Currently viewing the category: "Skrivartips"

Eliminera de 6 största fallgroparna för dig som författare

Författarcentrum har en fin lista över 11 fallgropar. Du kan läsa den här:

De elva vanligaste fallgroparna

Skapa framgång  för ditt manus

Som bokbloggare, redaktör, lektör och korrekturläsare (vilket jag ägnat mig mycket åt under mina 30 yrkesverksamma år), har jag kommit i kontakt med en del fallgropar som jag gärna delar med dig.

 1. Inled ditt manus genom att hoppa rakt in i handlingen där det är som mest spännande. Det innebär att du klipper bort transportsträckan som de flesta har med inledningsvis. Tillåt inledningen att kroka fast läsaren och låt den väcka nyfikenhet för ditt manus. En sådan inledning kallas för in medias res (som du kan läsa mer om ifall du klickar på länken).
 2. Redigera framgångsRIKTSkicka inte in ditt manus till förlag förrän du har redigerat det minst 13 gånger. Behöver du veta hur, kan du köpa boken ”Redigera framgångsRIKT” till rabatterat pris av mig. Den är liten, häftad med 64 sidor. Kontakta mig så ordnar jag detta. Ordinarie pris är 65 kronor + frakt. Vill du veta mer om den, klicka på länken.
  Redigera framgångsRIKT
 3. Se till att ditt manus är välskrivet och korrekturläst. Använd extern korrekturläsare. Vi ser sällan våra egna stav- och grammatiska fel.
 4. Låt testläsare få ta del av ditt manus och ta tillvara den feedback du får.
  Dessutom rekommenderar jag dig att använda dig av extern lektör eller redaktör.
 5. Handbok för textproduktionGör layoutmässig uppställning för ökad tydlighet. Vill du lära mer om detta, rekommenderar jag boken ”Handbok för textproduktion”, en inbunden bok på över 300 sidor som innehåller allt du behöver veta. Vill du veta mer om den, klicka på länken. Handbok för textproduktion
 6. Var noga med följebrevet till förlaget. Gör unika, korta, slagfärdiga följebrev. Skicka med en pitch för boken och baksidestexten samt manuset i den form som förlaget vill ha det. Eventuellt kan du även skicka med en förtydligad synopsis.

Jag önskar dig stort lycka till med ditt manus!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Att få respons på texten i manus

SkrivaNormalt brukar jag ha en bokrecension på måndagar men idag bjuder jag på ett skrivartips.

Det är så roligt att få respons på texten. Jag tror att alla som skriver upplever samma euforiska känsla när de inser att deras berättelse är omtyckt. Har jag rätt? I min stora onlinekurs ”Skriva spänning” har hälften av pilotgruppens deltagare nu sats samman för att testläsa varandras manus.

Som jag tidigare berättat, går jag själv massor med utbildningar, trots att jag har en stor kunskap och faktiskt erbjuder fyra (4) olika onlinekurser i konsten att skriva. Jag är övertygad om att vi alla kan växa ytterligare om vi bara ger oss chansen. Därför går jag ofta nya kurser.

I höstas gick jag en skrivarkurs som avslutades med att vi fick skicka in text för respons. Nedan kan du läsa vad jag fick till ”livs”.

Just nu går jag många olika kurser. Här kan du se några av dem:

 • spanska (som jag snart är klar med),
 • mental träning (där jag har halva kursen kvar inklusive alla meditationer mm),
 • en kurs i att skriva reseskildringar (som jag precis påbörjat),
 • en minikurs i att utveckla en manus-idé,
 • en Feldenkrais-lektion för att få mjukare rygg/nacke,
 • fördjupning i dramaturgi (som jag egentligen redan kan) med analyser mot kända romaner,
 • minikurs/fördjupning knuten till hypnos osv.

Varje kurs har något som lyfter mig. Ibland är de bra, ibland mindre bra.

Nils Kalv första sidaSå här såg responsen ut på den text som jag lämnade in i höstas. Det var inledningen på min nya roman med arbetsnamnet ”Nils Kalv”. Gissa om jag blev glad för nedanstående respons.

***

”Här kommer responsen på din text.

Vi läser en text som vi upplever är en del av en längre berättelse. Berättelsen utspelar sig på någon form av arbetsplats med flera olika karaktärer som deltar i förloppen vilket direkt bäddar för intriger, rollfördelning och hierarkier som hör arbetsplatsen till. Vi blir spontant nyfikna på vilken roll de olika karaktärerna kommer få i det långa loppet, framför allt Rune som är den som ska komma och lösa situationen efter inbrottet i slutet av texten men också Linnea som upplevs som en huvudgestalt. Guldtändaren sticker särskilt ut som intressant detalj som gör henne till en färgstark karaktär. 

Berättelsen börjar spännande med en scen som vi snart förstår är en mordplats. Mordplatsen gestaltas i kontrast till hur kontoret såg ut före mordet men blickar även framåt mot vad som kommer hända när kollegorna kommer till jobbet nästa morgon. Den välkända arbetsplatsen (kontoret) kastas här i ett nytt dager som även kontrasteras mot läsarens bild av hur ett kontor brukar se ut. 

Första scenen läser vi som slutet på den längre berättelsen, som sedan fungerar som ett underliggande hot texten igenom – en dramaturgisk motor som gör att vi som läsare vill fortsätta att läsa och komma fram till HUR mordet skedde och VARFÖR. I resterande delar sker två olika brott i anslutning till arbetsplatsen och som läsare undrar man direkt hur detta kopplas till inledningsscenen vilket skapar en rörelse framåt. Fint! Det första brottet verkar ske mer av en slump då tjuven inte riktigt vet vad han letar efter, medan det andra brottet snarare verkar vara planerat och tänkt som en varning eller ett hatbrott mot arbetsplatsen. Är det samma gärningsman? är en fråga vi ställer oss under läsningen. 

Perspektivet är allvetande då vi kan följa flera olika karaktärers tankar under berättelsen, till och med tjuvens! Det gör att vi kan vara på flera olika platser samtidigt, t.ex. när Rune slänger sig i bilen på väg till arbetsplatsen efter inbrottet. 

Vi läser en mycket spännande text med flera olika dramatiska skeenden men som samtidigt innehåller komiska inslag, som t.ex. när Linnea springer ut från toan med byxorna halvt neddragna.

Tack för ditt deltagande i kursen och lycka till med skrivandet!”

Det är inte utan att ovanstående fina respons värmer mitt hjärta. En mycket positiv start på år 2021, tycker jag.

Lycka till med din text!

Vid pennan

Monica

 

Skiljetecknen – många viktiga tips

När du skriver text, kan det vara bra att känna till att det idag finns många härliga skiljetecken. Detta är något som jag tar upp i några av mina skrivarkurser online.

Här ser du en bild över vilka som finns:

Skiljetecken

De olika strecken är också olika långa. Se nedan exempel:

–                         Divis (bindestreck eller minustecken)

–                        Ett längre streck som ibland kommer upp i datum och liknande

―                      Tank- eller talstreck

Skiljetecken 2Skriver du i Word, kan du se vissa, annars osynliga, skiljetecken såsom mellanrum/blanksteg, indrag, blankrader osv genom att klicka på baklänges-P. Detta tecken hittar du i Start-menyn under Stycke-format.

Klickar du på detta tecken, omvandlas alla skiljetecken i skärmen. Du ser även tabulatorer (små pilar), radbrytningar (enter) såväl som mjuka radbrytningar, skillnaden mellan hårda och mjuka mellanslag/blanksteg mm.

Här kan du exempel på mellanslag:

Skiljetecken 3

Denna text är skriven med vanliga blanksteg. Men i dubbelnamn etc, kanske du inte vill bryta. Då gör du hårda mellanslag, dvs

Lars Olof Svensson (här kan du se gradtecknet som symboliserar hårt mellanslag)

Bild över synbara hårda respektive mjuka radmatningar:

Skiljetecken 4

I Word finns olika format:

 • Teckenformat
 • Styckeformat
 • Avsnittsformat
 • Sidformat

Teckenformat

Här påverkar du tecknets utseende.

Styckeformat

Här påverkar du hela styckets format, dvs allt från indrag till hur det får brytas för ny sida.

Avsnittsformat

Här påverkar du om du vill att första sidan ska ha ett eget utseende till skillnad från övriga sidor. Det kan också vara så att du vill ha en bilaga liggande mitt i texten i en rapport.

Sidformat

Här ställer du in marginaler mm.

Indrag

Om du vill dra in texten i form av olika typer av indrag, räknas detta också som ett skiljeformat. Här kan du se några olika.

Texten är indragen och när du byter rad blir nästa rad också indragen.

Den här texten har ett första radsindrag. Det används när du skriver skönlitteratur på alla stycken utom det första i kapitlet eller scenen. Lägg märke till att det enbart är första raden som är indragen. Indraget kan du ställa in här:

Indrag

Ofta används ”fyrkantsindrag” i skönlitteraturen, dvs ett indrag som är lika brett som tecknen är höga.

 • Den här texten har ett hängande indrag. Det används när du skriver text som du vill ha indragen för alla rader UTOM första (där du har en bomb, som punkten kallas). Användbart när du skriver i punktform exempelvis.
  Indrag 2

Jag hoppas med detta att du får lite nytt grepp om skiljetecken och andra finesser i Word.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Julkalendern 16 december – Vinn respons på din text – Tipset: Börja skriva – 5 tips

Julkalendern 16 december – Vinn respons på din text

16 decIdag är dagen för dig som vill skriva eller redan skriver. Var med och tävla. Du kan vinna respons på din text. Skriv en text där du låter känslorna få övertaget. Du väljer själv vilken typ av känslor. Det kan vara glädje, lycka, förtvivlan, oro, smärta, hopp – ja, vad du vill. Men du ska skriva maximalt 200 ord om detta och på ett sätt så att jag förstår vad du vill gestalta – utan att använda ordet ”känna”.

Skicka ditt bidrag till mig (monica@resultat-direkt.se) och skriv ”Känslor” i rubriken. Lycka till!

För dig som vill börja skriva bifogar jag 5 värdefulla tips.

Börja skriva – 5 tips

 1. Skriv lite varje dagSkriv lite varje dag
  Skyll inte på tidsbrist. Du kan prioritera ditt skrivande. Kanske har du bara 5 minuter om dagen? Det ger dig 35 minuters skrivande i veckan. 1.820 minuter på ett år, dvs drygt 30 timmar vilket blir nästan en arbetsvecka. Du kommer garanterat att ha skrivit något som du sedan kan börja redigera.
 2. Skapa en plan
  Bestäm dig för att skriva rutinmässigt. Morgon, middag eller kväll. Lägg in alla dina små skrivartider i din kalender. Gärna elektronisk. Stäm sedan av att du verkligen tar vara på din egen skrivartid. Behöver du hoppa över någon dag, kan du flytta tiden till nästa dag och skriva i 10 minuter då i stället.
  Besluta dig för VAD du ska skriva. Det blir kanske en dikt, en novell eller början på en självbiografi eller en roman. Alternativt kan det bara bli flödesskrivning – typ en skrivardagbok där du berättar för dig själv om något som hänt under gårdagen. Så brukar jag värma upp mig inför dagens skrivande.
 3. Njut och fira dig själv när du skrivit något
  Du kan köpa dig en ny penna, ta en promenad, hitta något spännande på datorn, äta något gott osv.
 4. Lägg undan texten när du skrivit klart
  Spara den i en egen mapp som du lätt hittar tillbaka till.
  Redigera INTE! Det stör din kreativitet eftersom du använder olika delar av hjärnan när du skriver respektive redigerar. Tillåt inte att det logiska centrat tar överhanden. Då tappar du kreativiteten.
 5. Läs böcker, titta på film och få idéer
  Plocka upp boken du läser i, just nu. Ta en mening ur boken och fortsätt den själv i ditt skrivande. Eller välj en film och skriv om den.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Julkalendern 12 december – vinn första kapitel-analys

Läs mitt blogginlägg om veckans rekommenderade film som bygger på en sann historia om en av de första kvinnliga advokaterna för könsdiskrimineringsfrågor. Se www.resultat-direkt.se.

Och vad kan då vara bättre än att du kan vinna en första kapitel-analys av mig.

12 decDet är intressant att ta reda på saker. Allt ser inte alltid ut att vara vad vi först tror att vi ser.

Som de här jordgubbarna, exempelvis. Filmen ovan handlar definitivt om gubbar. Stelbenta sådana.

Hur ser ditt första kapitel ut? Vill du ta reda på det?

Skicka det till mig på monica@resultat-direkt.se. Skriv ”Kapitel-analys” i rubriken och hoppas på vinst.

Lycka till!

 

Julkalendern 9 december – Vet du hur du skapar ett bokprojekt?

JulklapparIdag är det den 9 december och ny utlottning i julkalendern.

Vi närmar oss med stormsteg självaste julafton. I år blir det säkert – för de flesta – en Corona-säker jul. Om du inte köpt in alla julklappar är det kanske dags att lägga lite tid på dessa.

Dagens utmaning är att skriva två (2) julklappsrim:

 1. Skriv för en klapp innehållande pärlor och liknande för att skapa smycken etc, och
 2. Skriv för en klapp innehållande en clown-dräkt.

De som skriver bästa rimmen, vinner ett webinar av mig där jag kommer att inspirera dig att måla. Skicka rimmen till monica@resultat-direkt.se. Skriv ”Julklappsrim” i rubriken.

Vet du hur du skapar ett bokprojekt?

I min onlinekurs ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” går jag igenom steg-för-steg hur du skapar ett projekt. (Klicka på länken för att läsa mer om kursen.)

Som internationellt certifierad projektledare, har jag massor av tips till dig. Här tänkte jag ge dig några som du kan börja med.

Du kanske vill skriva dina kapitel i en ologisk följd? Då behöver du spara dem med kapitelrubriker i separata dokument. För att kunna göra detta vettigt, behöver du börja med att skapa en mapp för dina bokprojekt.

Skapa en egen mapp för dina projekt

Exempelvis har jag en mapp i datorn (och givetvis även i e-posten) som heter Böcker 2020. I den finns sedan de bokprojekt som jag jobbar med just nu (eller redigerar för ny version). Så här ser den ut:

Böcker-mappen

Ställ in sökvägen till dina dokumentmappar

Viktigt är också att du ställer in sökvägen till dina dokument i ditt system. Jobbar du på en PC och i Word, kan du göra detta under Alternativ–Spara, dvs här:

Ställ in sökvägen

Skapa en projektplan

Därefter behöver du skapa en handlings- eller projektplan i vilken du kan skriva in dina kapitel och länka de dokument som du redan skrivit klart. Så här kan den se ut (mallen får mina deltagare i onlinekursen ”Skriva spänning” också ta del av):

Projektplan

Som du kan se har jag tydliga länkar till respektive dokument. Det innebär att jag ENDAST behöver hålla reda på min projektplan i vilken allt finns samlat utifrån elektronisk innehållsförteckning.

Planera tiden för skrivandet i din elektroniska kalender

Effektivitetskonsulten inom mig (har jobbat med detta i 30 år), kräver att jag gör en planering i min kalender för mitt skrivande. Därför bokar jag in tid med mig själv i min digitala kalender, minst en gång per vecka, ibland varje dag. Och i den bokningen lägger jag en länk till projektplanen.

När jag då jobbar, behöver jag endast utgå från min kalender. Där finns således allt. Jag kan glömma bort min struktur eftersom den är noga uppbyggd.

Så här ser det ut i min kalender och om jag öppnar bokningen ser jag projektplanen:

Planera skrivprojekt i kalendern

Oerhört praktiskt och effektivt, som du förstår.

Så för mig återstår nu endast att hålla koll på min kalender och öppna bokningen, klicka på länken och få upp projektet i vilket jag har länkar till de dokument som jag skriver eller har skrivit. Dokumenten är samlade på en och samma plats i datorn.

Smidigare kan det inte vara.

Vill du lära mer, boka dig på kursen ”Planera ditt skrivande …”. Du får veta mer om den kursen om du klickar på länken här.

Onlinekursen ”Planera ditt skrivande”.

Vill du läsa mer om onlinekursen ”Skriva spänning”, kan du klicka på länken här:

Onlinekursen ”Skriva spänning

Vill du läsa om onlinekursen ”Börja skriva framgångsRIKT”, kan du klicka här:

Onlinekursen ”Börja skriva framgångsRIKT

Via ovan länkar kan du även boka dig eller lyssna på en inspelning av ett webinar.

Varmt välkommen och lycka till med ditt projekt!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Perspektivet – vad behöver du som författare tänka på?

Julkalendern 2 dec

3 decIdag är det den 2e december och du får tips kring perspektiv. Glöm inte kika på min blogg https://resultat-direkt.se/ för där kan också finnas tävlingar nu fram till julafton.

Idag bjuder jag på ett kraftfullt tips, taget från min onlinekurs ”Skriva spänning”, som du kan läsa mer om ifall du klickar på länken.

Vill du vinna början av min online-skrivarkurs ”Börja skriva framgångsRIKT”?

Du tävlar så här

Vill du vinna dagens vinst? Lottdragning sker! Dela detta inlägg i sociala medier. Tagga det enligt följande #milordsjul2020. Tagga även mig @monicaiveskold.

Perspektiv – tänk på följande

Genom vems ögonNär du skriver behöver du skriva utifrån ett perspektiv, dvs genom VEMS ögon berättas din story?

Varje scen kan bara ha ett perspektiv. Om du bestämmer dig för att utgå från hans ögon, kan du således inte veta vad som händer i huvudet på henne. Hänger du med?

Det finns flera olika perspektiv. Här ser du några av dem.

Men du kan endast använda ETT av dem i scenen. Tänk på att dessa är kopplade till din perspektivperson (POV). Det kan vara en osynlig åskådare, typ journalist som skriver faktabaserat, eller en fluga på väggen (allvetande), eller kanske en av karaktärerna i din berättelse.

 

Perspektiven

 • PerspektivFörsta person; Jag-perspektiv; där du skriver i Jag-form (nära)
  • Du kan även ha ett ”skriftande första personsperspektiv”, dvs att du byter ut vem det är som berättar i olika scener
 • Andra person; Du-perspektiv (svårt och sällan använt förutom i fackböcker där jag verkligen rekommenderar att du använder Du-perspektivet)
  • Finns i boken Om en vinternatt en resande av Italo Calvino och i Saker Min Son Behöver Veta Om Världen av Fredrik Backman samt i Half Bad, Ondskans son av Sally Green
 • Tredje person; där du skriver utifrån han/hon
  • Samma som ovan under första person, dvs ett ”skiftande tredje personsperspektiv” i olika scener
 • Allvetande; där den som skriver vet allt (tråkigt)
  • Objektivt (typ en journalist)
  • Allvetande (flugan på väggen eller fågeln på grenen)
   finns i Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
  • Begränsat allvetande (begränsar till en karaktärs tankar)
   Delar av Stolthet och fördom av Jane Austen
   Några författare har drivit detta längre och skapat inre monologer. Dessa är: James Joyce och Virginia Woolf

I ett komplett allvetande perspektiv kan du gestalta vad som händer utan koppling till någon person eller tid. Det kan vara ett ”ovan skyn”-perspektiv. Men tänk på att de flesta lektörer och redaktörer kommer att ha synpunkter på detta och be dig ändra.

Mitt tips blir därför att du, om du vill testa det allvetande perspektivet, utgår från flugan/fågeln och inser att de INTE kan vara inne i huvudet på någon och inte heller veta vad som händer utanför tid och rum.

Det finns även några fler perspektiv men de är mindre vanliga, exempelvis:

 • Berättaren som observatör, dvs en mindre betydelsefull person i själva handlingen
  • Något som ofta inleder Hitchcocks filmer där han inleder handlingen
 • Vi-perspektiv (ovanligt)
  • Finns i boken Vi kom över havet av Julie Otsuka

Välj perspektivet för varje scen

Bestäm dig för vilken av dina personer som skulle kunna berätta din story på bästa sätt. Har du en stark protagonist (huvudperson), kanske du ska berätta ur dennes perspektiv.  Om du vill byta, behöver du bestämma dig för VEM som har perspektivet i scenen. Blanda ALDRIG i samma scen!

Dock finns det författare som klarar av detta galant. En sådan är Stephen King.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Hur skriver du en krönika?

Först, vad är en krönika?

Jo det är en personlig tolkning exempelvis av en händelse eller något annat. Det viktiga är att den är personlig och innehåller dina tankar. Krönikan är en kortare typ av tidningstext, en subjektiv text som väcker känslor hos läsaren.

I krönikan kan du särskilja fakta och värderingar. Du kan motivera dina åsikter och ge läsaren konsekvensen av dem. Lite som att skriva blogginlägg, tycker jag.

Hur skapar du en krönika?

Hitta ett ämne som du vill skriva om. Som du kan se i länken här, har jag skrivit en krönika om FÄRG (klicka på den och läs).

Krönika om färg

Krönika om färgEn krönika består av rubrik och brödtext. Enstaka gånger finns det en ingress. Oftast finns det en bild (vilket du kan se i min länk här).

På vilket sätt reagerar du på ditt ämne? Skapar det känslor och tankar? Skriv dina argument och åsikter i krönikan.

Inled med en slående rubrik och text som fångar läsaren

Din rubrik ska vara slagkraftig och väcka uppmärksamhet. Tesen, dvs din åsikt, kan finnas med i rubriken eller inledningen. Rubriken kan vara poetisk, resonerande eller ge svar på en fråga, exempelvis ”Betydelsen av färger”. Jag gillar också att skriva rubriken som en fråga.

Skriv en inledning som gör att läsaren greppar ämnet du vill diskutera. Ge gärna en bakgrund till detta.

Argumentera

Beskriv och uttryck de känslor och tankar som ämnet skapar hos dig. Kanske behöver du förklara, förtydliga och argumentera. Var tydlig och övertyga genom din argumentation. Tänk på att det alltid finns någon som vill argumentera emot dig. Försök bemöta dessa argument i krönikan. Som du kan se, om du läser min länk, har jag lagt ut en övning för att bevisa att mina påståenden stämmer.

Referera gärna när du skriver din krönika. Även källförteckning kan läggas in.

Avsluta

Knyt an till inledningen när du avslutar krönikan. Framför budskapet igen. Du kan också dra en slutsats i avslutningen, exempelvis ”Så du förstår kanske hur viktig färgen är i våra liv.”

Checklista

Så här kan du kolla att du fått med allt:

 • Ämnet: hitta en händelse eller något som du reagerar på, kanske i vardagen
 • Tänk på mottagaren: skriv en kort intresseväckande inledning med en kraftfull rubrik
 • Samla in material i din research: förklara hur och varför detta berör dig
 • Diskutera med andra: lyft frågan till ett större perspektiv
 • Skriv texten: argumentera för din sak, tänk på motargument och bemöt dem
 • Avsluta: knyt ihop med en avslutning
 • Språket: anpassa språket efter målgruppen på läsaren
 • Redigera: läs noga igenom och korrigera grammatik och språk

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Gör en ful-tavla eller ett ful-manus

Ful-tavlor

Nyligen gick jag två kurser i en Vedic Art-utbildning för den fantastiska Ania Witwitzka. Kurserna var online och jag kommer definitivt att fortsätta på den tredje, sista delen samt hennes övriga onlinekurser. Fick så mycket inspiration. Det som var den allra största upplevelsen på kurs nr 1, var att måla miniatyrer. Här kan du se några som jag skapade.

Miniatyrer i akryl

Dessa är små, dvs mindre än 5 cm i bredd och målade i akryl. Så underbart att få leka och att måla fort och snabbt.

Nästa stora upplevelse var när Ania sa att vi skulle ”göra ful-tavlor”. Vi behövde inte skapa fina alster utan ha MOD att VÅGA leka. Oh så roligt skapandet blev.

Ful-manus

Detta tog jag fasta på ordentligt. Och i min nya onlinekurs ”Skriva spänning” vill jag att deltagarna ska ta till sig samma budskap. Att våga skapa ”ful-manus” och ”ful-texter”, leka fram romanerna. Min förhoppning är att detta verkligen ska lyckas. Våga skriv USELT!

När du tillåter dig att leka, hittar du kanske det allra innersta barnet som har så mycket kreativitet att dela med sig av.

I onlinekursen har jag gått igenom arketyperna, skapat trovärdiga karaktärer, logglinje och synopsis och nu skriver alla för fullt på de fyra första kapitlen. Detta är mitt utkast. Jag skriver nämligen parallellt med deltagarna. Så här börjar min nya roman med arbetsnamnet Nils Kalv.

***

Ljusstrimman letade sig in genom persiennerna mot det dunkla golvet där en figur låg hopkrupen. Huvudet vilade i en blodpöl. Det röda hade skvätt upp mot den blåmålade väggen som ett abstrakt konstverk. Bredvid, på den indigoblåa heltäckningsmattan, låg den tunga brevpressen som normalt brukade stå på det mörka mahognyskrivbordet. Kontorsstolen i svart läder hade kasat iväg mot bortre delen av det stora kontorsrummet, in i hörnan. Tystnaden var kompakt. Inte ens fågelsången utanför hördes i den tidiga timman. Kontoret var nersläckt, nästan som om det väntade på något eller någon. Snart randades en ny dag. Vem skulle bli den förste som låste upp ytterdörren?

***

Som du kanske märker, skriver jag utifrån ett allvetande perspektiv. I nästa scen börjar presentationen av de inblandade karaktärerna och då går jag över på tredje person och skriver i dåtid. Det gillar jag allra bäst i mitt författande. OCH jag tillåter mig att leka fram, att våga skriva dåligt. Allt går att förändra – både måleri och skrivande. Viktigt är att låta texten vila innan någon redigering påbörjas. Varför? Jo för att du använder olika hjärnhalvor när du skapar respektive redigerar.

Låt inte den analytiska delen ta över. Då missar du det roliga, det kreativa och det skapande inneboende geniet i dig.

Eftersom vi skriver spänning behöver vi ha några frågor i fokus; VEM är skurken (VEM gjorde det?) och hur ska romanen sluta? Kan vi överraska läsaren?

Lycka till med målande och skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår Resultat Direkt)

 

Var vill du synas med din bok?

Det är viktigt att synas. Du bör välja platsen med omsorg. Var finns din målgrupp?

Var vill du synas

Ibland måste du kanske även delta i mässor och andra event för att synas. Vilka ska du satsa på?

portentillfriheten_bookeaSka du kontakta bokhandeln? Annonsera i någon tidning?

Det gäller verkligen att fundera över hur du ska nå ut. Och jag menar inte att du ska spamma med ditt budskap. Tänk på att ständigt förnya det. Du kan inte lägga ut samma bild om och om igen. Det tråkar ut läsarna. Gör ett större material där du har många olika bilder. Låt dina läsare få vara med och dela vad som händer med dig.

Just nu bearbetar förlaget exempelvis omslaget till min tryckta roman. Den kom i juli i ljud- och e-bok. Då så omslaget ut så här.

Om du klickar på den här länken – Porten till friheten – når du Bokus sida. Strax under bilden står det ”Provlyssna”. Klicka där. Då får du höra början av min roman.

Porten till friheten – ljudbok

Här kan du se omslaget för den tryckta boken som kommer inom kort.

Omslag tryckt bok

Detta är något som jag gärna dela med dig. Nu väntar jag andaktsfullt på att få se hur omslaget till den tryckta boken blir. Det ska vara liknande det som finns på e- och ljudboken.

Och innan jul lär de släppa min tryckta roman. Oj så spännande detta är.

Samtidigt har jag skickat iväg mitt fackboksmanus ”Börja skriva framgångsRIKT” till ett antal förlag. Jag hoppas innerligt att något av dem är intresserade av att producera min bok. Om inte, kommer jag att själva lägga ut dem med hjälp av print-on-demand-förlaget Books on Demand.

Jag lovar att berätta mer så snart jag vet!

Ha det ljuvligt så länge

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest