Tango förbättrar för Parkinson-patienter

Det är otroligt vad musik kan göra för mänskligheten. Och inte minst för de som har drabbats av Parkinson. Här ser du en av de senaste framgångarna – Tango.

Med hjälp av tango kan alla med Parkinson slappna av och låta kroppen följa med i stegen, oavsett om de är stela och staplar fram eller släpar fötterna efter sig, eller om de är överrörliga, vilket de ofta blir av medicinen.

Parkinson är en sjukdom som beror på att dopaminet i hjärnan inte produceras som det ska. Eftersom vi behöver dopamin för motoriken, blir det problem med gång och rörlighet när detta saknas. De får då medicin som producerar dopamin. Medicin som ofta är förenad med biverkningar i en lång rad, bland annat överrörlighet.

Det finns inte en person med Parkinson som beter sig som en annan med samma sjukdom. Parkinson är lurig och påverkar den drabbade på olika sätt. Illa är det också att varje kommun har sitt sätt att medicinera sjukdomen, beroende på kunskapen hos neurologen och rekommendationerna för mediciner i kommunen. Vissa delar ut plåster med medicin, andra pennor med injektionsmöjlighet och en del enbart tabletter. Att äta 50 piller om dagen, vilket inte är ovanligt, kräver larm som ringer och påminner med jämna mellanrum.

Jag vet för i min familj lever vi tre personer. Det är jag, maken och Mr P (Parkinson).

Vid pennan
Monica

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed