När havet steg av Yvonne Waern

Bokrecension

När havet stegYvonne bad mig läsa boken När havet steg. Jag fick den i PDF-format och med ganska litet mellanrum mellan raderna, vilket jag omgående påpekade och jag vet att Yvonne ändrade detta innan tryck.

Det här är en intressant science fiction-berättelse och alla som gillar denna typ av genre, bör definitivt läsa Yvonnes bok, tycker jag.

Så här står det på nätbokhandelns sida:

Året är 2117. Inlandsisen smälter allt fortare och landmassorna krymper medan luftföroreningarna ökar. Världen styrs av datorer med en egen agenda. När Yasmines mormor råkar ut för en olycka tvingas Yasmine lämna sin trygga tillvaro för att slåss för både sin egen och mormoderns överlevnad. Det blir en kapplöpning mot dels datorutvecklingen, dels naturens krafter. Spänning och situationskomik blandas i en framtidsvision där artificiell intelligens och robotar står både för lösningar och hot.”

Jag lägger in en kopia av första stycket här, så ser du, som läsare, hur boken börjar.

När havet steg - inledning

Om du gillar science fiction, tilltalas du säkert även av AI – artificiell intelligens. Boken handlar om detta. Vi får följa Yasmine och hennes mormor samt mormoderns robotar. Jag fick en flash till den svenska TV-serien ”Äkta människor” som jag gillade. Många av Yvonnes robotar påminde om de robotar som fanns i dramathrillern. Yvonnes robot-karaktärer var tydliga.

Äkta människor

Om jag ska vara kritisk mot Yvonne, så saknade jag hennes miljöbeskrivningar som jag tidigare har uppfattat som mer subtila, även om de var tydliga i den här boken. Lanzarote såväl som Stockholm beskrivs, men jag hade önskat att bilderna hade fått hjärtat att klappa tydligare. Kanske hade jag för stora förväntningar – just kring detta. Nu har jag endast varit på Lanzarote en gång i mitt liv, vilket kanske begränsade.

Under de senaste tre åren har jag studerat skönlitteraturens konst och givetvis blivit arbetsskadad. Jag delar upp böcker i fyra delar, numera, och vill gärna uppleva kraftfulla vändpunkter vid varje delbrytning. Här fanns vändpunkter och jag önskar att de hade varit än mer dramatiska – några nagelbitare som brukar hänga ihop med science fiction. Hade även uppskattat ett mer dramatiskt slut, även om Yvonne lyckades överraska, vilket jag tycker är positivt.

Lite många (och onödiga) personer fanns inblandade i själva projektdelen. Svårt att hänga med.

I övrigt var det en historia som triggade igång min fantasi, framförallt kring robotarna, som jag är barnsligt förtjust i. Yvonne har hittat några intressanta och kanske signifikanta verktyg för att synliggöra år 2117. De gillade jag.

Jag rekommenderar boken till dig som gillar science fiction och framtidsspekulationer och ger Yvonne 3 pennor.

Tack för att jag fick läsa, Yvonne, och jag önskar dig lycka till med boken.

Monica

Tagged with →  
Share →