlig. Perfekt för hängmattan eller stranden, eller varför inte en regnig lördag i TV-soffan.

Läs-hälsningar
Monica

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest