Currently viewing the category: "Personligt"

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

HjärnstarkMediciner är inte allt – Fysisk aktivitet kan vara allt

Idag blir det ett boktips som jag själv ännu inte läst.

Överläkaren i psykiatri, Anders Hansson, har tydligt uttalat sig i SVT Norrbotten att ”Fysiskt aktivitet är dundermedicin för hjärnan”. Han har skrivit boken ”Hjärnstark” som jag precis laddat hem. Jag återkommer med mer information om den, längre fram.

Lyssna här på Anders Hansson och vad han säger om vikten av vardagsmotion:

Enligt Anders Hansson spelar det ingen roll vad du gör utan ATT du GÖR något. Så frågan är VAD gör du för att må bra kring motion? Själv har jag beslutat mig för att öka min Chi Neng Qigong-träning och mina promenader initialt.

Dessutom minskar vi med 3,3 kg fett per år bara genom några få smarta övningar. Här är Anders förslag:

Aktivitet Tid Fett per år
500 m promenad 4 min 0,4 kg
Gå 4 trappor 1 min 0,3 kg
Stå upp och arbeta 60 min 1,5 kg
Promenadmöten 1 gång per vecka 60 min 1,1 kg

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Fysisk aktivitet– Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.

Här kan du läsa mer om ett inslag i SVT Norrbotten.

Enligt Anders Hansson finns det blytung forskning bakom hans påstående och inget wellness-påstående.

Vill du lyssna på Anders föreläsning, gör det här:

På filmen berättar Anders Hansson om ett test som heter ”Selektiv uppmärksamhet” och som i all sin enkelhet innebär en komplex procedur för hjärnan. Vi måste nämligen utesluta en massa av det som vi ser på bilderna för att fokusera på en enda sak. Detta är ett koncentrationstest. I USA har man gjort forskning genom att jämföra koncentrationstestet med kondition. De undersökte även med magnetkamera och tittade då på områden i frontalloben. Personer med bra koncentration hade bra kondis och ökad aktivitet i frontalloben.

Man gjorde en studie genom att dela upp ett hundratal personer i två grupper. Första gruppen fick i 45 minuter tre gånger i veckan gå promenader, och i den andra gruppen fick personer 45 minuter tre gånger i veckan långsamma stretchövningar. De som promenerade hade bättre koncentration och ökad aktivitet i hjärnan. Den studien kom 2003 och blev startskottet för fortsatt forskning.

Vid fortsatt forskning kunde man även göra promenadtester som bevisade att områden i Hippocampus (som normalt krymper och förser oss med sämre minne) förbättrades och gav oss en slags föryngring.

I hjärnan har du tre viktiga ämnen för välmående:

Ämnen i hjärnan

 • Serotonin påverkar lugn och harmoni såväl som inre styrka.
 • Brist på Serotonin ger ångest och tvångsmässighet.
 • Noradrenalin är vakenheten.
 • Dopaminet är lustkänslorna och de som påverkar din motorik.

Brist på dessa ämnen ger depression. Antidepressiva läkemedel påverkar ämnen i olika utsträckning. De vanligaste läkemedlen påverkar framförallt serotonin. Läkemedlen höjer således nivåerna av ämnena. Om du springer eller cyklar, ökar nivåerna också. Ökningen sker i högre utsträckning efter fysisk aktivitet. Det är därför de flesta mår bra när de rör på sig.

Man kan således behandla depressioner med fysisk aktivitet. Då räcker det inte med att promenera utan du måste springa 5-6 gånger i veckan och det tar minst 6 veckor innan det fungerar. Problemet är att en depressiv människa inte ens kommer ur sängen.

Anders Hansson betonar att för att få ut budskapet krävs att folk tjänar pengar på detta. I Sverige tar 920.000 vuxna personer antidepressiva läkemedel, dvs var nionde vuxen.

Jag återkommer med fler tips längre fram!

Nu ska jag ut och röra på mig.
Styrkekramar
Monica

 

 

 

 

 

Hur inflammationerna agerar gentemot vissa sjukdomar – Idag bloggar jag om hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdomar

Om du tillhör gruppen med högt blodtryck, kan detta vara intressant för dig. Själv blev jag utsatt för så hög stressbeläggning i oktober att mitt blodtryck gick upp till 221/169 med risk för hjärtinfarkt. Samtidigt miste jag hörseln på ena örat. Här ser du vad jag kommit fram till i min forskning kring inflammation och hjärtsjukdomar.

Längre fram kommer jag även att blogga om Alzheimers och Diabetes avseende inflammationer.

Du som känner mig sedan tidigare, vet också att jag i många år varit certifierad handledare för Chi Neng Qigong. Inom Qigongen talar vi om att vi har två hjärtan; dels det vanliga, dels det som vi kallar för Mingman. Mingman är ett område placerat vid 3-4 kotan nerifrån ryggraden och rakt in mot naveln. Enligt kinesisk medicin behöver vi ta hand om båda våra hjärtan. Men mer om detta i ett annat blogginlägg. Vill du läsa mer om onlinekursen ”Mentala vitaminer med Qigong”, klicka på länken.

Var rädd om ditt hjärta

Hjärtsjukdomar byggs upp i blodkärlens väggar och blockerar dem som igenstoppade rör. Men blodkärl är inte rör. De består av levande, reaktiv vävnad och är känsliga för skador. Till exempel är de mycket känsliga för proinflammatoriska föreningar som AGE och ALE. De giftiga föreningarna bildas när olika typer av livsmedel kokas vid höga temperaturer som jag skrivit om tidigare.

Dessa föreningar kan även bildas i kroppen. Diabetiker producerar sitt eget åldrande på grund av de höga blodsockernivåerna och rökare producerar ALE på grund av den höga oxidativa stressen orsakad av rökning.

Oavsett hur vi får i oss dessa, attackerar de giftiga föreningarna blodkärlen, vilket orsakar inflammation och skador. Immunceller riktar sig mot den skadade platsen och migrerar i kärlväggen där de försöker lösa skadan.

Om toxinerna är närvarande i alltför stora mängder, dör immuncellerna. Detta orsakar ytterligare inflammation, ytterligare immuncellinfiltrering och mer celldöd. Cellen förblir gradvis uppbyggd ett giftigt slam som är rik på oxiderade kolesterolföreningar som inte kommer från den cirkulerande kolesterolen utan främst från de döda immuncellerna.

Om det finns för många pro-inflammatoriska föreningar och inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantföreningar i din kost, överstigs hastigheten vid bildandet och kroppens förmåga att ta bort det skadliga. Detta kallas aterom och är en slags talgkörtelcysta.

Ett aterom uppstår då utförsgången till en talgkörtel täpps igen. Eftersom körteln fortsätter att producera talg bildas efterhand en knöl. Vanligtvis uppkommer aterom där det finns talgkörtlar; hårbotten, bål, nacke, ansikte och underliv, men cystorna kan uppstå överallt i kroppen. Hos en del individer uppstår, utan känd anledning, multipla aterom.  Aterom kan vara kosmetiskt störande eller irriterande genom sin placering. Inte så ovanligt är att inflammation tillstöter, varpå ateromen svullnar och ömmar.

Namnet kommer från det grekiska ordet athere, som betyder gröt. Det beror på den ljusa, gryniga massa av talg som skapas när ateromet tillväxer.

Följaktligen byggs ateromen upp och bildar plack inuti artärväggarna som så småningom kan begränsa blodflödet. Om detta händer i en artär som levererar till hjärtat kan det orsaka angina. Om det påverkar hjärnan kan det orsaka förvirring eller yrsel. Om klaffarna brister, som de ofta gör, kan detta leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Problemet förvärras av det faktum att samma inflammation som driver bildandet av aterom i artärväggarna leder till att blodtrycket gradvis ökar. Detta tvingar hjärtat att arbeta hårdare och det gör artärerna mindre elastiska, vilket skapar en kombination av effekter som ökar stress och chockvågor inom artärsystemet.

Statiner är inte särskilt effektiva eftersom de angriper fel mål – kolesterolnivåerna i blodet. Det finns ett växande misstanke om att de relativt små skyddande effekterna av statiner beror på det faktum att vissa av dem har en mild antiinflammatorisk effekt och en kolesterolsänkande inverkan.

Därför är det viktigt att tänka på VAD du äter, hur du motionerar och vilka näringsämnen du tillför kroppen. Jag lovar återkomma med tips.

En hjärtinnerlig hälsning

Monica

Ska 2019 bli året då du mår gott?

Det finns ett antal frågor som du kan ställa dig för att testa hur du vill må. Själv har jag börjat lära och läsa mer näringslära för att försöka ta reda på hur jag kan styra min kropp och själ. Jag har funderat mycket över följande frågor och vad jag kan göra för att förändra.

Trött - stressad

I några kommande blogginlägg ska jag berätta vad jag kommit fram till. Men här kommer frågorna:

 • Trött – Det kvittar hur mycket jag sover. Jag känner mig ändå trött. Det kan bero på olika faktorer i mitt liv. En av dem är att jag är nergången på grund av personliga skäl. Ett annat alternativ är att jag behöver tillföra kroppen mer näring och givetvis träning. Jag återkommer till detta.
 • Sliten – I mitt fall har det att göra med min dagliga situation som har varit fruktansvärd sedan maj månad 2018. Detta jobbar jag på. Livet och situationen som sådan är krävande och ligger delvis utanför min förmåga att åtgärda. Så kan det vara stundtals för oss alla. Men jag kommer att ägna mig mer åt Chi Neng Qigong (som jag utövar), mer åt meditation, och kanske bygga på med ännu mer träning (både mentalt och fysiskt). Att påverkas utan att kunna styra, gör att vi ibland känner oss maktlösa. Detta är vad som hänt mig. Har du kanske upplevt något liknande?
 • Stressad och överarbetad eller kanske utbränd – Jag är stressad på grund av situationen men inte överarbetad/utbränd. Om du upplever att du inte har kontroll på jobbet, kan jag hjälpa dig. Genom att skapa struktur, planering och ändra vissa vanor kan du styra upp arbetsdagen bättre.
 • Relationsproblem – Det kan handla om närmaste familjen eller konflikter på jobbet. Då och då drabbas vi. Jag kommenderar dig att läsa boken ”Mer än bara ord” i vilken jag är en av författarna. Den har blivit nominerad till ett pris i Sverige och ger tips på hur du kan förbättra din kommunikation.
 • Sjukdom – Det finns möjligheter att förbättra vardagen för oss när vi blir sjuka, men bara om vi själva vill. Mer om detta i kommande blogginlägg.
 • Behov av mer energi – Detta återkommer jag också till. Har tänkt blogga om hälsa under året och ge dig några värdefulla tips.
 • Ilska och förtvivlan – Det kan vi alla känna av då och då. Ofta går det att hantera. Framförallt kan du lära dig stänga tankarna när det gäller daglig stress. Givetvis funkar det inte i samband med nära anhörigs sjukdom och liknande sorg. Mitt tips till dig som vill lära dig stänga tankarna, är att gå kursen Nålsögat. Läs mer om den genom att klicka på länken.

Utifrån min egen situation kommer jag att arbeta stenhårt med att må bättre. Jag lovar dig många härliga tips framöver. Följ bloggen så kommer du att få ta del av dem, eller prenumerera på mitt nyhetsbrev genom att fylla i din mailadress uppe i rutan till höger.

Välkommen!

Monica

Tur eller otur – en tänkvärd text från Lao Tzu-tiden (ca 500 fKr)

Denna har du säkert hört många gånger men den är så fin, tycker jag, att jag gärna berättar den igen.

Den gamle mannen levde utfattig i en liten by. Kungarna var avundsjuka på honom eftersom han ägde en vacker vit häst. Kejsaren erbjöd honom rikedom i utbyte mot hästen men mannen svarade:

– Den här hästen är inte bara en häst för mig. Det är en vän. Och man kan inte sälja en vän.

Hästen - trogen vän

Trots fattigdom sålde mannen aldrig hästen. En morgon var hästen försvunnen. Han fanns inte som vanligt i stallet. Hela byn samlades. Många kommenterade försvinnandet och en sa:

– Du måste vara en idiot! Alla har vi förstått att hästen en dag skulle bli stulen. Vilken olycka! Varför sålde du den inte?

Mannen svarade:

– Jag skulle inte kalla det en olycka. Hästen är inte i stallet. Det räcker att säga så. Allt annat är värdering. Om det är tur eller otur vet vi inte. Att hästen inte är i stallet är bara ett fragment, taget ur ett större sammanhang. Vem av oss vet vad som händer härnäst?

Människorna i byn gapskrattade. Nu hade de bevis för att gubben var tokig.

Efter två veckor kom hästen plötsligt tillbaka. Det visade sig att han således inte var stulen. Pållen hade tagit sig en tur ute i vildmarken. På väg tillbaka lockade han med sig ett dussin vildhästar.

Ännu en gång samlades folket i byn.

– Du har rätt, gamle man. Det var ingen olycka utan tur!

– Jag tycker inte vi kan kalla detta för tur, sa gubben. Det handlar bara om att min häst är tillbaka i stallet. Vem av oss vet om det är en lycka eller en olycka? Detta är ännu ett fragment ur ett större sammanhang. Hur dömer ni egentligen? Läser ni ett enda ord i en mening och recenserar därefter hela boken? Eller tar ni reda på mer fakta?

Människorna blängde i marken och svarade inte. Men de flesta tänkte inom sig att mannen hade helt fel. Att ha fått tolv vackra vildhästar var verkligen ingen olycka.

Gubbens son tränade nu vildhästarna som blev mer och mer disciplinerade för varje dag. Folket i byn höll ögonen på gubben och hans son. En vecka senare föll sonen av en av hästarna och bröt bägge benen. Folket i byn samlades igen och värderade situationen.

Brutet ben

– Du hade rätt igen, gamle man! Vildhästarna är en olycka. Din enda son har förlorat möjligheten att gå. Du är en gammal man och behöver hans hjälp. Stackars dig – du är fattigare än någonsin.

Den gamle mannen svarade:

– Ni har blivit helt besatta av dömande och värderande. Jag betackar mig. Min son har brutit sina ben. Ingen vet om det är tur eller otur. Livet visar sig i små fragment och det är allt vi ser.

Ett halvår senare blev landet indraget i ett stort krig. Alla unga män tvingades in i armén. Endast gubbens son blev kvar, eftersom han inte kunde strida i kriget med två brutna ben. Folket i byn grät och sörjde. Kriget skulle de sannolikt förlora och de flesta unga männen skulle aldrig komma tillbaka. De samlades hos den gamle mannen igen.

Krig - tur eller otur

– Du är kanske inte så tokig i alla fall. Nu hade du rätt igen. Din son må vara en krympling, men han är i alla fall hos dig. Så tursamt! Våra söner kommer förmodligen aldrig tillbaka. Gubben tittade på folkskaran och svarade:

– Ni fortsätter värdera och döma. Ingen av er vet med säkerhet. Varför tänker ni inte så här: Era söner har tvingats ut i kriget men min son är hemma och tillfrisknar. Endast Gud vet om det är tur eller otur. När ni bara ser på de små fragmenten blir era huvuden fulla av förutfattade meningar. När ni dömer en situation har ni slutat växa. Värdering är ett sätt att cementera tillvaron. Bestämda åsikter förstenar era omdömen. Att ständigt vara i ovisshet och växande är obekvämt för er. Faktum är att detta aldrig tar slut. Det är livet i sig. Ni går längs en väg. Där den slutar tar en annan vid. När en dörr stängs, öppnas en annan. Endast de som är modiga nog att inte bry sig kan vandra in i evigheten.

***

Visst är det så? Vi har så lätt för att döma och värdera. Jag själv inte minst. Men egentligen VET vi INTE. Själv har jag anhöriga som varit svårt sjuka hela året. Jag har definitivt upplevt att det är otur men jag vet inte.

Inför 2019 måste jag lära mig vara mer överseende. Öppna mina ögon och sinnen ännu mer.

Hur tänker du göra?

Varma hälsningar

Monica

Skapa mål för 2019

NLP-hjulet

2019 har inletts. Har du gjort reflektioner för 2018? Kommit fram till vad du vill förändra inför 2019?

Det har jag gjort. Kommit fram till vad som är viktigt. Att jag inte längre ska tänka på alla andra utan mig själv först. Om jag är stark, flödar det över till alla andra. Jag behöver inte göra allt som förväntas av mig. Det är viktigt att skapa rätt mål.

2018 har varit ett svart år med mycket sjukdom hos nära och kära. Givetvis har det även funnits lyckostunder. Stunder som jag sparat i hjärtat. Vilka stunder har du sparat?

Reflektion

Har du funderat över vilka mål du nått och vilket resultat det skapat?

Vill du få flera tips? Då är du välkommen till denna sida och den virtuella lanseringen av boken ”Över Mållinjen” där jag är en av författarna.

Ja tack, jag vill delta i den virtuella lanseringen av ”Över Mållinjen” på söndag den 13 januari kl 17-19.

Det har jag. Jag har kommit med i sex antologier under året, gett ut en egen fackbok (min 61a bok som jag är stolt över) – Handbok för textproduktion – och skapat två nya onlinekurser. En för planering och marknadsföring för dig som skriver, och en för dig som vill utvecklas med 30 personlighetstester. Jag har läst en del näringslära och gått många kurser i skönlitteraturens konst. Bland mina blivande romaner är två nästan färdigredigerade och två är skrivna i råmanus.

Vilka är dina mål för 2019?

Mina är framförallt att ge ut två romaner samt en antologi om Lycka. Jag behöver satsa på min kropp och själ. Något som jag redan påbörjat. Året kommer att innebära att jag rapporterar här på min blogg om de framsteg jag gör och tips för dig som vill uppnå liknande effekter.

För att skapa mål behöver du ett underlag. Här ser du NLPs Livshjul som jag gärna använder som stöd.

Gå igenom bit för bit och fundera över i vilka delar du behöver förändra/förbättra.

Jag behöver/vill satsa på följande:

 • Rekreation
 • Hälsa
 • Relationer
 • Personlig utveckling

Vad vill du satsa på?

Vill du ha fler tips? Då kan du välja något av nedanstående:

 • Köp boken ”FramgångsRIK & Lycklig” med steg-för-steg-instruktioner för du verkligen når din framgång och lycka
 • Köp boken ”Över Mållinjen” där jag tillsammans med 20 andra kvinnor berättar om hur vi har lyckats
 • Beställ onlinekursen ”Resan” som hjälper dig under ett antal veckor att starta ditt nya liv

Kontakta mig för mer information. Investeringskostnaden är nästan obefintlig just nu. Här når du mig (klicka på länken).

Lycka till!

Monica

 

 

Vad orsakar kronisk inflammation?

Orsak kronisk inflammation

Kronisk inflammation är ett nytt problem

Hjärtsjukdomar och cancer är orsaker till sjukdom och död i vårt samhälle. Så har det inte alltid varit. Viktorianerna var till exempel relativt fria från dessa sjukdomar. Deras chanser till hälsa var bättre än våra, även utan moderna droger, kirurgi och diagnostik, något som vi har kommit att förlita oss på.

De första åren efter födseln var farliga, men de som nådde sin femte födelsedag hade en förväntad livslängd liknande vår egen. De dog inte av degenerativa sjukdomar utan däremot dog folk vid förlossning, bränder, trauman och infektioner som spreds av sjuka levnadsförhållanden och förorenade vattentillgångar.

Några utvecklade hjärtsjukdomar och cancer. Anledningen till att de var friskare var en diet rik på naturliga antiinflammatoriska föreningar som gav ett omfattande skydd mot kronisk inflammation.

Anledningen till dagens inflammatoriska problem beror på att vi inte bara konsumerar mycket lägre nivåer av naturliga antiinflammatoriska föreningar i våra kostvanor, utan också att vi utsätts för mycket högre nivåer av pro-inflammatoriska föreningar tack vare moderna matlagningsmetoder och förekomsten av tobak och miljöfoxiner.

Eftersom så många av oss lider av kronisk inflammation, är det inte konstigt att vävnadskadorna och de degenerativa sjukdomarna ökar när vi blir äldre. Det har endast litet att göra med åldrandet. Om vi äter en djupt antiinflammatorisk diet skulle vi må bättre.

5 huvud- och 3 sekundära orsaker

Det finns fem huvudsakliga och tre sekundära orsaker till den moderna epidemin av kronisk inflammation.

1. För mycket Omega 6, inte tillräckligt Omega 3

De viktigaste hormonerna som styr det inflammatoriska försvaret kallas eikosanoider. Kroppen använder fettsyror från maten vi äter för att skapa dessa.

Omega 6 fettsyror, som finns i fleromättade växtoljor som solros och majsolja, producerar eikosanoider som främjar inflammation.

Omega 3 fettsyror (från fet fisk) har motsatt effekt, vilket ger eicosanoider som minskar inflammation.

Historiskt åt vi en diet med ett förhållande omega 6 till omega 3 på mellan 1 till 1 och 2 till 1, vilket är ett hälsosamt förhållande. Balansen idag har blivit djupt ohälsosam. Vi konsumerar mat för högt i Omega 6 och alldeles för lågt i Omega 3. Kroppen är därför tvungen att använda för många Omega 6 fettsyror för att bygga celler, vävnader och hormoner – och balansen i kroppen blir pro-inflammatorisk. Förekomsten av Omega 6 och Omega 3 i dagens kost är att vårt intag av fet fisk, den enda signifikanta källan till Omega 3 som vi behöver, har fallerat, medan vårt intag av vegetabiliska oljor, som ger Omega 6, har ökat dramatiskt. Oljor som soja, palm och majsolja används ofta i matlagning och i livsmedel, eftersom de är billiga och välsmakande. Livsmedelsproducenter har inget lagligt krav att producera hälsosam mat.

För att göra saken värre, matas de flesta djur som är upptagna som livsmedel med mat med högt Omega 6-värde. Gräsätande djur har hälsosammare nivåer av Omega 3. Med bra matval och ett Omega 3-tillägg kan du rätta till balansen av ett lägre 6 till 3-förhållande som är antiinflammatoriskt och därför avsevärt hälsosammare.

2. Inte tillräckligt med frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är viktiga eftersom de innehåller bland annat flavonoider. Dessa utövar kraftiga antiinflammatoriska effekter i kroppen. Flavonoider blockerar de enzymer som driver inflammation. Dessa inkluderar COX-1 och COX-2, samma enzymer som riktas mot många antiinflammatoriska läkemedel. De blockerar också ett andra par pro-inflammatoriska enzymer som heter LIPOX-5 och LIPOX-8. Kanske ännu mer kritiskt blockerar de en tredje grupp av pro-inflammatoriska och starkt destruktiva enzymer som kallas matrismetallo-proteaser (MMP). Denna trevägsblockeringsåtgärd utövar en mer grundläggande skyddande effekt än något farmaceutiskt läkemedel eftersom MMPs är direkt ansvariga för vävnadsskadorna som förvandlar kronisk inflammation till öppen sjukdom.

Tyvärr äter vi inte tillräckligt med frukt och grönsaker. The American Cancer Institute rekommenderar att vi äter nio portioner om dagen – men vi klara i genomsnitt endast tre. Utan tillräckligt med frukt och grönsaker är de kritiskt viktiga enzymblockande flavonoiderna inte närvarande i våra kroppar i tillräckliga mängder. Tillsammans med det övergripande Omega 6 till 3-förhållandet skapar detta förutsättningarna för det perfekta inflammatoriska problemet.

3. Pro-inflammatoriska tillagningsmetoder

När livsmedel som innehåller proteiner kokas vid höga temperaturer binder proteinet med glukos eller andra sockerarter för att producera föreningar som kallas Advanced Glycation End Products eller AGEs. Många livsmedel blir brunfärgade  vid höga temperaturer och denna missfärgning är ett tecken på AGE-produktion.

Den mest kända AGE-föreningen är akrylamid, som bildas när stärkelsen i livsmedel kokas vid höga temperaturer. Akrylamid har hittats i chips, pommes frites, toast och liknande livsmedel. Oroväckande har akrylamid klassificerats som cancerframkallande hos människor.

Jag får här ett mycket dåligt samvete eftersom jag älskar chips och liknande produkter. För att sluta med dessa goda saker, fick jag för ca två år sedan hypnos och har därefter kunnat motstå chips. Som den ”chipsoman” jag är, gick det inte utan hypnos. Men med hjälp av hypnosen fick jag äckelkänslor för feta chips. Det enda jag idag unnar mig är liknande godis gjort av majs, typ ostbågar och liknande.

Åldrandet kan ökas i kroppen när glukosnivåerna är för höga, vilket händer vid diabetes. I ett icke-diabetisk tillstånd binder enzymerna glukosmolekylerna till proteiner som bildar glykoproteiner som är nödvändiga för normal kroppsfunktion. Men när blodsockernivån är för hög kan glukos binda till proteiner i kroppen genom icke-enzymatisk verkan. Detta driver bildandet av AGE och leder därmed till inflammation – vilket förklarar varför diabetiker lider av överdriven inflammation, ökad risk för allvarlig sjukdom och påskyndat åldrande.

Åldrandet stimulerar inflammationen. Bindningen av glukos till proteiner orsakar tvärbindning mellan proteiner, och länkar ihop dem på ett slumpmässigt och dysfunktionellt sätt. Detta uppträder genom att huden åldras med rynkor och minskad elasticitet. Invärtes får vi sjukdomar som grå starr, högt blodtryck, blodproppar och njurskador.

När fetter och oljor värms till höga temperaturer skapas ALEs (Advanced Lipoxidation End Products). Dessa är skadliga och mycket pro-inflammatoriska. Livsmedel som innehåller höga halter av både AGE och ALE är:

 • stekt och grillat kött och fjäderfä
 • djupfryst fisk
 • kaffe och coca cola
 • sojasås och balsamin-produkter
 • rökt mat

Kort sagt, snabbmat och till och med värmetorkad mjölk som används till spädbarn.

Men låt oss nu inte bli puritaner. Målet är balans. Mat utan hög fetthalt, högt socker och ett liv utan enstaka efterrätter, kakor, chips eller mellanmål skulle vara mindre roligt. Om du medvetet balanserar dessa livsmedel med antiinflammatoriska livsmedel och näringsämnen, kan du njuta utan skada.

4. Att bli äldre

Nivån av könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron faller när vi åldras och lägre hormonnivåer är inblandade i åldersrelaterad inflammation. Symtom på kronisk inflammation blir tydligare under och efter klimakteriet hos kvinnor och hos män, eftersom testosteronnivåerna minskar.

Kronisk inflammation har citerats som en orsak till sarkopi, muskelförlusten som uppstår vid åldrande. För båda könen accelererar tendensen till ökad inflammation vanligtvis efter ca 45-50. För att göra saken värre finns det bevis för att vårt immunförsvar kan bli mindre effektivt vid kontroll av inflammation när vi blir äldre.

Du kan inte stoppa åldrandet, men det finns överväldigande bevis på att du kan sakta ner åldrandet genom att minska eller förebygga skador som orsakas av kronisk inflammation.

5. Att vara överviktig

Övervikt och fetma är viktiga orsaker till kronisk inflammation. Detta beror på att överskott av fett utsöndrar proinflammatoriska föreningar. Det är lika farligt med äppelformad fetma (fett runt magen) som med päronformad fetma (fett runt höfterna). Fett runt höfterna, låren och botten utsöndrar proteiner som leder till inflammation och insulinresistens.

I ett samhälle där nästan 30% av befolkningen är fet och 62% är officiellt överviktiga, har fettets inflammatoriska roll blivit en viktig orsak till ohälsosam och ökat åldrande. Våra expanderande midjelinjer är kopplade till höga intag av proinflammatoriska, bearbetade livsmedel som har höga sockerarter och Omega 6-fetter, och till vår allmänt låga nivå av fysisk aktivitet, som i sig är proinflammatorisk.

Eftersom överflödigt fett är pro-inflammatoriskt och kronisk inflammation är en faktor i hjärtsjukdomar som stroke, diabetes, Alzheimers och ett antal cancerformer, är det knappast förvånande att övervikt är en riskfaktor för alla dessa sjukdomar.

6. Rökning och förorening

Exponering för luftföroreningar kan utlösa oxidativ skada och kronisk inflammation. Rökning är en ledande orsak till sjukdom, ökat åldrande och död, och stadsbor som utsätts för höga nivåer av dieselutsläppspartiklar är också i fara. Exponering för vissa bekämpningsmedel kan också utlösa inflammation.

7. Överflödiga fria radikaler

De flesta har hört att fria radikaler kan skada din hälsa. Det är faktiskt bara ett överskott av fria radikaler som är skadligt. Någon nivå av friradikalverkan är normal och en nödvändig del av immunsvaret mot patogener som bakterier och virus. Men överskott av fri radikal verkan kan faktiskt orsaka skador på celler och så småningom stora hälsoproblem.

Fria radikaler är små partiklar som bildas under miljarder kemiska processer som äger rum i människokroppen. Vi är gjorda av molekyler som i sin tur består av atomer, och både molekyler och atomer har elektroner som omger dem.

Elektroner är i allmänhet parade, men under vissa reaktioner kan en elektron bli lossad. Den återstående atomen (eller molekylen) blir nu en instabil ”fri radikal”. För att bli stabil måste fria radikalen fånga en elektron från en annan molekyl, men då blir den andra molekylen en fri radikal. En kedjereaktion av molekyler som avlägsnar elektroner från varandra. Processen av friradikalbildning kallas oxidativ skada, eftersom syremolekyler är involverade. När ett skuren äpple blir brunt är ett känt exempel på oxidativ / friradikalskada.

Överdriven friradikal / oxidativ skada på vävnaderna bidrar till åldersrelaterade sjukdomar från hjärtsjukdomar till cancer. Det finns ett antal kända faktorer som ökar nivåerna av fria radikaler i våra kroppar, vilket inkluderar rökning, strålningsexponering (till exempel ultraviolett, röntgen och allt radioaktivt ljus) och inflammation. När celler skadas av inflammation producerar de giftiga föreningar som utlöser frisättningen av överskott av fria radikaler. Den resulterande oxidativa stressen skadar ytterligare dessa celler, och denna process frigör en andra våg av inflammatoriska föreningar. Denna onda cirkel driver både sjukdomen och åldringsprocessen, såvida inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantskydd finns på plats.

För några år sedan förklarade centrumet för miljö- och hälsovetenskap i Australien att: ”Bevis ackumuleras att de flesta av degenerativa sjukdomar som drabbar mänskligheten har sitt ursprung i skadliga fria radikalaktioner. Dessa sjukdomar innefattar ateroskleros, cancer, inflammatorisk ledsjukdom, astma, diabetes, senil demens och degenerativ ögonsjukdom. Processen med biologisk åldring kan också ha en friradikalbas.

Därför finns det ett växande konsensus bland forskare och kliniker som för att en livsstil ska vara fullständigt sjukdomspreventiv och hälsoskyddande bör inkludera livsmedel och kosttillskott med hög antiinflammatorisk och hög antioxidantkapacitet. Det här är mindre komplicerat än det låter, eftersom antiinflammatoriska och antioxiderande livsmedel ofta är samma mat.

8. Genetiska influenser

All sjukdom och åldersrelaterade sjukdomar orsakas inte uteslutande av livsstil och kostfaktorer. Genetiskt arv kan vara en bidragande faktor, och en avgörande faktor i enskilda sjukdomar. Starka genetiska riskfaktorer har också blivit involverade i cirka 5-8% av fallen av hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers och andra sjukdomar. Men för de flesta av oss är vårt öde inte skrivet i vår genetiska kod. Vårt genetiska arv kan göra oss mer eller mindre mottagliga för livsstil och kostpåverkan. Men du kan kontrollera detta.

Forskare som Federico Licastro och andra från University of Bologna anger att ”Alzheimers sjukdom, ateroskleros, diabetes och till och med sarkopi (muskelmassa) och cancer, för att bara nämna några, har en viktig inflammatorisk komponent, även om sjukdomsprogression verkar också beroende av individernas genetiska bakgrund.

Med andra ord är vissa gentyper mer mottagliga för åldersrelaterad sjukdom. Men samma forskare drar slutsatsen att ”kontroll av inflammatorisk status kan ge bättre chans till framgångsrikt åldrande.”

Att upprätta en antiinflammatorisk livsstil är en prioritet om du vill förbättra din hälsa. Det är dags för en omfattande antiinflammatorisk och antioxidantlösning.

Vill du veta mer, fortsätt läsa min blogg.

Monica

 

Det här vet du inte om mig …

Det är numera stora skriverier om att vi som författare enkelt kommer att kunna skapa ljudböcker via talsyntes. Du som lyssnare ska i framtiden själv kunna välja uppläsare och röst. DET är något som jag ser fram emot, speciellt som jag INTE gillar ljudböcker. Min fantasi triggas inte igång om jag inte läser själv nämligen.

Med hjälp av AI – artificiell intelligens – bör vi i en nära framtid få nya upplevelser. Talsyntes är en gratistjänst på nätet där du kan mata in en text som sedan läses upp av en dator. Det finns även appar för mobiltelefoner där du kan scanna texten och få den uppläst. I de första OCR-programmen för talredigering, fungerade det på samma sätt redan för närmare 40 år sedan.

Lammen talar

Detta är egentligen inte nytt. Jag kan avslöja en välbevarad hemlighet: Min röst har använts redan på 80-talet för vissa automatiserade tjänster, framförallt inom lasthantering och lastfördelning. Då fick jag nämligen äran att läsa in den i en dator för en produkt som hette VoiceMaster. Det var en produkt som sattes in i lastfartyg och i stället för att läsa på en skärm fick de svaren med hjälp av ljud – och min röst.

PapegojaRedan 2014 köpte Google WaveNet som arbetar med AI. I tidningarna har det stått om produkten som kan generera tal med hjälp av ny teknik – maskininlärning – som bygger upp rösten. Dessutom kan produkten översätta till andra språk och dialekter. Även Apple jobbar med liknande teknik. Deras program heter Polly. Det har du kanske hört talas om.

Så vem vet, kanske kan du välja din egen röst någon gång i framtiden och därmed låta datorn läsa boken eller barnböcker för barn. Det bådar för både gott och ont, som du kanske förstår. Men så är det med all teknik.

Oavsett, är det spännande. Jag längtar till de nya programvarorna för översättning kommer, så att vi åtminstone slipper lära oss nya språk. Hade så gärna velat förstå spanskan bättre än jag gör och det känns som om orden inte vill ta plats i hjärnan på mig.

Kra kra kram och hälsningar
Monica

 

Lev intensivt – i morgon kan det vara för sent

SmärtaI måndags skrev jag om boken ”Via Dolorosa – smärtans väg”.

Idag fick jag ett sorgligt besked. En nära bekant till mig har drabbats av cancer. Det är varken den första som får denna förfärliga sjukdom, eller den sista.

Under de senaste åren har många av mina vänner och släktingar drabbats. De allra flesta har blivit friskförklarade men smärtan har varit stor, oron ännu större och orken har ibland sinat.

Det är omskakande. Och ibland är beskedet så sorgkantat att hoppet uteblir.

Orken är slut

 

 

 

 

 

 

Låt dig därför förföras av minsta lilla njutning i livet.
Titta dig omkring!
Se hur ljuset fångar dagen?
Hör vindens väg i träden.
Känn hur vinden smeker din kind. Se blommorna som bjuder dig på sin färgprakt och ta ett djupt andetag och njut av doften som de sprider. Tugga varje tugga 20 gånger och upplev varje smakförändring i munnen. Njut!

Gula blommor

Lila blomma näraTitta på avstånd, följ biets väg mot blomman, se hur kronbladen niger för dig.
Titta nära och upptäck hur fantastisk naturen är.
Varje skapelse är sin egen. Precis som du.

Titta på människorna i din omgivning.
Kan du blunda och beskriva dem?
Om inte, låt dina ögon följa varje linje i deras ansikte – som om du skulle måla dem.

Jag önskar dig en riktigt underbar, upplevelsefull dag!
Monica

 

 

 

 

Veckans skrivartips – rutin utifrån ord

Skapa rutinBörja med att få in en rutin där du skriver varje dag. Det är bättre att skriva 15 minuter per dag än att förhala och hoppa över skrivarstunden. Rutiner skapar kreativitet. Hjärnan lär sig.

Ett av mina egna tips är att skriva en lista över ord. Här får du mitt värdefulla tips.

 

Skriv en egen ordlista att använda varje dag för att skapa rutin

Egen ordlistaGör så här:

Välj tio substantiv. Skriv dem i en lista. Du kan snabbt hitta ord om du tittar dig omkring. Exempelvis har jag just nu följande framför mig:

  1. Flaska
  2. Glas
  3. Ljusstakar
  4. Flugsmällare
  5. Kork
  6. Medicinförpackning
  7. Dator ´
  8. Duk
  9. Stolar
  10. Krukväxt

Välj sedan ut tio verb och skriv dem på samma lista. Om jag tänker på vad jag gjort under dagen får jag fram följande:

 1. Stavgå
 2. Äta
 3. Dricka
 4. Städa
 5. Putsa
 6. Laga mat
 7. Sola
 8. Bada
 9. Läsa bok
 10. Skriva

Sist väljer du tio adjektiv. Dessa blir lite knepigare för de ska du INTE skriva i din text. Skriv dem på listan och sedan GESTALTAR du dem i själva texten. Idag har jag stött på följande adjektiv:

 1. Svettig
 2. Varm
 3. Trött
 4. Sliten
 5. Våt
 6. Sömnig
 7. Glad
 8. Mätt
 9. Hungrig
 10. Törstig

Böcker

Ta sedan listan och sätt framför dig. Använd ETT ord varje dag i en liten text på 100-300 ord. Längre fram kan du kanske använda delar av det du skrivit i en novell eller roman.

Lycka till!
Monica

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed