Skriva novell – några tips

En novell är en kort skönlitterär text som oftast handlar om en specifik händelse. Dessutom utspelar den sig under en kortare tid än en roman och med färre karaktärer.

Uppbyggnaden av novellen

Skriva novellSå här gör du:

  1. Starta novellen med ett problem. Något händer. Låt gärna läsaren få hoppa rakt in i ”röran”. Givetvis kan du skriva en bakgrund till detta dilemma, men bäst är det om du startar mitt i. Ett problem kan vara att Lisa spiller ut hela sin kaffekopp över grannen på det trånga planet som hon sitter i på väg till Italien. Vad ska hon göra?
  2. När du klarat ut första delen, kommer du till vändpunkten. Det är då problemet blir löst. Detta kallas också för peripeti. Exempelvis kommer flygvärdinnan med en trasa och massor med papper och torkar upp det utspillda kaffet. Killen som sitter vid sidan om och har fått allt över sig, ler och säger att det ”inte är någon fara”.
  3. Sist kommer du till avslutet, dvs upplösningen. Här är det bra om du hittar någon riktigt härlig klo så att du får en poäng som läsaren kommer ihåg. Exempelvis kan vi i min lilla novell här föreslå att Lisa sjunker djupt in i grannen Mats ögon. Kanske blir de rent av förälskade i varandra där och då eller så visar det sig att de har gemensamma vänner eller bekanta.

Skriv en egen berättelse utifrån förslaget. Vad händer i din lilla novell?

Lycka till med ditt skrivande!

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest