Tips från Stephen Kings bok ”Att skriva”

Recension av noveller i boken ”Jul igen”

Först vill  jag berätta om två av novellerna i boken ”Jul igen”. Den 2 december innehåller Kristina Suomela Björklunds novell ”Endast tomten är vaken” och den 3 december är det Tilda McDevitt som skriver om ”Blå rummet”.

Kristinas novell är en ryslig historia om en elak tomt. Mycket bra skriven. Tildas novell är finstämd och handlar om ett spöke på ett slott. Båda novellerna får betyg 4 av 5 möjliga pennor av mig.

Glöm inte köpa boken till rabatterat pris (endast några få exemplar kvar). Se gårdagens kalenderinlägg.

Skrivartips

Idag är det den 4 december och jag tänker bjuda dig på några skrivartips, bland annat ur Stephen Kings bok ”Att skriva”.

Den här boken har jag tidigare recenserat. Klicka här för att läsa recensionen.

Skriv för dig självMitt första skrivartips handlar om att du ska skriva för dig själv – ingen annan. Under november månad, varje år, skriver jag råmanus till en ny roman. Sedan lägger jag den åt sidan. Den får vila och ligga till sig under minst ETT år. Därefter tar jag tag i den och bearbetar den.

Ibland skriver jag saker som aldrig blir publicerade eller utgivna. Jag skriver för mig själv. Det är en av de bästa metoderna för terapi.

Skriv för ditt eget nöjes skull

Skriv således för dig själv och oroa dig inte för läsaren.

När du väl börjar bearbeta din text, är det dags att samtidigt marknadsföra den. Du kan aldrig tala för mycket om vad som händer. Var däremot försiktig så att du inte blir alltför ”säljande”. Det tröttar ut omgivningen.

Skriv din text, oavsett om det är en facktext, en roman, en novell eller dagsboksanteckningar. Njut av ditt skrivande. Skriv ett ord i taget. Precis som att en promenad börjar med ett första steg, börjar en text med ett första ord.

Stäng av sociala medier, telefonen och annat som distraherar dig.

Var noga med researchen. Det är bra att vara påläst men du behöver inte skriva om allt i din text. Det räcker med att veta själv.

Ta pauser när du skriver. Men hitta regelbundenheten i ditt skrivande. Planera hellre in att du ska skriva femton minuter om dagen än att det går två veckor innan du skriver igen.

Redigering = slipning

Vid redigering är det dags att börja slipa till din diamant. Undvik passivitet i texten, dvs att du skriver som om du är blyg. Det är ingen som vill läsa en ointressant text. Inte heller umgås med ointressanta människor. Var på hugget. Skapa dramatik, få läsaren nyfiken så att hen vill veta mer.

”Kill your darlings” (döda dina älsklingar) brukar vi säga. När du redigerar, lägg märke till dina egna upprepningar och gör gärna en analys på texten för att se att du inte upprepar dig. I en bok som jag just nu läser, har författaren börjat flertalet meningar med ”Hon” och ”Han”. Det distanserar mig från läsningen. Till slut sitter jag bara och räknar dessa ord i stället för att följa med i handlingen.

Undvik adverb och adjektiv

Om du skriver skönlitterärt bör du undvika adverb och även adjektiv. Då blir historien berättande. Det är bättre att gestalta, dvs visa vad som händer. Tänk dig att din text är grunden för en film. Hur skulle aktörerna agera?

Vad är då adverb?

Adverb är beskrivande ord.

I en handling kan det exempelvis vara:

Pelle hoppade snabbt upp på bordet, jamade och visade klorna.

Vi använder adverb vid tillstånd, exempelvis:

Hon var ovanligt sur.

Eller i samband med information, exempelvis:

Han var mycket lång.

Adverb används även i frågor, exempelvis:

När ska jag vara hos läkaren?

Och när du pekar, exempelvis:

Där är busshållplatsen.

Vad är adjektiv?

Det är ett beskrivande ord för någon eller något, exempelvis:

Olle gick ensam i blåbärsskogen.

Anders är trött.

Pelle är en lycklig katt.

Hur kan du göra i stället?

I stället för att använda adverb och adjektiv kan du tänka film och beskriva vad som händer med andra ord och uttryck. Du kan använda metaforer och liknelser. Låt mig ta några exempel.

  • Som en virvelvind hoppade Pelle upp på bordet, jamade och visade klorna.
  • Hon var sur som en citron. Bara genom att titta på henne, drog det i körtlarna i munhålan.
  • Han var två meter lång.
  • Busshållplatsen ligger i hörnet av Strandgatan och Västergatan.
  • Olle gick i blåbärsskogen. Han önskade att han hade haft någon kamrat med sig.
  • Anders gäspade stort och ögonlocken föll sakta.
  • Pelle skuttade omkring på golvet. Han jagade en dammtuss och det såg nästan ut som om han log.

Jonglera med ordEtt viktigt tips för alla oss som skriver är att läsa andras utgivna böcker. Läs gärna i den genre i vilken du själv vill skriva. Fundera över vad skillnaden är mellan en bra och en dålig bok. Skriv din insikt på en lapp och sätt upp framför dig. Försök hitta din egen skrivarröst. Kopiera inte andras sätt att skriva, men håll i minnet vad det är som gör att du blir intresserad av vad du läser.

För att bli en duktig författare krävs träning. Ju mer du skriver, desto bättre blir det. Att skriva handlar om att vara lycklig, att få ut orden inom dig. Det handlar inte om att bli berömd eller tjäna pengar. Att skriva är magi – kreativitet. Precis som du måste träna på allt annat för att bli kunnig. Om du ska jonglera, behöver du träna. Att skriva är att jonglera med ord.

Så var lycklig och skriv!

Lycka till!

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest