Starta din webbplats

Nyckeln till en webbplats är struktur. Jag rekommenderar verkligen att du tar stöd genom en onlinekurs. Vår onlinekurs ”Skapa en professionell webbsida” kan du boka här exempelvis. Klicka på länkarna för att läsa mer om den.

Medborgarskolan: Skapa en professionell webbsida

Egen bokning: Skapa webbsida

Om du redan har en blogg men vill göra den mer attraktiv, rekommenderar jag onlinekursen ”Skapa attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg i sociala medier”.

Medborgarskolan: Skapa attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg

Egen bokning: Attraktiva nyhetsbrev mm

Fyra av tio småföretagare saknar webbsida. Kanske är du författare och vill ha en sida för att synliggöra VAD du skriver och även VAD du har publicerat.

Det behöver inte vara svårt att komma igång. 89% av alla söker via nätet. Om de då inte hittar dig och de saker du vill förmedla, är det ledsamt.

Att skapa en sida kostar inte mycket. Du kan starta med en domän för några hundralappar och välja gratis plattform.

Viktiga frågor för att komma igång med webbsidan

Vilket är ditt syfte med sidan?

Själv har jag flera olika sidor. Två av dem är bloggar med möjlighet att finna information. En använder jag till undervisningssyfte. Tidigare hade jag en e-shop men den har jag lagt ner. Mina kurser säljs av Medborgarskolan och jag behöver därför inte sälja dessa via en shop. Mina böcker säljs på internet-handeln och jag behöver således inte sälja dem heller – på egen hand. Så mitt fokus är på blogg. Det är en av dem du befinner dig på nu.

Hur kan du ta reda på syftet med sidan?

Svara på frågan: Vad ska min sida hjälpa mig med?

Mina bloggar använder jag för att dela med mig av min kunskap. Ju mer jag delar, desto mer förstår omgivningen vad jag kan hjälpa till med. Och för att få respekt från omgivningen, måste vi ge bort väldigt mycket gratis.

Vilka sidor behöver du på sajten?

Du behöver ta beslut om vad som ska finnas på din sajt. Detta lägger du upp i form av menyer. Så här ser menyerna ut på min sida www.monicaiveskold.se:

Meny webb

Som du ser har jag bloggen som start. Sedan berättar jag om mina utbildningar (onlinekurser), mina föreläsningar, mina böcker, inspelningar från webbradio som jag deltagit i, kundreferenser, kontakt-sida för att du och andra ska nå mig, lite information om mig och slutligen har jag en medlemssida på vilken jag delar saker till mina deltagare och köpare. Det som finns på medlemssidan är slutet och den kräver således lösenord.

Jag ska redigera min sida inom kort, och då behöver jag fundera över om den ska se likadan ut eller ha ett annat innehåll.

Grundläggande information bör vara startsida, kontaktsida och en sida per tjänst eller produkt. Har du en e-shop behöver du produktsidor.

Vilka funktioner behöver du?

Nyhetsbrevs-formulärDet finns lite olika funktioner du kan få ut av en sida. Vissa saker måste vara klickbara. Själv har jag exempelvis ett litet formulär där mina deltagare kan skriva upp sig för nyhetsbrev i vilka jag ofta delar gratis utvecklingstips inom alla de områden och professioner som jag delar med mina deltagare.

Sociala medierJag vill att mina läsare ska hitta mig på sociala medier. Därför har jag lagt in ett plug-in (som de små programmen heter) som gör att de direkt kan klicka på en knapp och nå mina sociala medier.

Analysverktyg behövs. Jag vill gärna veta hur många som är inne på mina sidor och vad läsarna tycker är intressant. Då kan jag ge dem mer av den upplevelsen.

Sidan behöver vara snabb och gå att se på mobila enheter (mobiltelefoner och iPads).

Det finns fina webbsidor där du kan testköra din sida och få fram hur du behöver åtgärda för att förbättra.

Hur ska sidan se ut?

Designen för din sida är viktig. Vad du gillar är kanske inte alltid det bästa. Viktigast är att din sida är läsbar. För att få ut det bästa behöver du därför kunna lite om layout. Kan du inget om layout, rekommenderar jag min bok ”Handbok för textproduktion” där du kan läsa mer. Vill du lära kring detta, finns det även en onlinekurs i ämnet ”Layout”.

Medborgarskolan: Layout

Egen bokning: Layout 

Lycka till med din sida!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Tagged with →  
Share →