Currently viewing the category: "Skrivartips"

Planera för att bli en bättre författare

Planera ditt skrivandeSom du kanske vet, har jag en 20 veckors onlinekurs i ämnet. Det är ytterst viktigt att planera och ännu viktigare att följa upp din planering. Vill du bli rik i tid och pengar, krävs uppföljning. Varje liten detalj som jag ska göra, finns i min planering. Exempelvis har jag en timme avsatt varje dag till djupanalys av min kommande roman ”Porten till friheten”. Ibland måste jag prioritera om och då stryks denna värdefulla tid.

Om du tillhör den skrivande skaran, behöver du dessutom planera för kommande marknadsföring. Det ska du göra parallellt med ditt skrivande. Och för många är det inte helt enkelt.

Kalenderplan för ditt skrivande

Research och skrivandeNär du startar ditt skrivprojekt, bör du börja med strukturen – både för arkiveringen i datorn och för ditt projekt. Men kanske allra först handlar det om research. Jag har i skrivande stund ägnat mig åt ett års research för en kommande roman som bland annat ska handla om änglamakerskor.

När du skriver finns ett flertal metoder. En av dem kallas för Snöflinge-metoden (Snowflake). Här är länkar till mer info om ”Snowflake” och här är ytterligare en länk.

Givetvis behöver du förkovra dig. Alla som skriver behöver ständig utveckling. Jag har skrivit 61 fackböcker sedan 1980-talet. Du tycker kanske att jag inte behöver studera mer på grund av det. Och du har alldeles rätt i ditt tänkande. Jag behöver INTE lära mer om hur jag ska skriva fackböcker. Det kan jag. Däremot behöver jag lära mer om hur jag ska förbättra mitt skrivande av noveller, även om jag nu deltagit i mer än tio antologier. Jag behöver lära mig mer om hur jag kan skriva barnböcker, även om jag gett ut en barnbok. Att skriva skönlitterärt är ett hantverk och jag har nu skrivit fem romaner som ska ut, jag har gått mängder med kurser – både fysiska och online – sedan 2013 då jag började skriva romaner och i julas köpte jag sex nya onlinekurser för att förbättra och slipa mitt skrivande.

Det gäller att lära. Kunskap är färskvara. Vill du hänga med på min onlinekurs, kan du anmäla dig här:

Planera ditt skrivande och din marknadsföring

För mindre än 100 kronor i veckan får du kunskap som är värd tiofalt.

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Upp-och-nervända världen i datorn

Det är fullständigt meningslöst att få skärmen upp och ner. Men det kan hända. Precis som alla andra olyckor kan hända.

Jobba upp-och-ner

Men om det nu – i alla fall – skulle drabba dig, och du förmodligen inte vet vad du tryckte på, får du här facit på hur du fixar detta.

Själv råkade detta hända mig häromdagen genom att jag tryckte på någon annan tangent (inte nedanstående). Att försöka rätta till detta genom att använda musen och gå in på inställningar var hopplöst. Musen arbetade nämligen också upp-och-ner. När jag drog den neråt, gick den uppåt. Och när jag flyttade den åt höger, gick den till vänster. Puh! Gissa om jag kände mig totalt desorienterad.

Så här har du koden för återställning (om du själv någon gång skulle drabbas). Skriv upp den eller ut den och spara den för livet. Och du, glöm inte VAR du sparar den. Du måste hitta den snabbt, nämligen, när eländet är framme. Det är som att hitta försäkringspapperen när du har en stor vattenläcka eller brand. Lär dig i blindo var du arkiverar både koden och dina försäkringspapper.

Ctrl + Alt + piltangenterna

För att rotera upp-och-ner, använder du pil upp respektive ner.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Hur ska du skapa intressanta karaktärer?

Som du kanske vet, har jag en digital kurs för att skapa karaktärer. Du kan köra kursen direkt via din egen dator. Med hjälp av kursen – som varar i 6 veckor – kan du köra 31 olika tester och därmed får du tydligt underlag för hur dina karaktärer beter sig. Antagonisten har vissa beteenden och viss personlighet. Samma sak gäller protagonisten. Båda har förmodligen både goda och mindre bra sidor. Ta reda på dem!

Protagonisten

ProtagonistenProtagonisten måste utvecklas.

DET är en av de viktigaste sakerna med en god roman.

Du måste därför ta reda på hens mål och önskningar.

VAD är det hen vill?

Genom testerna i kursen får du veta mer.

Antagonisten

AntagonisterEn del antagonister är onda eller irriterande varelser. Men de är sällan enbart onda. Då mister de trovärdigheten och det är den som för din berättelse framåt.

Testa antagonistens personlighet, ta reda på varför hen har ett visst beteende och därmed orsakar någon fejd med protagonisten.

Givetvis finns psykopater och narcissister. Men även de har sina ljusa ögonblick.

Checklista

Jag använder ALLTID en mycket utförlig checklista när jag slutanalyserar mina romaner och noveller. Den checklistan bygger på böckerna Story Grid, Hjälteresan och Story Engineering.

Den sistnämnda boken är skriven av författaren Larry Brooks. Han brukar poängtera att en personlighet måste ha minst tre, tydliga dimensioner. Med detta menar han att du måste ta reda på karaktärernas önskan kring:

 • yttre faktorer (1) – vad händer omkring dem, vad de önskar, och vilka mål de har, sedan
 • deras beteenden (2) som finns i personligheten, och slutligen
 • deras utseende (3).

Bakgrundshistoria

LivslinjeFör varje huvudkaraktär behöver du ha någon form av bakgrundshistoria.

En av de tester som jag jobbar intensivt med för mina karaktärer handlar om deras livslinje.

I min kurs får du tillgång till hur du gör en sådan.

Hur påverkas din karaktär av stress?

I kursen finns många olika sorters tester, exempelvis behöver du även stresstesta dina karaktärer. Vi människor beter oss ibland irrationellt baserat på stress. Det gör förmodligen dina karaktärer också.

Här är länken ifall du vill boka kursen. Jag lovar, du kommer att lära massor om dig själv på köpet. 😉

Priset för denna gigantiska kurs är endast 2.500 kronor inkl moms. Endast en av alla de 31 testerna, som du får tillgång till, kostar normalt mer än vad du får betala för hela kursen. Passa på nu!

Varma hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Testläsning

Här är några viktiga tips för dig som har en text som ska testläsas eller för dig som ställer upp som testläsare. När du startar processen med testläsning tänk då på nedanstående.

Testläsning

Kom överens om vad som ska göras

Till dig som skickar din text till testläsare:

Det är viktigt att du är tydlig. En del tror att de ska korrekturläsa texten men det kanske inte är din önskan. Du vill inte att de gör några språkändringar eller finjusteringar av texten, inga rensningar, inga kommentarer om rubriker etc. Kanske vill du att de ska se efter den röda tråden – om allt hänger ihop. Säg då det!

För dig som testläser:

Ta reda på författarens förväntningar! VAD vill författaren att du ska göra?

Fullfölj överenskommelsen

Till dig som är författare:

Följ upp att din testläsare gör det som du förväntar dig – och var tydlig!

Till dig som testläser:

Gör endast det som ni kommit överens om. Är något otydligt, så fråga. Respektera författarens önskan.

Antalet sidorRegler och riktlinjer

Till dig som är författare:

Ta reda på testläsarens kunskap. Kanske är det inte rätt person som ska göra testläsningen, kanske har hen inte språkliga kunskaper osv. Diskutera antalet sidor som ska läsas.

Till dig som testläser:

När du granskar måste du ha kontroll på vilka regler och riktlinjer du ska följa. Använd exempelvis Svenska skrivregler från Språkrådet och Svenska Akademiens ordlista (finns även på nätet som SAOL).

Du behöver känna till hur siffror och förkortningar skrivs. När används genitiv-s exempelvis i förkortningar osv.

Motivera ändringar och förbättringar

Till författaren:

Begär att testläsaren motiverar förslag till ändringar.

Till testläsaren:

Skriv gärna kommentarerna som kommentarer om det är en Word-text, och lägg in motiveringar till dina förslag på ändringar. Använder du en PDF-fil, kan du utnyttja kommentar-funktionen i Adobe-programmet.

Ifrågasätt aldrig författarens kompetens

Till dig som författare:

Var tydlig om vad du behöver hjälp med och vilken kompetens du själv besitter. Exempelvis brukar jag förklara för mina testläsare att jag har utbildat i layout, design och formgivning i över 30 år och därför inte behöver någon hjälp med detta.

Till dig som testläsare:

Ställ frågor till författaren om du är osäker på hens kompetens. De flesta författare letar ständigt efter sin egen röst. Kanske du tycker att den verkar fel. Argumentera då men bara om du är 100% säker på att något är oklart eller otydligt. Behöver du kommentera så gör detta på ett pedagogiskt sätt men fråga gärna. Kanske finns det någon otydlighet som författaren kan förbättra, något som hen inte tänkt på eller tar för givet. Kom ihåg att vi alla vill skapa något riktigt bra.

Lycka till med testläsningen!

Monica

Skriva noveller – Viktiga punkter att tänka på

Vet du att novellskrivandet förr i tiden ansågs som en träningsfas för blivande författare. Stora författare som Ernest Hemingway, Leo Tolstoy, Mark Twain och Stephen King, har alla tränats via novellskrivandet. Genom att träna på att skriva noveller, kommer du långt inom det skönlitterära hantverket. Det är en av anledningarna till att jag nu ger ut antologin ”Lyckliga tider”. Här ser du omslaget som nu är hos förlaget.

Slutredigering pågår. Och inom kort ska samtliga noveller vara på förlaget.

1 A Omslaget i mall version med ISBN ändrad 3

Låt mig bjuda dig på några viktiga steg för inlärning av hantverket att skriva noveller.

Läs och detaljstudera andras noveller

Börja med att själv läsa noveller. Många, ofta och så fort du kommer åt. Jag läste, som barn, noveller i Hemmets Veckotidning och Allas. De var spännande och intressanta. Ibland avslutades de i samma tidning, ibland var de en slags följetong och jag fick vänta på fortsättningen i kommande nummer. Då avslutades de med en cliffhanger och det var långt att vänta en vecka på fortsättningen.

Min första publicerade novell kom i boken ”Kvinnan och Eken”, utgiven 2014 av Ariton förlag. Men redan som barn publicerade jag dikter i Sydsvenskan och i populärpressen.

Jag citerar Stephen King när han säger:

”Om du inte har tid att läsa, har du inte tid att skriva”

Passa på att detaljstudera några utvalda noveller som du läser – speciellt några som du tycker imponerar på dig.

Skapa en mening som sammanställer innehållet

Innan du börjar skriva din novell, skriv en enda mening som berättar om själva novellen. Den meningen ska innehålla följande byggstenar:

 • Din karaktär
 • Beskrivning av karaktären
 • Handlingen i korthet
 • Konflikten

Min novell i antologin ”Lyckliga tider” kan beskrivas så här:

Själsfränderna Elisabeth och Eva träffas och minnet av Lennart och hans begravning sköljer över dem.

Skriv

Fundera inte! Skriv! Låt orden få komma ut. Råmanuset kan du alltid redigera och ska så göra i flera omgångar.

Du behöver skriva novellen längre än vad den ska vara i slutet eftersom du ska gå hårt åt med ”suddgummit” vid redigeringen. Gärna 50-100 % längre än vad du tänkt dig. Låt oss anta att du ska skriva en novell på maximalt 4.000 ord. Skriv den gärna på 6.000-8.000 ord. Då har du möjlighet att finslipa och filtrera den till något riktigt bra.

Skriv om

Skriv, skriv om ...En bra novell är omskriven – många gånger.

Så snart du skrivit din novell, låt den ligga och mogna. Precis som en god ost eller ett gott vin, behöver den lagras. Ta sedan tag i den igen. Använd ett redigeringsschema, om du har något, och börja klippa bort oväsentligheter, rensa och radera överflödiga ord, fila och forma din novell tills den innehåller essensen av en god berättelse. Ibland kan en riktigt liten novell vara godare än en lång, utdragen. Ett exempel på detta är den här texten som jag vann med i tidningen Skriva nr 4, 2017:

Det luktade död, gammalt, instängt och den märkliga doft som gamla människor ibland får. Hon öppnade fönstret, vädrade ut ålderdom och trycksvärta. Etuiet startade gråten.

Redigeringsschema

Har du inget redigeringsschema, kan du köpa ett av mig. Hör av dig så får du pris. Skicka ett mail till mig genom att klicka här, ifall du vill veta mer.

Läs novellen högt

Innan du skickar den till en tävling, tidning eller förlag, läs den högt – många gånger. Det är då du märker om den ”flyter”. Vill du testa den, utan att skicka in den någonstans för utgivning, lägg upp den på någon gratissajt såsom Wattpad eller liknande. Här kan du läsa några av mina noveller:

 

Lycka till med ditt skrivande

Monica

Skriva en roman – om hantverket

Just nu går jag en kurs igen i konsten och hantverket att skriva en roman. Ja jag har gått mängder med kurser i detta hantverk sedan hösten 2013 då jag bestämde mig för att börja skriva skönlitteratur. Både fysiska och digitala kurser har jag investerat i. En del strålande medan andra hade haft mer att önska.

Du som känner mig, vet att jag är en person som går till botten med allt jag gör. Inga halvmesyrer här inte!

Alltså pluggar jag denna ädla konst och tänker fortsätta studera i flera år till. (Undrar vad jag ska bli när jag blir stor?) ha ha ha

I julas gav jag mig sex nya onlinekurser. En av dem handlade om hur jag med hjälp av programvaror för animering kan skapa film. Den har jag lärt mig och redan gjort en hel del små filmer för detta. Här kan du se en av dem.

Onlinekurs nr 2 handlar om hantverket att skriva en roman. En otroligt bra kurs, måste jag säga. Den är uppbyggd som en workshop där jag har lärt mig grunduppbyggnaden av romanen och de viktiga tre akterna som ska vara i en läsvärd bok. Övningarna har varit tilltalande och jag har precis insett att jag faktiskt kan använda en del av dem i min slutanalys för eget skrivande. Jag lovar att berätta mer om detta längre fram – ifall du är intresserad.

Nu har jag kommit till scenuppbyggnaden och jag ser fram emot detta digra avsnitt i kursen. Enligt min duktige lärare kommer jag att få tipsen som gör att romanen skriver sig själv. Gissa om jag är nyfiken och sugen på att lära?

Vad kan jag då summera så här långt och dela med mig av till dig som skriver?

Jag har fått en del att tänka på avseende jämförelsen mellan film och böcker. Det blev så intressant att en av kurserna som jag köpt handlar om att skriva filmmanus. Detta ska jag lära mig. Inte för att skriva manus för film utan för att bli ännu bättre på att gestalta i mina romaner.

En bok ska vara uppbyggd utifrån:

 1. Passion
 2. Tema
 3. Fel och brister hos protagonisten/huvudkaraktären
 4. Premissen

Bland det viktigaste jag har lärt mig är att intrigen ska vara fysisk och storyn i boken emotionell. Med tanke på alla mina blogginlägg om Emotionell Intelligens, inser jag att det ligger mycket i detta – något som jag inte hade tänkt på tidigare.

Vad utgör då premissen?

Premissen är antaganden, som utgör förutsättningar i en roman. Om handlingen i romanen genomförs med giltiga slutledningar och om premisserna är sanna, så sägs slutsatsen vara sann.

Karaktärerna i boken

Jag har också fått lära mig finesser som skapar trovärdiga karaktärer. Men som du kanske redan vet är det något som jag ägnat stora delar av min tid under mina 30 år som utbildare. Att utveckla människors styrkor och svagheter ligger mig varmt om hjärtat och jag har själv onlinekurser i ämnet. Här kan du läsa mer om detta i ett av mina tidigare inlägg.

En viktig påminnelse är att som författare tänka på temat när jag skapar min protagonist, dvs huvudkaraktär. De fel och svagheter som karaktären har ska understryka själva temat.

Protagonisten

Det är viktigt att försöka hålla sig till EN protagonist i boken, även om duktiga författare under åren ibland har laborerat med mer än en huvudkaraktär.

Akterna i boken är alltid tre

Jag har lärt mig att uppbyggnaden av en bok sker i tre akter och att boken egentligen slutar i akt 2. Efter det är det endast planer, klimax och avslutet som redovisas för läsaren.

Akt 1 och 3 är oftast korta akter medan hela bokens handling utgörs i akt 2. I akt 2 stöter vi på krisen i handlingen, kampen för att låta det goda segra och sedan upplösningen som kan vara som en uppenbarelse.

Summering

Allt ovan kunde jag givetvis redan men det som var så bra med just den här kursen – så här långt – är detaljerna och tipsen kring uppbyggnaden.

Jag lovar återkomma och berätta mer. Kanske blir jag så laddad av detta att jag till och med skapar en skrivarkurs när jag är klar. Vem vet?

Lycka till med ditt skrivande!

Vid pennan
Monica

 

 

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

Äkta figursättning i Word

Att skriva text i spalter i Word, kan de flesta. Däremot är det få som känner till möjligheten att skapa äkta figursättning. Om du tittar på nedanstående bild så ser du att jag har frigjort bilden och lagt den mellan spalterna. Detta går att lösa i Word. Däremot är den inte figursatt.

Figusättning 1

För att skapa figursättning måste du frilägga bakgrunden. Den blå bakgrunden ska tas bort och kvar ska endast smileyn finnas.

Figursättning 2

Då får du en sådan här fin text med äkta figursättning.

Figursättning 3

Ser du så vackert texten rundas av runt figuren?

Detta är endast EN av alla de övningar som jag har med i min onlinekurs ”Orden runt på 80 dagar” och som lär dig finesserna i Word samt hur du kan skapa mer professionella dokument och texter.

Om du är intresserad av att få instruktion för hur du gör figursättningen, ber jag dig klicka på länken här och skicka ett mail till mig. Skriv ”Figursättning JA TACK” i rubriken. Så kommer den till dig i ett kommande nyhetsbrev.

Tack, jag önskar få instruktion för figursättning!

Vill du lära ännu mer, får du möjlighet att boka dig på onlinekursen ”Orden runt på 80 dagar”. Klicka på länken och boka. Välkommen! Priset för denna omfattande kurs som du har tillgång till under 180 dagar (och således inte enbart 80) är endast 1.995 kronor inkl moms. Du studerar i din egen takt.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skrivtips: Hur skapar du en trovärdig antagonist?

Som jag tidigare nämnt:

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

Ge antagonisten massor med fel, saker som läsaren kan reta sig på. Gör antagonisten tragisk. Fundera över vilka fel du kan ge hen. Fel som hen inte kan styra och besegra förrän i slutet.

Antagonisten är ofta en skum person. I spänningsromaner och deckare kan vi kanske inte räkna ut vem som är antagonisten förrän i slutet. Tillåt antagonisten att synas redan i början av romanen, även om vi inte vet att det är den personen som är skurken.

Antagonisten

Verktyg för att skapa en trovärdig antagonist

Du kan använda dessa verktyg för att skapa en trovärdig antagonist:

 • Översittare – Vem vill ha att göra med en som sätter sig på andra?
 • Självupptagen – Vem orkar med en sådan person i längden?
 • Lögnare – Vem vill tillbringa tid med en som ljuger?
 • Utseende – Ge hen ett otäckt utseende (om du inte vill lura läsaren)

Skapa en skiss på 3 sidor om hur din protagonist är. Skissen kan du sedan använda för att bygga upp personen så att hen blir trovärdig i läsarens ögon.

Hur kommer antagonisten att uppträda? Ta reda på detta, innan du börjar skriva.

Lycka till med ditt skrivande!
Monica

 

 

 

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest