Currently viewing the category: "Recept"

Kalvstek i ugn

KalvstekJag gör sällan stek eftersom det inte är min absoluta favorit. Men idag tillagade jag stek för första gången på många år. Detta recept är lätt eftersom den sköter sig själv i ugnen. Och som viktväktare blev det inte många points. Mycket gott!

Ingredienser (4 portioner):

Kalvstek ca 500-600 gr (2 färdiglagade skivor = 2 blå sp)

Lök

4 vitlökar

Färdig Allround-marinad i påse (1/4 förpackning = 1 blå sp)

Potatis (1 st = 2 sp)

Flytande margarin 1 tsk (1 sp)

Grön färsk sparris

Parmesan-ost i flingor (ca 1 tsk per person)

Gör så här:

Dela varje vitlök i 4 delar (totalt 16 delar). Lägg vitlöken och kalvsteken i marinad i en plastpåse. Jag köpte färdig Allround-marinad. Marinera i flera timmar, gärna över natten.

Ta upp steken (spara marinaden) och bryn den hastigt runt om i en stekpanna i 1 tsk flytande margarin. Detta för att porerna ska stängas och köttsaften inte ska rinna ut.

Lägg steken i en stekpåse eller gryta med lock. Häll över marinaden inkl vitlökarna samt 1 hackad lök. Fyll på med 1,5 dl vatten. Sätt in i ugn 100 gr i 2 timmar.

Koka under tiden potatisen.

Sjud den gröna sparrisen som du knipsat av underdelen på i några minuter i saltat vatten.

Skär upp steken. Red skyn med några matskedar kaffegrädde (ca 1 msk per person). Koka upp.

Lägg upp på fat, strö flingsalt över sparrisen och parmesan-ost.

Smaklig måltid!

Monica

Veckans recept – Monicas torsk med pesto i paket

Torsk med pesto

Idag bjuder jag återigen på ett fiskpaket. Den här veckan har jag experimenterat fram följande recept. För dig som är viktväktare är det endast xx blå points.

Ingredienser per person:

  • Torskfilé (0 sp)
  • Flytande margarin (1 tsk = 1 sp)
  • Pesto 1 tsk, gärna med grovhackade oliver (x sp)
  • Flingsalt med citron
  • Paprikapulver, Knorr grillkrydda samt franska torkade örtkryddor
  • 1,5 tunt skivad potatis
  • Folie

Gör så här:

Skala potatisen. Skiva den tunt. Ta en bit folie och lägg lite flytande margarin i botten. Lägg på den skivade potatisen och sedan torskfilén. Krydda med flingsalt med citron (strö över riktligt), paprikapulver och franska torkade örtkryddor. Klicka ut ca 1 tsk pesto över torsken. Lägg ihop paketet och sätt in i ugn i 175 grader i 30 minuter.

Smaklig måltid!

Monica

Veckans recept – Monicas torsk i paket med fänkål och ingefära

Torsk med fänkål och ingefära

Idag bjuder jag på ett nytt fiskrecept. Älskar fisk, som du säkert har förstått.

Detta recept är superlätt att göra.

Ingredienser per person och blå SP (points för dig som är viktväktare):

  • Torskfilé (0 sp)
  • Halv fänkål
  • Liten bit ingefära
  • Dill (färsk eller torkad)
  • Grillkrydda, salt och en doft av vitpeppar
  • Lite margarin (1 tsk = 1 sp)
  • Folie
  • Servera med kokt potatis (1 potatis = 2 sp) och morötter

Om du väljer en potatis blir den här rätten endast 3 blå sp.

Gör så här:

Lägg en klick margarin på ett folieark. Lägg på torskfilén. Krydda med Knorrs grillkrydda, en doft av peppar och lite salt samt dill. Skiva fänkålen tunt och lägg ovanpå. Skala och skiva en liten bit ingefära och lägg överst. Tillslut paketet. Sätt in i 175 gradig ugn i ca 30 minuter. Skala och koka under tiden potatis, gärna med lite skivade morötter.

Smaklig måltid!

Monica

Ljuvligt god Hälleflundra à la Monica

HälleflundraIdag bjuder jag på ett lättlagat och gott recept på hälleflundra med Hollandaisesås gjord på vatten. Denna rätt innehåller inte många points för oss Viktväktare. Endast 1 blå SP för såsen och 2 blå SP för potatisen (en styck). Servera med grönsaker.

Ingredienser

Hälleflundra, en bit per person (ca 150 gr)

Salt, lite vitpeppar och Knorrs grillkrydda

Potatis

Tomat och grönsaker

Gör så här

Strö lite salt över fisken och låt den stå i 10-15 minuter i en smord form med gladpack över.

Dofta över lite vitpeppar och Knorrs grillkrydda. Sätt in i ugn 110-150 grader i ca 15 minuter (om fisken är tunn, annars längre). Fisken får inte bli överkokt och trådig. Känn med en stick att den är klar.

Koka under tiden potatisen och skär upp grönsaker.

Tillaga Hollandaisesåsen utifrån paketet (jag använde Blå Bands) men på vatten. Jag la i lite margarin på slutet.

Smaklig måltid!

Monica

 

Äggmuffins med ost, skinka och rökt lax

ÄggmuffinsIdag bjuder jag på ett trevligt och lättlagat recept. Perfekt som kvällsmeny eller lunch. Utomordentligt för oss som är viktväktare.

1 blå points för 1-3 muffins

Ingredienser (Recept till ca 12 muffins):

5 ägg
2 msk vispgrädde
1 tsk bakpulver
1 skiva rökt skinka eller 1 skiva rökt lax per muffins
Oststavar att sticka ner
Salladslök i tunna skivor att dekorera med

Servera gärna små plommontomater till och slanggurka i stavar.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ingredienserna till en smet.

Lägg en skiva rökt skinka eller en skiva rökt lax längs med utsidan av muffinsformen (använd gärna två pappersformar för stabiliteten).

Fyll formen i mitten till ca 2/3-delar av formarna.

Stick i en stav ost i mitten av varje muffinsform.

Grädda i ca 20 min minuter tills äggen stelnat.

Skiva salladslök tunt och strö över vid serveringen.

Äts varma eller frys in och värm vid servering.

Smaklig måltid!

Monica Ivesköld

 

Torsk med chiligräddsås – 3 points + potatis (2-4 points)

Detta är etTorsk med chiligräddet Viktväktarrecept som jag ändrat lite i.

Ett oerhört lätt recept som jag varmt rekommenderar. Det är gott och tar således inte mycket tid i anspråk. Salladslöken på toppen ger härligt sting.

Funkar klockrent för både enskild person och flera.

Du sparar dessutom på matfettet som inte behövs i den här rätten.

Recept för en person:

1-2 potatisar (2 resp 4 points)

Broccoli – 1stånd – 0 Points

Torskfilé – 0 Points

Matlagningsgrädde 4% – ½ dl – 1 Points

Crème Fraiche 5% – 1 msk – 1 Points

Chilisås, tomat – ½-1 msk – 1 Points

Salladslök – 1st – 0 Points

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°.

Skala och koka potatisen.

Lägg i broccoli mot slutet av koktiden. Endast någon minut om du vill ha den al dente.

Lägg den tinade torsken i en ugnsfast form. Du behöver inte smöra formen. Jag har valt en hjärteform.

Salta och peppra på fisken.

Blanda matlagningsgrädde, fraiche och chilisås i en skål och häll över fisken.

Sätt in i ugn ca 20 minuter. Passar bra samtidigt som potatisen kokar.

Strimla salladslök och täck över med, vid serveringen. Små plommontomater eller liknande och rädisor passar fint till.

 

Smaklig måltid!
Monica

 

 

 

Omelett i mikron

Omelett i mikronFör första gången i mitt liv har jag lagat omelett i mikron. Den blev väldigt god och som viktväktare sparade jag några points för matfett.

Konsistensen är perfekt, även om den bildmässigt ser annorlunda ut. Den är mycket god, lagom krämig och jag valde att servera den med några bitar falukorv för jag hade inte skinka eller kalkon hemma. Testa gärna. Otroligt enkelt och effektivt recept.

Kanske något som mellanmål så här i helgen eller prova en kväll i nästa vecka.

Gör så här

  • Knäck 2 ägg i en skål
  • Visa och tillsätt 2 msk vatten
  • Krydda med salt, vitpeppar och lite Knorrs grillkrydda
  • Lägg i tärnat pålägg av något slag (skinka, kalkon eller som jag har gjort här lite falukorv – som dock kostar lite mer i points)
  • Tillaga i mikron 1-2 minuter och rör om efter halva tiden

Tips är att sätta mikron på 1 minut, röra om och sedan sätta den på ytterligare 1 minut.

Snabbt, effektivt och nyttigt – tror inte det går att laga något snabbare 😉

Smaklig måltid!

Monica

 

 

Middag på Via Lorenzo och soundhealing med Peter Wiklund

Det var en häftig upplevelse med soundhealing på Livsfilosofiskt Forum i onsdags den 29 januari. Peter Wiklund arbetar som musiklärare på en kulturskola större delen av veckan med pianoundervisning och barnteater. Peter skulle avsluta med seans men det blev inte någon upplevelse utan mest frågor kring detta ämne.

Jag var där med min bästis.

Och innan meditationen var vi på en härlig restaurang Via Lorenzo där vi åt grillade tigerräkor mm. Trevlig restaurang som vi gärna besöker på nytt. Så här gott åt vi!

Tigerräkor och vitlöksbröd

Karin och jag

Monica

 

Pilgrimsmussla i hollandaisesås och rostad grön sparris med vitlök och parmesan

SparrisDet här är ett av mina absolut favoritrecept. Jag bjöd på detta som förrätt på nyårsafton och den rätten blev mycket uppskattad. Förbered noga! Det gäller att hinna med …

Ingredienser 4 personer

  • 8 pilgrimsmusslor
  • Blå bands påse med Hollandaisesås + 50 g smör och vatten enl instruktion
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 8 gröna sparrisar
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl flagad parmesanost

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Gör klar Hollandaisesåsen enligt instruktion på förpackningen.

Skala och hacka vitlöken (pressas inte). Blanda den med olivoljan.

Bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisarna. Blanda sparrisarna med vitlöksoljan, krydda med salt och peppar.

Lägg sparrisarna i en ugnsäker form och sätt in den mitt i ugnen 3-4 minuter.

 

Stek musslorna (som tinats i kyl i 8-10 timmar) hastigt i en het panna. De får inte steka mer än 45 sekunder per sida. Annars blir de trådiga.

Lägg upp musslorna i snäckskal, häll hollandaisesås över och lägg sparrisen med vitlöksoljan ovanpå.

Strö över parmesan-skivor.

 

Smaklig måltid!

Monica

Kyckling med färsk oregano (6-10 sp)

Oregano är en mycket näringsrik och virusbekämpande kryddört. Oftast använd på pizzor. Den har massor med antioxidanter. Dessutom har den slemlösande egenskaper vilket gör att du kan använda den vid infektioner i hals och svalg såväl som luftrör.

Den är antiseptisk och används vid behandling av svamp i alla former. Oregano är även kramplösande och stimulerar gallblåsan för mer produktion av galla och bättre matsmältning.

Jag har därför – till den här helgen – valt att bjuda dig på ett lättlagat recept med kyckling. Som viktväktare är kyckling strålande för mig. Då behöver jag inte slösa med mina smartpoints.

Kyckling med oreganoIngredienser 4 portioner (6 sp)

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk smör (ca 2 sp)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Knorr grillkrydda
  • Ev lite paprikapulver
  • 3 dl matlagningsgrädde (4 sp)
  • 1 buljongtärning upplöst i 2,5 dl vatten
  • 1 dl klippt färsk oregano (eller 3 msk torkad)

Gör så här

Skär kycklingfilén i 3 snedskurna bitar på längden.

Skala och hacka vitlöken.

Bryn kycklingen i smör i en gryta, salta, peppra och krydda. Blanda i grädde, buljong och färsk, klippt oregano i grytan. Låt allt koka under lock ca 5 minuter. 

Servera med kokt potatis (2 st = 4 sp) och morötter. Strö över klippt salladslök.

Smaklig måltid!

Monica Ivesköld

 

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest