Currently viewing the category: "Personlig utveckling"

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Ska 2019 bli året då du mår gott?

Det finns ett antal frågor som du kan ställa dig för att testa hur du vill må. Själv har jag börjat lära och läsa mer näringslära för att försöka ta reda på hur jag kan styra min kropp och själ. Jag har funderat mycket över följande frågor och vad jag kan göra för att förändra.

Trött - stressad

I några kommande blogginlägg ska jag berätta vad jag kommit fram till. Men här kommer frågorna:

 • Trött – Det kvittar hur mycket jag sover. Jag känner mig ändå trött. Det kan bero på olika faktorer i mitt liv. En av dem är att jag är nergången på grund av personliga skäl. Ett annat alternativ är att jag behöver tillföra kroppen mer näring och givetvis träning. Jag återkommer till detta.
 • Sliten – I mitt fall har det att göra med min dagliga situation som har varit fruktansvärd sedan maj månad 2018. Detta jobbar jag på. Livet och situationen som sådan är krävande och ligger delvis utanför min förmåga att åtgärda. Så kan det vara stundtals för oss alla. Men jag kommer att ägna mig mer åt Chi Neng Qigong (som jag utövar), mer åt meditation, och kanske bygga på med ännu mer träning (både mentalt och fysiskt). Att påverkas utan att kunna styra, gör att vi ibland känner oss maktlösa. Detta är vad som hänt mig. Har du kanske upplevt något liknande?
 • Stressad och överarbetad eller kanske utbränd – Jag är stressad på grund av situationen men inte överarbetad/utbränd. Om du upplever att du inte har kontroll på jobbet, kan jag hjälpa dig. Genom att skapa struktur, planering och ändra vissa vanor kan du styra upp arbetsdagen bättre.
 • Relationsproblem – Det kan handla om närmaste familjen eller konflikter på jobbet. Då och då drabbas vi. Jag kommenderar dig att läsa boken ”Mer än bara ord” i vilken jag är en av författarna. Den har blivit nominerad till ett pris i Sverige och ger tips på hur du kan förbättra din kommunikation.
 • Sjukdom – Det finns möjligheter att förbättra vardagen för oss när vi blir sjuka, men bara om vi själva vill. Mer om detta i kommande blogginlägg.
 • Behov av mer energi – Detta återkommer jag också till. Har tänkt blogga om hälsa under året och ge dig några värdefulla tips.
 • Ilska och förtvivlan – Det kan vi alla känna av då och då. Ofta går det att hantera. Framförallt kan du lära dig stänga tankarna när det gäller daglig stress. Givetvis funkar det inte i samband med nära anhörigs sjukdom och liknande sorg. Mitt tips till dig som vill lära dig stänga tankarna, är att gå kursen Nålsögat. Läs mer om den genom att klicka på länken.

Utifrån min egen situation kommer jag att arbeta stenhårt med att må bättre. Jag lovar dig många härliga tips framöver. Följ bloggen så kommer du att få ta del av dem, eller prenumerera på mitt nyhetsbrev genom att fylla i din mailadress uppe i rutan till höger.

Välkommen!

Monica

Tur eller otur – en tänkvärd text från Lao Tzu-tiden (ca 500 fKr)

Denna har du säkert hört många gånger men den är så fin, tycker jag, att jag gärna berättar den igen.

Den gamle mannen levde utfattig i en liten by. Kungarna var avundsjuka på honom eftersom han ägde en vacker vit häst. Kejsaren erbjöd honom rikedom i utbyte mot hästen men mannen svarade:

– Den här hästen är inte bara en häst för mig. Det är en vän. Och man kan inte sälja en vän.

Hästen - trogen vän

Trots fattigdom sålde mannen aldrig hästen. En morgon var hästen försvunnen. Han fanns inte som vanligt i stallet. Hela byn samlades. Många kommenterade försvinnandet och en sa:

– Du måste vara en idiot! Alla har vi förstått att hästen en dag skulle bli stulen. Vilken olycka! Varför sålde du den inte?

Mannen svarade:

– Jag skulle inte kalla det en olycka. Hästen är inte i stallet. Det räcker att säga så. Allt annat är värdering. Om det är tur eller otur vet vi inte. Att hästen inte är i stallet är bara ett fragment, taget ur ett större sammanhang. Vem av oss vet vad som händer härnäst?

Människorna i byn gapskrattade. Nu hade de bevis för att gubben var tokig.

Efter två veckor kom hästen plötsligt tillbaka. Det visade sig att han således inte var stulen. Pållen hade tagit sig en tur ute i vildmarken. På väg tillbaka lockade han med sig ett dussin vildhästar.

Ännu en gång samlades folket i byn.

– Du har rätt, gamle man. Det var ingen olycka utan tur!

– Jag tycker inte vi kan kalla detta för tur, sa gubben. Det handlar bara om att min häst är tillbaka i stallet. Vem av oss vet om det är en lycka eller en olycka? Detta är ännu ett fragment ur ett större sammanhang. Hur dömer ni egentligen? Läser ni ett enda ord i en mening och recenserar därefter hela boken? Eller tar ni reda på mer fakta?

Människorna blängde i marken och svarade inte. Men de flesta tänkte inom sig att mannen hade helt fel. Att ha fått tolv vackra vildhästar var verkligen ingen olycka.

Gubbens son tränade nu vildhästarna som blev mer och mer disciplinerade för varje dag. Folket i byn höll ögonen på gubben och hans son. En vecka senare föll sonen av en av hästarna och bröt bägge benen. Folket i byn samlades igen och värderade situationen.

Brutet ben

– Du hade rätt igen, gamle man! Vildhästarna är en olycka. Din enda son har förlorat möjligheten att gå. Du är en gammal man och behöver hans hjälp. Stackars dig – du är fattigare än någonsin.

Den gamle mannen svarade:

– Ni har blivit helt besatta av dömande och värderande. Jag betackar mig. Min son har brutit sina ben. Ingen vet om det är tur eller otur. Livet visar sig i små fragment och det är allt vi ser.

Ett halvår senare blev landet indraget i ett stort krig. Alla unga män tvingades in i armén. Endast gubbens son blev kvar, eftersom han inte kunde strida i kriget med två brutna ben. Folket i byn grät och sörjde. Kriget skulle de sannolikt förlora och de flesta unga männen skulle aldrig komma tillbaka. De samlades hos den gamle mannen igen.

Krig - tur eller otur

– Du är kanske inte så tokig i alla fall. Nu hade du rätt igen. Din son må vara en krympling, men han är i alla fall hos dig. Så tursamt! Våra söner kommer förmodligen aldrig tillbaka. Gubben tittade på folkskaran och svarade:

– Ni fortsätter värdera och döma. Ingen av er vet med säkerhet. Varför tänker ni inte så här: Era söner har tvingats ut i kriget men min son är hemma och tillfrisknar. Endast Gud vet om det är tur eller otur. När ni bara ser på de små fragmenten blir era huvuden fulla av förutfattade meningar. När ni dömer en situation har ni slutat växa. Värdering är ett sätt att cementera tillvaron. Bestämda åsikter förstenar era omdömen. Att ständigt vara i ovisshet och växande är obekvämt för er. Faktum är att detta aldrig tar slut. Det är livet i sig. Ni går längs en väg. Där den slutar tar en annan vid. När en dörr stängs, öppnas en annan. Endast de som är modiga nog att inte bry sig kan vandra in i evigheten.

***

Visst är det så? Vi har så lätt för att döma och värdera. Jag själv inte minst. Men egentligen VET vi INTE. Själv har jag anhöriga som varit svårt sjuka hela året. Jag har definitivt upplevt att det är otur men jag vet inte.

Inför 2019 måste jag lära mig vara mer överseende. Öppna mina ögon och sinnen ännu mer.

Hur tänker du göra?

Varma hälsningar

Monica

Skapa mål för 2019

NLP-hjulet

2019 har inletts. Har du gjort reflektioner för 2018? Kommit fram till vad du vill förändra inför 2019?

Det har jag gjort. Kommit fram till vad som är viktigt. Att jag inte längre ska tänka på alla andra utan mig själv först. Om jag är stark, flödar det över till alla andra. Jag behöver inte göra allt som förväntas av mig. Det är viktigt att skapa rätt mål.

2018 har varit ett svart år med mycket sjukdom hos nära och kära. Givetvis har det även funnits lyckostunder. Stunder som jag sparat i hjärtat. Vilka stunder har du sparat?

Reflektion

Har du funderat över vilka mål du nått och vilket resultat det skapat?

Vill du få flera tips? Då är du välkommen till denna sida och den virtuella lanseringen av boken ”Över Mållinjen” där jag är en av författarna.

Ja tack, jag vill delta i den virtuella lanseringen av ”Över Mållinjen” på söndag den 13 januari kl 17-19.

Det har jag. Jag har kommit med i sex antologier under året, gett ut en egen fackbok (min 61a bok som jag är stolt över) – Handbok för textproduktion – och skapat två nya onlinekurser. En för planering och marknadsföring för dig som skriver, och en för dig som vill utvecklas med 30 personlighetstester. Jag har läst en del näringslära och gått många kurser i skönlitteraturens konst. Bland mina blivande romaner är två nästan färdigredigerade och två är skrivna i råmanus.

Vilka är dina mål för 2019?

Mina är framförallt att ge ut två romaner samt en antologi om Lycka. Jag behöver satsa på min kropp och själ. Något som jag redan påbörjat. Året kommer att innebära att jag rapporterar här på min blogg om de framsteg jag gör och tips för dig som vill uppnå liknande effekter.

För att skapa mål behöver du ett underlag. Här ser du NLPs Livshjul som jag gärna använder som stöd.

Gå igenom bit för bit och fundera över i vilka delar du behöver förändra/förbättra.

Jag behöver/vill satsa på följande:

 • Rekreation
 • Hälsa
 • Relationer
 • Personlig utveckling

Vad vill du satsa på?

Vill du ha fler tips? Då kan du välja något av nedanstående:

 • Köp boken ”FramgångsRIK & Lycklig” med steg-för-steg-instruktioner för du verkligen når din framgång och lycka
 • Köp boken ”Över Mållinjen” där jag tillsammans med 20 andra kvinnor berättar om hur vi har lyckats
 • Beställ onlinekursen ”Resan” som hjälper dig under ett antal veckor att starta ditt nya liv

Kontakta mig för mer information. Investeringskostnaden är nästan obefintlig just nu. Här når du mig (klicka på länken).

Lycka till!

Monica

 

 

Hur ser din balans i livet ut?

Att ha balans i livet innebär att du anstränger dig åt alla håll; arbete, familj, socialt umgänge, personligen och andligen. Det gäller att leva livet fullständigt och njuta av det. Att skapa balans i livet är som att bygga Eiffeltornet. Allt krävs för helheten.

Balans är som Eiffeltornet

Du måste komplettera alla delar och njuta fullständigt för att livet ska bli värdefullt. Undvik stress! Mycket stress går att styra bort, dock inte all. Stress i samband med sjukdom exempelvis kan vi inte undvika. Men du kan välja hur du tänker i samband med sjukdom.

Du kan satsa på att vara en god förälder, make/maka, vän, arbetskamrat eller chef, ha en bra utstrålning från håret till skorna, ha en friskare kropp, och framförallt ha ett friskt sinne. Du kan säkert förbättra dig inom alla områdena. Men börja med att välja de signifikanta områdena där det bäst behövs. Välj hur mycket tid du vill lägga på att må gott.

Skapa din målbild. Behöver du hjälp med den, har du några alternativ att utgå från.

Omslag Över Mållinjen   Boken FramgångsRIK o LyckligResan

 

 

 

 

 

 

Här ovan ser du tre val som kan hjälpa dig. Det är boken Över Mållinjen i vilken 20 kvinnor skrivit om hur de lyckats ta sig fram till målen. Jag är en av dessa kvinnor. Du har möjlighet att köpa boken FramgångsRIK & Lycklig som jag skrivit där du får ett komplett facit över hur du gör för att nå målen, minska stressen, strukturera livet och planera för att komma i hamn. Behöver du ytterligare hjälp, kan jag erbjuda dig onlinekursen Resan som du får köpa för extra förmånligt pris nu i början av året. Det är en sex veckors kurs där du lär dig plocka ut det viktiga i livet och uppnå det.

Vill du boka någon bok eller kursen, klicka på respektive länk nedan.

Över Mållinjen

FramgångsRIK & Lycklig

Resan (onlinekurs)

Arbetsdagen behöver inte vara från 9 till 5, där du lägger 8 timmar på arbetet. Det kan vara en blandning av arbete och fritid som attraherar just dig. Problemet behöver således inte vara arbetsdagen eller tiden som du tillbringar på jobb. Din fritid kan vara problemet. Kanske spenderar du mycket tid på TV-tittande, surfing på nätet, hobbies såsom golf eller liknande. Det är oftast konflikten mellan jobb och fritid som stökar till livet. Vet du exempelvis att över 8 miljoner amerikaner har dubbla jobb?

I en undersökning gjord i Toronto har man funnit att 66% av arbetande mödrar tillbringar mindre än 3,5 timme om dagen med sina barn. Papporna ännu mindre.

Arbetet bör aldrig påverka viktiga ting såsom sömn, relationer, hälsa, rekreation och familj. Om det gör det, är det ett tecken på att du saknar balans i livet.

Gör slag i saken! Fixa balansen i livet om den inte redan är perfekt.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

 

 

Vad orsakar kronisk inflammation?

Orsak kronisk inflammation

Kronisk inflammation är ett nytt problem

Hjärtsjukdomar och cancer är orsaker till sjukdom och död i vårt samhälle. Så har det inte alltid varit. Viktorianerna var till exempel relativt fria från dessa sjukdomar. Deras chanser till hälsa var bättre än våra, även utan moderna droger, kirurgi och diagnostik, något som vi har kommit att förlita oss på.

De första åren efter födseln var farliga, men de som nådde sin femte födelsedag hade en förväntad livslängd liknande vår egen. De dog inte av degenerativa sjukdomar utan däremot dog folk vid förlossning, bränder, trauman och infektioner som spreds av sjuka levnadsförhållanden och förorenade vattentillgångar.

Några utvecklade hjärtsjukdomar och cancer. Anledningen till att de var friskare var en diet rik på naturliga antiinflammatoriska föreningar som gav ett omfattande skydd mot kronisk inflammation.

Anledningen till dagens inflammatoriska problem beror på att vi inte bara konsumerar mycket lägre nivåer av naturliga antiinflammatoriska föreningar i våra kostvanor, utan också att vi utsätts för mycket högre nivåer av pro-inflammatoriska föreningar tack vare moderna matlagningsmetoder och förekomsten av tobak och miljöfoxiner.

Eftersom så många av oss lider av kronisk inflammation, är det inte konstigt att vävnadskadorna och de degenerativa sjukdomarna ökar när vi blir äldre. Det har endast litet att göra med åldrandet. Om vi äter en djupt antiinflammatorisk diet skulle vi må bättre.

5 huvud- och 3 sekundära orsaker

Det finns fem huvudsakliga och tre sekundära orsaker till den moderna epidemin av kronisk inflammation.

1. För mycket Omega 6, inte tillräckligt Omega 3

De viktigaste hormonerna som styr det inflammatoriska försvaret kallas eikosanoider. Kroppen använder fettsyror från maten vi äter för att skapa dessa.

Omega 6 fettsyror, som finns i fleromättade växtoljor som solros och majsolja, producerar eikosanoider som främjar inflammation.

Omega 3 fettsyror (från fet fisk) har motsatt effekt, vilket ger eicosanoider som minskar inflammation.

Historiskt åt vi en diet med ett förhållande omega 6 till omega 3 på mellan 1 till 1 och 2 till 1, vilket är ett hälsosamt förhållande. Balansen idag har blivit djupt ohälsosam. Vi konsumerar mat för högt i Omega 6 och alldeles för lågt i Omega 3. Kroppen är därför tvungen att använda för många Omega 6 fettsyror för att bygga celler, vävnader och hormoner – och balansen i kroppen blir pro-inflammatorisk. Förekomsten av Omega 6 och Omega 3 i dagens kost är att vårt intag av fet fisk, den enda signifikanta källan till Omega 3 som vi behöver, har fallerat, medan vårt intag av vegetabiliska oljor, som ger Omega 6, har ökat dramatiskt. Oljor som soja, palm och majsolja används ofta i matlagning och i livsmedel, eftersom de är billiga och välsmakande. Livsmedelsproducenter har inget lagligt krav att producera hälsosam mat.

För att göra saken värre, matas de flesta djur som är upptagna som livsmedel med mat med högt Omega 6-värde. Gräsätande djur har hälsosammare nivåer av Omega 3. Med bra matval och ett Omega 3-tillägg kan du rätta till balansen av ett lägre 6 till 3-förhållande som är antiinflammatoriskt och därför avsevärt hälsosammare.

2. Inte tillräckligt med frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är viktiga eftersom de innehåller bland annat flavonoider. Dessa utövar kraftiga antiinflammatoriska effekter i kroppen. Flavonoider blockerar de enzymer som driver inflammation. Dessa inkluderar COX-1 och COX-2, samma enzymer som riktas mot många antiinflammatoriska läkemedel. De blockerar också ett andra par pro-inflammatoriska enzymer som heter LIPOX-5 och LIPOX-8. Kanske ännu mer kritiskt blockerar de en tredje grupp av pro-inflammatoriska och starkt destruktiva enzymer som kallas matrismetallo-proteaser (MMP). Denna trevägsblockeringsåtgärd utövar en mer grundläggande skyddande effekt än något farmaceutiskt läkemedel eftersom MMPs är direkt ansvariga för vävnadsskadorna som förvandlar kronisk inflammation till öppen sjukdom.

Tyvärr äter vi inte tillräckligt med frukt och grönsaker. The American Cancer Institute rekommenderar att vi äter nio portioner om dagen – men vi klara i genomsnitt endast tre. Utan tillräckligt med frukt och grönsaker är de kritiskt viktiga enzymblockande flavonoiderna inte närvarande i våra kroppar i tillräckliga mängder. Tillsammans med det övergripande Omega 6 till 3-förhållandet skapar detta förutsättningarna för det perfekta inflammatoriska problemet.

3. Pro-inflammatoriska tillagningsmetoder

När livsmedel som innehåller proteiner kokas vid höga temperaturer binder proteinet med glukos eller andra sockerarter för att producera föreningar som kallas Advanced Glycation End Products eller AGEs. Många livsmedel blir brunfärgade  vid höga temperaturer och denna missfärgning är ett tecken på AGE-produktion.

Den mest kända AGE-föreningen är akrylamid, som bildas när stärkelsen i livsmedel kokas vid höga temperaturer. Akrylamid har hittats i chips, pommes frites, toast och liknande livsmedel. Oroväckande har akrylamid klassificerats som cancerframkallande hos människor.

Jag får här ett mycket dåligt samvete eftersom jag älskar chips och liknande produkter. För att sluta med dessa goda saker, fick jag för ca två år sedan hypnos och har därefter kunnat motstå chips. Som den ”chipsoman” jag är, gick det inte utan hypnos. Men med hjälp av hypnosen fick jag äckelkänslor för feta chips. Det enda jag idag unnar mig är liknande godis gjort av majs, typ ostbågar och liknande.

Åldrandet kan ökas i kroppen när glukosnivåerna är för höga, vilket händer vid diabetes. I ett icke-diabetisk tillstånd binder enzymerna glukosmolekylerna till proteiner som bildar glykoproteiner som är nödvändiga för normal kroppsfunktion. Men när blodsockernivån är för hög kan glukos binda till proteiner i kroppen genom icke-enzymatisk verkan. Detta driver bildandet av AGE och leder därmed till inflammation – vilket förklarar varför diabetiker lider av överdriven inflammation, ökad risk för allvarlig sjukdom och påskyndat åldrande.

Åldrandet stimulerar inflammationen. Bindningen av glukos till proteiner orsakar tvärbindning mellan proteiner, och länkar ihop dem på ett slumpmässigt och dysfunktionellt sätt. Detta uppträder genom att huden åldras med rynkor och minskad elasticitet. Invärtes får vi sjukdomar som grå starr, högt blodtryck, blodproppar och njurskador.

När fetter och oljor värms till höga temperaturer skapas ALEs (Advanced Lipoxidation End Products). Dessa är skadliga och mycket pro-inflammatoriska. Livsmedel som innehåller höga halter av både AGE och ALE är:

 • stekt och grillat kött och fjäderfä
 • djupfryst fisk
 • kaffe och coca cola
 • sojasås och balsamin-produkter
 • rökt mat

Kort sagt, snabbmat och till och med värmetorkad mjölk som används till spädbarn.

Men låt oss nu inte bli puritaner. Målet är balans. Mat utan hög fetthalt, högt socker och ett liv utan enstaka efterrätter, kakor, chips eller mellanmål skulle vara mindre roligt. Om du medvetet balanserar dessa livsmedel med antiinflammatoriska livsmedel och näringsämnen, kan du njuta utan skada.

4. Att bli äldre

Nivån av könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron faller när vi åldras och lägre hormonnivåer är inblandade i åldersrelaterad inflammation. Symtom på kronisk inflammation blir tydligare under och efter klimakteriet hos kvinnor och hos män, eftersom testosteronnivåerna minskar.

Kronisk inflammation har citerats som en orsak till sarkopi, muskelförlusten som uppstår vid åldrande. För båda könen accelererar tendensen till ökad inflammation vanligtvis efter ca 45-50. För att göra saken värre finns det bevis för att vårt immunförsvar kan bli mindre effektivt vid kontroll av inflammation när vi blir äldre.

Du kan inte stoppa åldrandet, men det finns överväldigande bevis på att du kan sakta ner åldrandet genom att minska eller förebygga skador som orsakas av kronisk inflammation.

5. Att vara överviktig

Övervikt och fetma är viktiga orsaker till kronisk inflammation. Detta beror på att överskott av fett utsöndrar proinflammatoriska föreningar. Det är lika farligt med äppelformad fetma (fett runt magen) som med päronformad fetma (fett runt höfterna). Fett runt höfterna, låren och botten utsöndrar proteiner som leder till inflammation och insulinresistens.

I ett samhälle där nästan 30% av befolkningen är fet och 62% är officiellt överviktiga, har fettets inflammatoriska roll blivit en viktig orsak till ohälsosam och ökat åldrande. Våra expanderande midjelinjer är kopplade till höga intag av proinflammatoriska, bearbetade livsmedel som har höga sockerarter och Omega 6-fetter, och till vår allmänt låga nivå av fysisk aktivitet, som i sig är proinflammatorisk.

Eftersom överflödigt fett är pro-inflammatoriskt och kronisk inflammation är en faktor i hjärtsjukdomar som stroke, diabetes, Alzheimers och ett antal cancerformer, är det knappast förvånande att övervikt är en riskfaktor för alla dessa sjukdomar.

6. Rökning och förorening

Exponering för luftföroreningar kan utlösa oxidativ skada och kronisk inflammation. Rökning är en ledande orsak till sjukdom, ökat åldrande och död, och stadsbor som utsätts för höga nivåer av dieselutsläppspartiklar är också i fara. Exponering för vissa bekämpningsmedel kan också utlösa inflammation.

7. Överflödiga fria radikaler

De flesta har hört att fria radikaler kan skada din hälsa. Det är faktiskt bara ett överskott av fria radikaler som är skadligt. Någon nivå av friradikalverkan är normal och en nödvändig del av immunsvaret mot patogener som bakterier och virus. Men överskott av fri radikal verkan kan faktiskt orsaka skador på celler och så småningom stora hälsoproblem.

Fria radikaler är små partiklar som bildas under miljarder kemiska processer som äger rum i människokroppen. Vi är gjorda av molekyler som i sin tur består av atomer, och både molekyler och atomer har elektroner som omger dem.

Elektroner är i allmänhet parade, men under vissa reaktioner kan en elektron bli lossad. Den återstående atomen (eller molekylen) blir nu en instabil ”fri radikal”. För att bli stabil måste fria radikalen fånga en elektron från en annan molekyl, men då blir den andra molekylen en fri radikal. En kedjereaktion av molekyler som avlägsnar elektroner från varandra. Processen av friradikalbildning kallas oxidativ skada, eftersom syremolekyler är involverade. När ett skuren äpple blir brunt är ett känt exempel på oxidativ / friradikalskada.

Överdriven friradikal / oxidativ skada på vävnaderna bidrar till åldersrelaterade sjukdomar från hjärtsjukdomar till cancer. Det finns ett antal kända faktorer som ökar nivåerna av fria radikaler i våra kroppar, vilket inkluderar rökning, strålningsexponering (till exempel ultraviolett, röntgen och allt radioaktivt ljus) och inflammation. När celler skadas av inflammation producerar de giftiga föreningar som utlöser frisättningen av överskott av fria radikaler. Den resulterande oxidativa stressen skadar ytterligare dessa celler, och denna process frigör en andra våg av inflammatoriska föreningar. Denna onda cirkel driver både sjukdomen och åldringsprocessen, såvida inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantskydd finns på plats.

För några år sedan förklarade centrumet för miljö- och hälsovetenskap i Australien att: ”Bevis ackumuleras att de flesta av degenerativa sjukdomar som drabbar mänskligheten har sitt ursprung i skadliga fria radikalaktioner. Dessa sjukdomar innefattar ateroskleros, cancer, inflammatorisk ledsjukdom, astma, diabetes, senil demens och degenerativ ögonsjukdom. Processen med biologisk åldring kan också ha en friradikalbas.

Därför finns det ett växande konsensus bland forskare och kliniker som för att en livsstil ska vara fullständigt sjukdomspreventiv och hälsoskyddande bör inkludera livsmedel och kosttillskott med hög antiinflammatorisk och hög antioxidantkapacitet. Det här är mindre komplicerat än det låter, eftersom antiinflammatoriska och antioxiderande livsmedel ofta är samma mat.

8. Genetiska influenser

All sjukdom och åldersrelaterade sjukdomar orsakas inte uteslutande av livsstil och kostfaktorer. Genetiskt arv kan vara en bidragande faktor, och en avgörande faktor i enskilda sjukdomar. Starka genetiska riskfaktorer har också blivit involverade i cirka 5-8% av fallen av hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers och andra sjukdomar. Men för de flesta av oss är vårt öde inte skrivet i vår genetiska kod. Vårt genetiska arv kan göra oss mer eller mindre mottagliga för livsstil och kostpåverkan. Men du kan kontrollera detta.

Forskare som Federico Licastro och andra från University of Bologna anger att ”Alzheimers sjukdom, ateroskleros, diabetes och till och med sarkopi (muskelmassa) och cancer, för att bara nämna några, har en viktig inflammatorisk komponent, även om sjukdomsprogression verkar också beroende av individernas genetiska bakgrund.

Med andra ord är vissa gentyper mer mottagliga för åldersrelaterad sjukdom. Men samma forskare drar slutsatsen att ”kontroll av inflammatorisk status kan ge bättre chans till framgångsrikt åldrande.”

Att upprätta en antiinflammatorisk livsstil är en prioritet om du vill förbättra din hälsa. Det är dags för en omfattande antiinflammatorisk och antioxidantlösning.

Vill du veta mer, fortsätt läsa min blogg.

Monica

 

Gott slut och gott nytt år!

Gott slut

Idag avslutas år 2018. För mig har det varit ett mardrömsår men ändå har jag hunnit med en massa saker. En hastig sammanräkning innebär att jag kan se några riktigt stora genombrott för egen del. Hur har du gått i mål?

Om vi tittar på jobbet, kan jag konstatera följande resultat. Så förutom att tomten kom, som vanligt, har jag lyckats uppnå mina mål för året.

Tomten kom

Onlinekurser

Jag har skapat två nya onlinekurser under året. En för de som skriver. Den heter ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Under 20 veckor får du alla de tips du behöver för att planera ditt skrivande och din marknadsföring samt även massor med skrivartips.

Sedan valde jag att meddela Försvarshögskolan för vilka jag kört ledarskapsutbildningar de senaste åren, som certifierad, att jag inte längre ville förnya mitt certifikat. Eftersom jag trappar ner verksamheten och planerar för min kommande pension, anser jag att det blir för dyrbart att lägga över femtiotusen på kurser och resor/uppehåll, vilket är kostnaden för att förnya certifikatet. I stället byggde jag en onlinekurs ”Utveckla dig själv och dina karaktärer med hjälp av personlighetstester”. Den riktade jag till alla som ville utvecklas och även de som skriver kan använda den för att skapa trovärdiga karaktärer. Under 12 veckor får du tillgång till 30 fantastiska tester som uppvisar vem du är och förklarar för dig varför du beter dig så som du gör.

Klicka på länkarna ifall du vill läsa mer om kurserna och boka dig inför nästa år. Du väljer själv när du vill starta.

Böcker

Jag har deltagit i sex antologier under året (om man räknar boken Jul igen som utkom i december 2017). Det innebär att jag skrivit fantasi eller fakta för att få delta tillsammans med andra författare i fina böcker. Här kan du se dem:

6 antologier

Förutom antologierna, där en av dem är en diktbok för barn, har jag även gett ut min egen fackbok ”Handbok för textproduktion”. Den kan du läsa mer om genom att klicka på länken.

Jag är nöjd med min produktion för året.

Den sista boken, som hade release den 21 december, är ”Över Mållinjen”. Vi kommer att ha en virtuell presentation och släpp av den i januari och du är välkommen att delta – om du vill.

Här kan du lyssna på en av de poddar i vilken de berättar mer om boken:

Podd om boken ”Över Mållinjen”

Missa inte det virtuella lanseringspartyt den 13 januari.

Då får du tips om varför du kanske inte alltid fullföljer mål, att du måste identifiera dina rädslor så att du inte skapar hinder. Lär dig fira de små vardagsmålen!

Här kan du se vad förlaget Ariton skrivit i pressreleasen om boken.

Över mållinjen: 20 kvinnor berättar hur

Omslag Över Mållinjen

Hur tar du dig dit du vill? Har du svårt att nå ända fram till mållinjen? Och över den?

Vare sig du drömmer om att få ordning på din ekonomi, hitta ett nytt boende, skapa en ny karriär eller vill övervinna hinder så är det inte alltid att bara bestämma sig. För dig som vill få tankeväckande och inspirerande tips har vi skapat denna bok som bland annat tar upp: Att skriva mentalt kontrakt med dig själv, drömma sanndrömmar och inte låta ett nej stoppa dig. Att våga misslyckas, göra fel, gå sönder och komma igen. Att låta saker och ting ta tid, att ta ett steg i taget och våga realisera din potential.

Låt dig inspireras av 20 kvinnor som uppnått sina mål!

Kvinnorna är:

Achillea Dahl, Agneta Orlå, Annika McClintock, Carina Hammarsten, Carolina Vahlstedt, Charlotte Ahlberg, Eleonore Hammare, Elisabeth Jönsson, Fanny Lundgren, Lisa Valtersson, Malin Inger, Malin Lundskog, Marie-Louise Kanon, Monica Ivesköld, Nina Jansdotter, Petronella Simonsbacka, Sabina Renck, Sarah Larsson, Susanne Hydén och Ylva Wegler.

Vill du köpa boken till rabatterat pris? Kontakta mig. Jag har några exemplar att erbjuda dig.

Gott slut och gott nytt år

Önskar

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Den inflammatoriska åldern

God fortsättning på julen! Jag tänkte inleda kommande bloggande med några lärofyllda tips till hur vi kan må bättre. Idag kommer det första.

Påverka åldrandet

Jag har läst en mycket intressant rapport som jag här tar mig friheten att översätta i några utvalda delar. Som reumatiker har jag varit utsatt under många år. 2006 fick jag diagnosen.

Den farmaceutiska modellen dominerar vården. När symtomen på en icke-överförbar degenerativ sjukdom uppstår, rekommenderar läkare i allmänhet ett läkemedel eller droger. Själv gick jag på cellgifter under tre års tid, innan jag upptäckte alternativa metoder.

De flesta droger behandlar symtomen i stället för orsakerna till sjukdomen och när symptomen uppstår har sjukdomen redan avancerat. De åldersrelaterade sjukdomarna såsom cancer, artrit och reumatism, hjärtsjukdomar, diabetes och Alzheimers, utvecklas under flera år innan de börjar orsaka smärta eller funktionsnedsättning.

Långt tidigare borde botande ingrepp vara möjligt – helt utan droger.

Vetenskapen vet att de flesta av ovanstående sjukdomar drivs av kronisk inflammation. Vi vet också att kronisk inflammation till stor del beror på näringsmässiga och livsstilsval som kan ändras ganska enkelt.

Meddelandet är enkelt: Om du vidtar åtgärder mot kronisk inflammation, tar du ett viktigt steg mot att leva längre och mer hälsosamt. Åtgärderna är enkla. Positiva förändringar träder i kraft och kan mätas inom några veckor.

Kronisk inflammation

Takten med vilken vi åldras, kallad biologiskt åldrande, är inom din egen kontroll.

Att ta kontroll över din biologiska ålder betyder att du inte bara ser ut och känner dig yngre. Du kommer också att minska risken för att utveckla degenerativa sjukdomar och öka dina utsikter för en hälsosam ålderdom.

Åldrande anses som en ackumulering av skador på kroppens celler och vävnader. Om dina symtom beror på ”slitage”, kan medicin inte förväntas göra mer än att hantera symtomen. Nuvarande forskning visar att nästan alla åldersrelaterade sjukdomar – från minskande mentala krafter till kranskärlssjukdom, cancer, högt blodtryck, artrit och reumatism, diabetes och stroke – har lite att göra med åldrande i sig. De drivs av kronisk inflammation som går att förhindra. Kronisk betyder kontinuerlig och obemärkt till dess att inflammationen har orsakat så mycket vävnadskada att sjukdomssymptom uppstår.

Tillhör du någon av nedanstående grupper:

 • Över 50 år
 • Överviktig
 • Använder dig av någon form av diet
 • Rökare eller utsatt för luftföroreningar
 • Konsumerar socker, kakor, godis, djupfryst mat och /eller snabbmat
 • Har fått diagnos på långvarig sjukdom baserad på inflammation

Om du svarar ja på något av ovanstående har du troligen en nivå av kronisk inflammation i kroppen. Den bör omgående minskas för att skydda din långsiktiga hälsa. Akut inflammation kan nämligen vara en positiv och en helande reaktion. All inflammation behöver inte vara dålig. Akut inflammation är vanligtvis positiv: Din hud kan exempelvis bli varm vid en operation, om du skär dig eller blir insektsbiten. Akut inflammation är ett kortvarigt skyddande immunsvar som slås på för att motverka skada. Det är generellt ett produktivt svar och symptomen är kortlivade. När det akuta inflammatoriska svaret har neutraliserat hotet frigörs kraftfulla antiinflammatoriska föreningar för att tillåta läkningsprocesser att ta över.

Men ibland är det akuta inflammatoriska svaret otillräckligt. Därför fortsätter inflammationen, matad av dåliga livsmedelsval, exponering av miljöpartiklar eller tobaksvanor osv. Detta kan resultera i kronisk inflammation.

Jag förstår och är medveten om att jag drabbats av detta. Har du också drabbats?

Kronisk inflammation förstör vävnad

Kronisk inflammation skadar vävnader i kroppen: i hjärtat, hjärnan, lederna, tarmarna, prostatan, lungorna och huden samt eventuellt andra organ. Denna gradvisa process av vävnadsförstörelse är huvudorsak till nästan alla åldersrelaterade sjukdomar. Du bör vidta åtgärder för att minska kronisk inflammation om du vill minska risken för degenerativa sjukdomar och maximera chanserna för långvarig hälsa. Lyckligtvis går det att effektivt minska dina inflammationsnivåer. Jag återkommer i nästa blogginlägg om detta.

Vid pennan

Monica

 

 

Lucka 24 – God Jul med utlottning

Jenny Nyströms julkortIdag önskar jag dig en riktigt GOD JUL och hoppas att din julafton blir oförglömlig.

Vem minns inte barndomens jular (på gott och ont) med Jenny Nyströms julkort exempelvis?

I Spanien i oktober började de julskyltningen i en av mina favoritaffärer. Detta var vad jag såg och upplevde. Julgranarna i skylten var som tagna ur en chokladkartong. Kanske inte juliga i vår bemärkelse men annorlunda.

Detaljerna är fantastiska.

Julgranar från Spanien

Granarna är söta som sockervadd och alla går i pastellfärger. Men i ett av fönstren hittade jag även tomtar och julstjärnor.

Julpynt från Spanien

Och i affärscentrat fanns det åtskilligt att titta på. Här ser du några julrenar som både sjöng och dansade på piazzan utanför den stora mataffären.

God Jul önskar Monica

Nu tar jag några dagars semester. Till nyår kommer jag tillbaka med härliga nyårsrabatter på mina böcker och då berättar jag om mitt års succé vad gäller skrivandet.

Utlottning av boken

Avslutningsvis lottar jag ut ett exemplar av min bok FramgångsRIK & Lycklig. Skriv en rad till mig och motivera varför just du ska vinna boken som ger dig facit på hur du kan lyckas i livet, strukturera upp din administration och skapa en hållbar planering för 2019. Du skickar in din motivering till mig via mail – klicka här.
Skriv i rubriken i mailet: Utlottning.

GOD JUL!

Vi ses i mellandagarna

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Lucka 23 – Lille julaftonstips på filmer

Idag dag före dan, tänkte jag tipsa om några trevliga filmer som jag rekommenderar så här i juletider.

Första filmen är Mowgli, andra är Laxfiske i Gemen, serien ”Call the midwife” eller som den heter på svenska ”Barnmorskorna i East End”, och slutligen filmen The Greatest Showman.

I slutet av mitt inlägg passar jag även på att lägga ut länkarna till alla de onlinekurser med massor med videofilmer som du kan köpa nu till extra julklappstips med upp till 30% rabatt. Gäller fram till nyår.

Filmen Mowgli

Detta är Mowgli:
Panterns svarta nos. Han luktade på en brun sko bland allt det gröna. En bedårande varg med ledsna ögon syntes. Pantern nosade på ett barn alldeles ensam i djungeln. Barnet klappade i händerna och pantern sa:

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Ett människobarn!

Pojken växte upp och red på pantern i full galopp genom djungeln, ut på klippavsatser som fick magen i gungning, genom vattenfall som strilade och blötte. Apor stack fram huvudetna bakom gigantiska grodblad, tog tag i pojken, hissade upp honom på plattåerna och anföll honom. Bakgrunden var som en tavla med stora spöklika träd, liljeväxter och massor med orange och röda blommor, en del påminde om julkaktusen på köksbordet, andra om höstaster. Trädstammar hade fallit ner och hindrade framfarten. De låg utplacerade på de obefintliga stigarna som djuren använde framförallt för att komma undan tigern som ständigt var blodtörstig. Djupa dalar och höga berg där dimman låg som snötäcken och dolde människobyn längst ner i dalen. Pojken lärde sig klättra i träd och hoppade från gren till gren med hjälp av den militanta björnen.

Filmen Laxfiske i Gemen

En underbar och annorlunda film med duktiga skådespelare. Jag rekommenderar varmt filmen. Här kan du se trailern och lite av innehållet.

TV-serien ”Call the midwifes” / Barnmorskorna i East End

Jag kan aldrig se mig mätt på denna fina serie som ständigt får mig att må gott. Oavsett hur tufft människorna har det i femtiotalets England finns där alltid något som får lyckan att le.

Här får du en liten försmak av tv-serien:

Filmen The Greatest Showman

Slutligen rekommenderar jag denna fina film. Berättelsen om hur den första cirkusen kom till. En underbar film med många överraskningar.

Onlinekurser att ge dig själv i julklapp

Boka nu, bestäm när du vill starta. Här får du julklappstipsen till dig själv.

Kanonerbjudanden fram till nyår. GOD JUL från mig!

 1. Resan
 2. Framgångsrik och effektivitet – Bli rik i tid och pengar
 3. Livet på en pinne
 4. Skapa en hållbar struktur
 5. Skapa en hållbar planering
 6. Planera ditt skrivande
 7. Powerpoint
 8. Word
 9. Excel
 10. Outlook
 11. Skapa en professionell websida och blogg
 12. Layout / Design / Formgivning
 13. Nå ut i sociala medier
 14. Öka eller dubbla din försäljning
 15. Stressa ner med Nålsögat
 16. Mentala vitaminkickar med Qigong
 17. Personlighetstesterna som utvecklar dig Målarkurs

GOD JUL

önskar

Monica
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed