Currently viewing the category: "Recept"

Broccoli-pasta enkelt och gott

Broccoli-pastaIdag vill jag bjuda på ett vegetariskt recept som jag skapade för några dagar sedan. Om du vill ha något kött eller liknande till, går det utmärkt. Komplettera så som du själv vill.

Beroende på hur mycket ost och grädde du väljer, kan du få mindre points i denna rätt. Jag valde detta och då blev det totalt 7 points.

Ingredienser:

Pasta – kokt 1 dl (2 p)

Broccoli – 1 stånd (0 p)

Vitlök – 1 klyfta, finhackad (0 p)

Matolja – 2 tsk (2 p)

Kaffegrädde 12% – 1 msk (1 p)

Mjölk 1,5% – 2 msk (1 p)

Parmesanost i skivor eller riven – motsvarande ca 1 msk (1 p)

Gör så här:

Hetta upp oljan och rosta den finhackade vitlöken i ca 1 minut.

Koka pastan.

Dela broccolin i mindre buketter och lägg ner när 5 minuter återstår av koktiden för pastan.

Häll av vattnet men spara eventuellt några matskedar för att spä såsen med.

Tillsätt rostad vitlök och olja i kastrullen med pasta och broccoli, häll över grädde och mjölk.

Krydda med salt och peppar.

Mosa broccolin med en träslev/-gaffel.

Värm all igen och späd ev med lite pastavatten (vid behov).

Häll upp och servera med parmesan.

Smaklig måltid!

Monica

 

Fläskfilé med polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Fläskfilé m polkagrisrödbetor eller sockerärtor

Idag vill jag bjuda på en god, lättlagad fläskfilé som jag har komponerat. Den är utmärkt för dig som är viktväktare.

Jag lagade till rätten dubbelt med polkagrisrödbetor och dagen efter värmde jag till lunch med sockerärtor.

Tillagningstid ca 30 minuter / Ca 6 points per person 

Ingredienser 1 person:

  • 3 skivor fläskfilé (2 p)
  • 1 klyfta vitlök, skuren i tunna skivor
  • 0,5-1 cm ingefära, skuren i tunna skivor
  • 3 msk grädde och ¼ dl mjölk (3 p)
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • 1 knivsudd sambal oelek
  • Lite salladskrydda, paprikapulver och grillkrydda till stekningen
  • 1 tsk flytande margarin till stekning (1 p)
  • 6 rödbetor typ polkagris eller ½ paket sockerärtor

Gör så här:

Putsa och skiva fläskfilé i 1 cm tjocka skivor. Stek till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Krydda med salladskrydda, paprika och grillkrydda. Lägg ner vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter.

Tillsätt grädde/mjölk, kalvfond, soja och sambal oelek. Låt puttra i ca 5 minuter.

Koka rödbetorna eller sockerärtorna och servera till.

Örtsalt från Österlen – strös över rödbetorna när de är färdiga

Smaklig måltid!
Monica

 

 

Torsk i paket och kall potatissallad (4-5 ww-Points)

Torsk i paket WW

Jag älskar fisk. Lagar ofta och gärna fisk i foliepaket. Denna torsk skapade jag i veckan.

Ingredienser 1 portion – totalt 4-5 points

  • Torsk-/Hoki-filé (0 points)
  • Folie som smöras med en liten klick flytande margarin ½-1 tsk (1 point)
  • Gräslök
  • Örtkryddor
  • Salt, peppar, paprika, Knorrs Grillkrydda
  • Kokt nypotatis 1 st stor (2 points)
  • Cocktailtomater 5-10 st
  • Slanggurka 1 bit
  • Rödlök ½ st
  • Grön paprika ½ st
  • Liten klick Sweet Chili-sås eller liknande ½ msk max (1 point)
  • Salladskrydda till grönsakerna
  • Ev Phuket Island-dressing max ½ msk (1 point)

Gör så här

  • Smöra folien med flytande margarin
  • Lägg på torskfilén
  • Krydda med vitpeppar, salt, Knorrs grillkrydda, paprikapulver
  • Fortsätt krydda med örtkryddor, dels flera olika, dels kombinationer (själv har jag använt både kryddburk för örtkryddor och separata örtkryddor)
  • Klipp gräslöken och lägg på
  • Häll på ½ msk Sweet Chili
  • Vik ihop paketen
  • Sätt in i 175 graders varm ugn
  • Tillaga i ca 30 min
  • Under tiden hackar du alla grönsaker (potatisen har du ev kokt dagen innan)
  • Krydda grönsakerna med någon salladskrydda och slå eventuellt på några droppar Phuket Island-dressing (jag använder den här)

Dressing och potatissallad

För dig som vill ha ett helt vegetariskt recept rekommenderar jag potatissalladen men med varm nypotatis.

Smaklig måltid!

Monica

 

Fläskfilé med sambal oelek

Filé sambal oeleDetta recept kan du göra på både fläskfilé och tunt skurna kotletter. Tiden varierar i ugn beroende på vilket du tar. Jag har i nedan recept gjort dem på ytterfilén, skuren i tunna skivor.

Lägg märke till att rätten kan bli ganska svart av sojan, vilket är helt ok.

För viktväktare:

Byt ut vispgrädden mot vanlig grädde

 

Ingredienser per person

  • 2-3 skivor fläskytterfilé per person (2 points)
  • ½ dl vispgrädde (8 points) alternativt ½ dl kaffegrädde 12-15% (3 points). Du kan öka till dubbel mängd per person ifall du/ni gillar mycket sås
  • ½-1 msk kinesisk soja
  • ¼ tsk sambal oelek (max)
  • 1 dl kokt ris

Gör så här

  1. Ugnen 175 grader
  2. Skär fläskytterfiléerna i tunna skivor
  3. Lägg filéerna i en liten ugnssäker form, gärna med höga kanter
  4. Blanda grädde, soja och sambal oelek. Smaka av
  5. Häll blandningen över filéerna och notera att de blir väl täckta (annars behöver du använda folie för att inte bränna dem)
  6. Ställ in filéerna i ugnen. Tiden varierar dels på hur mycket kött du använder och dels på vilken typ av kött. När jag gör rätten för fyra personer med fläskytterfilé får de stå i ugnen i 60 minuter
  7. Koka under tiden riset

Smaklig måltid!

Monica

 

Monicas lax i foliepaket med sås

VitlökshackareHär är ett nytt recept som jag skapat. Samtidigt vill jag slå ett slag för ett utmärkt verktyg som jag köpt på Servera. En otroligt effektiv vitlökshackare. Du skalar vitlöken och skär den i bitar. Stoppar den i den lilla manicken (som dessutom är lätt att rengöra). Kör verktyget fram och tillbaka på skärbrädan och få vitlökshacket perfekt.

WW 5 points

1 portion

Ingredienser

  • 1 st potatis
  • ½ tsk flytande margarin
  • 1 st Laxfilé
  • Sockerärter ca ½-1 dl
  • ½ hackad stor Scharlottenlök
  • 1 msk matlagnings-/kaffegrädde 15%
  • ½ msk Sweet chilisås
  • ½ hackad vitlöksklyfta
  • Salt och/eller lite Knorrs grillkrydda

Gör så här

  1. Ugnen 200 grader
  2. Skala och skiva potatisen tunt
  3. Smörj folie med ½ tsk flytande margarin
  4. Lägg på potatisen
  5. Salta eller krydda med grillkrydda
  6. Lägg laxen ovanpå potatisen
  7. Lägg sockerärter ovanpå
  8. Blanda grädde, sweet chilisås, hackad vitlök – rör ihop
  9. Häll blandningen över fisken men börja paketera så blandningen inte rinner ut
  10. Vik ihop foliepaketet och sätt in i ugn ca 30 minuter

Smaklig måltid!
Monica

Gökotte-Cider

Göken galKristi Himmelsfärdshelgen firar vi som gökotta. Detta året bjöd jag gästerna på en drink som jag döpte till Gökotte-Cider. Söt och god.

  • 1 del fläderblomscider
  • 2 delar Martini Bianco

Gör så här:

Blanda Martini Bianco med fläderblomscider, dekorera med en limeskiva.

Trevlig helg och skål!

Monica

 

Torsk med hackad scharlottenlök

Ingredienser 2 portioner (2 points exkl potatismoset):

Recept Torsk med hackad scharlottenlökTorsk- eller hokifilé 2 st

Scharlottenlök 1 stor eller flera små

Färsk basilika

Olivolja 2 tsk (2 p)

Grillkrydda + vitpeppar.

Servera eventuellt med potatis mos och en sallad.

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°.

Lägg fisk i en ugnsfast form.

Krydda med Knorrs grillkrydda och lite vitpeppar.

Hacka scharlottenlöken.

Fräs lök i olja ett par minuter.

Klipp färsk basilika.

Fördela löken och basilikan på fisken och ställ in i ugn ca 15 minuter.

Klipp ytterligare färsk basilika på fisken vid serveringen. Servera fisken med potatismos och sallad.

 

Lax med sparris och parmesan

En riktig höjdare – i min smak – blev den här måltiden som jag komponerade. För den som vill ha den mer matig, rekommenderar jag att du gör potatismos till. Du kan också servera citron till, för den som önskar det lite syrliga.

Ingredienser

Lax med sparris och parmesan1 portion

  • 1 laxfilé
  • 75 g grön sparris
  • 1 msk parmesanost (några skivor)
  • salt och peppar
  • 1/2 stor schalottenlök, finhackad
  • 1/2 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 1/2 msk grovhackad basilika

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra, krydda laxen.
  3. Hacka schalottenlök, vitlök och basilika. Lägg detta på laxen.
  4. Stek i ugnen cirka 10-15 minuter.
  5. Bryt bort den allra nedersta, träiga delen på sparrisarna. Ge sparrisen ett snabbt uppkok i saltat vatten.
  6. Lägg upp på tallrik och strö över parmesan.

Jag önskar dig smaklig måltid och stor njutning och hoppas du uppskattar min komposition.

Monica

Monicas Torskgryta

4 små portioner

10 points

TorskgrytaIngredienser:

  • 2 potatisar
  • 3 stora schalottenlökar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 stånd fänkål
  • 3 morötter
  • 3 msk färsk ingefära, skuren i tunna skivor
  • 75 g sockerärtor
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 ½ msk fiskfond
  • 4 dl lätt kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk chilipulver
  • Salt samt Knorrs grillkrydda
  • 250 g torskfilé

Gör så här:

  1. Skala potatisar, schalottenlök, ingefära och morötter.
  2. Hacka schalottenlök och potatisar, skiva morötter och ingefära. Skiva även fänkål tunt.
  3. Stek grönsakerna i olja i en gryta tills de blivit mjuka. Pressa i vitlök
  4. Tillsätt fond, kokosmjölk, vatten, curry och chilipulver.
  5. Låt koka upp under lock och sjud några minuter.
  6. Skär torsken i bitar, krydda med salt och grillkrydda.
  7. När grönsakerna är färdiga, lägg i torsken och sockerärtorna. Låt sjuda några minuter tills fisken är färdig.

Vill du ha en matigare torskgryta kan du ta mer potatis.

Smaklig måltid!

Monica

Varje vecka delar jag med mig av ett av veckans goda recept

KryddorSom en del av er vet, älskar jag att laga mat. Jag gillar nyttig mat och har nyligen blivit Viktväktare på nytt. Något som jag varit två gånger tidigare i mitt liv.

Därför har jag tänkt dela med mig av ett gott recept varje vecka. Något som fått min mun att vattnas. Kanske tycker du om mina recept och vill prova dem. Glöm då inte berätta vad du tycker. DET skulle jag uppskatta.

I helgen kommer första receptet. Då får du en ljuvlig torskgryta som jag har skapat. Lägger ut detta på lördag. Då kan du själv testa – om du vill – i helgen.

Smaksensationer är underbart. Ibland får grönsakerna och innehållet tala, ibland måste vi förstärka med övriga kryddor. Mat utan smak är som att sticka ut tungan genom fönstret. Men det ska vara välavvägt, tycker jag.

Jag önskar dig en smaklig måltid!

Monica

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed