Currently viewing the category: "Personlig utveckling"

Besluta är nr 1 för effektiviteten

Kreativitet

Kreativa människor har lätt för att fatta beslut. Det kan vara att starta upp något och beroende på hur din hjärna fungerar, kan det också vara svårt att avsluta. Administratörer, däremot, har ofta lätt för att avsluta men kan ha en viss tvekan till beslutet att starta.

Med andra ord avgör dels din kreativitet, dels din hjärna (dvs din personlighet) hur duktig du är på att besluta.

Viktigt att nämna är att utan beslut minskar din effektivitet. Att besluta är således nr 1 för effektiviteten. När du beslutar att göra något, har du tagit första klivet mot mål.

Nästa viktiga punkt för effektiviteten är att besluta om NÄR du ska starta eller avsluta. Det räcker således inte att säga eller tänka ”jag ska ….”. Du måste också bestämma dig för NÄR du ska göra detta. Nr 2 således för din effektivitet. Och viktigast av allt, lägg in det i din kalender. Tvåan handlar om planering.

Och tredje punkten är att besluta dig för var du ska förvara uppgiften tills det blir dags att påbörja eller avsluta den. Det handlar således om struktur.

Kreativitet handlar om förmågan att skapa något. Du kan skapa ditt liv, din framtid, dina resultat utifrån önskade mål och drömmar. Med andra ord, kan du skapa din tillvaro utifrån de resurser som du får dig tilldelade. Du kan inte skapa en samvaro med andra ifall de inte vill dela tillvaron med dig, men du kan skapa möjligheter för att de vill vara tillsammans med dig.

För att lyckas behöver du reflektera. Genom att reflektera kan du styra tillvaron. Tyvärr har vi alla en massa onödiga inbyggda hinder. Vi kommunicerar med oss själva på ett ibland negativt sätt. Se mitt förra inlägg som handlade om hur du kan synka din inre monolog och därmed förändra dina tankar.

De flesta beslut vi tar i livet är omedvetna. Jag brukade (som personlig coach) göra ett experiment med mina klienter. Så här går det till:
De får ett mynt av mig och de får bestämma vilken sida som betydde JA respektive NEJ.
Sedan får de lova mig att verkligen följa myntets väg.
Du anar inte hur många som lyser upp i ansiktet när det omedvetna valet blir synligt och hur många som mörknar när det omedvetna valet inte stämmer med myntet. Svaret blir självklart. Detta betyder att vi redan till 99,9999 % har fattat ett beslut i vårt omedvetna.

När saker ”går din väg” kan du uppleva dem som ödet eller att något bara sker. Så är det inte. Det är ditt undermedvetna som styr. Ju mer du lär dig om dig själv, desto mer kan du styra din framtid. Historien kan vi inte påverka. Den har redan hänt. Inte lönt att hänga kvar och gräma oss. Saker blir inte ogjorda även om vi tänker annorlunda nu. Gläd dig åt att du har utvecklats och förstår, inser och kan agera annorlunda nästa gång.

När du reflekterar behöver du vara i stillhet. Det kan vara via meditation, mindfulness, eller att du sitter ostört – utan radio, mobiltelefon, sociala medier eller mail.

Kanske är det känslan du ska leta efter – inte tanken.

Barnet inom dig lärde sig känna. Den vuxna människan inom dig har lärt via skolan att tanken har mer kraft än känslan. En rationell tanke, logik och liknande premieras och till slut glömmer vi bort känslan. För att fatta bra framtida beslut behöver du använda båda hjärnhalvorna, jobba med din intuition och känsla. Träna därför din högra hjärnhalva där kreativiteten sitter. Behöver du hjälp med detta, rekommenderar jag vår onlinekurs ”Nålsögat – lär dig stänga tankar och minimera stress”. Du kan klicka på länken för att boka.

Kom ihåg, som jag redan skrivit om i några blogginlägg, att du styrs av rädslor och av passion. Och tyvärr är det passionen som får stryka på foten många gånger.

Självkänslan behövs. Läs mer om den i tidigare blogginlägg.

Mitt råd till dig är att ge dig själv några minuters reflektion varje dag. Stanna upp! Fundera om det du gör är i överensstämmelse med din dröm. Har du omvandlat drömmen till mål? Om inte, gör det omgående. Följ sedan din övertygelse. Skapa ditt drömliv och lev det. Du kan styra det mesta, dock inte sjukdom (fullt ut).

Vill du ha fler tips om hur du gör detta, köp min bok ”FramgångsRIK & Lycklig”. Just nu får du som tack för att du läst mitt/mina blogginlägg boken för mitt inköpspris. Du betalar mig 65 kronor + frakt. Ordinarie pris är 229 kronor + frakt.

Lycka till med livet!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hjärnans kopplingar förbättras av fysisk aktivitet

Hjärnan lyssnar och ser på olika ställen

Ibland undrar man varför man ska behöva uppleva smärtsamma och svåra saker. Några gånger förstår man kanske att det är för att vi ska lära oss mer. Just nu är detta en av mina största frågor i livet – varför ska jag drabbas av detta som pågår omkring mig?

Kanske är det att hjärnan ska lära sig något. Våra programmeringar är viktiga för överlevnaden. I mitt fall har jag en daglig kamp med programmeringen. Ändå är den så självklar. För att lära sig skriva maskin eller spela ett instrument eller köra bil, måste du träna. Det kommer inte av sig själv och inga små rosa tabletter kan få dig att utföra aktiviteten. Endast träning.

När du ska lära dig skriva maskin behöver du för se tangenterna och programmera in hur de sitter. Samma sak om du ska spela piano eller när du ska köra bil – du måste lära dig var växlarna sitter och hur de fungerar.

Genom att lära dig se, går signaler från ögonen till synnerven och sedan vidare till primära synbarken i nackloben.

Den motoriska hjärnbarken ska koordinera dina händers/fingrars rörelser när de utför aktiviteten.

Hörselcentrum bearbetar ljudet och skickar det vidare till andra associationsområden i tinnings- och hjässloben. När informationen når pannloben blir du medveten om vad du gör och kan därigenom korrigera dig själv (i bästa fall). Lägger du i fel växel, kanske det skriker i växellådan. Trycker du på fel tangent på skrivmaskinen ser du kanske felstavningen och likaledes om du trycker på fel tangent på ett piano, då hör du kanske att det är fel ton.

Ju mer du övar desto bättre blir du på det du gör. Till en början får du lägga ner massor med tid för att informationen ska sitta. Alla vi som en gång har lärt oss köra bil, minns säkert hur vi räknade:

Ettan – tvåan – trean och fyran.

Samma sak när vi skriver på maskin: vi måste tänka oss var bokstaven A sitter i förhållande till bokstaven B. Och har du spelat något instrument vet du att du måste träna skalor: C, D, E, F, G, A, H och C.

För att inte tala om första gången du skulle dansa vals. Då kanske du också räknade: 1, 2 och 3.

Allt vi gör de första gångerna för inlärning är mentalt ansträngande. Koncentrationen är på topp. Men har du väl programmerat in det, börjar det sakta men säkert att rulla av sig själv. Det finns ingen van bilförare som sitter och räknar växlarna, eller en van skrivmaskinist som tänker efter var tangenterna är placerade. Ej heller sitter orkestermedlemmarna i Wien på nyårsdagen och funderar över var de ska placera fingrarna. Nej, de måste kanske fortfarande koncentrera sig, men de kan utföra aktiviteten samtidigt som de gör eller tänker på något annat.

Det finns de som inte får hjärnan att samarbeta, exempelvis de som har Parkinson. Då vill inte hjärncellerna ställa upp tillräckligt för att det motoriska systemet ska funka. Men då har en del forskare kommit på att om du samtidigt utför någon rörelse, som att studsa en boll eller ta några danssteg, kan få systemet i hjärnan till att samarbeta bättre.

Därför är fysisk aktivitet något som vi idag vet ger bättre kopplingar i hjärnan.

Detta påverkar även språksinnet. Ett barn som lever i en miljö med ett visst språk kan lära sig tala detta helt utan brytning, något som en vuxen ytterst sällan kan göra. Att vissa språk är svårare att lära beror ofta på att vi är ovana vid ett visst ljud. När vi växer upp och inte tränar på detta specifika ljud, tappar vi kopplingarna i hjärnan. Den neurologiska dörren slås igen och vi tappar bort nyckeln.

Så låt oss träna! Yes!

Monica

 

Vad skapar lycka?

1 A Omslaget i mall version med ISBN ändrad 3De flesta människor kan inte svara på frågan. Jag har studerat och funderat, reflekterat och letat information. Något intressant har jag hittat som jag vill dela med mig av. Speciellt nu i samband med att jag ger ut boken ”Lyckliga tider” med 20 författare. Alla tolkar lycka på sitt sätt. Läs varje novell och få en ny upplevelse.

Jag hittade för några år sedan två kända personer som hade skrivit om lycka; Adam Leipzig och Oprah Winfred.

Adam Leipzig är VD för Entertainment Media Partners, en amerikansk film- och teaterproducent, filmföreståndare och författare.  Tidigare var han chef för Disney’s produktion och även ordförande för National Geographic Films. Här kan du se en liten film där Adam Leipzig talar om självförtroende.

Oprah Winfrey är en amerikansk mediekonsult, skådespelerska, talkshow-värd, författare och tv-producent. Hennes TV-show var det högst rankade tv-programmet av sitt slag i historien. Hon var den rikaste afroamerikanen från 1900-talet och Nordamerikas första svarta multimillionär. Ibland rankas hon som den mest inflytelserika kvinnan i världen.  Hon föddes i fattigdom i Mississippi av en tonårsmor.  Själv blev hon gravid vid 14-års ålder. Sonen föddes för tidigt och dog i spädbarnsdöd. 19 år gammal var hon ett co-ankare för de lokala kvällsnyheterna. Här ger Oprah Winfrey dig sitt bästa råd:

Så många kloka råd. Tack för dem! Dessa vill jag gärna vidarebefordra till dig.

Det finns också en del vetenskapliga studier knutna till frågan.

Enligt Adam Leipzig tar det fem (5) minuter att lära sig skapa lycka.

Oprah Winfrey skrev på sin blogg att hon alltid ställer följande frågor till personer som hon möter:

 1. ”What do you really want in your life? (Vad exakt önskar du dig I livet?) och
 2. “Where are you on the path towards what you really want?” (Var är du på vägen mot vad du verkligen vill uppnå?)

Intressanta frågor. Själv skulle jag besvara dem så här:

 1. Jag vill uppleva lycka! DET vill jag ha i livet och jag vill ha det NU.
 2. Under många år upplevde jag lycka och gör det fortfarande men i mindre portioner. Jag är där jag vill vara i min framgång.

Definierat på vad vetenskapen säger om lycka, kan jag berätta att jag har uppnått lycka. Det är inte så att jag är jublande lycklig varje dag. Små saker kan få mig att känna ett lyckorus, som att läsa en bra bok exempelvis, eller umgås med nära och kära. Men mitt liv – just nu – består mest av kaos. Jag har definitivt under åren uppnått mycket av det som jag önskat mig. Tyvärr råder vi inte över allt och då gäller det att inte fastna i det destruktiva. Många dagar upplever jag numera som ”hela havet stormar”. Det senaste året har jag definitivt upplevt ett stort kaos. Trots detta kaos, kan jag stundtals känna mig lycklig.

Oprah Winfrey skriver om att det handlar om att kontrollera våra tankar. Jag kan berätta att jag, sedan många år tillbaka, har fått chansen att utbilda människor i konsten att stänga tankarna och därmed minimera eller eliminera stressen och oron. Dessa båda ting är definitivt förenliga med varandra: Tankar och lycka (som är en känsla). I KBT (kognitiv beteende terapi) ingår tankar, känslor och handlingar. Det ena leder till det andra, så att säga. Metoden att stänga tankar (som jag döpt till Nålsögat) är unik i Sverige. Den kommer från Kina. Jag har en mentor som byggt ett medicinfritt sjukhus där och som forskat kring detta i många år.

Lycka handlar om personlig utveckling

Oprah Winfrey skriver att hon ofta hör människor säga (fritt översatt):

”Vet du, jag har alltid gjort allt det som förväntades av mig. Jag har gått i skolan, tagit studenten, ibland även tagit större examen. Jag har arbetat och slitit. Och vet du vad? Jag tror att det borde finnas något mer.”

Jag håller med. Under mer än 30 år har jag utbildat människor, framförallt i effektivitet och personlig utveckling. En del av min lycka kommer från att jag har fokuserat på alla dessa fantastiska människor som jag fått äran att hjälpa utvecklas. Deras framgång och framsteg är min lycka. Så är det! Lycka är att fokusera på någon annan – inte dig själv! Framgång skapar inte lycka, men lycka skapar framgång. Fundera över VAD det är som skapar din lycka?

Många människor har inte funderat. En del klagar. Andra tiger och lider. Få har hittat svaret inom sig.

Lycka är inget du tänker – Lycka är något du känner. Tankar skapar sällan lyckliga känslor. Har du någon gång tänkt exempelvis:
– Vad bra att jag idag har hunnit med allt detta och nu känner jag en enorm lycka?

Nej, det tror jag inte att du har gjort. Jag tror att du oftast tänker:
– Usch, jag hann inte med detta idag heller ….

Har jag rätt? Kan det vara så att du tänker negativa tankar? Skapar dessa tankar förutsättning för lycka? Nej, lycka är något du känner – inte tänker. Så hur ska du göra? Vad behöver du fokusera på för att uppleva lyckan? Jag lovar återkomma och berätta mer om hur du kan skapa din lycka!

Håll utkik efter novellantologin med dess 26 noveller som alla berättar om lycka i olika former. Kanske får den dig att känna mer lycka i ditt liv, mer tacksamhet och mer närhet. Vem vet? Var med på vårt virtuella boksläpp. Jag återkommer om tid och datum.

Varma hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (som ingår i Resultat Direkt)

Synka din inre monolog och träna på att skapa lugn

Synka din inre monolog

Len Crawfords målning Inre monologDu kan använda dig av synkronisering, dvs tala dig ur situationen (med dig själv). I samband med kraftfulla emotionella reaktioner följer ofta starka inre dialoger. Du kanske säger många kontraproduktiva och negativa saker till dig själv, såsom:

 • Jag fattar inte att jag sa/gjorde det – Jag är så dum!
 • Jag fixar inte det här – Jag kommer att råka illa ut.
 • Nu räcker det! Jag orkar inte mer!
 • Det här är förfärligt!
 • Ingen bryr sig om vad jag tycker och tänker.
 • Jag tänker inte försöka mer. Låt andra komma underfund med det själva.
 • Det är sista gången jag försöker vara snäll mot henne/honom.

Ovanstående påstående är inte snälla. Tvärtom; de kan vara direkt skadliga för dig. Om du tillåter dessa emotionella reaktioner att styra ditt beteende, kommer du att ge upp, sluta, försaka saker, bli arg, sura, sluta bidra, eller skada dina relationer.

I stället kan du synka din inre dialog så den blir produktiv för dig. Exempelvis kan du förändra ditt snack så här:

 • Jag gjorde ett misstag men välment sådant. Det är frustrerande men jag fixar det.
 • Jag måste fokusera på prioriteringar och be om hjälp.
 • Jag måste ta en paus så att min frustration inte hindrar mig från att göra ett bra jobb.
 • Jag är inte i mitt bästa skick idag. Tar en paus.
 • Det är inte alltid att de väljer mina idéer. Kanske behöver jag feedback på min senaste idé.
 • Låt mig checka att jag har uppfattat målet korrekt. Vad kan jag bidra med för att nå målet?
 • Kanske vill hon/han inte ha en vänlig relation med mig vilket är helt OK.

Träna på att skapa lugn

Inre lugn

Om du har tagit dig tid att reflektera och har fokus på produktiva handlingar, är du på rätt väg. Men kanske har du fortfarande ångest kring hur du ska agera.

Ett bra verktyg för detta är att repetera ditt beteende inombords.

Blunda och föreställ dig hur allt utspelar sig i detalj.
Exempelvis om du har möte med någon, vilken vore då bästa miljön att träffas i.
Kommer du att sitta eller stå upp?
Hur ska du starta konversationen?
Hur kommer ditt kroppsspråk att påverka?
Vilket är ditt ansiktsuttryck?
Vilka viktiga saker behöver du poängtera och vilken information måste du delge den andre?
Om det hjälper dig, kan du skriva en liten lista på detta för att ha som manus vid repetitionen.

Du kan också behöva repetera inför en situation där du vet att något kommer att hända som trycker på startknappen till frustration inom dig.
Exempelvis om du har en arbetskollega som påverkar dina nerver och retar upp dig. Vad kan du göra nästa gång för att lugna dina känslor och förbli produktiv?

Träning kommer att preparera dig och förbereda dig inför situationen nästa gång den uppstår.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skriva noveller – Viktiga punkter att tänka på

Vet du att novellskrivandet förr i tiden ansågs som en träningsfas för blivande författare. Stora författare som Ernest Hemingway, Leo Tolstoy, Mark Twain och Stephen King, har alla tränats via novellskrivandet. Genom att träna på att skriva noveller, kommer du långt inom det skönlitterära hantverket. Det är en av anledningarna till att jag nu ger ut antologin ”Lyckliga tider”. Här ser du omslaget som nu är hos förlaget.

Slutredigering pågår. Och inom kort ska samtliga noveller vara på förlaget.

1 A Omslaget i mall version med ISBN ändrad 3

Låt mig bjuda dig på några viktiga steg för inlärning av hantverket att skriva noveller.

Läs och detaljstudera andras noveller

Börja med att själv läsa noveller. Många, ofta och så fort du kommer åt. Jag läste, som barn, noveller i Hemmets Veckotidning och Allas. De var spännande och intressanta. Ibland avslutades de i samma tidning, ibland var de en slags följetong och jag fick vänta på fortsättningen i kommande nummer. Då avslutades de med en cliffhanger och det var långt att vänta en vecka på fortsättningen.

Min första publicerade novell kom i boken ”Kvinnan och Eken”, utgiven 2014 av Ariton förlag. Men redan som barn publicerade jag dikter i Sydsvenskan och i populärpressen.

Jag citerar Stephen King när han säger:

”Om du inte har tid att läsa, har du inte tid att skriva”

Passa på att detaljstudera några utvalda noveller som du läser – speciellt några som du tycker imponerar på dig.

Skapa en mening som sammanställer innehållet

Innan du börjar skriva din novell, skriv en enda mening som berättar om själva novellen. Den meningen ska innehålla följande byggstenar:

 • Din karaktär
 • Beskrivning av karaktären
 • Handlingen i korthet
 • Konflikten

Min novell i antologin ”Lyckliga tider” kan beskrivas så här:

Själsfränderna Elisabeth och Eva träffas och minnet av Lennart och hans begravning sköljer över dem.

Skriv

Fundera inte! Skriv! Låt orden få komma ut. Råmanuset kan du alltid redigera och ska så göra i flera omgångar.

Du behöver skriva novellen längre än vad den ska vara i slutet eftersom du ska gå hårt åt med ”suddgummit” vid redigeringen. Gärna 50-100 % längre än vad du tänkt dig. Låt oss anta att du ska skriva en novell på maximalt 4.000 ord. Skriv den gärna på 6.000-8.000 ord. Då har du möjlighet att finslipa och filtrera den till något riktigt bra.

Skriv om

Skriv, skriv om ...En bra novell är omskriven – många gånger.

Så snart du skrivit din novell, låt den ligga och mogna. Precis som en god ost eller ett gott vin, behöver den lagras. Ta sedan tag i den igen. Använd ett redigeringsschema, om du har något, och börja klippa bort oväsentligheter, rensa och radera överflödiga ord, fila och forma din novell tills den innehåller essensen av en god berättelse. Ibland kan en riktigt liten novell vara godare än en lång, utdragen. Ett exempel på detta är den här texten som jag vann med i tidningen Skriva nr 4, 2017:

Det luktade död, gammalt, instängt och den märkliga doft som gamla människor ibland får. Hon öppnade fönstret, vädrade ut ålderdom och trycksvärta. Etuiet startade gråten.

Redigeringsschema

Har du inget redigeringsschema, kan du köpa ett av mig. Hör av dig så får du pris. Skicka ett mail till mig genom att klicka här, ifall du vill veta mer.

Läs novellen högt

Innan du skickar den till en tävling, tidning eller förlag, läs den högt – många gånger. Det är då du märker om den ”flyter”. Vill du testa den, utan att skicka in den någonstans för utgivning, lägg upp den på någon gratissajt såsom Wattpad eller liknande. Här kan du läsa några av mina noveller:

 

Lycka till med ditt skrivande

Monica

Lyckas du säga NEJ ibland?

Hur är det, tillhör du dem som har svårt att säga NEJ? Det är en av våra största tidstjuvar ska du veta. Ofta hänger den dessutom ihop med din personlighetstyp. Om du är en (inom psykogeometrin som professor Susan Dellinger lär ut) gul person, har du svårt att motstå att hjälpa andra. Då krävs det energi att säga NEJ. Men om du är gul, har du däremot lätt att säga NEJ till dig själv. Du glömmer bort ditt eget värde och sätter dig själv sist i rangordningen. Inte bra i längden.

Gula cirklar

Jag vill börja med att citera den amerikanske filosofen Ralph Waldo Emerson som levde 1803-1882. Ett av hans tänkvärda citat är:

Den människa, som inte med framgång tagit itu med sig själv,
skall aldrig med framgång ta itu med någon annan.

Värt att tänka på och leva efter! Så ta hand om dig själv FÖRST och andra sen. Men ta hand om dig på ett konstruktivt och behagligt sätt – säg NEJ emellanåt.

Kom också ihåg (som Emerson sa):

Alla handlingars förfäder är en tanke!

Och tankar kan vi stänga av! Det är bättre att gå på en känsla – oavsett vilken typ av personlighet du är.

Lägg ner alla bortförklaringar och gör det NU! Du får alltid leva med konsekvenserna av dina handlingar. Säg NEJ till den där kakan som du inte behöver, godiset som lockar, uppdraget som du vet kommer att ta energi och inte ge något tillbaka, tjänsten som någon annan försöker pådyvla dig och som du har svårt att tacka nej till eftersom du är så snäll. Säg bara NEJ, tyvärr, tiden räcker inte till.

Skippa slötittandet framför TVn, surfandet på nätet eller i sociala medier – som inte ger något – och ägna tiden åt något vettigt, något som får dig att brinna.

Tyvärr kan vilja lura dig. Den står sig slätt när du behöver den som mest. När du mår dåligt dyker frestelserna upp. De svaga stunderna tänjs ut och du gör och säger saker som du sedan ångrar. Det kanske till och med resulterar i destruktivt beteende. Oscar Wilde sa en gång att ”enda sättet att övervinna en frestelse är att fall för den”. Varför upprepar vi dåliga vanor och mönster? Även elitidrottsmän/-kvinnor som med en outtröttlig målmedvetenhet, kan vid minsta motstånd tappa motivationen. Men deras uthållighet är större än din och min. De prövar genast något annat för att lyckas. Hur gör du? Ger du bara upp, faller för frestelserna, eller hittar du nya vägar?

Ingen går medvetet in för att djävlas med sig själv eller andra. Nej, de flesta av oss vill verkligen göra det rätta och bästa. Men vad är det då som hindrar oss?

Oavsett om du vet eller ej, kan jag berätta att det handlar om dina tankar. De är de skällande hundarna, de som hindrar dig att nå framgång. Det är ENDAST din tanke som styr – inte dina kollegor, chefen, vännerna, släktingarna, nära och kära (eller vädret). Det är DU!

Hur många gånger har du inte hört eller tänkt:

– Bara tanken på det, gör mig matt ….

Vi väljer en utväg för att minska på den besvärliga tanken och tror att det i sig leder till en behaglig känsla. Så är inte fallet. Det är självbedrägeri av högsta mått.

Kanske kan det hjälpa dig och stödja dig nästa gång frestelsen blir för svår, om du bara lär dig inse att det är din tanke som bromsar. Ge dig själv en stund utan beslut och se om du därmed kan påverka situationen utan den negativa tanken.

Återigen vill jag betona att jag har hjälpt många konfrontera sina tankar och lära sig stänga av dem. Du kan också lära dig – om du inte redan klarar detta på egen hand. För att stänga en tanke, krävs det att du byter den mot något annat, exempelvis en motorisk rörelse. Vill du lära dig, så boka upp dig på kursen ”Nålsögat – Lär dig stänga tankar och eliminera stress”. Klicka på länken och sätt igång. Livet och dina beslut blir enklare och du kommer att minska en del stress.

Vill du veta hur du ska bearbeta din tanke när du inte lyckas säga NEJ?

Finns utrymme i kalendernSå här kan du göra:

 1. Fundera över vad ett JA, men … skulle innebära? Kan du förhandla om något? Du säger JA och får i gengäld hjälp med något annat?
 2. Titta noga i kalendern! Har du tid att åta dig detta som du nu håller på att säga JA till? Om svaret är NEJ, så svara NEJ!
 3. Kom ihåg att varje gång du säger JA till något, har du per automatik tackat NEJ till något annat. Kanske till något som du innerst inne vill ännu mer….

Lycka till med att tacka NEJ och minska dina JA – säg JA till livet, drömmen och lyckan!

Monica

Reflektioner – ett kraftfullt verktyg

ReflektionerLåt oss fortsätta serien om självkontroll.

Ett sätt att tampas med din självkontroll är att reflektera över varför du tappar kontrollen. Inom forskningen har man funnit att alla emotionella reaktioner kommer från två huvudbegrepp; passion och rädsla. De är baserade på våra värderingar och vad som är viktigt för oss i livet.

Exempelvis om vi värderar familjelivet högt, kommer vi att reagera starkt på allt som skapar rädslor för hot mot familjen och vår relation. Vi kommer också att reagera kraftfullt på alla önskningar som har att göra med hur vi kan förbättra för vår familj och våra relationer, göra dem lyckliga, och skapa bättre förutsättningar för hög livskvalitet. Vi kommer att bli förbannade om vi måste försaka semestern med dem, inte på grund av att vi missar att vara lediga utan på grund av familjelivet och att vi måste göra dem besvikna.

Rädslor och passionHär har du en tabell som visar lite mer kring värderingarna.

När du förstår vilken rädsla eller passion som driver dig och skapar kraftfulla reaktioner inom dig, kan du förstå varför du har en stark emotionell återkoppling. Du kan då nyttja verktyget för att bestämma situationens seriositet, vilka dina möjligheter är, och vad du behöver för att fullfölja beslutet. För att hjälpa dig reflektera, ställ dig frågor såsom:

 • Är den här situationen verkligen ett hot? Kanske överreagerar du. Ta någon minut för att bestämma dig för om detta är något som hotar din värdegrund. Behöver du reagera?
 • Vad kan jag göra just nu? Identifiera din handling och ditt beteende. Vad är bäst att göra just nu? Kanske behöver du ta en paus, en promenad, inleda en konversation med den andre parten, be om ursäkt, lugna ner dig och sedan återgå för att lyssna, eller så gå din väg. Genom att identifiera vad du ska göra får du också fram vad du inte ska göra.
 • Vad behöver jag för att kunna fatta beslutet? Behöver jag mer tid? Mer information? Behöver jag stressa ner? Du vill kanske inte ta beslutet beroende på din sinnesstämning. Eller har du kanske inte verktygen för situationens framgång.

I nästa del talar jag om vikten av synkronisering och repetition. Missa den inte!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Att utveckla din personlighet – ditt JAG

Introduktion

Ansvar för tankar och känslorDet handlar om hur du kan ta ansvar för dina tankar och känslor. När du tar ansvar för ditt liv, ditt sätt att bete dig, får du verktyg för hur du ska ta beslut som gör att du mår riktigt bra – både mentalt och emotionellt. Detta hjälper dig att bli framgångsrik genom att motivera dig själv och att uppnå dina mål. Det hjälper dig att minimera blockeringar och bli mer fokuserad på vad du verkligen vill med ditt liv. Det tillåter dig att undersöka dina tankar och känslor utan att bli uppäten och kontrollerad av dem. Och det hjälper dig att bygga starka relationer som varar både på arbetsplatsen och i livet utanför.

För att utvecklas måste du lära dig mer om sex färdigheter som ökar din kompetens. Dessa kompetenser brukar vi diskutera och tala om på ledarskapskurserna. Kompetenserna är:

 1. Självkontroll
 2. Trovärdighet
 3. Samvetsgrannhet
 4. Anpassningsförmåga
 5. Prestationsförmåga
 6. Initiativförmåga

Självkontroll

Låt oss börja med självkontrollen som handlar om att du kan utvecklas och växa, att ta ansvar för dina känslor. Att stanna upp och tänka till innan du fattar beslut, och att vara närvarande i ditt beslut. Det handlar om att du måste veta vad som är viktigt för dig samt motsatsen, och hur ditt beslut påverkar dina handlingar och ditt beteende.

Du har säkert ”räknat till tio” någon gång när du varit riktigt förbannad. Det rådet handlar om självkontroll. Att stanna upp och räkna inombords, ge dig möjlighet att fatta ett beslut som är bäst både för dig och för din omgivning. Metoder för att hjälpa dig fatta bästa beslutet – inte nödvändigtvis det snabbaste – kommer jag att dela med mig av i kommande inlägg. Håll utkik!

Vid pennan

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

Självförtroende

SjälvförtroendeDen sista punkten i självmedvetandet handlar om självförtroende. Det är inte utan att det gör ont att lära känna egna tankar/känslor och upplevelser. Speciellt i början kan du få magont. Men alla som har en hög nivå av självförtroende förstår att vad de lär om sina styrkor och svagheter inte indikerar hur de är som personer. Nedan ser du definitionen av hög nivå självförtroende:

 • Du vet ditt värde och dina kvalifikationer
 • Du har en stark närvaro
 • Du har hög nivå självmedvetenhet
 • Du är beredda att sticka ut huvudet för att växa och lära något som är rätt
 • Du bryr dig inte om kommentarer från omgivningen
 • Du är beredd att ta snabba beslut även i prekära situationer
 • Du tror att du kan kontrollera ditt liv genom att göra DET som är ditt mål

Självförtroende är nämligen personlig kraft och styrka. Människor med högt självförtroende är förvissade om att de själva styr sin framtid. Därför, ju mer du kan öka ditt självförtroende, desto mer blir du medveten om hur du kan influera ditt eget liv.

Här får du några råd för hur du kan bygga upp ditt självförtroende.

 1. Skapa din egen Styrke-lista: Skriv upp på en lista, allt du kan komma på kring din styrka. Du vet själv var din kunskap finns. Ta reda på mer om dig själv genom att fråga omgivningen – be om feedback. Referera till listan och påminn dig dagligen om allt du är bra på. Håll listan uppdaterad!
 2. Skapa en Svaghets-lista: Gör denna lista utifrån målet att du kan förbättra och förändra dig själv. Ett slags personlig ”att-göra-lista”. Utgå från listan för att förändra din framtid. Efter ett tag kan du kanske flytta några svagheter till styrkor. Bara genom att synliggöra vad du kan förbättra, stärker du ditt självförtroende.
 3. Upplev dina utvecklingspotentialer: När du anser att du har misslyckats med något, försök inse att det är lärotid och läropengar – inga misslyckanden. Lär av dessa och utnyttja din kunskap vid nästa tillfälle som ges.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hur blir du framgångsrik?

Det spelar ingen roll inom vilket område du vill bli framgångsrik. Allt handlar egentligen om frågor och svar. Var noga med att välja att svara när du är i toppform. Mår du dåligt, kommer svaren också att bli oanvändbara. Låt oss börja med en av de viktigaste frågorna.

Skapa framgnåg

 

Vad har alla framgångsrika personer gemensamt?

Jag tror att de ställer frågor, ofta, mycket och hela tiden.

Låt oss säga att du vill bli framgångsrik författare. Då behöver du ställa dig frågor som gör att du kan skriva romanen eller fackboken. Det är frågorna som leder till svaren. Några av de mest berömda författarna gör så, vet jag. De skriver ner ett hundratal frågor som de sedan använder för att skriva boken.

Men det är viktigt HUR du ställer frågorna. Att fråga varför vissa människor fungerar dåligt tillsammans är ointressant. Men om du i stället frågar: Hur kan vi få människor att ha roligt tillsammans även om de har olikheter? Vill du veta svaret på frågan? Då kan du läsa min bloggserie om Självledarskapet. Där får du många svar på vilka ingredienser som finns i relationen med andra.

Börja därför med att ställa dig frågan:

Vilka är de bästa frågorna för att göra mig framgångsrik i det jag gör just nu eller vill göra?

Invänta tillfälle när du mår gott och svara då på frågan. Välj inte tillfälle när du är stressad eller under press. Då går nämligen tankarna igång. Tankar som ofta är baserade på frustration. Vänta tills du mår gott, då går i stället dina känslor igång, känslor som leder dig till insikt om vad som får dig att må ännu bättre.

Jag har frågat många var de får sina kreativa idéer ifrån eller var de planerar. Svaren är ofta följande:

 • I duschen
 • På väg att somna
 • Ute och promenerar
 • När jag slappnar av

Låt idéerna blomma

Ta tacksamt emot dina kreativa idéer, men glöm inte skriva upp dem omgående. De är ofta flyktiga. Och när du planerar, gör det vid skrivbordet med elektronisk kalender framför dig. Annars kommer det inte att funka. Jag VET efter att ha utbildat tusentals människor inom detta.

Vilka frågor får dig att studsa upp ur sängen på morgonen?

En av mina frågor som gör att jag glädjestrålande sätter igång och jobbar är ofta baserad på någon idé om mitt skrivande eller skapande.

Vilka frågor kan du använda för att förändra din verksamhet, din produktion/ditt skrivande? Vad ska du ställa för fråga för att leva din dröm utifrån de resurser som livet gett dig? Vissa saker kan vi inte påverka, framförallt sjukdom. Men vi kan ändå leva ett gott liv – om vi bara väljer att ställa rätt frågor. Hur kan du visa nära och kära att du älskar dem just idag? Vilka frågor skapar energi inom dig och kanske därmed förbättrad hälsa? Hur kan de frågor du ställer ge dig förutsättningar för framgång?

Skriv ner ett hundratal frågor inom allt som du vill förbättra och förverkliga. Lägg sedan undan frågorna. Ta fram dem igen en dag då du tycker att du känner dig glad och förväntansfull, kanske lycklig. Svara på frågorna. Skriv ner och planera in svaren till fysiska delar i din kalender och sätt igång – förverkliga dig själv!

Själv har jag precis – i skrivande stund – fått reda på att mitt liv aldrig mer blir så som jag tänkt. Jag kan välja att deppa ner mig. Eller kan jag välja att tänka utifrån situationens allvar. Hur kan jag – trots begränsningarna – göra mitt liv levande, glädjande och fyllt av en ny sorts lycka?

Vill du lära dig mer? Läs min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” med facit på hur du gör. Du får den här veckan köpa den till mitt inköpspris, dvs 65 kronor + frakt i stället för 229 kronor + frakt. (Beställ genom att klicka på länken.)

Lycka till med dina frågor

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed