Potatisknyten med ansjovis

Bland det godaste jag gjort på länge … Utsökta för dig som gillar Janssons Frestelse. Till och med minsta barnbarnet, Erik (5 år), gav mig beröm genom att han sa:

– Mormor, du får gärna bjuda på dina laxbullar, fler gånger.

Här kommer receptet. Ljuvligt goda men lite bökiga att göra. Och dyra viktväktarmässigt, dvs ca 4 blå points per styck (3 st = 12 p). Passar som vickning, kvällsmat eller som förrätt.

Potatisknyten

Innehåll till 16 st knyten

  • 1 pkt färdig smördeg med 4 plattor
  • 200 g potatis = ca 2 stora potatis i 4 halvor
  • Ca 200 g ansjovisfiléer (= 2 burkar)
  • ½ dl parmesanost, riven
  • 1 st ägg

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°C
  • Skala och koka potatisen mjuk. Låt den svalna
  • Skiva upp varje potatishalva i 1 cm breda skivor – totalt 16 skivor (en skiva i varje pirog)
  • Skär den färdiga smördegen i 16 st trekanter
  • Lägg en potatisskiva i mitten på varje smördegsbit och 2 ansjovisfiléer i kryss ovanpå
  • Vik ihop smördegen och tryck till öppningarna med en gaffel
  • Vispa ägget och pensla knytena
  • Strö över parmesan
  • Grädda i ugnen ca 15–18 minuter, tills knytena fått fin färg

Servera en sallad, tomat och paprika till.

Smaklig måltid!

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest