Currently viewing the category: "Recept"

Pilgrimsmussla i hollandaisesås och rostad grön sparris med vitlök och parmesan

SparrisDet här är ett av mina absolut favoritrecept. Jag bjöd på detta som förrätt på nyårsafton och den rätten blev mycket uppskattad. Förbered noga! Det gäller att hinna med …

Ingredienser 4 personer

  • 8 pilgrimsmusslor
  • Blå bands påse med Hollandaisesås + 50 g smör och vatten enl instruktion
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 8 gröna sparrisar
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl flagad parmesanost

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Gör klar Hollandaisesåsen enligt instruktion på förpackningen.

Skala och hacka vitlöken (pressas inte). Blanda den med olivoljan.

Bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisarna. Blanda sparrisarna med vitlöksoljan, krydda med salt och peppar.

Lägg sparrisarna i en ugnsäker form och sätt in den mitt i ugnen 3-4 minuter.

 

Stek musslorna (som tinats i kyl i 8-10 timmar) hastigt i en het panna. De får inte steka mer än 45 sekunder per sida. Annars blir de trådiga.

Lägg upp musslorna i snäckskal, häll hollandaisesås över och lägg sparrisen med vitlöksoljan ovanpå.

Strö över parmesan-skivor.

 

Smaklig måltid!

Monica

Kyckling med färsk oregano (6-10 sp)

Oregano är en mycket näringsrik och virusbekämpande kryddört. Oftast använd på pizzor. Den har massor med antioxidanter. Dessutom har den slemlösande egenskaper vilket gör att du kan använda den vid infektioner i hals och svalg såväl som luftrör.

Den är antiseptisk och används vid behandling av svamp i alla former. Oregano är även kramplösande och stimulerar gallblåsan för mer produktion av galla och bättre matsmältning.

Jag har därför – till den här helgen – valt att bjuda dig på ett lättlagat recept med kyckling. Som viktväktare är kyckling strålande för mig. Då behöver jag inte slösa med mina smartpoints.

Kyckling med oreganoIngredienser 4 portioner (6 sp)

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk smör (ca 2 sp)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Knorr grillkrydda
  • Ev lite paprikapulver
  • 3 dl matlagningsgrädde (4 sp)
  • 1 buljongtärning upplöst i 2,5 dl vatten
  • 1 dl klippt färsk oregano (eller 3 msk torkad)

Gör så här

Skär kycklingfilén i 3 snedskurna bitar på längden.

Skala och hacka vitlöken.

Bryn kycklingen i smör i en gryta, salta, peppra och krydda. Blanda i grädde, buljong och färsk, klippt oregano i grytan. Låt allt koka under lock ca 5 minuter. 

Servera med kokt potatis (2 st = 4 sp) och morötter. Strö över klippt salladslök.

Smaklig måltid!

Monica Ivesköld

 

 

Stekt torsk i panna – god och lättlagad

Idag bjuder jag på ett favoritrecept.

Torsk i pannaDenna goda bjudrätt med torsk som steks i panna, smaksatt med vitt vin och färska örter är lättlagad. Serveras med kokt potatis och gröna ärtor.

2 portioner = ca 5-6 blå sp per portion 

Ingredienser

2 bitar torskrygg (0 sp)

1 gul lök (0 sp)

1 tsk flytande margarin (1 sp)

½-1 dl färsk basilika (0 sp)

½-1 dl färsk persilja (0 sp)

Salt o peppar samt lite grillkrydda

1 dl kaffegrädde (6 sp)

½ dl torrt vitt vin (1 sp)

1 msk fiskfond (0 sp)

1 dl vatten

1 msk majsstärkelse

1-2 st potatis per person (2-4 sp)

100 g gröna ärtor (0 sp)

Gör så här

Koka potatisen i saltat vatten. Salta och peppra torskryggen samt krydda med lite grillkrydda. Ta ganska mycket salt. Fisk behöver sälta. Finhacka lök, persilja och basilika.

Hetta upp margarin i en stekpanna med hög kant. Fräs löken på medelhög värme tills den är genomskinlig. Lägg ner fisken i pannan. Häll över hackad basilika och persilja. Stek på medelhög värme 2-3 minuter.

Blanda kaffegrädde, vin, fiskfond, vatten och majsstärkelse. Häll över fisken. Sjud ca 10 minuter.

Koka under tiden ärtorna i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter.

Smaklig måltid!

Monica

2 november – skrivandet tar sig och nu blev det storkok

2 november

Över 4.000 ord har det blivit. Mina två första kapitel i kommande roman är på gång.

Precis som vanligt skriver jag utan redigering. Den kommer i ett senare skede.

Normalt har jag gjort research i förväg. Min har tagit över ett år. Men det är ändå så att jag måste stoppa upp emellanåt och fortsätta söka information.

Den här morgonen vaknade jag redan några minuter efter klockan sex för orden ville ut. Det gick helt enkelt inte att ligga kvar i sängen. Och sittande i nattlinnet skrev jag som en galning. Det bubblade verkligen. För att laga frukost steg jag uppför trappan till köket klockan halv tio. Där mötte mig en rejäl överraskning, PUH!

Frysen hade lagt av. Men allt utom översta hyllan hade klarat sig. Det blev till att kavla upp ärmarna och sätta igång storkok. Som jag slet. Frukosten blev fördröjd till klockan halv elva. Då hade jag gjort klart första omgången mat. Det blev torsk och lax i ugn.

Efter frukost blev det att åka och storhandla. Sedan fortsatte jag som kokerska. Jag lagade fläskytterfilé, kycklingfilé, kokte ägg som serverades till den rökta laxen osv. När klockan närmade sig halv tre, kom äldsta dottern med familj. Då kokte jag ris, rödbetor och till allt serverades sockerärtor. Rena restaurangköket!

Storkok 1

Storkok 2

Ikväll ska mina älskade svenska barnbarn övernatta. Allt skrivande får därför vänta tills i morgon eftermiddag. Eftersom det är Allhelgona-helg, ska jag åka iväg med dem så att de, tillsammans med kompisar, får gå dörrknackning i kväll i byn där de bor.

Ja det var sannerligen en speciell lördag!

Önskar dig en fortsatt god helg!

Monica

 

Monicas fisksoppa

FisksoppaPer portion 5 sp

Innehåll:

  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit fänkål
  • 1 tsk flytande margarin (1 sp)
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk hummerfond
  • 3 msk lätt crème fraiche (3 sp)
  • 1 bit torskfilé (ca ½ filé)
  • 1 bit laxfilé (ca ½ filé)
  • ½ tsk salt
  • ¾ msk timjan

Gör så här:

  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Skär fänkålen i små bitar
  • Fräs lök, vitlök och fänkål i en kastrull med margarin i ca 3 minuter
  • Tillsätt vin, vatten och fond och sjud under lock i ca 10 minuter
  • Rör i lätt crème fraiche
  • Skär fisken i 1,5 cm-bitar
  • Lägg i fisk och låt sjuda i max 3 minuter
  • Smaka av med salt
  • Tillsätt timjan


Smaklig måltid!

Monica

Monicas kräftsoppa

Den här veckan bjuder jag på ett favoritrecept. Jag älskar kräftor och nu i augusti brukar de flesta unna sig kräftor. Kanske ska du rent av ha en kräftskiva.

Detta recept är anpassat till viktväktarna och enkelt att tillaga.

Monicas kräftsoppa4 portioner – 9 ww-Points

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 tsk flytande margarin till stekning
  • 3 msk koncentrerad hummerfond + ca 8 dl vatten
  • 2 dl lätt crème fraiche (4 sp)
  • 1 paket (ca 300 g) Kavli mjukost med kräftsmak (5 sp)
  • 1 burk kräftstjärtar i dillag (360 g, varav 170 g kräftstjärtar)
  • 1 knippe dill

 Gör så här

  • Skala morötterna
  • Riv morötterna
  • Skiva purjolöken tunt
  • Fräs morötter och purjolök i margarin i en stor kastrull
  • Tillsätt fond och vatten
  • Låt puttra ihop i ca 10 minuter
  • Rör ner crème fraiche och kräftost
  • Sjud försiktigt upp under omrörning
  • Tillsätt kräftstjärtarna (men spara några till garnering)
  • Tillsätt hackad dill
  • Värm och smaka eventuellt av med salt och vitpeppar

Smaklig måltid!

Monica

Kasslerpytt

4 Point

Kasslerpytt

Lätt i all sin enkelhet och gott.

Hacka 1 potatis i små bitar (2 sp) och 2 skivor kassler (1 sp). Stek i 1 tsk olja eller flytande margarin (1 sp).

När allt nästan är klart, lägg in frusna ärtor. Krydda med Knorrs grillkrydda.

Servera!

Smaklig måltid!

Monica

Broccoli-pasta enkelt och gott

Broccoli-pastaIdag vill jag bjuda på ett vegetariskt recept som jag skapade för några dagar sedan. Om du vill ha något kött eller liknande till, går det utmärkt. Komplettera så som du själv vill.

Beroende på hur mycket ost och grädde du väljer, kan du få mindre points i denna rätt. Jag valde detta och då blev det totalt 7 points.

Ingredienser:

Pasta – kokt 1 dl (2 p)

Broccoli – 1 stånd (0 p)

Vitlök – 1 klyfta, finhackad (0 p)

Matolja – 2 tsk (2 p)

Kaffegrädde 12% – 1 msk (1 p)

Mjölk 1,5% – 2 msk (1 p)

Parmesanost i skivor eller riven – motsvarande ca 1 msk (1 p)

Gör så här:

Hetta upp oljan och rosta den finhackade vitlöken i ca 1 minut.

Koka pastan.

Dela broccolin i mindre buketter och lägg ner när 5 minuter återstår av koktiden för pastan.

Häll av vattnet men spara eventuellt några matskedar för att spä såsen med.

Tillsätt rostad vitlök och olja i kastrullen med pasta och broccoli, häll över grädde och mjölk.

Krydda med salt och peppar.

Mosa broccolin med en träslev/-gaffel.

Värm all igen och späd ev med lite pastavatten (vid behov).

Häll upp och servera med parmesan.

Smaklig måltid!

Monica

 

Fläskfilé med polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Fläskfilé m polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Idag vill jag bjuda på en god, lättlagad fläskfilé som jag har komponerat. Den är utmärkt för dig som är viktväktare.

Jag lagade till rätten dubbelt med polkagrisrödbetor och dagen efter värmde jag till lunch med sockerärtor.

Tillagningstid ca 30 minuter / Ca 6 points per person 

Ingredienser 1 person:

  • 3 skivor fläskfilé (2 p)
  • 1 klyfta vitlök, skuren i tunna skivor
  • 0,5-1 cm ingefära, skuren i tunna skivor
  • 3 msk grädde och ¼ dl mjölk (3 p)
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • 1 knivsudd sambal oelek
  • Lite salladskrydda, paprikapulver och grillkrydda till stekningen
  • 1 tsk flytande margarin till stekning (1 p)
  • 6 rödbetor typ polkagris eller ½ paket sockerärtor

Gör så här:

Putsa och skiva fläskfilé i 1 cm tjocka skivor. Stek till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Krydda med salladskrydda, paprika och grillkrydda. Lägg ner vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter.

Tillsätt grädde/mjölk, kalvfond, soja och sambal oelek. Låt puttra i ca 5 minuter.

Koka rödbetorna eller sockerärtorna och servera till.

Örtsalt från Österlen – strös över rödbetorna när de är färdiga

Smaklig måltid!
Monica

 

 

Torsk i paket och kall potatissallad (4-5 ww-Points)

Torsk i paket WW

Jag älskar fisk. Lagar ofta och gärna fisk i foliepaket. Denna torsk skapade jag i veckan.

Ingredienser 1 portion – totalt 4-5 points

  • Torsk-/Hoki-filé (0 points)
  • Folie som smöras med en liten klick flytande margarin ½-1 tsk (1 point)
  • Gräslök
  • Örtkryddor
  • Salt, peppar, paprika, Knorrs Grillkrydda
  • Kokt nypotatis 1 st stor (2 points)
  • Cocktailtomater 5-10 st
  • Slanggurka 1 bit
  • Rödlök ½ st
  • Grön paprika ½ st
  • Liten klick Sweet Chili-sås eller liknande ½ msk max (1 point)
  • Salladskrydda till grönsakerna
  • Ev Phuket Island-dressing max ½ msk (1 point)

Gör så här

  • Smöra folien med flytande margarin
  • Lägg på torskfilén
  • Krydda med vitpeppar, salt, Knorrs grillkrydda, paprikapulver
  • Fortsätt krydda med örtkryddor, dels flera olika, dels kombinationer (själv har jag använt både kryddburk för örtkryddor och separata örtkryddor)
  • Klipp gräslöken och lägg på
  • Häll på ½ msk Sweet Chili
  • Vik ihop paketen
  • Sätt in i 175 graders varm ugn
  • Tillaga i ca 30 min
  • Under tiden hackar du alla grönsaker (potatisen har du ev kokt dagen innan)
  • Krydda grönsakerna med någon salladskrydda och slå eventuellt på några droppar Phuket Island-dressing (jag använder den här)

Dressing och potatissallad

För dig som vill ha ett helt vegetariskt recept rekommenderar jag potatissalladen men med varm nypotatis.

Smaklig måltid!

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest