Säkerhet på din websida

Kanske har du, likväl som jag, någon gång råkat ut för att din websida/blogg blivit kapad. Det är fruktansvärt och fullständigt onödigt.

Säkerhet

Jag minns att jag hade ca 2.000 sidor som jag bara fick släppa när någon idiot hade fyllt dem med runda ord och länkar till sidor som jag aldrig skulle besöka.

Därför vill jag idag tipsa om hur du kan öka din säkerhet.

Allra först bör du själv ha ett kraftfullt virusprogram på datorn. Det är A & O.

Webhotellet

Allra först bör du säkerställa att du valt ett webhotell som är säkert och att de har servrar som är säkra för din sida. Jag kan berätta att ett av de större webhotellen för ca 10 år sedan hade en kriminellt belastad anställd som gick in och stal information och fixade så att andra fick tillgång till e-post och information på slutna sidor. Det var förfärligt. Givetvis polisanmäldes saken, men det hände aldrig något. Så var noga med ditt val av leverantör.

Se också till att de hjälper dig att uppdatera versionen av WordPress så snart en ny släpps på marknaden.

Dessutom kan du i senare versioner byta namn på ADMIN. Då ökar säkerheten.

Lösenord

Använd starka lösenord. Enligt försvaret, som jag jobbat för som certifierad utbildare inom Utvecklande Ledarskap, och även försvaret i andra länder och kontinenter som jag har haft kontakt med, är ett säkert lösenord ofta bestående av upp till 34 tecken. För användare i Lotus Notes var detta, sedan tidernas begynnelse, något självklart.

Limit loginDu kan också begränsa antalet inloggningsförsök. På så sätt kan du stoppa visst intrång. Besökarens IP-adress kommer att blockeras under viss tid. En plugin som hjälper dig med detta är: Limit Login Attempts.

Tvåstegsverifiering

Denna metod har blivit populär och jag använder den numera både för e-posten och i sociala medier. Metoden fungerar så att du vid inloggning måste verifiera att det är du genom att få en kod via mobilen som du sedan skriver in.

Installera teman och plugins/tillägg med försiktighet

Välj endast tillägg och teman från WordPress officiella tema- och tilläggsbank. Inte ens där, kan du vara 100% säker men det underlättar.

Radera teman och tillägg som du inte använder

Din websida/blogg blir kraftfullare när du rensar gamla teman och plugins. Alltför många sänker hastigheten, nämligen.

Ta backup

Tillse att du alltid får backup, antingen automatiskt via plugin eller genom att manuellt göra en backup återkommande. Tänk på att ditt webhotell förmodligen inte sparar mer än några av de senaste backup:erna. Skulle du drabbas av eländet, finns det således inte möjlighet att gå tillbaka om du inte själv har backat systemet.

Lycka till med websidan och bloggen!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest