Släktstorm av Birgitta Illyés – recension

SläktstormFormat: Häftad (Danskt band)

Antal sidor: 337

Utgivningsdatum: 2020-05-04

Förlag: Ekström & Garay

ISBN: 9789189047990

Recensionsexemplar: JA

Tack Birgitta för möjligheten att få recensera din bok.

 

Den här underbara spänningsromanen var en överraskning. Jag gillade verkligen Birgittas skrivarröst. Älskar böcker med korta kapitel, något som den här romanen bjöd på. 89 kapitel och en epilog – perfekt för mig. Korta kapitel med spänning och dramatik leder oss läsare framåt.

När jag kommit halvvägs in i romanen, var den svår att lägga ifrån mig. Egentligen började det på sidan 106, där Birgitta ökade dramatiken drastiskt för varje sida.

Den sista tredjedelen av romanen var perfekt. Precis så ska en roman fånga läsaren – andlöst. I samband med att spänningen ökade, fick jag som läsaren en del att fundera över, framförallt kring karaktären Bruno. Ett stigande obehag drabbade mig. Birgitta lyckades dessutom öka ytterligare mot klimax så att jag nästan blev äcklad av vad jag läste. Otroligt bra! Gillade verkligen hur alla konflikterna kom krypande.

Gestaltningen var härlig likväl som miljöskildringarna. Mycket bra, Birgitta!

Fanns det då inget som var mindre bra eller som kan förbättras. Jo, absolut. Förlagets redaktör borde skämmas att släppa iväg stavfelen, något som vi som författare sällan själva upplever. Men jag var förvarnad, så – trots att jag har falkögon – slapp jag reagera på alla dessa fel.

Till Birgitta har jag en utmaning inför kommande romaner, något som kan förbättras. I kapitel 2-3 fanns det för många meningar som inleddes med ”Han/Hon …”. Det distanserar läsaren, tyvärr. Något som även redaktör och lektör borde påpekat i samband med genomläsningen. Dessutom hade jag svårt för de inledande såväl som de diktliknande små kapitlen. Det var inte förrän en bra bit in i romanen som jag greppade dessa dikt-/brevliknande inslag och tyckte att de tillförde något till historien. Önskar att inledningen hade varit än mer dramatisk, att jag som läsare verkligen hade fått uppleva krocken mer fysiskt.

Men det positiva är att Birgitta verkligen knyter ihop inledningen med slutet och ger mig (läsaren) svar på alla uppkomna frågor. Mycket bra!

Så här står det på baksidan av boken:

Jag dödade henne inte. Jag begravde henne.

Olivia hamnar i stormens öga när hon kommer hem till familjen i Helsingborg efter en längre tids vistelse på sjukhus. Det tar ett tag innan hon inser att stillheten är bedräglig. Genom att bli gravid med fienden rubbar hon någons hemliga plan.

En serie svårförklarliga händelser vidgar sprickorna mellan familjemedlemmarna och undergången för släkten Aldo och deras imperium kommer allt närmare.”

 

4,5 pennorDen här boken kommer att stanna i mitt medvetande – länge. Jag ger den 4,5 av 5 möjliga stjärnor, framförallt baserat på de saker som kan förbättras inför kommande romaner. Jag hoppas innerligt att jag inte behöver vänta alltför länge på nästa roman av Birgitta. Stort grattis till en lysande roman!

Vid penna

Monica

Tagged with →  
Share →