Currently viewing the category: "Släktforskning"

Släktforskning

SläktforskningOh vad jag längtar tills jag kan få ta upp detta igen. För ett antal år sedan släktforskade jag. Jag satt ofta både på Stads- och Landsarkiven. Idag går det enklare eftersom vi kan forska direkt från egen dator.

Jag köpte programmet DisGen och la in alla anfäder. Sen rasade datorn. Ett sådant där olyckligt tillfälle som gjorde att jag miste allt som inte var backat. Och då, på den tiden, förstod jag inte vikten av att backa upp mitt system – noggrant och gärna varje vecka.

Men allt har jag manuellt nerskrivet, som tur är.

Jag rekommenderar alla att gå kurser för att komma igång. Släktforskare är även ett hjälpsamt släkte. De brukar verkligen ställa upp för allt och alla. Själv gick jag flera fysiska kurser i släktforskning.

Att intervjua äldre släktingar är också tänkvärt. Gå igenom alla fotoalbum som du hittar där personer är angivna med namn.

Det finns även personer som har speciella bloggar för släktforskning. Här hittar du en av dem:

http://slaktforskning.blogspot.com/

Även spännande guider kan vara bra att ha tillgång till. Här ser du en:

https://anforskning.wordpress.com/slaktforskar-guider/

Här kan du läsa mer om hur du gör:

https://www.rotter.se/for-nyborjare

https://riksarkivet.se/slakt-personforskning

Jag har anor ner till 1500-talet och har även varit i kyrkoarkiven i Värnamo?

Men en av min anfäder har jag sparat, nämligen mormors mormor. Hon kommer från Svedala och där bor jag sedan 40 år tillbaka. För att börja forska på Svedala församling, kan jag således gå hit till den här sidan:

https://sok.riksarkivet.se/kyrkoarkiv?Arkivsok=Svedala&Lan=0&lf=Ladda+arkiv&PageSize=100&Arkiv=SE%2fLLA%2f13383&tab=serie#tab

Monica