Currently viewing the category: "Recept"

2 november – skrivandet tar sig och nu blev det storkok

2 november

Över 4.000 ord har det blivit. Mina två första kapitel i kommande roman är på gång.

Precis som vanligt skriver jag utan redigering. Den kommer i ett senare skede.

Normalt har jag gjort research i förväg. Min har tagit över ett år. Men det är ändå så att jag måste stoppa upp emellanåt och fortsätta söka information.

Den här morgonen vaknade jag redan några minuter efter klockan sex för orden ville ut. Det gick helt enkelt inte att ligga kvar i sängen. Och sittande i nattlinnet skrev jag som en galning. Det bubblade verkligen. För att laga frukost steg jag uppför trappan till köket klockan halv tio. Där mötte mig en rejäl överraskning, PUH!

Frysen hade lagt av. Men allt utom översta hyllan hade klarat sig. Det blev till att kavla upp ärmarna och sätta igång storkok. Som jag slet. Frukosten blev fördröjd till klockan halv elva. Då hade jag gjort klart första omgången mat. Det blev torsk och lax i ugn.

Efter frukost blev det att åka och storhandla. Sedan fortsatte jag som kokerska. Jag lagade fläskytterfilé, kycklingfilé, kokte ägg som serverades till den rökta laxen osv. När klockan närmade sig halv tre, kom äldsta dottern med familj. Då kokte jag ris, rödbetor och till allt serverades sockerärtor. Rena restaurangköket!

Storkok 1

Storkok 2

Ikväll ska mina älskade svenska barnbarn övernatta. Allt skrivande får därför vänta tills i morgon eftermiddag. Eftersom det är Allhelgona-helg, ska jag åka iväg med dem så att de, tillsammans med kompisar, får gå dörrknackning i kväll i byn där de bor.

Ja det var sannerligen en speciell lördag!

Önskar dig en fortsatt god helg!

Monica

 

Monicas fisksoppa

FisksoppaPer portion 5 sp

Innehåll:

  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit fänkål
  • 1 tsk flytande margarin (1 sp)
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk hummerfond
  • 3 msk lätt crème fraiche (3 sp)
  • 1 bit torskfilé (ca ½ filé)
  • 1 bit laxfilé (ca ½ filé)
  • ½ tsk salt
  • ¾ msk timjan

Gör så här:

  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Skär fänkålen i små bitar
  • Fräs lök, vitlök och fänkål i en kastrull med margarin i ca 3 minuter
  • Tillsätt vin, vatten och fond och sjud under lock i ca 10 minuter
  • Rör i lätt crème fraiche
  • Skär fisken i 1,5 cm-bitar
  • Lägg i fisk och låt sjuda i max 3 minuter
  • Smaka av med salt
  • Tillsätt timjan


Smaklig måltid!

Monica

Monicas kräftsoppa

Den här veckan bjuder jag på ett favoritrecept. Jag älskar kräftor och nu i augusti brukar de flesta unna sig kräftor. Kanske ska du rent av ha en kräftskiva.

Detta recept är anpassat till viktväktarna och enkelt att tillaga.

Monicas kräftsoppa4 portioner – 9 ww-Points

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 tsk flytande margarin till stekning
  • 3 msk koncentrerad hummerfond + ca 8 dl vatten
  • 2 dl lätt crème fraiche (4 sp)
  • 1 paket (ca 300 g) Kavli mjukost med kräftsmak (5 sp)
  • 1 burk kräftstjärtar i dillag (360 g, varav 170 g kräftstjärtar)
  • 1 knippe dill

 Gör så här

  • Skala morötterna
  • Riv morötterna
  • Skiva purjolöken tunt
  • Fräs morötter och purjolök i margarin i en stor kastrull
  • Tillsätt fond och vatten
  • Låt puttra ihop i ca 10 minuter
  • Rör ner crème fraiche och kräftost
  • Sjud försiktigt upp under omrörning
  • Tillsätt kräftstjärtarna (men spara några till garnering)
  • Tillsätt hackad dill
  • Värm och smaka eventuellt av med salt och vitpeppar

Smaklig måltid!

Monica

Kasslerpytt

4 Point

Kasslerpytt

Lätt i all sin enkelhet och gott.

Hacka 1 potatis i små bitar (2 sp) och 2 skivor kassler (1 sp). Stek i 1 tsk olja eller flytande margarin (1 sp).

När allt nästan är klart, lägg in frusna ärtor. Krydda med Knorrs grillkrydda.

Servera!

Smaklig måltid!

Monica

Broccoli-pasta enkelt och gott

Broccoli-pastaIdag vill jag bjuda på ett vegetariskt recept som jag skapade för några dagar sedan. Om du vill ha något kött eller liknande till, går det utmärkt. Komplettera så som du själv vill.

Beroende på hur mycket ost och grädde du väljer, kan du få mindre points i denna rätt. Jag valde detta och då blev det totalt 7 points.

Ingredienser:

Pasta – kokt 1 dl (2 p)

Broccoli – 1 stånd (0 p)

Vitlök – 1 klyfta, finhackad (0 p)

Matolja – 2 tsk (2 p)

Kaffegrädde 12% – 1 msk (1 p)

Mjölk 1,5% – 2 msk (1 p)

Parmesanost i skivor eller riven – motsvarande ca 1 msk (1 p)

Gör så här:

Hetta upp oljan och rosta den finhackade vitlöken i ca 1 minut.

Koka pastan.

Dela broccolin i mindre buketter och lägg ner när 5 minuter återstår av koktiden för pastan.

Häll av vattnet men spara eventuellt några matskedar för att spä såsen med.

Tillsätt rostad vitlök och olja i kastrullen med pasta och broccoli, häll över grädde och mjölk.

Krydda med salt och peppar.

Mosa broccolin med en träslev/-gaffel.

Värm all igen och späd ev med lite pastavatten (vid behov).

Häll upp och servera med parmesan.

Smaklig måltid!

Monica

 

Fläskfilé med polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Fläskfilé m polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Idag vill jag bjuda på en god, lättlagad fläskfilé som jag har komponerat. Den är utmärkt för dig som är viktväktare.

Jag lagade till rätten dubbelt med polkagrisrödbetor och dagen efter värmde jag till lunch med sockerärtor.

Tillagningstid ca 30 minuter / Ca 6 points per person 

Ingredienser 1 person:

  • 3 skivor fläskfilé (2 p)
  • 1 klyfta vitlök, skuren i tunna skivor
  • 0,5-1 cm ingefära, skuren i tunna skivor
  • 3 msk grädde och ¼ dl mjölk (3 p)
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • 1 knivsudd sambal oelek
  • Lite salladskrydda, paprikapulver och grillkrydda till stekningen
  • 1 tsk flytande margarin till stekning (1 p)
  • 6 rödbetor typ polkagris eller ½ paket sockerärtor

Gör så här:

Putsa och skiva fläskfilé i 1 cm tjocka skivor. Stek till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Krydda med salladskrydda, paprika och grillkrydda. Lägg ner vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter.

Tillsätt grädde/mjölk, kalvfond, soja och sambal oelek. Låt puttra i ca 5 minuter.

Koka rödbetorna eller sockerärtorna och servera till.

Örtsalt från Österlen – strös över rödbetorna när de är färdiga

Smaklig måltid!
Monica

 

 

Torsk i paket och kall potatissallad (4-5 ww-Points)

Torsk i paket WW

Jag älskar fisk. Lagar ofta och gärna fisk i foliepaket. Denna torsk skapade jag i veckan.

Ingredienser 1 portion – totalt 4-5 points

  • Torsk-/Hoki-filé (0 points)
  • Folie som smöras med en liten klick flytande margarin ½-1 tsk (1 point)
  • Gräslök
  • Örtkryddor
  • Salt, peppar, paprika, Knorrs Grillkrydda
  • Kokt nypotatis 1 st stor (2 points)
  • Cocktailtomater 5-10 st
  • Slanggurka 1 bit
  • Rödlök ½ st
  • Grön paprika ½ st
  • Liten klick Sweet Chili-sås eller liknande ½ msk max (1 point)
  • Salladskrydda till grönsakerna
  • Ev Phuket Island-dressing max ½ msk (1 point)

Gör så här

  • Smöra folien med flytande margarin
  • Lägg på torskfilén
  • Krydda med vitpeppar, salt, Knorrs grillkrydda, paprikapulver
  • Fortsätt krydda med örtkryddor, dels flera olika, dels kombinationer (själv har jag använt både kryddburk för örtkryddor och separata örtkryddor)
  • Klipp gräslöken och lägg på
  • Häll på ½ msk Sweet Chili
  • Vik ihop paketen
  • Sätt in i 175 graders varm ugn
  • Tillaga i ca 30 min
  • Under tiden hackar du alla grönsaker (potatisen har du ev kokt dagen innan)
  • Krydda grönsakerna med någon salladskrydda och slå eventuellt på några droppar Phuket Island-dressing (jag använder den här)

Dressing och potatissallad

För dig som vill ha ett helt vegetariskt recept rekommenderar jag potatissalladen men med varm nypotatis.

Smaklig måltid!

Monica

 

Fläskfilé med sambal oelek

Filé sambal oeleDetta recept kan du göra på både fläskfilé och tunt skurna kotletter. Tiden varierar i ugn beroende på vilket du tar. Jag har i nedan recept gjort dem på ytterfilén, skuren i tunna skivor.

Lägg märke till att rätten kan bli ganska svart av sojan, vilket är helt ok.

För viktväktare:

Byt ut vispgrädden mot vanlig grädde

 

Ingredienser per person

  • 2-3 skivor fläskytterfilé per person (2 points)
  • ½ dl vispgrädde (8 points) alternativt ½ dl kaffegrädde 12-15% (3 points). Du kan öka till dubbel mängd per person ifall du/ni gillar mycket sås
  • ½-1 msk kinesisk soja
  • ¼ tsk sambal oelek (max)
  • 1 dl kokt ris

Gör så här

  1. Ugnen 175 grader
  2. Skär fläskytterfiléerna i tunna skivor
  3. Lägg filéerna i en liten ugnssäker form, gärna med höga kanter
  4. Blanda grädde, soja och sambal oelek. Smaka av
  5. Häll blandningen över filéerna och notera att de blir väl täckta (annars behöver du använda folie för att inte bränna dem)
  6. Ställ in filéerna i ugnen. Tiden varierar dels på hur mycket kött du använder och dels på vilken typ av kött. När jag gör rätten för fyra personer med fläskytterfilé får de stå i ugnen i 60 minuter
  7. Koka under tiden riset

Smaklig måltid!

Monica

 

Monicas lax i foliepaket med sås

VitlökshackareHär är ett nytt recept som jag skapat. Samtidigt vill jag slå ett slag för ett utmärkt verktyg som jag köpt på Servera. En otroligt effektiv vitlökshackare. Du skalar vitlöken och skär den i bitar. Stoppar den i den lilla manicken (som dessutom är lätt att rengöra). Kör verktyget fram och tillbaka på skärbrädan och få vitlökshacket perfekt.

WW 5 points

1 portion

Ingredienser

  • 1 st potatis
  • ½ tsk flytande margarin
  • 1 st Laxfilé
  • Sockerärter ca ½-1 dl
  • ½ hackad stor Scharlottenlök
  • 1 msk matlagnings-/kaffegrädde 15%
  • ½ msk Sweet chilisås
  • ½ hackad vitlöksklyfta
  • Salt och/eller lite Knorrs grillkrydda

Gör så här

  1. Ugnen 200 grader
  2. Skala och skiva potatisen tunt
  3. Smörj folie med ½ tsk flytande margarin
  4. Lägg på potatisen
  5. Salta eller krydda med grillkrydda
  6. Lägg laxen ovanpå potatisen
  7. Lägg sockerärter ovanpå
  8. Blanda grädde, sweet chilisås, hackad vitlök – rör ihop
  9. Häll blandningen över fisken men börja paketera så blandningen inte rinner ut
  10. Vik ihop foliepaketet och sätt in i ugn ca 30 minuter

Smaklig måltid!
Monica

Gökotte-Cider

Göken galKristi Himmelsfärdshelgen firar vi som gökotta. Detta året bjöd jag gästerna på en drink som jag döpte till Gökotte-Cider. Söt och god.

  • 1 del fläderblomscider
  • 2 delar Martini Bianco

Gör så här:

Blanda Martini Bianco med fläderblomscider, dekorera med en limeskiva.

Trevlig helg och skål!

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest