Currently viewing the category: "Recept"

Köttfärsröra med linser till paj eller spagetti

Veckans goda matrecept. Detta recept räcker till 2 pajer och till middagar med spagetti. Vi är inte så stora i maten så hos oss räcker detta till 8 måltider.

KöttfärsröraIngredienser

Hatting färdiga pajskal 2 st (11 sp/skal)

Röda torra linser 1dl (0 sp)

Lök 1st, gul (0 sp)

Nötfärs 400g ( 20 sp)

Rapsolja 1tsk (1 sp)

Salt, peppar, grillkrydda, paprikapulver, kryddpeppar – efter smak (0 sp)

Tomatpuré 1msk (0 sp)

Tomater, krossade med vitlök 1förp (0 sp)

Köttbuljongtärning 1 st (0 sp)

Morot 2st (0 sp)

Ost riven 17% 1dl (3 sp)

Sallad 2dl (0 sp)

Instruktioner

Sätt ugnen på 200° (för pajerna).

Koka linser enligt anvisning på förpackningen.

Hacka lök.

Stek färs i olja, salta, peppra och krydda.

Häll över i en gryta.

Stek löken hastigt.

Blanda ner lök och tomatpuré och koka ytterligare ett par minuter.

Tillsätt krossade tomater och buljongtärning och låt puttra ytterligare.

Skala och riv morötter grovt.

Blanda ner dem tillsammans med kokta linser i köttfärsröran.

Smaka av.

Lägg över färsröran i pajskalet och strö över ost.

Gratinera i ca 10 minuter eller tills osten är gyllene (om du har förgräddat pajskalen, annars gräddar du i 30 minuter).

Blanda ihop sallad och servera till

Eller koka spagetti och servera till köttröran.

Mycket gott!

Smaklig måltid
Monica

Pasta med rökt lax – en av mina favoriter

Pasta med rökt laxDenna superenkla rätt är väldigt god. Passar när du jobbat eller haft fullt upp hela dagen och sedan måste skynda dig att få något ätbart i magen. För dig som är viktväktare är den ca 9 blå points.

Ingredienser 2 personer

  • Pasta för 2 personer – lagom mängd
  • Lax 150 g rökt
  • Soltorkade tomater, hackade (låt de rinna av om du väljer de som är inlagda i olja)
  • Matlagningsgrädde 1-1½ dl
  • Vitlök 1 klyfta
  • Gräslök 1 dl
  • Parmesanost 1-2 msk riven
  • Salt, peppar och eventuellt lite grillkrydda

Gör så här

  • Koka pastan (enligt anvisning).
  • Skär lax i små bitar.
  • Skär tomaterna i små bitar. Om du väljer de som ligger i olja så låt dem rinna av ordentligt. Torka gärna med lite hushållspapper.
  • Häll grädden i en kastrull.
  • Pressa i vitlök och rör i gräslök och soltorkade tomater.
  • Låt puttra försiktigt tills såsen tjocknar.
  • Smaka av såsen med salt, peppar och lite grillkrydda.
  • Lägg upp spagettin på varma tallrikar.
  • Lägg över laxen i småbitar.
  • Häll såsen över pastan.
  • Strö över parmesan.
  • Servera med sallad.

Smaklig måltid!

Monica

 

Fläskfilégryta med champinjoner och chili

Den här ljuvliga grytan tilltalade både min man och mig. Grunden var egentligen ett viktväktarrecept som jag sedan gjorde om lite eftersom det i sig var ganska smaklöst.

9 blå points för dig som är viktväktare.

FläskfilegrytaIngredienser 4 personer

Fläskfilé 500g

Lök 1st, gul/gula

Champinjoner 250g

Margarin flytande  2tsk

Paprikapulver 1-2 tsk

Timjan 2 tsk

Salt 1 tsk

Ta även egna kryddor exempelvis, grillkrydda, lite vitpeppar osv

Majsstärkelse (redning) 1 12msk

Vitlök 2 klyftor

Vatten 4 dl

Potatis ca 2 per person

Crème Fraiche Lätt 2 dl

Chilipeppar ½ st, röd

Persilja hackad 1 pkt

Instruktioner

Skär köttet i små bitar.

Hacka lök.

Dela champinjoner i skivor.

Bryn kött, lök och svamp i margarin.

Lägg allt i en gryta.

Tillsätt paprikapulver, timjan, salt, egna kryddor såsom grillkrydda, vitpeppar etc.

Pudra över såsredningen.

Tillsätt pressad vitlök.

Häll över vatten.

Rör om och låt småkoka under lock i ca 15 minuter.

Rör ner creme fraiche, finhackad chili i grytan.

Koka i ytterligare 5 minuter.

Koka potatis och pressa den innan du serverar.

Häll över hackad persila.

 

Smaklig måltid!

Monica

Chicken korma – på mitt vis

Chicken kormaGrunden till denna rätt var ett viktväktarrecept som jag ändrade lite i. 10 blå points blir det per person. En fantastisk sås, måste jag säga.
Jag har ätit Chicken korma på Indiska restauranger men aldrig så här god.

Ingredienser för 4 personer

Lök 1 st, gul/gula

Vitlök 2 klyfta(or)

Ingefära 1 bit(ar), 3 msk riven

Kycklingbröstfilé 2 st stora

Rapsolja 2 tsk

Kanel 1 tsk

Koriander 1 msk

Curry ½ tsk

Spiskummin 1 tsk

Kardemumma ½ tsk, ½-1 tsk

Cayennepeppar ½ tsk

Rapsolja 1 msk

Creme fraich (lätt) 1 dl

Kokosmjölk, lätt 2 dl

Köttbuljongtärning 1 st

Salt ½ tsk, ½-1 tsk

Ris, okokt 2 dl

Broccoli 1 stånd

Instruktioner

  1. Skala och hacka lök.
  2. Finhacka vitlök.
  3. Skala och hacka ingefäran.
  4. Skiva kycklingen i små bitar och bryn i olja i en stekpanna.
  5. Blanda ihop alla torra kryddor till kryddpastan i en skål.
  6. Häll 1 msk olja i en gryta och tillsätt de torra kryddorna, lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa i någon minut.
  7. Blanda ner creme fraiche, kokosmjölk, buljongtärning och salt.
  8. Lägg i kycklingen och låt allt sjuda 15-30 minuter under lock (beroende på storleken på kycklingbitarna).
  9. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  10. Skär broccolin i små buketter och blanda ner i grytan.
  11. Låt broccolin puttra med några minuter på slutet.

Smaklig måltid!

Monica

 

 

Stekt hälleflundra (eller torskrygg) på surdegsbröd

Torskrygg på surdegsbrödEn vansinnigt god och kulinarisk måltid bjuder jag på denna veckan. Under 14 dagar har jag försökt få tag i hälleflundra. Det lyckades inte, så jag gjorde rätten på torskrygg, vilket blev lika gott.

Ingredienser 2 pers

2 skivor vitt surdegsbröd
2 bitar torskrygg
paprika
flytande margarin och salt

Fänkål och lök-röra
1 lök
1/2 fänkål
0,5 msk pressad citronjuice
0,5 msk honung
salt

Löjromssås
3/4 dl creme fraiche
Löjrom ca 25 g
Salt

Gör så här

Blanda creme fraiche och löjrom. Smaka av med salt.

Skär bort roten från fänkålen och skiva den tunt. Finstrimla löken. Blanda honung i citronjuice. Marinera grönsakerna ca 5 minuter och smaka av med salt. Stek dem sedan lätt i en panna.

Stek torskryggen i flytande margarin på medelhög temperatur ca 2 minuter på varje sida. Låt fisken få vila ett par minuter före servering.

Stek brödet på medeltemperatur i flytande margarin till fin rostad yta.

Skär paprikan tunt.

Lägg bröden på 2 tallrikar och lägg på paprikan och de marinerade grönsakerna. Servera med löjromssåsen.

Smaklig måltid!

Monica

Torsk med senapssås på Lottas vis

Torsk med senapssåsEn bekant till mig tipsade om detta goda recept. För oss viktväktare är det 8 blå points per person inklusive en potatis. En mycket god fiskrätt som jag varmt rekommenderar.

Ingredienser 2 personer

Torskrygg-filéer 2 st

Gröna oliver 16 st

Lätt creme fraiche 1 dl (använder du lactosfri innebär det tyvärr att såsen kan skära sig lite)

Fransk senap (Dijon) 1 msk

Salladslök 2 st

Morot 2 st

Potatis 2 st

Franska örter 1 msk

Flingsalt, peppar, lite grillkrydda

Gör så här

Strimla morötterna och salladslöken.

Lägg grönsakerna på en stor bit folie med oliverna skurna i små tunna skivor.

Blanda 1 msk Dijonsenap med 1 dl creme fraiche.

Tillsätt franska örter.

Lägg torskryggen på grönsaksbädden och salta med flingsalt, lite vitpeppar och eventuellt grillkrydda.

Häll creme fraiche-blandningen över fisken och tillslut foliepaketet. Lägg paketet i en ugnsfast form.

Sätt in i ca 20 minuter (medan potatisen kokar) i 200 gradig ugn.

Koka potatisen under tiden.

Servera med en sallad.

Smaklig måltid!

Monica

 

Kyckling med broccoli och grönpeppar

GrönpepparkycklingDetta är i grunden ett viktväktarrecept som jag gjort om lite.

6 blå points inkl ris

4 portioner varav jag åt en fjärdedel till middag och andra fjärdedelen till lunch dagen därpå samt frös in en fjärdedel.

Ingredienser

Kycklingbröstfilé 3 stora eller 6 små

Flytande margarin  till stekningen, ca 1 tsk

4 portioner okokt ris

Broccoli – ett stånd

Salt, peppar och lite grillkrydda

Grönpeppar 1 msk

Dijonsenap ca 2 msk

Kinesisk soja 1 msk

Matlagningsgrädde ca 2 dl

Vatten ca 2 dl

Köttbuljongtärning 1 st

Majsenamjöl till redning ca 2 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och lite grillkrydda.
  3. Lägg filéerna i en smord ugnsfast form. Ibland sparar jag in på matfettet och låter bli att smörja formen när det ändå finns sås ovanpå. Funkar utmärkt!
  4. Krossa grönpepparn i mortel.
  5. Blanda grönpepparn med senap, soja, matlagningsgrädde, vatten och buljongtärning i en gryta och koka ihop till en sås.
  6. Red av med majsenamjöl.
  7. Häll såsen över kycklingfiléerna.
  8. Tillaga i ugn i ca 20 minuter. Blir det bränt, lägg på lite folie.
  9. Efter ca 20 minuter, strö över delade broccoli-stånd och fortsätt tillaga i ca 5 minuter till. (Alternativt kan du mikra broccolin under några minuter. Häll då på vatten och krydda med grillkrydda. Sen häller du av vattnet innan servering.)
  10. Koka riset.
  11. Servera kycklingen med ris och broccoli.

Ljuvligt gott!

Smaklig måltid!

Monica

Varmrökt lax med äpple och lök

Varmrökt lax med äpple o lök

Ibland räcker tiden helt enkelt inte till. Så var det för mig i förra veckan. Jag köpte varmrökt lax med mig hem. Skapade en sallad av färska gröna äpplen och gul lök. I all enkelhet. Snabbt, gott och vansinnigt lätt.

För mig som är viktväktare blev middagen noll (0) blå points.

Så njut av en god middag utan att offra många minuter.

Smaklig måltid!

Monica

 

Stekt fläskfilé med ugnsrostad potatis och morötter

FläskfileDetta är från början ett viktväktarrecept som jag modifierat och gjort om.

WW-point: Blå endast för fläskfilén och potatisen, dvs 6 points för 3 skivor fläskfilé och 2 potatisar

Ingredienser

Potatis 400 g

Morötter

Rapsolja 2 tsk

Timjan

Fläskfilé 300 g

Grillkrydda, paprikapulver, kryddpeppar, vitpeppar

½ glas vatten

Kolorit-soja (om du vill mörka skyn)

Instruktioner

Skala potatisen och morötterna. Dela i små bitar.

Lägg dem i en ugnsform och ringla över oljan.

Krydda med salt, peppar och timjan.

Tillaga i ugn 225° ca 25 min.

Krydda filéerna.

Stek dem hastigt.

Häll på ett halvt glas vatten, lägg på lock och efterstek i 10 minuter. Vill du ha mörkare sky, häll på lite Kolorit-soya.

Servera med den ugnstekta potatissen och morötterna.

 

 

 

Sjömansbiff i ugn – superlätt och supergott

2-3 portioner

WW: 8 blå points för en portionSjömansbiff

Ingredienser

  • 300 g lövbiff, strimlat
  • 300 g potatis
  • 1 gul lök i tunna skivor
  • Flingsalt, Vitpeppar, Kryddpeppar och Timjan
  • 33 cl starköl
  • 1,5 msk oxfond
  • 2 dl vatten
  • 1 lagerblad

Instruktion

Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva potatisen tunt, gärna på mandolin. Skiva löken tunt. Varva potatis, kött och lök i en gryta med lock. Själv använder jag en ungsfast glasgryta. Krydda mellan varven med flingsalt, vitpeppar, kryddpeppar och timjan. Häll över öl, vatten och oxfond. Lägg i ett lagerblad som du delar. Sätt på locket och tillaga i 2 timmar.

Smaklig måltid!

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest