Överraska dina läsare av Catrine Tollström

Bokrecension

Överraska dina läsareDen här lilla idébanken är inte fel för oss som skriver. Den gav många goda tankar. Framförallt blev jag själv mer uppmärksam på att göra oväntade vändningar, något som jag kommer att använda i mina kommande romaner.

Det är en liten bok med drygt 100 sidor.

Catrine fokuserar på twistens värde; hur den kan röra om i boken. Att skapa ett saftigt, oväntat slut är viktigare än jag någonsin insett, och att den ska vara synlig men ändå dold för läsaren. Vilken utmaning för författaren.

Catrine ger tips på några oväntade vändningar.

 

Överraska genom:

  • annan identitet
  • annat motiv
  • en paradox
  • med något som värmer läsarens hjärta
  • genom att dirigera om misstankar

Kloka tips som du kan läsa mer om i boken. Hon ger också tips på fem misstag att undvika (något som jag ofta ser i böcker), samt fem frågor som författaren kan ställa sig.

I boken finns – precis som i hennes andra fantastiska bok ”Fängsla dina läsare” – ett antal gästförfattare som ger sina tips, bland annat hur mycket vi faktiskt kan lära av stand up-comedy.

Catrine vill få oss att tänka utanför boxen.

Boken är uppdelad i tre delar; Teknik- och idéverkstad, Idébanken samt Inspirationshörnan. Den har mängder med hänvisningar till böcker och filmer som ger dig mer tips.

En kul liten idébok, helt enkelt. Den når inte upp till kraften i hennes tidigare bok ”Fängsla dina läsare”, men är verkligen värd att läsa. Du får garanterat många värdefulla tips. Tack Catrine för ännu en liten guldgruva.

3 pennorJag ger den 3 pennor.

Så här står det på baksidan av boken:

”Överraska dina läsare handlar om att luras. En av de klurigaste grejerna med att bygga dramaturgi brukar vara att väva in överraskningar. Det gäller att skapa illusioner, föra bakom ljuset och hitta idéer till de där oväntade vändningarna och intelligenta slutscenerna.”

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed