Currently viewing the category: "Recept"

Lucka 14 – Färsgratäng med spritsat potatismos

FärsgratängIdag bjuder jag på ett mycket gott recept på en färsgratäng med värmande potatismos.

Receptet är för 4 portioner.

Ingredienser

500 g blandfärs
2 msk smör
1 hackad lök
2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk krossade tomater 
à 400 g
smak av chili eller smaksätt med några droppar tabasco
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk finhackad färsk timjan eller på burk
2 tsk sambal oelek
salt, peppar, grillkrydda
100 g små cocktailtomater halverade
1 1/2 dl riven lagrad ost (det går även att använda parmesan)
bladpersilja till garnering

Potatismos
1 kg potatis
1 dl standardmjölk eller byt ut mot lactosfri
25 g smör
1 äggula
salt, vitpeppar

Ugn 225°

Gör så här

  • Hetta upp smöret i en stekpanna.
  • Smula ner och fräs färsen.
  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Låt löken fräsa med ett par min utan att den får färg.
  • Tillsätt tomatpuré och fräs vidare ett par minuter.
  • Kärna ur och tärna paprikorna.
  • Blanda i färsen med tomatkross, fond, timjan och sambal oelek.
  • Låt allt koka på svag värme ca 12–15 minuter.
  • Smaka av med salt, peppar och grillkrydda.
  • Potatismos: Skala, dela och koka potatisen mjuk.
  • Häll av vattnet och ånga potatisen torr.
  • Mosa och tillsätt varm mjölk och smör.
  • Tillsätt en äggula och rör eller vispa till ett mos.
  • Smaka av med salt och peppar
  • Fördela färsen i en smord 
eldfast form med en kant.
  • Spritsa eller klicka ut moset runt formen.
  • Halvera tomaterna och lägg 
i formens mitt.
  • Strö över riven ost.
  • Gratinera strax under ugnens mitt ca 15 minuter.
  • Garnera med persilja.
  • Servera gärna med sallad.

Smaklig måltid!

Monica

 

Lucka 7 – Lyxig purjo- och potatissoppa

Purjo- och potatissoppaIdag bjuder jag på ett enkelt men lyxigt sopprecept. Receptet är för 2 personer.

Ingredienser

5 stora potatisar

1/2 purjolök

5 dl vatten

1 dl vitt vin

2 dl grädde

1 grönsaksbuljongtärning

Salt & peppar

olivolja

1 paket bacon

Gör så här:

  • Häll en skvätt olivolja i en kastrull och fräs den skivade purjolöken utan att den tar färg.
  • Skala potatisen och skär den i skivor eller hacka den grovt.
  • Häll i vinet i kastrullen och lägg därefter potatis, vatten, buljong.
  • Salta och peppra.
  • Låt koka tills potatisen är mjuk.
  • Knaperstek under tiden bacon i små bitar.
  • Tag av kastrullen från platta.
  • Om du vill ha en slät soppa, mixa den.
  • Sätt tillbaks kastrullen på plattan och häll i grädden.
  • Låt sjuda i ett par minuter.
  • Strö över bacon vid servering och eventuellt storbladig persilja.
  • Servera med ett gott bröd, eventuellt med lite extra saltat smör.

Smaklig måltid

Monica

Fisksoppa med torsk, lax, ingefära och lime

En enkel men ljuvligt god fisksoppa med torsk och lax i kokosmjölk. Schalottenlök, vitlök, örter, ingefära och gurkmeja smaksätter.

Grundreceptet är framtaget av Tina Nordström och Findus, sedan har jag ändrat och gjort om den lite för att passa mig.

FisksoppaIngredienser (2 personer)

  • 200 g fryst torskrygg – använder färsk
  • 200 g lax – använder färsk
  • (Alternativt 400 g av endera fisken)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 lime
  • ingefära – använder färsk; en bit på ca 1 cm
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1,5-2 dl vatten
  • persilja – färsk
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • olivolja och/eller smör till stekning
  • 1 potatis skuren i tärningar
  • 1 morot skuren i slantar
  • Eventuellt Broccoli och Ärtor

Gör så här

  1. Tina fisken.
  2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
  3. Skär och portionera torskryggen och laxen i grova bitar.
  4. Ringla olivolja och en klick smör i en kastrull och lägg i lök, vitlök, ingefära och gurkmeja. Fräs det i ett par minuter, tills löken blir mjuk.
  5. Häll på kokosmjölk, vatten, limejuice, och salta, låt koka ihop i ca 6-8 minuter.

Lägg i torskrygg och lax och sjud ytterligare i ca 10 minuter på svag värme, tills torsken känns spänstig och klar. Smaka av med persilja och eventuellt mer kryddor.

Smaklig måltid
Monica Ivesköld

Kalv med dijonsenap

Kalv med DijonsenapRenskuren kalv är basen i denna rätt. Rätten är fransk och kalven får smak av dijonsenap och vitlök. Tillsammans med rödvissås och klyftpotatis samt grönsaker blir den en höjdpunkt. Kanske något för helgens frosseri? Välj gärna ett rött vin med ekfatskaraktär till.

Krögaren Yohan Adell har gjort grundreceptet. Sedan har jag förändrat det lite så att det passar vår smak.

Ingredienser:

  • 4 st kalvkotletter utan ben
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk ströbröd Aioli (dvs ströbröd uppblandat med vitlök)
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • Grillkrydda, Kryddpeppar, Paprikapulver

 

Förberedelser & tillagning:

  1. Hacka vitlök och persilja
  2. Blanda i dijonsenap, ströbröd och cirka hälften av olivoljan till en trögflytande smet
  3. Smaka av med salt och peppar samt andra kryddor
  4. Krydda köttet och bryn det ca tre minuter på var sida
  5. Spara skyn till sås
  6. Bred på smeten och ställ in i ugn på 180°C i ca 8 min
  7. Fixa en sallad eller grönsaker
  8. Gör egen klyftpotatis i ugn eller köp färdig och värm

Rödvinssås:

Låt skyn koka ihop, eventuellt med lite finhackad och stekt charlottenlök. Häll på lite rödvin.
Koka tills skyn har reducerats med hälften. Eventuellt kan du komplettera med lite kalvfond. Red av skyn med majsenamjöl. Koka ihop ytterligare. Smaka av.

Smaklig måltid!
Monica

Camembert-tårta med russin

CamembertBasen i detta recept kommer från tidningen Buffé nr 4, 2009. Jag har förändrat receptet och gjort den på Camembert och med russin i stället. Givetvis går det bra med all form av torkad frukt och kanske nötter också. Så åt jag den första gången, då jag blev bjuden på den hos goda vänner.

  • 1 ”tårta” Camembert
  • 100 g russin
  • 1 dl flytande honung eller sirap (jag använde sirap)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg camembert-tårtan på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Lägg över russin.
  4. Häll över sirap.
  5. Baka i ugnen ca 10 minuter.

Smaklig måltid!
Ljuvligt gott för ostälskaren

Monica

Grönsakspytt à la Monica

GrönsakspyttDen här lunchen eller enkla kvällsmåltiden är mycket god och enkel. Egentligen skulle den haft namn efter maken, men han vill inte synas i media. Så den får heta ”Grönsakspytt à la Monica”.

Ingredienser:

  • Champinjoner (färska)
  • Silverlök (små tärningar)
  • Vitlök (pressad)
  • Morötter i små bitar
  • Potatis i tärningar
  • Grillkrydda, salt och peppar, mild röd paprika
  • Smör eller margarin att steka i
  • Hackad röd och grön paprika (färsk)
  • Servera med färsk tomat

Gör så här:

Hacka och tärna allt. Stek på stekjärn i omgångar. Håll varmt och avsluta med att slå ihop röran. Potatis och morötter ska vara med tuggmotstånd.

När allt är klart, strö över den hackade paprikan. Servera med tomat och njut!

Smaklig måltid
Monica

Fläskfilé på Monicas vis

Idag tänkte jag bjuda dig på en av mina fläskfilé-rätter som brukar bli uppskattad.

Tomat och ärtorDu behöver

  • 700 g fläskfilé
  • smör att steka i
  • salt och vit- samt svartpeppar, Knorr grillkrydda
  • Dragon, 1 msk – se nedan
  • Potatis, skalad och hackad
  • 2 rödlökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • Fransk senap, 1 msk – se nedan
  •  Gröna frysta ärtor

 Sås

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk torkad dragon
  • Kryddor (att komplettera med vid behov)
  • Skyn som du får när du eftersteker fläskfilén

 Gör så här

  1. Skala och skär potatis och rödlök samt vitlök i tärningar. Stek på eget järn, krydda med salt och peppar samt grillkrydda.
  2. Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut. Salta, peppra och krydda. Bryn snabbt i smör.
  3. Häll på 2 glas vatten. På med lock och efterstek i ca 10 minuter – tills potatisen är klara.
  4. Värm under tiden ärtorna.
  5. Lägg fläskfilén på en tallrik, håll varmt och ställ åt sidan.
  6. Vispa ur pannan med grädde. Tillsätt dragon och dijonsenap och låt koka ihop under några minuter. Smaka av.
  7. Servera fläskfilén, såsen, potatisen och ärtorna.

Smaklig måltid!
Monica

Får jag bjuda på Kyckling i Curry på Monicas vis?

Hjärt-våffelEn av de uppskattade middagarna med familjen, under de sista 14 dagarna, är den här kycklinggrytan. Den är mild i smaken och de flesta älskar den, även barnen.

Nu bjuder jag dig på den.

Du behöver

  • 600 g kycklingfiléer
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • 2 msk smör, att steka i
  • 3 msk curry
  • 1 msk paprikapulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl vanlig grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 krm svartpeppar
  • Knorr grillkrydda
  • En doft vitpeppar
  • Ris
  • Gärna broccoli som tillbehör

Gör så här

  1. Skär kycklingfiléerna i små bitar.
  2. Skölj, kärna ur och skär paprikorna. Skär dem i små bitar. Lägg på en egen tallrik. De ska ner i grytan i sista minuten.
  3. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  4. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Den ska ha stekyta. Tillsätt kryddorna. Lyft över i en stor gryta.
  5. Stek lök och vitlök, och låt fräsa cirka 3 minuter. Tillsätt några korn socker. Lyft över i grytan.
  6. Skala och skär morötterna i slantar och stek dem. Lyft över i grytan.
  7. Pudra med mer curry och paprikapulver, vid behov.
  8. Tillsätt vispgrädde, vanlig grädde samt soja. Låt koka upp och se till att kycklingen är genomstekt.
  9. Servera med ris och gärna broccoli!

Smaklig måltid!
Monica

Monica tipsar om Köttfärspaj

Köttfärspaj

Ingredienser:

  • 1 st färdig paj att rulla ut – se förpackning för instruktion
  • ca 2 msk (laktosfritt) smör
  • 1 st stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 liten burk champinjoner
  • 1 st gul paprika
  • 400 g nötfärs (eller blandfärs eller annan färs)
  • 5 dl chilisås (eller 2 msk tomatpuré)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 tsk salt, vitpeppar, grillkrydda, paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 5 dl vatten
  • 1-2 dl riven stark ost

 

Gör så här:

  1. Förgrädda pajskalet i 20 minuter eller vad som står på paketet. Tips: Klä kanterna med folie för att slippa bränna dem.
  2. Skala och hacka lök och vitlök, och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, vitlök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.
  3. Stek köttfärsen i smör. Krydda med timjan, salt, peppar, grillkrydda och paprikapulver.
  4. Strö över vetemjöl, rör runt.
  5. Häll på chilisås. Smula i köttbuljong. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.
  6. Rör ihop löken, svampen och paprikan med köttet. Smaka av.
  7. Häll röran i pajskalet, strö över riven ost.
  8. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Underbart gott. Smaklig måltid!
Monica

 

Skulle du vilja ha ett kanon-recept i veckan?

Jag har en tanke om att blogga ytterligare en dag per vecka. Som det är nu bloggar jag

  • en bokrecension varje måndag
  • ett effektivitetstips varje onsdag
  • någon tänkvärdhet varje fredag

Nu är min tanke att eventuellt göra ytterligare blogginlägg kring veckans bästa matrecept.

Vad tycker du? Skulle du uppskatta detta?

Skriv en rad och berätta vad du tycker, så tar jag hänsyn till detta. Är intresset stort, så blir det receptblogg en gång per vecka.

För att ge dig ett litet exempel får du här första receptet.

Lyxpytt med bacon

Lyxpytt2 personer

Ingredienser:

  • 1 paket bacon
  • ½ fänkål
  • 2 salladslök
  • 3 potatis
  • Körsbärstomater
  • Grillkrydda, salt och svarpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka potatisen i halvcentimetersbitar
  2. Hacka fänkål
  3. Skiva salladslök tunt
  4. Skär bacon i små, små rutor
  5. Knaperstek bacon på eget stekjärn
  6. På ett annat järn steker du den råa potatisen, fänkålen och salladslöken
  7. Krydda
  8. Lägg upp på tallrikar och servera med körsbärstomater

Underbart gott i all sin enkelhet!

Smakrik måltid!
Monica Ivesköld

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed