Skriv bara skriv av  Louise Alvarsson – bokrecension

Skriv bara skrivFormat: Inbunden

Antal sidor: 153

Utgivningsdatum: 2019-09-19

Förlag: Votum & Gullers Förlag

ISBN: 9789188435941

Jag deltog i en digital skrivarkonferens i början av året och fick tips om den här boken.

Eftersom jag själv har skrivit många fackböcker för skrivandets konst, blev jag nyfiken. Boken presenteras på konferensen.

Det var en bok med vackra sidor. Tyvärr är det ytterst lite instruktioner i boken. Syftet med den är förmodligen att inspirera, att skapa skrivövningar – inte att förklara skrivtekniska detaljer. Tyckte det var synd att det inte fanns instruktioner. Efter några sidor blev den övermäktig för mig och fungerade dåligt. Sidor i olika färgsättningar, exempelvis, för att skriva texter baserat på färg som utgångsmaterial.

Boken tar upp symboler och metaforer, men väldigt ytligt. Inga förklaringar här heller.

Dialog i SkrivDe få tipsen kring att skriva dialoger är också – i mina ögon – märkliga. Att tala om ”prat-minus” i stället för tankstreck (―) upplever inte jag som tillräckligt seriöst men det finns kanske ett syfte med detta? Dialogen är ganska meningslös. Du kan se inledningen här.  Ordet ”jag” upprepas flera gånger i dialogen, vilket definitivt distanserar läsaren. Det blir inte rätt.

Blogg i SkrivSynopsis och plott tas upp men utan några förklaringar vilket känns lite tunt. Samma sak med reportage. Inga förtydliganden. Sedan finns där ett antal övningar kopplade till ord men då finns inga bilder – inget som associerar till ordet. Kanske är det medvetet? Ett avsnitt handlar även att måla med färg. Detta avsnitt tycker jag hör hemma i en bok om måleri.

Många övningar ger tips men utan någon som helst förklaring. Se här.

Jag gillar att boken tar upp ordet homonymer, dvs ett ord som kan ha flera betydelser. En övning är riktad kring detta. Bra! Dessutom gillar jag att boken förklarar ordet kliché. Bilderna i boken är suveräna. Vackra och färgerna strålar.

Tycker även om inspirationen att slå upp i en bok och fortsätta skriva eller att titta på TV (en film eller serie) och sedan fortsätta skriva utifrån den.

I det stora hela var det en vacker bok. Den har säkert inspirationsmöjligheter men tyvärr blev jag  besviken eftersom det saknades förklaringar. Titeln blev då missvisande för mig liksom baksidestexten att boken hjälper författare att komma igång med skrivandet.

2 pennorJag ger boken 2 av möjliga 5 pennor baserat på avsaknaden av instruktioner.

Så här står det om boken i nätbokhandeln.

Om du vill skriva så kan du skriva, det gäller bara att komma på vad du vill skriva om. En del kan komma i gång och börja skriva utan ramar och riktlinjer, andra behöver tydligare strukturer att utgå ifrån, som ett tema, en inledningsmening, en bild eller bara ett ord. I den här boken har vi samlat tips och övningar som ska inspirera till kreativitet och skrivande.

Boken är till för dig som drömmer om att bli författare eller som bara vill komma i gång med att skriva. Den kan även användas tillsammans med andra i till exempel kurser och studiecirklar.”

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest