Currently viewing the category: "Teater"

Att skriva med humor

Skratta

Det är inte lätt att skriva med humor, speciellt som vi har olika typ av humor. Det som några skrattar åt, är inte roligt för andra.

Men det finns några knep som du kan använda.

Charles Dickens och Mark Twain anses som några av de stora mästarna vad gäller att skriva med humor. Själv älskar jag P G Woodhouses böcker som är fulla med underfundigheter. Å andra sidan älskar jag engelsk humor.

Humor, precis som spänning, måste driva berättelsen framåt. Läsaren lär sig mer om karaktärerna när vi tar in humor och tokigheter i vår story.

Läs någon bok av ovanstående författare och fundera över var du skrattade. Analysera och se hur författaren får till humorn.

Ska du vara rolig måste du undvika vissa saker, exempelvis:

 • Förlöjligande, hånfullhet och förolämpningar
 • Ordvitsar. Göteborgare gillar ibland dessa men för oss andra är de tröttsamma. Samma sak gäller Norge-vitsar.

Här får du några användbara tips:

 1. Ironi , sarkasm och självdistans. Detta ser vi ofta i historier med någon boll som landar på fel ställen, dvs i ett fönster eller liknande. Jag brukar använda självdistans och ironisera över mig själv. Exempelvis när jag tidigare kom in i en klädesaffär – och bar på lite övervikt – då kunde jag säga:

  – Har ni kläder för valar?

 2. Missförstånd
 3. Pinsamheter. I en av mina romaner har jag skrivit en ganska humoristisk historia om när byxorna sprack på bussen. Det kan fungera.
 4. Absurditeter
 5. Allvarlig klumpighet. Fungerar framförallt på film. Ett exempel är Bridget Jones dagbok. Se gärna klippet här:
 6. Förveckling. Används ofta i revyer. Här ser du ett klipp från Falkenbergs-revyn 2018 – Resklart:
 7. Ge din karaktär färre färdigheter. Då blir det roligt när hen ska göra något och inte riktigt kan eller fattar.
 8. Iaktta stand-up-komikerna och hur de får oss att skratta. Här är en gammal stand up från 2014 med den obetalbare Johan Glans:

Efter att ha stått på scen och spelat revy i åtta år, har jag lärt en del om humor. Men allt är, som sagt, inte roligt. Kanske tycker du den här noveller är rolig – kanske inte. Den heter en underhållande resa och den bjuder jag er alla på idag. Klicka här för att komma till den.

Dessutom tänkte jag att du som bjuder mig på den roligaste historien vinner några avsnitt i min nya onlinekurs Börja skriva framgångsRIKT. Lycka till! Du tävlar här!

Lycka till med humor-skrivandet

Monica

 

Matilda – the musical – i Malmö

Wow, säger jag bara ….

Matilda 1

Foton lånade från Malmö Operas hemsida

Detta var en STOR upplevelse. En av de största, faktiskt. Jag har några ljuvliga musikalminnen i bagaget sedan tidigare, såsom Fantomen på Operan på Oscarsteatern i Stockholm. Den gången hade jag gärna vänt i dörren och gått och sett den igen. En annan dörrvändare var Miss Saigon i London. Då grät jag så jag hulkade.

Matilda 2

Matilda är en otroligt kraftfull och spännande uppsättning med en dynamik som kommer att leva inom mig – för evigt. Fina sång- och dansnummer samt otroligt många överraskningar för publiken med glada skratt och tillrop. Den bygger på en barnbok, skriven av en av mina favoritförfattare – Roald Dahl.

Matilda 3

Handlingen utspelar sig dels i en skola, dels på ett bibliotek. Matilda läser allt hon kommer över till föräldrarnas (de elakas) förakt. Hon bestämmer sig för att göra uppror och utnyttja sin inre makt och förmåga. Hennes ljuvliga fröken Jennifer Honey (spelad av Linda Olsson som har en näktergals röst), stöttar henne. Rektorn Agatha Trunchbull, tidigare olympisk mästare i släggkastning, underlättar inte vardagen.

Jag rekommenderar den varmt och ger den toppbetyg, se nedan. Missa den inte! Den spelas till den 2 juni 2019. Köp biljetter här (klicka på biljettlänken).

Här är några inspelningar att kika på:

Matildabarnen överraskar på Bokens dag

”Det är orättvist! säger Matilda när hennes föräldrar och rektor Agatha Trunchbull tar ondskefulla beslut gång på gång. En dag får hon nog och bestämmer sig för att göra uppror. I samma veva märker Matilda att hon har övernaturliga krafter…”

Titta här på detta otroliga klipp

”Barnen i Matildaskolan repeterar tre gånger i veckan och de blir bara tuffare och vassare för varje gång! Här repar de Upprorsungar ur Matilda the Musical med koreografen Miles. Se vad duktiga de har blivit!”

Här är ett inslag från Matildaskolan

”Snart ska du få se på magi – Matilda the Musical har äntligen börjat repetera på stora scenen! Nu fixar vi det sista med ljus, kostymer och sätta danssteg och repliker. Snart får du möta Roald Dahls härliga och ibland knasiga karaktärer såsom Matildas föräldrar Mr och Mrs Wormwood (Michael Jansson och Åsa Fång), bibliotekarien Miss Phelps (Marianne Mörck), fröken Miss Honey (Linda Olsson), alla Matildor (Anna, Matilda och Eva), den skrämmande rektorn Miss Trunchball (David Lundqvist) och den vänliga doktorn (Jonas Schlyter) och alla andra. Nu kör vi!”

5 pennorOch lite från repetitionerna ….

Jag brukar recensera böcker. Nu vill jag även ge den här musikalen ett betyg. Den får det absolut högsta betyget av mig. Motsvarande fem av fem pennor.

Tack för en fantastisk upplevelse!

Monica

 

 

Madame Butterfly av Puccini – på Torups slott

Madam ButterflyI Herrskapsstallet på Torups slott visades operan Madame Butterfly av Puccini. Det är en underbar opera, tycker jag, och den bygger på samma tema som en av mina älsklingsmusikaler – Miss Saigon.

Operakvällen blev en överraskning från maken. Den uppskattades verkligen. Det enda smolket i bägaren var att de på Torups slottscafé inte har rättigheter att sälja ett glas vin, som jag tycker är grädden på moset när jag går på teatern (om möjlighet finns). Nu blev det enbart en glass. Tur att vi själva hade vatten med oss att dricka i pausen för köerna blev långa.

Torups Slottscafé rekommenderas varmt.

Här ser du bilderna från nätet via en länk direkt till Skånska Operans hemsida.

En stor opera i det lilla formatet! Det var imponerande att se hur ensemblen lyckats i sin satsning att resa på rundtur med en så stor opera i ett så litet format. De har verkligen lyckats. Biljetterna var onumrerade, så kön började ringla sig redan en timme innan insläpp. Vi hamnade på bra platser. Alla platser byggs upp runt själv scenen som således är i mitten, så publiken får liksom vara med i föreställningen.

Operan – Puccinis gripande mästerverk – handlar om geishan Cio-Cio San som blir dödligt förälskad i den amerikanske sjöofficeren Pinkerton och överger allt i sitt gamla liv för att bli hans hustru. Detta sker via ett avtal. Det är en historia om äkta kärlek och svek, obrottslig trohet och ansvarslös lek. Musiken är odödligt vacker.

Lona Mor Villadsen är en succé

Hur det kan finnas så mycket vacker sång i en så späd kropp, övergår mitt förstånd. Hon är definitivt en ”stor” stjärna på himlen. Tack för upplevelsen, Lona Mor Villadsen!

Huvudrollerna spelas av:

 • Madame Butterfly – Lona Mohr Villadsen, Pinkerton
 • Daniel Svensson,
 • Sharpless – Staffan Liljas,
 • Suzuki – Josefine Andersson,
 • Goro – Josep Cuso,
 • Kate – Siri Carbin Åhlund.
 • Kör: Johanna Kalliokuljo

Musiken: Violin: Saana Kähkonen, Cello: Johanna Hydén, Kontrabas: Mattias Hanskov Palm, Klarinett: Blagoj Lamnjov, Piano: Max Lörstad

Regissör Ola Hörling har gjort ett mycket bra jobb och jag kan varmt rekommendera dig att gå och se denna ljuvliga opera.

Föreställningen spelas även på Palladium i Malmö den 3, 5, 6 och 8 augusti samt på Aalborg Operafestival den 11 augusti.

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest