Currently viewing the category: "Skrivartips"

Digital skriv-konferens helgen 16-17 maj 2020 – #dskriv2020

Åh vilken härlig helg! Massor av skrivnyttiga tips, föreläsningar och workshops. Det enda som var riktigt synd var att jag inte kunde klona mig och få delta i flera workshops samtidigt.

Här följer ett riktigt långt inlägg med alla häftiga delar för dig som är nyfiken på hur en sådan här konferens kan gå till.

Skrivkonferensen 17 maj

 

Ann LEtt stort tack till Ann Ljungberg och Git Söderholm som gjorde detta möjligt. Fashinerande med digitala konferenser i den här storleksordningen.

Alla föreläsningar/workshops spelades in. Själv har jag precis skickat iväg filmen från min workshop via den fantastiska plattformen wetransfer, som jag aldrig tidigare testat.

Först ut var Ann som gav oss verktygen för helgen och talade kring Modet att skriva.

Petronella SimonsbackaSedan blev det Petronella Simonsbackas tur. Hon föreläste om att Skriva för ljud.

Därefter blev det ett författarsamtal mellan författaren Annika Andebark och lektören Helena Hansson.

Med tanke på att vi alla satt på olika ställen i världen, blev det än mer spännande med konferensen. För att ta några exempel så var Git (vår klippa som organiserade och ledde oss rätt) stationerade på Kreta. Helena Hansson satt i Paris.

TabuEfter lunchen blev det dags för två workshops och en tredje som vi ska få i efterhand. Det var inte lätt att välja men eftersom jag är nyfiken på att kunna skriva än bättre sexscener, föll valet på Catrine Tollströms Hur du skriver heta OCH trovärdiga sexscener, oavsett genre. Övningarna vi fick här var härligt utmanade och jag hade önskat att jag kunde dela dem med dig men som sagt, det är riktigt häftiga sexscener och kanske inte helt passande för detta inlägg. Stort tack till Catrine för hennes engagemang. Jag har tidigare recenserat flertalet av hennes böcker i skrivandets konst. Du kan läsa mer om dessa här via länken.
Klicka här för att läsa recensionerna.

Själv är jag inte ovan vid att skriva sexscener. Jag har med detta i mina romaner och kom även med i antologin TABU som lanserades på förra årets bokmässa i september.

Lina Ingemarsdotters workshop Skapa personlighetstyper för dina karaktärer med hjälp av Enneagrammet, ska jag lyssna på i efterhand. Men jag kan redan en hel del kring Enneagram eftersom det ingår som ett avsnitt i min onlinekurs Utveckla dig själv och dina karaktärer (en kurs på 12 veckor med 33 olika personlighetstester för både författaren och karaktärerna). Vill du veta mer om den, klicka på länken.
Onlinekursen ”Utveckla dig själv och dina karaktärer”.

Effektivitet och produktivitetSedan blev det dags för min workshop med analyser i framförallt effektivitet. Många intressanta frågor kom upp och jag spelade in workshopen som, om deltagarna gör några av övningarna, kommer att leda dem till möjligheten att bli tidsmiljonärer.

FramgångsRIK o LyckligJag erbjöd också alla på konferensen att få köpa min bok FramgångsRIK & Lycklig till inköpspris. Ordinarie pris är 229 kr + frakt. Mitt pris till alla, även till dig, är just nu endast 50 kr + frakt.

Under tiden som jag höll min workshop, talade även Eva Bergengren om Scrivener 3.0 som tyvärr inte finns för PC än. Jag har gått kurs i detta verktyg redan men har således PC-versionen. Längtan efter nya versionen är hög, speciellt som den har finesser för att gå igenom adjektiv och adverb i texten – något som jag verkligen ser fram emot.

Samtidigt med min workshop föreläste även Gunilla Nyström om Snöflingemetoden. Jag ska lyssna på detta i efterhand även om jag redan idag har med ett avsnitt om metoden i min nya onlinekurs och kommande bok Börja skriva framgångsRIKT. Onlinekursen som är på 20 veckor lanserades i april. Boken kommer efter sommaren, hoppas jag. Är du nyfiken på kursen, klicka på länken för mer information.
Länk till onlinekursen ”Börja skriva framgångsRIKT”.

Den här kursen har jag ett rejält rabatterbjudande på just nu fram till och med siste maj. Du får den nämligen till priset 2.995 kr inkl moms. Fullständigt sanslöst. Den innehåller kunskapsvärden för närmare 20.000 kr.

Lennart GuldbrandssonAvslutningsvis på lördagen höll Lennart Guldbrandsson en föreläsning i 7 oumbärliga intrigverktyg. Det är alltid utvecklande att läsa Lennarts blogginlägg och i den här föreläsningen levde han upp till sitt goda rykte. Tack Lennart för tipsen!

Jag kan säga att dagen var välfylld och tog på krafterna. Idéerna poppade i huvudet och när jag stängde ner konferensen var kropp och själ välfyllda som ett dignande smörgåsbord.

Lördagen den 17 maj – Norges nationaldag – inleddes med en intervju och föreläsning med Catrine Tollström i konsten att skriva spännande oavsett genre. Tack igen, Catrine, för dina kloka tips som är så fantastiska. Bland annat talade Catrine om vikten av att skriva med undertexter och hänvisade till en provsida för dem som inte läst hennes bok Fängsla dina läsare. Klicka på länken här ifall du vill veta mer om undertexter.

Skriv bara skrivSedan blev det frågor och svar i en lektörspanel och därefter blev det ett nytt författarsamtal. Denna gång med skrivpedagogen Louise Alvarsson som just släppt boken Skriv bara skriv, som jag direkt plockade ner som e-bok från biblioteket. Jag lovade Louise en bokrecension så snart jag är klar med den. Louise intervjuades av lektören Maria M Berglund.

På eftermiddagen var det dags igen för två nya workshops. Den tredje kommer vi att få i efterhand. Det var Petronella Simonsbacka som talade om att Skriva kortroman. Jag ser fram emot att få lyssna på hennes workshop i efterhand.

Själv valde jag att få fortsätta jobba med intrigerna under ledning av Lennart Guldbrandsson i hans Intrigworkshop. Tack Lennart för ännu ett givande pass.

Denna eftermiddag började det återigen bli fullt i huvudet. Då hade vi turen att få lyssna på Louise Buenafe Mistén som guidade oss Andning och yoga för författare. Jag använder själv andningsövningar dagligen, speciellt i Chi Neng Qigong som jag även har onlinekurser i. Redan år 2000 började jag med denna typ av Qigong och efter att jag höll på att stryka med år 2009, beslutade jag mig för att fördjupa min kunskap och certifierade mig som handledare inom ämnet samt även som hypnoterapeut. Är du nyfiken på att få veta mer om min kurs – Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong – kan du klicka på länken och läsa vidare.

Det är alltid intressant att förkovra sig – även i sådant som vi kan en del om. Tack Louise för att du guidade oss i dessa andningsövningar.

Dessutom blev det utlottningar innan vi avslutade konferensen och jag hade turen och förmånen att få vinna Louises kurs. Ser verkligen fram emot att få lära mig mer. Tusen tack Louise!

Konferensen avslutades med ytterligare spännande workshops. Det var Jenny Owenius som höll i Språk och Rytm. Ser fram i att få lyssna på den i efterhand. Anna-Carin Svanå höll i en workshop som handlade om att Skriva för barn. Jag har hört Anna-Carin tala om detta tidigare och vet att du är oerhört pedagogisk så jag ser verkligen fram emot att få lyssna på din workshop i efterhand.

Marita BrännvallSjälv valde jag Marita Brännvalls workshop Att bygga en scen. Marita är en duktig lektör som jag haft förmånen att få jobba med tidigare i samband med att jag vunnit olika lektörsläsningar. Jag gillade verkligen ditt sätt att på ett enkelt sätt förmedla scenbyggandet. Tack Marita för din föreläsning och för din mall som vi fick ta del av.

Avslutningsvis tog Ann över stafettpinnen och knöt ihop säcken genom ett antal utlottningar. Som jag redan nämnt hade jag turen att få vinna en Andningskurs hos Louise.

Jag skänkte också två priser till denna utlottning. Dels 3 veckors inledande delar av min nya onlinekurs ”Börja skriva framgångsRIKT”, som delvis testats under hösten via ett 40-tal deltagare, dels skänkte jag bort en egen andningsövning – en Feldenkrais-övning – som jag alltid använder när jag hypnotiserar mina klienter. Den ligger som en inspelning på en sluten sida och vinnaren kan lyssna på den om och om igen. Grattis till vinnarna:

 • Madeleine Blomberg – 3 veckor av kursen ”Börja skriva framgångsRIKT”
 • Margareta Ericsson – Andningsövningen

Än en gång: Tusen tack för oerhört givande dagar, Ann, och för ditt stöd och din hjälp, Git, med allt det administrativa och organisationsövergripande. Ni är fantastiska!

Tack till alla engagerade deltagare också.

Detta hoppas jag få uppleva fler gånger.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

 

 

Kraftfulla karaktärer

SDITänk på att dina karaktärer ska ha egenskaper som stämmer med dem både psykologiskt och fysiskt samt emotionellt.

Alla karaktärer har egenskaper, styrkor, svagheter och förmågor som påverkar gruppdynamiken. Utifrån dessa agerar och reagerar därför grupper olika.

Under mina år som certifierad utbildare för Försvarshögskolans Utvecklande Ledarskap, använde vi ofta SDI – Strenth Deployment Inventory – som tester för att komma underfund med mellanmänskliga beteenden, våra konfliktmönster och mycket annat användbart.

SDI mäter dina drivkrafter och vad som ligger bakom dem. Du får veta mer än enbart utifrån ditt beteende. Du synliggör dina svagheter och stärker dem. Det handlar om relationer såväl som konflikter. Ett av de bästa verktyg som finns på marknaden och definitivt ett av de säkraste. Något som alla borde lära sig. Du kan inte bygga team utan detta. Det är superviktigt för att ta reda på ledarskapsförmågor, emotionell intelligens osv. SDI skapar och tydliggör både mänskliga system och organisatoriska.

Oenighet är hälsosamt men konflikter är inte produktivt för en verksamhet. Ändå bildas konflikter eftersom vi har olika behov, olika styrkor och svagheter.

Med SDI får alla en kartläggning av sina styrkor i form av en diamant med 28 olika beteenden.  Det handlar inte enbart om hur du ser på dina styrkor, utan även hur andra ser på dem. Vad de ser i dig. Hur du agerar i en konflikt och mycket annat.

Nyckeln till gott samarbete handlar om tydliga förväntningar. Detta gäller även för dina karaktärer.

Hur ska du veta hur din karaktär utvecklas om du inte vet hur hen inledningsvis fungerar?

Själv har jag arbetat med mängder av olika verktyg för personlighetsutveckling. I min onlinekurs om personlig utveckling finns 33 olika tester att göra på dig själv och dina karaktärer, något som jag alltid skapar underlag för – innan jag börjar skriva.

En viktig del i detta är personlighetstester. Varje karaktär borde testas, likväl som varje människa. Jag kan berätta att varje gång jag är ute och arbetar med grupper i skolor och verksamheter, får jag alltid frågan:

 • Varför har vi inte fått lära oss detta redan som barn?

En mycket bra fråga. De flesta människor tror att de vet hur de funkar. Sanningen är att väldigt få har en klar uppfattning om sig själva, sitt ego, självkänsla, självsäkerhet och beteenden.

Här ser du vilken typ av tester du får tillgång till i onlinekursen:

 1. Ditt livshjul
 2. Din USP och pitch
 3. Din canvas för att nå framgång
 4. Hur du motiverar dig och motiveras
 5. Dina styrkor, svagheter och omgivningens påverkan på dig
 6. Hur du kan påverka dina tankar genom affirmationer
 7. Är du extrovert eller introvert?
 8. En förenklad MBTI som visar på vilken av 16 personligheter som är din
 9. Självbilds-test
 10. Är du visuell, auditiv eller kinestetisk?
 11. Hur ser din värdegrund ut?
 12. Hur effektiv är du?
 13. Vilka läckage har du?
 14. Hur är din organisations- och omställningsförmåga?
 15. Du får lära dig metoden Psykogeometri (en av mina älskade metoder för utveckling)
 16. Vilka självsabotörer har du?
 17. Lite om metoderna DISC och IPU
 18. Vad säger ditt kroppsspråk?
 19. Hur ser din syskonrankning ut och vad betyder den?
 20. Hur påverkar stress dig och vad kan du göra för att må bra?
 21. Vilken är din livskurva?
 22. Du får även en liten formgivningstest
 23. Du får lära lite om metoden Ocean (en av de mest kraftfulla på marknaden)
 24. Du får lära lite om metoden Big Five (också en kraftfull metod)
 25. Vad kan du lära av numerologi?
 26. Du får lära lite om metoden Enneagram
 27. Vad är FIRO?
 28. Hur flexibel är du och vad påverkar detta i din kommunikation med andra?
 29. Hur öppen är du och hur påverkar detta din kommunikation?
 30. Vilka rädslor har du?
 31. Vilka är dina försvarsmekanismer?
 32. Hur kan du förbättra samarbetet med andra?
 33. Lite om konflikthantering och hur storytelling kan förbättra kommunikationen?

Tack vare att jag jobbat med detta i 30 år, får du tillgång till värdefulla verktyg. Några har jag skapat själv, andra finns att tillgå och du får länkar till dem. Jag lär dig även tolka svaren.

Under 12 veckor får du arbeta med detta och utveckla dig själv och dina karaktärer.

Om du är sugen, klicka på länken och läs mer. Ordinarie pris för den här kursen är 2.500 kronor inkl moms. Du får den nu – under några dagar – till rabatterat pris. För endast 1.995 kronor om du anger koden VÄXA.

Varmt välkommen till utveckling för både dig och dina karaktärer!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Hur går det med skrivandet?

Kanske behöver du lära dig lite mer om hur du kan planera ditt skrivande och din marknadsföring?

Det är synnerligen viktigt att parallellt med skrivandet, börja marknadsföra vad du skriver – om du vill nå ut till dina läsare.

Ett tips för detta är vår onlinekurs ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Den är på 20 veckor, helt digital och du arbetar i din egen takt.

Planera ditt skrivande del 1Så här börjar den, se bild, där du får lära dig använda OneNote för din grova planering för både skrivandets research och din marknadsföring.

Därefter har du följande avsnitt:

2 Struktur för arkivering och struktur för textproduktion

3 Projektplan och digital kalender med färgsättning

4 Lean Canvas och budget för din bok

5 Marknadsföringsplan

6 Handlingsplan för projektet samt tillgång till testgrupp

7 Storyboard och visualiseringstavla som gör att du enklare når målen

8 Mindmaps för strukturen och Calameo för att dela med dig av vissa texter

9 Synopsis och program för att automatisera dina inlägg

10 Karaktärsanalys för att utveckla dina karaktärer och mer marknadsföring med tilläggsprogram

11 Råmanus och dokumentdisposition mm

12 Fortsätt skriva – Många skrivartips samt tips på hur du kan använda Pinterest

13 Mer skrivar- och marknadsföringstips

14 Mer skrivartips och hur du kan utnyttja YouTube i marknadsföringen

15 Tidslinjer och hur du planerar inlägg i sociala medier

16 Redigeringsschema eftersom råmanuset är klart och mer teknik för sociala medier

17 Testläsning och tips på kreativa frågor

18 Pitch, baksidestext, poddar mm

19 Omslag, Nyhetsbrev och hur du kan använda WattPad

20 Lansering av din bok

Vi avslutar med uppföljning och sluttips samt en utvärdering där du blir varse hur mycket du faktiskt har lärt dig.

Sugen?

Här kan du boka kursen:

Planera ditt skrivande och din marknadsföring

Den här onlinekursen kostar normalt 1.995 kronor inkl moms.

Idag bjuder jag på lite rabatt. Använd koden Monicas-dag-4-maj och beställ före den 31 maj så får du kursen för endast 1.500 kronor inkl moms.

Varmt välkommen till din framtida succé!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Träna din kreativitet

Öka din kreativitetKreativitet – då tänker vi oftast på målande och skrivande. Men kreativitet är så mycket mer. Det handlar om att hitta och skapa ”nya kopplingar”.  När Adobe intervjuade 5 000 vuxna i fem olika länder, sa åtta av tio personer att kreativitet är avgörande för ekonomisk tillväxt. Alla kan vara kreativa. Du har förmågan men ibland behöver den tränas upp.

Här är sju tips för att öka kreativiteten.

Tänk steg-för-steg

Du kan inte skriva en bok på en kafferast men du kan skriva några stycken eller meningar, kanske en sida åt gången. Träna dig att ta ett steg i taget. Gör du lite varje dag, blir det snart till något stort. En å kan börja med en enda droppe vatten.

Börja med ett steg

Sätt mål såväl som begränsningar

En begränsning skapar nya idéer. Idéer som landar eftersom vi vill lösa problemet. Exempelvis utmanar jag dig nu att skriva en novell på 20 minuter. Går det? Ja varför inte. Eller en novell med endast fem ord. Går det? Ja jag vann en tävling i detta för något år sedan. Och vi vet ju alla att Ernest Hemingway skrev en av världens minsta noveller med endast några ord. Fritt översatt:

” For sale: baby shoes, never worn. / Till salu: barnskor, aldrig använda.”

Till salu Barnskor - aldrig använda

Börja med att hitta en känsla, en plats eller några ord, en bild. På så sätt kan du snabbt skapa något. Hjärnan gör en ”kick-start” och vips är du igång.

Dela med dig här undertill av din mini-novell.

Tillåt dig att dagdrömma

DagdrömOfta kommer idéerna till oss när vi inte funderar så skarpt. Exempelvis på en skogspromenad, i duschen eller när vi gör något trivialt på hemmaplan. När hjärnan är fri från annat tänkande, poppar idéerna upp. Att sitta framför e-posten eller bläddra i sociala medier, skapar sällan kreativitet förutom i de grupper som avser detta.

Ta fram ett block, skriv in alla idéer som poppar upp. Skriv ostrukturerat! Du kan sortera dem senare.

Hitta inspiration

Steve Jobs var en mästare på metaforer. Och som du vet, en gigant när det gällde utveckling av datorer.

Leta efter inspirationen och du kommer snabbt igång med kreativiteten.

Du kan exempelvis gå in här på min blogg och söka efter kategorin inspiration.

Sikta högt

Google är ett av de bolag som har principer för innovation. Walt Disney är ett annat. Googles tredje princip säger att ”de anställd bör sträva efter att ständigt bli tio gånger bättre”. Vad skulle krävas av dig för att bli tiofaldigt bättre? Kan du tänka utanför ramarna och boxen?

Tänk utanför ramen

Lyssna på dina kunder. De har kanske svaret. Diskutera med nära och kära, kollegor och chefer. Fråga dem hur du kan förändras för att bli mer kreativ.

Automatisera ditt arbete för att frigöra kreativ tid

AutomatiseraSjälv har jag automatiserat allt som går att göra utan alltför dyra system. På så sätt får jag tid över för min kreativa verksamhet. Jag styr min dag i Outlooks kalender och har fullständig koll på vad jag ska göra och vad som är gjort. Genom detta arbetssätt frigör jag tid. Jag skriver ofta blogginlägg för att komma igång med mitt skrivande och alla inlägg (gärna för hela månaden) schemalägger jag samtidigt. Sedan använder jag automatiseringsverktyg för att korsbefrukta dessa inlägg även i sociala medier. På så sätt kan du inte skylla på att du är upptagen utan kan fånga idéerna när de ploppar upp.

Ändra dina rutiner

Ändra rutinernaFörändring skapar kreativitet. Det utmanar sinnet i att hitta nya lösningar. I mina onlinekurser för effektivitet lär jag ut hur du kan strukturera, planera och verkligen nå dina mål för att skapa nya resultat genom att ändra ditt beteende.

Vad kan du göra för att förändra dina rutiner och därmed få tid över?

 

 

Lycka till med kreativiteten!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Hur bör en författarpresentation se ut?

Monica Ivesköld

Monica Foto halvfigur

I antologin Lyckliga tider skickade jag ut en tydlig förklaring till varje författare. Den vill jag nu dela med mig av till dig också. I en antologi är det ofta många olika författare presenterade. Där bör varje författare synas med ett foto och en kort presentation, skriven i tredje person.  Skriver du en egen bok, bör du skriva lite kort om dig själv. Även här i tredje person. Beroende på bokens genre, är det lämpligt att du skriver utifrån det ämnet.

Skriver du en fackbok, bör du kanske berätta om din kunskap i ämnet och varför du har skrivit boken. Vilket är syftet med boken?

Skriver du en skönlitterär bok, berättar du kanske om anledningen till dess uppkomst eller om andra böcker som du skrivit. Det kan locka läsaren till att vilja läsa mer av dig, om du har gett ut fler böcker eller annat.

Fotot på dig ska vara avspänt och lättsamt för läsaren. Bjud på dig själv även på bilden!

Här ser du ett exempel på hur en pitch kan se ut med foto på författaren, lite lockande text kring bokens innehåll och bakgrundsfakta om författaren.

Pitch baksidaVar hon död eller levande?

Rummet var litet och trångt, i storleksordningen ”skrubb” med en vask intill sängen och ett rutigt orange dra­pe­ri till höger om sängen. En ensam glöd­lampa lyste i taket. Här fanns inga föns­ter. Tystnaden var kompakt. Hade hon överlevt natten eller var hon redan död? I väntan på svar passerade livet revy. Dramatiken slog knock­out, likt inflam­mationen i buk­spotts­­körteln. Inom sig såg hon den undertryckta tonårsflickan Henrietta som var på väg till släk­tingen Volfgang. Skulle hon orka över­leva den förnedrande pro­ce­du­ren som upprepa­des varje lördag med de fysiska och psykiska på­hoppen och över­­greppen? Varför är det ingen som ser, ingen som reagerar, ingen som hjälper henne? Hur ska hon bli så stark att hon orkar sätta stopp för hans tilltag? Vågar hon berätta för morför­äld­rarna? Kanske inte, rädd att mor­far med sin alko­holism ska kon­frontera den elake och självupptagne gub­b­­en Volfgang.

Och här har du lite information om mig … (i tredje person):

Monica Ivesköld, har sedan 80-talet skrivit mer än 60 fackböcker. Fackboken ”FramgångsRIK & Lycklig” utkom 2013. 2018 utkom ”Handbok för textproduktion” och 2019 lanserades ”Redigera framgångsRIKT”.

2017 kom hon ut med första barnboken ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna” och en ny barnbok är på gång.

Mer än femton av hennes noveller har pub­li­ce­rats både i tidningar och i antologier. Först ut var novellen i ”Kvinnan och Eken” 2014 och i november kom en novell i uppföljaren till boken ”Jul igen”. I juli 2019 utkom antologin Lyckliga tider som Monica varit ansvarig för.

Monica har, förutom ”Porten till friheten”, skrivit ytterligare manus i ­serien. Alla är självständiga romaner med delvis återkommande karaktärer. Hon har många nya fackböcker på gång. Först ut är boken ”Börja skriv framgångsRIKT”.

Till vardags arbetar Monica som effektivitets- och automatiseringskonsult sedan 30 år tillbaka.

***

I ovan får du således tips om hur en pitch och bakgrundstext kan se ut. Hoppas detta stöttar dig.

Lycka till!

Monica Ivesköld

 

Att skriva en barnbok

Jag skrev min första barnbok – Pojkarna Bus och de 3 nycklarna – tillsammans med mina norska barnbarn för ett antal år sedan. Det var en regnig vecka upp i Norge och vi visste inte riktigt vad vi skulle hitta på.

Pojkarna BusI juli 2017 lanserade vi boken med releasen på Svedala bibliotek. Det var ballonger, godispåsar, möjlighet att teckna för barnen, nybakta bullar och saft. Ett uppskattat evenemang och Oliver och Tristan, som mina barnbarn heter, tyckte att det var kul.

I fjol, mellan jul och nyår, var det dags för nästa barnbarn att tillsammans med mig skriva en bok. Den här gången blev det ett av mina svenska barnbarn, Axel, som fick vara med om spektaklet.

Vi har gemensamt kommit fram till att eftersom förra boken handlade om en gigantisk sten som Oliver och Tristan har på sin tomt, skulle den här boken handla om dammen bakom Axels tomt. I den finns ett sjöodjur, tror vi.

Axel hittade en pendyl som jag använt tidigare när jag testat mottagligheten för hypnos hos mina klienter.

― Vad är det, mormor?

Jag förklarade vad det var och hur den fungerade. Att Axel kunde använda den och be den svara på frågor med JA/NEJ-svar. Han satte sig tillrätta vid köksbordet och började ställa frågorna.

― Är du lila?

Frågan var riktad till det tilltänkta odjuret i dammen. Svaret blev JA.

― Mormor, sjöodjuret är lila och med tre ögon.

Gissa om vi skrattade tillsammans?

Axel och jag hade en dialog om vad som hände. Vi kom gemensamt fram till hur vi skulle inleda boken med spänning och vad som skedde. Jag skickade in boken till en tävling och hoppas någon vill publicera den. Besked om detta blir inte förrän i maj.

Det är verkligen en konst att skriva en barnbok. Här är några tänkvärdheter som du, som kanske också funderar över att skapa en bok för barn, kan tänka på.

Tips för barnboksskrivandet

 • Tänk utifrån barnets perspektiv. De ser inte verkligheten på samma sätt som du gör
 • Vad ska finnas med? Vill du:
  • Roa barnen?
  • Utmana dem?
  • Upplysa dem?
  • Kanske ha med en röd tråd genom hela boken
  • Vilket budskap har boken?
 • Bestäm dig för målgruppen. Är det små barn (0-3 år), barn 3-6 år eller kanske en kapitelbok för lite äldre barn? Jag har valt att skriva för 6-12 åringar
 • Ta hänsyn till åldersgruppens mognad när du skriver
 • Ämne, språk och berättarteknik måste hänga ihop
 • Ska det vara otäckt och läskigt, eller gulligt och rart?
 • Om du skriver för små barn måste du begränsa antalet karaktärer i boken
 • Dramaturgin är viktig
 • Skapa synopsis innan du börjar och tänk igenom början, mitten och slutet av boken
 • Gestalta och låt barnens fantasi få fylla i en del
 • Gör läsbarhetsindex så att du lägger din text på rätt nivå. Korta meningar och ord rekommenderas
 • Lek dig fram – gärna tillsammans med barnet/barnen
 • Väg dina ord på guldvåg
 • Skriv utan att redigera och redigera när du är klar
 • Glöm inte djupanalysera
 • Låt några barn få testläsa eller läs boken tillsammans med dem

Lycka till!

Monica

Presentation av början på onlinekursen och boken Börja skriva framgångsRIKT

Börja skriva framgångsRIKT

Onlinekursen Börja skriva framgångsRIKT (såväl som boken med samma namn) ser initialt ut så här:

Presentation av början på onlinekursen och boken Börja skriva framgångsRIKTIntroduktion:

 • Hantverket
 • Research
 • Hitta din röst

Att börja skriva

 • Hur börjar du?
 • Genrer
 • Utgå från en idé
 • Fackbok och kunskap
 • Storytelling – allmänt
 • Kompetenstrappan

Preparera dig inför skrivandet

 • Preparera för att minimera självsabotören
 • Karaktärslista
 • Fundera över premissen, actionscenerna och protagonisten
 • Bestäm NÄR du ska skriva
 • Planera i kalendern

Sätta mål för skrivandet

 • Du kan aldrig äta en hel elefant
 • Fler mål
 • Omvandla dröm till mål
 • Eliminera hinder
 • Reflektion
 • Vad målet kan göra för dig
 • Visualiseringstavla

Mängder med konkreta övningar utlovas. Jag hjälper dig som vill börja skriva att komma igång, steg för steg. Du som redan skrivit en del, får tips som gör att du kan öka din framgång.

I kursen kommer jag att ge övningar som gäller för dig som vill skriva noveller, romaner, spänning, fackböcker och mycket mer. Den här kursen är omfattande och ett stort stöd till alla som vill lära sig hantverket.

Vill du hänga med?

Onlinekursen är på 20 veckor och du får veta allt du behöver (och lite till) som gör att du når större framgång.

Om du vill veta mer, klicka på länken här och anmäl dig, så skickar jag ut information – utan förpliktelse.

Ja tack, jag vill veta mer!

Varmt välkommen

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tips för att nå ut med dina böcker under Corona-krisen

I dessa dagar kan det vara bra att tänka på följande tips.

Nå ut med dina böckerResearch

Digital intervjuPassa på att intervjua folk, både för din blogg, ditt skrivande och kanske för att skapa en film eller podcast.

Sträck även ut handen och fråga om du kan få delta på andras bloggar. Du får gärna skriva ett inlägg för min blogg. Hör av dig!

Ofta har andra personer inte tid med oss när vi gör research eftersom det är tidskrävande. Men nu är många hemma i karantän. Passa därför på att skriva till dem och fråga om de har tid för dig.

Idéer för att nå ut

Starta en diskussionsklubb för din bok/dina böcker. Du kan nå din fanclub genom att hålla webinarier exempelvis i zoom som är kostnadsfritt i 45-minuterspass. Där kan du tillåta dig ha veckomöten. Det brukar vara uppskattat.

Eller varför inte erbjuda rabatt i dessa tider när folk har mer tid att läsa en bok, än tidigare.

Digital marketingStarta samarbeten med andra författare, både gällande skrivandet och marknadsföringen.

Har du drömt om att starta en blogg eller en podcast. Det kan vara läge nu. Eller kanske skapa en lista med intressenter för nyhetsbrev.

Fundera och besluta dig! VAD kan du göra för att förbättra din marknadsföring NU?

Ska vi träffas och diskutera?

Är du intresserad av att vi möts på nätet och tar en diskussion? Jag bjuder in dig till en gratis diskussion kring skrivarfrågor, om mina och kanske dina böcker osv.

OBS! Detta är inget aprilskämt. Jag ser verkligen fram emot vårt möte. Antalet personer är begränsat, så först till kvarn. Varmt välkommen att boka dig via den här länken.

Lycka till!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Kvinnan på bänken av Anna Jansson

Anna Janssons Kvinnan på bänkenBokrecension

Format: Inbunden

Serie: Maria Wern (del 19)

Antal sidor: 305

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113081656

Hon står sig, Anna Jansson. Än en gång har hon triggat igång mig med spänning. Boken slet nästan itu mig. Jag läste den på en enda dag. Kunde inte släppa den, överhuvudtaget. Allt annat fick vänta.

De välkända personerna från Gotland, som blivit mina vänner sedan många år, fanns där. Men den här gången var en av dem extra utsatt – och det var inte Maria.

Irritationen över en helt annan grupp som skulle lösa mysteriet, ökade för varje sida. Fullständigt inkompetenta karaktärer som jag tyckte mycket illa om från allra första stund.

En dag med Anna Jansson är minnesvärd. Så var även den här dagen. Boken tog slut och upplösningen var lite överraskande. Precis så vill jag att en bok ska vara. Där slutet inte går att gissa sig till fullt ut. Tack Anna Jansson för den upplevelsen.

Den här boken måste du läsa om du gillar spänningsromaner. Jag ger den full pott; fem pennor av fem möjliga.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförälskad. Men hans nya kärlek Julia är en gåta. Vad är det hon inte vill berätta? När hennes förflutna hinner ikapp har fällan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvärd knipa och inte ens kan ta hjälp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prästgården i Lärbro, och inser att den bär på många hemligheter. Enligt sägnen blev en präst dräpt i kyrkan på 1200-talet, och det sägs att dråparen går igen. Den unga prästen Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar är djupt oroad över att hon inte tar hoten på allvar. När Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort väcks nya frågor.

På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.”

Vid pennan

Monica

Skriva novell – några tips

En novell är en kort skönlitterär text som oftast handlar om en specifik händelse. Dessutom utspelar den sig under en kortare tid än en roman och med färre karaktärer.

Uppbyggnaden av novellen

Skriva novellSå här gör du:

 1. Starta novellen med ett problem. Något händer. Låt gärna läsaren få hoppa rakt in i ”röran”. Givetvis kan du skriva en bakgrund till detta dilemma, men bäst är det om du startar mitt i. Ett problem kan vara att Lisa spiller ut hela sin kaffekopp över grannen på det trånga planet som hon sitter i på väg till Italien. Vad ska hon göra?
 2. När du klarat ut första delen, kommer du till vändpunkten. Det är då problemet blir löst. Detta kallas också för peripeti. Exempelvis kommer flygvärdinnan med en trasa och massor med papper och torkar upp det utspillda kaffet. Killen som sitter vid sidan om och har fått allt över sig, ler och säger att det ”inte är någon fara”.
 3. Sist kommer du till avslutet, dvs upplösningen. Här är det bra om du hittar någon riktigt härlig klo så att du får en poäng som läsaren kommer ihåg. Exempelvis kan vi i min lilla novell här föreslå att Lisa sjunker djupt in i grannen Mats ögon. Kanske blir de rent av förälskade i varandra där och då eller så visar det sig att de har gemensamma vänner eller bekanta.

Skriv en egen berättelse utifrån förslaget. Vad händer i din lilla novell?

Lycka till med ditt skrivande!

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest