Currently viewing the category: "Personligt"

Sömn och jobb påminner om vartannat – när det gäller ställtid

Sömn

Har du tänkt på att när du blir avbruten på jobbet, kan du oftast inte fortsätta exakt där du var. Du måste backa bandet och gå tillbaka för att rekonstruera var du var och vad du gjort. Stämmer det? Du tappar värdefull tid genom att gå tillbaka. Enligt forskningen tar det minst 7 minuter att återgå till en arbetsuppgift om du avbryter den med att exempelvis läsa mail. Mailen tar 1 minut i anspråk att öppna upp. Det är totalt 8 minuters ställtid som du troligen om-och-om-igen, dagligen, slösar bort. Du förstår säkert att det tar mer än 7 minuter att gå tillbaka och göra en rekonstruktion av vad du redan gjort i en större arbetsuppgift. Det tar faktiskt i snitt 20 minuter.

Finessen är att räkna ut hur mycket du egentligen ”jobbar” per dag. Troligen endast några få timmar, om ens det. Resten av tiden fungerar som ställtid – ofta helt meningslös. Din dag försvinner i ett ”nafs” utan att du gjort något. Sömn har ett liknande flöde.

När du somnar kommer du först ner i Alfa-stadiet, sedan Tetra och slutligen i Rem-stadiet, där drömmarna börjar. Det tar lång tid för dig att gå ner i djupsömnen. Den som är så värdefull och där ingen forskare eller läkare vet vad som händer mer än att vi reparerar kroppen och knoppen. Blir du väckt av något, kan du – precis som när det gäller jobbet – inte bara ta upp tråden där du lämnade den. Nej, du måste börja från början. Du måste passera de olika stadierna: Alfa-Tetra-Rem osv i rätt ordning. Det är därför vi ibland vaknar och känner oss trötta, precis som om vi inte sovit alls.  

Kanske något att tänka på inför hösten …?

Bättre sömn, mindre avbrott – vad tror du om det? Skulle det funka?

Effektiva hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Värmebölja

Rena klimakterievärmen nere i södern

Härligt med semester i helvetet! Här är det varmt vill jag säga. Och roligt har man i varmare trakter, har jag hört. Till och med vattnet i poolen är så varmt att det inte längre svalkar. Det är över 34 grader varmt.

Precis så här kändes klimakteriet en gång för ett antal år sedan. Svetten som rann i strida strömmar nerför ryggen, mellan brösten och ut i kläderna. Att aldrig få känna sig fräsch. Hu! Nu är det lika illa. Håret klibbar som om jag konstant stod i duschen. Glasögonen blir inte uppe på näsan och är ständigt lika immiga. Som tur är, är det lika för alla. Svettstinna turister vandrar omkring på varuhusen och söker svalka i affärerna med luftkonditionering. Barernas stolar lyser tomma och riktigt ropar efter att någon ska komma och sätta sig. De som stannar till, väljer inomhus-stolarna.

Jag måste säga att det är tur att jag verkligen är ledig och kan välja att göra vad jag själv vill. Tycker synd om alla de som måste jobba i denna hetta. Kanske går det att vänja sig. Jag vet inte. Men jag vet att jag – trots värmen – verkligen trivs och njuter. Det gäller att dricka mycket och få i sig salt.

Och nu har jag gått över gränsen också, för att boka en golfrunda i den här hettan. DET ska verkligen bli en utmaning. Men det får bli en kvällsrunda och givetvis med golfbil. Det kommer att svalka skönt när vi kör fort fram mellan hålen.

Från och med i morgon blir det konstant klänning, något annat går inte för sig. Jag förstår att även karlarna här nere hade velat bära klänning, eller kanske kilt, för till och med shorts känns för varmt.

En tur till havet och de lite mer fläktande stränderna är nog att rekommendera. Att dessutom bära på lite övervikt i denna värme, känns onödigt. Min förhoppning är att jag ska försvinna lite varje dag och därmed minska omfånget kring midjan. En studie från Uppsala har visat att kvinnor som sover mindre än 8 timmar per dygn har större buk och midja, eftersom sömnbrist ökar aptiten och att mättnadshormonet Leptin minskar och ett annat hormon ökar (Ghrelin, det aptitstimulerande). Jag sover tillräckligt och har inget överdrivet behov av mat. I den här värmen är det snarast törsten som påverkas och så möjligen lite saltbehov. Det binder så klart vätskan. Men i övrigt äter jag mindre än vanligt, dock utan att gå ner ett enda gram. Storleken är fortfarande modell Val, men det gör inget eftersom jag minst av allt tänker prova kläder i den här hettan.

Men som jag njuter ….

Semesterhälsningar från galenpannan
Monica

 

 

Madame Butterfly av Puccini – på Torups slott

Madam ButterflyI Herrskapsstallet på Torups slott visades operan Madame Butterfly av Puccini. Det är en underbar opera, tycker jag, och den bygger på samma tema som en av mina älsklingsmusikaler – Miss Saigon.

Operakvällen blev en överraskning från maken. Den uppskattades verkligen. Det enda smolket i bägaren var att de på Torups slottscafé inte har rättigheter att sälja ett glas vin, som jag tycker är grädden på moset när jag går på teatern (om möjlighet finns). Nu blev det enbart en glass. Tur att vi själva hade vatten med oss att dricka i pausen för köerna blev långa.

Här kan du läsa mer om Torups Slottscafé som jag tycker är en trevlig utflyktspunkt i sig. Rekommenderas varmt.

Här ser du bilderna från nätet via en länk direkt till Skånska Operans hemsida.

En stor opera i det lilla formatet! Det var imponerande att se hur ensemblen lyckats i sin satsning att resa på rundtur med en så stor opera i ett så litet format. De har verkligen lyckats. Biljetterna var onumrerade, så kön började ringla sig redan en timme innan insläpp. Vi hamnade på bra platser. Alla platser byggs upp runt själv scenen som således är i mitten, så publiken får liksom vara med i föreställningen.

Operan – Puccinis gripande mästerverk – handlar om geishan Cio-Cio San som blir dödligt förälskad i den amerikanske sjöofficeren Pinkerton och överger allt i sitt gamla liv för att bli hans hustru. Detta sker via ett avtal. Det är en historia om äkta kärlek och svek, obrottslig trohet och ansvarslös lek. Musiken är odödligt vacker.

Lona Mor Villadsen är en succé

Hur det kan finnas så mycket vacker sång i en så späd kropp, övergår mitt förstånd. Hon är definitivt en ”stor” stjärna på himlen. Tack för upplevelsen, Lona Mor Villadsen!

Huvudrollerna spelas av:

 • Madame Butterfly – Lona Mohr Villadsen, Pinkerton
 • Daniel Svensson,
 • Sharpless – Staffan Liljas,
 • Suzuki – Josefine Andersson,
 • Goro – Josep Cuso,
 • Kate – Siri Carbin Åhlund.
 • Kör: Johanna Kalliokuljo

Musiken: Violin: Saana Kähkonen, Cello: Johanna Hydén, Kontrabas: Mattias Hanskov Palm, Klarinett: Blagoj Lamnjov, Piano: Max Lörstad

Regissör Ola Hörling har gjort ett mycket bra jobb och jag kan varmt rekommendera dig att gå och se denna ljuvliga opera.

Föreställningen spelas även på Palladium i Malmö den 3, 5, 6 och 8 augusti samt på Aalborg Operafestival den 11 augusti.

Monica

 

Monica tipsar om Köttfärspaj

Köttfärspaj

Ingredienser:

 • 1 st färdig paj att rulla ut – se förpackning för instruktion
 • ca 2 msk (laktosfritt) smör
 • 1 st stor gul lök
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 1 liten burk champinjoner
 • 1 st gul paprika
 • 400 g nötfärs (eller blandfärs eller annan färs)
 • 5 dl chilisås (eller 2 msk tomatpuré)
 • 2 msk vetemjöl
 • 1 st köttbuljongtärning
 • 1 tsk salt, vitpeppar, grillkrydda, paprikapulver
 • 1 tsk timjan
 • 5 dl vatten
 • 1-2 dl riven stark ost

 

Gör så här:

 1. Förgrädda pajskalet i 20 minuter eller vad som står på paketet. Tips: Klä kanterna med folie för att slippa bränna dem.
 2. Skala och hacka lök och vitlök, och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, vitlök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.
 3. Stek köttfärsen i smör. Krydda med timjan, salt, peppar, grillkrydda och paprikapulver.
 4. Strö över vetemjöl, rör runt.
 5. Häll på chilisås. Smula i köttbuljong. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.
 6. Rör ihop löken, svampen och paprikan med köttet. Smaka av.
 7. Häll röran i pajskalet, strö över riven ost.
 8. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Underbart gott. Smaklig måltid!
Monica

 

Under två års tid har jag lärt massor

Jag gillar verkligen Kjell Enhagers föreläsningar. Har deltagit live i några stycken under åren. Här är ett av hans härliga klipp på YouTube, där han säger ”Vad skulle hända om du visste att du inte kunde misslyckas?”. Här kan du titta på länken där han berättar mer.

Som entreprenör, har jag alltid tyckt att det är så det är, dvs det går inte att misslyckas. Allt är lärotid och läropengar. Här slår Kjell huvudet på spiken och betonar hur vi kan styra tanken genom att verkligen tänka ”Jag har inte lärt mig än”. Att en sådan liten fras kan förändra så mycket.

Kvinnan och EkenDen inställningen tog jag med mig när jag hösten 2015 gick min första utbildning i att skriva skönlitteratur. Sedan dess har jag gått massor med utbildningar, både fysiska och digitala. Jag har läst mängder med kurslitteratur och böcker i ämnet och nu börjar jag bli lika vass på att skriva skönlitterärt som jag är på att skriva facklitteratur. För DET kan jag. Jag har skrivit mer än 60 böcker sedan 80-talet, skapat över 25 digitala kurser till mina deltagare sedan 2013 och sedan 2014 har jag skrivit skönlitteratur. Ett hundratal noveller har jag skrivit och några har jag också publicerat. Kanske minns du antologin ”Kvinnan och Eken” som kom redan 2014. Den innehåller en av mina noveller.

Min romanNu är jag inne på slutredigeringsvarvet för min roman. Jag berättar mer om detta i kommande inlägg.

Frågan är VAD har du lärt dig under senaste året?

Stanna upp, reflektera och njut av all din nyvunna kunskap, för jag är säker på att du har lärt dig massor.

Lycka till med inlärning och framgång
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Blått bubbelVinnare i tidningen Skrivas bildtävling firas med blått

Det var inte utan att jag blev stolt över att vara en av de utsedda vinnarna. Äran var mycket stor. Du har kanske redan hört det. Och många är de som tagit sig tid att önska mig lycka till. Precis vad jag behövde för att bli inspirerad att ta tag i mina kommande böcker, igen. Jag hade nämligen stagnerat på vägen och som de flesta författare någon gång gör, fastnat.

Bildtävlingen baserade sig på en gammaldags bild, ett bord som påminde om det som stod hos mina morföräldrar när jag var barn, med tillhörande soffa, en brödkorg, en kaffekopp, ett gammalt glasögonfodral och en mycket gammal, sliten tidning. Min egen känsla var en blandning av nostalgi och sorg. Den förmedlade jag i mitt bidrag. Jag skrev: ”Det luktade död, gammalt, instängt och den märkliga doft som gamla människor ibland får. Hon öppnade fönstret, vädrade ut ålderdom och trycksvärta. Etuiet startade gråten.

Här kan du läsa övrigas bidrag:

https://tidningenskriva.se/tavlingar/vinnare/vinnarna-bildtavlingen-skriva-3-2017/

 • Klart vi ska fira, sa maken, och korkade upp en flaska blått bubbel som jag inte hade kunnat motstå när vi handlade.

Spännande dryck som jag kan rekommendera, speciellt varma, soliga sommardagar. Tyvärr finns den inte att köpa här hemma på systembolaget, men i Spanien finns den. Den har endast 5% alkohol och smakar ljuvligt, ungefär som en blåbärsdryck eller liknande. Firandet gav mersmak. Undrar vad jag ska välja när jag äntligen blir klar med min första roman?

Blåa hälsningar
Monica

 

Glad Midsommar

Glad midsommar

Med detta lilla inlägg önskar jag dig en riktigt Glad Midsommar!

Midsommar är vår längsta dag och det gäller att göra den effektiv och njutbar. Vet du att midsommarstången kommer från Tyskland. De hade den redan på 1300-talet. Ordet ”maja” betyder löva. Midsommar är högtid sedan 1953 till minne av Johannes Döparen. Förr i tiden, här i Skåne, vallfärdade man till källor för att dricka brunn.

Glöm inte lägga 7 sorters blommor under kudden, vaka vid en källa, äta salt kärleksgröt eller sill. Då drömmer du om din älskade, om hen inte redan finns vid din sida.

Jag önskar dig en riktigt skön helg!

Midsommarkramar
Monica

Proviva Tropisk ett varmt alternativ till fruktjuice

#provivatropiskbuzz

Proviva TropiskSom utsedd Buzzador, fick jag äran att testa denna nya Proviva-produkt. Jag dricker fruktjuice VARJE morgon eftersom jag sedan 18-årsåldern tar en medicin som ska blandas i flytande dryck. Nu bytte jag ut min juice mot denna och jag kan varmt rekommendera den.

Det är inte utan att jag köper när någon säger att de har blivit beroende av Proviva, denna goda dryck.

Kanske ett alkoholfritt alternativ att servera på midsommarbordet?

Den är väl värd att testa. Har du inte provat den, så gör det.

Jag fortsätter gärna dricka den tillsammans med min frukost som normalt består av lactosfri yoghurt med mycket färsk frukt, gärna bananer och blåbär. Gärna efter ett pass Chi Neng Qigong som gör kroppen rörlig och friskare.

Önskar dig en frisk och sprudlande dag!

Monica

 

 

Glasfusing – vilken rolig utmaning

Smycken 115-16 maj unnade jag mig en spännande utmaning. Jag gick en kurs i glasfusing. Har du aldrig provat på, rekommenderar jag den varmt. Det var så roligt och lärorikt. Här ser du vad jag och maken skapade under två kvällar på Kallerholms gård i Svedala.

Här kan du läsa mer om glasfusing på Kallerholm:

http://www.kallerholm.se/OmG.html

Det var spännande att lära sig skära till glaset och se hur det förändrades vid bränning i ugnen.

Smycken 0

Utmaningen låg således i att välja glas, skära till och designa smycket. Glaset smälte ihop och blev inte alls så som jag från början hade tänkt. Vissa glas ändrade färg, andra form. Här ser du embryot till mina blivande halsband.

Även om de förändrades i bränningen, är jag mycket nöjd med resultatet. Det här var extremt roligt. Nu har jag bokat in mig på nästa kurs också. Måste få göra lite större alster och se vad det kan leda till.

Det var verkligen avkopplande och intressant. Gemenskapen och hjälpsamheten var stor. Vi blev bjudna på ett härligt smörgåsbord inkluderat i kursen. Bara det är värt att testa, kan jag berätta.

Första kvällen skapade vi, andra kvällen monterade vi.

Själv är jag inte road av den ”pilliga” delen att montera, men det fanns många som var behjälpliga.

Här kan du se slutresultatet av några av de smycken som vi gjorde:

Smycken 2

Jag kan varmt rekommendera denna kurs.

Monica Ivesköld

 

 

Känslan att hitta ett kvitto på 20 sekunder

Den känslan ….

Min fina kappaNär min nya fina kappa (som kostat flera tusen i inköp) sprack i sömmen bak, fick jag besked att komma in med den i boutiquen Kriss för att få hjälp. Det är onekligen härligt att handla på ställen där service och kundfokus är 100%.

 • Ta med kvittot, sa ansvarig.

Hm, exakt när köpte jag kappan? Troligen i slutet på december, möjligen början på januari.

Jag öppnade mappen med mina räkningar för januari. Och där låg kvittot. Känslan att hitta ett kvitto på 20 sekunder är helt underbar. Vilken kontroll!

Men å andra sidan, det är bland annat struktur som jag jobbar med och har gjort i 30 år. Trots detta är jag inte alltid perfekt, givetvis. Men den här gången var jag det.

Underbara Kriss, fantastiska struktur och känslan av framgång – vilken underbar måndag.

Och nu ska ni få veta vad som hände, när jag kom till butiken.
De frågade mig om jag ville behålla kappan. Klart som korvspad. Jag älskar den ju.
Sedan sa jag att jag egentligen bara ville att de skulle veta att den hade spruckit, för att de skulle kunna kontakta sin leverantör och därmed bibehålla sin annars fina kvalitet. Den lilla sprickan kunde jag enkelt sy ihop själv.

Då visade de sin verkliga styrka. De är bäst på kundvård, helt klart.
Jag fick presentkort på 500 kr att handla för under 2017. Inte illa!

Kriss är ett företag med enormt fin kundvård av sällan skådat slag. Jag är imponerad. Och jag har själv utbildat i kundservice och kundvård i närmare 30 år. TACK, fina Kriss, för er omsorg om mig som kund.

Jag älskar min nya fina kappa som nu får hängas undan till förmån för sommargarderoben. Den är lätt och figursnäll. Pälskanten går att ta av, så den har funkat fram till nu. Perfekt vid mina resor eftersom den inte väger speciellt mycket.

En extra stor eloge till

Kriss

 

Ni är bara bäst!

TACK!
Monica Ivesköld

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed