När tusen tankar far av Jessica Olsson

När tusen tankar far av Jessica OlssonRecension

Tack Jessica för möjligheten att få läsa dina fina dikter och recensera dem. Jag fångas inte alltid av all poesi men Jessicas dikter berör på djupet. Jag gråter och skrattar om vartannat.

Att ha en dotter bosatt i Norge skapar avstånd, saknad och längtan. En del av Jessicas dikter slår an precis den sträng hos mig som gör att hjärtat knyts eller öppnas. Norge har sitt 17e maj då alla går man ur huse. Jessicas dikt ”Sverige” är som en odé till oss svenskar. Vi borde vara lika stolta över vårt land som norrmännen är. När jag läste den dikten tänkte jag på när min älskade dotter sjöng Hemma ur Kristina från Duvemåla på scenen i parken i Trelleborg. Den gången visste jag inte hur sann sången skulle bli.

”Hemma, var ligger det nånstans?
Kan nån ge svar?
Nu är det midsommar och dans, hos mor och far”

Här är länken till sången som ständigt får mig att gråta av längtan efter min ena dotter och två av mina barnbarn. https://www.youtube.com/watch?v=BZmuzpyVzbs

När jag läser Jessicas dikt ”Sverige” blir minnet så starkt. Här är en av verserna. Jessica har godkänt att jag citerar.

”Sverige, Svea rike, din själ den finns hos mig
de vackraste av minnen, de skapades hos dig
ibland en vy så vacker, att hjärtat tar ett språng
ibland en syn så ljuvlig, jag häpnar varje gång”

Och dikten slutar med följande vers:

”Varthelst mitt liv ska leda, vart än min resa bär
jag kommer alltid åter, min själv finns hemma här
Mitt hjärtas land och hemvist, din framtid vill jag se
här vill jag bo och leva och aldrig överge”

Här är inspelningen som är tonsatt. Den är så otroligt vacker.

https://www.youtube.com/watch?v=jZRXPTLlBSU

Den dikten leder mig också till tankarna som gör att jag har två boenden; ett i Sverige och ett i Spanien. Aldrig kan jag överge mitt Sverige. Och jag önskar att jag, liksom norrmännen, hade fått en dag då jag fick fira lika stort som de som går man ur huse i grannlandet.

I dikten ”Det ljuva är så kort” skriver Jessica i mellanversen:

”Jag vill fånga tiden
förlänga vackra dar och
låta vissa stunder att
längre finnas kvar”

Ack så sant. Jag önskar – av hela mitt hjärta – att jag hade magiken att få fånga tiden. Någon som verkligen besitter magi, är definitivt Jessica.

Här är en av Jessicas dikter tonsatt och inspelad. Det är ”Älskade barn”:

https://www.youtube.com/watch?v=WliD8YoX0GU

Nätbokhandeln skriver:

”Poesi med förhoppning om att beröra och röra om i känslolivet hos läsaren. Dikter som beskriver livets och års- tidernas skeenden, i stort och smått. Enkel och melodiös poesi, som önskar vara både skör och djupsinnig.

Jessica Olssons poesi är uppskattad och nu ger hon ut sin första diktsamling. Många av hennes dikter har blivit tonsatta och i denna samling finns flera tidigare opublicerade verk.”

5 pennorOm du gillar dikter, är denna bok ett måste. Boken får full pott, dvs 5 av 5 möjliga pennor. Tack igen, fina Jessica, för en otrolig upplevelse.

Varma hälsningar och stort tack för upplevelsen

Monica

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest