Skrivcirkel och testläsning

Ikväll (det är tisdag) har jag varit i Malmö hos en av deltagarna i den slutna Facebook-gruppen Skrivcirkel i Malmö. Vi träffades i en hyrd lokal och samtliga gav feedback på utvalda texter. Ungefär varje till varannan månad träffas gruppen. I förväg blir vi tilldelade vilka texter vi ska läsa och sedan skickar alla in sina alster. Därefter testläser vi och ger återkoppling till var och en. Allt sker direkt i den slutna gruppen, bortsett från den personliga feedback som vi överlämnar när vi träffas. Ibland får vi handskrivna kommentarer på en kopia av texten.

TestläsningDen här gången fick vi dessutom några utvalda skrivartips från den person som hade bjudit in oss. Vi fick tips på hur vi lämpligen ger varandra respons samt även tretton värdefulla tips på att skriva bättre. Mycket omtänksamt.

För er som testläser, delar jag med mig av några av tipsen här nedan.

  1. Driver konflikten handlingen framåt?
  2. Kan något i texten styrkas?
  3. Är perspektivet tydligt?
  4. Är replikerna rappa och kärnfulla?
  5. Är detaljerna väl valda?
  6. Hur är språket, atmosfären, gestaltningen?
  7. Miljöskildringen?

Det är en fröjd att få vara deltagare i en läscirkel med syfte att hjälpa varandra nå fram med texten, att öka läsbarheten, att motivera och entusiasmera varandra. Att få beröm, styrka och tips till förbättring är gudabenådat och något som jag önskar att alla författare får uppleva.

Sammanfattningen för egen del efter kvällen blev att jag behöver stanna kvar längre i varje scen, att inte ha alltför bråttom utan stoppa upp och ge läsaren fler detaljer. Dessutom behöver jag fundera ett varv till om jag ska låta min text flätas samman utifrån nu- och dåtid, så som jag har skrivit den. Alternativet är en tydligare prolog som jag redan skissat på och kanske en epilog i slutet. Det här behöver landa inom mig. Men utan tvekan är romanen om Henrietta ännu ett steg längre mot publicering.

Vid pennan

Monica

 

 

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed