Rönnbär och romantik av Eva Swedenmark och Annica Wennström – recension

Rönnbär och romantikFormat: Inbunden

Serie: Familjen kring La Stella del 6

Antal sidor: 300

Utgivningsdatum: 2021-01-12

Förlag: Lind & Co

ISBN: 9789179034252

 

Tusen tack Eva för recensionsexemplaret.

Jag är djupt imponerad av denna fina feelgood-roman. Har inte läst de föregående men denna är självständig även om den bygger på en serie. Och jag fångades direkt. Denna otroligt intressanta familj bjöd verkligen in mig i deras gemenskap.

Dessutom är det ett roligt grepp med alla recepten i boken.

Det framkom tydligt vad var och en av de olika huvudkaraktärerna hade för önskan och behov. Deras olika personligheter framträdde.

VAR utspelar sig romanen: Östersund, Åre, Jämtland och Sicilien m fl ställen.

NÄR utspelar sig romanen: Upplevelsen var i nutid.

VILKEN är miljön: Här fanns kyla och snö, sommar och bad, beroende på de olika karaktärernas vistelser.

Huvudkaraktärer: Boken har flera olika karaktärer och jag är tacksam för den korta presentationen av respektive familjemedlem som finns initialt. Där fanns föräldrarna Anita och Börje, barnen Liselotte, Linda och Håkan med respektive samt diverse andra karaktärer.

Hur fångade inledningen mig: I kapitel 1 fick jag landa direkt hos Liselotte med sitt nyfödda barn. Jag blev presenterad för mannen Mario och deras verksamhet.

VILKEN är själva handlingen: Handlingen baserar sig på de olika familjerna och deras äktenskapliga problem eller lösningar. En vardag med alla de ingredienser som behövs för en välskriven roman.

Intrigerna: Jag fick både tillbakablickar på de intriger som hade utspelats tidigare och boken var laddad med nya intriger vilket gjorde scenerna spännande.

Miljöbeskrivningarna: Var välskrivna och jag kunde ofta känna igen mig eller få intryck av var jag befann mig, även om jag inte själv hade varit på platsen.

Dialogerna: Många, rappa och även de välskrivna. De ligger till grund för gestaltningen.

Mest positivt

Att jag kom in omedelbart i handlingen, trots att det var sjätte delen i en serie. Efter några kapitel var jag bekant med de olika familjemedlemmarna. Unikt var också de olika recepten som återkom i boken.

Jag hittade faktiskt ingenting som var negativt. Gillade verkligen romanen som hela tiden levererade med spänning och intriger.

Andra recensioner över denna författare

Jag har tidigare recenserat ”Det hemliga rummet” av dessa författare. Här kan du läsa den.

Dessutom har jag recenserat Evas serie ”De fyras gäng”. Du kan läsa de olika recensionerna här:

Några valda texter ur boken

På sista tiden har jag börjat citera utvalda stycken ur de böcker jag läser och recenserar. Framför allt för att du, som läsare, ska förstå skrivarrösten. Så gör jag även den här gången. Givetvis utan att ge några spoilers. Eftersom romanen består av 300 sidor, väljer jag några stycken från sidan 100 och 200. Dialogerna i boken är skrivna med citat men för enkelhetens skull (eftersom jag citerar ur boken) har jag tagit mig friheten att skriva dem med talstreck.

Baksidestexten – tagen från nätet

Rönnbären mognar på träden och vintern är här. Familjen kring restaurang La Stella samlas i Åre.

Sandra gör praktik och träffar Adam som fångar hennes hjärta, men kommer han att kunna behålla det?

Mario och Liselotte har landat i tillvaron med lilla dottern Ester, men hur ska det gå för Anders och Linda? En norsk ölbryggerska dyker upp som gör det svårt för Anders att hålla sig inom äktenskapets skaklar.

Håkan och Susanne trivs i Anitas och Börjes ombonade hus, medan vännerna öluffar i Medelhavet. Men när Anita och Börje landar i charmiga Taormina på Sicilien så väntar en överraskning som kommer att skaka om hela familjen.”

Sidan 100

”Sedan skrattade hon och sträckte ut armarna mot honom.
― Marie, älskling, vad vill du berätta?
― Inget märkvärdigt.
Nu var han nästan generad.
― Men jag tänkte att Pannkakerian skulle behöva en fest. Och då kom jag på att det är Våffeldagen snart, den 25 mars. Skulle det inte vara härligt att för en dag låta Pannkakerian vara Åres egen Våffleria, bjuda på alla möjliga sorters våfflor, från hela världen, ha öppet hus. Och öppna kiosken igen.
― Gör det. Bar du inte kallar in din stackars hustru också att grädda våfflor. Men du kanske behöver extrahjälp, Sandra har inte börjat sin praktik och hon är pank. Hon är litet lustigt frånvarande, ändå gladare än på länge. Be henne komma. Äsch, du fixar säkert allting helt underbart, jag behöver inte ge dig råd.
Mario försvann nerför trappan och hon hörde hans uppsluppna röst nerifrån restaurangen. Det skulle bli en glad dag som skulle föregås av mycket planering och arbete.
Det gjorde ingenting. Hon smekte Esters lena kind.
― Det är säkert bra för amningen med goda våfflor, med mycket sylt och massor av grädde, mumlade hon.

Sidan 200

Sandra gled fram mot Adam på skidorna och omfamnade honom.
― Så vad tycker du?
Adam såg sig omkring. Snön som låg i mjuka drivor omkring honom, den kompakta tystnaden, han vände blicken mot de spår de lämnat efter sig.
― Underbart läskigt.
De krånglade sig ner. Sandra höll hela tiden ett vakande öga på Adam. Log åt hur uppmärksamt han lyssnade på Maridja och Edvard, hur han ibland tvekade men övermannade sin rädsla. Hur han skrattade då han ramlade.
Nere vid Rödkullen föreslog Maridja och Edvard pizza men Sandra skakade på huvudet.
― Vi har andra planer.

Summering

4,5 pennorEn ljuvlig feelgood-roman, lättläst, med intriger och spänning tillsammans med härliga människor tillhörande den stora familjen.

Tack för att jag fick möjlighet att recensera och läsa denna lilla pärla.

Jag ger romanen 4,5 pennor av 5 möjliga.

Vid pennan

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →