Currently viewing the category: "Personligt"

Träna på att öka inlärningen för ett nytt språk

EnenceJust nu befinner jag mig i Spanien. Jag har gått många mindre utbildningar, både fysiska och digitala för att lära mig språket. I juni köpte jag verktyget MUAMA Enence. Vilket skräp! Du anar inte hur mycket av min tid jag har lagt ner för att få igång den. Efter två månader lyckades jag. Fortfarande stor besvikelse. Jag kan inte höra vad som sägs i den lilla mikrofonen. Och min iPhone måste vara uppkopplad till bluetooth för att skräpet ska fungera. Den höga kostnaden till trots, är det alltför mycket trixande för min smak. Först måste iPhonen vara igång, sen ska maskinen startas, en app kopplas upp, och därefter väljer man språk. Jag talar in på svenska. Idén är god. Maskinen översätter till spanska. Min tanke var att jag därmed snabbare skulle lära mig språket. Förutsättningen är att kunna höra vad som sägs. Det gör jag INTE.

Supporten för maskinen svarar inte. Jag var tvungen att koppla in Konsumentverket som skrivit, ringt och mailat supporten i Litauen ungefär lika länge som jag har gjort, dvs varje dag i två månader. Utan svar.

Nu äntligen har jag fått ett mail med en adress till vilken jag kan skicka tillbaka maskinen. Och då är jag i Spanien under någon månad. Så det får vänta. Vill ha tillbaka pengarna som jag satsat.

Så, köp INTE denna maskin. Den är värdelös och omständlig, ifall du överhuvudtaget får igång den.

I stället gick jag in på TED och lyssnade till ett intressant föredrag av Chris Lonsdale. Så här berättade han, fritt översatt av mig.

Översättning av Chris Lonsdales föreläsning på TED

Många människor tror att de inte kan rita. Men du kan lära dig rita på 5 dagar. Allt baserat på 5 principer och några specifika övningar, säger han. Jag är böjd att hålla med. (Som du vet har jag onlinekurser i Måleri.)

De flesta säger att inlärning är beroende av:

 • Talang
 • Fördjupning (en drunknande man kan inte lära sig simma!)

BjörnFörst och främst handlar det om relevans och minne. Exempelvis om du ser rivsår på ett träd i skogen och inte bryr dig, bör du lägga märke till fotavtrycket som finns i närheten. Och gör du inte det heller, då kommer du strax att stå öga mot öga med en brunbjörn.

(Jag inser att jag ha relevans och iakttagelseförmåga, men minnet är det skralare med.)

Du bör lägga märke till viktiga saker för din överlevnad och dina mål!

Som författare exempelvis är tangentbordet ett av mina viktigaste verktyg. Jag måste bemästra det. Redan som tioåring fick jag min första kurs i maskinskrivning och en gammal Halda skrivmaskin av min morfar. Jag lärde mig skriva och tränade sedan upp hastigheten så att jag verkligen kunde skriva både rätt och enormt fort.

Nu har jag skrivit så mycket de senaste tre åren att mina tangenter är utslitna och ljuset fråndatorns insida lyser igenom. Värst är det med tangenten N. Dags att köpa ny dator, således!

Tangentbord

Chris fortsätter med att säga att jag bör använda mitt nya språk (spanskan) som ett verktyg från dag 1.

Sedan måste jag lära mig FÖRSTÅ språket för att därmed kunna lära.

Det handlar egentligen inte om kunskap, säger han, utan om fysisk träning! Om du inte kan höra det, kan du inte förstå det och heller inte lära dig det. Vi har filter som gör att vi inte hör vissa saker.

Monica

Du har 43 muskler i ansiktet. Koordinera dem så att andra förstår. Du måste få andra att förstå exempelvis din smärta och om du gör det på rätt sätt, smärtar musklerna i ansiktet.

Här ser du via mitt minspel att det är både varmt och behagligt. Leendet måste nå ögonen.

Ditt sinne och minspel avgör hur du lär dig. Om du är ledsen, arg, upprörd etc, kommer du inte att lära. Om du är lycklig, avslappnad, nyfiken kommer du att lära kvickt och specifikt.

Du måste lära dig läsa mellan raderna – även när det gäller inlärning av språk.

Chris delar med sig av sju aktiviteter för ökad inlärning.

1 – Lyssna aktivt

Stora öronTillåt dig lyssna på språket i timtal. Det spelar ingen roll om du förstår vad som sägs eller inte. Du kommer att inse att du hör intonationer mm.

Låt hjärnan landa i detta.

2 – Iaktta kroppsspråket

Genom kroppsspråket kan du även lära dig förstå mönster som du redan känner till.

Kroppsspråk

3 – Mixa verb, substantiv och adjektiv

God röraSpråket är en kreativ process.

Lär dig 10 verb, 10 substantiv och 10 adjektiv. Då kan du genast 1000 fraser. Och DET är vad jag tänker satsa på.

Som att laga till en god rätt!

4 – Fokusera

3000 ord kommer att ge dig 98 % av din dagliga kommunikation.

Vecka 1

Här är några användbara fraser:

 • VAD är detta? / ¿Qué es esto?
 • HUR säger du … ? / ¿Cómo se dice …?
 • Jag förstår inte / No entiendo

Redan här har du fått några bra ord såsom:

 • Qué
 • Cómo

Om vi fortsätter frågeorden kan det bli:

 • NÄR / CUANDO
 • VAR / SER
 • VEM / La OMS
 • VAD / ¿QUÉ
 • VARFÖR – VILKET / SO
 • HUR / ¿CÓMO

Vecka 2-3

Använd enkla ord så som bebisar gör, såsom pronomen, vanliga verb och adjektiv:

 • Du / Usted eller Ni (för i Spanien används sällan ordet DU) / Tú
 • Det där / eso
 • Jag / Yo
 • Vill ha / Quiere
 • Varmt / Cálido
 • Kallt / Frío

Vecka 4

Lär dig klisterorden såsom:

 • Men / Pero
 • Och / Y

5 – Skaffa dig en språk-”förälder”

En intresserad ”förälder” kommer att:

 • Försöka förstå vad du säger
 • Rättar INTE dina misstag
 • Bekräftar att hen har uppfattat genom att använda korrekt grammatik
 • Använder ord som du redan förstår

Detta blir för mig en utmaning. Måste hitta en ”förälder” som kan hjälpa.

6 – Kopiera ansiktsuttrycket

MunnenAnvänd rätt muskler i ansiktet så att andra förstår dig.

Hör hur det känns och känn hur det hörs!

Titta noga på munnen när någon säger något och härma rörelsen.

7 – Koppla ord till mental bild

EldenLägg in orden baserat på sinnena i din minnesbank. Säger någon ordet ”brinna” ska du känna värmen, höra sprakandet, se elden osv.

Använd de 7 handlingarna och du kommer att tala ditt nya språk flytande på 6 månader.

Nu är det dags för mig att träna upp dem.

Que tengas un buen dia! (Ha en bra dag!)

Monica

 

 

 

 

 

Effektiva team 9 – Främja idégenerering

Om ni i teamet vill utveckla effektiviteten rekommenderas följande.

IdégenereringJag minns när jag, för många år sedan, arbetade som konsult på dåvarande AmuGruppen Delta Verksamhetsutveckling. Vi hade en av de bästa chefer jag någonsin upplevt. I gruppen hade vi en del idéer och även problem som behövde förbättras/förändras. Chefen var alltid tillgänglig. Jag knackade på hos henne och blev insläppt. Omgående presenterade jag min idé och hon lyssnade aktivt. När jag var klar sade hon:

– Så intressant! Och vad hade du tänkt göra åt situationen? Hur skulle du vilja lösa problemet?

Jag berättade om min lösning. Återigen lyssnade hon och sedan frågade hon om hon fick komplettera och komma med ytterligare förbättringsförslag. Gissa om jag var tacksam?

På så sätt kom vi fram till en helt ny teknik kring hur vi i gruppen skulle arbeta. En effektiv lösning implementerades baserat på mina och gruppens idéer.

Låt oss nu anta att chefen inte hade varit där. Vad hade då hänt med vår idé? Förmodligen hade den glömts bort, förpassats till någon dunkel vrå i hjärnan. Ögonblickets magi hade försvunnit. Problemen hade bestått och irriterat oss. Kanske hade vi rent av tappat intäkter baserat på detta.

Det är således inte ovanligt att det är så det går till ute på företagen. Vi missar chansen när den väl kommer. Hur hanterar ni idégenereringen? Tänk noga igenom. Hur skulle ni kunna hantera den?

Poängen är att alltid ha frågan/svaret:

Vad hade du tänkt ...

Varje gruppmedlem bör tänka i dessa banor. Och sedan bör ni ha någonstans där ni kan dokumentera idén omgående och följa upp den gemensamt.

Som NLP-coach och hypnosterapeuth rekommenderar jag varmt att alltid tänka denna tanke. Även individuellt. Så snart du har ett problem kan du enkelt påbörja lösningen med denna simpla fråga. Inom NLP:n har vi en metod som heter NÖHR. Den står för:

NÖHR

Metoden är oslagbar.

Hur skulle du vilja lösa problemetFöreställ dig att du har ett problem. Här ser du ett fiktivt personligt problem som jag nyligen tampats med. Jag älskar nämligen att spela golf men konstaterade att det inte alls gick som jag ville. Mina puttar funkade inte. Jag brände flera onödiga puttar och förlorade golftävlingarna som jag ställde upp i.

Med hjälp av ovanstående metod och en självhypnos som jag har skapat, kan jag – när jag använder den – både vinna och spela golf så att jag är stolt över mig själv.

För att exemplifiera med ovan metod blir det förenklat så här:

N: Nuläge – puttar dåligt
Ö: Önskat läge – vill putta som ett proffs
H: Hinder – tankar som stör
R: Resurser (Resultat) – Måste lära mig stänga tankarna och därmed få ett resultat som jag är stolt över

Boken FramgångsRIK o Lycklig

Exakt hur metoden går till finns med i min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som du just nu kan få köpa av mig till mitt inköpspris. Den kostar då 66 kronor + frakt (59 kronor). Totalt 125 kronor mot ordinarie pris 229 kronor + frakt.

Beställd den via denna länk:

Ja tack jag vill köpa boken FramgångsRIK & Lycklig

 

Lycka till med förändringen av idégenereringen och framgången som väntar runt hörnet

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Beteende-design och boken Hypnotisörens hemligheter av Fredrik Praesto

Behaviour CompassEfter att ha lyssnat på Fredrik Praesto och Ulf Sandström via webinar avseende projektet Behaviour Design/Compass som de har arbetar med en längre period, blev jag extremt nyfiken på metoden och verktyget.

Jag har valt att testa detta verktyg och kommer att erbjuda några av er möjlighet att få vara med och prova genom att jag ger gratis coachning. Verktyget som består av en färdig digital blankett med användbara frågor för coachningssessionen, har jag testat lite smått. Det finns även ett fysiskt verktyg med för detta men det har jag ännu inte fått ta del av.

Insamling av avskalade data avseende verktyget kommer att ske successivt. Det kommer att bli uppbyggnaden av en världsomspännande bank med intressanta svar, om jag tolkat det hela rätt. Jag är mycket stolt över att få ingå i denna grupp av blivande beteende-kreatörer.

Om du abonnerar på mitt nyhetsbrev, kommer du inom kort att få erbjudandet om gratis coachning. Gör du inte detta, har du redan nu möjlighet att direkt här via bloggen anmäla dig. Klicka i rutan till höger och ange din mail, så får du vara med i utlottningen av några coachningsessioner.

Recension

Fredrik Preaestos Hypnotisörens hemligheterSamtidigt började jag läsa Fredriks bok som jag nu recenserar. Jag är sedan många år tillbaka utbildad inom hypnos och NLP och använder dessa metoder dagligen för att exempelvis minska smärtan för min reumatism samt även för att förbättra/förfina vissa saker.

Exempelvis har jag skapat en hypnos för att bli bättre på att putta inom golfen. Denna hypnos testade jag torsdagen den 18 juli då jag spelade tävling. Första nio hålen puttade jag uruselt och gjorde endast 12 poäng. Sedan triggade jag igång den. Jag puttade stundtals som ett proffs och satte totalt sex långputtar. Resultatet blev 20 poäng på de sista nio hålen. Även tisdagen den 30 juli testade jag detta och gjorde 35 poäng. Var mycket nöjd med mitt golfspel.

I boken berättar Fredrik om självhypnos och ger tydliga skriftliga exempel på hur du kan utföra övningarna. Jag tycker boken är mycket bra och väldigt användbar, kanske framförallt för oss som redan är familjära med hypnos. Rekommenderar den även för dig som inte tidigare testat självhypnos. OBS! Att den inte innehåller några ljudfiler eller inspelningar, endast text.

Så här står det på nätet om e-boken, som var den jag läste:

Utmana dina begränsningar! Ulf Dextegen tävlar i den något udda sporten ”statisk apnea” som går ut på att hålla andan under vattnet så länge som möjligt. De flesta människor kan hålla andan i ungefär en minut innan hjärnan och kroppen säger ifrån och med lite övning kanske förlänga tiden till två minuter. Mycket längre än så är normalt inte möjligt. Ulf är egentligen lite för gammal för denna sport och har definitivt för små lungor. Han borde inte vara särskilt framgångsrik, men genom att arbeta med självhypnos har han lyckats tänja på gränserna för vad som är möjligt att prestera. År 2009 satte han nytt svenskt rekord och lyckades hålla andan under vattnet i åtta minuter och fyrtiotre sekunder. Var går gränsen för vad vi kan prestera? Finns det möjlighet att bli mer kreativ, prestera bättre och ändra invanda beteendemönster? Fredrik Praesto, en av Sveriges mest erfarna hypnotisörer, har hjälpt tusentals människor till framgång och i Hypnotisörens hemligheter får du del av redskapen som hjälper dig att nyttja dina resurser maximalt. Kanske vill du bli kvitt en fobi, förbättra dina idrottsprestationer eller helt enkelt förverkliga dina livsmål? Eller kanske vill du komma till rätta med mer vardagliga angelägenheter som att bli kvitt en jobbig låt som du fått på huvudet eller få en nytändning i ett avsomnat förhållande.”

4 pennorBoken är lättläst och tydlig med både induktionsövningar och tips. Jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

Animering om antologin Lyckliga tider

Nu närmar det sig. Imorgon går texterna iväg till förlaget. Vill du veta mer om oss (vem är vi – 20 författare) och om de 26 novellerna som ingår i antologin, titta på filmen.

Jag hoppas innerligt att denna lilla animerade film kan inspirera dig att vilja delta vid vår virtuella lansering. Tiden för detta, återkommer jag till, så snart jag vet när vi kan förvänta leverans av böckerna. Men platsen kan jag berätta om redan nu. Det blir i en grupp på Facebook i vilken vi kommer att synas och höras. Adressen dit kommer med inbjudan till engagemanget. Håll ögonen öppna!

Kanske blir det även lanseringar på annat håll.

Det är mycket spännande att få vara utgivare till en antologi. Första gången för min del. Däremot har jag själv deltagit i 7 antologier tidigare. Detta är den 8e och till julen kommer jag även att vara med i den 9e antologin – Jul igen.

Den här underbara boken blir perfekt för hängmattan. Det är åtminstone jag övertygad om.

Antologin är perfekt för lata dagar

Håll ögonen öppna!
Snart berättar jag mer.
Varma hälsningar

Monica

 

 

 

 

Vad skapar lycka?

1 A Omslaget i mall version med ISBN ändrad 3De flesta människor kan inte svara på frågan. Jag har studerat och funderat, reflekterat och letat information. Något intressant har jag hittat som jag vill dela med mig av. Speciellt nu i samband med att jag ger ut boken ”Lyckliga tider” med 20 författare. Alla tolkar lycka på sitt sätt. Läs varje novell och få en ny upplevelse.

Jag hittade för några år sedan två kända personer som hade skrivit om lycka; Adam Leipzig och Oprah Winfred.

Adam Leipzig är VD för Entertainment Media Partners, en amerikansk film- och teaterproducent, filmföreståndare och författare.  Tidigare var han chef för Disney’s produktion och även ordförande för National Geographic Films. Här kan du se en liten film där Adam Leipzig talar om självförtroende.

Oprah Winfrey är en amerikansk mediekonsult, skådespelerska, talkshow-värd, författare och tv-producent. Hennes TV-show var det högst rankade tv-programmet av sitt slag i historien. Hon var den rikaste afroamerikanen från 1900-talet och Nordamerikas första svarta multimillionär. Ibland rankas hon som den mest inflytelserika kvinnan i världen.  Hon föddes i fattigdom i Mississippi av en tonårsmor.  Själv blev hon gravid vid 14-års ålder. Sonen föddes för tidigt och dog i spädbarnsdöd. 19 år gammal var hon ett co-ankare för de lokala kvällsnyheterna. Här ger Oprah Winfrey dig sitt bästa råd:

Så många kloka råd. Tack för dem! Dessa vill jag gärna vidarebefordra till dig.

Det finns också en del vetenskapliga studier knutna till frågan.

Enligt Adam Leipzig tar det fem (5) minuter att lära sig skapa lycka.

Oprah Winfrey skrev på sin blogg att hon alltid ställer följande frågor till personer som hon möter:

 1. ”What do you really want in your life? (Vad exakt önskar du dig I livet?) och
 2. “Where are you on the path towards what you really want?” (Var är du på vägen mot vad du verkligen vill uppnå?)

Intressanta frågor. Själv skulle jag besvara dem så här:

 1. Jag vill uppleva lycka! DET vill jag ha i livet och jag vill ha det NU.
 2. Under många år upplevde jag lycka och gör det fortfarande men i mindre portioner. Jag är där jag vill vara i min framgång.

Definierat på vad vetenskapen säger om lycka, kan jag berätta att jag har uppnått lycka. Det är inte så att jag är jublande lycklig varje dag. Små saker kan få mig att känna ett lyckorus, som att läsa en bra bok exempelvis, eller umgås med nära och kära. Men mitt liv – just nu – består mest av kaos. Jag har definitivt under åren uppnått mycket av det som jag önskat mig. Tyvärr råder vi inte över allt och då gäller det att inte fastna i det destruktiva. Många dagar upplever jag numera som ”hela havet stormar”. Det senaste året har jag definitivt upplevt ett stort kaos. Trots detta kaos, kan jag stundtals känna mig lycklig.

Oprah Winfrey skriver om att det handlar om att kontrollera våra tankar. Jag kan berätta att jag, sedan många år tillbaka, har fått chansen att utbilda människor i konsten att stänga tankarna och därmed minimera eller eliminera stressen och oron. Dessa båda ting är definitivt förenliga med varandra: Tankar och lycka (som är en känsla). I KBT (kognitiv beteende terapi) ingår tankar, känslor och handlingar. Det ena leder till det andra, så att säga. Metoden att stänga tankar (som jag döpt till Nålsögat) är unik i Sverige. Den kommer från Kina. Jag har en mentor som byggt ett medicinfritt sjukhus där och som forskat kring detta i många år.

Lycka handlar om personlig utveckling

Oprah Winfrey skriver att hon ofta hör människor säga (fritt översatt):

”Vet du, jag har alltid gjort allt det som förväntades av mig. Jag har gått i skolan, tagit studenten, ibland även tagit större examen. Jag har arbetat och slitit. Och vet du vad? Jag tror att det borde finnas något mer.”

Jag håller med. Under mer än 30 år har jag utbildat människor, framförallt i effektivitet och personlig utveckling. En del av min lycka kommer från att jag har fokuserat på alla dessa fantastiska människor som jag fått äran att hjälpa utvecklas. Deras framgång och framsteg är min lycka. Så är det! Lycka är att fokusera på någon annan – inte dig själv! Framgång skapar inte lycka, men lycka skapar framgång. Fundera över VAD det är som skapar din lycka?

Många människor har inte funderat. En del klagar. Andra tiger och lider. Få har hittat svaret inom sig.

Lycka är inget du tänker – Lycka är något du känner. Tankar skapar sällan lyckliga känslor. Har du någon gång tänkt exempelvis:
– Vad bra att jag idag har hunnit med allt detta och nu känner jag en enorm lycka?

Nej, det tror jag inte att du har gjort. Jag tror att du oftast tänker:
– Usch, jag hann inte med detta idag heller ….

Har jag rätt? Kan det vara så att du tänker negativa tankar? Skapar dessa tankar förutsättning för lycka? Nej, lycka är något du känner – inte tänker. Så hur ska du göra? Vad behöver du fokusera på för att uppleva lyckan? Jag lovar återkomma och berätta mer om hur du kan skapa din lycka!

Håll utkik efter novellantologin med dess 26 noveller som alla berättar om lycka i olika former. Kanske får den dig att känna mer lycka i ditt liv, mer tacksamhet och mer närhet. Vem vet? Var med på vårt virtuella boksläpp. Jag återkommer om tid och datum.

Varma hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (som ingår i Resultat Direkt)

Vilka böcker har betytt mest för dig, ditt skrivande och din utveckling?

På 80-talet då jag började skriva facklitteratur kom jag i kontakt med en otrolig bok. Än idag vet jag inte vem som skrev den eller vilket förlag som gav ut den. Men det var en bok om något IT-program. Den var gjord som en bilderbok för barn och beskrev detaljerat hur läsaren skulle göra vid varje funktion i programmet. Boken satte avtryck på mig för livet.

När jag sedan började ge ut böcker inom motsvarande ämne – IT – var de fulla av bilder. Detta är något som jag fortsatt med genom åren.

En annan bok, eller rättare en hel serie, som betytt otroligt mycket för både mitt skrivande och min undervisning för layout under åren, är Åke Hallbergs böcker. Jag har dem fortfarande på hyllan. Här ser du några av dem.

Åke Hallberg

Jag gick många utbildningar för Åke Hallberg. Tyvärr gick han bort 2016 efter en tids sjukdom. Han var bokförläggare, grafiker, och vi satt båda på 80-talet som remissinstans till SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige – som de hette förr). Numera heter de Swedish Standards Institute. Den gången gällde det tabulatorinställningen när vi skriver, dvs var tabulatorerna skulle vara. De är idag på samma ställe, nämligen på 1,25 cm bredd (baserat på en halv tum).

Slutligen en annan bok som betytt massor för mig, framförallt i mitt arbete med att utveckla människor och min roll som handledare för ledarskaps- och gruppdynamiska utbildningar, är ”Psyko Geometri” av professor Susan Dellinger. Hon och hennes geometriska figurer startade mitt intresse avseende olika personligheter.

Kimselius och TollströmNär det gäller själva skrivandet, har jag läst de flesta böcker som finns på marknaden i ämnet. Några av de absolut bästa är Kim Kimselius bok ”Att hitta glädje i skrivandet” och Catrine Tollströms ”Fängsla dina läsare”.

 

Läs mina recensioner här:

Hitta glädje i skrivandet

Fängsla dina läsare

 

Mina böcker
Idag har jag skrivit 61 fackböcker, 1 barnbok, 7 antologier och nu är en serie romaner på väg ut.

Här kan du se mina tre senaste böcker på Författare.se.

Och här har du en bild på samtliga av mina utkomna böcker under de senaste åren, där jag deltagit i sex antologier.

Vilka böcker har betytt mest för dig, ditt skrivande och din utveckling?

Kommentera!

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

 

 

 

 

Hur blir du framgångsrik?

Det spelar ingen roll inom vilket område du vill bli framgångsrik. Allt handlar egentligen om frågor och svar. Var noga med att välja att svara när du är i toppform. Mår du dåligt, kommer svaren också att bli oanvändbara. Låt oss börja med en av de viktigaste frågorna.

Skapa framgnåg

 

Vad har alla framgångsrika personer gemensamt?

Jag tror att de ställer frågor, ofta, mycket och hela tiden.

Låt oss säga att du vill bli framgångsrik författare. Då behöver du ställa dig frågor som gör att du kan skriva romanen eller fackboken. Det är frågorna som leder till svaren. Några av de mest berömda författarna gör så, vet jag. De skriver ner ett hundratal frågor som de sedan använder för att skriva boken.

Men det är viktigt HUR du ställer frågorna. Att fråga varför vissa människor fungerar dåligt tillsammans är ointressant. Men om du i stället frågar: Hur kan vi få människor att ha roligt tillsammans även om de har olikheter? Vill du veta svaret på frågan? Då kan du läsa min bloggserie om Självledarskapet. Där får du många svar på vilka ingredienser som finns i relationen med andra.

Börja därför med att ställa dig frågan:

Vilka är de bästa frågorna för att göra mig framgångsrik i det jag gör just nu eller vill göra?

Invänta tillfälle när du mår gott och svara då på frågan. Välj inte tillfälle när du är stressad eller under press. Då går nämligen tankarna igång. Tankar som ofta är baserade på frustration. Vänta tills du mår gott, då går i stället dina känslor igång, känslor som leder dig till insikt om vad som får dig att må ännu bättre.

Jag har frågat många var de får sina kreativa idéer ifrån eller var de planerar. Svaren är ofta följande:

 • I duschen
 • På väg att somna
 • Ute och promenerar
 • När jag slappnar av

Låt idéerna blomma

Ta tacksamt emot dina kreativa idéer, men glöm inte skriva upp dem omgående. De är ofta flyktiga. Och när du planerar, gör det vid skrivbordet med elektronisk kalender framför dig. Annars kommer det inte att funka. Jag VET efter att ha utbildat tusentals människor inom detta.

Vilka frågor får dig att studsa upp ur sängen på morgonen?

En av mina frågor som gör att jag glädjestrålande sätter igång och jobbar är ofta baserad på någon idé om mitt skrivande eller skapande.

Vilka frågor kan du använda för att förändra din verksamhet, din produktion/ditt skrivande? Vad ska du ställa för fråga för att leva din dröm utifrån de resurser som livet gett dig? Vissa saker kan vi inte påverka, framförallt sjukdom. Men vi kan ändå leva ett gott liv – om vi bara väljer att ställa rätt frågor. Hur kan du visa nära och kära att du älskar dem just idag? Vilka frågor skapar energi inom dig och kanske därmed förbättrad hälsa? Hur kan de frågor du ställer ge dig förutsättningar för framgång?

Skriv ner ett hundratal frågor inom allt som du vill förbättra och förverkliga. Lägg sedan undan frågorna. Ta fram dem igen en dag då du tycker att du känner dig glad och förväntansfull, kanske lycklig. Svara på frågorna. Skriv ner och planera in svaren till fysiska delar i din kalender och sätt igång – förverkliga dig själv!

Själv har jag precis – i skrivande stund – fått reda på att mitt liv aldrig mer blir så som jag tänkt. Jag kan välja att deppa ner mig. Eller kan jag välja att tänka utifrån situationens allvar. Hur kan jag – trots begränsningarna – göra mitt liv levande, glädjande och fyllt av en ny sorts lycka?

Vill du lära dig mer? Läs min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” med facit på hur du gör. Du får den här veckan köpa den till mitt inköpspris, dvs 65 kronor + frakt i stället för 229 kronor + frakt. (Beställ genom att klicka på länken.)

Lycka till med dina frågor

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

HjärnstarkMediciner är inte allt – Fysisk aktivitet kan vara allt

Idag blir det ett boktips som jag själv ännu inte läst.

Överläkaren i psykiatri, Anders Hansson, har tydligt uttalat sig i SVT Norrbotten att ”Fysiskt aktivitet är dundermedicin för hjärnan”. Han har skrivit boken ”Hjärnstark” som jag precis laddat hem. Jag återkommer med mer information om den, längre fram.

Lyssna här på Anders Hansson och vad han säger om vikten av vardagsmotion:

Enligt Anders Hansson spelar det ingen roll vad du gör utan ATT du GÖR något. Så frågan är VAD gör du för att må bra kring motion? Själv har jag beslutat mig för att öka min Chi Neng Qigong-träning och mina promenader initialt.

Dessutom minskar vi med 3,3 kg fett per år bara genom några få smarta övningar. Här är Anders förslag:

Aktivitet Tid Fett per år
500 m promenad 4 min 0,4 kg
Gå 4 trappor 1 min 0,3 kg
Stå upp och arbeta 60 min 1,5 kg
Promenadmöten 1 gång per vecka 60 min 1,1 kg

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Fysisk aktivitet– Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.

Här kan du läsa mer om ett inslag i SVT Norrbotten.

Enligt Anders Hansson finns det blytung forskning bakom hans påstående och inget wellness-påstående.

Vill du lyssna på Anders föreläsning, gör det här:

På filmen berättar Anders Hansson om ett test som heter ”Selektiv uppmärksamhet” och som i all sin enkelhet innebär en komplex procedur för hjärnan. Vi måste nämligen utesluta en massa av det som vi ser på bilderna för att fokusera på en enda sak. Detta är ett koncentrationstest. I USA har man gjort forskning genom att jämföra koncentrationstestet med kondition. De undersökte även med magnetkamera och tittade då på områden i frontalloben. Personer med bra koncentration hade bra kondis och ökad aktivitet i frontalloben.

Man gjorde en studie genom att dela upp ett hundratal personer i två grupper. Första gruppen fick i 45 minuter tre gånger i veckan gå promenader, och i den andra gruppen fick personer 45 minuter tre gånger i veckan långsamma stretchövningar. De som promenerade hade bättre koncentration och ökad aktivitet i hjärnan. Den studien kom 2003 och blev startskottet för fortsatt forskning.

Vid fortsatt forskning kunde man även göra promenadtester som bevisade att områden i Hippocampus (som normalt krymper och förser oss med sämre minne) förbättrades och gav oss en slags föryngring.

I hjärnan har du tre viktiga ämnen för välmående:

Ämnen i hjärnan

 • Serotonin påverkar lugn och harmoni såväl som inre styrka.
 • Brist på Serotonin ger ångest och tvångsmässighet.
 • Noradrenalin är vakenheten.
 • Dopaminet är lustkänslorna och de som påverkar din motorik.

Brist på dessa ämnen ger depression. Antidepressiva läkemedel påverkar ämnen i olika utsträckning. De vanligaste läkemedlen påverkar framförallt serotonin. Läkemedlen höjer således nivåerna av ämnena. Om du springer eller cyklar, ökar nivåerna också. Ökningen sker i högre utsträckning efter fysisk aktivitet. Det är därför de flesta mår bra när de rör på sig.

Man kan således behandla depressioner med fysisk aktivitet. Då räcker det inte med att promenera utan du måste springa 5-6 gånger i veckan och det tar minst 6 veckor innan det fungerar. Problemet är att en depressiv människa inte ens kommer ur sängen.

Anders Hansson betonar att för att få ut budskapet krävs att folk tjänar pengar på detta. I Sverige tar 920.000 vuxna personer antidepressiva läkemedel, dvs var nionde vuxen.

Jag återkommer med fler tips längre fram!

Nu ska jag ut och röra på mig.
Styrkekramar
Monica

 

 

 

 

 

Hur inflammationerna agerar gentemot vissa sjukdomar – Idag bloggar jag om hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdomar

Om du tillhör gruppen med högt blodtryck, kan detta vara intressant för dig. Själv blev jag utsatt för så hög stressbeläggning i oktober att mitt blodtryck gick upp till 221/169 med risk för hjärtinfarkt. Samtidigt miste jag hörseln på ena örat. Här ser du vad jag kommit fram till i min forskning kring inflammation och hjärtsjukdomar.

Längre fram kommer jag även att blogga om Alzheimers och Diabetes avseende inflammationer.

Du som känner mig sedan tidigare, vet också att jag i många år varit certifierad handledare för Chi Neng Qigong. Inom Qigongen talar vi om att vi har två hjärtan; dels det vanliga, dels det som vi kallar för Mingman. Mingman är ett område placerat vid 3-4 kotan nerifrån ryggraden och rakt in mot naveln. Enligt kinesisk medicin behöver vi ta hand om båda våra hjärtan. Men mer om detta i ett annat blogginlägg. Vill du läsa mer om onlinekursen ”Mentala vitaminer med Qigong”, klicka på länken.

Var rädd om ditt hjärta

Hjärtsjukdomar byggs upp i blodkärlens väggar och blockerar dem som igenstoppade rör. Men blodkärl är inte rör. De består av levande, reaktiv vävnad och är känsliga för skador. Till exempel är de mycket känsliga för proinflammatoriska föreningar som AGE och ALE. De giftiga föreningarna bildas när olika typer av livsmedel kokas vid höga temperaturer som jag skrivit om tidigare.

Dessa föreningar kan även bildas i kroppen. Diabetiker producerar sitt eget åldrande på grund av de höga blodsockernivåerna och rökare producerar ALE på grund av den höga oxidativa stressen orsakad av rökning.

Oavsett hur vi får i oss dessa, attackerar de giftiga föreningarna blodkärlen, vilket orsakar inflammation och skador. Immunceller riktar sig mot den skadade platsen och migrerar i kärlväggen där de försöker lösa skadan.

Om toxinerna är närvarande i alltför stora mängder, dör immuncellerna. Detta orsakar ytterligare inflammation, ytterligare immuncellinfiltrering och mer celldöd. Cellen förblir gradvis uppbyggd ett giftigt slam som är rik på oxiderade kolesterolföreningar som inte kommer från den cirkulerande kolesterolen utan främst från de döda immuncellerna.

Om det finns för många pro-inflammatoriska föreningar och inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantföreningar i din kost, överstigs hastigheten vid bildandet och kroppens förmåga att ta bort det skadliga. Detta kallas aterom och är en slags talgkörtelcysta.

Ett aterom uppstår då utförsgången till en talgkörtel täpps igen. Eftersom körteln fortsätter att producera talg bildas efterhand en knöl. Vanligtvis uppkommer aterom där det finns talgkörtlar; hårbotten, bål, nacke, ansikte och underliv, men cystorna kan uppstå överallt i kroppen. Hos en del individer uppstår, utan känd anledning, multipla aterom.  Aterom kan vara kosmetiskt störande eller irriterande genom sin placering. Inte så ovanligt är att inflammation tillstöter, varpå ateromen svullnar och ömmar.

Namnet kommer från det grekiska ordet athere, som betyder gröt. Det beror på den ljusa, gryniga massa av talg som skapas när ateromet tillväxer.

Följaktligen byggs ateromen upp och bildar plack inuti artärväggarna som så småningom kan begränsa blodflödet. Om detta händer i en artär som levererar till hjärtat kan det orsaka angina. Om det påverkar hjärnan kan det orsaka förvirring eller yrsel. Om klaffarna brister, som de ofta gör, kan detta leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Problemet förvärras av det faktum att samma inflammation som driver bildandet av aterom i artärväggarna leder till att blodtrycket gradvis ökar. Detta tvingar hjärtat att arbeta hårdare och det gör artärerna mindre elastiska, vilket skapar en kombination av effekter som ökar stress och chockvågor inom artärsystemet.

Statiner är inte särskilt effektiva eftersom de angriper fel mål – kolesterolnivåerna i blodet. Det finns ett växande misstanke om att de relativt små skyddande effekterna av statiner beror på det faktum att vissa av dem har en mild antiinflammatorisk effekt och en kolesterolsänkande inverkan.

Därför är det viktigt att tänka på VAD du äter, hur du motionerar och vilka näringsämnen du tillför kroppen. Jag lovar återkomma med tips.

En hjärtinnerlig hälsning

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest