Currently viewing the category: "Skrivartips"

Äkta figursättning i Word

Att skriva text i spalter i Word, kan de flesta. Däremot är det få som känner till möjligheten att skapa äkta figursättning. Om du tittar på nedanstående bild så ser du att jag har frigjort bilden och lagt den mellan spalterna. Detta går att lösa i Word. Däremot är den inte figursatt.

Figusättning 1

För att skapa figursättning måste du frilägga bakgrunden. Den blå bakgrunden ska tas bort och kvar ska endast smileyn finnas.

Figursättning 2

Då får du en sådan här fin text med äkta figursättning.

Figursättning 3

Ser du så vackert texten rundas av runt figuren?

Detta är endast EN av alla de övningar som jag har med i min onlinekurs ”Orden runt på 80 dagar” och som lär dig finesserna i Word samt hur du kan skapa mer professionella dokument och texter.

Om du är intresserad av att få instruktion för hur du gör figursättningen, ber jag dig klicka på länken här och skicka ett mail till mig. Skriv ”Figursättning JA TACK” i rubriken. Så kommer den till dig i ett kommande nyhetsbrev.

Tack, jag önskar få instruktion för figursättning!

Vill du lära ännu mer, får du möjlighet att boka dig på onlinekursen ”Orden runt på 80 dagar”. Klicka på länken och boka. Välkommen! Priset för denna omfattande kurs som du har tillgång till under 180 dagar (och således inte enbart 80) är endast 1.995 kronor inkl moms. Du studerar i din egen takt.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skrivtips: Hur skapar du en trovärdig antagonist?

Som jag tidigare nämnt:

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

Ge antagonisten massor med fel, saker som läsaren kan reta sig på. Gör antagonisten tragisk. Fundera över vilka fel du kan ge hen. Fel som hen inte kan styra och besegra förrän i slutet.

Antagonisten är ofta en skum person. I spänningsromaner och deckare kan vi kanske inte räkna ut vem som är antagonisten förrän i slutet. Tillåt antagonisten att synas redan i början av romanen, även om vi inte vet att det är den personen som är skurken.

Antagonisten

Verktyg för att skapa en trovärdig antagonist

Du kan använda dessa verktyg för att skapa en trovärdig antagonist:

 • Översittare – Vem vill ha att göra med en som sätter sig på andra?
 • Självupptagen – Vem orkar med en sådan person i längden?
 • Lögnare – Vem vill tillbringa tid med en som ljuger?
 • Utseende – Ge hen ett otäckt utseende (om du inte vill lura läsaren)

Skapa en skiss på 3 sidor om hur din protagonist är. Skissen kan du sedan använda för att bygga upp personen så att hen blir trovärdig i läsarens ögon.

Hur kommer antagonisten att uppträda? Ta reda på detta, innan du börjar skriva.

Lycka till med ditt skrivande!
Monica

 

 

 

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Gott slut och gott nytt år!

Gott slut

Idag avslutas år 2018. För mig har det varit ett mardrömsår men ändå har jag hunnit med en massa saker. En hastig sammanräkning innebär att jag kan se några riktigt stora genombrott för egen del. Hur har du gått i mål?

Om vi tittar på jobbet, kan jag konstatera följande resultat. Så förutom att tomten kom, som vanligt, har jag lyckats uppnå mina mål för året.

Tomten kom

Onlinekurser

Jag har skapat två nya onlinekurser under året. En för de som skriver. Den heter ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Under 20 veckor får du alla de tips du behöver för att planera ditt skrivande och din marknadsföring samt även massor med skrivartips.

Sedan valde jag att meddela Försvarshögskolan för vilka jag kört ledarskapsutbildningar de senaste åren, som certifierad, att jag inte längre ville förnya mitt certifikat. Eftersom jag trappar ner verksamheten och planerar för min kommande pension, anser jag att det blir för dyrbart att lägga över femtiotusen på kurser och resor/uppehåll, vilket är kostnaden för att förnya certifikatet. I stället byggde jag en onlinekurs ”Utveckla dig själv och dina karaktärer med hjälp av personlighetstester”. Den riktade jag till alla som ville utvecklas och även de som skriver kan använda den för att skapa trovärdiga karaktärer. Under 12 veckor får du tillgång till 30 fantastiska tester som uppvisar vem du är och förklarar för dig varför du beter dig så som du gör.

Klicka på länkarna ifall du vill läsa mer om kurserna och boka dig inför nästa år. Du väljer själv när du vill starta.

Böcker

Jag har deltagit i sex antologier under året (om man räknar boken Jul igen som utkom i december 2017). Det innebär att jag skrivit fantasi eller fakta för att få delta tillsammans med andra författare i fina böcker. Här kan du se dem:

6 antologier

Förutom antologierna, där en av dem är en diktbok för barn, har jag även gett ut min egen fackbok ”Handbok för textproduktion”. Den kan du läsa mer om genom att klicka på länken.

Jag är nöjd med min produktion för året.

Den sista boken, som hade release den 21 december, är ”Över Mållinjen”. Vi kommer att ha en virtuell presentation och släpp av den i januari och du är välkommen att delta – om du vill.

Här kan du lyssna på en av de poddar i vilken de berättar mer om boken:

Podd om boken ”Över Mållinjen”

Missa inte det virtuella lanseringspartyt den 13 januari.

Då får du tips om varför du kanske inte alltid fullföljer mål, att du måste identifiera dina rädslor så att du inte skapar hinder. Lär dig fira de små vardagsmålen!

Här kan du se vad förlaget Ariton skrivit i pressreleasen om boken.

Över mållinjen: 20 kvinnor berättar hur

Omslag Över Mållinjen

Hur tar du dig dit du vill? Har du svårt att nå ända fram till mållinjen? Och över den?

Vare sig du drömmer om att få ordning på din ekonomi, hitta ett nytt boende, skapa en ny karriär eller vill övervinna hinder så är det inte alltid att bara bestämma sig. För dig som vill få tankeväckande och inspirerande tips har vi skapat denna bok som bland annat tar upp: Att skriva mentalt kontrakt med dig själv, drömma sanndrömmar och inte låta ett nej stoppa dig. Att våga misslyckas, göra fel, gå sönder och komma igen. Att låta saker och ting ta tid, att ta ett steg i taget och våga realisera din potential.

Låt dig inspireras av 20 kvinnor som uppnått sina mål!

Kvinnorna är:

Achillea Dahl, Agneta Orlå, Annika McClintock, Carina Hammarsten, Carolina Vahlstedt, Charlotte Ahlberg, Eleonore Hammare, Elisabeth Jönsson, Fanny Lundgren, Lisa Valtersson, Malin Inger, Malin Lundskog, Marie-Louise Kanon, Monica Ivesköld, Nina Jansdotter, Petronella Simonsbacka, Sabina Renck, Sarah Larsson, Susanne Hydén och Ylva Wegler.

Vill du köpa boken till rabatterat pris? Kontakta mig. Jag har några exemplar att erbjuda dig.

Gott slut och gott nytt år

Önskar

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Debutera som romanförfattare?

Idag är det den 6 december. Till dig som skriver eller vill börja skriva kommer här några tips och även erbjudanden.

Min dröm har alltid varit att skriva. Det har jag också gjort sedan 80-talet men framförallt fackböcker. Totalt 61 sådana FramgångsRIK o Lycklighar det blivit. Många med väldigt kort livslängd eftersom de har handlat om IT-program och –frågor.

Mina senaste fackböcker är:

 • FramgångsRIK & Lycklig som handlar om hur du uppnår mål, förbättrar din struktur och planering för att därigenom frigöra tid till sådant som ligger dig varmt om hjärtat
 • Omslagsförslag Handbok i textproduktion 2Handbok i textproduktion – layout, design och formgivning som handlar om hur du skapar mallar, formger dina dokument och webbsidor samt når ut med ditt budskap baserat på de regler som finns idag i Sverige men också layoutreglerna som funnits sedan 1500-talet

Vill du beställa någon av ovanstående böcker, klicka på länken till respektive bok. Just nu har vi några riktigt härliga erbjudanden.
Här kan du se mer om vad boken FramgångsRIK & Lycklig innehåller:

Antologier och barnbok

Jag har gått skrivarkurser, både fysiska och digitala, sedan 2013 då jag beslutade mig för att skriva skönlitteratur.

För att testa hur detta fungerade, har jag deltagit i väldigt många antologier med mina noveller och berättelser. Här ser du några av dem. Om du är intresserad av att få köpa böckerna rabatterade, så återkommer jag till detta längre fram.

 • Kvinnan och Eken
 • Dolt under ytan
 • Jul igen (en bok uppbyggd som en adventskalender för vuxna)
 • Sjön (med skräckhistorier)
 • Mer än bara ord – en bok om kommunikation
 • Över Mållinjen – en bok om hur du når dina mål

Kvinnan och EkenFramsidan - Jul igenBoken Dolt under ytanSjön - bokMer än bara ordOmslag Över Mållinjen

 

 

 

2017 kom min första barnbok ut:

 • Pojkarna Bus och de 3 nycklarnaPojkarna Bus och de 3 nycklarna en saga från Norge som jag skrev tillsammans med mina barnbarn Utmärkt för barn mellan 5 och 11 år

Om att skriva

Jag startade i fjol en kraftfull kurs för de som vill lära sig planera sitt skrivande och sin marknadsföring, något som jag utbildat i under 30 år men nu i samband med mitt skrivande. Vill du läsa mer om kursen, klicka på länken nedan:

I kursen får du dessutom massor med tips för ditt skrivande, exempelvis hur du kan skriva synopsis – om du vill göra det. Du får kursen till extrapris om du anmäler dig före nyår.

Att skriva är ett hantverk och det går att lära sig och precis som för allt hantverk krävs träning. Jag har hållit på med min första roman i ca 3 år. Hoppas den ska komma ut i början av nästa år.

Fallgropar för skrivandet?

Det vanligaste jag ser när jag testläser vilket sker ofta och mycket, samt även recenserar böcker vilket jag gör varje vecka, är att de som skriver skönlitterärt många gånger berättar i stället för gestaltar. Själv jobbar jag hårt med detta och har nu anmält mig till en professionell utbildning för att träna ännu mer på den delen.

Att minimera adverb och adjektiv är också en stor utmaning. Exempelvis skriva ”hon står stilla som en staty” i stället för ”hon står blixtstilla”. Använda metaforer och liknelser som inte är utslitna är en utmaning. Då är begreppet ”stilla som en staty” inte det bästa. Kanske skriva ”hon står stilla som lejonet inför bytet” blir bättre.

Gestaltningen ökar om du tänker dig att du tittar på en film i stället för läser/skriver. Själv använder jag en gestaltningsmall som hjälper mig komma ihåg och förbättra mitt skrivande. Det gäller att visa läsaren vad som händer, att måla med ord.

Skriv i den genre som du själv tycker om. Gillar du fantasy, kanske det är den genren du ska testa. Läser du mycket feelgood, ska du eventuellt testa att skriva något i den genren.

Det är inte fel att använda en förenklad synopsis när du skriver. Att ha skapat en inriktning för ditt skrivande, stöttar dig att nå mål. En förenklad synopsis kan innehålla början, mitten och slutet. Alternativt kan du använda en fördjupad där du gör bilder eller minnesstolpar för varje scen eller kapitel.

För att skapa levande karaktärer, rekommenderar jag att du använder personlighetstester på dem. Själv gör jag uppemot 30 olika tester för att få en levande karaktär. Allt som framkommer dokumenterar jag men använder endast en liten del i det som jag skriver. Om du vill ha tips på detta, kan du gå min onlinekurs i Personlighetstester. Då får du verktygen som oftast finns gratis på nätet. Vill du läsa mer om den, klicka på länken. Du får kursen till extrapris om du anmäler dig före nyår.

Färdigt manus

När jag skriver råmanus, vilket ofta sker i november månad, skapar jag grunden för min roman. Sedan lägger jag den åt sidan och låter den vila i minst ett år innan jag påbörjar det stora redigeringsarbetet.

För tillfället skriver jag min fjärde roman och slutredigerar två av mina romaner. Den första som ska ut, djupanalyserar jag för tillfället, för att se att storyn håller och att gå hårt åt med saxen för att skära bort ovidkommande saker. I den andra romanen har jag påbörjat redigeringen som kommer att ta minst några månader.

När ditt manus är klart har du minst två vägar att gå. Antingen kan du skicka till förlag eller låta trycka upp på egen hand. Det finns många bra print-on-demand-förlag där du får hjälp med att lansera boken på nätbokhandeln mm.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande!
Monica

Tips från Stephen Kings bok ”Att skriva”

Recension av noveller i boken ”Jul igen”

Först vill  jag berätta om två av novellerna i boken ”Jul igen”. Den 2 december innehåller Kristina Suomela Björklunds novell ”Endast tomten är vaken” och den 3 december är det Tilda McDevitt som skriver om ”Blå rummet”.

Kristinas novell är en ryslig historia om en elak tomt. Mycket bra skriven. Tildas novell är finstämd och handlar om ett spöke på ett slott. Båda novellerna får betyg 4 av 5 möjliga pennor av mig.

Glöm inte köpa boken till rabatterat pris (endast några få exemplar kvar). Se gårdagens kalenderinlägg.

Skrivartips

Idag är det den 4 december och jag tänker bjuda dig på några skrivartips, bland annat ur Stephen Kings bok ”Att skriva”.

Den här boken har jag tidigare recenserat. Klicka här för att läsa recensionen.

Skriv för dig självMitt första skrivartips handlar om att du ska skriva för dig själv – ingen annan. Under november månad, varje år, skriver jag råmanus till en ny roman. Sedan lägger jag den åt sidan. Den får vila och ligga till sig under minst ETT år. Därefter tar jag tag i den och bearbetar den.

Ibland skriver jag saker som aldrig blir publicerade eller utgivna. Jag skriver för mig själv. Det är en av de bästa metoderna för terapi.

Skriv för ditt eget nöjes skull

Skriv således för dig själv och oroa dig inte för läsaren.

När du väl börjar bearbeta din text, är det dags att samtidigt marknadsföra den. Du kan aldrig tala för mycket om vad som händer. Var däremot försiktig så att du inte blir alltför ”säljande”. Det tröttar ut omgivningen.

Skriv din text, oavsett om det är en facktext, en roman, en novell eller dagsboksanteckningar. Njut av ditt skrivande. Skriv ett ord i taget. Precis som att en promenad börjar med ett första steg, börjar en text med ett första ord.

Stäng av sociala medier, telefonen och annat som distraherar dig.

Var noga med researchen. Det är bra att vara påläst men du behöver inte skriva om allt i din text. Det räcker med att veta själv.

Ta pauser när du skriver. Men hitta regelbundenheten i ditt skrivande. Planera hellre in att du ska skriva femton minuter om dagen än att det går två veckor innan du skriver igen.

Redigering = slipning

Vid redigering är det dags att börja slipa till din diamant. Undvik passivitet i texten, dvs att du skriver som om du är blyg. Det är ingen som vill läsa en ointressant text. Inte heller umgås med ointressanta människor. Var på hugget. Skapa dramatik, få läsaren nyfiken så att hen vill veta mer.

”Kill your darlings” (döda dina älsklingar) brukar vi säga. När du redigerar, lägg märke till dina egna upprepningar och gör gärna en analys på texten för att se att du inte upprepar dig. I en bok som jag just nu läser, har författaren börjat flertalet meningar med ”Hon” och ”Han”. Det distanserar mig från läsningen. Till slut sitter jag bara och räknar dessa ord i stället för att följa med i handlingen.

Undvik adverb och adjektiv

Om du skriver skönlitterärt bör du undvika adverb och även adjektiv. Då blir historien berättande. Det är bättre att gestalta, dvs visa vad som händer. Tänk dig att din text är grunden för en film. Hur skulle aktörerna agera?

Vad är då adverb?

Adverb är beskrivande ord.

I en handling kan det exempelvis vara:

Pelle hoppade snabbt upp på bordet, jamade och visade klorna.

Vi använder adverb vid tillstånd, exempelvis:

Hon var ovanligt sur.

Eller i samband med information, exempelvis:

Han var mycket lång.

Adverb används även i frågor, exempelvis:

När ska jag vara hos läkaren?

Och när du pekar, exempelvis:

Där är busshållplatsen.

Vad är adjektiv?

Det är ett beskrivande ord för någon eller något, exempelvis:

Olle gick ensam i blåbärsskogen.

Anders är trött.

Pelle är en lycklig katt.

Hur kan du göra i stället?

I stället för att använda adverb och adjektiv kan du tänka film och beskriva vad som händer med andra ord och uttryck. Du kan använda metaforer och liknelser. Låt mig ta några exempel.

 • Som en virvelvind hoppade Pelle upp på bordet, jamade och visade klorna.
 • Hon var sur som en citron. Bara genom att titta på henne, drog det i körtlarna i munhålan.
 • Han var två meter lång.
 • Busshållplatsen ligger i hörnet av Strandgatan och Västergatan.
 • Olle gick i blåbärsskogen. Han önskade att han hade haft någon kamrat med sig.
 • Anders gäspade stort och ögonlocken föll sakta.
 • Pelle skuttade omkring på golvet. Han jagade en dammtuss och det såg nästan ut som om han log.

Jonglera med ordEtt viktigt tips för alla oss som skriver är att läsa andras utgivna böcker. Läs gärna i den genre i vilken du själv vill skriva. Fundera över vad skillnaden är mellan en bra och en dålig bok. Skriv din insikt på en lapp och sätt upp framför dig. Försök hitta din egen skrivarröst. Kopiera inte andras sätt att skriva, men håll i minnet vad det är som gör att du blir intresserad av vad du läser.

För att bli en duktig författare krävs träning. Ju mer du skriver, desto bättre blir det. Att skriva handlar om att vara lycklig, att få ut orden inom dig. Det handlar inte om att bli berömd eller tjäna pengar. Att skriva är magi – kreativitet. Precis som du måste träna på allt annat för att bli kunnig. Om du ska jonglera, behöver du träna. Att skriva är att jonglera med ord.

Så var lycklig och skriv!

Lycka till!

Monica

 

 

Milord Inspirations Adventskalender 2018

Idag önskar jag er alla en riktigt härlig lördag. Julmarknadernas tid är inne och jag kommer i år att besöka julmarknaden i Lübeck. Den lovar jag skriva lite mer om i kommande kalenderinlägg.

Julmarknad i Lübeck

Har du tips på någon fin julmarknad som du vill dela med dig av till oss övriga?

Under kommande dagar i vår adventskalender ska jag berätta om saker som förbättrar effektiviteten, frigör tid, skapar kreativitet och lust mm. Samtidigt kommer jag att ge dig erbjudanden som kan vara små julklappar som du unnar dig själv. Du vet väl att du är den viktigaste personen i ditt liv?

Första tipset 1 december

Mitt första tips är därför att ett par gånger per vecka sätta av tid för att göra något för dig själv, något som får dig att le och njuta. Ett sätt är att boka tiden i din elektroniska kalender. Det bör du även göra med påminnelser så du inte missar något här i vår kalender. Här följer instruktionen för hur du kan boka upp tiden om du använder dig av Outlooks kalender.

Hur gör du? Om det är så att du inte vet hur du gör, får du en detaljerad instruktion nedan ifall du använder Outlook kalender. Gör så här:

 1. Dubbelklicka på den 1 december i din kalender, exempelvis kl 07.30 (om du börjar jobba kl 08.00)
  Outlook kalenderbokning
 2. Skriv in ämnet (klockslaget står där redan)
 3. Klicka på knappen Kategorisera om du vill ha färg på din bokning, exempelvis blå för administration eller grå för privat
  Färg i kalendern
 4. Klicka på knappen Återkommande och välj att du vill ha detta varje dag
  Varje dag
 5. Längst ner i rutan Återkommande kan du även sätta in slutdatum
  Slutar den
 6. Spara och du har en påminnelse dagligen

Jag önskar dig varmt välkommen till adventskalendern och tipsen som gör att du kan frigöra tid, må gott och utvecklas.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration som ingår i Resultat Direkt

 

 

Det här vet du inte om mig …

Det är numera stora skriverier om att vi som författare enkelt kommer att kunna skapa ljudböcker via talsyntes. Du som lyssnare ska i framtiden själv kunna välja uppläsare och röst. DET är något som jag ser fram emot, speciellt som jag INTE gillar ljudböcker. Min fantasi triggas inte igång om jag inte läser själv nämligen.

Med hjälp av AI – artificiell intelligens – bör vi i en nära framtid få nya upplevelser. Talsyntes är en gratistjänst på nätet där du kan mata in en text som sedan läses upp av en dator. Det finns även appar för mobiltelefoner där du kan scanna texten och få den uppläst. I de första OCR-programmen för talredigering, fungerade det på samma sätt redan för närmare 40 år sedan.

Lammen talar

Detta är egentligen inte nytt. Jag kan avslöja en välbevarad hemlighet: Min röst har använts redan på 80-talet för vissa automatiserade tjänster, framförallt inom lasthantering och lastfördelning. Då fick jag nämligen äran att läsa in den i en dator för en produkt som hette VoiceMaster. Det var en produkt som sattes in i lastfartyg och i stället för att läsa på en skärm fick de svaren med hjälp av ljud – och min röst.

PapegojaRedan 2014 köpte Google WaveNet som arbetar med AI. I tidningarna har det stått om produkten som kan generera tal med hjälp av ny teknik – maskininlärning – som bygger upp rösten. Dessutom kan produkten översätta till andra språk och dialekter. Även Apple jobbar med liknande teknik. Deras program heter Polly. Det har du kanske hört talas om.

Så vem vet, kanske kan du välja din egen röst någon gång i framtiden och därmed låta datorn läsa boken eller barnböcker för barn. Det bådar för både gott och ont, som du kanske förstår. Men så är det med all teknik.

Oavsett, är det spännande. Jag längtar till de nya programvarorna för översättning kommer, så att vi åtminstone slipper lära oss nya språk. Hade så gärna velat förstå spanskan bättre än jag gör och det känns som om orden inte vill ta plats i hjärnan på mig.

Kra kra kram och hälsningar
Monica

 

Novelltävlingen Lycka

Lyckan ligger i görandet - Novelltävlin_redigerad-1För att hjälpa deltagarna i onlinekursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” har jag en idé om en antologi med noveller. Tanken är att släppa den till våren. Alla deltagarna har möjlighet att skicka in en novell. Sista datum för novellen är den 30 november 2018. På så sätt kan de få följa sina idéer till tryck och marknadsföring.

För att fylla på boken, inbjuder jag även dig att delta i tävlingen.

Oavsett om du skriver noveller eller bara är sugen på att testa, är du således välkommen med din novell.

Tävlingen slutar den 30 november då en utsedd jury kommer att läsa novellerna och välja ut de som går vidare.

Så här gör du: Novellen, som kan vara både fiktiv och sann, ska handla om Lycka. Du får även skicka in dikter om du vill. Däremot ska du inte skriva någon faktatext. Allt ska vara skönlitteratur.

Max 18.000 tecken inkl mellanslag.

Samtliga bidrag skickas via mail till mig – med rubriken ”Novelltävling Lycka”. Skriv en kort presentation av dig själv i mailet.

Bidragen ska vara skrivna i Word, Odt- eller Rtf-format. Du äger din text. Vi vill gärna ha noveller som inte tidigare har varit publicerade. Varje novell som kommer med, publiceras i författarens namn och du får skriva en kort presentation av dig själv i boken.
Det är min förhoppning att alla antagna skribenter köper tio (10) böcker till självkostnadspris för att på så sätt bekosta en del av tryckningen.

För dig som har Facebook kan du läsa mer här på denna länk.

Välkommen med ditt bidrag!

Monica Ivesköld
Milord Inpiration (ingår i Resultat Direkt)

Vill du kommunicera med mig?

Mer än bara ordBoken ”Mer än bara ord: På tal om framgångsrik kommunikation” har lanserats och du kan köpa den direkt av mig eller via nätbokhandeln.

En av tjejerna i boken – Annika Svensson – har tagit sig tid att göra den här filmen som berättar lite mer om boken. En stor eloge till Annika – TACK!

På måndag berättar jag mer om boken och hur du kan köpa den eller rent av gå en onlinekurs i Verbal övertygelse (kommunikation som når ut).

För hur är det egentligen? Hur ofta når du ut med ditt budskap och dina idéer? Jag har ständigt deltagare på mina kurser som berättar om hur hopplöst det är att vara ”profet på hemmaplan”. Har du också märkt det, någon gång? Ibland funkar det bara inte.

Finns det något som du kan tänka på eller förbättra i din kommunikation? Ja, det kan du ta reda på genom bokens fantastiska tips från 28 kvinnor.

Har du upplevt att det kan vara svårt att kommunicera i sociala medier? Konkurrensen är överväldigande. Åtminstone känner jag tusentals personer som tycker så. Kanske är du en av dem. I en av mina kurser (Planera ditt skrivande och din marknadsföring) tränar vi stenhårt på detta. Det räcker nämligen inte att bara skriva. Du måste samtidigt starta din marknadsföring, skapa intresse för vad du gör. Det här blogginlägget är ett sådant inlägg. Kanske når jag ut till dig, kanske inte. Det beror på om jag lyckas göra dig nyfiken eller intresserad. Vår personlighet i kommunikationen spelar en stor roll eftersom vi alla utgår från oss själva. En del är intresserade av att få lära, andra av att få fakta. Några tycker om att vi visar dem, andra att de får träna på saker och ting själva. Vissa är analytiska och behöver tänka i samband med kommunikation. En del är snabba som blixten och vill fatta beslut direkt. Allt detta påverkar din och min kommunikation. Ett av de svåraste begreppen handlar om att du måste utgå från den du kommunicerar med – inte från dig själv. Som du förstår innebär det att du måste släppa dina egna värderingar och föreställa dig den andre personens tankar, känslor och behov. Vilken utmaning!

Fundera över följande frågor:

 1. Varför ska du göra det?
  För att nå ut med ditt budskap, din kommunikation.
 2. Vad behöver du göra för att lyckas?
  Lära dig mer om hur andra tänker, känner och agerar.
 3. Hur ska du lyckas?
  Genom träning och initialt läsa denna bok där vi bjuder dig på ett stort antal möjligheter och tips.
 4. Vad händer om du kan öka din kommunikation och verkligen nå fler personer?
  Jag tror att du genast mår bättre. Du syns, hörs och upplevs. En av de viktigaste förutsättningarna för att du ska trivas och må gott.

Håll ögonen öppna på måndag, då jag berättar mer.

Välkommen!
Monica

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed