Currently viewing the category: "Skrivartips"

Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wennström

Det hemliga rummetBokrecension

Jag hade turen att vinna denna bok i en Facebook-tävling i gruppen Feelgoodfredag. Så tacksam för den, Eva Swedenmark.

Det är en lite annorlunda berättelse om ett antal damer som alla låtsas. Verkligheten är en annan.

Denna bok är en blandning av feelgood och relationsberättelse med inslag av kriminalitet.

Så här står det på nätet om den:

”Magda, Amelie, Simona och Vibeke har fått kontakt via Magdas blogg. Nu träffas de för första gången i ett hus Magda ärvt. Hon vill ha sällskap och bjuder in sina bloggvänner. Men vilka är dessa kvinnor egentligen, bakom den bild de skapat på nätet? Och vad händer när deras hemligheter avslöjas? De söker sig till varandra några varma sommarveckor i Fredrika, en vacker plats i Norrlands inland. Alla bär de på erfarenheter och historier som de valt att dölja. Ska de tillsammans kunna finna en ny trygghet?

Vem kan man lita på om det nu finns någon man kan lita på? Eller finns hoten, osäkerheten och lögnerna alltid kvar?

Dessutom dröjer det inte länge innan kvinnorna får en känsla av att vara betraktade när de lever sitt stilla liv i huset. Vem smyger omkring i skogsbrynet och vid strandkanten? Är det någon som besöker huset om natten?

Snart hotas den sköra vänskap de byggt upp när en inkräktare slår sig in i deras tillvaro. Och de kan inte stillatigande finna sig i detta

Det hemliga rummet är en annorlunda relationskrim, om kvinnor som söker vänskap och trygghet. Men kan vänskap och tillit växa i en tillvaro skuggad av övergrepp, död och en ständigt närvarande rädsla?”

 

Här är ett utdrag som visar på berättarrösten i boken:

”Amelie tittade på dem, två barn som borde skratta mer, leka och stoja. Hon ville ge dem det. Tids nog skulle det vara för sent. Precis som det alltid varit för sent för henne.

 • Titta!

Hon vek ett kuvert av ett papper, det fanns tejp i barnens pysselväska. Allvarligt skrev Vera en hälsning till sin mormor. De stoppade ner kartan och tejpade igen kuvertet. Amelie textade namnen på moror och morfar. Inget av barnen visste adressen. Amelie strök dem över kinderna.

 • Det ordnar sig. Nu tar vi bilen och sticker in till Fredrika och postar det.”

 

I ovanstående lilla text ligger många hemligheter, många planteringar som sedan får en förklaring på slutet. Jag gillar den typen av böcker som inte är förutsägbara. Det här är en oförutsägbar bok med många hemligheter.

Det som kan tyckas vara en vacker liten gest startar något stort. Men ingen förstår – än.

Bilderna och miljön målas upp galant och för varje hemlighet som spräcks, som när man knackar hål på ett ägg, uppstår nya konflikter, nya intriger.

TACK än en gång för boken. Jag rekommenderar den varmt och ger den 3,5 av 5 möjliga pennor.

Läshälsningar

Monica Ivesköld

 

 

Hur många böcker behöver du skriva för att leva på ditt författarskap?

Den frågan får jag ofta.

Som ung kunde jag leva på mitt författarskap. Men då förstod jag inte och tog inte tillvara på möjligheten. Idag kan jag inte leva på det. Konkurrensen är alltför stor. Kanske om jag börjar skriva på heltid, får jag till fler intäkter. Men då går det inte att få skrivkramp. Försäkringskassan hade aldrig gått med på den diagnosen som sjukskrivning. Å andra sidan går de inte med på sjukskrivning av allvarliga sjukdomar heller, nuförtiden.

Författarskapet

Sedan handlar det givetvis om vad vi menar med ”leva på”. En del lever väldigt enkel. Jag är nog lite mer bortskämd, gammal som jag är. Vill unna mig lyx och leva gott. Dessutom har jag två bostäder, både hus i Sverige och lägenhet i Spanien.

Frågan är också hur mycket vi anser vara en rimlig lön. Trots alla mina utgivna böcker är intäkten per år marginell numera.

Jag tror inte många kan leva på ett existensminimum på ca 5.000 kronor och några större summor, således, ger inte dagens författarskap.

För att kunna leva på ditt skrivande behöver du en inkomst på minst 40.000 kronor före skatt exklusive de löpande utgifterna för ditt skrivande, såsom dator, bredband, telefon och kanske research-resor.

Låt oss anta att du får mellan 10 och 25 kronor per såld bok (förutom de som attraktiva förlag kanske ger ut och då du kan tjäna närmare 100 kronor per bok). Du behöver sälja en herrans massa böcker för att leva på dem. Kanske 10.000 per år – minst. Om du säljer 10.000 böcker med en intäkt av 25 kronor, tjänar du 250.000 kronor. Hälften går till skatt, ca. Du har 125.000 kronor kvar. Då får du ut 10.416 kronor per månad. Frågan är vad du betalar i hyra, vad maten kostar osv.

Intäkterna

Din intäkt fortsätter inte utan att du skriver fler böcker. Så du måste jobba hårt för brödfödan.

Den bistra sanningen är således att du behöver skriva massor och förmodligen på din fritid eftersom du måste behålla det jobb du redan har.

En bekant till mig blev erbjuden ett avtal hos ett förlag. Hon skulle pumpa in 65.000 kronor för att sälja 1.000 böcker. En fullständig utopi, med andra ord. Inte förrän hon kommit över den försäljningssumman började hon tjäna pengar.

Själv väljer jag att skriva för att det är roligt – inte för att tjäna pengar. Och det tänker jag fortsätta med tills jag inte längre kan skriva eller det är dags att spika igen kistelocket.

Vill du vinna min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som hjälper dig nå dina mål och skapa förutsättningar för att lyckas? Tävla här via länken. Motivera varför du ska vinna. Lycka till!

Skrivande hälsningar

Monica Ivesköld

Att skriva en bok

Många frågar mig: Hur börjar jag? Vad ska jag tänka på när jag skriver?

Jag lanserar en helt ny onlineutbildning efter nyår. Den innehåller allt det som jag hade velat ha när jag började skriva skönlitterärt ungefär 2013.

Att skriva en bok

Men här kommer några inledande tips, som jag alltid själv följer.

 1. Kom på en idé. Vad vill du skriva om? Jag brukar tänka till och skriva ner mina idéer allteftersom de poppar upp. Ofta blir jag fylld av en massa olika idéer samtidigt. Jag har en egen mapp på datorn för dessa idéer.
 2. Planera! Du behöver inte göra en synopsis men om du vill säkra ditt skrivande, rekommenderar jag verkligen att du gör en mycket enkel dito – kanske på endast tre rader; början, mitten och slutet. Att skissa upp händelser, scener och karaktärer är en bra idé.
 3. Bestäm deadline! Utan deadline blir det kanske ogjort. När ska råmanus vara färdigt? Själv skriver jag alltid råmanus i november, sedan många år tillbaka. Men ibland händer det att jag skriver under andra månader också. Just nu har jag två nya manus på gång, dels en barnbok, dels en roman.
 4. Skriv ditt råmanus! Bara skriv. Redigera inte! Skriv och lyssna inte på din inre kritiker. Kritikern kommer att anropa dig i alla fall, med jämna mellanrum. Strunta i hen. Skriv, skriv och skriv. Utan att gå tillbaka och läsa. Kanske behöver du skumma igenom senaste scenen eller kapitlet för att komma i stämning, men läs då utan ”redigerings-ögonen”.
 5. Lägg undan texten och låt den mogna som ett gott vin eller en lagrad ost. Låt den ligga, gärna länge. Minst en månad. Själv låter jag mina manus oftast vila ett helt år innan jag tar itu med redigeringen. Då får jag distans till dem, har glömt en del och ser på mitt manus med nya ögon.
 6. Ta fram ditt manus efter 1-12 månader och börja bearbeta det. Läs igenom! Gör redigeringen strukturerat. Vet du inte hur, rekommenderar jag min bok ”Redigera framgångsRIKT”. Du kan få köpa den till reducerat pris direkt av mig. Fyll i länken här för att beställa den lilla nätta boken som hjälper dig gör redigeringen lustfylld. Funkar storyn? Saknas något? Gör läsbarhetsindex på din text och ta bort upprepningar. Hitta synonymer. Fokusera på helheten – inte på korrekturläsning. Byt teckensnitt för att läsa med ”nya” ögon eller skriv ut på papper.
 7. Döda dina älsklingar! Radera bort allt som inte tillför storyn något, allt som inte driver storyn framåt och framförallt ta bort alla onödiga ord som ”ju” osv.
 8. Skicka texten till testläsare! Be dem fokusera på vissa saker som du känner dig osäker på. Invänta deras kommentarer. Det finns bra grupper för Testläsare på Facebook, exempelvis.
 9. Skicka texten till lektör! Efter att du gjort en ny redigeringsrunda utifrån synpunkter från testläsarna är det dags att skicka till lektör.
 10. Skicka ditt manus till utvalda förlag. Detta efter att ha avslutat alla redigeringsrundor med en djupanalys. Du får tips om hur du gör den i min bok ovan, samt även en mall för att kunna fixa till.

Idag kan du tävla om att vinna första delen i onlinekursen ”Börja skriv framgångsRIKT” som kommer efter årsskiftet. Tävla här via länken genom att BOKA dig för tävlingen (endast tävlingen). Tävla genom att skriva något humoristiskt. Vinnaren presenteras vid årsskiftet.

Lycka till med skrivandet, redigeringen och utgivningen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Att skapa en blogg och websida

En författare, exempelvis, behöver definitivt en blogg och websida. Det är inga konstigheter idag att skapa en egen websida med blogg. Men stöd kan behövas. Därför har vi utvecklat en onlinekurs på 5 veckor som hjälper dig i förfarandet.

Websida o blogg

Hur går det till?

För att installera WordPress behöver du en webserver. Det vanligaste, billigaste och enklaste sättet att komma åt en sådan är att köpa ett konto hos ett webhotell. Kontakta mig så kan jag fixa lite rabatt åt dig på något av de webhotell som jag rekommenderar. Alla webhotell är nämligen inte säkra och har bra support.

Du behöver också köpa dig en domän. Jag rekommenderar författare, exempelvis, att köpa en domän i eget namn. Själv har jag ett antal domäner varav min blogg ligger på monicaiveskold.se (den du är på nu).

Skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com

På WordPress.com kan du sätta upp en WordPress-sida utan att ha webbhotell men du är begränsad till de teman och funktioner som finns där. Allt går således inte att göra. Du kan inte ladda upp egna teman eller installera tilläggsprogram (för säkerhet, sökning, kalendrar osv).

Själv administrerar jag en sådan sida för LinneaSol, vårt spanska bostadsområde. Här kan du se den sidan!

WordPress.com är jämförbart med Blogger eller Tumblr. En hostad plattform som drivs av WordPress.

Däremot om du väljer ett kvalitativt webhotell, köper en domän så brukar de installera upp det ”äkta” WordPress-programmet från www.wordpress.org åt dig. Du behöver således sällan göra något själv mer än logga på och börja bygga din sida.

Tävla och vinn första delen i onlinekursen ”Skapa en professionell Websida”

Vill du tävla? Gå in via länken och motivera varför du ska vinna första delen i kursen. Vinnaren meddelas vid årsskiftet. Du bokar dig INTE för någon kurs utan bokar även för tävlingen.

Här är länken till tävlingen

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

7 tips på hur du skapar en bra boktitel

För någon vecka sedan skrev jag om vikten av bokens titel.

Att göra en riktigt bra boktitel kan vara svårt. Själv brukar jag ha en arbetstitel fram tills boken är klar. Då har titeln oftast utkristalliserats.

TitelHär är några tips på hur du kan skapa en bra titel.

 1. Gör en lista över alla häftiga händelser och intriger i din bok. Kanske har du detta redan i en synopsis eller genom att ha skapat en djupanalys som sista redigeringspunkt (vilket du har gjort om du följer instruktionerna i min nylanserade bok ”Redigera framgångsRIKT”). Skapa en lista på ca 50 titlar att välja ur.
 2. Gå ut i någon FB-grupp och fråga vad andra tycker. Det brukar löna sig.
 3. Kika på andra favoritböcker och klura ut hur de har gjort.
 4. Använd personnamn i titeln. Ibland kan detta vara bra. Själv har jag gjort en serie böcker om Henrietta men valt att inte ta med namnet i boktitlarna. Däremot heter en av böckerna i serien ”Elvira” eftersom det handlar om en kvinna med detta namn.
 5. Gör en gåta över vad läsaren kan förvänta sig i boken. Var tydlig i texten i manuset så att titeln dyker upp på flera ställen. Exempelvis har jag i romanen ”Porten till friheten” valt att ha detta uttryck på några ställen.
 6. Skapa titeln utifrån en liknelse eller en metafor. I en av mina romaner har jag arbetstiteln ”Förlöst”. Den måste jag ändra eftersom det är många böcker med detta namn och jag vill att mina böcker ska ha unika titlar.
 7. Var försiktig så att titeln inte blir för lång. Några har lyckats med detta som exempelvis ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”, men det är få författare som kan få en lång titel att verka spännande och intressant.

Boken FramgångsRIK o LyckligPå tal om boktitel, idag kan du tävla om att vinna min bok FramgångsRIK & Lycklig (kostar 229 kr på nätet + frakt). I den får du tipsen som gör att du kan spara tid genom att strukturera på ett annorlunda sätt, planera och besluta utifrån vår metod NAVIGERA DIREKT.

Skriv en motivation till varför just du ska vinna den här via länken.

Lycka till med titeln på din bok!

Monica

 

Retoriken är viktig när du föreläser

Inom retoriken sägs det finnas tre möjligheter för oss talare att nå våra lyssnare. Dessa tre är:

 1. Undervisa, dvs lär ut något. Du kan förmedla information och fakta som intresserar din åhörare.
 2. Behaga eller glädja, dvs skapa välvilja hos åhöraren som då kanske låter sig påverkas.
 3. Berör, dvs väck åhörarens känslor.

När du föreläser bör du således se till att du uppnår de tre ovanstående punkterna. Detta gäller även om du skapar en pitch, vilket jag förespråkar att alla författare gör exempelvis. Genom att använda dig av ovanstående punkter blir din kommunikation mer effektiv.

Undervisa, behaga, berör

Tillåt möjligheterna vara inriktade på åhöraren!

Dessa är fokuserade på föreläsarens egenskaper, dvs dina.

Sedan har du, vad vi inom retoriken kallar:

 1. Etos, dvs en förtroendeingivande, personlig framtoning som skapar kraft bakom dina ord.
 2. Logos, innebär att du levererar fakta såväl som argument som är relevanta för din åhörare. Formulera dem utifrån åhörarens förkunskaper och förutsättningar.
 3. Patos, är att visa engagemang för ditt ämne (din produkt, tjänst eller idé). På så sätt rycks åhöraren med och blir intresserad.

Om du uppnår ovanstående tre punkter inom retoriken, känner din åhörare sig känslomässigt påverkad.

Då har du skapat ”sann kommunikation”.

Dessa tre sistnämnda retoriska verktyg används alltid när vi skapar en pitch. Vill du läsa mer om hur du skapar en pitch, kan du klicka på länken här.

Nyhetsbrev, bloggar, inläggIdag kan du vinna början av onlinekursen ”Skapa nyhetsbrev, inlägg och bloggar”. Tävla genom att klicka på länken och välja BOKA. Du bokar ingen kurs utan endast själva tävlingen.

Den här kursen är normalt på 5 veckor men du kan vinna en av veckorna. I den stora kursen tipsar jag om gratis-appar som hjälper dig automatisera.

Lycka till med retoriken och möjligheten att vinna!

Retoriska hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Komma-tecken så här på Lucia-dagen

Glad Lucia tillönskas idag!

Lussebullar

Jag är av den gamla skolan, vill gärna sätta komma-tecken ofta och mycket. Men har senaste åren lärt mig att minska ner kommateringen. Det går utmärkt eftersom jag gärna skriver kortare meningar. Men oavsett, kommatering är ett slags konst. Komma ska underlätta läsningen. Själv vill jag gärna ha ett komma där jag ”drar andan” men det vill inte alla ha. Ibland är det inte ens grammatiskt rätt att sätta det där. Ett komma talar om för läsaren att hen ska göra en paus just där. Ibland styr det satsdelarna i meningen. Komma-tecknet styr det som inte hör ihop.

Det är stor skillnad om du använder komma-tecken. Jämför nedanstående meningar:

 • En mindre välhängd biff
 • En mindre, välhängd biff

Ser du skillnaden på ovan? Är det en mindre välhängd eller är det en mindre biff som är välhängd?

Det var absolut lättare att kommatera när jag var ung. Då lärde vi oss att ”sats-kommatera”. Numera heter det ”tydlighets-kommatering”. Men det är fortfarande helt OK att sätta komma före bisatser. Möjligen lite mer omodernt.

Ibland är det obligatoriskt med kommatecken. Framförallt när du skriver så kallade parentetiska texter, vilket betyder att du har fristående fraser inskjutna i meningen. Exempelvis:

 • Bästisen, den surpuppan, hade nu blivit irriterad på mig.
 • Barnbarnet, minstingen, frågade om jag ville titta på Lucia-tåget.

Framför ordet ”dels” som alltid följs av ytterligare ett ”dels” ska du ALLTID ha komma-tecken. Samma sak gäller frasen ”Ju ….., desto ….”. Exempelvis:

 • Effektivitet innebär dels planering, dels struktur och beslut.
 • Ju bättre du är på att fatta beslut, desto mer effektiv är du.

Vid upprepningar kan vi ersätta ordet ”och” med komma-tecken, exempelvis:

 • Utbildningen i effektivitet gick ut på inlärning av beslut, planering och strukturering.

Behöver du stöd, checka lämpligen ”Svenska skrivregler”. Du hittar websidan för detta här.

På tal om effektivitet ovan, kan du idag tävla om några delar av onlinekursen ”Framgång & Effektivitet”. Klicka på BOKA här via länken och motivera varför just du ska vinna.

Lycka till med kommateringen!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Att skriva med humor

Skratta

Det är inte lätt att skriva med humor, speciellt som vi har olika typ av humor. Det som några skrattar åt, är inte roligt för andra.

Men det finns några knep som du kan använda.

Charles Dickens och Mark Twain anses som några av de stora mästarna vad gäller att skriva med humor. Själv älskar jag P G Woodhouses böcker som är fulla med underfundigheter. Å andra sidan älskar jag engelsk humor.

Humor, precis som spänning, måste driva berättelsen framåt. Läsaren lär sig mer om karaktärerna när vi tar in humor och tokigheter i vår story.

Läs någon bok av ovanstående författare och fundera över var du skrattade. Analysera och se hur författaren får till humorn.

Ska du vara rolig måste du undvika vissa saker, exempelvis:

 • Förlöjligande, hånfullhet och förolämpningar
 • Ordvitsar. Göteborgare gillar ibland dessa men för oss andra är de tröttsamma. Samma sak gäller Norge-vitsar.

Här får du några användbara tips:

 1. Ironi , sarkasm och självdistans. Detta ser vi ofta i historier med någon boll som landar på fel ställen, dvs i ett fönster eller liknande. Jag brukar använda självdistans och ironisera över mig själv. Exempelvis när jag tidigare kom in i en klädesaffär – och bar på lite övervikt – då kunde jag säga:

  – Har ni kläder för valar?

 2. Missförstånd
 3. Pinsamheter. I en av mina romaner har jag skrivit en ganska humoristisk historia om när byxorna sprack på bussen. Det kan fungera.
 4. Absurditeter
 5. Allvarlig klumpighet. Fungerar framförallt på film. Ett exempel är Bridget Jones dagbok. Se gärna klippet här:
 6. Förveckling. Används ofta i revyer. Här ser du ett klipp från Falkenbergs-revyn 2018 – Resklart:
 7. Ge din karaktär färre färdigheter. Då blir det roligt när hen ska göra något och inte riktigt kan eller fattar.
 8. Iaktta stand-up-komikerna och hur de får oss att skratta. Här är en gammal stand up från 2014 med den obetalbare Johan Glans:

Efter att ha stått på scen och spelat revy i åtta år, har jag lärt en del om humor. Men allt är, som sagt, inte roligt. Kanske tycker du den här noveller är rolig – kanske inte. Den heter en underhållande resa och den bjuder jag er alla på idag. Klicka här för att komma till den.

Dessutom tänkte jag att du som bjuder mig på den roligaste historien vinner några avsnitt i min nya onlinekurs Börja skriva framgångsRIKT. Lycka till! Du tävlar här!

Lycka till med humor-skrivandet

Monica

 

Skrivartips: Skriv i bilder – Gestalta

Som jag säger i många av mina kurser:

En bild säger mer än 1000 ord.

Titta på nedanstående bild. Skriv en story om den. Följ mina instruktioner och gestalta.

Bild mer än 1000 ord

Skriv i scener där du låter läsaren själv tolka känslor och egenskaper, dvs gestalta. ”Show do not tell” säger de på engelska.

En feg person lägger benen på ryggen och smiter i tysthet för att slippa konfronteras med elefanten ovan. Feghet ska inte förväxlas med rädsla, vilket egentligen kan ha liknande uttryck.

Om någon i din text är rädd – visa det i handling istället för att skriva känsloorden. Och använd ALDRIG ord som ”kände”, ”tänkte” etc i din text.

Se framför dig hur någon rädd person agerar. I stället för att skriva:

”Han är rädd”

… kan du skriva:

”Han blir förstenad. Det går inte att flytta kroppen. Den är stel och ovillig. Obrukbar. Han håller andan. Hjärtat bankar. Magknip. Tankarna slutar fungera. Vad ska han göra?”

Plånbok med sedlarOm någon är generös – låt det framgå av hur relationerna till andra i texten ser ut. Skriv exempelvis om hur personen tar fram plånboken, plockar upp sedlarna, sticker dem i handen på henne samtidigt som hon får en bamsekram. Det kan innebära att personen hjälper men beroende på vad du lägger i texten kan den även få annan innebörd. Om du skriver att personen demonstrativt och med ett hånleende tar fram en sedel och viftar framför ögonen samtidigt som han ställer någon form av ultimatum, fattar läsaren att det inte är en generös person.

Skönhet kommer ofta inifrån. Beskriv hur huden lyser, ögonen glittrar och munnen ler. Se framför dig en vacker person. Använd gärna metaforer eller liknelser. Hyn var som skalet på en persika. Hennes grace var som en drottnings. Armar och torso var utmejslade som hos en grekisk staty eller en ängel. Använd dialog, gester, reflektioner och handling för att gestalta.

Under senaste halvåret har jag läst en utbildning som handlar om att skapa filmmanus. Ett tips för att lära dig mer om gestaltning är att iaktta filmer. Fundera på hur känslan skulle ha gestaltats på film. Välj några filmer och titta noga vad som händer. Där står ingen med en skylt med texten ”Hon är rädd” bredvid huvudpersonen. Vi fattar ändå. Ju mer läsaren får tänka själv desto mer intelligent och spännande uppfattas texten.

Du kan använda miljön för att gestalta eller dialogen.

Titta nu noga på översta bilden. Gestalta vad du ser. Dela gärna med dig av detta. Den bästa gestaltningen vinner ett utdrag avseende gestaltning ur min kommande bok ”Börja skriv framgångsRIKT” som släpps i början av nästa år.  Här kan du tävla! Vinnaren meddelas i slutet av året.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Bokens titel – viktig information

Ska titeln beskriva innehållet eller väcka uppmärksamhet?

Bokens titelJa det är en intressant fråga. Själv försöker jag alltid skapa en titel som synliggör mitt budskap i boken – även om det är dolt till slutet. Och för mig är titeln viktig, både när jag skriver och läser.

Får böcker ha samma titel?

Detta är ännu en intressant fråga. Jag tycker inte att två böcker ska få ha samma titel. Det blir förvirring. Men egentligen finns – vad jag vet – ingen riktig lag om detta mer än att du kan bli åtalad för intrång i upphovsrätten.

Lyckliga tider 26 noveller om lycka 0417 slutligt valVad jag gör innan jag sätter titeln på min bok, är alltid att söka på min tänkta titel och har fler liknande, väljer jag någon annan. När vi skulle ge vår utgivna antologi ett namn, hade vi många diskussioner. Jag var ansvarig utgivare för antologin Lyckliga tider så när förslaget kom upp till titeln Lyckliga stunder, vidtog jag åtgärder. Vid sökningen upptäckte jag att det fanns flera böcker med den titeln. Däremot ingen som hette Lyckliga tider. En ljudupptagning av Eldkvarn hette visserligen Lyckliga tider, men det var ingen bok.

Författarna (totalt 20 stycken) hade alla skrivit om lycka. Det vore tänkvärt att ge boken namnet Lycka.  Jag gjorde en sökning och konstaterade att det fanns 3.003 böcker med ordet lycka i titeln. Då slog jag på Lyckliga upplevelser. Det fanns nio böcker med den titeln. Då bestämde vi oss för att döpa den till ”Lyckliga tider”.

Grundläggande

Grundläggande för en titelrubrik är att den ska:

 • vara informativ, och
 • locka till läsning

Kolla Kungliga bibliotekets databas Libris noga så att du inte gör misstaget att döpa din bok till en titel som redan är upptagen. Här är en länk till Libris.

När jag skulle ge en av mina romaner en titel, funderade jag över titeln Porten. Jag slog upp titeln på Libris och konstaterade att det fanns 706 titlar med ordet Porten. Ingen hit, således. Då bestämde jag mig för att den skulle få heta ”Porten till friheten”.  Jag gjorde en ny sökning och det visade sig då att det inte fanns någon bok med den titeln.

Att välja en titel som redan är upptagen ger upphov till förväxling. Och det vill vi ju inte. I vissa fall kan det även bli ett intrång i upphovsrätten, som jag skrev ovan. En titel kan nämligen ha upphovsrättsligt skydd om den är originell. Dessutom finns det i upphovsrättslagen ett särskilt skydd för just titlar. Skyddet innebär att litterära eller konstnärliga verk inte får göras tillgängliga för allmänheten under en titel som gör att verket eller dess upphovsman kan förväxlas med ett tidigare verk.

Titeln ska vara tydlig utifrån marknadsföringsmöjligheterna. Tänk på vad titeln lovar läsaren. Glöm inte bort att vi associerar vissa ord olika. Det är därför lätt att titeln kan missförstås.

Pojkarna BusHär ser du titlarna på mina kommande romaner:

 • Porten till friheten
 • Elvira (som kanske får en längre titel för det finns en tidskrift med detta namn)
 • Förlöst och pånyttfödd (kanske blir ett annat namn)
 • Mardrömmen och Mr P
 • Mamma låt mig leva

Det här är titeln på min barnbok:

 • Pojkarna Bus och de 3 nycklarna

Till våren ska jag skriva en ny barnbok tillsammans med ett av mina svenska barnbarn. Den boken ska handla om ett sjöodjur som bor i sjön på baksidan av deras hus. Om du har något riktigt bra namn på den boken, får du gärna tipsa mig. Bäst förslag vinner ett exemplar av ovanstående barnbok. Dragningen sker på julafton. Tipsa mig genom att skicka ett mail till mig med förslaget. Klicka här för att skicka mailet.

Lycka till med din titel

Monica

 

 

 

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest