Nattrodd av John Ajvide Lindqvist

Recension

Nattrodd av John Ajvide LindqvistTack Sofia Ymén som, i samband med en tävling, lät mig få vinna denna lilla novell från Novellix. Den var en härlig upplevelse.

Bokformatet är tilltalande och perfekt när jag är på resande fot, vilket sker ganska ofta. Den får plats i min handväska.

Berättelsen är en svart och skrämmande historia, mycket välskriven. När jag läst den förstår jag att det finns recensenter som jämför Lindqvist med Edgar Allan Poe. Något litet korn av gemenskap har de förmodligen. Lindqvist anses vara en av Sveriges främsta skräckförfattare. Själv har jag tidigare aldrig läst något av honom, förmodligen för att genren skräck sällan tilltalar mig.

Detta är hans andra novell på Novellix.  Jag gillar Lindqvists sätt att skriva. Orden är målande. Låt mig få citera en mening för att tydliggöra vad jag menar.

”Kvinnan sa namnet som om hon rullade runt en harlort i munnen för att sedan spotta ut den.”

Jag älskar den här typen av gestaltning som får bilderna att trängas på hornhinnan.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken:

”Vid klipphällen där hon och Alice hade badat fötterna på eftermiddagen låg en eka. En tjärad eka som trots månljuset var så kolsvart att den framträdde som en silhuett mot stenen och vattnet. Ingen satt i den. Det var dunsen när den slog emot klippan som hade väckt henne. Monika blinkade igen, riktigt knep ihop ögonen för att tvinga bort bilden från sin näthinna. När hon öppnade dem igen låg ekan fortfarande där, orörlig i den vindstilla natten.

Ekan. Den fördömda ekan. Den har hittat mig.

I över sjuttio år har de två vännerna känt varandra. I över femtio år har de varje sommar campat på samma ö. I över sextio år har de delat en mörk hemlighet, som mitt i skärgårdsidyllen plötsligt gör sig påmind och hotar att ta livet av dem båda.”

4 pennorDet blir inte sista gången som jag läser något av Lindqvist. Nu är jag fångad. Novellen rekommenderas varmt och får 4 av 5 pennor av mig.

Tack för upplevelsen!

Vid pennan
Monica

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest