Currently viewing the category: "Recept"

Torsk med hackad scharlottenlök

Ingredienser 2 portioner (2 points exkl potatismoset):

Recept Torsk med hackad scharlottenlökTorsk- eller hokifilé 2 st

Scharlottenlök 1 stor eller flera små

Färsk basilika

Olivolja 2 tsk (2 p)

Grillkrydda + vitpeppar.

Servera eventuellt med potatis mos och en sallad.

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°.

Lägg fisk i en ugnsfast form.

Krydda med Knorrs grillkrydda och lite vitpeppar.

Hacka scharlottenlöken.

Fräs lök i olja ett par minuter.

Klipp färsk basilika.

Fördela löken och basilikan på fisken och ställ in i ugn ca 15 minuter.

Klipp ytterligare färsk basilika på fisken vid serveringen. Servera fisken med potatismos och sallad.

 

Lax med sparris och parmesan

En riktig höjdare – i min smak – blev den här måltiden som jag komponerade. För den som vill ha den mer matig, rekommenderar jag att du gör potatismos till. Du kan också servera citron till, för den som önskar det lite syrliga.

Ingredienser

Lax med sparris och parmesan1 portion

  • 1 laxfilé
  • 75 g grön sparris
  • 1 msk parmesanost (några skivor)
  • salt och peppar
  • 1/2 stor schalottenlök, finhackad
  • 1/2 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 1/2 msk grovhackad basilika

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra, krydda laxen.
  3. Hacka schalottenlök, vitlök och basilika. Lägg detta på laxen.
  4. Stek i ugnen cirka 10-15 minuter.
  5. Bryt bort den allra nedersta, träiga delen på sparrisarna. Ge sparrisen ett snabbt uppkok i saltat vatten.
  6. Lägg upp på tallrik och strö över parmesan.

Jag önskar dig smaklig måltid och stor njutning och hoppas du uppskattar min komposition.

Monica

Monicas Torskgryta

4 små portioner

10 points

TorskgrytaIngredienser:

  • 2 potatisar
  • 3 stora schalottenlökar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 stånd fänkål
  • 3 morötter
  • 3 msk färsk ingefära, skuren i tunna skivor
  • 75 g sockerärtor
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 ½ msk fiskfond
  • 4 dl lätt kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk chilipulver
  • Salt samt Knorrs grillkrydda
  • 250 g torskfilé

Gör så här:

  1. Skala potatisar, schalottenlök, ingefära och morötter.
  2. Hacka schalottenlök och potatisar, skiva morötter och ingefära. Skiva även fänkål tunt.
  3. Stek grönsakerna i olja i en gryta tills de blivit mjuka. Pressa i vitlök
  4. Tillsätt fond, kokosmjölk, vatten, curry och chilipulver.
  5. Låt koka upp under lock och sjud några minuter.
  6. Skär torsken i bitar, krydda med salt och grillkrydda.
  7. När grönsakerna är färdiga, lägg i torsken och sockerärtorna. Låt sjuda några minuter tills fisken är färdig.

Vill du ha en matigare torskgryta kan du ta mer potatis.

Smaklig måltid!

Monica

Varje vecka delar jag med mig av ett av veckans goda recept

KryddorSom en del av er vet, älskar jag att laga mat. Jag gillar nyttig mat och har nyligen blivit Viktväktare på nytt. Något som jag varit två gånger tidigare i mitt liv.

Därför har jag tänkt dela med mig av ett gott recept varje vecka. Något som fått min mun att vattnas. Kanske tycker du om mina recept och vill prova dem. Glöm då inte berätta vad du tycker. DET skulle jag uppskatta.

I helgen kommer första receptet. Då får du en ljuvlig torskgryta som jag har skapat. Lägger ut detta på lördag. Då kan du själv testa – om du vill – i helgen.

Smaksensationer är underbart. Ibland får grönsakerna och innehållet tala, ibland måste vi förstärka med övriga kryddor. Mat utan smak är som att sticka ut tungan genom fönstret. Men det ska vara välavvägt, tycker jag.

Jag önskar dig en smaklig måltid!

Monica

 

Får jag bjuda på en Getost-macka?

Getost-mackaEn av mina favoritluncher består av denna getost-macka. Kanske kan du också gilla den?

Du behöver

  • 4 små baguetter
  • 1 skiva getost på rulle per macka
  • Tomatmarmelad
  • Smör
  • Sirap eller flytande honung

Gör så här

Bre smör på baguetterna. Täck med tomatmarmelad.

Lägg på en skiva getost på varje macka.

Gratinera i 175 gradig ugn tills osten börjar smälta.

Häll över sirap eller flytande honung.

Smaklig måltid!

Monica

Spännande utveckling med kosttillskott

Jag har blivit med vitaminer, mineraler och enzymer. Sedan en månad tillbaka har jag börjat dricka kosttillskott morgon och kväll. Precis samma som många av våra duktiga idrottsmän och –kvinnor dricker. De blir sponsrade av detta via landslagen, men jag får betala ur egen ficka. Det kan det vara värt. Om det bara gör nytta.

Ännu har jag inte märkt så mycket, bortsett från att överskottsvätskan, som jag har kämpat med i många år, nu lyser med sin frånvaro. Trots en het sommar, har mina ben varit bättre än på många år. Enda gången jag fick känningar av svullna fötter var på flyget ner till Spanien i början av juni.

Det handlar om probiotika och prebiotika. Goda bakterier och fibrer som förstärker. De ska ge mig en frisk tarmflora, något som jag verkligen behöver. Eftersom jag har problem med lactos och även (till viss del, gluten) ser jag fram emot att få skörda ett nytt resultat. Näringsupptaget är viktigt för att förse min reumatiska kropp med ny energi. Jag har mycket energi redan och skapar varje dag, men biter ihop när det gör ont. Min förhoppning är att slippa ha ont i leder och kanske minska alla de förfärliga inflammationer som ständigt brusar i min kropp. Ca 1 miljon Lactobaciller och Bifidobakterier per dag, ska stödja och hjälpa mig. 32 växtbaserade enzymer där vissa spjälkar protein och andra bryter ner kolhydrater och fett. Massor med C-vitamin, betakaroten, E-vitamin och selen finns i tillskottet. Gurkmeja med högt upptag ska hjälpa mig med det värdefulla antiinflammatoriska.

Förutom alla fibrer får jag genom att dricka en komplett måltid, vilket jag hoppas ska kunna minska midjeomfånget, insulin, folsyra, B1, B2, B6 och B12 vitaminer, A, D3, C och E-vitaminer samt selen. Kalcium, Magnesium (som jag redan tar flytande) och som minskar mina kramper, Kalium och Fosfor, koppar, Järn, Mangan, Jod, essentiella fettsyror, protein och tillräckligt med kolhydrater.

Jag lovar hålla er underrättade om vad som händer. Skeptisk som jag är, köper jag inte vad som helst. Under tre månader i våras, testade jag cannabisolja. Den gav inte ett enda resultat. Bortkastade pengar.

Kanske undrar du varför jag fortsätter testa? Därför att jag har stora problem med inflammationer och förfärligt ont. Jag vägrar gå på cellgifter som har så många biverkningar och som gjorde att jag nästan strök med 2009. Därför testar jag nu detta. Mina referensramar baserar sig på att maken har tagit detta nu i ca 1,5 år och han säger att ”det har räddat hans liv”. Han har Parkinson och har blivit så mycket bättre på grund av detta rena kosttillskott. Kanske kan det rädda mitt liv också.

Varje morgon äter jag yoghurt eller flingor med banan och blåbär. Det kommer jag inte att sluta med. Blåbär är så nyttiga och innehåller antioxidanter. 8 mg askorbinsyra per 100 g. De kan hjälpa till att skydda mot sjukdomar såsom Alzheimer, Parkinson och diabetes eftersom det finns gott om flavonoider i dem. På amerikanska Mayo-klinikens tio-i-topp-lista ligger de högt. Sedan många år tillbaka har blåbär använts för att behandla synstörningar, magbesvär och högt blodsocker. De är också inflammationshämmande.

Glad midsommar med blåbär

Jag önskar dig en riktigt GLAD MIDSOMMAR och hoppas du äter många blåbär förutom sill, potatis och jordgubbar.

Monica

 

 

Lucka 23 – lite snacks på uppesittarkvällen?

PepparkaksjulgranIdag är det dan före dan. Spänningen stiger!

I veckan har det blivit pyssel med de svenska barnbarnen. Vi har köpt formar i Spanien för att baka en pepparkaksgran och passade även på att göra snacks i form av en gran så här till kvällen.

Jag bjuder dig på receptet som du kanske vill testa i julhelgen.

Julgran av smördeg

Ingredienser

  • Smördeg, som skärs upp i formen som en gran
  • Pesto
  • Pinjenötter eller/och pumpakärnor
  • Riven stark ost

Gör så här

  1. Rita upp formen av en gran och skär ut (som en stor triangel)
  2. Skär grenarna rakt in mot den tilltänkta stammen
  3. Kladda på rejält med pesto
  4. Strö över pinjenötter och/eller pumpakärnor och sedan massor med riven ost
  5. Rulla ihop grenarna
  6. Pensla med ägg
  7. Sätt in i ugnen 200 grader i endast några minuter

Snacks-gran

Ha en ljuvlig lille julafton

Monica

 

Lucka 14 – Färsgratäng med spritsat potatismos

FärsgratängIdag bjuder jag på ett mycket gott recept på en färsgratäng med värmande potatismos.

Receptet är för 4 portioner.

Ingredienser

500 g blandfärs
2 msk smör
1 hackad lök
2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk krossade tomater 
à 400 g
smak av chili eller smaksätt med några droppar tabasco
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk finhackad färsk timjan eller på burk
2 tsk sambal oelek
salt, peppar, grillkrydda
100 g små cocktailtomater halverade
1 1/2 dl riven lagrad ost (det går även att använda parmesan)
bladpersilja till garnering

Potatismos
1 kg potatis
1 dl standardmjölk eller byt ut mot lactosfri
25 g smör
1 äggula
salt, vitpeppar

Ugn 225°

Gör så här

  • Hetta upp smöret i en stekpanna.
  • Smula ner och fräs färsen.
  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Låt löken fräsa med ett par min utan att den får färg.
  • Tillsätt tomatpuré och fräs vidare ett par minuter.
  • Kärna ur och tärna paprikorna.
  • Blanda i färsen med tomatkross, fond, timjan och sambal oelek.
  • Låt allt koka på svag värme ca 12–15 minuter.
  • Smaka av med salt, peppar och grillkrydda.
  • Potatismos: Skala, dela och koka potatisen mjuk.
  • Häll av vattnet och ånga potatisen torr.
  • Mosa och tillsätt varm mjölk och smör.
  • Tillsätt en äggula och rör eller vispa till ett mos.
  • Smaka av med salt och peppar
  • Fördela färsen i en smord 
eldfast form med en kant.
  • Spritsa eller klicka ut moset runt formen.
  • Halvera tomaterna och lägg 
i formens mitt.
  • Strö över riven ost.
  • Gratinera strax under ugnens mitt ca 15 minuter.
  • Garnera med persilja.
  • Servera gärna med sallad.

Smaklig måltid!

Monica

 

Lucka 7 – Lyxig purjo- och potatissoppa

Purjo- och potatissoppaIdag bjuder jag på ett enkelt men lyxigt sopprecept. Receptet är för 2 personer.

Ingredienser

5 stora potatisar

1/2 purjolök

5 dl vatten

1 dl vitt vin

2 dl grädde

1 grönsaksbuljongtärning

Salt & peppar

olivolja

1 paket bacon

Gör så här:

  • Häll en skvätt olivolja i en kastrull och fräs den skivade purjolöken utan att den tar färg.
  • Skala potatisen och skär den i skivor eller hacka den grovt.
  • Häll i vinet i kastrullen och lägg därefter potatis, vatten, buljong.
  • Salta och peppra.
  • Låt koka tills potatisen är mjuk.
  • Knaperstek under tiden bacon i små bitar.
  • Tag av kastrullen från platta.
  • Om du vill ha en slät soppa, mixa den.
  • Sätt tillbaks kastrullen på plattan och häll i grädden.
  • Låt sjuda i ett par minuter.
  • Strö över bacon vid servering och eventuellt storbladig persilja.
  • Servera med ett gott bröd, eventuellt med lite extra saltat smör.

Smaklig måltid

Monica

Fisksoppa med torsk, lax, ingefära och lime

En enkel men ljuvligt god fisksoppa med torsk och lax i kokosmjölk. Schalottenlök, vitlök, örter, ingefära och gurkmeja smaksätter.

Grundreceptet är framtaget av Tina Nordström och Findus, sedan har jag ändrat och gjort om den lite för att passa mig.

FisksoppaIngredienser (2 personer)

  • 200 g fryst torskrygg – använder färsk
  • 200 g lax – använder färsk
  • (Alternativt 400 g av endera fisken)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 lime
  • ingefära – använder färsk; en bit på ca 1 cm
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1,5-2 dl vatten
  • persilja – färsk
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • olivolja och/eller smör till stekning
  • 1 potatis skuren i tärningar
  • 1 morot skuren i slantar
  • Eventuellt Broccoli och Ärtor

Gör så här

  1. Tina fisken.
  2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
  3. Skär och portionera torskryggen och laxen i grova bitar.
  4. Ringla olivolja och en klick smör i en kastrull och lägg i lök, vitlök, ingefära och gurkmeja. Fräs det i ett par minuter, tills löken blir mjuk.
  5. Häll på kokosmjölk, vatten, limejuice, och salta, låt koka ihop i ca 6-8 minuter.

Lägg i torskrygg och lax och sjud ytterligare i ca 10 minuter på svag värme, tills torsken känns spänstig och klar. Smaka av med persilja och eventuellt mer kryddor.

Smaklig måltid
Monica Ivesköld

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed