Spelaren av David Baldacci – bokrecension

SpelarenFormat: Inbunden

Serie: Aloysius Archer (del 2)

Antal sidor: 445

Utgivningsdatum: 2021-05-20

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178356706

Referensex: JA

Tusen tack Bokfabriken!

 

Typ av bok: Detektivroman

VAR utspelar sig romanen: Kalifornien

NÄR utspelar sig romanen: 1949 (efter kriget)

VILKEN är miljön: Småstäder

Hur fångade inledningen mig: Fastnade direkt. Älskade humorn i boken.

Här är den inledande texten:

”Medan ett nytt decennium tornade upp sig satt Aloysius Archer i en knirrande buss på väg västerut mot Kalifornien för att försöka skapa sig så mycket av ett liv som någon som han rimligtvis kunde vänta sig. Ett tak över huvudet, tre mål mat om dagen, då och då en flaska hygglig whiskey och stadig tillgång till Lucky Strike-cigaretter så att han kunde hålla munlädret igång och smilbanden i form. Och ett jobb. Eller i själva verket snarare ett yrke. Det behövde han just nu. Det var som att leta efter vatten i en öken, man vara bara tvungen att få tag i det och struntade i hur det gick till. Hittade han inget skulle han vara en ärkenöt, och i det fanns det ingen framtid.”

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om Archer och ett fall som han blir involverade i.

Intrigerna: Välskrivna och drivande.

Miljöbeskrivningarna: Trovärdiga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa, humoristiska och leder handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

KALIFORNIEN 1949. Krigsveteranen Aloysius Archer har fått anställning som privatdetektiv. Första uppdraget för den välrenommerade byrån blir att ta reda på vem som ligger bakom smutskastningen av en välkänd politiker. När två personer med kopplingar till fallet påträffas döda på en burlesk nattklubb står det klart att det inte bara handlar om politiskt falskspel utan något betydligt dödligare. När han träffar den unga och lovande skådespelerskan Liberty Callahan på ett kasino visar det sig dessutom att det inte bara är Archer som har ett hemligt förflutet.

Spelaren är den fristående uppförsäljaren till Skulden, den första delen i bästsäljaren David Baldaccis nya serie om krigsveteranen och privatdetektiven Aloysius Archer.

Mest positivt

Humorn och spänningsfaktorn.

Minst positivt

Tyngden. Det är en tjock, inbunden bok. Svår att hantera.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 162 – smakprov på humorn

”… Möblerna var stora och smakfulla och väl utplacerade i rummet. En eldstad i ena änden var byggd av sten och avslutades med en spiselkrans som bestod av en enorm, maskäten bit svartnat och slitet trä. Någon kunde ha byggt en båt av den och ändå fått virke över.”

Sidan 300

”― Han har packat ihop för dagen, men jag är mer av en nattuggla.
Han satte sig på huk.
― Om ni är intresserad så skulle jag vilja ställa några frågor och ge er en uppdatering, sa han med låg röst.
Kemper såg på de andra männen och log.
― Okej pojkar, trist för er, men nu tar jag mina leksaker med mig och åker hem. Ni kan slåss om era sista dollar. Och ni kan tacka mig senare.”

Summering

4,5 pennorVälskriven och lagom lättläst deckare i den gamla stilen/genren. Jag gillade den verkligen och ger den 4,5 av 5 pennor. Ser fram emot fler böcker i serien.

Vid pennan

Monica

 

 

Share →