Currently viewing the category: "Personlig utveckling"

Layout handlar om läsbarhet

Med tanke på min nya bok ”Handbok i textproduktion” som nyligen lanserats, är det viktigt att förstå varför reglerna kring layout är viktigt. Det handlar om läsbarhet. Genom att känna till reglerna, kan du också tillåta dig att bryta mot dem. Grunden för att nå ut till dina läsare är att du vet hur de tar emot ditt budskap.

En stor del handlar om luft. Detta gäller både för textproduktion på papper och digitalt (bloggar, webbsidor och i sociala medier).

En annan viktig del är själva rubriceringen. Den kan du oftast inte påverka lika enkelt på våra bloggar och webbsidor. Här ligger styrningen i formatet. Däremot kan du styra rubriken för dina presentationsbilder, dina rapporter och dina texter i övrigt.

Layout handlar om mall, text och läsbarhet

Här nedan ser du några bilder som vid första ögonkastet kanske ser lika ut. Men så är inte fallet. Notera rubriken och sedan luften runt text och bild. Lägg märke till att rubriken är olika. Raderna är brutna på olika sätt. Det är detta som skiljer proffsen från amatörerna.

Layout jämför 1

Notera rubriceringen nedan! Du ser att den vänstra bilden är bäst med tanke på hierarkisk rubrik och den högra baserat på mer luft.

Layout jämför 2

Vill du veta mer? Få fler tips kring hur du bygger upp din text, skapar dina mallar, blir mer professionell? Då tycker jag att du ska investera i boken ”Handbok för textproduktion”. Där finns allt du behöver veta.

Du kan köpa den direkt av mig (om du vill) och få några kronors rabatt eller kan du köpa den i någon internetbokhandel. Här har du en länk till Adlibris, exempelvis, och länk till Bokus. Vill du köpa den direkt av mig, kan du beställa via den här länken. Då kostar den 300 kronor inkl frakt.

Vill du gå en kurs i ämnet, har vi en onlineutbildning (på 20 veckor) som lär dig allt det som står i boken. Kontakta mig för mer information.

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld

 

 

Vilka vinster har du gjort denna veckan?

Har du skapat något under veckan? Och i så fall: Vad är du mest stolt över?

Vad är du stolt över?

Under veckan är jag mest stolt över att ha kommit med i en diktsamling. 2018 blir ett fantastiskt skrivår.
61e fackboken är på väg ut och jag har kommit med i fyra antologier. Vilken känsla! Gissa om jag är stolt.

Mer information om detta kommer inom kort. Jag väntar nu leverans från tryckerierna.

Vilka broar har du passerat?

Har du passerat någon utvecklingsbro i ditt liv nyligen?

Efter 3 veckors semester är jag nu tillbaka igen i vardagen. Åtminstone delvis. Jag har nämligen blivit ”tidsmiljonär”. DET är en av mina största vinster. Fyllde 65 nyligen och beslutade mig för att från och med nu arbeta halvtid, i mån av möjlighet.

Vilka vinster har du gjort denna veckan

Skriv och inspirera mig och andra. Vad har du lyckats med nyligen som gör dig riktigt stolt?

Stolta hälsningar

Monica Ivesköld

 

6 tips för att undvika utbrändhet eller utmattning

Att utbrändhet och utmattning kan ge hjärnskador är säkert ingen nyhet. Redan 2011 stod det så här i Östersundsposten: http://www.op.se/jamtland/ostersund/det-handlar-om-verkliga-hjarnskador.

Ganska nyligen hade jag en diskussion med läkare och sjuksköterskor på Lunds lasarett. De var övertygade om att utmattning och även depression kan ge kognitiva förändringar. Tankens kraft minskar.

Hur kan du då undvika detta?

Ja ibland går det helt enkelt inte. Och vi får ta smällen när den kommer.

Själv drabbades jag 2004. Allt handlade om dåligt ledarskap. Min närmaste chef tog inte tecknen på allvar, trots att vi alla bad om hjälp. Stressen var ett faktum.

Jag jobbade 17 timmar dygnet. Det klarar vi av, under en kort period. Men den här arbetssituationen förändrades inte. Tiden gick inte att minska eftersom jag i praktiken skötte tre personers jobb. Och när jag signalerade, slog hon bort det hela. Det blev ett katastrofläge på företaget för vi var många som drabbades. Ett antal hjärtinfarkter, stressmagar och annat elände drabbade arbetslaget i vilket jag ingick.

Sex tips för hur du undviker detta

Numera vet jag bättre. Jag valde nämligen att ägna mig åt förebyggande effektivitetsstrukturer på nästa jobb. Här får du de viktigaste tankarna från mig. Tankar som gör att du kan undvika stress, utbrändhet och utmattning.

 1. Lär dig säga NEJ
 2. Mät tiden för varje aktivitet och notera den i kalendern (då har du underlag vid nästa tillfälle när du ska göra samma typ av uppgift)
 3. Bygg upp din struktur så att den är homogen, dvs den ska vara likadan i datorn, i e-posten, i den fysiska miljön och i hjärnan
 4. Skapa en hållbar struktur som fungerar år efter år
 5. Lägg in allt i din kalender – planera tydligt! Även återkommande småuppgifter ska läggas in. Planering är som budget. Den måste följas upp i realtid.
 6. Följ upp din planering genom att stämma av och ändra i din kalender så att du tydligt ser VAD du gjort, och HUR lång tid alla uppgifter tar. Du ska på några få sekunder kunna utläsa direkt i din kalender VILKA uppgifter du ägnat dig åt under veckan.

Kalender tydlig uppföljning

Så här ser exempelvis min kalender ut idag – efter att jag följt upp den gentemot den från början inplanerade.

Genom att synliggöra VAD du gjort, HUR lång tid det tog och VILKEN typ av uppgift det är, kommer du att få en mental klapp av ditt undermedvetna. På så sätt kan du:

 • Synliggöra för chefen hur din dag verkligen ser ut och vad du behöver förändra
 • Se VAR du lägger din värdefulla tid
 • Känna dig duktig och behövd (vilket vi alla bör se för att få känna oss kompetenta)

Detta förhindrar stress och därmed minskar möjligheterna för utbrändhet och utmattning. Något som tusentals av mina deltagare och klienter under åren kan vittna om.

Friska hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Struktur: Skapa en kanon-struktur på 1 timme

Efter att ha varit ute och arbetat med företag och anställda i denna fråga under närmare 30 år, inser jag att vi har ett problem i Sverige. Ett problem som vi hade kunnat bortse ifrån om vi redan i grundskolan hade introducerat barnen i ämnet.

Varför lägger inte lärarna i skolan tid på följande tre viktiga punkter:

 1. Personlig utveckling
  Tala om och påvisa att vi alla är olika och att vi duger trots det
 2. Ta reda på hur varje elevs inlärningsprocess fungerar och lär ut möjligheterna och varför vi behöver lära på ett visst sätt, kopplat till vår hjärna
 3. Visa hur barnen ska strukturera och planera för att orka hänga med i skolarbetet

Jag slutar aldrig att förundras. Är kunskapen i samhället så låg att ovan inte behöver finns i skolplanen?

Låt barnen få göra några små personlighetstester. Alla kan de inte göra eftersom deras hjärnor inte är utvecklade än. Men någon liten test för att synliggöra och öka förståelsen för att kompisarna fungerar annorlunda. Vi talar om kulturella skillnader men glömmer bort personlighetsskillnaderna. Varje gång jag utbildar på högskolan i ämnet, säger de flesta samma sak: Varför fick vi inte lära oss detta redan i grundskolan?

Det finns säkra tester för att synliggöra hur varje individ behöver gå tillväga för att på bästa sätt ta åt sig kunskap. En av de viktigaste är VAK (Visuell-Auditiv-Kinestetisk) testet. Att lära kan vara olika svårt. Men många gånger handlar det om att förstå. Jag har sett framstående personer jobba med barn med lässvårigheter. Där de genom att lära barnen ombilda texten till bilder, kan snabba upp inlärningen och minska dyslexin och dyskalkylin.

När jag är ute och jobbar med effektivitet på företag, får jag ofta höra: Oj, är det så enkelt att spara tid och bli mer effektiv!

Ja det är enkelt – om du vet hur du ska göra. Att strukturera tar oftast inte mer än en timme. En värdefull investering i ditt liv. Du måste bygga upp all struktur homogent, dvs den ska se lika ut i e-posten, i datorn, i bokhyllan och i hjärnan. Grunden är enkel. Du måste ta reda på vilka dina viktigaste arbetsområden är. Sedan lägger du upp detta i strukturen.

Enligt forskningen vet vi att du ALDRIG bör ha mer än 7 nivåer. Men undantag finns. Jag har 8 nivåer men den 8e är själva mailarkivet.

Struktur på 1 timmeSå här ser min struktur ut och det har den gjort de senaste 15 åren. Gissa om jag har lätt för att hitta gamla dokument. Det kan vara undermappar som kommer och går, beroende på att mina uppdrag/projekt förändras och därmed har olika namn.

Hur tror du min bokhylla ser ut? Eller mitt hängmappsskåp?

Givetvis är det strukturerat på samma sätt. När jag tänker uppdrag (eller projekt) finns det inget annat. Vad som sedan är undermappar under respektive kan variera beroende på årtal.

Så lycka till med din struktur! Du kan fixa den på mindre än en timme.

Strukturella hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Chi Neng Qigong och terrakotta-armén

Qigong-träningen betyder allt för mig.

2009 höll jag på att stryka med när jag fick en gallblåseinflammation som spred sig till bukspottskörteln. Det var biverkningarna av de cellgifter som jag hade tagit i sprutform för min reumatism. Jag lovade mig själv där och då, att om jag överlevde skulle jag hitta alternativa behandlingsformer. Det har jag också gjort. Efter många års utbildningar har jag idag ett fungerande liv, trots att jag inte tar någon medicin mer än i undantagsfall.

En av de alternativa metoder som jag utbildade och certifierade mig i, var Chi Neng Qigong som jag idag själv håller onlinekurser i.

Qigong är ett kraftfullt verktyg. Ibland startar den en utrensning i min kropp. Min reumatolog har bett mig ta vätskedrivande för jag har överskott på vätska i framförallt benen. Någon gång får jag använda pillren, andra gånger behövds inte dessa. Då räcker det med qigong och litrarna minskar även vikten.

Med hjälp av en qigong-övning – Benböj mot vägg – blir jag rörlig i hela kroppen och mina knän som är illa åtgångna efter två olyckshändelser, blir genast bättre. Min kropp blir lättare.

Varje år förnyar jag mitt certifikat. På så sätt kan jag även hjälpa andra att må gott.

Jag har fem mentorer i Kina. Någon av dem brukar jag träffa en gång per år, när de kommer hit till Sverige. Då blir det kurs i 3-4 dagar och jag lär mig ständigt något nytt, trots att jag utövat qigong sedan 2000.

Digital kurs i Mentala vitaminer med Chi Neng Qigong

Du vet väl att du kan träna digitalt och lära dig Qigong med hjälp av min digitala 10-veckors kurs. Varje vecka får du tillgång till nya övningar, inte bara i Qigong utan massor med andra vitaminer såsom hypnos, avslappning, stressreducering, mindfulness, scanning, EFT, meditation och mycket mer.

N-ljudsmediation en nyhet inom qigong

N-ljudsmediation är baserad på ny forskning. I staden Xian, där den berömda terrakottaarmén finns, finns idag ett Chi Neng Qigong-center som specialiserat sig på N-ljudsmediation. Det är mycket spännande. Resonansen av ljudet baserat på hur övningen utförs och når djupt ner i vårt undermedvetna, bakom all inprogrammerad information som hjärnan besitter.

Terrakottaarmén

Terrakotta-arménVill också passa på att slå ett slag för denna fantasiska armé i Xian som jag besökte för ca 10 år sedan. Den upplevelsen var kulmen på min Kinaresa och ett minne för livet. Jag kommer aldrig att glömma den gigantiska utgrävda armé som fullständigt tog andan ur mig. Här ser du en del av utgrävningen.

Armén är ett arkeologiskt fynd av cirka 8 000 fullskaliga lermodeller av soldater och hästar som är placerade i en militär formation. Fyndet hittades ca två kilometer öster om graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi som avled 210 f Kr. Terrakottaarmén är uppdelad i tre gropar och hittills har mer än 2.000 soldater blivit utgrävda.

Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader.

Terrakottaarmén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, vilket blev en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter. Fyndet var en stor överraskning eftersom Terrakottaarmén inte finns nämnd i några historiska dokument. Terrakottaarmén är en del av Qin Shi Huangdis mausoleum som är listad av Unesco som världsarv.

Varma, behagliga, balanserade Chi Neng Qigong-hälsningar
Monica Ivesköld

 

 

Öka din försäljning – 3 världsledande tips

Jag vet att många tycker att försäljning är både jobbigt och obehagligt. Och givetvis kan jag till viss del hålla med. MEN det beror på hur du ser på yrket försäljning. Många tror och inbillar sig att det är ett yrke tilldelat en viss person, men faktum är att DU och alla andra – oavsett yrke – faktiskt är försäljare. Du säljer in dina idéer till kollegor och kunder, i alla sammanhang. Och gör du inte det, då har du dålig kundservice, vill jag påstå, och är mindre kollegial.

Du säljer också in idéer till din familj, varje dag, år ut och år in. Att säga till ett barn att de inte får slänga skolväskan och kasta skorna huller-om-buller innanför dörren, gör sällan nytta. Hoppas du håller med mig. Redan här måste du sälja in idén att de ska placera sina saker på rätt ställe. Du måste sälja in idén att borsta tänderna till ett litet barn redan från början. Funder över hur du gör det!

Ja det mesta handlar om försäljning. Många gånger tänker vi negativa tankar eftersom vi alla någon gång råkat ut för en enveten försäljare som kränger sina prylar på oss – oavsett om vi behöver dem eller ej. De är en skam för oss alla, men de finns.

Vilka är då tipsen till en lyckad införsäljning? Oavsett om du ska sälja in en idé till ditt barn, din kollega eller en kund. Det handlar om omtanke. Från början till slut.

Tänk på hur ett barn säljer in sina idéer till dig. De idéer som du faktiskt köper. Låt oss ta ett exempel. Du är ute och åker bil. Det är varmt. Barnet där bak säger:

– Jag vill ha glass!

Sedan händer det saker. Antingen blir det ett nej från din sida eller så lyckas barnet få dig att förstå vikten av glass. Kanske får du en hel berättelse om hur viktigt det är att äta glass eftersom det är så varmt i bilen. Eller får du veta att eftersom du är världens bästa mamma/pappa så vet barnet att det får glass för det har varit så tålmodigt hela resan. Eller så kanske det använder någon av dina egna argument och då kan det låta så här:

– Jag vet att det kan vara svårt att stanna här, men om du behöver sträcka på benen eller tanka bilen, så skulle jag uppskatta att få en glass att njuta av för det är både tråkigt och enformigt och dessutom väldigt varmt att åka bil. Tror du att det finns en möjlighet att vi kan stanna till lite längre fram?

Ja, kanske använder inte barnet exakt de orden men innebörden finns där. Och i så fall har de lärt sig av dig. Hur du säljer in dina idéer till barnet.

Summa summarum handlar det om:

 1. Omtanke
 2. Respekt
 3. Hjälpsamhet

FörsäljningDet är de tre viktigaste punkterna i all försäljning. Så om du, precis som jag, kanske är författare och vill sälja en bok till någon, då måste det vara med omtanke, respekt och hjälpsamhet. Inte en egoistisk handling att tjäna pengar.

Och precis så är det i alla sammanhang. Hjälp varandra hjälpa. DET är det som är äkta försäljning, enligt mig.

Leende hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Du hänger väl med på onlinekursen Planera ditt skrivande?

Du hänger väl med …?

På onlinekursen som startar 28 majPlanera ditt skrivande.

Du får mallar, redigeringsschema, gratisprogram, instruktioner för hur du planerar ditt skrivande så att du verkligen når målet, samt tips på hur du marknadsför det du skrivit.

Här är länken till bokningen (fantastiskt pris för 20 veckor och allt innehåll – endast 1.995 kr). Titta nedan så ser du allt som ingår.

Anmäl dig här, betala handpenningen, sedan faktureras resterande belopp.

Onlinekursen Planera ditt skrivande – upplägg

 • Träffar / Webinar – Max en (1) timme per vecka
 • Råmanus-skrivande och redigering – Max två (2) gånger 1 tim per vecka Gratis Redigeringsschema
 • Handbok i textproduktion – Layout, design och formgivning: Bokning FÖRE den 7 maj, ingår den kostnadsfritt i kursen. Värdet är 300 kronor
 • Vecka 1 – OneNote för research + upplägg marknadsföring
 • Vecka 2 – Struktur för textproduktion
 • Vecka 3 – Projektplan och upplägg i digital kalender
 • Vecka 4 – Underlag för marknadsföring + budget
 • Vecka 5 – Uppstart av marknadsföring
 • Vecka 6 – Handlingsplan för hela projektet
 • Vecka 7 – Storyboard och visualiseringstavla
 • Vecka 8 – Mindmap för ditt skrivande och berättelsen
 • Vecka 9 – Synopsis
 • Vecka 10 – Karaktärsanalys
 • Vecka 11-14 – Råmanus och dokumentdisposition
 • Vecka 15 – Tidslinjer
 • Vecka 16 – Redigering utifrån redigeringsschema och Story Grid mm
 • Vecka 17 – Testläsning
 • Vecka 18 – Pitch för bok/novell med film på YouTube
 • Vecka 19 – Omslag
 • Vecka 20 – Lansering

Varmt välkommen!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Stilettlunch i Staffanstorp med föreläsning

Första onsdagen i varje månad, träffas ett antal kvinnor på Stilettlunchen i Staffanstorp. Det är verkligen trevligt. Maten är underbar på Staffanstorps Gästis, ibland rent av kulinarisk.

Ingrid Tollgerdt-AnderssonIngrid Tollgerdt-Anderssons bok RelationerI höstas var jag och lyssnade på Ingrid Tollgerdt-Andersson när hon hade kommit ut med sin bok Relationer. Mycket intressant. Då berättade hon bland annat om lite udda gener som forskarna hittat och som påverkar vår personlighet.

 

 

Linda Ynner, piloten som driver företaget FlyBy EventsI onsdags den 4 april, var jag och lyssnade på Linda Ynner, piloten som driver företaget FlyBy Events. Hon berättade om företaget, flygsimulator och turer med små och stora sällskap samt förklarade lite om turbulens och autopilot.

Om du bor i omnejden och vill delta, hör av dig till mig, så meddelar jag ansvariga och du kan hänga med på en lunch. Ibland har vi föreläsningar, ibland inte.

En oväntad händelse för mig var att jag träffade en av mina skolkamrater från grundskolan. Vi har setts en gång de senaste 50 åren och det var för ca 30 år sedan då vi hade en klassträff. Tänk att känna igen varandra efter så lång tid. Ja, jag kände igen henne – både ansikte och gester. En härlig upplevelse.

Hör av dig om du vill besöka en Stilettlunch i Staffanstorp. Det enda du betalar för är matupplevelsen. Resten är helt gratis och mycket uppskattat, kan jag lova.

Vid pennan
Monica

Enneagram – ett av alla de 30 test som ingår i nya onlinekursen ”Personlig Utveckling”

I vår nya onlinekurs ”Personlig utveckling med personlighetstester” finns mer än 30 olika tester som utvecklar dig eller – om du är skribent/författare – dina karaktärer. Vi har skapat många spännande tester och även valt en del gratistester från nätet.

Har du klart för dig vilka dina egenskaper och förmågor är? Vilka drivkrafter har du? Finns det baksidor på dem som retar din omgivning? Hur ser ditt konfliktmönster ut?

Målet med kursen är att:

 • Ta reda på mer om dig själv (och/eller dina karaktärer) – utvecklas
 • Få tillgång till många olika gratis tester som hjälper dig utveckla dig själv (och/eller dina karaktärer)
 • Lära dig tolka testerna och satsa på att förändra
 • Utöka din förmåga till samarbeten med andra i grupp

Vi bjuder på enorma utvecklingsmöjligheter. Eller vad sägs om exempelvis:

 • Psykogeometri
 • Visuell, auditiv eller kinestetisk person (VAK)
 • Guldfisk eller sardin
 • Konfliktmönster, RAT, Styrkor och svagheter (drivkrafter)
 • Olikheter i beteenden – Disc
 • Mayer Briggs (enkel test) – MBTI
 • Enneagram
 • Egenskaper och personlighetsdrag samt förmågor – Big Five och Ocean
 • Rädslor och flexibilitet
 • Effektivitet- och läckage-analyser
 • Johari och självbilder
 • Samarbeten, förtroenden och Försvarsmekanismer
 • Kroppsspråk och budskap
 • Värdegrund och omställningsförmåga
 • Storytelling och egen USP
 • Varför kan inte alla bli en ledare?
 • Stress-analys

Enneagram är ett av de tester som skådespelare/aktörer använder sig av för att förbereda en roll och som skribenter/författare nyttjar för att utveckla sin karaktär.

Här kan du se en youtube-film som berättar lite mer.

Vill du utvecklas och få en kurs som är unik? Det finns ingen liknande i världen. Och priset är extra förmånligt. Endast 2.500 SEK inkl moms för kursen och vill du ha live-utbildning (webinar) också, tillkommer ytterligare 2.000 SEK inkl moms. Här kan du boka dig för kursen ”Personlig Utveckling”.

En test brukar kosta omkring tusenlappen. I den här kursen får du mer än 30 tester. Normalt borde kursen därför kosta ca 30.000 SEK, men detta blir min gåva till mänskligheten innan jag börjar trappa ner för att bli ”tidsmiljonär”, vilket kommer att ske med start till sommaren.

Utvecklande hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skrivcirkel och testläsning

Ikväll (det är tisdag) har jag varit i Malmö hos en av deltagarna i den slutna Facebook-gruppen Skrivcirkel i Malmö. Vi träffades i en hyrd lokal och samtliga gav feedback på utvalda texter. Ungefär varje till varannan månad träffas gruppen. I förväg blir vi tilldelade vilka texter vi ska läsa och sedan skickar alla in sina alster. Därefter testläser vi och ger återkoppling till var och en. Allt sker direkt i den slutna gruppen, bortsett från den personliga feedback som vi överlämnar när vi träffas. Ibland får vi handskrivna kommentarer på en kopia av texten.

TestläsningDen här gången fick vi dessutom några utvalda skrivartips från den person som hade bjudit in oss. Vi fick tips på hur vi lämpligen ger varandra respons samt även tretton värdefulla tips på att skriva bättre. Mycket omtänksamt.

För er som testläser, delar jag med mig av några av tipsen här nedan.

 1. Driver konflikten handlingen framåt?
 2. Kan något i texten styrkas?
 3. Är perspektivet tydligt?
 4. Är replikerna rappa och kärnfulla?
 5. Är detaljerna väl valda?
 6. Hur är språket, atmosfären, gestaltningen?
 7. Miljöskildringen?

Det är en fröjd att få vara deltagare i en läscirkel med syfte att hjälpa varandra nå fram med texten, att öka läsbarheten, att motivera och entusiasmera varandra. Att få beröm, styrka och tips till förbättring är gudabenådat och något som jag önskar att alla författare får uppleva.

Sammanfattningen för egen del efter kvällen blev att jag behöver stanna kvar längre i varje scen, att inte ha alltför bråttom utan stoppa upp och ge läsaren fler detaljer. Dessutom behöver jag fundera ett varv till om jag ska låta min text flätas samman utifrån nu- och dåtid, så som jag har skrivit den. Alternativet är en tydligare prolog som jag redan skissat på och kanske en epilog i slutet. Det här behöver landa inom mig. Men utan tvekan är romanen om Henrietta ännu ett steg längre mot publicering.

Vid pennan

Monica

 

 

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed