Currently viewing the category: "Skrivartips"

Testläsning

Här är några viktiga tips för dig som har en text som ska testläsas eller för dig som ställer upp som testläsare. När du startar processen med testläsning tänk då på nedanstående.

Testläsning

Kom överens om vad som ska göras

Till dig som skickar din text till testläsare:

Det är viktigt att du är tydlig. En del tror att de ska korrekturläsa texten men det kanske inte är din önskan. Du vill inte att de gör några språkändringar eller finjusteringar av texten, inga rensningar, inga kommentarer om rubriker etc. Kanske vill du att de ska se efter den röda tråden – om allt hänger ihop. Säg då det!

För dig som testläser:

Ta reda på författarens förväntningar! VAD vill författaren att du ska göra?

Fullfölj överenskommelsen

Till dig som är författare:

Följ upp att din testläsare gör det som du förväntar dig – och var tydlig!

Till dig som testläser:

Gör endast det som ni kommit överens om. Är något otydligt, så fråga. Respektera författarens önskan.

Antalet sidorRegler och riktlinjer

Till dig som är författare:

Ta reda på testläsarens kunskap. Kanske är det inte rätt person som ska göra testläsningen, kanske har hen inte språkliga kunskaper osv. Diskutera antalet sidor som ska läsas.

Till dig som testläser:

När du granskar måste du ha kontroll på vilka regler och riktlinjer du ska följa. Använd exempelvis Svenska skrivregler från Språkrådet och Svenska Akademiens ordlista (finns även på nätet som SAOL).

Du behöver känna till hur siffror och förkortningar skrivs. När används genitiv-s exempelvis i förkortningar osv.

Motivera ändringar och förbättringar

Till författaren:

Begär att testläsaren motiverar förslag till ändringar.

Till testläsaren:

Skriv gärna kommentarerna som kommentarer om det är en Word-text, och lägg in motiveringar till dina förslag på ändringar. Använder du en PDF-fil, kan du utnyttja kommentar-funktionen i Adobe-programmet.

Ifrågasätt aldrig författarens kompetens

Till dig som författare:

Var tydlig om vad du behöver hjälp med och vilken kompetens du själv besitter. Exempelvis brukar jag förklara för mina testläsare att jag har utbildat i layout, design och formgivning i över 30 år och därför inte behöver någon hjälp med detta.

Till dig som testläsare:

Ställ frågor till författaren om du är osäker på hens kompetens. De flesta författare letar ständigt efter sin egen röst. Kanske du tycker att den verkar fel. Argumentera då men bara om du är 100% säker på att något är oklart eller otydligt. Behöver du kommentera så gör detta på ett pedagogiskt sätt men fråga gärna. Kanske finns det någon otydlighet som författaren kan förbättra, något som hen inte tänkt på eller tar för givet. Kom ihåg att vi alla vill skapa något riktigt bra.

Lycka till med testläsningen!

Monica

Skriva noveller – Viktiga punkter att tänka på

Vet du att novellskrivandet förr i tiden ansågs som en träningsfas för blivande författare. Stora författare som Ernest Hemingway, Leo Tolstoy, Mark Twain och Stephen King, har alla tränats via novellskrivandet. Genom att träna på att skriva noveller, kommer du långt inom det skönlitterära hantverket. Det är en av anledningarna till att jag nu ger ut antologin ”Lyckliga tider”. Här ser du omslaget som nu är hos förlaget.

Slutredigering pågår. Och inom kort ska samtliga noveller vara på förlaget.

1 A Omslaget i mall version med ISBN ändrad 3

Låt mig bjuda dig på några viktiga steg för inlärning av hantverket att skriva noveller.

Läs och detaljstudera andras noveller

Börja med att själv läsa noveller. Många, ofta och så fort du kommer åt. Jag läste, som barn, noveller i Hemmets Veckotidning och Allas. De var spännande och intressanta. Ibland avslutades de i samma tidning, ibland var de en slags följetong och jag fick vänta på fortsättningen i kommande nummer. Då avslutades de med en cliffhanger och det var långt att vänta en vecka på fortsättningen.

Min första publicerade novell kom i boken ”Kvinnan och Eken”, utgiven 2014 av Ariton förlag. Men redan som barn publicerade jag dikter i Sydsvenskan och i populärpressen.

Jag citerar Stephen King när han säger:

”Om du inte har tid att läsa, har du inte tid att skriva”

Passa på att detaljstudera några utvalda noveller som du läser – speciellt några som du tycker imponerar på dig.

Skapa en mening som sammanställer innehållet

Innan du börjar skriva din novell, skriv en enda mening som berättar om själva novellen. Den meningen ska innehålla följande byggstenar:

 • Din karaktär
 • Beskrivning av karaktären
 • Handlingen i korthet
 • Konflikten

Min novell i antologin ”Lyckliga tider” kan beskrivas så här:

Själsfränderna Elisabeth och Eva träffas och minnet av Lennart och hans begravning sköljer över dem.

Skriv

Fundera inte! Skriv! Låt orden få komma ut. Råmanuset kan du alltid redigera och ska så göra i flera omgångar.

Du behöver skriva novellen längre än vad den ska vara i slutet eftersom du ska gå hårt åt med ”suddgummit” vid redigeringen. Gärna 50-100 % längre än vad du tänkt dig. Låt oss anta att du ska skriva en novell på maximalt 4.000 ord. Skriv den gärna på 6.000-8.000 ord. Då har du möjlighet att finslipa och filtrera den till något riktigt bra.

Skriv om

Skriv, skriv om ...En bra novell är omskriven – många gånger.

Så snart du skrivit din novell, låt den ligga och mogna. Precis som en god ost eller ett gott vin, behöver den lagras. Ta sedan tag i den igen. Använd ett redigeringsschema, om du har något, och börja klippa bort oväsentligheter, rensa och radera överflödiga ord, fila och forma din novell tills den innehåller essensen av en god berättelse. Ibland kan en riktigt liten novell vara godare än en lång, utdragen. Ett exempel på detta är den här texten som jag vann med i tidningen Skriva nr 4, 2017:

Det luktade död, gammalt, instängt och den märkliga doft som gamla människor ibland får. Hon öppnade fönstret, vädrade ut ålderdom och trycksvärta. Etuiet startade gråten.

Redigeringsschema

Har du inget redigeringsschema, kan du köpa ett av mig. Hör av dig så får du pris. Skicka ett mail till mig genom att klicka här, ifall du vill veta mer.

Läs novellen högt

Innan du skickar den till en tävling, tidning eller förlag, läs den högt – många gånger. Det är då du märker om den ”flyter”. Vill du testa den, utan att skicka in den någonstans för utgivning, lägg upp den på någon gratissajt såsom Wattpad eller liknande. Här kan du läsa några av mina noveller:

 

Lycka till med ditt skrivande

Monica

Skriva en roman – om hantverket

Just nu går jag en kurs igen i konsten och hantverket att skriva en roman. Ja jag har gått mängder med kurser i detta hantverk sedan hösten 2013 då jag bestämde mig för att börja skriva skönlitteratur. Både fysiska och digitala kurser har jag investerat i. En del strålande medan andra hade haft mer att önska.

Du som känner mig, vet att jag är en person som går till botten med allt jag gör. Inga halvmesyrer här inte!

Alltså pluggar jag denna ädla konst och tänker fortsätta studera i flera år till. (Undrar vad jag ska bli när jag blir stor?) ha ha ha

I julas gav jag mig sex nya onlinekurser. En av dem handlade om hur jag med hjälp av programvaror för animering kan skapa film. Den har jag lärt mig och redan gjort en hel del små filmer för detta. Här kan du se en av dem.

Onlinekurs nr 2 handlar om hantverket att skriva en roman. En otroligt bra kurs, måste jag säga. Den är uppbyggd som en workshop där jag har lärt mig grunduppbyggnaden av romanen och de viktiga tre akterna som ska vara i en läsvärd bok. Övningarna har varit tilltalande och jag har precis insett att jag faktiskt kan använda en del av dem i min slutanalys för eget skrivande. Jag lovar att berätta mer om detta längre fram – ifall du är intresserad.

Nu har jag kommit till scenuppbyggnaden och jag ser fram emot detta digra avsnitt i kursen. Enligt min duktige lärare kommer jag att få tipsen som gör att romanen skriver sig själv. Gissa om jag är nyfiken och sugen på att lära?

Vad kan jag då summera så här långt och dela med mig av till dig som skriver?

Jag har fått en del att tänka på avseende jämförelsen mellan film och böcker. Det blev så intressant att en av kurserna som jag köpt handlar om att skriva filmmanus. Detta ska jag lära mig. Inte för att skriva manus för film utan för att bli ännu bättre på att gestalta i mina romaner.

En bok ska vara uppbyggd utifrån:

 1. Passion
 2. Tema
 3. Fel och brister hos protagonisten/huvudkaraktären
 4. Premissen

Bland det viktigaste jag har lärt mig är att intrigen ska vara fysisk och storyn i boken emotionell. Med tanke på alla mina blogginlägg om Emotionell Intelligens, inser jag att det ligger mycket i detta – något som jag inte hade tänkt på tidigare.

Vad utgör då premissen?

Premissen är antaganden, som utgör förutsättningar i en roman. Om handlingen i romanen genomförs med giltiga slutledningar och om premisserna är sanna, så sägs slutsatsen vara sann.

Karaktärerna i boken

Jag har också fått lära mig finesser som skapar trovärdiga karaktärer. Men som du kanske redan vet är det något som jag ägnat stora delar av min tid under mina 30 år som utbildare. Att utveckla människors styrkor och svagheter ligger mig varmt om hjärtat och jag har själv onlinekurser i ämnet. Här kan du läsa mer om detta i ett av mina tidigare inlägg.

En viktig påminnelse är att som författare tänka på temat när jag skapar min protagonist, dvs huvudkaraktär. De fel och svagheter som karaktären har ska understryka själva temat.

Protagonisten

Det är viktigt att försöka hålla sig till EN protagonist i boken, även om duktiga författare under åren ibland har laborerat med mer än en huvudkaraktär.

Akterna i boken är alltid tre

Jag har lärt mig att uppbyggnaden av en bok sker i tre akter och att boken egentligen slutar i akt 2. Efter det är det endast planer, klimax och avslutet som redovisas för läsaren.

Akt 1 och 3 är oftast korta akter medan hela bokens handling utgörs i akt 2. I akt 2 stöter vi på krisen i handlingen, kampen för att låta det goda segra och sedan upplösningen som kan vara som en uppenbarelse.

Summering

Allt ovan kunde jag givetvis redan men det som var så bra med just den här kursen – så här långt – är detaljerna och tipsen kring uppbyggnaden.

Jag lovar återkomma och berätta mer. Kanske blir jag så laddad av detta att jag till och med skapar en skrivarkurs när jag är klar. Vem vet?

Lycka till med ditt skrivande!

Vid pennan
Monica

 

 

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

Äkta figursättning i Word

Att skriva text i spalter i Word, kan de flesta. Däremot är det få som känner till möjligheten att skapa äkta figursättning. Om du tittar på nedanstående bild så ser du att jag har frigjort bilden och lagt den mellan spalterna. Detta går att lösa i Word. Däremot är den inte figursatt.

Figusättning 1

För att skapa figursättning måste du frilägga bakgrunden. Den blå bakgrunden ska tas bort och kvar ska endast smileyn finnas.

Figursättning 2

Då får du en sådan här fin text med äkta figursättning.

Figursättning 3

Ser du så vackert texten rundas av runt figuren?

Detta är endast EN av alla de övningar som jag har med i min onlinekurs ”Orden runt på 80 dagar” och som lär dig finesserna i Word samt hur du kan skapa mer professionella dokument och texter.

Om du är intresserad av att få instruktion för hur du gör figursättningen, ber jag dig klicka på länken här och skicka ett mail till mig. Skriv ”Figursättning JA TACK” i rubriken. Så kommer den till dig i ett kommande nyhetsbrev.

Tack, jag önskar få instruktion för figursättning!

Vill du lära ännu mer, får du möjlighet att boka dig på onlinekursen ”Orden runt på 80 dagar”. Klicka på länken och boka. Välkommen! Priset för denna omfattande kurs som du har tillgång till under 180 dagar (och således inte enbart 80) är endast 1.995 kronor inkl moms. Du studerar i din egen takt.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skrivtips: Hur skapar du en trovärdig antagonist?

Som jag tidigare nämnt:

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

Ge antagonisten massor med fel, saker som läsaren kan reta sig på. Gör antagonisten tragisk. Fundera över vilka fel du kan ge hen. Fel som hen inte kan styra och besegra förrän i slutet.

Antagonisten är ofta en skum person. I spänningsromaner och deckare kan vi kanske inte räkna ut vem som är antagonisten förrän i slutet. Tillåt antagonisten att synas redan i början av romanen, även om vi inte vet att det är den personen som är skurken.

Antagonisten

Verktyg för att skapa en trovärdig antagonist

Du kan använda dessa verktyg för att skapa en trovärdig antagonist:

 • Översittare – Vem vill ha att göra med en som sätter sig på andra?
 • Självupptagen – Vem orkar med en sådan person i längden?
 • Lögnare – Vem vill tillbringa tid med en som ljuger?
 • Utseende – Ge hen ett otäckt utseende (om du inte vill lura läsaren)

Skapa en skiss på 3 sidor om hur din protagonist är. Skissen kan du sedan använda för att bygga upp personen så att hen blir trovärdig i läsarens ögon.

Hur kommer antagonisten att uppträda? Ta reda på detta, innan du börjar skriva.

Lycka till med ditt skrivande!
Monica

 

 

 

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Gott slut och gott nytt år!

Gott slut

Idag avslutas år 2018. För mig har det varit ett mardrömsår men ändå har jag hunnit med en massa saker. En hastig sammanräkning innebär att jag kan se några riktigt stora genombrott för egen del. Hur har du gått i mål?

Om vi tittar på jobbet, kan jag konstatera följande resultat. Så förutom att tomten kom, som vanligt, har jag lyckats uppnå mina mål för året.

Tomten kom

Onlinekurser

Jag har skapat två nya onlinekurser under året. En för de som skriver. Den heter ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Under 20 veckor får du alla de tips du behöver för att planera ditt skrivande och din marknadsföring samt även massor med skrivartips.

Sedan valde jag att meddela Försvarshögskolan för vilka jag kört ledarskapsutbildningar de senaste åren, som certifierad, att jag inte längre ville förnya mitt certifikat. Eftersom jag trappar ner verksamheten och planerar för min kommande pension, anser jag att det blir för dyrbart att lägga över femtiotusen på kurser och resor/uppehåll, vilket är kostnaden för att förnya certifikatet. I stället byggde jag en onlinekurs ”Utveckla dig själv och dina karaktärer med hjälp av personlighetstester”. Den riktade jag till alla som ville utvecklas och även de som skriver kan använda den för att skapa trovärdiga karaktärer. Under 12 veckor får du tillgång till 30 fantastiska tester som uppvisar vem du är och förklarar för dig varför du beter dig så som du gör.

Klicka på länkarna ifall du vill läsa mer om kurserna och boka dig inför nästa år. Du väljer själv när du vill starta.

Böcker

Jag har deltagit i sex antologier under året (om man räknar boken Jul igen som utkom i december 2017). Det innebär att jag skrivit fantasi eller fakta för att få delta tillsammans med andra författare i fina böcker. Här kan du se dem:

6 antologier

Förutom antologierna, där en av dem är en diktbok för barn, har jag även gett ut min egen fackbok ”Handbok för textproduktion”. Den kan du läsa mer om genom att klicka på länken.

Jag är nöjd med min produktion för året.

Den sista boken, som hade release den 21 december, är ”Över Mållinjen”. Vi kommer att ha en virtuell presentation och släpp av den i januari och du är välkommen att delta – om du vill.

Här kan du lyssna på en av de poddar i vilken de berättar mer om boken:

Podd om boken ”Över Mållinjen”

Missa inte det virtuella lanseringspartyt den 13 januari.

Då får du tips om varför du kanske inte alltid fullföljer mål, att du måste identifiera dina rädslor så att du inte skapar hinder. Lär dig fira de små vardagsmålen!

Här kan du se vad förlaget Ariton skrivit i pressreleasen om boken.

Över mållinjen: 20 kvinnor berättar hur

Omslag Över Mållinjen

Hur tar du dig dit du vill? Har du svårt att nå ända fram till mållinjen? Och över den?

Vare sig du drömmer om att få ordning på din ekonomi, hitta ett nytt boende, skapa en ny karriär eller vill övervinna hinder så är det inte alltid att bara bestämma sig. För dig som vill få tankeväckande och inspirerande tips har vi skapat denna bok som bland annat tar upp: Att skriva mentalt kontrakt med dig själv, drömma sanndrömmar och inte låta ett nej stoppa dig. Att våga misslyckas, göra fel, gå sönder och komma igen. Att låta saker och ting ta tid, att ta ett steg i taget och våga realisera din potential.

Låt dig inspireras av 20 kvinnor som uppnått sina mål!

Kvinnorna är:

Achillea Dahl, Agneta Orlå, Annika McClintock, Carina Hammarsten, Carolina Vahlstedt, Charlotte Ahlberg, Eleonore Hammare, Elisabeth Jönsson, Fanny Lundgren, Lisa Valtersson, Malin Inger, Malin Lundskog, Marie-Louise Kanon, Monica Ivesköld, Nina Jansdotter, Petronella Simonsbacka, Sabina Renck, Sarah Larsson, Susanne Hydén och Ylva Wegler.

Vill du köpa boken till rabatterat pris? Kontakta mig. Jag har några exemplar att erbjuda dig.

Gott slut och gott nytt år

Önskar

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Debutera som romanförfattare?

Idag är det den 6 december. Till dig som skriver eller vill börja skriva kommer här några tips och även erbjudanden.

Min dröm har alltid varit att skriva. Det har jag också gjort sedan 80-talet men framförallt fackböcker. Totalt 61 sådana FramgångsRIK o Lycklighar det blivit. Många med väldigt kort livslängd eftersom de har handlat om IT-program och –frågor.

Mina senaste fackböcker är:

 • FramgångsRIK & Lycklig som handlar om hur du uppnår mål, förbättrar din struktur och planering för att därigenom frigöra tid till sådant som ligger dig varmt om hjärtat
 • Omslagsförslag Handbok i textproduktion 2Handbok i textproduktion – layout, design och formgivning som handlar om hur du skapar mallar, formger dina dokument och webbsidor samt når ut med ditt budskap baserat på de regler som finns idag i Sverige men också layoutreglerna som funnits sedan 1500-talet

Vill du beställa någon av ovanstående böcker, klicka på länken till respektive bok. Just nu har vi några riktigt härliga erbjudanden.
Här kan du se mer om vad boken FramgångsRIK & Lycklig innehåller:

Antologier och barnbok

Jag har gått skrivarkurser, både fysiska och digitala, sedan 2013 då jag beslutade mig för att skriva skönlitteratur.

För att testa hur detta fungerade, har jag deltagit i väldigt många antologier med mina noveller och berättelser. Här ser du några av dem. Om du är intresserad av att få köpa böckerna rabatterade, så återkommer jag till detta längre fram.

 • Kvinnan och Eken
 • Dolt under ytan
 • Jul igen (en bok uppbyggd som en adventskalender för vuxna)
 • Sjön (med skräckhistorier)
 • Mer än bara ord – en bok om kommunikation
 • Över Mållinjen – en bok om hur du når dina mål

Kvinnan och EkenFramsidan - Jul igenBoken Dolt under ytanSjön - bokMer än bara ordOmslag Över Mållinjen

 

 

 

2017 kom min första barnbok ut:

 • Pojkarna Bus och de 3 nycklarnaPojkarna Bus och de 3 nycklarna en saga från Norge som jag skrev tillsammans med mina barnbarn Utmärkt för barn mellan 5 och 11 år

Om att skriva

Jag startade i fjol en kraftfull kurs för de som vill lära sig planera sitt skrivande och sin marknadsföring, något som jag utbildat i under 30 år men nu i samband med mitt skrivande. Vill du läsa mer om kursen, klicka på länken nedan:

I kursen får du dessutom massor med tips för ditt skrivande, exempelvis hur du kan skriva synopsis – om du vill göra det. Du får kursen till extrapris om du anmäler dig före nyår.

Att skriva är ett hantverk och det går att lära sig och precis som för allt hantverk krävs träning. Jag har hållit på med min första roman i ca 3 år. Hoppas den ska komma ut i början av nästa år.

Fallgropar för skrivandet?

Det vanligaste jag ser när jag testläser vilket sker ofta och mycket, samt även recenserar böcker vilket jag gör varje vecka, är att de som skriver skönlitterärt många gånger berättar i stället för gestaltar. Själv jobbar jag hårt med detta och har nu anmält mig till en professionell utbildning för att träna ännu mer på den delen.

Att minimera adverb och adjektiv är också en stor utmaning. Exempelvis skriva ”hon står stilla som en staty” i stället för ”hon står blixtstilla”. Använda metaforer och liknelser som inte är utslitna är en utmaning. Då är begreppet ”stilla som en staty” inte det bästa. Kanske skriva ”hon står stilla som lejonet inför bytet” blir bättre.

Gestaltningen ökar om du tänker dig att du tittar på en film i stället för läser/skriver. Själv använder jag en gestaltningsmall som hjälper mig komma ihåg och förbättra mitt skrivande. Det gäller att visa läsaren vad som händer, att måla med ord.

Skriv i den genre som du själv tycker om. Gillar du fantasy, kanske det är den genren du ska testa. Läser du mycket feelgood, ska du eventuellt testa att skriva något i den genren.

Det är inte fel att använda en förenklad synopsis när du skriver. Att ha skapat en inriktning för ditt skrivande, stöttar dig att nå mål. En förenklad synopsis kan innehålla början, mitten och slutet. Alternativt kan du använda en fördjupad där du gör bilder eller minnesstolpar för varje scen eller kapitel.

För att skapa levande karaktärer, rekommenderar jag att du använder personlighetstester på dem. Själv gör jag uppemot 30 olika tester för att få en levande karaktär. Allt som framkommer dokumenterar jag men använder endast en liten del i det som jag skriver. Om du vill ha tips på detta, kan du gå min onlinekurs i Personlighetstester. Då får du verktygen som oftast finns gratis på nätet. Vill du läsa mer om den, klicka på länken. Du får kursen till extrapris om du anmäler dig före nyår.

Färdigt manus

När jag skriver råmanus, vilket ofta sker i november månad, skapar jag grunden för min roman. Sedan lägger jag den åt sidan och låter den vila i minst ett år innan jag påbörjar det stora redigeringsarbetet.

För tillfället skriver jag min fjärde roman och slutredigerar två av mina romaner. Den första som ska ut, djupanalyserar jag för tillfället, för att se att storyn håller och att gå hårt åt med saxen för att skära bort ovidkommande saker. I den andra romanen har jag påbörjat redigeringen som kommer att ta minst några månader.

När ditt manus är klart har du minst två vägar att gå. Antingen kan du skicka till förlag eller låta trycka upp på egen hand. Det finns många bra print-on-demand-förlag där du får hjälp med att lansera boken på nätbokhandeln mm.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande!
Monica

Tips från Stephen Kings bok ”Att skriva”

Recension av noveller i boken ”Jul igen”

Först vill  jag berätta om två av novellerna i boken ”Jul igen”. Den 2 december innehåller Kristina Suomela Björklunds novell ”Endast tomten är vaken” och den 3 december är det Tilda McDevitt som skriver om ”Blå rummet”.

Kristinas novell är en ryslig historia om en elak tomt. Mycket bra skriven. Tildas novell är finstämd och handlar om ett spöke på ett slott. Båda novellerna får betyg 4 av 5 möjliga pennor av mig.

Glöm inte köpa boken till rabatterat pris (endast några få exemplar kvar). Se gårdagens kalenderinlägg.

Skrivartips

Idag är det den 4 december och jag tänker bjuda dig på några skrivartips, bland annat ur Stephen Kings bok ”Att skriva”.

Den här boken har jag tidigare recenserat. Klicka här för att läsa recensionen.

Skriv för dig självMitt första skrivartips handlar om att du ska skriva för dig själv – ingen annan. Under november månad, varje år, skriver jag råmanus till en ny roman. Sedan lägger jag den åt sidan. Den får vila och ligga till sig under minst ETT år. Därefter tar jag tag i den och bearbetar den.

Ibland skriver jag saker som aldrig blir publicerade eller utgivna. Jag skriver för mig själv. Det är en av de bästa metoderna för terapi.

Skriv för ditt eget nöjes skull

Skriv således för dig själv och oroa dig inte för läsaren.

När du väl börjar bearbeta din text, är det dags att samtidigt marknadsföra den. Du kan aldrig tala för mycket om vad som händer. Var däremot försiktig så att du inte blir alltför ”säljande”. Det tröttar ut omgivningen.

Skriv din text, oavsett om det är en facktext, en roman, en novell eller dagsboksanteckningar. Njut av ditt skrivande. Skriv ett ord i taget. Precis som att en promenad börjar med ett första steg, börjar en text med ett första ord.

Stäng av sociala medier, telefonen och annat som distraherar dig.

Var noga med researchen. Det är bra att vara påläst men du behöver inte skriva om allt i din text. Det räcker med att veta själv.

Ta pauser när du skriver. Men hitta regelbundenheten i ditt skrivande. Planera hellre in att du ska skriva femton minuter om dagen än att det går två veckor innan du skriver igen.

Redigering = slipning

Vid redigering är det dags att börja slipa till din diamant. Undvik passivitet i texten, dvs att du skriver som om du är blyg. Det är ingen som vill läsa en ointressant text. Inte heller umgås med ointressanta människor. Var på hugget. Skapa dramatik, få läsaren nyfiken så att hen vill veta mer.

”Kill your darlings” (döda dina älsklingar) brukar vi säga. När du redigerar, lägg märke till dina egna upprepningar och gör gärna en analys på texten för att se att du inte upprepar dig. I en bok som jag just nu läser, har författaren börjat flertalet meningar med ”Hon” och ”Han”. Det distanserar mig från läsningen. Till slut sitter jag bara och räknar dessa ord i stället för att följa med i handlingen.

Undvik adverb och adjektiv

Om du skriver skönlitterärt bör du undvika adverb och även adjektiv. Då blir historien berättande. Det är bättre att gestalta, dvs visa vad som händer. Tänk dig att din text är grunden för en film. Hur skulle aktörerna agera?

Vad är då adverb?

Adverb är beskrivande ord.

I en handling kan det exempelvis vara:

Pelle hoppade snabbt upp på bordet, jamade och visade klorna.

Vi använder adverb vid tillstånd, exempelvis:

Hon var ovanligt sur.

Eller i samband med information, exempelvis:

Han var mycket lång.

Adverb används även i frågor, exempelvis:

När ska jag vara hos läkaren?

Och när du pekar, exempelvis:

Där är busshållplatsen.

Vad är adjektiv?

Det är ett beskrivande ord för någon eller något, exempelvis:

Olle gick ensam i blåbärsskogen.

Anders är trött.

Pelle är en lycklig katt.

Hur kan du göra i stället?

I stället för att använda adverb och adjektiv kan du tänka film och beskriva vad som händer med andra ord och uttryck. Du kan använda metaforer och liknelser. Låt mig ta några exempel.

 • Som en virvelvind hoppade Pelle upp på bordet, jamade och visade klorna.
 • Hon var sur som en citron. Bara genom att titta på henne, drog det i körtlarna i munhålan.
 • Han var två meter lång.
 • Busshållplatsen ligger i hörnet av Strandgatan och Västergatan.
 • Olle gick i blåbärsskogen. Han önskade att han hade haft någon kamrat med sig.
 • Anders gäspade stort och ögonlocken föll sakta.
 • Pelle skuttade omkring på golvet. Han jagade en dammtuss och det såg nästan ut som om han log.

Jonglera med ordEtt viktigt tips för alla oss som skriver är att läsa andras utgivna böcker. Läs gärna i den genre i vilken du själv vill skriva. Fundera över vad skillnaden är mellan en bra och en dålig bok. Skriv din insikt på en lapp och sätt upp framför dig. Försök hitta din egen skrivarröst. Kopiera inte andras sätt att skriva, men håll i minnet vad det är som gör att du blir intresserad av vad du läser.

För att bli en duktig författare krävs träning. Ju mer du skriver, desto bättre blir det. Att skriva handlar om att vara lycklig, att få ut orden inom dig. Det handlar inte om att bli berömd eller tjäna pengar. Att skriva är magi – kreativitet. Precis som du måste träna på allt annat för att bli kunnig. Om du ska jonglera, behöver du träna. Att skriva är att jonglera med ord.

Så var lycklig och skriv!

Lycka till!

Monica

 

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest