Skrivkramp?

Idag har jag uppnått 45.304 ord. Målet hägrar. Det har gått bra att skriva de senaste dagarna.

Såg att det fanns en del i gruppen Nanowrimo (National Novel Writing Month) som jag således deltar i, som hade fått skrivkramp. Därför tänkte jag att jag skriver ett inlägg om detta. Skrivkramp kan drabba alla.

SkrivkrampJag har skrivit mer än hundra fackböcker, sextiotvå stycken i eget namn, deltagit i över femton antologier, skrivit en barnbok och just nu skriver jag min femte roman. Tre gånger i veckan i många år har jag skrivit blogginlägg och varje dag syns jag i sociala medier. Just nu skriver jag ett blogginlägg om dagen.

Jag har ALDRIG haft skrivkramp. Och skulle jag mot förmodan ha sämre idéer någon dag eller bristande kreativitet, vet jag hur jag ska åtgärda detta.

Därför delar jag med mig av några användbara tips till dig – ifall du skulle drabbas av skrivkramp.

Många gånger handlar det om att du INTE planerat in skrivtiden eller att du fokuserar på fel saker. Du tycker kanske att du behöver kolla upp mailen först, gå ut på nätet, in i sociala medier som Facebook och liknande, alternativt läsa dagstidningen (fysiskt eller på nätet) för att hålla dig à jour med vad som händer. Tankar som har att göra med hushållsbestyren dyker upp. Kanske tänker du: ”Ja jag ska strax börja. Ska bara sätta på en tvättmaskin först, och tömma diskmaskinen”.

När du äntligen slår dig ner för att skriva kommer destruktiva tankar. Du tror inte att du duger eller kan. Känner du igen situationen? Kom ihåg att alla författare misstror sig själva, någon gång.

Vem ska läsa din textHär är några tips som kan hjälpa dig lösa upp skrivkrampen.

VEM ser du framför dig?

VEM ska läsa det du skriver? Själv har jag alltid min läsare framför ögonen – oavsett vad jag skriver. Och jag har hjärtat som styr – inte tanken. Jag skriver för att hjälpa – inte för att tjäna pengar. Sluta analysera! Använd hjärtat när du skriver – inte hjärnan.

Skriv med hjärtatGenast blir det lättare att få ner något på papperet. Eller hur?

Väck kreativiteten

Skapa en uppgift som inte är för svår och inte för lätt. Är den för lätt, blir du uttråkad och då hittar du på saker som gör att du kan skjuta upp den igen. Blir den för svår, startas dina rädslor och de hindrar dig från att lyckas. Du kommer att se hindren stapla sig framför dig i stället för att få ur dig kreativiteten.

ComfortzonenMen ibland måste du gå utanför din komfort-zon. Då växer du. Det är då du utvecklas. Ta hjälp av någon som kan. Gör det inte svårare än det behöver vara. Ge dig själv mer utbildning som ökar din säkerhet.

Förbered dig för uppgiften

Kreativa idéer kommer till dig när du behöver dem. Med ett öppet sinne får du till dig vad du behöver. Du behöver bara tro att det blir så. Tron försätter berg, sägs det. Och det är rätt.

Lägg tid på research. Planera in den.

Det viktigaste är att du kommer igång.

Själv skriver jag råmanus till mina romaner EN gång per år i samband med Nanowrimo (National Novel Writing Month), dvs i november varje år. Det är det som sker nu. Jag gör research under året och bestämmer mig för vad jag ska skriva. Sedan planerar jag tiden för skrivandet i november och skapar ett körschema med de avsnitt som jag vill ha med. (Detta gör jag även för fackböcker.) I morgon tipsar jag om hur du kan värma upp dig inför skrivandet.

Lycka till med att bota skrivkrampen

Monica

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest