Currently viewing the category: "Personlig utveckling"

Skrivartips: Att skriva när idéerna sinar

Idag har jag fått ihop totalt 31.944 ord. Halva månaden har gått. Jag ska klara 50.000 ord för att få certifikat och grunden till ett råmanus.

Dagarna är inte lika varandra. Ibland är det lättare att skriva, ibland svårare. Några dagar flödar idéerna, andra dagar har de sinat. Ibland måste jag bryta och tänka om.

Tidsramarna förändras
Idag har jag skrivit en scen som var tänkt att vara helt annorlunda. Men när jag tog min dagliga promenad kom jag på hur jag skulle ändra den. Framförallt för att skapa än mer spänning i min roman.

Jag har nu nått fram till kapitel 15. Tanken var att skriva om något som hänt. I stället blev det att byta ut minnena mot en händelse som skulle få katastrofala följder för en av mina huvudkaraktärer. Det var med ett stort leende jag färdigställde scenen.

En annan utmaning för mig nu är också att jag, till skillnad mot de första scenerna och kapitlen i romanen, måste tänja på tidsramarna. Det som tidigare förmedlades som dagar, måste nu bytas ut mot år. Inte helt enkelt.

 

Det kreativa arbetet

Något av det mest positiva med kreativt arbete (oavsett om det är målande eller skrivande) är att det ofta inte krävs någon formell utbildning. Du kan skriva de första sidorna, till och med de första kapitlen, i en bok utan att någonsin ha tagit en examen i språk eller litteraturhistoria. Du behöver inte heller spendera år på att träna tillsammans med erkända författare.

Detta till trots rekommenderar jag dig att plugga, läsa och lära dig hantverket. Själv erbjuder jag onlinekurser i både måleri och skrivande. I januari lanserar jag dessutom en helt ny onlinekurs som jag döpt till ”Börja skriva framgångsRIKT”. Till den kommer även en bok i ämnet för dig som nöjer dig med att läsa in kunskapen – utan träning och återkoppling.

Sedan 2013 har jag lagt ner mycket tid på studier i det skönlitterära hantverket. Jag har en litteraturhistorisk examen bakom mig och har skrivit 62 fackböcker sedan 80-talet. 2014 kom jag med i min första antologi. Idag deltar jag i ett 15-tal varav jag själv har varit redaktör och ansvarig utgivare för en av dem – ”Lyckliga tider”. 2017 kom min första barnbok ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna” som jag skrev tillsammans med mina norska barnbarn.

Nu är mina romaner på väg ut på marknaden. Jag har i dagsläget skrivit fem romaner.

Under åren har jag gått hundratals kurser i konsten att skriva skönlitteratur samt även filmmanusskapande. På så sätt är det lättare att hantera bristande kreativitet. När idéerna sinar, har jag strategier för åtgärder. Du är således aldrig okvalificerad för uppgiften.

Hur skapar du bra text när du inte vet vad du ska skriva? Finns det knep? Vad kan du göra när du fastnar? Vad innebär uttrycket ”berättelsen skriver sig själv”?

Vad skriver du just nu? Är det något spännande eller tråkigt?

Ta ett beslut till framgång

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen – Vilken är din dröm? Vad vill du skriva?

Besluta dig för en enda sak du kan ta tag i under kommande femton minuterna för att vidta åtgärder för att nå den drömmen. Det kan vara litet, men det kommer att ta dig ett steg närmare din dröm.

Skapa din skrivardröm

Under året har jag pluggat online avseende Romanskrivande (många kurser), Att sälja din roman, Att skriva filmmanus (tekniskt med format etc) och slutligen Att skapa världens bästa filmmanus eller roman. Detta är fantastisk information för dig som vill köpa min kurs eller min kommande bok – Börja Skriv FramgångsRIKT – som lanseras i början av 2020.

Mitt beslut att studera vidare blev följande. Jag kommer att jobba vidare med studier (onlinekurser) för att skriva ”fantasy”, något som jag ibland har svårt för. Det är egentligen inte min genre, trots att jag deltagit i fyra antologier som bygger på ”fantasy”. Därefter ska jag gå utbildning i att skriva resehandböcker, beslutade jag och köpte på mig kurser i ämnet.

Vad ska du göra? Berätta gärna i en kommentar.

Stort lycka till med ditt skapande!

Monica

13 november – Att skriva är att gå från klarhet till klarhet

Igår nådde jag 30.223 ord. En ny milstolpe när jag passerade 30.000 ord av 50.000 som är slutmålet. Härligt med tanke på att jag håller mig på banan.

I boken Hjärnstark av Anders Hansen, läste jag att en promenad skapar en timmes kreativitet. Inser att jag ska ut och gå lite mer. Behöver det för kreativitetens skull, tror jag. Idag är en vacker höstdag och jag ska verkligen ta mig tid att promenera, kanske kan jag få sällskap på vägen.

Att skriva är att gå från klarhet till klarhet. Det är som om murarna rämnar och jag själv blir nyfiken på vad som finns på andra sidan.

13 nov - murarna

Fantasins värld öppnar för en koloristisk bild:

13 nov - brodera med ord

Karaktärerna måste utvecklas. Att skapa personligheter av dessa hjälper skrivandet. Alla är inte enbart goda eller onda. I min kommande roman är antagonisten ingen karaktär mer än på avstånd och det är en karaktär som läsaren definitivt inte gillar. Huvudkaraktärerna är två kvinnor med olika personlighet. Givetvis har jag gjort stora tester på båda, så jag vet på ett ungefär hur de reagerar. Ändå överraskar de mig emellanåt. Vi människor är komplexa och inte alltigenom goda eller onda.

13 nov - personlighetstesta karaktärerna

Nu ska jag fortsätta skriva. Om du också deltar i Nanowrimo, önskar jag dig lycka till!

Monica

 

 

12 november – Med kärlek och omtanke blir livet lättare

Idag har jag nått 29.308 ord.

 

Via astrologin får du och jag idag följande budskap. Själv uppskattar jag detta innerligt och hoppas att det verkligen stämmer. Hur funkar det på dig?

Det tunga blir lättare

Nu känns det som bördan äntligen lättar. Befinner du dig mitt i det jobbiga, så är ljusningen inte långt borta. Äntligen släpper blockeringarna. Det som har stått i din väg flyttas. Pengar du väntat på en längre tid kommer till slut, beslut som fattas är till din fördel och du får uppskattning för allt hårt arbete du lagt ner. Nu är det extra viktigt att fortsätta vara optimistisk och hålla kvar tilliten om att allt ordnar sig. Ju mer tacksamhet du känner desto mer att glädjas åt kommer i din väg.

Bördan lyfter

Jag lovar känna tacksamhet. Efter fyra dagars träning för att släppa blockeringar i kroppen, känns det bättre. Och om jag skulle få uppskattning för allt tungt arbete jag lagt ner, är jag ännu mer tacksam. Att kanske till och med få betalt … Kan det vara så att mina romaner äntligen är på väg ut? Hoppet finns. Men allra mest hoppas och önskar jag att hela min livssituation förändras. Jag har länge nog levt i en mardröm som jag önskar nu får ett slut, en mardröm med sjukdomar runt omkring mig.

Love - tacksamhetSom min fantastiske mentor, Li Hongshi, som jag tränat för i helgen, säger:

LOVE – Ge och få kärlek! Låt all kärlek vara energifylld. Låt ditt hjärta styra vägen!

Ett tips är att vara medveten om när du inombords genomsyras av mindre goda tankar. På samma sätt som när du blir uppmärksam på din kropp och de spänningar som finns där. Slappna av, meditera, tillåt energierna läka dig, både kroppsligen och mentalt. Försök stanna i ett tillstånd av kärlek till dig själv och din omgivning. Använd känslorna – inte tankarna!

Med omtänksamhet och tacksamhet

Monica

 

Storydagen i Malmö den 18 maj

Jag är medlem i Författarcentrum. De bjöd på en fantastiskt trevlig skrivardag i Malmö i våras. Här kommer några riktigt bra tips från denna.

Storydagen var ett inspirations- och fortbildningsarrangemang med fokus på skrivande och manusutveckling. Syftet med Storydagen var att skapa en arena där både yrkesverksamma och aspirerande berättare och storytellers kunde mötas, inspireras och lära av varandra.

Här ser du föredragshållarna:

Storydagens föredragshållare 18 maj 2019

Så här såg programmet ut:

 • Soni Jörgensen höll en masterklass om Want/Need. Soni är manusförfattare och manuskonsult. Hon skriver och utvecklar manus för film/tv och dataspel. Dessutom arbetar hon som dramaturg. Hon är utbildad inom filmmanus-skrivandet i Los Angeles på USC, University of Southern California. Det var en av de bättre föreläsningarna som jag deltagit i.
 • Christofer Emgård föreläste om World-building. Christofer är story designer som utvecklat världarna till flera internationella dataspelsframgångar.
 • Klas Östergren berättade om sitt skrivande i ett samtal med journalisten Thérèse Ahlbeck. Författaren, manusförfattaren och översättaren Klas berättade bland annat om vad som händer när han kommer i flow och hur många gånger han skriver om inledningen till en bok. Han har nu, äntligen, börjat skriva på dator. Tidigare var allt med manuell skrivmaskin.
 • Mats Strandberg berättade sedan om sitt, också i samtal med Thérèse. Mats är författaren som översatts till 27 språk. Han har även skrivit barnböcker och filmmanus.
 • Vi hade gruppövningar i Manus-jam. Flera olika och i olika konstellationer.

Som åhörare fick jag lyssna på etablerade manusförfattare som delade med sig av sina erfarenheter och processer, jag fick ta del av föreläsningar där jag både fick verktyg för att organiskt utveckla samspelet mellan den yttre storyn (ploten) och den inre storyn (huvudkaraktärens inre resa) samt lära mig mer om World-building och konsten att skapa ett unikt universum till min historia.  Förutom att lyssna och ställa frågor fick jag som åhörare också aktivt ta del i ett så kallat Manus-Jam. Ett manus-jam är en gruppövning där deltagarna i mindre grupper spånar fram idéer och utvecklar karaktärer efter några givna förutsättningar och frågeställningar. Tanken var att övningen på ett lustfyllt sätt skulle inspirera oss som kreatörer att ta fram ett enklare koncept med arena, karaktärer och premiss färdigt att presenteras.

Några av de frågor som vi jobbade med under manus-jam var följande:

 1. VEM är din karaktär/din hjälte i novellen?
 2. VAD handlar din novell om?
 3. Vilken ”krok” lägger du ut som fångar läsaren?
 4. VILKEN konflikt finns i novellen?
 5. VAD står i vägen för karaktären/hjälten?

Det var en mycket givande dag. En hel del spännande insikter tog jag med mig och de kommer att finnas i min kommande, nya bok om skrivandet – ”Börja skriva framgångsRIKT” som ska släppas nästa år. Samtidigt med boken kommer jag också att släppa en helt ny onlinekurs i ämnet.

Jag är så tacksam för möjligheten att få vara med om detta!
Monica Ivesköld

 

7-8-9 november – Chi Neng Qigong- och healing-träning

7 novAntal ord den 7 november blev 13.231. Hade inte tid att skriva så mycket så jag testade en ny variant och talade in texten som jag sedan skickade till mig i ett mail. På kvällen kopierade jag in texten. Många ord hade blivit fel så jag måste göra ett undantag, nämligen läsa igenom min text och redigera den nu, eftersom jag vet ungefär hur jag tänkte.

 

 

8 novDen 8 november blev det nästan 2.000 ord trots att jag tillbringade hela dagen på Qigong-kurs. I fyra dagar tränar jag, trots att jag utövat Qigong i ca 20 år. Jag kan momenten men lär mig hela tiden nya saker, framförallt mentalt.

Jag har uppnått 16.492 ord totalt. Hur lyckades jag skriva när jag samtidigt är 8 timmar på kurs, undrar du kanske. Jag bestämde mig för att testa att tala in via inspelning. Det funkade. Blev ett antal hundra på morgonen och ännu mer på lunchen när jag samtidigt passade på att ta en stor promenad nere i Västra Hamnen i Malmö, i det fina vädret. Detta gav mig uppslag till hur jag kan fortsätta om dagarna att få till mina ord och ändå promenera.

Walk and talk

Sedan blev det några ord på kvällen när jag körde hem. Jag la mobilen på sätet bredvid mig och med hjälp av handsfree talade jag in delar av min roman.

Mobilen på sätet

Den 9 november fokuserade vi på qigong- och healing-träningen. En mycket givande dag. Det regnade rejält ute, så det blev ingen walk-and-talk för mig. Ändå hann jag få till ett antal ord. Genom att tala in orden i bilen, i hemmet, på lunchrestaurangen – varje gång jag var i ensamhet – blev ett långt kapitel klart.

9 nov18.406 ord är klara. Otroligt så lätt det går att tala in närmare 2.000 ord på kort stund. Fastnade lite i aningen för mycket elände, men det kanske ska vara så ….?

Kom på att jag kanske ska ge qi till mina ord också. Speciellt eftersom jag fick en refusering på en av mina romaner i fredags. Men det finns många förlag kvar som kan vara intresserade och jag skickar kärlek och värme till både bok och förlag så att mitt hopp därmed består.

Jag har lärt mig lägga större qi-fält, både i huset och runt personer. Detta gör mig själv så otroligt avslappnad att jag inser att jag måste fortsätta att lägga mer tid på min qigong, min meditation och min healing – än tidigare.

Igår stod vi i en stående meditation (kallade 3-centersförening) i 50 minuter. Jag kunde ha svurit på att det bara var 15 minuter. Totalt fokuserad och djupt nere i självhypnosen stärkte jag kropp och själ.

Vilka fantastiska dagar! Min tacksamhet är enorm.

Monica

 

 

 

Överlever inte utan min Chi Neng Qigong

Jag är, som du vet, certifierad handledare för Chi Neng Qigong. Torsdag-söndag den här veckan uppdaterar jag mitt certifikat med en utbildning för min kinesiska handledare Li Hongshi i Malmö.

Denna fantastiska qigong som läkaren Dr Ming Pang som startade (du kan se honom i en gammal film nedan i programmet Lyft upp Qi):

Chi Neng Qigong är ett komplett integrerat system utvecklat för att frigöra mänsklig energi i alla dimensioner, och öppna ditt hjärta. Programmet ger oss en effektiv väg att ta hand om vår fysiska hälsa och stärka ett hälsosamt liv. Zhineng Qigong, eller som vi säger på svenska: Chi Neng Qigong – har sina rötter i den 7000 år gamla traditionen av folkliga, shamaniska, buddhistiska, taoistiska och konfucianska traditioner – och integrerar dem i en helhet med den senaste förståelsen för fysiologi, psykologi och medicin.

Sedan jag började utöva Chi Neng Qigong, kunde jag sluta med de cellgifter som jag tidigare var tvungen att ta för min reumatism.

Genom hållning, rörelse, andning och mental fokus erbjuder Chi Neng Qigong en metod för att återupptäcka den inre medicinen – qi, den vitala och läkande resursen i oss – och för att skapa utbyte mellan oss själva och naturen. Det innebär att vi harmoniskt kan kopplas till det universums kreativa kraft som i slutändan är ursprunget till kärlek, medkänsla och källan till all läkning.

Qigong är den äldsta formen av kinesisk medicin. Lär dig att vägleda qi (bland annat den vitala energin som skiljer livet från döden) genom en serie rörelser och ställningar samt fokuserade sinneaktiviteter. Qigongs historia har lett till en mängd olika former, vissa mer mentala, andra mer fysiska; de olika formerna av medicinsk qigong, under vilken Chi Neng Qigong generellt klassificeras, fokuserar lika på kropp och själ.

Chi Neng Qigong utvecklades i början av 1980-talet av professor Ming Pang vid en tidpunkt då den kinesiska regeringen uppmuntrade popularisering av qigong i ett försök att minska medicinska kostnader och upprätthålla god hälsa bland den kinesiska befolkningen. Dess övningar är relativt enkla att lära sig och mycket effektiva och hans metoder sprids snabbt över hela världen.

Vill du följa den svenska Chi Neng Qigong sidan på Facebook, har du länken här.

I november kommer en av mina kinesiska mentorer hit för att utbilda de som är sugna. Själv ska jag gå kursen. Han talar en mycket vacker engelska och undervisar på ett fantastiskt sätt.

Hör gärna av dig om du vill veta mer. Jag har även en tioveckors onlinekurs i detta. Se mer här.

Varma hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

6 november – Att använda beteendekompassen för att förbättra gestaltningen

Idag har jag skrivit 11.899 ord totalt. Det innebär att jag fått min tredje ”badge”:

10000-ordsbadge

Gårdagskvällen hade jag återigen egen utbildning i Beteende-kompassen

Jag fanns med via webinar tillsammans med tre andra när övriga träffades LIVE i Stockholm.

Vi har alla fått det fysiska verktyget nu och det ger så mycket mer.

Beteendekompassen

Idag fick vi lära oss att det även kan se annorlunda ut. De senaste dagarna har 207 coachningar skett. Alla är överens om att det är ett fantastiskt verktyg som uppmuntrar till storytelling för klienterna och som främjar funktionsmedicinen.

Mina erfarenheter med verktyget hittills är i samband med coachning för nedan.

 • Skrivcoachning (författare)
 • Självförtroende (eget ledarskap)
 • Effektivitet
 • Kroppsliga behov (qigong)
 • Viktcoachning
 • Målinriktning

Det är fantastiskt bra vid enskild coachning. Men jag gillar inte att använda detta vid digital gruppcoachning eftersom kunskapsnivån då är spridd och vi får många tekniska problem. Nu är jag beredd att testa gruppcoachning fysiskt vid nästa tillfälle då jag kör större utbildningar.

Jag har alltid coachat utifrån helheten men med formuläret som stöd blir det så påtagligt i strukturen för frågeflödet. Dessutom uppskattar mina klienter att de får allt nedskrivet när jag skickar tillbaka dokumentationen.

Beteendekompassen för ökad gestaltning

Det här verktyget kommer jag att använda mig av i kommande undervisning när vi talar om gestaltning. Ett fullständigt unikt sätt att nå ut till läsaren. Ska verkligen bli spännande.

KBTVerktyget baserar sig på många kända modeller där KBT (kognitiv beteendeterapi) är en av de största. Du kan se i min bild nedan hur KBT påverkar oss alla. Och inte bara oss själva utan vi använder metoden även när vi kommunicerar med andra.

Det finns olika läror och forskningar bakom hur det fungerar. Några anser att tanken kommer först, andra att känslan är först.

Min kinesiske mentor anser att tankar är enbart fantasier och kallar dem för ”skällande hundar” eftersom de ofta startar oro och stress. Han menar att känslor är mer goda, åtminstone om vi går djupt in i dessa kopplat till kroppen. Något ligger det i det, givetvis, men det är inte så många som kan känna sina inre delar av kroppen. Kan du exempelvis känna dina ligament i underarmen? Jag kan, men jag är tränad.

Enligt beteende-kompassen (verktyget) har vi BODY (kropp) och MIND (som rymmer tankar). STATE drar ihop kroppsuppfattningen (VAR) och tanken kopplad till målfokus. Detta skapar ett sinnestillstånd (STATE). Ofta använder vi ordet ”emotion” som ett begrepp på tillstånd.

Således kan vi tala om:

 • Sinnestillstånd
 • Tanketillstånd (ord och bild) => Mind
 • Känslotillstånd

AmygdalaVi tar in information via sinnena (utan att du hinner tänka). Informationen kring vad du ser, hör, känner, luktar och smakar går direkt till Amygdala.

Amygdala är en bilateral struktur i hjärnan som utgör en del av limbiska systemet, belägen djupt i hjärnan, nära mediala tinningloben. Amygdala tros ha en viktig funktion i hjärnans emotionella nätverk och spelar stor roll vid uppkomsten av såväl negativa som positiva känslor.

Tankarna tillsammans med känslorna och andningen reglerar vårt välbefinnande. Beroende på vad du tänker påverkar du andningen, och din energinivå höjs eller sänks. Därför kan du med tankar och andning styra ditt välbefinnande. Tankarna är inte statiska och du kan medvetet förändra dem för att må bättre.

Visste du att du genom att tänka slår på gener som gör att det bildas nya nervbanor och nervkontakter (synapser) i din hjärna?

Nobelprisbelönade neuroforskaren Eric Kandel visar att vi enbart med våra tankar kan förändra hjärnans struktur. Hjärnan har över hundra miljarder nervceller, och den kan skapa nya banor genom att blockera befintliga nervbanor, lyfta fram alternativa banor och utveckla nya. Allt detta styrs av dina tankar. Vad han egentligen säger är att du kan – trots att ditt inlärda sitter hårt och skapar den du är – ändra dina tankar, dra om och ändra dina nervbanor i hjärnan och därmed programmera om dig själv till en ny person med nya reaktioner. Det krävs medvetenhet för att skapa detta samt bryta de inlärda mönstren mot nya.

Släpp således ditt gamla tänk och skapa dig en ny framtid!

Monica

 

 

 

 

 

 

Skriva filmmanus

Idag har jag avslutat en av de onlinekurser som jag gett mig själv i present – utbildning i att skriva filmmanus. Min förhoppning var att genom att lära mer om detta, kanske jag kunde förbättra min gestaltning avsevärt.

Skriva filmmanus

Onlinekursen var mycket pedagogiskt upplagd. Ändå blev den en besvikelse eftersom ett av kapitlen i den hänvisade till en gratis app för filmmanusskrivandet. Den appen fanns inte längre. Således kunde jag inte testa och använda det kapitlet för egen utveckling.

Men som av en händelse upptäckte jag att det finns en modul – i programmet Scrivener – som är förprogrammerad för filmmanus. Wow! Hoppas denna modul även finns i PC-versionen av programmet, som jag har. Den finns i Mac-versionen konstaterade jag.

Kursen gav mig ändå det som jag ville hitta kring gestaltning, för att därigenom förbättra mitt sätt att gestalta i mina böcker. Så tiden som jag la ner var inte meningslös.

Finns det något som jag kan dela med mig av efter denna utbildning?

Ja, men du vet redan att du – genom att iaktta filmer – kan förbättra din gestaltning. Att som utmaning tillåta dig att gestalta via dialog, exempelvis.

När vi skriver har vi möjlighet att synliggöra karaktärernas tankar. Det går däremot inte i en film. Ska vi veta vad som ryms i aktörens huvud, måste hen uttala detta högt.

Vad händer nu?

Nu fortsätter jag min utveckling och utbildning kring filmmanus. Nästa onlinekurs som jag har köpt handlar om att hitta inspirationen för skrivandet. Det funkar även avseende böcker, noveller osv och behöver inte nödvändigtvis handla om film. Handledaren i den kursen är en av mina favoriter – Paul Castro – som skrivit originalmanuset för filmen ”August Rush” (en av de bästa filmer som finns).

Jag återkommer när jag läst in mig på nästa film.

Ha en givande vecka!

Monica

 

5 punkter för att förbättra dina upplevelser

5 punkter för att förbättra dina upplevelser

 1. Börja dagen med en lång härlig promenad. Allt duger från 15 minuter till 1 timme.
 2. Meditera och visualisera gårdagen! Vad var bra och vad var mindre bra. Kan du lämna det som var mindre bra bakom dig? Fokusera på vad som var bra och fundera över hur du ska få mer av detta.
 3. Ta fram din Lycko-bok (för du har väl en sådan?) och skriv ner 5 positiva saker från gårdagen. Om du inte har en Lycko-bok, köp en sådan omgående. Använd den varje dag. Alternativet är att du noterar i din elektroniska kalender.
 4. Skriv ner en mening som symboliserar din tacksamhet för gårdagen. Du kan skriva detta i din Lycko-bok också, ifall du vill.
 5. Skapa en Visualiseringstavla! Plocka ut en bild i en tidning eller från nätet som symboliserar det bästa med gårdagen! Klistra in den i ett dokument. När veckan är slut, skriver du ut den och sätter upp den framför dig eller som jag brukar göra – på kylen!

Kan du få mer av dessa lyckobilder?

OM du – som jag – har en blogg, kan du lägga upp bilden där.

Lycka till med en förbättrad upplevelse – VARJE dag!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Planera för att bli en bättre författare

Planera ditt skrivandeSom du kanske vet, har jag en 20 veckors onlinekurs i ämnet. Det är ytterst viktigt att planera och ännu viktigare att följa upp din planering. Vill du bli rik i tid och pengar, krävs uppföljning. Varje liten detalj som jag ska göra, finns i min planering. Exempelvis har jag en timme avsatt varje dag till djupanalys av min kommande roman ”Porten till friheten”. Ibland måste jag prioritera om och då stryks denna värdefulla tid.

Om du tillhör den skrivande skaran, behöver du dessutom planera för kommande marknadsföring. Det ska du göra parallellt med ditt skrivande. Och för många är det inte helt enkelt.

Kalenderplan för ditt skrivande

Research och skrivandeNär du startar ditt skrivprojekt, bör du börja med strukturen – både för arkiveringen i datorn och för ditt projekt. Men kanske allra först handlar det om research. Jag har i skrivande stund ägnat mig åt ett års research för en kommande roman som bland annat ska handla om änglamakerskor.

När du skriver finns ett flertal metoder. En av dem kallas för Snöflinge-metoden (Snowflake). Här är länkar till mer info om ”Snowflake” och här är ytterligare en länk.

Givetvis behöver du förkovra dig. Alla som skriver behöver ständig utveckling. Jag har skrivit 61 fackböcker sedan 1980-talet. Du tycker kanske att jag inte behöver studera mer på grund av det. Och du har alldeles rätt i ditt tänkande. Jag behöver INTE lära mer om hur jag ska skriva fackböcker. Det kan jag. Däremot behöver jag lära mer om hur jag ska förbättra mitt skrivande av noveller, även om jag nu deltagit i mer än tio antologier. Jag behöver lära mig mer om hur jag kan skriva barnböcker, även om jag gett ut en barnbok. Att skriva skönlitterärt är ett hantverk och jag har nu skrivit fem romaner som ska ut, jag har gått mängder med kurser – både fysiska och online – sedan 2013 då jag började skriva romaner och i julas köpte jag sex nya onlinekurser för att förbättra och slipa mitt skrivande.

Det gäller att lära. Kunskap är färskvara. Vill du hänga med på min onlinekurs, kan du anmäla dig här:

Planera ditt skrivande och din marknadsföring

För mindre än 100 kronor i veckan får du kunskap som är värd tiofalt.

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest