Currently viewing the category: "Personlig utveckling"

Vad är egentligen hypnos? – Del 1

Jag är utbildad hypnos-terapeut och många frågar mig: Vad är egentligen hypnos?

Under 4 delar kommer jag att dela med mig av vad hypnos är. Följ mig varje fredag i fyra veckor så får du veta mer.

Lär din hjärnaAtt vara hypnotiserad är som att befinna sig i gränslandet mellan medvetenhet och undermedvetenhet. Du kan aldrig fastna i hypnosen. Skulle något hända, vaknar du. Dessutom kan ingen hypnotisera dig att göra något som du inte vill. Förklaringen är att du är avslappnad som när du sover men samtidigt medveten. Ofta är du inte medveten om att du sover (när du väl sover) men under hypnos är du medveten och därför kan vi använda medvetandet till att lära din hjärna olika saker.

Hypnos är en form av djupavslappning. I detta avslappnade tillstånd är du mer mottaglig för suggestioner. Det kan vara användbart om du exempelvis vill bryta ett beteendemönster som du tröttnat på, såsom att äta sötsaker eller älta negativa tankar.

I olika sömnstadier kommer du olika djupt. Strax efter att du somnar eller strax innan du vaknar hamnar du i vad vi kallar för REM-stadiet. Det är där du drömmer. REM-stadiet kan även infinna sig vid andra perioder under natten.

REM-stadiet

Det stadium där du drömmer. REM kommer från Rapid Eye Movement. Under REM-stadiet rör dina ögon sig snabbt och din hjärnas nervceller (kallas ”neuroner”) har samma aktivitetsgrad som när du är vaken. REM-sömnen är den lättaste sömnen och om du som väcks under en sådan period känner du dig vanligtvis pigg.

REM-stadiet

REM-sömn förekommer fyra eller fem gånger per natt. Perioderna är ganska korta i början av natten och längre mot slutet. Den totala REM-sömntiden per natt är omkring 90–120 minuter. Hjärnan blir mer och mer aktiv för varje REM-period, och i de sista perioderna är den mer aktiv än under större delen av den vakna dagen. Under REM-sömnen är skelettmuskulaturen förlamad. Detta beror på att nervcellerna (alfamotorneuron) som ansvarar för signalöverföring i nerverna till musklerna, hämmas.

ALFA-stadiet

Alfa-stadietVid hypnos är vi i något som kallas för ALFA-stadiet och det är ett slags transtillstånd. Du går själv in i trans flera gånger om dagen och alltid när du ska sova eller vakna upp.

Förutom att jag är utbildad inom hypnos, är jag även NLP-coach (betyder NeuroLingvistisk Programmering). När du tänker, programmerar du dig samtidigt. Det sker i nervbanorna och hjärnan med hjälp av ord och språket (lingvistiken). Vi säger att en person som tänker är i sin egen kropp och det kallar vi att ”associera”. Då kan man använda samma tankar (som hjärnan har hakat upp sig på) som en liten film i en kamera. Och då upplever du inte tanken lika kraftfull.

Min första erfarenhet av hypnos var för ca 40 år sedan i samband med en operation. Jag skulle göra ingreppet på Malmö Universitetssjukhus (UMAS) och blev tillfrågad om jag kunde tillåta en professor att göra ingreppet under hypnos i stället för narkos. Detta tyckte jag var otroligt spännande och ställde upp på det. Upplevelsen var fantastisk och jag lovade mig själv att någon gång i framtiden få kunskap kring detta. Så blev det.

Fobier exempelvis är ofta kopplade till Amygdala som styr oss som järnåldersmänniskor. Vi måste fly eller fäkta när lejonet kommer. Genom att tänka annorlunda kan du styra bort tanken från Amygdala och koppla in logiken i stället.

Det finns inget hemligt med hypnos mer än vad vi kallar för Blixt-hypnoser. Då måste vi bli överraskade för att tekniken/metodiken ska funka. Varje person måste ge sitt godkännande för att komma ner i hypnosens transtillstånd. Det finns två typer av hypnos, dels den som hjälper människor att hitta nya beslutsmodeller i tankarna, dels den som fungerar som scenkonst – underhållning.

Hypnos funkar inte på alla, första gången. Det beror på att induktionen inte fungerar på alla personer i den situation de befinner sig i – just nu. En del måste öva för att lära sig gå in i tillståndet. Men alla kan eftersom alla kan sova.

Fortsätt följa mig och serien om hypnos nästa vecka. Då berättar jag hur du kan komma ner i hypnosen.

Monica Ivesköld
Milord Inpiration (ingår i Resultat Direkt)

Upp-och-nervända världen i datorn

Det är fullständigt meningslöst att få skärmen upp och ner. Men det kan hända. Precis som alla andra olyckor kan hända.

Jobba upp-och-ner

Men om det nu – i alla fall – skulle drabba dig, och du förmodligen inte vet vad du tryckte på, får du här facit på hur du fixar detta.

Själv råkade detta hända mig häromdagen genom att jag tryckte på någon annan tangent (inte nedanstående). Att försöka rätta till detta genom att använda musen och gå in på inställningar var hopplöst. Musen arbetade nämligen också upp-och-ner. När jag drog den neråt, gick den uppåt. Och när jag flyttade den åt höger, gick den till vänster. Puh! Gissa om jag kände mig totalt desorienterad.

Så här har du koden för återställning (om du själv någon gång skulle drabbas). Skriv upp den eller ut den och spara den för livet. Och du, glöm inte VAR du sparar den. Du måste hitta den snabbt, nämligen, när eländet är framme. Det är som att hitta försäkringspapperen när du har en stor vattenläcka eller brand. Lär dig i blindo var du arkiverar både koden och dina försäkringspapper.

Ctrl + Alt + piltangenterna

För att rotera upp-och-ner, använder du pil upp respektive ner.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Vad är att tänka och kan du stoppa tankarna?

Jag citerar Fredrik Praesto när han säger:

”Att tänka är att använda sina sinnen internt i fantasin.”

Du kan använda dina sinnen extern genom att se dig omkring, lyssna in, känna värme/kyla osv, samt smak och doft på det du äter.

Resa i fantasin - tankar

Skillnaden är att när du föreställer dig en citron exempelvis i fantasin, kan du se den framför dig, ser färgen och formen på den. Du kan lyfta den i fantasin och uppleva tyngden av den, eller lägga den på en skärbräda och dela den mitt itu. Om du i fantasin låtsas hålla i en tandad kniv, kan du höra (i fantasin) ifall du råkar såga i en kärna. Du kan i fantasin smaka citronen och kanske även känna doften av den. Föreställ dig, med slutna ögon, att du biter i citronen. Kanske kan du då uppleva hur den känns i munnen. Märker du om den är sur? Vad händer då med vätskan i munnen? Ökar den?

Visst är det märkligt att din fantasi kan åstadkomma förändringar i din kropp, påverka dina körtlar exempelvis, trots att det hela är på låtsas.

Detta är tankar!

Citroner

Vi är olika som personer och använder därför också olika sinnen. En del är mer benägna att använda synen (visuella), andra lyssnar (auditiva) och en del måste uppleva via känseln (kinestetiska). Eftersom vi är olika, tror vi gärna att alla andra också tänker och agerar på samma sätt som vi själva. Så är INTE fallet! En del tänker i bilder, andra i dialoger, några i känslor osv.

Detta är grunden i NLP (Neuro Lingvistisk Programmering), som jag är certifierad coach i. Förutom detta, har jag även certifikat i Chi Neng Qigong och närbesläktade metoder. Genom en av mina kinesiska mentorer har jag därför lärt mig lära ut hur du kan stänga tankarna (som är ren fantasi). Du kan INTE tänka om du är fokuserad på en känsla knuten till motoriken i kroppen. Detta lärde jag mig redan 2013 och har (som enda person i Sverige) fått tillstånd att lära ut metoden.

Lyssna på inspelningen nedan, så kan du testa. Det går att stänga tankarna och därmed eliminera stressen i din värld.
Själv lever jag i ett kaos med närståendes sjukdom omkring mig. Många frågar hur jag, trots allt elände, kan vara så glad. Svaret är att jag – genom att stänga tankarna – orkar njuta av tillvaron.

Vill du lära mer? Boka dig via länken nedan. Jag har onlinekurser i detta och du kan lära dig via din egen dator, i din hemmiljö.

OBS Du kan boka dig för kursen och få rabatten, trots att den egentligen inte gäller längre. Boka dig här. Din rabattkod är:

TANKA-KROPPEN

Det innebär att du genom att skriva in den (efter att du klickat på Boka-knappen), får 300 kronors rabatt på kursen.

Här är länk till bokningen

Varma, fantastiska tankar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hur ska du skapa intressanta karaktärer?

Som du kanske vet, har jag en digital kurs för att skapa karaktärer. Du kan köra kursen direkt via din egen dator. Med hjälp av kursen – som varar i 6 veckor – kan du köra 31 olika tester och därmed får du tydligt underlag för hur dina karaktärer beter sig. Antagonisten har vissa beteenden och viss personlighet. Samma sak gäller protagonisten. Båda har förmodligen både goda och mindre bra sidor. Ta reda på dem!

Protagonisten

ProtagonistenProtagonisten måste utvecklas.

DET är en av de viktigaste sakerna med en god roman.

Du måste därför ta reda på hens mål och önskningar.

VAD är det hen vill?

Genom testerna i kursen får du veta mer.

Antagonisten

AntagonisterEn del antagonister är onda eller irriterande varelser. Men de är sällan enbart onda. Då mister de trovärdigheten och det är den som för din berättelse framåt.

Testa antagonistens personlighet, ta reda på varför hen har ett visst beteende och därmed orsakar någon fejd med protagonisten.

Givetvis finns psykopater och narcissister. Men även de har sina ljusa ögonblick.

Checklista

Jag använder ALLTID en mycket utförlig checklista när jag slutanalyserar mina romaner och noveller. Den checklistan bygger på böckerna Story Grid, Hjälteresan och Story Engineering.

Den sistnämnda boken är skriven av författaren Larry Brooks. Han brukar poängtera att en personlighet måste ha minst tre, tydliga dimensioner. Med detta menar han att du måste ta reda på karaktärernas önskan kring:

 • yttre faktorer (1) – vad händer omkring dem, vad de önskar, och vilka mål de har, sedan
 • deras beteenden (2) som finns i personligheten, och slutligen
 • deras utseende (3).

Bakgrundshistoria

LivslinjeFör varje huvudkaraktär behöver du ha någon form av bakgrundshistoria.

En av de tester som jag jobbar intensivt med för mina karaktärer handlar om deras livslinje.

I min kurs får du tillgång till hur du gör en sådan.

Hur påverkas din karaktär av stress?

I kursen finns många olika sorters tester, exempelvis behöver du även stresstesta dina karaktärer. Vi människor beter oss ibland irrationellt baserat på stress. Det gör förmodligen dina karaktärer också.

Här är länken ifall du vill boka kursen. Jag lovar, du kommer att lära massor om dig själv på köpet. 😉

Priset för denna gigantiska kurs är endast 2.500 kronor inkl moms. Endast en av alla de 31 testerna, som du får tillgång till, kostar normalt mer än vad du får betala för hela kursen. Passa på nu!

Varma hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Träna på att öka inlärningen för ett nytt språk

EnenceJust nu befinner jag mig i Spanien. Jag har gått många mindre utbildningar, både fysiska och digitala för att lära mig språket. I juni köpte jag verktyget MUAMA Enence. Vilket skräp! Du anar inte hur mycket av min tid jag har lagt ner för att få igång den. Efter två månader lyckades jag. Fortfarande stor besvikelse. Jag kan inte höra vad som sägs i den lilla mikrofonen. Och min iPhone måste vara uppkopplad till bluetooth för att skräpet ska fungera. Den höga kostnaden till trots, är det alltför mycket trixande för min smak. Först måste iPhonen vara igång, sen ska maskinen startas, en app kopplas upp, och därefter väljer man språk. Jag talar in på svenska. Idén är god. Maskinen översätter till spanska. Min tanke var att jag därmed snabbare skulle lära mig språket. Förutsättningen är att kunna höra vad som sägs. Det gör jag INTE.

Supporten för maskinen svarar inte. Jag var tvungen att koppla in Konsumentverket som skrivit, ringt och mailat supporten i Litauen ungefär lika länge som jag har gjort, dvs varje dag i två månader. Utan svar.

Nu äntligen har jag fått ett mail med en adress till vilken jag kan skicka tillbaka maskinen. Och då är jag i Spanien under någon månad. Så det får vänta. Vill ha tillbaka pengarna som jag satsat.

Så, köp INTE denna maskin. Den är värdelös och omständlig, ifall du överhuvudtaget får igång den.

I stället gick jag in på TED och lyssnade till ett intressant föredrag av Chris Lonsdale. Så här berättade han, fritt översatt av mig.

Översättning av Chris Lonsdales föreläsning på TED

Många människor tror att de inte kan rita. Men du kan lära dig rita på 5 dagar. Allt baserat på 5 principer och några specifika övningar, säger han. Jag är böjd att hålla med. (Som du vet har jag onlinekurser i Måleri.)

De flesta säger att inlärning är beroende av:

 • Talang
 • Fördjupning (en drunknande man kan inte lära sig simma!)

BjörnFörst och främst handlar det om relevans och minne. Exempelvis om du ser rivsår på ett träd i skogen och inte bryr dig, bör du lägga märke till fotavtrycket som finns i närheten. Och gör du inte det heller, då kommer du strax att stå öga mot öga med en brunbjörn.

(Jag inser att jag ha relevans och iakttagelseförmåga, men minnet är det skralare med.)

Du bör lägga märke till viktiga saker för din överlevnad och dina mål!

Som författare exempelvis är tangentbordet ett av mina viktigaste verktyg. Jag måste bemästra det. Redan som tioåring fick jag min första kurs i maskinskrivning och en gammal Halda skrivmaskin av min morfar. Jag lärde mig skriva och tränade sedan upp hastigheten så att jag verkligen kunde skriva både rätt och enormt fort.

Nu har jag skrivit så mycket de senaste tre åren att mina tangenter är utslitna och ljuset fråndatorns insida lyser igenom. Värst är det med tangenten N. Dags att köpa ny dator, således!

Tangentbord

Chris fortsätter med att säga att jag bör använda mitt nya språk (spanskan) som ett verktyg från dag 1.

Sedan måste jag lära mig FÖRSTÅ språket för att därmed kunna lära.

Det handlar egentligen inte om kunskap, säger han, utan om fysisk träning! Om du inte kan höra det, kan du inte förstå det och heller inte lära dig det. Vi har filter som gör att vi inte hör vissa saker.

Monica

Du har 43 muskler i ansiktet. Koordinera dem så att andra förstår. Du måste få andra att förstå exempelvis din smärta och om du gör det på rätt sätt, smärtar musklerna i ansiktet.

Här ser du via mitt minspel att det är både varmt och behagligt. Leendet måste nå ögonen.

Ditt sinne och minspel avgör hur du lär dig. Om du är ledsen, arg, upprörd etc, kommer du inte att lära. Om du är lycklig, avslappnad, nyfiken kommer du att lära kvickt och specifikt.

Du måste lära dig läsa mellan raderna – även när det gäller inlärning av språk.

Chris delar med sig av sju aktiviteter för ökad inlärning.

1 – Lyssna aktivt

Stora öronTillåt dig lyssna på språket i timtal. Det spelar ingen roll om du förstår vad som sägs eller inte. Du kommer att inse att du hör intonationer mm.

Låt hjärnan landa i detta.

2 – Iaktta kroppsspråket

Genom kroppsspråket kan du även lära dig förstå mönster som du redan känner till.

Kroppsspråk

3 – Mixa verb, substantiv och adjektiv

God röraSpråket är en kreativ process.

Lär dig 10 verb, 10 substantiv och 10 adjektiv. Då kan du genast 1000 fraser. Och DET är vad jag tänker satsa på.

Som att laga till en god rätt!

4 – Fokusera

3000 ord kommer att ge dig 98 % av din dagliga kommunikation.

Vecka 1

Här är några användbara fraser:

 • VAD är detta? / ¿Qué es esto?
 • HUR säger du … ? / ¿Cómo se dice …?
 • Jag förstår inte / No entiendo

Redan här har du fått några bra ord såsom:

 • Qué
 • Cómo

Om vi fortsätter frågeorden kan det bli:

 • NÄR / CUANDO
 • VAR / SER
 • VEM / La OMS
 • VAD / ¿QUÉ
 • VARFÖR – VILKET / SO
 • HUR / ¿CÓMO

Vecka 2-3

Använd enkla ord så som bebisar gör, såsom pronomen, vanliga verb och adjektiv:

 • Du / Usted eller Ni (för i Spanien används sällan ordet DU) / Tú
 • Det där / eso
 • Jag / Yo
 • Vill ha / Quiere
 • Varmt / Cálido
 • Kallt / Frío

Vecka 4

Lär dig klisterorden såsom:

 • Men / Pero
 • Och / Y

5 – Skaffa dig en språk-”förälder”

En intresserad ”förälder” kommer att:

 • Försöka förstå vad du säger
 • Rättar INTE dina misstag
 • Bekräftar att hen har uppfattat genom att använda korrekt grammatik
 • Använder ord som du redan förstår

Detta blir för mig en utmaning. Måste hitta en ”förälder” som kan hjälpa.

6 – Kopiera ansiktsuttrycket

MunnenAnvänd rätt muskler i ansiktet så att andra förstår dig.

Hör hur det känns och känn hur det hörs!

Titta noga på munnen när någon säger något och härma rörelsen.

7 – Koppla ord till mental bild

EldenLägg in orden baserat på sinnena i din minnesbank. Säger någon ordet ”brinna” ska du känna värmen, höra sprakandet, se elden osv.

Använd de 7 handlingarna och du kommer att tala ditt nya språk flytande på 6 månader.

Nu är det dags för mig att träna upp dem.

Que tengas un buen dia! (Ha en bra dag!)

Monica

 

 

 

 

 

Effektiva team 11 – Motivation, Maslows behovstrappa, samt Sluta gnälla

Motivation är drivkraft.

Din motivation/drivkraft styr dig.

Som jag tidigare nämnt handlar motivationen om yttre och inre, till och från. Den starkaste drivkraften har vi när vi har en inre till-motivation. Då anstränger vi oss lite mer än tidigare. Vi vill verkligen uppnå något, skapa ett resultat.

Vad kan du göra för att få fler i gruppen motiverade?

Vad kan du, som individ, göra för att få alla motiverade? Drivs ni av samma saker? Förmodligen inte! Det som en person älskar, kan en annan hata. Individens personlighet styr motivationen till stor del.

Behoven varierar.

Låt oss utgå från Maslows behovstrappa.

Maslows behovstrappa

De grundläggande behoven måste först tillfredsställas. Det kan handla om allt från mat till sömn, lön, arbete och allt som har med detta att göra.

Sedan kommer tryggheten in i bilden. Vi vill känna oss trygga och säkra annars uppkommer stress.

Kontakter och gemenskap är knutna till våra rädslor. Vi vill bli inkluderade i gruppen, kunna påverka, samt känna oss omtyckta. Gemenskapen är viktig. Vi är alla flockdjur även om vi är olika som individer och har olika behov av gemenskap. Är du introvert vill du gärna få egentid medan du – om du är extrovert – får energin i gruppen.

Att berömma är viktigt, få erkännande för att vi gör rätt och bra saker. Då får vi kvittens på att vi kan påverka gruppen. Vi har olika behov av ansvar och befogenheter men alla vill känna sig behövda och med det följer ansvar. Jag minns en specifik händelse i min närhet, nämligen Svedala-rocken som årligen infinner sig. Det finns personer där som gör allt för att vakta ett förråd. Alla jobbar ideellt. Att få utvecklas genom att få ett ansvar för något, gör att varje individ stärks.

Det är på så sätt vi kan självförverkligas.

Fundera över vad ditt driv är. Var i Maslows pyramid finns dina behov? Nedan ser du mitt driv. Det är det som ligger till grund för den här serien blogginlägg, exempelvis.

Min mission

Har du under åren haft samma behov eller har de förändrats baserat på din ålder?

Hur kan du skapa motivation i gruppen?

Det är viktigt att tänka på att vi har olika behov av premiering. Jag uppskattar inte att få något inköpt från en loppis men tycker om att bli offentligt applåderad. Hur är det för dig? Detta ligger i vår personlighet. I min yrkesroll har jag styrkor som gör att jag både kan stödja och instruera, vilket underlättar. Hur ser dina styrkor ut? Har du reflekterat över det?

Iaktta din omgivning, individerna i gruppen

Hur fungerar dina kollegor i gruppen? Vad motiverar dem? Ta reda på detta. Vad driver dem? Kanske har de inte ens själva funderat över frågan. Ge dem tid att grunna.

Vad händer i gruppen om någon börjar kritisera eller klaga?

En klagofri världDen här boken är mycket användbar. Under en predikan sommaren 2006 talade pastor Will Bowen om för sin församling att han ville göra världen till en klagofri zon, och för att bevisa att han menade allvar delade han ut lila armband till alla församlingsmedlemmarna och gav dem en utmaning.

”Varje gång du kommer på dig själv med att klaga, ta av dig armbandet och flytta det till andra handleden.”

Det tar månader att lära sig sluta gnälla.

Vill du veta mer?

Titta på den här lilla filmen och lär:

 

Att ge feedback till någon för att de ska lösa ett problem, är INTE att klaga! Klaga är när du talar illa om något eller någon utan att åtgärda eller ge information till den det berör. Kom ihåg att feedback handlar om växtkraft, dvs konstruktiv kritik på något någon GÖR (inte hur någon ÄR).

Att gnälla handlar om att förstora problem utan att leta efter en lösning. Som Will Bowen säger på filmen: ”Hur många möten har du haft i livet där ni har klagat utan att komma till en lösning?”

Du formar själv ditt liv men orden du uttalar signalerar hur du uppfattar livet. Att säga:

”Vi lever bara en gång”

kan vara helt fel.

”Vi lever VARJE dag och dör en gång!”

Våra tankar påverkar vårt liv. Jag tänker prata mer om detta längre fram eftersom jag numera arbetar med ett verktyg för beteende-kreativitet.

Mycket av vad Will Bowen säger på filmen, är tänkvärt. Kropp och själ synkar med vartannat. Det vi tänker blir verklighet. Bowen säger att gnäll förstör relationer, gruppkonstellationer, möjligheter i livet och vår karriär.

Diskutera problemlösningar och sluta gnälla.

Varför gnäller vi?

På grund av någon av följande anledningar:

 1. Få uppmärksamhet (människor är sociala djur och vill få uppmärksamhet men vet inte hur)
 2. Minska eller ta bort ansvaret från sig själv
 3. Skapa avundsjuka/skryta men egentligen handlar det om påvisa hur bra de själva är
 4. Makt för att få dig på sin sida
 5. Be om ursäkt för dåligt uppförande (rationella lögner om varför de inte lyckades)

 

Hur får du någon att sluta gnälla?

Ställ följande fråga till dem eller gör så här:

 • OK, vad funkar bra?
 • Om det skulle gå att göra, vad skulle du göra då?
 • Komplettera motsatsen! Beröm dem!
 • Se till att inte bli involverad – Det låter som om du har viktiga saker att tala med X om
 • Hur planerar du för att få succé nästan gång?

Gnäll är en sport för att få överdriva, den ene kan värre än den andre.

21 dagar formar en ny vana. Gnäll är en ovana.

Skaffa armbandet eller ta ett vanligt gummiband. Sätt det på armen. Varje gång du gnäller, flyttar du det till den andra armen.

Oftast tar det 4-8 månader innan du är gnällfri. Vänta inte! Förhala inte! GÖR DET NU – eller som vi säger: NAVIGERA DIREKT!

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Effektiva team 10 – Ledarskapet

Ledarskap är något komplext. Alla kan inte bli ledare. Det krävs specifika egenskaper och dimensioner såväl som personlighetsdrag. Inom Försvarshögskolan som jag tidigare arbetade med som certifierad handledare för ledarskap, finns en formel som ligger till grund för ledarskapet:

Ledarskapsformel

Formeln har en koppling till Gausskurvan med påverkan på enskilda tankar, handlingar, känslor såväl som vanor.

LedarskapsfunktionerDu måste ha motivation (M) gånger personlighet (P) där viktiga faktorer är personlighet och förutsättningar.

Viktigt är att ta hänsyn till det organisatoriska isberget. Själva isberget är symbolen för att gruppen har löst sina uppgifter på ett bra sätt.

Isberget

Men i haven nedanför finns själva isberget som inte är synligt. Detta sjuder i gruppen. Här ser du exempel på vad som kan finnas under ytan:

 • Maktkamp
 • Passivt ledarskap
 • Grupp-tänkande
 • Stress-reaktioner
 • Kulturskillnader
 • Förtroendekriser
 • Misslyckanden
 • Policybrott
 • Olösta moraliska dilemman

Det är också viktigt att skilja på rollerna Ledarskap och Chef.

För att utvecklas i ditt ledarskap och för att få ett effektivt team, behöver ni grunna över följande och diskutera utifrån vad var och en av er kommer fram till.

 • Tänk tillbaka på någon person i ditt liv som påverkat dig eller satt tydliga spår!
  • Plocka ut ett gott exempel och ett mindre bra exempel på en god ledare!
 • VAD gjorde han/hon som påverkade dig – eller VAD underlät han/hon att göra?
  • Gör en lista på goda respektive mindre goda egenskaper. Diskutera utifrån listan.
 • Beskriv personens beteenden!  
  • Vilka beteenden är det ni vill ha i gruppen? Gör en lista på dessa.Ett engelskt uttryck fritt översatt till svenska är:

Det finns inte EN given definition som ständigt fungerar. Varje situation kräver sin lösning. Succé i gruppen uppnås när alla vet vad som är rätt och fel för stunden och hela tiden baserar er diskussion kring detta och utifrån individernas förmågor.

Ett engelskt uttryck fritt översatt till svenska är:

Ta hand om örena

Pundet förvaltar sig självt, som ordspråket lyder. Det handlar om investeringar i tid, engagemang och omtanke.

Glöm ALDRIG berömma varandra!

Gott ledarskap är en konst. Det sker inte av sig självt. Gruppen behöver ta hand om ledaren och ledaren om gruppen. Gruppen behöver också ta hand om gruppen och varje enskild individ.

Effektiva team måste ständigt arbeta med att förbättras. Det är något ni konstant måste jobba med. Erfarenheten gör att ni utvecklas.

Karisma är något vi talar tyst om i Sverige. Och ändå är det otroligt användbart. Här får du receptet på vad karisma betyder:

Karisma: Makt, uppmärksamhet, omtanke

Lycka till med att skapa effektiva team

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Beteendekompassen – vinn en coachning-session

Coacha djurJag har gått med i ett oerhört spännande projekt: Beteendekompassen.

I verktyget ingår flera delar, bland annat ett fysiskt verktyg för oss som coachar och är certifierade NLP-coachar samt hypnoterapeuther.

Beteendekompassen är ett fysiskt verktyg som hjälper dig kartlägga ett visst beteende, och att designa ett nytt. Verktyget gör det synligt för dig var du troligen får bäst effekt. De som har startat detta har lagt över fyra år på att jämföra tusentals klienter och hitta kopplingen och strukturen som gör det möjligt att definiera ett beteende och ändra det. Själv har jag jobbat med beteendeförändringar i över tjugo år, framförallt inom effektivitet.

Vet du att allt vi gör, interagerar på resten av världen? Vi tänker, känner och agerar men vi kan inte alltid förutse VAD, NÄR och HUR. Vi har ett självmord på jorden varje 40e sekund.

Förändring kräver handling. Vad kan vi göra för att påverka någon att göra något annorlunda? Kvaliteten av livet är en upplevelse. Vi vet inte om medvetandet är i eller utanför huvudet. Vi har alla olika aspekter av tid.

Beteende-kompassen är en modell som hjälper oss som coachar att nå resultat. Den bygger på olika dimensioner. Exempelvis kan våra beteenden härleda till dimensionerna i en pyramid där varje sida representerar vad vi:

 • VILL
 • BEHÖVER
 • HUR VI MÅR (Stress är en del av detta) Om du fyller din pyramid med mer stress, får du utbränning och kommer inte åt övriga delar av pyramiden
 • KBT (kognitiv beteende terapi), dvs TANKAR, KÄNSLOR och AGERANDEN
 • KROPP och SINNE

ArmbrytFör att få arbeta som Beteende-kreatör, som det heter, behöver jag testa verktyget ett antal gånger. Därför lottar jag nu ut några sessioner. Om du är intresserad av att delta, klickar du i bifogade länk och fyller i svar på frågorna. Inom kort får du som vinner ett personligt mail av mig.

Coachningen

Så här går coachningen till:

 1. Du får en bokad tid av mig. Beräkna max 1 timme.
 2. Vi träffas via datorn och ett webinar-program som du får en länk till.
 3. Du har valt ett problem, något som du vill bli coachad i.
 4. Jag ställer ett antal frågor som får dig att tänka till. Du får ingen lösning av mig, endast frågor som leder dig själv fram till en lösning.
 5. Genom frågorna kommer du att hitta svar.

Vinnare

Varmt välkommen med din ansökan om du är intresserad. Klicka på länken här och svara. Du förbinder dig inte till något. Länk till tävlingen
Lycka till! OBS att den här coachningen är värd 2.500 kronor. Du som vinner får den således gratis.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Effektiva team 9 – Främja idégenerering

Om ni i teamet vill utveckla effektiviteten rekommenderas följande.

IdégenereringJag minns när jag, för många år sedan, arbetade som konsult på dåvarande AmuGruppen Delta Verksamhetsutveckling. Vi hade en av de bästa chefer jag någonsin upplevt. I gruppen hade vi en del idéer och även problem som behövde förbättras/förändras. Chefen var alltid tillgänglig. Jag knackade på hos henne och blev insläppt. Omgående presenterade jag min idé och hon lyssnade aktivt. När jag var klar sade hon:

– Så intressant! Och vad hade du tänkt göra åt situationen? Hur skulle du vilja lösa problemet?

Jag berättade om min lösning. Återigen lyssnade hon och sedan frågade hon om hon fick komplettera och komma med ytterligare förbättringsförslag. Gissa om jag var tacksam?

På så sätt kom vi fram till en helt ny teknik kring hur vi i gruppen skulle arbeta. En effektiv lösning implementerades baserat på mina och gruppens idéer.

Låt oss nu anta att chefen inte hade varit där. Vad hade då hänt med vår idé? Förmodligen hade den glömts bort, förpassats till någon dunkel vrå i hjärnan. Ögonblickets magi hade försvunnit. Problemen hade bestått och irriterat oss. Kanske hade vi rent av tappat intäkter baserat på detta.

Det är således inte ovanligt att det är så det går till ute på företagen. Vi missar chansen när den väl kommer. Hur hanterar ni idégenereringen? Tänk noga igenom. Hur skulle ni kunna hantera den?

Poängen är att alltid ha frågan/svaret:

Vad hade du tänkt ...

Varje gruppmedlem bör tänka i dessa banor. Och sedan bör ni ha någonstans där ni kan dokumentera idén omgående och följa upp den gemensamt.

Som NLP-coach och hypnosterapeuth rekommenderar jag varmt att alltid tänka denna tanke. Även individuellt. Så snart du har ett problem kan du enkelt påbörja lösningen med denna simpla fråga. Inom NLP:n har vi en metod som heter NÖHR. Den står för:

NÖHR

Metoden är oslagbar.

Hur skulle du vilja lösa problemetFöreställ dig att du har ett problem. Här ser du ett fiktivt personligt problem som jag nyligen tampats med. Jag älskar nämligen att spela golf men konstaterade att det inte alls gick som jag ville. Mina puttar funkade inte. Jag brände flera onödiga puttar och förlorade golftävlingarna som jag ställde upp i.

Med hjälp av ovanstående metod och en självhypnos som jag har skapat, kan jag – när jag använder den – både vinna och spela golf så att jag är stolt över mig själv.

För att exemplifiera med ovan metod blir det förenklat så här:

N: Nuläge – puttar dåligt
Ö: Önskat läge – vill putta som ett proffs
H: Hinder – tankar som stör
R: Resurser (Resultat) – Måste lära mig stänga tankarna och därmed få ett resultat som jag är stolt över

Boken FramgångsRIK o Lycklig

Exakt hur metoden går till finns med i min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som du just nu kan få köpa av mig till mitt inköpspris. Den kostar då 66 kronor + frakt (59 kronor). Totalt 125 kronor mot ordinarie pris 229 kronor + frakt.

Beställd den via denna länk:

Ja tack jag vill köpa boken FramgångsRIK & Lycklig

 

Lycka till med förändringen av idégenereringen och framgången som väntar runt hörnet

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Beteende-design och boken Hypnotisörens hemligheter av Fredrik Praesto

Behaviour CompassEfter att ha lyssnat på Fredrik Praesto och Ulf Sandström via webinar avseende projektet Behaviour Design/Compass som de har arbetar med en längre period, blev jag extremt nyfiken på metoden och verktyget.

Jag har valt att testa detta verktyg och kommer att erbjuda några av er möjlighet att få vara med och prova genom att jag ger gratis coachning. Verktyget som består av en färdig digital blankett med användbara frågor för coachningssessionen, har jag testat lite smått. Det finns även ett fysiskt verktyg med för detta men det har jag ännu inte fått ta del av.

Insamling av avskalade data avseende verktyget kommer att ske successivt. Det kommer att bli uppbyggnaden av en världsomspännande bank med intressanta svar, om jag tolkat det hela rätt. Jag är mycket stolt över att få ingå i denna grupp av blivande beteende-kreatörer.

Om du abonnerar på mitt nyhetsbrev, kommer du inom kort att få erbjudandet om gratis coachning. Gör du inte detta, har du redan nu möjlighet att direkt här via bloggen anmäla dig. Klicka i rutan till höger och ange din mail, så får du vara med i utlottningen av några coachningsessioner.

Recension

Fredrik Preaestos Hypnotisörens hemligheterSamtidigt började jag läsa Fredriks bok som jag nu recenserar. Jag är sedan många år tillbaka utbildad inom hypnos och NLP och använder dessa metoder dagligen för att exempelvis minska smärtan för min reumatism samt även för att förbättra/förfina vissa saker.

Exempelvis har jag skapat en hypnos för att bli bättre på att putta inom golfen. Denna hypnos testade jag torsdagen den 18 juli då jag spelade tävling. Första nio hålen puttade jag uruselt och gjorde endast 12 poäng. Sedan triggade jag igång den. Jag puttade stundtals som ett proffs och satte totalt sex långputtar. Resultatet blev 20 poäng på de sista nio hålen. Även tisdagen den 30 juli testade jag detta och gjorde 35 poäng. Var mycket nöjd med mitt golfspel.

I boken berättar Fredrik om självhypnos och ger tydliga skriftliga exempel på hur du kan utföra övningarna. Jag tycker boken är mycket bra och väldigt användbar, kanske framförallt för oss som redan är familjära med hypnos. Rekommenderar den även för dig som inte tidigare testat självhypnos. OBS! Att den inte innehåller några ljudfiler eller inspelningar, endast text.

Så här står det på nätet om e-boken, som var den jag läste:

Utmana dina begränsningar! Ulf Dextegen tävlar i den något udda sporten ”statisk apnea” som går ut på att hålla andan under vattnet så länge som möjligt. De flesta människor kan hålla andan i ungefär en minut innan hjärnan och kroppen säger ifrån och med lite övning kanske förlänga tiden till två minuter. Mycket längre än så är normalt inte möjligt. Ulf är egentligen lite för gammal för denna sport och har definitivt för små lungor. Han borde inte vara särskilt framgångsrik, men genom att arbeta med självhypnos har han lyckats tänja på gränserna för vad som är möjligt att prestera. År 2009 satte han nytt svenskt rekord och lyckades hålla andan under vattnet i åtta minuter och fyrtiotre sekunder. Var går gränsen för vad vi kan prestera? Finns det möjlighet att bli mer kreativ, prestera bättre och ändra invanda beteendemönster? Fredrik Praesto, en av Sveriges mest erfarna hypnotisörer, har hjälpt tusentals människor till framgång och i Hypnotisörens hemligheter får du del av redskapen som hjälper dig att nyttja dina resurser maximalt. Kanske vill du bli kvitt en fobi, förbättra dina idrottsprestationer eller helt enkelt förverkliga dina livsmål? Eller kanske vill du komma till rätta med mer vardagliga angelägenheter som att bli kvitt en jobbig låt som du fått på huvudet eller få en nytändning i ett avsomnat förhållande.”

4 pennorBoken är lättläst och tydlig med både induktionsövningar och tips. Jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest