Skrivartips: Skriv i bilder – Gestalta

Som jag säger i många av mina kurser:

En bild säger mer än 1000 ord.

Titta på nedanstående bild. Skriv en story om den. Följ mina instruktioner och gestalta.

Bild mer än 1000 ord

Skriv i scener där du låter läsaren själv tolka känslor och egenskaper, dvs gestalta. ”Show do not tell” säger de på engelska.

En feg person lägger benen på ryggen och smiter i tysthet för att slippa konfronteras med elefanten ovan. Feghet ska inte förväxlas med rädsla, vilket egentligen kan ha liknande uttryck.

Om någon i din text är rädd – visa det i handling istället för att skriva känsloorden. Och använd ALDRIG ord som ”kände”, ”tänkte” etc i din text.

Se framför dig hur någon rädd person agerar. I stället för att skriva:

”Han är rädd”

… kan du skriva:

”Han blir förstenad. Det går inte att flytta kroppen. Den är stel och ovillig. Obrukbar. Han håller andan. Hjärtat bankar. Magknip. Tankarna slutar fungera. Vad ska han göra?”

Plånbok med sedlarOm någon är generös – låt det framgå av hur relationerna till andra i texten ser ut. Skriv exempelvis om hur personen tar fram plånboken, plockar upp sedlarna, sticker dem i handen på henne samtidigt som hon får en bamsekram. Det kan innebära att personen hjälper men beroende på vad du lägger i texten kan den även få annan innebörd. Om du skriver att personen demonstrativt och med ett hånleende tar fram en sedel och viftar framför ögonen samtidigt som han ställer någon form av ultimatum, fattar läsaren att det inte är en generös person.

Skönhet kommer ofta inifrån. Beskriv hur huden lyser, ögonen glittrar och munnen ler. Se framför dig en vacker person. Använd gärna metaforer eller liknelser. Hyn var som skalet på en persika. Hennes grace var som en drottnings. Armar och torso var utmejslade som hos en grekisk staty eller en ängel. Använd dialog, gester, reflektioner och handling för att gestalta.

Under senaste halvåret har jag läst en utbildning som handlar om att skapa filmmanus. Ett tips för att lära dig mer om gestaltning är att iaktta filmer. Fundera på hur känslan skulle ha gestaltats på film. Välj några filmer och titta noga vad som händer. Där står ingen med en skylt med texten ”Hon är rädd” bredvid huvudpersonen. Vi fattar ändå. Ju mer läsaren får tänka själv desto mer intelligent och spännande uppfattas texten.

Du kan använda miljön för att gestalta eller dialogen.

Titta nu noga på översta bilden. Gestalta vad du ser. Dela gärna med dig av detta. Den bästa gestaltningen vinner ett utdrag avseende gestaltning ur min kommande bok ”Börja skriv framgångsRIKT” som släpps i början av nästa år.  Här kan du tävla! Vinnaren meddelas i slutet av året.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest