Skriva dialoger

Dialog

Genom att lägga in dialoger får du din story att glimma. Välskriven dialog väcker liv i dina karaktärer. Men du MÅSTE veta hur din karaktär talar, agerar och hanterar konflikter. Annars kan läsaren uppleva att det mesta är fejk.

Det är inte alltid lätt att skriva en flytande dialog. Du måste skriva trovärdigt annars upplever läsaren den som artificiell, som när robotar talar.

Läs dialogen HÖGT för dig själv (eller använd Words Uppläsningsfunktion) och se om den verkar naturlig. Vilka ord kommer ur dina karaktärers munnar?

Inom journalistiken är det viktigt att skriva EXAKT så som kommunikationen har skapats. Annars kan du inte använda orden. Men när vi talar om att skriva fiktion kan vi vara lite mer ospecificerade. Det finns tillfällen när det är helt okej att hitta på och tvärtom.

Om du skriver om någon identifierbar person, och dialogen inte stämmer, kan du bli skadeståndsskyldig. Du kan återge en oidentifierbar busschaufför utan problem. Det finns massor av liknande personer/yrkesgrupper. Tänk på hur du porträtterar personerna.

Du kan alltid förändra namnet på karaktären så att läsaren inte kan identifiera denne. Eller kan du byta kön på personen. Då är du säkrare på att inte hamna i blåsväder.

Var noga med att skriva exakt om du ska citera någon.

Tänk på att – om du gör en intervju och antecknar – börjar personen välja orden med omsorg.

Glöm inte gestalta ansikts- och kroppsuttryck vid dialog.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Tagged with →  
Share →