Currently viewing the category: "Personligt"

Lucka 9 – Bygg din egen julbock samt recension av novell nr 2 i Jul igen

Recension av novell nr 2 i boken Jul igen

Endast tomten är vaken av Kristina Suomela Björklund

Baserat på Viktor Rydbergs dikt ”Tomten”, har Kristina gjort en kuslig novell i boken Jul igen, den 2 december.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Kristina har ett underbart språk, gestaltar lyriskt och skriver så det är svårt att släppa boken, ens för en sekund.

Vill du veta vad som händer på den ärvda gården efter moster Ylva och i den skrämmande ladan? En riktig rysare. Läs novellantologin Jul igen, där min novell också finns med (som jag skrev om igår).

Boken består av många olika noveller – som en adventskalender för vuxna. Definitivt en bok att läsa om och om igen, varje december, med så olika författare; allt från unga duktiga skribenter till erfarna.

Tack, Kristina, för din stämningsfångare, som jag uppskattade.

Julbock

 

Julbock

Förra veckan tipsade jag om en fantastisk julgran som du kan tillverka själv. Den här veckan tipsar jag om en julbock som jag har fallit pladask för.

Varje år när jag och min man var nygifta, brukade han köpa mig ett smycke när vi var utomlands. Numera blir det i stället något julpynt som jag får. I år har jag fått en fantastisk snögubbe som lyfter på hatten och med en speldosa som spelar en engelsk härlig julsång. Som du förstår, har jag gott om både smycken och julpynt, ha ha.

Trots den fina snögubben önskar jag mig även en julbock.

Kolla in den här julbocken!

Länken till ovan julbock visar en underbar bock som jag ska få någon till att bygga åt mig till jul.

Jag bara älskar den. Vad tycker du? Vill du också ha en?

Ska vi göra den här dagen till JULBOCKS-dagen?

Varma hälsningar
Monica

 

Liten adventskalender

Julkalender

Jag tänker bjuda på en liten adventskalender fram till jul.

Varje dag får du något här av mig.

Vi börjar med en liten haiku om advent. Här kommer den

Haiku om advent

Jag befinner mig på ett blåsigt men soligt ställe och då är det inte helt självklart att känna adventsstämningen. Men i morgon får ni en beskrivning av hur man gör en Julgran. Häng med!

Decemberhälsningar
Monica

 

Stilettlunch i Staffanstorp

Stilettlunchen 8 november i Staffanstorp

Stilettlunch

 

 

 

 

Har du, kvinna, aldrig besökt en Stilettlunch, rekommenderar jag dig att göra så, om den finns i din region.

Här i Skåne har vi Stilettluncher både i Lomma och i Staffanstorp. Den första onsdagen i månaden brukar luncherna gå av stapeln. En föranmälan behövs. Jag brukar åka till Staffanstorps Gästis där de hålls mellan klockan 12 och 13.

Den här onsdagen (som var framflyttad på grund av Alla Helgons dag), fick vi besök av Katarina Carlsson, den första kvinnliga museichefen på Malmö Muséer sedan 1841. Intressant föreläsning. Jag blev överraskad av att höra om alla de tema-utställningar som muséet arrangerar samt den kupol för Science som byggs.

Maten var, som vanligt, utsökt. Oftast är det nästintill kulinariskt som gästiset bjuder oss på och jag kan varmt rekommendera deras luncher.

Tack till Anitha och Karin som arrangerar Stilettluncherna. De är värdefulla och givande. En rolig form av sammanträffar, helt utan medlemsavgifter.

Monica

Böcker som har stöttat mig under mitt skrivande

Jag har läst massor med intressanta böcker för oss författare. Jo, jag kallar mig författare. Trots att jag skrivit 60 facklitterära böcker, har jag aldrig förrän i år använt denna titel. Sedan jag gick med i Författarcentrum Syd och beviljades medlemskap, känns det rätt. Nu satsar jag på mitt författarskap.

En barnbok, Pojkarna Bus och de 3 nycklarna, har jag lanserat 2017 (här kan du läsa Lokaltidningens fina artikel om mig) och en av mina noveller är med i antologin Jul igen, som lanserades 1 november.

Tidigare böcker är FramgångsRIK & Lycklig en bok som ger dig instruktionerna och facit för hur du steg för steg når dina drömmars mål, förbättrar strukturen och planeringen samt ändrar beteenden för att bli lycklig och därmed framgångsrik. Alla kan läsa den. Boken ger dig instruktionerna för hur du frigör minst 6 timmar per vecka. Den utkom 2013.

2014 kom en av mina noveller med i antologin Kvinnan och Eken. Det är novellen En alldeles ovanlig dag.

Under 2015-2016 då jag utbildade mig i konsten att skriva skönlitteratur, la jag upp några noveller på Wattpad. Dessa är helt gratis och du kan läsa dem när du vill.

Utbildning i skönlitteratur och böcker att lära av

Jag har gått många spännande utbildningar sedan 2015 i konsten att skriva skönlitteratur. Dessutom har jag läst massor med böcker i ämnet. Här är några av de som jag gärna rekommenderar. På nattduksbordet ligger en hel hög med fler spännande böcker för skrivandet. Recensioner utlovas.

BästsäljareMånga fina böcker finns på marknaden. En av dem har jag tidigare recenserat (men recensionen föll bort och jag la åter upp den häromdagen). Det är boken Konsten att skriva en Bästsäljare. En mycket bra bok med härligt upplägg. Den kan jag varmt rekommendera. Boken gör väldigt bra jämförelser till de stora författarna.

Att hitta glädje i skrivandetEn annan bok som jag ännu varmare rekommenderar är Kim M Kimselius Att hitta glädje i skrivandet. En recension för boken kommer. Vad jag redan nu kan lägga till är att jag är imponerad av Kims generösa information. Hon utelämnar inget, hon stöttar och ger – hela boken igenom. Ännu en ljusglimt för kunskapen kring mitt skönlitterära skrivande.

Håll utkik! Jag lovar att berätta mer om respektive bok i kommande inlägg.

Skrivarhälsningar
Monica

 

Livets inköpslista

InköpslistaNästa gång du gör en inköpslista, skriv då även en lista för LIVET!

VAD vill du ha ut av livet, av dina relationer, mål, aktiviteter osv.

Skriv ner vilket resultat du vill ha!

Gör Livets inköpslista

Min inköpslista för 2018 ser ut så här:

 1. Mycket skönlitterärt skrivande
 2. Noveller som publiceras på websidor, i tidningar och antologier
 3. Lansera 1-2 skönlitterära böcker
 4. Måla flera bilder med akryl och akvarell
 5. Spela golf varje vecka

Affirmera HUR du lyckas

Pojkarna Bus och de 3 nycklarnaTänk på att en idrottsman eller -kvinna tänker sig framgången och vinsten INNAN de tävlar.
De tänker inte negativa tankar såsom: …. Oh, nu kommer bollen att hamna i vattnet, eller nu missar jag hindret och faller framstupa, eller nu kommer jag sist …..

Ingen ser sig falla INNAN målsnöret!

Ta EN MINUT och skriv ner dina positiva bilder för Inköpslistan.

Tänk att du nu har spenderat några minuter på det som egentligen är det mest viktiga för dig i livet 😉

På min lista för 1 år sedan

Barnboken ovan, som riktar sig till barn 5-11 år, var en av mina punkter på min lista för ett år sedan. Den lanserades i somras. Kanske du vill köpa den som julklapp? I så fall, här är länken till beställningen.
Beställning till barnboken Pojkarna Bus och de nycklarna

Lycka till!
Monica

Rotary – kampanjen ”Utrota polio”

Bill GatesJag är medlem av Rotary framförallt för den stora världstäckande gemenskapen men också för de fina föreläsningar som möter mig varje vecka samt för den omtanke om mänskligheten som Rotary kämpar för. I senarste numret av Rotarys tidning till oss medlemmar, skriver bland annat Bill Gates att vi är så här nära att utrota polion, se bild.

Så här står det:

”Några människor tycker att världen blir värre. Men framstegen avseende poliokampen påminner oss hur mycket människor kan uppnå när vi är enade. Rotary-tidningenDet sa Microsoft-grundläggaren Bill Gates till en tätpackad sal med över 20.000 deltagare på 2017-års konvent. Han kom inte tomhänt utan med ett löfte om att lägga ytterligare 300 miljoner dollar i kassan till utrotning av polio. … Det bästa sättet att beskriva vad vi hittills har uppnått, är detta: Idag går det runt 16 miljoner människor, som utan insatsen mot polio hade varit förlamade, sa Bill Gates. ….. Vidare sa han att det under senaste året, var mindre än 40 tillfällen av polio, men vi kommer att fortsätta vaccinera tills vi når noll. Bill och Belinda Gates fond har under de senaste 10 åren, stöttat Rotarys 30 års kamp mot polio.” Se hela artikeln här.

Bo Hansson med hjärträddarenJag är en stolt Rotarian som får bidra utifrån det lilla jag kan och har råd med.

Fredagen den 6 oktober, fick vi en minikurs kring hjärträddaren exempelvis. Här ser du Bo Hansson i Svedala, köra en minikurs för oss – en kurs som normalt tar 2 timmar.

Jag önskar att Kastrup hade haft denna hjärtstartare när jag för några år sedan såg en person i grannkön falla död ner, eller att samtliga hotell i världen hade haft den. Då hade kanske en av mina kollegor i branschen ännu levt, trots den intensiva hjärtinfarkten i somras.

Omsorgsfulla hälsningar

Monica Ivesköld

 

Får jag som Buzzador rekommendera L’OR Espresso – ljuvligt kaffe

#LORespressoBuzz #LORespressoSverige #buzzador

Buzzador och kaffetestSom Buzzador har jag fått testa två sorter; Profondo och Ristretto. Ristretto har alltid varit min favorit och blev så även denna gång. Profondo var – i min smak – mer beskt än starkt. I serien finns flera olika kaffesmaker;

 • Ristretto (min favorit)
  kraftfullt aromatiskt, kryddigt
 • Profonda
  toner av rostade mandlar och lakrits (som jag dock inte kunde urskilja)
 • Splendente
  nötigt med en pikant citrus (har ej provat)
 • Mattinata
  brödiga inslag (ej provat)
 • Forza
  eldigt, som jag gärna dricker, dock ej i denna test, med toner av ek
 • Supremo
  inslag av mörk choklad (ej provat)

Ristretto njutbartHar du inte smakat, rekommenderar jag dig verkligen att gå in i någon av butikerna (i Malmö ligger den på Baltzarsgatan) och smaka. Avnjut detta härliga kaffe.

Ristretto 2Vi samlades några stycken och avnjöt en utsökt förmiddagskopp där samtliga föredrog Ristretto, detta välsmakande ljuvliga kaffe. Jag måste säga att investeringen av min Nespresso-maskin har gett god avkastning.

Kaffehälsningar från
Monica Ivesköld

 

 

 

 

 

 

Att vara smal är inte lycka

Jag börjar med att citera Demi Moore:
”Att vara smal är inte lycka”.

Raw food, hatha yoga och blodsugande iglar var  hennes knep 2009. Undrar vad det är idag. Vi hade åtminstone en sak gemensamt och det är att vi båda använde Lancomes Hypnos mascara. Jag gör det fortfarande. Dessutom älskar jag frukt och grönsaker. Är mer tveksam till annat ”rått” bortsett från Sushi. Min frukost består alltid av frukt.

Gås eller grisGivetvis borde jag röra mer på mig, träna. Det räcker inte med att spela golf 1-2 dagar per vecka, att stavgå varje morgon, att simma flera längder i poolen när jag är utomlands och att promenera eller cykla varje dag. Kilona vägrar släppa taget. Jag är och förblir ”rultig” och välgödd. Tur jag inte är gås eller gris.

Å andra sidan vill jag inte vara smal. Det var jag när jag växte upp. På mitt bröllop hade jag storlek 34 i brudklänning. Då var min högsta önskan att få lite rundare lår.

– Det får du automatiskt när du fyllt 35, sa min mamma.

Och hon hade rätt. Jag önskar bara att jag hade kunnat begränsa omfånget.

Men för mig är inte smalheten det eftersträvansvärda, utan att jag mår bra. Och det gör jag tyvärr inte alltid med överskottskilon. Under de sista decennierna har jag provat på det mesta. Utan resultat. Viktväktarna fungerade, men sakta la jag på mig nya kilon.

Tiden går åt till att skrivaIbland tröstar jag mig med att jag åtminstone syns. Babben Larsson sa en gång på en show:

– Ingen tappar bort mig i sänghalmen.

Sant! DET är den stora fördelen med att INTE vara smal. En annan är att jag har mindre rynkor än somliga, trots mina dryga 60 år.

Så lycka är inte att vara smal. Men jag skulle verkligen uppskatta om min kropp kunde förbränna några extrakilon. Jag jobbar hårt för detta. Tydligen inte tillräckligt hårt. Frågan är kommer detta att ske? Jag säger som många andra: ”Tiden räcker inte till …”.

Har du något universiellt tips åt mig? Jag vill inte bli alltför smal.

Smal

 

 

 

 

Rultiga hälsningar
Monica

 

Tack till alla er som röstade på mig

Tack för nomineringen till Lärkan

Tusen tack, Anders, och alla ni andra. Jag är verkligen rörd.

Tack också till alla er som ställer upp som referenser och till er som lämnat underlag för vår nya referenssida på webben. Jag kommer att successivt lägga upp samtliga era värdefulla kommentarer där.

Tack!
Monica

 

 

Sömn och jobb påminner om vartannat – när det gäller ställtid

Sömn

Har du tänkt på att när du blir avbruten på jobbet, kan du oftast inte fortsätta exakt där du var. Du måste backa bandet och gå tillbaka för att rekonstruera var du var och vad du gjort. Stämmer det? Du tappar värdefull tid genom att gå tillbaka. Enligt forskningen tar det minst 7 minuter att återgå till en arbetsuppgift om du avbryter den med att exempelvis läsa mail. Mailen tar 1 minut i anspråk att öppna upp. Det är totalt 8 minuters ställtid som du troligen om-och-om-igen, dagligen, slösar bort. Du förstår säkert att det tar mer än 7 minuter att gå tillbaka och göra en rekonstruktion av vad du redan gjort i en större arbetsuppgift. Det tar faktiskt i snitt 20 minuter.

Finessen är att räkna ut hur mycket du egentligen ”jobbar” per dag. Troligen endast några få timmar, om ens det. Resten av tiden fungerar som ställtid – ofta helt meningslös. Din dag försvinner i ett ”nafs” utan att du gjort något. Sömn har ett liknande flöde.

När du somnar kommer du först ner i Alfa-stadiet, sedan Tetra och slutligen i Rem-stadiet, där drömmarna börjar. Det tar lång tid för dig att gå ner i djupsömnen. Den som är så värdefull och där ingen forskare eller läkare vet vad som händer mer än att vi reparerar kroppen och knoppen. Blir du väckt av något, kan du – precis som när det gäller jobbet – inte bara ta upp tråden där du lämnade den. Nej, du måste börja från början. Du måste passera de olika stadierna: Alfa-Tetra-Rem osv i rätt ordning. Det är därför vi ibland vaknar och känner oss trötta, precis som om vi inte sovit alls.  

Kanske något att tänka på inför hösten …?

Bättre sömn, mindre avbrott – vad tror du om det? Skulle det funka?

Effektiva hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed