Porten till friheten – roman

portentillfriheten_bookeaDetta är min första roman.

Boken finns som tryckt, ljud- och e-bok.

Här kan du läsa mer om den och även beställa den:
Bokus-sidan för Porten till friheten

I väntan på svaret om hon hade överlevt natten eller redan var död passerade livet revy.
Dramatiken slog knockout, likt inflammationen i bukspottskörteln. Inom sig såg hon den undertryckta tonårsflickan Henrietta som var på väg till släktingen Volfgang. Skulle hon orka överleva det förnedrande övergreppet som upprepades varje lördag?

Varför är det ingen som ser, ingen som reagerar, ingen som hjälper henne? Hur ska hon bli så stark att hon orkar sätta stopp för hans tilltag? Vågar hon berätta för morföräldrarna? Samtidigt är hon rädd för att hennes alkoholiserade morfar ska konfrontera den elake och självupptagne gubben Volfgang.

Monica Ivesköld har genom åren skrivit mer än 60 fackböcker. 2017 gav hon ut sin första barnbok och en ny är på gång. Porten till friheten är första delen av en serie fristående romaner med delvis återkommande karaktärer.

***

Romanen har verkligen fått fantastiska recensioner. Jag är jublande glad. Tack alla fina för dessa.

***

Åsa Walmborg skriver:

”Har just läst Porten till friheten skriven av Monica Ivesköld, utgiven av Lava förlag.

Denna bok är en genre som jag inte brukar läsa men blev riktigt nyfiken på och trots att den är en historia med mycket mörker i så är jag glad att jag läste den. Man får följa Henrietta som ligger svårt sjuk på sjukhuset och vet inte om hon kommer att överleva, i en morfindimma drömmer hon sig tillbaka till sin uppväxt och boken växlar på ett bra sätt mellan dåtid och nutid. Hon upplever återigen de fruktansvärda påtvingade mötena med farfadern som är en riktig psykopat och som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Även de tunga dagarna när morfadern som är alkoholiserad och dricker sig medvetslös. Hennes mor och far som inte ger henne kärlek och behandlar henne som tjänstefolk. Den enda som ser och ger henne kärlek är hennes underbara mormor.

Denna bok är en riktig bladvändare trots det mörka och tunga innehållet, den är lättläst och välskriven och en bok som jag starkt rekommenderar er att läsa. Innehåller mörker men även en hel del lyckliga stunder och jag levde mig in i historien då karaktärerna är väldigt bra beskrivna, jag vill skrika och få Henrietta att stå på sig och anmäla sin farfar, själv ville jag verkligen att han skulle bli riktigt tillplattad och även andra tankar som jag inte skriver här.
Ser fram emot att läsa de kommande fristående böckerna i serien, detta är Monicas debutroman men har tidigare gett ut faktaböcker och barnbok.
Tusen tack @monicaiveskold och @lavaforlag för recensionsexemplaret och att jag fick läsa denna fantastiska bok.

Ger denna bok
🌻🌻🌻🌻/5🌻 ”
Här är länken till hennes recension: Åsa Walmborg på Instagram: ”🌻BOKRECENSION 🌻 1/2022 Swipa 👉🏻 för att se baksidestexten Har just läst Porten till friheten skriven av Monica Ivesköld, utgiven av…”

***

”Nu har jag lyssnat färdigt på Porten till friheten och jag älskade den! Henrietta verkar vara född ett år innan jag föddes och tidsbeskrivningarna gav massor av nostalgiska vibbar. Det var så intressant att följa H:s liv trots allt elände, speciellt med gubben Volfgang. Jag led när han plågade henne och kunde nästan inte fortsätta lyssna… Tur att boken slutade lyckligt. Något får mig att tro att boken är självbiografisk till stora delar…” // Kikki Sandström

***

” Nu har jag läst din bok! Så här upplevde jag den:
Ett gripande livsöde och en fantastisk titel.
Hur orkar en ung flicka och senare tonåring, med en Volfgang som ständigt begår övergrepp, vecka efter vecka, år efter år? Och att morföräldrar och föräldrar tydligen vet vad som pågår? Svårt att greppa. Jag funderar på om Volfgang hade någon hållhake på föräldrar och morföräldrar, att han på ett utstuderat sätt tillämpade utpressning. Otäckt om det var så. En fullblodspsykopat.
Jag ser det som att jag som läsare följer Henrietta i vuxen ålder. Från sjukhussängen tänker hon tillbaka på sin barn- och ungdom. Det är Henriettas röst som vuxen kvinna, hennes ordval, inte en liten flickas röst jag hör.

Du skriver med många ord, Monica. Så skönt att boken slutade i dur! Härligt!” // Ethel Hedström

***

Tack Ingrid Söderström Lood från Uppsala, leg sjuksköterska vid Akademiska sjukhuset, för din fantastiska recension.

”Nu har jag lyssnat på din fantastiska bok! Hoppas många tar chansen att läsa eller lyssna. Tårarna var inte långt borta, medan jag läste om tjejen som behövde få bekräftelse om än så lite … Hon kände ju sig helt osedd, något som uppväxande barn inte ska behöva uppleva. Älskar hennes underbara mormor som inte heller hade något lätt liv, men ändå var stark inför sitt barnbarn. Lider så med Henrietta och kan inte förstå att en så ung tjej mot sin vilja måste umgås med denna avskyvärda Volfgang som till och med är hennes farfar. Vilka föräldrar gör så här???? Vilken pervers människa. Blir så fruktansvärt ledsen att en ung tjej med dålig självkänsla och dåligt självförtroende bryts ner mer och mer. Förmodar att det finns något av det här som du själv genomlidit. Alla behöver vi kärlek. En mycket fin bok. Tyvärr vet jag inte om du skrivit mer. Skulle väldigt gärna vilja läsa mer av dig. Du har ett språk som går rakt in i hjärtat. Vet att du skrivit fakta- och barnböcker, men någon roman för vuxna är jag ute efter. Älskar ditt språk. Varma kramar Ingrid ”

***

”Det här är en genre jag inte brukar läsa. Boken blev jag dock nyfiken på att läsa. En bok där lyckliga stunder varvas med mindre lyckliga, eller till och med fruktansvärda upplevelser. Karaktärer och miljöer är fint gestaltade och man är där med Henrietta när hon sakta men säkert tar sig från osäkerheten under uppväxten till ett liv som vuxen och oberoende. En bok om tuffa familjeförhållande, missbruk, utsatthet och en vuxenvärld som brister. https://buff.ly/32wxkcf

***

”Jag har lyssnat klart på din bok Porten till friheten! Så stark, välskriven, gripande, tragisk, hoppfull! Jag är så tagen av den och Henriettas historia! // Gudrun Wicander”

Här kan du läsa en riktigt fin recension:

Porten på skrivarsidan.nu

Lisbeth skriver bland annat:
”För mig som är född i mitten av 50-talet är det en underbar tillbakablick. Minnen kommer tillbaka från min egen barn- och ungdomstid och Monica har lyckats fånga tiden perfekt. Osäkerheten i de första tonåren när man började gå ut och träffa pojkar, gå på disko och var allmänt nyfiken på världen där ute sitter pricksäkert. Karaktärer och miljöer är fint gestaltade och man är där med Henrietta när hon sakta men säkert tar sig från osäkerheten under uppväxten till ett liv som vuxen och oberoende.”

Flertalet har gett mig 4 av 5 möjliga stjärnor. Men det finns även en som gett mig full pott.

Vill du läsa dem ”live”, klicka här: Recensioner

Recension Porten 5 av 5

Recensioner