Nå fler med dina texter av Ylva Bjelle – recension
Antal sidor: 107
Utgivningsdatum: 2022-05-20
Förlag: LAVA Förlag
ISBN: 9789189269972
Recensionsex: Ja
Tusen tack Ylva för recensionsexemplaret!
Typ av bok: Fackbok
Hur fångade inledningen mig: Tyvärr saknade jag motivationen, dvs frågeställningen som gör att jag griper tag i en fackbok och gladeligen läser den. Dessutom stegrade jag mig när jag direkt i första stycket insåg att den var skriven med ett teckensnitt som hade streck i nollorna (siffror). Även baksidan är tyvärr skrämmande. Att börja med förkortningar skapar inte rätt förutsättning. Så här inleds den här boken:
”Kan alla förstå en allmän handling idag?
’Jag har en begäran om att ta del av en offentlig handling.’ Det var en nyckelmening jag memorerade från Journalisthögskolan 2003, för att på så sätt kunna begära ut allmänna handlingar från olika offentliga instanser. För mig som både statsvetare och journalist är offentlighetsprincipen en guldgruva.”
Baksidestexten – tagen från nätet
”Nästan varannan vuxen har svårt att läsa och förstå texter från myndigheter och kommuner. I Sverige klassas 42 procent som icke goda läsare, enligt den stora undersökningen PIAAC. Om du som skribent vill nå alla läsare, så är detta boken för dig.
På ett pedagogiskt vis förklarar författaren hur du konkret gör för att få till en lättläst text, klarspråk och tillgänglig formgivning. Här finns tips och bilder, samt ord och önskemål från de människor som behöver dessa texter allra mest.
Det är inte bara personer med funktionsnedsättning som har nytta av lättläst och klarspråk. Alldeles för ofta ringer privatpersoner in till myndigheter och kommuner för att de inte förstår vad som står i brev de fått utskickade.
Enligt Språklagen ska den offentliga svenskan vara vårdad, enkel och begriplig för den som berörs av texten. Här finns stor förbättringspotential; inte minst för att öka intresset för val och politik. I denna bok lär du dig att använda klarspråk, lättläst svenska och att göra innehållet aptitligt genom tillgänglig information.”
Nedan kan du se bokens fördelar såväl som de mindre positiva delarna. Jag har valt att hänvisa till vissa sidor där så är möjligt.
Mest positivt
- Sid 20 – Ord på svarta listan
Bra exempel - Sid 84 – sammanställningen
Tydlig och klar checklista - Typsnitt
Bra förklaring även om jag saknade förtydligandet till vikten av att använda seriffer. Hade varit bra om författaren förklarat VARFÖR dessa ska användas. Gäller även för teckenstorlek. - Teckenstorlek
- Fetstil
Bra med att tala om att inte skriva VERSALER (eftersom det betyder att vi skriker)
Hade önskat att det även tog upp svårigheten att läsa VERSALER, något som inte nog kan poängteras - Radlängden 6-13 cm
- Ojämn högermarginal
- Tydliga rubriker
- Dödens kontrast: Färgen vit på gul
Borde dock inte rekommenderat gul/vit text på svart bakgrund UTAN att förstora teckensnitt och göra detta extra tydligt - Matt papper
- Tjockt papper
Bra rekommendation men dålig förklaring att hänvisa till tätheten. Bättre att förklara genomskinligheten - DU-tilltal – Bra!
- Att undvika bindestreck
- Att dela upp långa ord
- Att förklara svåra meningar
- Konkreta tips/förklaringar på vissa ställen
- Förklara liknelser/metaforer och uttryck
- Att text och bild ska höra ihop
- Tips om att förklara på två sätt
- Aktiv form = VEM och att passiv form är att gömma sig och slippa ta ansvar
- Att definiera själva grejen
- Visualisera svåra ord (tänka rekvisita), ger kognitivt stöd
Bra tips med scen-rekvisita. Har själv stått 16 år på scen i revyer och musikaler och håller fullständigt med om dessa tips. En av mina huvudregissörer sa alltid att vi i alla lägen skulle ha med rekvisitan och inte låtsas i blindo - Att stryka och korta ner
- Hjälpmedels-avsnittet
- Bra med tips på uppläsnings-appar
- Luftens viktighet för texten
Här hade det varit bra att återge exempelvis radlängden maximalt 13 cm
Minst positivt
- Boken som är häftad kostar 232 kronor på Bokus.
- Många onödiga upprepningar av IQ och IF
- Tråkig inledning (text)
- Mycket snack om kurser
Blev som ett marknadsföringsmaterial - Går emot egna tips som är positiva: Rakt på rödlöken funkar inte i denna bok
- Talar om HUR men finns egentligen inte instruktionen för HUR det ska göras – bara att det ska göras
- Kapitlet Disponera saknar HUR detta görs
- Understrykning av rubrik
Detta är TABU när det gäller lättläst text och ändå har författaren själv understrykningar - Synd att information om PowerPoint-textens storlek och teckensnitt inte finns med på sidan 71
- Onödig kommentar på sidan 73 om grafen
Det är lätt att använda grafer från exempelvis program som Excel
Summering
Boken är liten och behändig. Även om tipsen onekligen är många och väldigt bra, saknar jag en disposition i det hela. Jag ger den därför 2 av 5 pennor.
Vid pennan
Monica