Roger och Rebecka av Karin Alfredsson

Roger och Rebecka av Karin AlfredssonBokrecension

Serie: Vajlett och Rut (del 2)

Antal sidor: 299

Utgivningsdatum: 2020-01-28

Förlag: Bokfabriken

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret. Jag har tidigare recenserat böcker skrivna av Karin Alfredsson och jag tycker verkligen om hennes sätt att skriva. Först läste och recenserade jag boken Sista färjan från Ystad, en rolig spänningsroman som jag uppskattade. Du kan läsa recensionen genom att klicka på titeln.

Sedan läste jag första delen i den här serien, boken Vajlett och Rut. Det är en lite annorlunda roman om förbjuden kärlek mellan två kvinnor. Du kan klicka på titeln och läsa min recension om den.

 

Fortsättningen är således den här boken Roger och Rebecka som handlar om Ruts son och en av eleverna till Vajlett. Den är helt självständig och du kan läsa den utan att ha läst första boken i serien. Jag gillar att läsa serier eftersom karaktärerna blir personliga bekanta till mig. Så var det även i den här boken. En fin människoskildring med tydliga karaktärer (Vajlett och Rut samt övriga i byn) och svårigheten att vara udda i en tid då detta inte var acceptabelt.

Bokens format är tilltalande likväl som trycket som gjorde att jag lätt kunde ta åt mig berättelsen trots en del tidstypiska uttryck. Karin Alfredsson, som varit journalist i 40 år, bokdebuterade 1979. Hon fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2006 och gjorde sedan comeback 2017 med en bok som blev utsedd till Årets bok 2018.

4 pennorJag gillar den här boken och ger den 4 av 5 pennor. Det är en berättelse som inte helt lämnar mig även när boken är utläst och jag får insikt i hur det var att leva på den här tiden i Sveriges mindre byar med mycket religiösa regler och förmaningar.

Så här står det om den på nätbokhandeln:

Den blev så kort, Vajletts och Ruts gnistrande tid tillsammans. Sedan Roger kom måste hemligheten behållas, till varje pris. Annars kan Rut förlora sonen, och Vajlett sitt arbete. Roger trivs inte i byn, men så kommer Ingeborg, och hennes dotter Rebecka, tillbaka. Ingeborg, som enligt byhistorien gått ner sig på Ingeborgsmyran. Sanningen är att hon blev gravid och ivägkörd av sin far, men nu är han död och hon återvänder. Rebecka blir Rogers vän. De är de enda i byn som saknar syskon och pappor. I skolan regerar magister Forsberg. Han är intresserad av Vajlett och skulle kunna avslöja Vajletts och Ruts kärlekshistoria. Bland byns vuxna är han en självklar auktoritet, men barnen är rädda för honom. Hans undervisningsmetoder är helt annorlunda än Vajletts, men ska hon våga säga ifrån?

Vajlett funderar på att flytta, glömma Rut och de förbjudna känslorna och bli en alldeles vanlig ogift skolfröken igen. Tills en maskeradfest får henne att förstå att vägen tillbaka är stängd.

 

Jag rekommenderar dig varmt att läsa båda böckerna i serien, speciellt om du gillar feelgood och mänskliga skildringar.

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest