Currently viewing the category: "Personlig utveckling"

Veckans skrivartips – rutin utifrån ord

Skapa rutinBörja med att få in en rutin där du skriver varje dag. Det är bättre att skriva 15 minuter per dag än att förhala och hoppa över skrivarstunden. Rutiner skapar kreativitet. Hjärnan lär sig.

Ett av mina egna tips är att skriva en lista över ord. Här får du mitt värdefulla tips.

 

Skriv en egen ordlista att använda varje dag för att skapa rutin

Egen ordlistaGör så här:

Välj tio substantiv. Skriv dem i en lista. Du kan snabbt hitta ord om du tittar dig omkring. Exempelvis har jag just nu följande framför mig:

  1. Flaska
  2. Glas
  3. Ljusstakar
  4. Flugsmällare
  5. Kork
  6. Medicinförpackning
  7. Dator ´
  8. Duk
  9. Stolar
  10. Krukväxt

Välj sedan ut tio verb och skriv dem på samma lista. Om jag tänker på vad jag gjort under dagen får jag fram följande:

 1. Stavgå
 2. Äta
 3. Dricka
 4. Städa
 5. Putsa
 6. Laga mat
 7. Sola
 8. Bada
 9. Läsa bok
 10. Skriva

Sist väljer du tio adjektiv. Dessa blir lite knepigare för de ska du INTE skriva i din text. Skriv dem på listan och sedan GESTALTAR du dem i själva texten. Idag har jag stött på följande adjektiv:

 1. Svettig
 2. Varm
 3. Trött
 4. Sliten
 5. Våt
 6. Sömnig
 7. Glad
 8. Mätt
 9. Hungrig
 10. Törstig

Böcker

Ta sedan listan och sätt framför dig. Använd ETT ord varje dag i en liten text på 100-300 ord. Längre fram kan du kanske använda delar av det du skrivit i en novell eller roman.

Lycka till!
Monica

Kroppen och knoppen behöver tänjas

Kropp-knoppJag inser det nu. Det räcker inte att jag tränar min intelligens och skriver varje dag. Nej, jag måste träna min kropp också. Reumatismen tar överhanden. Inflammationerna bråkar med mig. Hälsenan vägrar töjas ut. Nu får det vara slut.

Från och med i måndags började det. En stavgångspromenad fick inleda dagen. Därefter blev det frukost. Sedan några timmar framför datorn då orden fick poppa fritt. De bankade för att komma ut. Gick inte att hålla inne. Som du kanske vet, håller jag på att slutredigera första romanen i min serie. Men samtidigt skriver jag på roman nummer fyra. Lite varje dag och utan större ansträngning fladdrar sidorna förbi.

Jag är inte ensam om att tänka kombination kropp och knopp. Stephen King såväl som Haruki Murakami skriver varje morgon och de ägnar sig även åt kroppen. De verkar faktiskt ha lyckats. Om jag vill nå ut till läsare, behöver jag förmodligen också träna både knopp och kropp. Varför chansa?

Rutiner är viktiga. Det propagerar jag för deltagarna i kursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Därför gäller det att initialt planera för att lyckas och att hålla sig till planeringen – inte förhala. Din kropp och knopp förbereder sig. Det måste du också göra. Låt själen vara med såväl som hjärtat. Det är bättre att skriva femton minuter om dagen än att låta bli att skriva på grund av stress eller oförutsedda händelser. Att skapa en bok är som att skapa film. I slutänden sitter någon och tar emot, någon som vill låta sig förfasas eller roas.

Skapa bok som film

Julia Cameron föreslår att vi ska inleda dagen med att skriva morgonsidor. Se min recension till hennes bok här.

Som Julia skriver:

Hoppa – och nätet kommer att vara där”.

Jag håller med henne om att självkritiken inte ska spela in under tiden vi skriver. Skriv utan reflektion och låt redigeringen komma senare. Bry dig inte om ifall det blir bra eller mindre bra. Bara skriv! Lägg sedan undan det du har skrivit och när tiden känns gynnsam, redigera ditt manus.

En filmregissör filmar. Klippningen av filmen sker i efterhand – inte under tiden. Samma sak borde gälla för oss som skriver.

Skriv-redigera

Så fatta pennan eller tangenterna och sätt igång. Sätt dig i regissörsstolen och låt kreativiteten blomstra.

Sätt dig i regissörsstolenLycka till!

Monica

Att ge och få feedback

feedback

 

Att ge feedback är en konst. Det gäller att vara rak på sak, att hålla sitt fokus på att låta motparten växa, undvika att slänga skit på någon annan, och ge konstruktiv kritik. En viktig faktor är att aldrig ge feedback till någon som inte vill ta emot den. Vederbörande är då inte mottaglig och det kan leda till konflikt.

Att ta emot feedback är också en konst. Här gäller det att ta emot, smälta och bearbeta informationen som ska få dig att växa. Inte helt enkelt. Minst lilla felsteg från den som ger, kan leda till att mottagaren knäcks. För mig är feedback ”växtkraft” och som sådan måste du (som ger) tänka efter före. Utgå från dig själv och din upplevelse – aldrig från andra eller sladder. Göm dig inte bakom ord som ”det har jag hört att andra också tycker” eller liknande.

All feedback bör börja med orden:

”Min upplevelse är ….”

Ingen kan ta vår upplevelse ifrån oss. Men var saklig. Tala inte om att mottagaren är slarvig eller liknande, för då har du lagt in din värdering. Håll dig till fakta! Skulle du vilja informera personen om att du tycker vederbörande är slarvig, så säg hellre så här, exempelvis:

”När du slänger dina kläder omkring dig på golvet, upplever jag det som att du är slarvig och det stör mig.”

Fortsätt sedan med din önskan (som mottagaren kan strunta i men som du kan förmedla på ett diplomatiskt sätt). Exempelvis:

”…. Och jag skulle önska att ……”

Lycka till inför möjligheten att hjälpa någon annan växa. Någon som vill ta emot din värdefulla feedback. Eller om du får den själv av någon.

Glöm aldrig tacka för den värdefulla feedbacken!

Jag refererar också till denna pod där Pia Lerigon och Johannes Vivers talar om Hur hanterar man kritik(klicka på länken för att lyssna) och där Pia berättar och refererar till min onlinekurs ”Personlig utveckling”.

Lycka till med att ge och ta feedback!
Monica Ivesköld

 

Hur du bör använda en post-it-lapp?

Oavsett vad och hur du lärt dig använda en post-it-lapp, får du här mitt allra bästa tips.

Sortera allt på skrivbordet. Placera i plastfickor på följande sätt.

Eliminera lösa post-it-lappar som fladdrar omkring och därmed kan försvinna i blåsten. Ditt skrivbord ska vara rent.

Jag rekommenderar en brevkorg för de plastfickor som du behöver ha tillgängliga – MED post-it-lappar som talar om datum NÄR du ska påbörja eller avsluta uppgiften. Skillnaden ligger i att små korta uppgifter som tar mindre än 30 minuter ska innehålla SLUTDATUM och längre uppgifter (mer än 30 minuter) ska innehålla STARTDATUM.

Gör så här:

 1. post it 1Dra av post-it-lappen och vänd den så att klisterdelen kommer upp
 2. post it 2Känn att klistret är uppåt genom att limma fast fingrarna 😉
 3. post it 3Skriv datum på lappen (med klistersidan upp). Du skriver SLUT-datum för små uppgifter (som tar mindre än 30 minuter att göra) och START-datum för längre projekt (mer än 30 minuter). Alternativt kan du göra så här som jag har gjort för en resa den 6 september. Jag har samlat alla resedokument i en mapp med resedatum på .
 4. post it 4Sätt in lappen till höger i en plastficka så att den fäster med limmet
 5. post it 5Du ska kunna stoppa i papper och dokument i fickan utan att lappen lämnar sig plats
 6. post it 6Nu kan du lägga in dokumenten i mappen. Därefter lägger du mappen i datumordning i brevkorgen med de som har dagens datum överst.

Lycka till med sorteringen! Genast har du en bättre ordning. Gör så med alla dokument du har på skrivbordet och du slipper högar med ofullständig information eller röra som hjärnan har problem med att hantera.

Tipsar effektivitetscoachen
Monica

 

 

 

Linda Broberg gästbloggar

Flera av deltagarna i onlinekursen kommer att presentera sig här på min blogg. Syftet är dels att de behöver synas i sociala medier, dels att de med hjälp av min blogg får följa automatiseringen i övriga sociala medier.

Här presenteras Linda Broberg. Tack Linda, för dina fina vitsord.

*******

Författarporträtt Linda Broberg

Om:

Linda BrobergJag, Linda Broberg föddes 1977, ca 4 mil från Stockholm. Jag bor fortfarande kvar på min barndomsort och arbetar som banktjänsteman i en närliggande kommun. Vid sidan av arbetet skriver jag dikter, noveller och romaner sedan ett antal år tillbaka och blev utgiven i tête-bêche-antologin ’Fuck mobbning’ under 2017. Ämnet är viktigt och boken har sålts till skolor över hela landet.

Favoritgenren har sedan barnsben varit skräck. Favoritförfattaren är Dean R. Koontz.

Jag brinner för texter om relationer och fasa, både inom traditionell skönlitteratur och science fiction. I facebookgruppen ’Författare söker testläsare’ har jag läst ett antal texter och tycker det är givande och lärorikt att ta del av andras texter och ge input till skribenterna.

Aktuellt:

Via instagramkontot @lindabroberg77 skriver jag kortare texter och dikter.

Linda Brobergs instagramdikter
Jag har flera idéer på gång parallellt och är i redigeringsstadiet på min första roman. Det är ett skönlitterärt relationsdrama som handlar om ett kvinnligt tvillingpars med- och motgångar genom livet.

Romanen skrevs till största delen i mobilen på tåget på väg till och från jobbet. Inspirationen kommer när man minst anar det och det gäller att vara beredd!

I år är jag kursmedlem i Ann Ljungbergs Författarateljen och har gått ett par webkurser för Monica Ivesköld.

Jag funderar på att ta tjänstledigt och gå en heltidskurs i skrivande framöver, med målet att utvecklas i skrivandets konst. Just nu går jag kursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” i Monica Iveskölds regi. Under 20 veckor kommer jag tillsammans med gruppen att göra uppgifter som gynnar projektplanering och marknadsföring.

Det är inte lätt att sälja sina texter och böcker och det gäller att informera läsarna parallellt med att man skriver via exempelvis sociala medier. Kursen är lärorik med många tips för effektivisering av planeringen. Precis vad jag behöver för att få struktur på mina projekt och komma vidare i mitt skrivande, tack Monica!

Vid pennan
Linda Broberg

 

Så här gör du för att överlista Facebooks nya algoritm

Sociala medier är viktigt. Det är vårt absoluta nätverkande i realtid. Som du kanske vet erbjuder jag en onlinekurs i sociala medier. Den heter ”Nå ut – Lär dig använda i sociala medier professionellt”. (Just nu till extrapris! 6 veckors övningar. Du har tillgång till kursen i 3 månader.)

Trots att du blir oerhört duktig på att använda sociala medier, behöver jag förtydliga att du måste överlista algoritmerna som ständigt ändras i de olika medierna.

Sociala medierDet är ett tag sedan de kom men de ställer fortfarande till mycket problem för användarna.

Facebook-teamet bröt ner algoritmerna i fyra delar:

 • Tillgängligt innehåll
 • Signaler (överväganden om innehåll)
 • Förutsägelser (överväganden om person)
 • Totala poängen

Signaler är varumärken och marknadsföring.

Facebook prioriterar inlägg från familj och vänner eftersom de tror att en person-till-person-anslutning är mer värdefull än en person-till-sida-anslutning. Det betyder att du som har företagssidor måste arbeta hårdare för att få kontakt med läsare/gillare. I stället för att fokusera på vad läsaren uppfattar som populärt och intressant, måste vi fokusera på vad som gör innehållet personligt. Att förstå var och en av signalerna och rankingfaktorerna i Facebook-algoritmen är det första steget i att skapa innehåll som rankas bra.

När du överväger olika typer av innehåll som Facebook kommer att gynna i nyhetsflödet, är det viktigt att du skiljer mellan ”aktiva” och ”passiva” interaktioner. Aktiva interaktioner som att dela, kommentera och reagera skapar större vikt än ”passiva” interaktioner som att klicka och visa.

Skapa därför sådant innehåll som du tror att dina läsare kan dela vidare. Som till exempel detta innehåll. Om du verkligen vill ha hjälp med algoritmerna, så hjälp till att dela innehåll med varandra.

Vad ska du göra?

Här är några värdefulla tips för att överlista algoritmerna:

 1. Du ska först och främst vara mer aktiv. Svara och kommentera de inlägg som du läser.
 2. Dela så mycket du kan. På så sätt sprids informationen och fler läsare får ta del av det intressanta.
 3. Skriv kvalitativa innehåll, sådana som dina läsare verkligen har nytta av. Fokusera på inlägg som knyter samman personer. Sprid dem i olika grupper och på olika sidor. Tänk igenom vilka läsarnas utmaningar är, vad motiverar dem, vem älskar de att interagera med, och slutligen vad och vem bryr de sig om? Posta inlägg som verkligen skapar interaktion och mening för läsarna.

Har du flera sidor på FB, glöm inte dela dina egna inlägg i grupperna. Hjälp till att sprida informationen så att kunskapen ökar för alla.

Själv har jag i skrivande stund många olika FB-sidor (förutom min privata) och har även startat ett antal grupper. Här ser du några av dem samt länkar till övriga sociala medier:

LinkedIn: https://se.linkedin.com/in/monicaiveskold
Facebook-länkar: https://www.facebook.com/MilordInspiration/,
https://www.facebook.com/ResultatDirekt/,
https://www.facebook.com/Nycklar-i-vardagen-digitala-utbildningar-1506477816277818/,
https://www.facebook.com/MonicaIveskold.forfattare/
Pinterest: https://se.pinterest.com/monicaiveskold/
YouTube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UCemn9EdhCtXONf3htNGSEmw/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0
Instagram: https://www.instagram.com/monicaiveskold/

Stort lycka till med din kommunikation i sociala medier
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hur du skapar din bok i 10 steg

Det är lätt att skapa en bok själv. Svårt att däremot sälja den. Men det är en annan historia.

Här får du en sammanfattning på hur du skapar din bok i 10 steg.

Skapa din egen bok

Det finns många sätt att göra detta på. Jag har publicerat 61 facklitterära böcker sedan 80-talet, en barnbok, och deltagit i många antologier med mina noveller. Bara i år har jag utkommit med i fyra antologier och en diktsamling. Inte illa.

Att själv publicera en bok kommer inte att göra dig till någon Stephen King eller att skriva romaner i klass med Harry Potter och du får inte heller några marknadstips här eller veta hur du skapar ett antal följare och blivande läsare. Nej, jag vill ge dig tio punkter på hur du hämtar orden i skallen och får dem på pränt i en egen bok.

Detta behöver du veta. Och skulle du vilja tackla det mer på djupet, rekommenderar jag vår omtyckta onlinekurs ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”.

1 Dokumentera din idé

hjarnan-idenAlla böcker, både romaner och fackböcker, startar med en idé. Skriver du en roman, kan den börja med en karaktär och något specifik som denne person får uppleva.

Viktigt är att du skriver ner dina idéer, bit för bit, i ett dokument. Det kan vara i Words eller PowerPoints dispositionsläge eller i ett Excel-kalkylblad.

2 Skriv boken

Investera din tid och energi i att skriva. Skyll inte på att du inte har tid. Du måste kanske försaka något. Det kan vara TV-tittande eller sociala medier eller något annat. Planera i din kalender för skrivtiden. Viktigt är att lägga in återkommande tid. Även om du bara kan skriva femton minuter eller en halv timme per dag, är det bättre än ingenting. Din bok växer sakta fram. Skrivandet kräver disciplin.

Skriva 5 tipsDu kan använda Word eller Google Docs (som är gratis) för att skriva. Vill du investera i en programvara rekommenderar jag Scrivener.

Själv skriver jag ett råmanus varje år genom att delta i NaNoWriMo (National Novel Writing Month) som alltid är i november. För att få certifikat krävs att du skriver 50.000 ord. Jag brukar hamna på 80.000. Det är stommen till ett manus.

3 Redigera boken

Om du tycker att skrivandet är tidskrävande, är redigeringen det i ännu högre grad. Jag har skrivit tre manus de senaste tre åren. Nu, äntligen, är mitt manus för första romanen nästan klart och ska ges ut. Det har tagit mig tre år att redigera och fjorton rundor för att få ordning på manuset.

Har du pengar, investera i en lektör som går igenom ditt manus. Det har jag gjort och då får du underlag för redigeringen, framförallt gällande det totala innehållet. Vill du få den sakgranskad och djupare återkoppling, ska du investera i en redaktör.

Viktigt är att skaffa testläsare som är ärliga och ger dig vettiga synpunkter till förbättring.

Kanske vill du ha en korrekturläsare. Vi hittar sällan våra egna fel och grammatiska ankor.

Oavsett vilket, bör du köra din text genom ett redigeringsprogram i datorn. Sedan kan du testa det ur läsbarhetssynpunkt via LIX-programmet.

4 Skaffa testläsare

Det är superviktigt att du får ett antal testläsare, som jag skrev ovan. De kommer underfund med om du skrivit förståeligt eller ifall du behöver förtydliga. Givetvis behöver vi inte ändra enbart på förslag från testläsare men det ligger alltid något bakom deras återkopplingar.

Välj testläsare som är intresserade av den genre du skrivit inom.

5 Bestäm format på boken

Ska du publicera en e-bok, en tryckt bok eller en ljudbok?

Ta reda på hur formatet behöver skicks till tryckeriet/leverantören, baserat på vilket format du väljer. Många print-on-demand-bolag vill ha manus på ett sätt och andra på ett annat. Jag har jobbat med några stycken som har valt att få det i PDF-format. Det betyder att du själv eller någon annan måste sätta boken, innan den går till tryck.

Men några vill ha den i sättningsprogram som exempelvis InDesign. Då behöver du köpa programmet eller tjänsten.

Gör du en e-bok, kan du publicera den gratis. Här är några länkar till dessa gratistjänster:

Kindle: https://kdp.amazon.com/en_US/

Draft Digital: https://www.draft2digital.com/

Båda dessa är amerikanska och Kindle funkar bäst för svenska förhållanden.

6 Skapa omslag

Omslaget är viktigt. Många förstår inte att det är ditt första visitkort till boken. Färg och form påverkar, likaså layouten på texten. Självfallet behöver du en kraftfull baksidestext som gör boken intressant för läsaren.

Om du behöver veta mer om layout, rekommenderar vi vår onlinekurs i ämnet ”Layout, design och formgivning”.

Har du råd så anlita en professionell designer för detta. Det är värt pengarna. Ska du skapa det själv behöver du programvaror som exempelvis Photoshop Elements.

7 Formatera texten

Har du enbart skrivit text, är den ganska lätt att formatera. Använd formatmallar i exempelvis Word. Då kan du enkelt ändra i efterhand. Rubrikerna bör vara i teckensnitt för sans seriff (utan fötter) och texten kan vara med fötter eller annat lättläst snitt. En rad får aldrig överstiga tretton (13) centimeter om du vill uppnå läsbarhet.

Mer information kan du få om du köper min bok ”Handbok i textproduktion” som innehåller all information om detta.

8 Ladda upp och publicera boken

Om du väljer ett print-on-demand-tryckeri, får du pris för tryckkostnaden av dem, ofta via färdiga kalkyler. De skapar ofta även e-bok direkt.

Vill du bara publicera din e-bok, utan kostnad, välj någon av ovanstående leverantörer.

Tryck på knappen och publicera din bok, när du är säker på att den är felfri och ser professionell ut.

9 Dags för marknadsföring – berätta för alla att du ger ut en bok

Det är ingen mening med att publicera en e-bok eller trycka en bok som ingen läser. Meddela därför alla att den finns. Använd sociala medier och sprid ditt budskap på alla håll och kanter.

10 Fira din bok

Om du ger ut boken fysiskt, kanske du ska ha ett releaseparty. Oavsett vilket, glöm inte fira att du är klar och att boken är tillgänglig.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Går det att stänga tankarna?

Idag tänkte jag berätta om att det går att stänga tankarna. Om du byter ut tanken mot en motorisk rörelse, kan du lära din hjärna att slå av och på. I stället för att använda hjärnan kan du lära dig använda hjärtat mer.

Detta tränar vi på i onlinekursen ”Nålsögat – Stäng tankarna eliminera stress och oro”. Här får du en provlektion från ett webinar som jag körde den 23 juli.

Ja tack, jag vill gärna få ta del av inspelningen från webinariet ”Introduktion till Nålsögat”.

Få energi - stäng tankarnaOm du vill fortsätta får du gärna anmäla dig till onlinekursen och får sommarrabatt av mig. 300 kronor skänker jag bort som en sommarpresent till dig. På så sätt kan du unna dig något annat för de pengarna.

Kursen varar i åtta (8) veckor och du lyssnar på inspelningen som ligger i plattformen, en gång per vecka under ca en timme. Sedan tränar du på de övningar du får, varje dag under resten av veckan.

Genom att träna, lär du din hjärna förstå hur du med hjälp av övningarna vill stänga av hjärnan och hitta din on/off-knapp.

Passa på att träna din hjärna. Till hösten går kursavgiften upp, så du sparar ännu mer nu om du anmäler dig före den 23 augusti. Här är länken till bokningen av kursen.

Ja tack, jag vill gärna boka onlinekursen ”Nålsögat” och lära mig stänga tankarna. Nu med rabatten 300 kronor.

Du kan välja om du vill betala allt på en gång eller betala 200 kronor nu och får resten fakturerat.

Genom att nöta in övningarna lär du din hjärna stänga tankarna. Ju mer du övar, desto snabbare kan din on/off-knapp fungera.

Stort lycka till med en mer stressfri vardag
önskar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Att skriva är att resa i sinnet

Gammal skrivmaskinJag har skrivit i hela mitt liv. Började som sjuåring med att skriva dikter. Sen blev det små sagor och berättelser. När jag var nio år fick jag min första skrivmaskin av morfar, en gammal Halda. Vid elva bytte han ut den mot en modern reseskrivmaskin och jag fick en självstudiekurs i maskinskrivning. Då började jag skriva egna små tidningar som jag kalkerade i flera exemplar och delade ut bland släkt och vänner.

Som anställd på Lexicon med två små barn, fick jag frågan om jag kunde tänka mig skriva böcker om framförallt IT och datakunskap. Det kunde jag absolut. Jag startade mitt eget företag och började skriva – på nätterna. Detta var på 80-talet. Lexicon skapade så småningom ett eget bokförlag och de gav ut alla mina böcker. Verksamheten blomstrade. Jag förstod det inte då men jag hade kunnat leva på mitt författarskap på den tiden.

Handbok i lådanIdag har det blivit 61 böcker. Den sista ”Handbok för textproduktion” är en utveckling av en tidigare bok som låg till grund för en fyraveckors intensivutbildning i Layout för framförallt PR- och reklamfolk. Jag jobbade på dåvarande AmuGruppen och de hade ett förlag – AmuMedia – som gav ut den första boken i ämnet. För att studera, gick jag själv i lära hos tre gurus i Sverige. Stora utbildningar som jag aldrig glömmer. Jag läste i stort sett all litteratur som fanns att uppbringa kring layout. Det är inte mycket förändring avseende då och nu. Den digitala världen har tillkommit och finns givetvis med i den nya boken. Den tredje utgåvan av boken redigerades av redaktörer på Liber. Idag har jag utvecklat utbildningen i Layout till digitala onlinekurser. Bokens röda tråd följer dessa kurser som blivit mycket uppskattade och där deltagarna kan köpa till personlig coachning och få sina alster bedömda av mig. Det unika med kursen och materialet är att det även innehåller bildanalys. Själv har jag studerat bildanalys i tio år, framförallt för en fantastisk lärare på Östra Grevie Folkhögskola. Jag har målat och ställt ut mina bilder och även tryckt litografier. Redan på mitt första jobb 1970 på VIAK (en ingenjörsbyrå) fick jag lära mig tryckkonsten. På den tiden skrev vi på traditionella skrivmaskiner och den mest avancerade var en IBM-maskin med gummi framtill. Jag körde ut gummit, skrev en rad, beräknade omfånget (där varje bokstav hade olika bredd från 1 till 4 nerslag) och kompletterade med olika mellanslagsavstånd. Det tog månader att skapa en broschyr på den tiden.  Sedan klistrades bilderna in i de tomrum som lämnats öppna i spalterna. Jag fick följa manuset väg till tryckt broschyr genom att jag själv tog detta med mig på flyget till Stockholm och tryckeriet, där jag övervakade färdigställandet. Skillnaden idag är egentligen inte så stor, bortsett från datorerna och ordbehandlingen. Det är således 48 år sedan jag tillverkade min egen första broschyr. Oj vad tiden går.

I min bok finns lite kuriosa med, givetvis, som förhoppningsvis förklarar varför vissa regler är som de är. Vill du beställa handboken med rabatt, klicka på länken här.

FramgångsRIK o Lycklig2013 kom min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som innehåller facit på hur du frigör tid för att kunna ägna dig åt det som skapar din lycka. Når du din lycka, blir du framgångsrik – oavsett vilken önskan du tillfredsställer.  Boken är lika aktuell idag som då. Du får lära dig fatta beslut för att uppnå din lycka, frigöra tiden genom att planera och strukturera digitalt. Vill du köpa boken till mitt inköpspris? Klicka på länken för framgång här.

Då, för fem år sedan, var min dröm att få skriva skönlitterärt. Idag har jag uppnått detta. Jag har skrivit råmanus till tre romaner och en fjärde är på gång. Första romanen slutredigeras.

Kvinnan och Eken2014 kom jag med i min första antologi ”Kvinnan och Eken” efter att ha deltagit i en novelltävling. Sedan dess har jag kommit med i många antologier, dvs samlingar av noveller med flera olika författare. Bara i år är jag med i fyra antologier och en diktsamling för barn.

Jag skriver varje dag. Det är lika viktigt för mig som att andas. Att skriva är som att resa i sinnet, ibland även i minnet. Kanske ger jag ut en egen antologi eftersom jag har erbjudit deltagarna i kursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” att skriva en egen novell. Det kan även bli en novellsamling för jag har massor med noveller liggande.

Varje dag skriver jag även om jag bara har några få minuter över. Min morgon börjar med skrivandet. Ibland blir det några stycken i en roman, ibland en novell och andra gånger blir det inlägg på bloggen eller i sociala medier.

ZebraJag bloggar tre gånger i veckan och skriver i stort sett varje dag i sociala medier. Ofta lägger jag in mina texter och bilder schemalagt. På så sätt sparar jag tid.

Ränderna går aldrig ur en effektivitetskonsult eller zebra.

Vill du lyssna på min föreläsning på Stilettlunchen i Staffanstorp den 5 september, klicka på länken och boka dig. Det kostar dig en lunch på gästis.

 

Skrivarhälsningar
Monica

Kerstin Lindqvist gästbloggar

Onlinekursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” handlar om precis detta – kombinationen av att skriva och marknadsföra samtidigt. Jag har bett deltagarna i kursen att skriva ett blogginlägg, dels för att de ska nå ut, dels för att de ska få följa min spridning i sociala medier.

Först ut är Kerstin Lindqvist. Här är hennes underfundiga blogginlägg. Jag ser fram emot Kerstins böcker. Gillar verkligen ditt sätt att skriva, Kerstin.

Hjärtan i miniatyr

 

Kerstin LindqvistDirektlinje till ryska försvaret har jag inte. Däremot har jag kontakt med Monica Ivesköld och för mig känns det bättre. Mer användbart. Speciellt att få gå kursen ”Planera ditt skrivande”. Ett måste där jag, som har systemångest, lär mig att bli strukturerad. Att slippa leta. Leta bland lappar i olika lådor. Meningar jag skrivit här och där i olika anteckningsböcker. Var finns de nu, när tiden gått och minnet svikit?

Planering är ett viktigt mål att ta sikte på. Jag som åker dit näsan pekar och gör saker när de faller mig in och ibland faller de alldeles ut ur minnet. Ett strategiskt tänk måste man ha. Börja från slutet, säger Monica. Börja med marknadsföring och manus samtidigt.

Vi tränar också att våga synliggöra oss själva. Att låta någon annan läsa och kanske tycka till om texten. För det behövs det ett rejält träningsläger. Specialstyrkorna intar facebook.

MyraI min värld behöver jag Monica Iveskölds kurs för att kunna retirera till kalendern när minnet sviker. Att kunna länka till planeringsschemat när näsan vill peka åt ett annat håll än det som beslutats. Att inta nya landområden i min hjärna. Att förnyas i tankarna. Att samla ihop spretiga styrkor och få dem enade, mot gemensamma fienden – rädslan och oordningen. Anfallsschema om hur och när man kryper fram ur skyttegraven när skräcken vill segra.

Segern tillhör modet. Det som ser ljuset och besegrar oönskade tankar som nu inte längre kan stå i vägen för inspirationen. Att spana in och fånga idéer. Segern tillhör också strukturen och ordningen som får skrivandet att flyta på bättre.

Det känns som om jag fått direktkontakt med mitt eget försvarssystem och kanske lyckas jag med hjälp av kursen att lokalisera mina rädslor. Desarmera de flesta och få dem att byta sida. Att verka för mig och inte emot mig, genom att utmana istället för att omintetgöra.

Så jag har fått verktyg redan nu att inse att jag kan bli ÖB i mitt eget skrivarliv så att jag kan lägga under mig nya landområden.

Ser fram emot att ännu flera landområden intas tack vare direktlinjen till Monica Ivesköld och hennes kurs.

Kerstin Lindqvist

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed