Currently viewing the category: "Recept"

Kalv med dijonsenap

Kalv med DijonsenapRenskuren kalv är basen i denna rätt. Rätten är fransk och kalven får smak av dijonsenap och vitlök. Tillsammans med rödvissås och klyftpotatis samt grönsaker blir den en höjdpunkt. Kanske något för helgens frosseri? Välj gärna ett rött vin med ekfatskaraktär till.

Krögaren Yohan Adell har gjort grundreceptet. Sedan har jag förändrat det lite så att det passar vår smak.

Ingredienser:

  • 4 st kalvkotletter utan ben
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk ströbröd Aioli (dvs ströbröd uppblandat med vitlök)
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • Grillkrydda, Kryddpeppar, Paprikapulver

 

Förberedelser & tillagning:

  1. Hacka vitlök och persilja
  2. Blanda i dijonsenap, ströbröd och cirka hälften av olivoljan till en trögflytande smet
  3. Smaka av med salt och peppar samt andra kryddor
  4. Krydda köttet och bryn det ca tre minuter på var sida
  5. Spara skyn till sås
  6. Bred på smeten och ställ in i ugn på 180°C i ca 8 min
  7. Fixa en sallad eller grönsaker
  8. Gör egen klyftpotatis i ugn eller köp färdig och värm

Rödvinssås:

Låt skyn koka ihop, eventuellt med lite finhackad och stekt charlottenlök. Häll på lite rödvin.
Koka tills skyn har reducerats med hälften. Eventuellt kan du komplettera med lite kalvfond. Red av skyn med majsenamjöl. Koka ihop ytterligare. Smaka av.

Smaklig måltid!
Monica

Camembert-tårta med russin

CamembertBasen i detta recept kommer från tidningen Buffé nr 4, 2009. Jag har förändrat receptet och gjort den på Camembert och med russin i stället. Givetvis går det bra med all form av torkad frukt och kanske nötter också. Så åt jag den första gången, då jag blev bjuden på den hos goda vänner.

  • 1 ”tårta” Camembert
  • 100 g russin
  • 1 dl flytande honung eller sirap (jag använde sirap)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg camembert-tårtan på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Lägg över russin.
  4. Häll över sirap.
  5. Baka i ugnen ca 10 minuter.

Smaklig måltid!
Ljuvligt gott för ostälskaren

Monica

Grönsakspytt à la Monica

GrönsakspyttDen här lunchen eller enkla kvällsmåltiden är mycket god och enkel. Egentligen skulle den haft namn efter maken, men han vill inte synas i media. Så den får heta ”Grönsakspytt à la Monica”.

Ingredienser:

  • Champinjoner (färska)
  • Silverlök (små tärningar)
  • Vitlök (pressad)
  • Morötter i små bitar
  • Potatis i tärningar
  • Grillkrydda, salt och peppar, mild röd paprika
  • Smör eller margarin att steka i
  • Hackad röd och grön paprika (färsk)
  • Servera med färsk tomat

Gör så här:

Hacka och tärna allt. Stek på stekjärn i omgångar. Håll varmt och avsluta med att slå ihop röran. Potatis och morötter ska vara med tuggmotstånd.

När allt är klart, strö över den hackade paprikan. Servera med tomat och njut!

Smaklig måltid
Monica

Fläskfilé på Monicas vis

Idag tänkte jag bjuda dig på en av mina fläskfilé-rätter som brukar bli uppskattad.

Tomat och ärtorDu behöver

  • 700 g fläskfilé
  • smör att steka i
  • salt och vit- samt svartpeppar, Knorr grillkrydda
  • Dragon, 1 msk – se nedan
  • Potatis, skalad och hackad
  • 2 rödlökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • Fransk senap, 1 msk – se nedan
  •  Gröna frysta ärtor

 Sås

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk torkad dragon
  • Kryddor (att komplettera med vid behov)
  • Skyn som du får när du eftersteker fläskfilén

 Gör så här

  1. Skala och skär potatis och rödlök samt vitlök i tärningar. Stek på eget järn, krydda med salt och peppar samt grillkrydda.
  2. Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut. Salta, peppra och krydda. Bryn snabbt i smör.
  3. Häll på 2 glas vatten. På med lock och efterstek i ca 10 minuter – tills potatisen är klara.
  4. Värm under tiden ärtorna.
  5. Lägg fläskfilén på en tallrik, håll varmt och ställ åt sidan.
  6. Vispa ur pannan med grädde. Tillsätt dragon och dijonsenap och låt koka ihop under några minuter. Smaka av.
  7. Servera fläskfilén, såsen, potatisen och ärtorna.

Smaklig måltid!
Monica

Får jag bjuda på Kyckling i Curry på Monicas vis?

Hjärt-våffelEn av de uppskattade middagarna med familjen, under de sista 14 dagarna, är den här kycklinggrytan. Den är mild i smaken och de flesta älskar den, även barnen.

Nu bjuder jag dig på den.

Du behöver

  • 600 g kycklingfiléer
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • 2 msk smör, att steka i
  • 3 msk curry
  • 1 msk paprikapulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl vanlig grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 krm svartpeppar
  • Knorr grillkrydda
  • En doft vitpeppar
  • Ris
  • Gärna broccoli som tillbehör

Gör så här

  1. Skär kycklingfiléerna i små bitar.
  2. Skölj, kärna ur och skär paprikorna. Skär dem i små bitar. Lägg på en egen tallrik. De ska ner i grytan i sista minuten.
  3. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  4. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Den ska ha stekyta. Tillsätt kryddorna. Lyft över i en stor gryta.
  5. Stek lök och vitlök, och låt fräsa cirka 3 minuter. Tillsätt några korn socker. Lyft över i grytan.
  6. Skala och skär morötterna i slantar och stek dem. Lyft över i grytan.
  7. Pudra med mer curry och paprikapulver, vid behov.
  8. Tillsätt vispgrädde, vanlig grädde samt soja. Låt koka upp och se till att kycklingen är genomstekt.
  9. Servera med ris och gärna broccoli!

Smaklig måltid!
Monica

Monica tipsar om Köttfärspaj

Köttfärspaj

Ingredienser:

  • 1 st färdig paj att rulla ut – se förpackning för instruktion
  • ca 2 msk (laktosfritt) smör
  • 1 st stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 liten burk champinjoner
  • 1 st gul paprika
  • 400 g nötfärs (eller blandfärs eller annan färs)
  • 5 dl chilisås (eller 2 msk tomatpuré)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 tsk salt, vitpeppar, grillkrydda, paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 5 dl vatten
  • 1-2 dl riven stark ost

 

Gör så här:

  1. Förgrädda pajskalet i 20 minuter eller vad som står på paketet. Tips: Klä kanterna med folie för att slippa bränna dem.
  2. Skala och hacka lök och vitlök, och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, vitlök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.
  3. Stek köttfärsen i smör. Krydda med timjan, salt, peppar, grillkrydda och paprikapulver.
  4. Strö över vetemjöl, rör runt.
  5. Häll på chilisås. Smula i köttbuljong. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.
  6. Rör ihop löken, svampen och paprikan med köttet. Smaka av.
  7. Häll röran i pajskalet, strö över riven ost.
  8. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Underbart gott. Smaklig måltid!
Monica

 

Skulle du vilja ha ett kanon-recept i veckan?

Jag har en tanke om att blogga ytterligare en dag per vecka. Som det är nu bloggar jag

  • en bokrecension varje måndag
  • ett effektivitetstips varje onsdag
  • någon tänkvärdhet varje fredag

Nu är min tanke att eventuellt göra ytterligare blogginlägg kring veckans bästa matrecept.

Vad tycker du? Skulle du uppskatta detta?

Skriv en rad och berätta vad du tycker, så tar jag hänsyn till detta. Är intresset stort, så blir det receptblogg en gång per vecka.

För att ge dig ett litet exempel får du här första receptet.

Lyxpytt med bacon

Lyxpytt2 personer

Ingredienser:

  • 1 paket bacon
  • ½ fänkål
  • 2 salladslök
  • 3 potatis
  • Körsbärstomater
  • Grillkrydda, salt och svarpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka potatisen i halvcentimetersbitar
  2. Hacka fänkål
  3. Skiva salladslök tunt
  4. Skär bacon i små, små rutor
  5. Knaperstek bacon på eget stekjärn
  6. På ett annat järn steker du den råa potatisen, fänkålen och salladslöken
  7. Krydda
  8. Lägg upp på tallrikar och servera med körsbärstomater

Underbart gott i all sin enkelhet!

Smakrik måltid!
Monica Ivesköld

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed