Currently viewing the category: "Personligt"

Glad Midsommar eller San Juan

San Juan båletSan Juan firas i Spanien med eldar. Klockan 24 tänds bålen på stränderna. Alla ska vara vitklädda och hoppa 7 gånger över bålet. Sedan badar man. Det ger lycka, påstår man.

Låter spännande att gå man ur huse för att delta i ett gemensamt firande på stranden och njuta av det varma vattnet i Medelhavet.

 

 

I Sverige dansar vi kring midsommarstången, plockar 7 sorters blommor och lägger under kudden för att drömma om vår tillkommande. Vi äter sill och jordgubbar, kanske med snaps. Oftast i mindre grupper. Svensken är inte lika social och tyvärr har mycket av den forna seden försvunnit. Jag minns midsommarens eftermiddagar när barnen var små. Hur vi gemensamt dansade kring stången. Glädjen var stor och folkmassorna vällde in. Idag kan det vara svårt att hitta dansbanor i södra Sverige. Koloni-områdena har ibland och campingplatserna. Och när vi väl hittat dansen, kanske
barnen inte vill dansa.

Midsommar i Sverige med dans

 

San JuanSpännande traditioner överallt som jag innerligt hoppas vi gemensamt värnar om. Midsommarstången som är så vacker. Önskar att jag hade fått se den överallt längs med vägarna.

 

Jag tar lite ledigt nu och önskar dig en hjärtligt glad Midsommar!

Monica

 

Spännande utveckling med kosttillskott

Jag har blivit med vitaminer, mineraler och enzymer. Sedan en månad tillbaka har jag börjat dricka kosttillskott morgon och kväll. Precis samma som många av våra duktiga idrottsmän och –kvinnor dricker. De blir sponsrade av detta via landslagen, men jag får betala ur egen ficka. Det kan det vara värt. Om det bara gör nytta.

Ännu har jag inte märkt så mycket, bortsett från att överskottsvätskan, som jag har kämpat med i många år, nu lyser med sin frånvaro. Trots en het sommar, har mina ben varit bättre än på många år. Enda gången jag fick känningar av svullna fötter var på flyget ner till Spanien i början av juni.

Det handlar om probiotika och prebiotika. Goda bakterier och fibrer som förstärker. De ska ge mig en frisk tarmflora, något som jag verkligen behöver. Eftersom jag har problem med lactos och även (till viss del, gluten) ser jag fram emot att få skörda ett nytt resultat. Näringsupptaget är viktigt för att förse min reumatiska kropp med ny energi. Jag har mycket energi redan och skapar varje dag, men biter ihop när det gör ont. Min förhoppning är att slippa ha ont i leder och kanske minska alla de förfärliga inflammationer som ständigt brusar i min kropp. Ca 1 miljon Lactobaciller och Bifidobakterier per dag, ska stödja och hjälpa mig. 32 växtbaserade enzymer där vissa spjälkar protein och andra bryter ner kolhydrater och fett. Massor med C-vitamin, betakaroten, E-vitamin och selen finns i tillskottet. Gurkmeja med högt upptag ska hjälpa mig med det värdefulla antiinflammatoriska.

Förutom alla fibrer får jag genom att dricka en komplett måltid, vilket jag hoppas ska kunna minska midjeomfånget, insulin, folsyra, B1, B2, B6 och B12 vitaminer, A, D3, C och E-vitaminer samt selen. Kalcium, Magnesium (som jag redan tar flytande) och som minskar mina kramper, Kalium och Fosfor, koppar, Järn, Mangan, Jod, essentiella fettsyror, protein och tillräckligt med kolhydrater.

Jag lovar hålla er underrättade om vad som händer. Skeptisk som jag är, köper jag inte vad som helst. Under tre månader i våras, testade jag cannabisolja. Den gav inte ett enda resultat. Bortkastade pengar.

Kanske undrar du varför jag fortsätter testa? Därför att jag har stora problem med inflammationer och förfärligt ont. Jag vägrar gå på cellgifter som har så många biverkningar och som gjorde att jag nästan strök med 2009. Därför testar jag nu detta. Mina referensramar baserar sig på att maken har tagit detta nu i ca 1,5 år och han säger att ”det har räddat hans liv”. Han har Parkinson och har blivit så mycket bättre på grund av detta rena kosttillskott. Kanske kan det rädda mitt liv också.

Varje morgon äter jag yoghurt eller flingor med banan och blåbär. Det kommer jag inte att sluta med. Blåbär är så nyttiga och innehåller antioxidanter. 8 mg askorbinsyra per 100 g. De kan hjälpa till att skydda mot sjukdomar såsom Alzheimer, Parkinson och diabetes eftersom det finns gott om flavonoider i dem. På amerikanska Mayo-klinikens tio-i-topp-lista ligger de högt. Sedan många år tillbaka har blåbär använts för att behandla synstörningar, magbesvär och högt blodsocker. De är också inflammationshämmande.

Glad midsommar med blåbär

Jag önskar dig en riktigt GLAD MIDSOMMAR och hoppas du äter många blåbär förutom sill, potatis och jordgubbar.

Monica

 

 

Semester, sol och bad

Nu har jag några dagars semester. Njuter av barn och barnbarn. Solen skiner och det blir strand för hela slanten.

Strand

Jag har därför tagit fritt även från mitt bloggande. Barnen med familjer åker hem i morgon, onsdag, och då kommer jag att lägga ut lite bloggar. För det har blivit en del läsande så här i semestertider.

Du utlovas några bokrecensioner givetvis, och en del nya tips både för effektiviteten och för skrivandet (till dig som skriver).

Idag hittade barnbarnen en manet på stranden. Som tur är, var det ingen av de farliga Portugisiska Örlogsmännen (blåsmaneter som är livsfarliga). Vi har drabbats nere i Spanien av ett antal sådana och tidigare i sommar var stränderna stängda.

Manet

Till dess vi hörs igen, säger jag: Ha en riktigt skön sommardag!

Semesterkramar

Monica

 

Chi Neng Qigong och terrakotta-armén

Qigong-träningen betyder allt för mig.

2009 höll jag på att stryka med när jag fick en gallblåseinflammation som spred sig till bukspottskörteln. Det var biverkningarna av de cellgifter som jag hade tagit i sprutform för min reumatism. Jag lovade mig själv där och då, att om jag överlevde skulle jag hitta alternativa behandlingsformer. Det har jag också gjort. Efter många års utbildningar har jag idag ett fungerande liv, trots att jag inte tar någon medicin mer än i undantagsfall.

En av de alternativa metoder som jag utbildade och certifierade mig i, var Chi Neng Qigong som jag idag själv håller onlinekurser i.

Qigong är ett kraftfullt verktyg. Ibland startar den en utrensning i min kropp. Min reumatolog har bett mig ta vätskedrivande för jag har överskott på vätska i framförallt benen. Någon gång får jag använda pillren, andra gånger behövds inte dessa. Då räcker det med qigong och litrarna minskar även vikten.

Med hjälp av en qigong-övning – Benböj mot vägg – blir jag rörlig i hela kroppen och mina knän som är illa åtgångna efter två olyckshändelser, blir genast bättre. Min kropp blir lättare.

Varje år förnyar jag mitt certifikat. På så sätt kan jag även hjälpa andra att må gott.

Jag har fem mentorer i Kina. Någon av dem brukar jag träffa en gång per år, när de kommer hit till Sverige. Då blir det kurs i 3-4 dagar och jag lär mig ständigt något nytt, trots att jag utövat qigong sedan 2000.

Digital kurs i Mentala vitaminer med Chi Neng Qigong

Du vet väl att du kan träna digitalt och lära dig Qigong med hjälp av min digitala 10-veckors kurs. Varje vecka får du tillgång till nya övningar, inte bara i Qigong utan massor med andra vitaminer såsom hypnos, avslappning, stressreducering, mindfulness, scanning, EFT, meditation och mycket mer.

N-ljudsmediation en nyhet inom qigong

N-ljudsmediation är baserad på ny forskning. I staden Xian, där den berömda terrakottaarmén finns, finns idag ett Chi Neng Qigong-center som specialiserat sig på N-ljudsmediation. Det är mycket spännande. Resonansen av ljudet baserat på hur övningen utförs och når djupt ner i vårt undermedvetna, bakom all inprogrammerad information som hjärnan besitter.

Terrakottaarmén

Terrakotta-arménVill också passa på att slå ett slag för denna fantasiska armé i Xian som jag besökte för ca 10 år sedan. Den upplevelsen var kulmen på min Kinaresa och ett minne för livet. Jag kommer aldrig att glömma den gigantiska utgrävda armé som fullständigt tog andan ur mig. Här ser du en del av utgrävningen.

Armén är ett arkeologiskt fynd av cirka 8 000 fullskaliga lermodeller av soldater och hästar som är placerade i en militär formation. Fyndet hittades ca två kilometer öster om graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi som avled 210 f Kr. Terrakottaarmén är uppdelad i tre gropar och hittills har mer än 2.000 soldater blivit utgrävda.

Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader.

Terrakottaarmén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, vilket blev en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter. Fyndet var en stor överraskning eftersom Terrakottaarmén inte finns nämnd i några historiska dokument. Terrakottaarmén är en del av Qin Shi Huangdis mausoleum som är listad av Unesco som världsarv.

Varma, behagliga, balanserade Chi Neng Qigong-hälsningar
Monica Ivesköld

 

 

Ogiltiga sedlar den 30 juni – dags att byta in dem

En liten påminnelse så här i sommartider …

Dessa sedlar och mynt blev ogiltiga den 30 juni men går att byta in till och med den 30 juni 2018:

Ogiltiga sedlar rev

Bilden lånad från Sveriges Riksbank, med hänvisning till citationsrätten

Så mitt effektivitetstips är att gå igenom plånböcker och spargrisar. Gör av med pengarna. Köp dig något intressant eller växla in dem. Det finns uppsatta växlingsautomater på några ställen. Leta upp en sådan.

Effektivitetshälsningar
Monica Ivesköld

 

Så här hanterar jag GDPR – General Data Protection Regulation

Den här informationen har även gått ut via nyhetsbrev till samtliga mina läsare för information om hur jag hanterar personuppgifterna.

SäkerhetGPDR

GPDR ersätter PUL (Personuppgiftslagen) och träder i kraft den 25 maj 2018. Många undrar vad det innebär.

Först och främst är den till för att stärka skyddet vid behandling av personuppgifter.

Instruktion för tillämpning

Du måste börja med alla de personregister du har, gå igenom dem bit för bit. Här är några tips som jag samlat ihop åt dig. Har du några externa samarbetspartners som har tillgång till dina register måste du även komplettera med register för dessa. Alla inom verksamheten som har tillgång till registren, måste finnas i ett separat register. Om någon begär utdrag ur registret måste du tillgodose detta och noga dokumentera det. Får du inbrott eller din dator blir stulen, måste du anmäla detta till Datainspektionen.

Här är en lista från Datainspektionen över de frågor du måste ta ställning till:

 1. Är din organisation medveten om EU:s nya dataskyddsförordning?
 2. Vilka personuppgifter hanterar du/ni?
 3. Använder du/ni missbruksregeln idag?
 4. Vilken information lämnar du/ni?
 5. Hur ska du/ni tillmötesgå de registrerades rättigheter?
 6. Med vilket rättsligt stöd behandlar du/ni personuppgifter?
 7. Hur inhämtar du/ni samtycke?
 8. Behandlar du/ni personuppgifter om barn?
 9. Vad ska du/ni göra vid personuppgiftsincidenter?
 10. Vilka särskilda integritetsrisker finns med din/er behandling?
 11. Har du/ni byggt in skydd för personuppgifter i dina/era IT-system?
 12. Vem ansvarar för dataskyddsfrågor i din/er organisation?
 13. Har du/ni verksamhet i flera länder?

Du måste således ha ett register som berättar om var alla personuppgiftsregister finns och ett annat över vilka som har tillgång till registret. En förteckning som beskriver hur ditt företag hanterar personluppgifterna bör finnas. I mitt fall är det enkelt, dels för att jag arbetar med struktur och har hundraprocentig koll på var saker och ting finns, dels eftersom jag endast har TVÅ register; ett till mina kursdeltagare och ett till de som får mitt nyhetsbrev. Och det är endast jag och plattformsleverantören som har tillgång. Det behövs även ett utomstående register, ifall andra (konsulter etc) har tillgång. I mitt fall, behövs det inte.

Ett register måste finnas ifall personer begär utdrag. Själv har jag register över mina deltagare så att jag kan kommunicera med dem via e-post och studieplattform och alla kan själva avregistrera sig från nyhetsbrevet eller onlinekurserna. Det är således automatiserat.
Jag använder även SimpleSignup för bokningar.

Sedan behövs ett incidentregister ifall något blir stulet.

Vill du läsa mer om GDPR, kan du följa denna länk till Datainspektionen

Här har du en direktlänk till GDPR-guiden.

Jag vill göra dig uppmärksam på hur vi hanterar personuppgifterna

Dina uppgifter är alltid skyddade hos oss. Vi delar dem aldrig vidare till någon annan. När du anmäler dig för en onlinekurs, registrerar jag dig i det befintliga registret som finns hos Kajabi (ett register som är helt skyddat från insyn). Om du skickar information till mig via e-post, sparas ditt mejl i en för kursen avsedd mapp. Den finns på min dator under innevarande år då kursen pågår. Därefter arkiveras mappen på ett större lagringsmedia under respektive årtal.
Har du bokat dig för något webinar eller kurs, har detta kanske skett via SimpleSignup och hanteras i deras slutna databas.

Antingen kan jag (direkt via programmet) eller du själv anmäla dig till MailChimp (mitt nyhetsbrevsprogram) från ett formulär här på min webbsida eller från mina länkar i sociala medier. Varje nyhetsbrev har längst ner en ruta i vilken du direkt kan avregistrera dig ifall du inte längre önskar ta del av våra gratis tips som skickas ut ca 1 gång per månad.

Jag använder rekommenderade virusprogram som säkerställer att dina personuppgifter är säkra hos mig, i min dator. Självfallet säkerhetskopierar jag ca en gång per vecka.

Dina uppgifter är i säkerhet. Jag skickar dem aldrig vidare.

Säkerhetshälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration som ingår i Resultat Direkt

 

Stilettlunch i Staffanstorp med föreläsning

Första onsdagen i varje månad, träffas ett antal kvinnor på Stilettlunchen i Staffanstorp. Det är verkligen trevligt. Maten är underbar på Staffanstorps Gästis, ibland rent av kulinarisk.

Ingrid Tollgerdt-AnderssonIngrid Tollgerdt-Anderssons bok RelationerI höstas var jag och lyssnade på Ingrid Tollgerdt-Andersson när hon hade kommit ut med sin bok Relationer. Mycket intressant. Då berättade hon bland annat om lite udda gener som forskarna hittat och som påverkar vår personlighet.

 

 

Linda Ynner, piloten som driver företaget FlyBy EventsI onsdags den 4 april, var jag och lyssnade på Linda Ynner, piloten som driver företaget FlyBy Events. Hon berättade om företaget, flygsimulator och turer med små och stora sällskap samt förklarade lite om turbulens och autopilot.

Om du bor i omnejden och vill delta, hör av dig till mig, så meddelar jag ansvariga och du kan hänga med på en lunch. Ibland har vi föreläsningar, ibland inte.

En oväntad händelse för mig var att jag träffade en av mina skolkamrater från grundskolan. Vi har setts en gång de senaste 50 åren och det var för ca 30 år sedan då vi hade en klassträff. Tänk att känna igen varandra efter så lång tid. Ja, jag kände igen henne – både ansikte och gester. En härlig upplevelse.

Hör av dig om du vill besöka en Stilettlunch i Staffanstorp. Det enda du betalar för är matupplevelsen. Resten är helt gratis och mycket uppskattat, kan jag lova.

Vid pennan
Monica

Testar CBD-droppar

CBD-oljaUpptäckten av CBD-olja kan ha lika stor effekt på hälsotillståndet i världen som antibiotika hade en gång. Många studier på CBD-oljans effekt pågår.

I lördags var vi på en mässa i Torrevieja. Där fanns ett Schweiziskt läkemedelsföretag med certifierad produktion av CBD-olja. Varje flaska hade egen nummerserie och gick att spåra. Jag lyssnade och blev väldigt intresserad. Enligt de som hade huvudcertifikaten för försäljningen i Spanien-området Costa Blanca, fanns det möjligheter att CBD-oljan kunde förbättra reumatism, speciellt den som baserar sig på psoriasis (PsA) – som jag har – samt inflammationer i kroppen, även levern (vilken ständigt bråkar med mig) samt även påverka övervikt.

Gissa om jag blev intresserad. Det gick inte att motstå. Jag plockade upp kreditkortet, beredd att testa detta som kanske kunde förbättra min tillvaro.

Nu lovar jag att berätta mer om vad denna spännande Cannabis-olja som inte innehåller cannabis (THC) utan tillverkas av hampa. Enligt den information som jag fått av återförsäljaren och även läst på nätet handlar CBD-olja om följande.

CBD-olja påverkarVetenskaplig forskning har visat att CBD kan vara terapeutiskt för många tillstånd inklusive kronisk smärta, ångest, epilepsi, reumatoid artrit, stress, sömnstörningar, hjärt-kärlsjukdom, psoriasis, infektioner, inflammation i levern, och några neurologiska åkommor som exempelvis Parkinson.

Jag har läst många vetenskapliga rapporter om att det botar Parkinson, framförallt för de som har mycket skakningar. Det finns åtskilliga filmer på YouTube som visar på framsteg med CBD-olja.

Så nu har jag bestämt mig för att testa detta. Jag lovar återkomma med rapport om de framsteg som sker utifrån min diagnos för reumatism.

Det fanns tre olika styrkor på dropparna. Den dyraste och starkaste, var den som jag köpte. Då kunde jag börja med 1 droppe 3 gånger dagligen och öka till max 3 x 3 droppar. Så nu provar jag detta. Droppen läggs under tungan, får vila i 60 sekunder och sedan sväljer jag. Det smakar onekligen illa, men jag tar gärna den illaluktande och illasmakande vätskan om den bara kommer att göra nytta. Eftersom jag senaste tiden drabbats av fruktansvärd smärta i sittmuskeln, ljumsken och lårbenets övre del, är det intressant om detta kommer att hjälpa.

Fördelen är att jag kan beställa den – oavsett var jag befinner mig i Europa – till samma pris och gratis frakt ingår.

Spännande och intressant! Jag lovar berätta mer är jag har testat.

Monica

 

 

Pomodoro-tekniken hjälper dig fokusera

Pomodoro-tekniken innebär att du arbetar 25 minuter med ett visst arbetssjok och sedan pausar i 5(-25) minuter. Det passar inte alla människor och är inte det optimala för effektiviteten. Ändå är arbetet en utmaning med att skriva och besvara e-post, göra klart aktiviteter, skriva dokument och svara i telefon. Att fokusera på EN uppgift åt gången, funkar dåligt för vissa, vilket leder till oerhörd stress.

Pomodoro-tekniken har använts i flera årtionden, speciellt inom projekthantering. När jag jobbade på IBM som projektledare, hände det att jag använde mig av den för att fokusera på vissa uppgifter.

Utifrån metoden har en ny metod bildats, den så kallade ”Kund-tiden”, med vilken du själv kan ställa in den tid som passar ditt arbetsflöde, minskar distraktioner och begränsar avbrott. På så sätt kan du slutföra dina uppgifter mer effektivt.

Det finns således tre olika intervall i metoden:

 1. Pomodoro-tid
  Tidsintervall på 25 minuter som förbättrar din produktivitet. Följt av 5 minuters paus. Efter 4 intervall Pomodoro-tid tar du 15 minuters paus. Här har du en timer som hjälper dig med denna tid.
  Välj:
  Pomodoro
  Du startar genom att klicka på den gröna knappen:
  Pomodoro start
 2. Kund-tid
  Det är den metod där du själv ställer klockan och de anpassade intervall som just du behöver. Du väljer även själv paustiden. Här har du Kund-tids-timern
  Välj:
  Custom timer
  Du ställer in den manuellt i rutan som kommer upp:Custom time manuell
 3. Traditionell äggklocka
  Ställ den, så som du normalt gör när du kokar ägg. Välj ditt klockslag och sluta när den ringer. Här har du Äggklockan (men det går bra med en vanlig, manuell äggklocka också)
  Välj:
  Äggklocka
  Ställ in tiden – och GLÖM BORT att du ställt in den!Äggklocka ställ in

Testa! Funkar det, så lägg en länk till webbsidan i din elektroniska kalender. På så sätt kan du skriva några minuter varje dag.

Lycka till!
Monica

 

Torebrings – vilken fantastisk leverantör

Iittala VitvinsglasVill dela med mig av en upplevelse som bevisar vikten av kundservice.

Runt nyår beställde jag Iittala vitvinsglas att ge bort i present. Jag skulle ha dem med mig till Norge och tiden var knapp. Valde Torebrings som leverantör. De levde verkligen upp till mina förväntningar. Tyvärr fanns det en liten blåsa i ett av glasen; i foten. Jag ringde dem och förklarade. De bad mig skicka ett foto via telefonen. Efter mindre än fem minutera hade jag svar i retur. Snacka om kundservice.

Ett nytt glas var omgående på väg och det defekta fick jag behålla. Dagen efter levererades det nya glaset.

Jag tror aldrig att jag har varit så nöjd med en leverantör tidigare. Tack Torebrings för er fantastiska kundservice och vänliga bemötande.

Rekommenderar dem varmt! Här är länken till dem om du också vill uppleva att beställa från en otroligt duktig leverantör: Torebrings.

Varma hälsningar
Monica

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed