Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes – bokrecension

Sista brevet från din älskade av Jojo MoyesFormat: Pocket

Antal sidor: 490

Utgivningsdatum: 2015-01-15

Förlag: Printz Publishing

ISBN: 9789187343360

Recensionsex: Nej

 

Typ av bok: En fantastisk kärlekshistoria (feelgood)

Hur fångade inledningen mig: Jojo Moyes är en av mina absoluta favoriter. Det mesta hon skriver fångar mig. Älskar hennes författarröst. Men i den här boken finns tyvärr lite för många pronomen som stoppar upp läsningen. Här bjuder jag på inledningen som börjar med en prolog:

”Ellie Haworth upptäcker sina vänner i trängseln och kryssar sig fram genom baren. Hon släpper sin väska på golvet och lägger mobilen på bordet framför dem. De är redan ganska överförfriskade – det märks på deras tonfall, de viga gesterna och de höga skratten, de tomma flaskorna mellan dem.”

VILKEN är själva handlingen: Den utgår från diverse kärleksbrev och -sms. En reporter får nys om en historia som påminner om hennes egen. Storyn är flätad, dvs den hoppar mellan nu- och dåtid.

Intrigerna: Välskrivna.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa och driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

London 1960. När Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhus minns hon ingenting inte den tragiska bilolyckan som gjort att hon hamnat där, inte sin man, inte ens vem hon är. Hon känner sig som en främling i sitt eget liv. Tills hon råkar hitta ett passionerat brev, undertecknat B, som ber henne att lämna sin man.

Många år senare, 2003, hittar journalisten Ellie samma gåtfulla brev i arkivet på tidningen där hon arbetar. Hon blir besatt av historien bakom, och hoppas att den ska kunna återuppliva hennes haltande karriär. Om dessa två älskande fick ett lyckligt slut, kanske hon också kan bringa reda i sitt eget komplicerade kärleksliv? Ellies sökande kommer att skriva om historien och hjälpa henne att inse sanningen om sin egen, moderna romans.”

 

Mest positivt

Härlig kärlekshistoria som får mig att bläddra fram sida efter sida.

Minst positivt

Alla dessa pronomen som stoppar upp läsningen. Men det kan givetvis vara ett problem utifrån översättningen. Inom engelskan flyter pronomen bättre. Se ovan i inledningen och se nedan under sidan 300 där det är fyra ”Hon” efter varandra. Brukar inte uppleva en sådan upprepning i Moyes texter, så jag misstänker att det har att göra med översättningen.

Andra recensioner över denna författare

Här är några av hennes böcker som jag har recenserat:

Sophies historia: https://www.monicaiveskold.se/bokrecension-jojo-moyes-sophies-historia/ 5 av 5 pennor

Ett hundra mil: https://www.monicaiveskold.se/bokrecension-etthundra-mil-av-jojo-moyes/ inte betygsatt men den hade jag annars gett 5 av 5 pennor

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 150

”Don lutade huvudet åt sidan.
― Det verkar så. Hursomhelst. Jag har goda nyheter.
Fönstren i hans rum var så täckta av nikotin, att om någon skulle råka komma åt dem med armen skulle skjortärmen bli alldeles gulfläckig. Anthony tittade ut över nyhetsredaktionen genom den gula hinnan. I två dagar hade han gått runt med brevet i fickan och försökt komma på ett sätt att skicka det till henne. Han såg henne ansikte framför sig, hennes förskräckelse över det hon trodde var hennes misstag.”

Sidan 300

”Hon tog ett djupt andetag och försökte samla sig.
― Om ni pratar med honom, kan ni be honom ringa mig då?
Hon stack handen i väskan och drog fram en tjock mapp full med papper och flera skrynkliga kuvert. Hon tvekade och tryckte sedan i dem i mappen.
― Och ge honom det här. Han vet vad det betyder.
Hon krafsade ner något på en sida i almanackan, rev ut den och stack den under fliken. Hon lade foldern på hans skrivbord.”

Summering

4 pennorEn bra och i stort välskriven kärleksroman. Lite störande med alla citat ur odefinierade brev och sms. Jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →