Currently viewing the category: "Recept"

Varmrökt lax med äpple och lök

Varmrökt lax med äpple o lök

Ibland räcker tiden helt enkelt inte till. Så var det för mig i förra veckan. Jag köpte varmrökt lax med mig hem. Skapade en sallad av färska gröna äpplen och gul lök. I all enkelhet. Snabbt, gott och vansinnigt lätt.

För mig som är viktväktare blev middagen noll (0) blå points.

Så njut av en god middag utan att offra många minuter.

Smaklig måltid!

Monica

 

Stekt fläskfilé med ugnsrostad potatis och morötter

FläskfileDetta är från början ett viktväktarrecept som jag modifierat och gjort om.

WW-point: Blå endast för fläskfilén och potatisen, dvs 6 points för 3 skivor fläskfilé och 2 potatisar

Ingredienser

Potatis 400 g

Morötter

Rapsolja 2 tsk

Timjan

Fläskfilé 300 g

Grillkrydda, paprikapulver, kryddpeppar, vitpeppar

½ glas vatten

Kolorit-soja (om du vill mörka skyn)

Instruktioner

Skala potatisen och morötterna. Dela i små bitar.

Lägg dem i en ugnsform och ringla över oljan.

Krydda med salt, peppar och timjan.

Tillaga i ugn 225° ca 25 min.

Krydda filéerna.

Stek dem hastigt.

Häll på ett halvt glas vatten, lägg på lock och efterstek i 10 minuter. Vill du ha mörkare sky, häll på lite Kolorit-soya.

Servera med den ugnstekta potatissen och morötterna.

 

 

 

Sjömansbiff i ugn – superlätt och supergott

2-3 portioner

WW: 8 blå points för en portionSjömansbiff

Ingredienser

  • 300 g lövbiff, strimlat
  • 300 g potatis
  • 1 gul lök i tunna skivor
  • Flingsalt, Vitpeppar, Kryddpeppar och Timjan
  • 33 cl starköl
  • 1,5 msk oxfond
  • 2 dl vatten
  • 1 lagerblad

Instruktion

Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva potatisen tunt, gärna på mandolin. Skiva löken tunt. Varva potatis, kött och lök i en gryta med lock. Själv använder jag en ungsfast glasgryta. Krydda mellan varven med flingsalt, vitpeppar, kryddpeppar och timjan. Häll över öl, vatten och oxfond. Lägg i ett lagerblad som du delar. Sätt på locket och tillaga i 2 timmar.

Smaklig måltid!

Monica

Monicas Gulasch på högrev

Gulasch på högrevNormalt brukar jag laga gulasch utifrån Carl Butlers recept. Men den här dagen hade jag inte ingredienserna hemma. Jag valde då att skapa ett eget recept. Här får du ta del av detta. Det blev en riktig höjdare och de som åt tog faktiskt två portioner.

Ingredienser

500 gr högrev

Matolja att steka i

2 klyftor vitlök (pressad)

1 purjolök

1 grön paprika

Chilipulver, vitpeppar, salt , grillkrydda

1 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

2 msk kalvfond

¾-1 liter vatten

6 potatisar

3 msk tomatpuré

Gör så här

Tärna högreven i ca 2 cm stora bitar. Bryn köttet i olja i en stor gryta. Skär purjolöken och paprikan i små bitar. När köttet fått fin färg lägger du i purjolök, pressar i vitlöken och kryddar med chilipulvret.

Tillsätt hälften av paprikan och stek i ca 5 minuter till. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, kalvfond och vatten. Låt sjuda under lock i ca 1 timme. Smaka att köttet är genomstekt.

Skala och tärna potatisen. Tillsätt potatis och tomatpuré. Rör om ordentligt och låt sjuda i ca 20-30 minuter till.  Smaka av med salt och peppar. Strö över resten av paprikan vid servering.

Smaklig måltid!

Monica

Potatisknyten med ansjovis

Bland det godaste jag gjort på länge … Utsökta för dig som gillar Janssons Frestelse. Till och med minsta barnbarnet, Erik (5 år), gav mig beröm genom att han sa:

– Mormor, du får gärna bjuda på dina laxbullar, fler gånger.

Här kommer receptet. Ljuvligt goda men lite bökiga att göra. Och dyra viktväktarmässigt, dvs ca 4 blå points per styck (3 st = 12 p). Passar som vickning, kvällsmat eller som förrätt.

Potatisknyten

Innehåll till 16 st knyten

  • 1 pkt färdig smördeg med 4 plattor
  • 200 g potatis = ca 2 stora potatis i 4 halvor
  • Ca 200 g ansjovisfiléer (= 2 burkar)
  • ½ dl parmesanost, riven
  • 1 st ägg

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°C
  • Skala och koka potatisen mjuk. Låt den svalna
  • Skiva upp varje potatishalva i 1 cm breda skivor – totalt 16 skivor (en skiva i varje pirog)
  • Skär den färdiga smördegen i 16 st trekanter
  • Lägg en potatisskiva i mitten på varje smördegsbit och 2 ansjovisfiléer i kryss ovanpå
  • Vik ihop smördegen och tryck till öppningarna med en gaffel
  • Vispa ägget och pensla knytena
  • Strö över parmesan
  • Grädda i ugnen ca 15–18 minuter, tills knytena fått fin färg

Servera en sallad, tomat och paprika till.

Smaklig måltid!

Monica

 

Indonesisk kycklinggratäng – ett fantastiskt ww-recept

KycklinggratängBjöd dotter och ”kärson” på detta. Det blev mycket uppskattat. Oerhört lättlagad och vansinnigt god. Lagom styrka med en söt eftersmak som alla uppskattade, även barnbarn.

9 blå Points – värda varenda tugga

Gratängen hade en ljuvlig smak av vitlök, curry, sambal oelek och mango chutney. Jag förändrade lite i kryddningen.

Ingredienser 4 personer

Kycklingbröstfilé 600 g

Paprika 1,5 st, grön

Matlagningsgrädde 2 dl

Vitlök 3 klyfta(or)

Curry 2 tsk

Sambal oelek 1,5 tsk

Mango chutney 1,5 dl

Ris kokt 1 dl per portion. Ev lite kinesisk soya till serveringen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skär kyckling i små bitar och lägg i en ugnsfast form.
  3. Strimla paprika och lägg över kycklingen.
  4. Blanda matlagningsgrädde med pressad vitlök, curry, sambal oelek och mango chutney.
  5. Häll blandningen över kycklingen.
  6. Sätt in i ugn i ca 20 minuter eller tills kycklingen är klar.
  7. Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till. Servera ev med lite kinesisk soya

Smaklig måltid och njut!

 

Goda spare ribs att rekommendera

Spare ribs

En överraskning som jag inte tidigare hade provat, var dessa spare ribs. Enkla att tillaga och väldigt goda. Rekommenderas verkligen! Som viktväktare får jag betala 7 blå sp. Helt ok!

Jag serverade dem med en tomatsallad och ett halvt mini-painriche. Gott som fredagsrätt.

11 juliIdag fortsätter jag ägna mig åt mitt skrivande. Först ut är revideringen av kommande fackbok ”Börja skriva framgångsRIKT”. Den ska få mitt fulla fokus idag.

Gårdagen var som de flesta fredagar, en dag fylld med information till alla mina deltagare som går onlinekurser. Många olika kurser är igång just nu – och fler blir det. Jag förberedde även en del nya starter av kurser. Här kan du se några av dem:

  • Börja skriva framgångsRIKT – flera olika grupper på olika nivåer
  • Planera ditt skrivande och din marknadsföring – flera olika grupper på olika nivåer
  • Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong
  • Minikurs i Struktur
  • Målarkurs i många olika tekniker
  • PowerPoint-kurs
  • Layout-kurs

Dessutom har jag några uppdrag inom textkorrigering och sättning. Två av dem är riktigt spännande. Det ena är en sagobok och det andra är en bok om att tappa håret för de som drabbats av bröstcancer.

Själv håller jag på med fler redigeringar av mina böcker. Barnboken ”Axel och sjöodjuret” är den ene och den andre är ”Elvira” (andra delen i den självstående Henrietta-serien).

Den här helgen ska jag även godkänna e-boken av ”Porten till friheten”. Ljudboken släpptes förra veckan och alla kan lyssna fr o m 15 juli. Nu är det e-bokens tur att släppas.

Önskar alla en skön helg! Monica

Monicas fläskfilé med purjolök och vitlök

FläskfiléWW-recept ca 7 blå SP per person 

Jag älskar att laga mat och framförallt experimentera och skapa nya rätter. Den här gjorde jag en kväll i förra veckan – helt sporadiskt.

Ingredienser 4 portioner

Ca 500 g Marinerad fläskfilé i tunna skivor (2 skivor = 1 sp)

1 Purjolök

1 knippa gräslök

2 vitlöksklyftor

Knorrs Grillkrydda, salt, vitpeppar, lite kryddpeppar, paprikapulver, lite örtkryddor

2 tsk flytande margarin

1 dl vatten

2 dl lätt creme fraiche (ca ½ dl = 3 sp)

Ris (1 dl ris = 3 sp) Kinesisk soya

Gör så här

Skär purjolöken i tunna ringar. Klipp gräslöken tunt. Pressa vitlökarna. Skär fläskfilén i tunna skivor, krydda.

Stek purjolök och vitlök i en panna i lite flytande margarin. Häll över i en gryta.

Stek fläskfilén i margarin och häll över.

Häll på vatten och låt allt eftersteka under lock i 10 minuter. Koka under tiden riset.

Häll på lätt creme fraichen och rör runt, färga ev med lite soya. Låt allt få ett uppkok igen. Häll över gräslöken.

Servera med kinesisk soya och ev en sallad.
Smaklig måltid!

Monica

 

 

Monicas kycklingfilé med sockerärtor och morötter

KycklingfiléViktväktarrecept endast 1 blå sp.

Den här rätten komponerade jag i veckan. Ljuvligt god!

Ingredienser för 1 person

  • 2 små kycklingbröstfiléer
  • En halv påse sockerärtor
  • 1 morot
  • 1 msk Kinesisk soya
  • Grillkrydda
  • Curry
  • Salt och peppar
  • Paprikapulver
  • 1 tsk flytande margarin
  • ½ dl vatten

Gör så här

Stek kycklingfiléerna i margarin tillsammans med morotsslantar och delade sockerärtor. Krydda med kryddorna och häll på kinesisk soya. Smaka av! Ta mer kryddor om du klarar det.

Häll på vatten och lägg på ett lock. Efterstek i några minuter.

Vill du ha ris till, går det bra men då får du lägga till points (om du är viktväktare).

Lätt och mycket gott! Smaklig måltid!

Monica

Lax med täcke, broccoli och vitlökssmör

Ännu ett favoritrecept med fisk.

Lax med täckeIngredienser

  • Lax
  • Sesamfrön
  • Krossade flingor special
  • Lite rapsolja
  • 1 bit skinnfri laxfilé (per person)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • Broccolibuketter med grillkrydda på

Vitlökssmör

  • Rumsvarmt smör
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • Grillkrydda

Till servering

  • Blomkålsris

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Lax: Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Strö sesamfrön, krossade flingor och olja på laxen.

Broccoli: Skär broccolin i buketter. Fördela broccolin i formen runt laxen.

Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills fisken är klar och broccolin börjar bli mjuk och får lite färg.

Smaklig måltid!

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest