Currently viewing the category: "Personligt"

Animering om antologin Lyckliga tider

Nu närmar det sig. Imorgon går texterna iväg till förlaget. Vill du veta mer om oss (vem är vi – 20 författare) och om de 26 novellerna som ingår i antologin, titta på filmen.

Jag hoppas innerligt att denna lilla animerade film kan inspirera dig att vilja delta vid vår virtuella lansering. Tiden för detta, återkommer jag till, så snart jag vet när vi kan förvänta leverans av böckerna. Men platsen kan jag berätta om redan nu. Det blir i en grupp på Facebook i vilken vi kommer att synas och höras. Adressen dit kommer med inbjudan till engagemanget. Håll ögonen öppna!

Kanske blir det även lanseringar på annat håll.

Det är mycket spännande att få vara utgivare till en antologi. Första gången för min del. Däremot har jag själv deltagit i 7 antologier tidigare. Detta är den 8e och till julen kommer jag även att vara med i den 9e antologin – Jul igen.

Den här underbara boken blir perfekt för hängmattan. Det är åtminstone jag övertygad om.

Antologin är perfekt för lata dagar

Håll ögonen öppna!
Snart berättar jag mer.
Varma hälsningar

Monica

 

 

 

 

Vad skapar lycka?

1 A Omslaget i mall version med ISBN ändrad 3De flesta människor kan inte svara på frågan. Jag har studerat och funderat, reflekterat och letat information. Något intressant har jag hittat som jag vill dela med mig av. Speciellt nu i samband med att jag ger ut boken ”Lyckliga tider” med 20 författare. Alla tolkar lycka på sitt sätt. Läs varje novell och få en ny upplevelse.

Jag hittade för några år sedan två kända personer som hade skrivit om lycka; Adam Leipzig och Oprah Winfred.

Adam Leipzig är VD för Entertainment Media Partners, en amerikansk film- och teaterproducent, filmföreståndare och författare.  Tidigare var han chef för Disney’s produktion och även ordförande för National Geographic Films. Här kan du se en liten film där Adam Leipzig talar om självförtroende.

Oprah Winfrey är en amerikansk mediekonsult, skådespelerska, talkshow-värd, författare och tv-producent. Hennes TV-show var det högst rankade tv-programmet av sitt slag i historien. Hon var den rikaste afroamerikanen från 1900-talet och Nordamerikas första svarta multimillionär. Ibland rankas hon som den mest inflytelserika kvinnan i världen.  Hon föddes i fattigdom i Mississippi av en tonårsmor.  Själv blev hon gravid vid 14-års ålder. Sonen föddes för tidigt och dog i spädbarnsdöd. 19 år gammal var hon ett co-ankare för de lokala kvällsnyheterna. Här ger Oprah Winfrey dig sitt bästa råd:

Så många kloka råd. Tack för dem! Dessa vill jag gärna vidarebefordra till dig.

Det finns också en del vetenskapliga studier knutna till frågan.

Enligt Adam Leipzig tar det fem (5) minuter att lära sig skapa lycka.

Oprah Winfrey skrev på sin blogg att hon alltid ställer följande frågor till personer som hon möter:

 1. ”What do you really want in your life? (Vad exakt önskar du dig I livet?) och
 2. “Where are you on the path towards what you really want?” (Var är du på vägen mot vad du verkligen vill uppnå?)

Intressanta frågor. Själv skulle jag besvara dem så här:

 1. Jag vill uppleva lycka! DET vill jag ha i livet och jag vill ha det NU.
 2. Under många år upplevde jag lycka och gör det fortfarande men i mindre portioner. Jag är där jag vill vara i min framgång.

Definierat på vad vetenskapen säger om lycka, kan jag berätta att jag har uppnått lycka. Det är inte så att jag är jublande lycklig varje dag. Små saker kan få mig att känna ett lyckorus, som att läsa en bra bok exempelvis, eller umgås med nära och kära. Men mitt liv – just nu – består mest av kaos. Jag har definitivt under åren uppnått mycket av det som jag önskat mig. Tyvärr råder vi inte över allt och då gäller det att inte fastna i det destruktiva. Många dagar upplever jag numera som ”hela havet stormar”. Det senaste året har jag definitivt upplevt ett stort kaos. Trots detta kaos, kan jag stundtals känna mig lycklig.

Oprah Winfrey skriver om att det handlar om att kontrollera våra tankar. Jag kan berätta att jag, sedan många år tillbaka, har fått chansen att utbilda människor i konsten att stänga tankarna och därmed minimera eller eliminera stressen och oron. Dessa båda ting är definitivt förenliga med varandra: Tankar och lycka (som är en känsla). I KBT (kognitiv beteende terapi) ingår tankar, känslor och handlingar. Det ena leder till det andra, så att säga. Metoden att stänga tankar (som jag döpt till Nålsögat) är unik i Sverige. Den kommer från Kina. Jag har en mentor som byggt ett medicinfritt sjukhus där och som forskat kring detta i många år.

Lycka handlar om personlig utveckling

Oprah Winfrey skriver att hon ofta hör människor säga (fritt översatt):

”Vet du, jag har alltid gjort allt det som förväntades av mig. Jag har gått i skolan, tagit studenten, ibland även tagit större examen. Jag har arbetat och slitit. Och vet du vad? Jag tror att det borde finnas något mer.”

Jag håller med. Under mer än 30 år har jag utbildat människor, framförallt i effektivitet och personlig utveckling. En del av min lycka kommer från att jag har fokuserat på alla dessa fantastiska människor som jag fått äran att hjälpa utvecklas. Deras framgång och framsteg är min lycka. Så är det! Lycka är att fokusera på någon annan – inte dig själv! Framgång skapar inte lycka, men lycka skapar framgång. Fundera över VAD det är som skapar din lycka?

Många människor har inte funderat. En del klagar. Andra tiger och lider. Få har hittat svaret inom sig.

Lycka är inget du tänker – Lycka är något du känner. Tankar skapar sällan lyckliga känslor. Har du någon gång tänkt exempelvis:
– Vad bra att jag idag har hunnit med allt detta och nu känner jag en enorm lycka?

Nej, det tror jag inte att du har gjort. Jag tror att du oftast tänker:
– Usch, jag hann inte med detta idag heller ….

Har jag rätt? Kan det vara så att du tänker negativa tankar? Skapar dessa tankar förutsättning för lycka? Nej, lycka är något du känner – inte tänker. Så hur ska du göra? Vad behöver du fokusera på för att uppleva lyckan? Jag lovar återkomma och berätta mer om hur du kan skapa din lycka!

Håll utkik efter novellantologin med dess 26 noveller som alla berättar om lycka i olika former. Kanske får den dig att känna mer lycka i ditt liv, mer tacksamhet och mer närhet. Vem vet? Var med på vårt virtuella boksläpp. Jag återkommer om tid och datum.

Varma hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (som ingår i Resultat Direkt)

Vilka böcker har betytt mest för dig, ditt skrivande och din utveckling?

På 80-talet då jag började skriva facklitteratur kom jag i kontakt med en otrolig bok. Än idag vet jag inte vem som skrev den eller vilket förlag som gav ut den. Men det var en bok om något IT-program. Den var gjord som en bilderbok för barn och beskrev detaljerat hur läsaren skulle göra vid varje funktion i programmet. Boken satte avtryck på mig för livet.

När jag sedan började ge ut böcker inom motsvarande ämne – IT – var de fulla av bilder. Detta är något som jag fortsatt med genom åren.

En annan bok, eller rättare en hel serie, som betytt otroligt mycket för både mitt skrivande och min undervisning för layout under åren, är Åke Hallbergs böcker. Jag har dem fortfarande på hyllan. Här ser du några av dem.

Åke Hallberg

Jag gick många utbildningar för Åke Hallberg. Tyvärr gick han bort 2016 efter en tids sjukdom. Han var bokförläggare, grafiker, och vi satt båda på 80-talet som remissinstans till SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige – som de hette förr). Numera heter de Swedish Standards Institute. Den gången gällde det tabulatorinställningen när vi skriver, dvs var tabulatorerna skulle vara. De är idag på samma ställe, nämligen på 1,25 cm bredd (baserat på en halv tum).

Slutligen en annan bok som betytt massor för mig, framförallt i mitt arbete med att utveckla människor och min roll som handledare för ledarskaps- och gruppdynamiska utbildningar, är ”Psyko Geometri” av professor Susan Dellinger. Hon och hennes geometriska figurer startade mitt intresse avseende olika personligheter.

Kimselius och TollströmNär det gäller själva skrivandet, har jag läst de flesta böcker som finns på marknaden i ämnet. Några av de absolut bästa är Kim Kimselius bok ”Att hitta glädje i skrivandet” och Catrine Tollströms ”Fängsla dina läsare”.

 

Läs mina recensioner här:

Hitta glädje i skrivandet

Fängsla dina läsare

 

Mina böcker
Idag har jag skrivit 61 fackböcker, 1 barnbok, 7 antologier och nu är en serie romaner på väg ut.

Här kan du se mina tre senaste böcker på Författare.se.

Och här har du en bild på samtliga av mina utkomna böcker under de senaste åren, där jag deltagit i sex antologier.

Vilka böcker har betytt mest för dig, ditt skrivande och din utveckling?

Kommentera!

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

 

 

 

 

Hur blir du framgångsrik?

Det spelar ingen roll inom vilket område du vill bli framgångsrik. Allt handlar egentligen om frågor och svar. Var noga med att välja att svara när du är i toppform. Mår du dåligt, kommer svaren också att bli oanvändbara. Låt oss börja med en av de viktigaste frågorna.

Skapa framgnåg

 

Vad har alla framgångsrika personer gemensamt?

Jag tror att de ställer frågor, ofta, mycket och hela tiden.

Låt oss säga att du vill bli framgångsrik författare. Då behöver du ställa dig frågor som gör att du kan skriva romanen eller fackboken. Det är frågorna som leder till svaren. Några av de mest berömda författarna gör så, vet jag. De skriver ner ett hundratal frågor som de sedan använder för att skriva boken.

Men det är viktigt HUR du ställer frågorna. Att fråga varför vissa människor fungerar dåligt tillsammans är ointressant. Men om du i stället frågar: Hur kan vi få människor att ha roligt tillsammans även om de har olikheter? Vill du veta svaret på frågan? Då kan du läsa min bloggserie om Självledarskapet. Där får du många svar på vilka ingredienser som finns i relationen med andra.

Börja därför med att ställa dig frågan:

Vilka är de bästa frågorna för att göra mig framgångsrik i det jag gör just nu eller vill göra?

Invänta tillfälle när du mår gott och svara då på frågan. Välj inte tillfälle när du är stressad eller under press. Då går nämligen tankarna igång. Tankar som ofta är baserade på frustration. Vänta tills du mår gott, då går i stället dina känslor igång, känslor som leder dig till insikt om vad som får dig att må ännu bättre.

Jag har frågat många var de får sina kreativa idéer ifrån eller var de planerar. Svaren är ofta följande:

 • I duschen
 • På väg att somna
 • Ute och promenerar
 • När jag slappnar av

Låt idéerna blomma

Ta tacksamt emot dina kreativa idéer, men glöm inte skriva upp dem omgående. De är ofta flyktiga. Och när du planerar, gör det vid skrivbordet med elektronisk kalender framför dig. Annars kommer det inte att funka. Jag VET efter att ha utbildat tusentals människor inom detta.

Vilka frågor får dig att studsa upp ur sängen på morgonen?

En av mina frågor som gör att jag glädjestrålande sätter igång och jobbar är ofta baserad på någon idé om mitt skrivande eller skapande.

Vilka frågor kan du använda för att förändra din verksamhet, din produktion/ditt skrivande? Vad ska du ställa för fråga för att leva din dröm utifrån de resurser som livet gett dig? Vissa saker kan vi inte påverka, framförallt sjukdom. Men vi kan ändå leva ett gott liv – om vi bara väljer att ställa rätt frågor. Hur kan du visa nära och kära att du älskar dem just idag? Vilka frågor skapar energi inom dig och kanske därmed förbättrad hälsa? Hur kan de frågor du ställer ge dig förutsättningar för framgång?

Skriv ner ett hundratal frågor inom allt som du vill förbättra och förverkliga. Lägg sedan undan frågorna. Ta fram dem igen en dag då du tycker att du känner dig glad och förväntansfull, kanske lycklig. Svara på frågorna. Skriv ner och planera in svaren till fysiska delar i din kalender och sätt igång – förverkliga dig själv!

Själv har jag precis – i skrivande stund – fått reda på att mitt liv aldrig mer blir så som jag tänkt. Jag kan välja att deppa ner mig. Eller kan jag välja att tänka utifrån situationens allvar. Hur kan jag – trots begränsningarna – göra mitt liv levande, glädjande och fyllt av en ny sorts lycka?

Vill du lära dig mer? Läs min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” med facit på hur du gör. Du får den här veckan köpa den till mitt inköpspris, dvs 65 kronor + frakt i stället för 229 kronor + frakt. (Beställ genom att klicka på länken.)

Lycka till med dina frågor

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

HjärnstarkMediciner är inte allt – Fysisk aktivitet kan vara allt

Idag blir det ett boktips som jag själv ännu inte läst.

Överläkaren i psykiatri, Anders Hansson, har tydligt uttalat sig i SVT Norrbotten att ”Fysiskt aktivitet är dundermedicin för hjärnan”. Han har skrivit boken ”Hjärnstark” som jag precis laddat hem. Jag återkommer med mer information om den, längre fram.

Lyssna här på Anders Hansson och vad han säger om vikten av vardagsmotion:

Enligt Anders Hansson spelar det ingen roll vad du gör utan ATT du GÖR något. Så frågan är VAD gör du för att må bra kring motion? Själv har jag beslutat mig för att öka min Chi Neng Qigong-träning och mina promenader initialt.

Dessutom minskar vi med 3,3 kg fett per år bara genom några få smarta övningar. Här är Anders förslag:

Aktivitet Tid Fett per år
500 m promenad 4 min 0,4 kg
Gå 4 trappor 1 min 0,3 kg
Stå upp och arbeta 60 min 1,5 kg
Promenadmöten 1 gång per vecka 60 min 1,1 kg

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Fysisk aktivitet– Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.

Här kan du läsa mer om ett inslag i SVT Norrbotten.

Enligt Anders Hansson finns det blytung forskning bakom hans påstående och inget wellness-påstående.

Vill du lyssna på Anders föreläsning, gör det här:

På filmen berättar Anders Hansson om ett test som heter ”Selektiv uppmärksamhet” och som i all sin enkelhet innebär en komplex procedur för hjärnan. Vi måste nämligen utesluta en massa av det som vi ser på bilderna för att fokusera på en enda sak. Detta är ett koncentrationstest. I USA har man gjort forskning genom att jämföra koncentrationstestet med kondition. De undersökte även med magnetkamera och tittade då på områden i frontalloben. Personer med bra koncentration hade bra kondis och ökad aktivitet i frontalloben.

Man gjorde en studie genom att dela upp ett hundratal personer i två grupper. Första gruppen fick i 45 minuter tre gånger i veckan gå promenader, och i den andra gruppen fick personer 45 minuter tre gånger i veckan långsamma stretchövningar. De som promenerade hade bättre koncentration och ökad aktivitet i hjärnan. Den studien kom 2003 och blev startskottet för fortsatt forskning.

Vid fortsatt forskning kunde man även göra promenadtester som bevisade att områden i Hippocampus (som normalt krymper och förser oss med sämre minne) förbättrades och gav oss en slags föryngring.

I hjärnan har du tre viktiga ämnen för välmående:

Ämnen i hjärnan

 • Serotonin påverkar lugn och harmoni såväl som inre styrka.
 • Brist på Serotonin ger ångest och tvångsmässighet.
 • Noradrenalin är vakenheten.
 • Dopaminet är lustkänslorna och de som påverkar din motorik.

Brist på dessa ämnen ger depression. Antidepressiva läkemedel påverkar ämnen i olika utsträckning. De vanligaste läkemedlen påverkar framförallt serotonin. Läkemedlen höjer således nivåerna av ämnena. Om du springer eller cyklar, ökar nivåerna också. Ökningen sker i högre utsträckning efter fysisk aktivitet. Det är därför de flesta mår bra när de rör på sig.

Man kan således behandla depressioner med fysisk aktivitet. Då räcker det inte med att promenera utan du måste springa 5-6 gånger i veckan och det tar minst 6 veckor innan det fungerar. Problemet är att en depressiv människa inte ens kommer ur sängen.

Anders Hansson betonar att för att få ut budskapet krävs att folk tjänar pengar på detta. I Sverige tar 920.000 vuxna personer antidepressiva läkemedel, dvs var nionde vuxen.

Jag återkommer med fler tips längre fram!

Nu ska jag ut och röra på mig.
Styrkekramar
Monica

 

 

 

 

 

Hur inflammationerna agerar gentemot vissa sjukdomar – Idag bloggar jag om hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdomar

Om du tillhör gruppen med högt blodtryck, kan detta vara intressant för dig. Själv blev jag utsatt för så hög stressbeläggning i oktober att mitt blodtryck gick upp till 221/169 med risk för hjärtinfarkt. Samtidigt miste jag hörseln på ena örat. Här ser du vad jag kommit fram till i min forskning kring inflammation och hjärtsjukdomar.

Längre fram kommer jag även att blogga om Alzheimers och Diabetes avseende inflammationer.

Du som känner mig sedan tidigare, vet också att jag i många år varit certifierad handledare för Chi Neng Qigong. Inom Qigongen talar vi om att vi har två hjärtan; dels det vanliga, dels det som vi kallar för Mingman. Mingman är ett område placerat vid 3-4 kotan nerifrån ryggraden och rakt in mot naveln. Enligt kinesisk medicin behöver vi ta hand om båda våra hjärtan. Men mer om detta i ett annat blogginlägg. Vill du läsa mer om onlinekursen ”Mentala vitaminer med Qigong”, klicka på länken.

Var rädd om ditt hjärta

Hjärtsjukdomar byggs upp i blodkärlens väggar och blockerar dem som igenstoppade rör. Men blodkärl är inte rör. De består av levande, reaktiv vävnad och är känsliga för skador. Till exempel är de mycket känsliga för proinflammatoriska föreningar som AGE och ALE. De giftiga föreningarna bildas när olika typer av livsmedel kokas vid höga temperaturer som jag skrivit om tidigare.

Dessa föreningar kan även bildas i kroppen. Diabetiker producerar sitt eget åldrande på grund av de höga blodsockernivåerna och rökare producerar ALE på grund av den höga oxidativa stressen orsakad av rökning.

Oavsett hur vi får i oss dessa, attackerar de giftiga föreningarna blodkärlen, vilket orsakar inflammation och skador. Immunceller riktar sig mot den skadade platsen och migrerar i kärlväggen där de försöker lösa skadan.

Om toxinerna är närvarande i alltför stora mängder, dör immuncellerna. Detta orsakar ytterligare inflammation, ytterligare immuncellinfiltrering och mer celldöd. Cellen förblir gradvis uppbyggd ett giftigt slam som är rik på oxiderade kolesterolföreningar som inte kommer från den cirkulerande kolesterolen utan främst från de döda immuncellerna.

Om det finns för många pro-inflammatoriska föreningar och inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantföreningar i din kost, överstigs hastigheten vid bildandet och kroppens förmåga att ta bort det skadliga. Detta kallas aterom och är en slags talgkörtelcysta.

Ett aterom uppstår då utförsgången till en talgkörtel täpps igen. Eftersom körteln fortsätter att producera talg bildas efterhand en knöl. Vanligtvis uppkommer aterom där det finns talgkörtlar; hårbotten, bål, nacke, ansikte och underliv, men cystorna kan uppstå överallt i kroppen. Hos en del individer uppstår, utan känd anledning, multipla aterom.  Aterom kan vara kosmetiskt störande eller irriterande genom sin placering. Inte så ovanligt är att inflammation tillstöter, varpå ateromen svullnar och ömmar.

Namnet kommer från det grekiska ordet athere, som betyder gröt. Det beror på den ljusa, gryniga massa av talg som skapas när ateromet tillväxer.

Följaktligen byggs ateromen upp och bildar plack inuti artärväggarna som så småningom kan begränsa blodflödet. Om detta händer i en artär som levererar till hjärtat kan det orsaka angina. Om det påverkar hjärnan kan det orsaka förvirring eller yrsel. Om klaffarna brister, som de ofta gör, kan detta leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Problemet förvärras av det faktum att samma inflammation som driver bildandet av aterom i artärväggarna leder till att blodtrycket gradvis ökar. Detta tvingar hjärtat att arbeta hårdare och det gör artärerna mindre elastiska, vilket skapar en kombination av effekter som ökar stress och chockvågor inom artärsystemet.

Statiner är inte särskilt effektiva eftersom de angriper fel mål – kolesterolnivåerna i blodet. Det finns ett växande misstanke om att de relativt små skyddande effekterna av statiner beror på det faktum att vissa av dem har en mild antiinflammatorisk effekt och en kolesterolsänkande inverkan.

Därför är det viktigt att tänka på VAD du äter, hur du motionerar och vilka näringsämnen du tillför kroppen. Jag lovar återkomma med tips.

En hjärtinnerlig hälsning

Monica

Ska 2019 bli året då du mår gott?

Det finns ett antal frågor som du kan ställa dig för att testa hur du vill må. Själv har jag börjat lära och läsa mer näringslära för att försöka ta reda på hur jag kan styra min kropp och själ. Jag har funderat mycket över följande frågor och vad jag kan göra för att förändra.

Trött - stressad

I några kommande blogginlägg ska jag berätta vad jag kommit fram till. Men här kommer frågorna:

 • Trött – Det kvittar hur mycket jag sover. Jag känner mig ändå trött. Det kan bero på olika faktorer i mitt liv. En av dem är att jag är nergången på grund av personliga skäl. Ett annat alternativ är att jag behöver tillföra kroppen mer näring och givetvis träning. Jag återkommer till detta.
 • Sliten – I mitt fall har det att göra med min dagliga situation som har varit fruktansvärd sedan maj månad 2018. Detta jobbar jag på. Livet och situationen som sådan är krävande och ligger delvis utanför min förmåga att åtgärda. Så kan det vara stundtals för oss alla. Men jag kommer att ägna mig mer åt Chi Neng Qigong (som jag utövar), mer åt meditation, och kanske bygga på med ännu mer träning (både mentalt och fysiskt). Att påverkas utan att kunna styra, gör att vi ibland känner oss maktlösa. Detta är vad som hänt mig. Har du kanske upplevt något liknande?
 • Stressad och överarbetad eller kanske utbränd – Jag är stressad på grund av situationen men inte överarbetad/utbränd. Om du upplever att du inte har kontroll på jobbet, kan jag hjälpa dig. Genom att skapa struktur, planering och ändra vissa vanor kan du styra upp arbetsdagen bättre.
 • Relationsproblem – Det kan handla om närmaste familjen eller konflikter på jobbet. Då och då drabbas vi. Jag kommenderar dig att läsa boken ”Mer än bara ord” i vilken jag är en av författarna. Den har blivit nominerad till ett pris i Sverige och ger tips på hur du kan förbättra din kommunikation.
 • Sjukdom – Det finns möjligheter att förbättra vardagen för oss när vi blir sjuka, men bara om vi själva vill. Mer om detta i kommande blogginlägg.
 • Behov av mer energi – Detta återkommer jag också till. Har tänkt blogga om hälsa under året och ge dig några värdefulla tips.
 • Ilska och förtvivlan – Det kan vi alla känna av då och då. Ofta går det att hantera. Framförallt kan du lära dig stänga tankarna när det gäller daglig stress. Givetvis funkar det inte i samband med nära anhörigs sjukdom och liknande sorg. Mitt tips till dig som vill lära dig stänga tankarna, är att gå kursen Nålsögat. Läs mer om den genom att klicka på länken.

Utifrån min egen situation kommer jag att arbeta stenhårt med att må bättre. Jag lovar dig många härliga tips framöver. Följ bloggen så kommer du att få ta del av dem, eller prenumerera på mitt nyhetsbrev genom att fylla i din mailadress uppe i rutan till höger.

Välkommen!

Monica

Tur eller otur – en tänkvärd text från Lao Tzu-tiden (ca 500 fKr)

Denna har du säkert hört många gånger men den är så fin, tycker jag, att jag gärna berättar den igen.

Den gamle mannen levde utfattig i en liten by. Kungarna var avundsjuka på honom eftersom han ägde en vacker vit häst. Kejsaren erbjöd honom rikedom i utbyte mot hästen men mannen svarade:

– Den här hästen är inte bara en häst för mig. Det är en vän. Och man kan inte sälja en vän.

Hästen - trogen vän

Trots fattigdom sålde mannen aldrig hästen. En morgon var hästen försvunnen. Han fanns inte som vanligt i stallet. Hela byn samlades. Många kommenterade försvinnandet och en sa:

– Du måste vara en idiot! Alla har vi förstått att hästen en dag skulle bli stulen. Vilken olycka! Varför sålde du den inte?

Mannen svarade:

– Jag skulle inte kalla det en olycka. Hästen är inte i stallet. Det räcker att säga så. Allt annat är värdering. Om det är tur eller otur vet vi inte. Att hästen inte är i stallet är bara ett fragment, taget ur ett större sammanhang. Vem av oss vet vad som händer härnäst?

Människorna i byn gapskrattade. Nu hade de bevis för att gubben var tokig.

Efter två veckor kom hästen plötsligt tillbaka. Det visade sig att han således inte var stulen. Pållen hade tagit sig en tur ute i vildmarken. På väg tillbaka lockade han med sig ett dussin vildhästar.

Ännu en gång samlades folket i byn.

– Du har rätt, gamle man. Det var ingen olycka utan tur!

– Jag tycker inte vi kan kalla detta för tur, sa gubben. Det handlar bara om att min häst är tillbaka i stallet. Vem av oss vet om det är en lycka eller en olycka? Detta är ännu ett fragment ur ett större sammanhang. Hur dömer ni egentligen? Läser ni ett enda ord i en mening och recenserar därefter hela boken? Eller tar ni reda på mer fakta?

Människorna blängde i marken och svarade inte. Men de flesta tänkte inom sig att mannen hade helt fel. Att ha fått tolv vackra vildhästar var verkligen ingen olycka.

Gubbens son tränade nu vildhästarna som blev mer och mer disciplinerade för varje dag. Folket i byn höll ögonen på gubben och hans son. En vecka senare föll sonen av en av hästarna och bröt bägge benen. Folket i byn samlades igen och värderade situationen.

Brutet ben

– Du hade rätt igen, gamle man! Vildhästarna är en olycka. Din enda son har förlorat möjligheten att gå. Du är en gammal man och behöver hans hjälp. Stackars dig – du är fattigare än någonsin.

Den gamle mannen svarade:

– Ni har blivit helt besatta av dömande och värderande. Jag betackar mig. Min son har brutit sina ben. Ingen vet om det är tur eller otur. Livet visar sig i små fragment och det är allt vi ser.

Ett halvår senare blev landet indraget i ett stort krig. Alla unga män tvingades in i armén. Endast gubbens son blev kvar, eftersom han inte kunde strida i kriget med två brutna ben. Folket i byn grät och sörjde. Kriget skulle de sannolikt förlora och de flesta unga männen skulle aldrig komma tillbaka. De samlades hos den gamle mannen igen.

Krig - tur eller otur

– Du är kanske inte så tokig i alla fall. Nu hade du rätt igen. Din son må vara en krympling, men han är i alla fall hos dig. Så tursamt! Våra söner kommer förmodligen aldrig tillbaka. Gubben tittade på folkskaran och svarade:

– Ni fortsätter värdera och döma. Ingen av er vet med säkerhet. Varför tänker ni inte så här: Era söner har tvingats ut i kriget men min son är hemma och tillfrisknar. Endast Gud vet om det är tur eller otur. När ni bara ser på de små fragmenten blir era huvuden fulla av förutfattade meningar. När ni dömer en situation har ni slutat växa. Värdering är ett sätt att cementera tillvaron. Bestämda åsikter förstenar era omdömen. Att ständigt vara i ovisshet och växande är obekvämt för er. Faktum är att detta aldrig tar slut. Det är livet i sig. Ni går längs en väg. Där den slutar tar en annan vid. När en dörr stängs, öppnas en annan. Endast de som är modiga nog att inte bry sig kan vandra in i evigheten.

***

Visst är det så? Vi har så lätt för att döma och värdera. Jag själv inte minst. Men egentligen VET vi INTE. Själv har jag anhöriga som varit svårt sjuka hela året. Jag har definitivt upplevt att det är otur men jag vet inte.

Inför 2019 måste jag lära mig vara mer överseende. Öppna mina ögon och sinnen ännu mer.

Hur tänker du göra?

Varma hälsningar

Monica

Skapa mål för 2019

NLP-hjulet

2019 har inletts. Har du gjort reflektioner för 2018? Kommit fram till vad du vill förändra inför 2019?

Det har jag gjort. Kommit fram till vad som är viktigt. Att jag inte längre ska tänka på alla andra utan mig själv först. Om jag är stark, flödar det över till alla andra. Jag behöver inte göra allt som förväntas av mig. Det är viktigt att skapa rätt mål.

2018 har varit ett svart år med mycket sjukdom hos nära och kära. Givetvis har det även funnits lyckostunder. Stunder som jag sparat i hjärtat. Vilka stunder har du sparat?

Reflektion

Har du funderat över vilka mål du nått och vilket resultat det skapat?

Vill du få flera tips? Då är du välkommen till denna sida och den virtuella lanseringen av boken ”Över Mållinjen” där jag är en av författarna.

Ja tack, jag vill delta i den virtuella lanseringen av ”Över Mållinjen” på söndag den 13 januari kl 17-19.

Det har jag. Jag har kommit med i sex antologier under året, gett ut en egen fackbok (min 61a bok som jag är stolt över) – Handbok för textproduktion – och skapat två nya onlinekurser. En för planering och marknadsföring för dig som skriver, och en för dig som vill utvecklas med 30 personlighetstester. Jag har läst en del näringslära och gått många kurser i skönlitteraturens konst. Bland mina blivande romaner är två nästan färdigredigerade och två är skrivna i råmanus.

Vilka är dina mål för 2019?

Mina är framförallt att ge ut två romaner samt en antologi om Lycka. Jag behöver satsa på min kropp och själ. Något som jag redan påbörjat. Året kommer att innebära att jag rapporterar här på min blogg om de framsteg jag gör och tips för dig som vill uppnå liknande effekter.

För att skapa mål behöver du ett underlag. Här ser du NLPs Livshjul som jag gärna använder som stöd.

Gå igenom bit för bit och fundera över i vilka delar du behöver förändra/förbättra.

Jag behöver/vill satsa på följande:

 • Rekreation
 • Hälsa
 • Relationer
 • Personlig utveckling

Vad vill du satsa på?

Vill du ha fler tips? Då kan du välja något av nedanstående:

 • Köp boken ”FramgångsRIK & Lycklig” med steg-för-steg-instruktioner för du verkligen når din framgång och lycka
 • Köp boken ”Över Mållinjen” där jag tillsammans med 20 andra kvinnor berättar om hur vi har lyckats
 • Beställ onlinekursen ”Resan” som hjälper dig under ett antal veckor att starta ditt nya liv

Kontakta mig för mer information. Investeringskostnaden är nästan obefintlig just nu. Här når du mig (klicka på länken).

Lycka till!

Monica

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed