Tjänster och böcker för dig som skriver

Alla vet kanske inte att jag för många år sedan hade eget förlag. Under de åren arbetade jag då som redaktör, ibland lektör och väldigt ofta korrekturläsare.

Några av mina deltagare i onlinekurserna, framförallt skrivarkurserna, har frågat om jag kan tänka mig korrekturläsa eller hjälpa till med andra tjänster. Svaret är JA. Givetvis kan jag göra detta – om jag har tid och möjlighet.

Och för dig som inte vill använda mina tjänster, finns det möjlighet att själv förbättra kvaliteten på några saker.

Skriva

Sedan 2013 har jag skrivit skönlitteratur. Jag har gått närmare femtio utbildningar för att lära mig detta hantverk, läst mängder med böcker i ämnet, men ständigt saknat någon kurs som hjälper mig att skriva från A till Ö.

Därför har jag, efter att många av mina deltagare på andra onlinekurser, bett mig skapa en sådan, äntligen gjort klart den. Kursen Börja skriv framgångsRIKT  lanseras i slutet av februari. Det kommer även – under året – att finnas en ny bok i ämnet. Mer om den, längre fram.

Hur onlinekursen går till

Varje vecka får mina deltagare i många av onlinekurserna, ett antal övningar, ofta med hjälp av filmer. Så blir fallet även i den här kursen. I filmerna berättar jag:

  1. Hur övningen går till och värdefull information runt omkring som du behöver tänka på
  2. Visar med tydliga presentationer VAD du ska göra
  3. Spelar in exakt HUR du ska göra i ett visst skede, exempelvis om du ska skriva något specifikt, exempelvis skapa en mall eller skapa format för texten

Här får du ett litet exempel från en av mina filmer som gäller redigering. Filmen tar ca 10 minuter och ger dig uppstarten till hur du planerar och några delar att tänka på inför redigeringen.

Mallar, layout och uppställningar

Handbok för textproduktionNär du skriver behöver du även tänka på layouten av din text. Ifall du inte vill ha hjälp med detta utan själv vill lära dig reglerna som styr, rekommenderar jag att du köper Handbok i textproduktion.

Det finns många regler för hur du ska ställa upp texten. Själv skapar jag mallar för detta. Mallarna säljer jag också ifall du så önskar.

När du kan alla regler går det bra att bryta mot dem – OM du har ett syfte.

Att skapa layout handlar först om hur du lägger upp marginaler, vilka teckensnitt och storlekar du ska välja, hur rubrikerna ska se ut, hur du placerar texten på sidan osv. Därefter behöver du veta lite om hur du hanterar bilder, om du har några sådana.

Den här boken kan du köpa direkt via mig (skicka beställning via e-post) till reducerat pris eller kan du boka den här.

Redigera

Redigera framgångsRIKTNär det gäller redigering kan jag hjälpa dig. Hör av dig till mig för prisuppgift på korrekturläsning exempelvis eller om du vill ha en mer övergripande hjälp som redaktör.

Vill du själv redigera, rekommenderar jag boken Redigera framgångsRIKT som du kan köpa här eller med lite rabatt om du hör av dig till mig direkt.

Boken fungerar som en checklista och berättar steg för steg hur du ska göra för att redigera. Dessutom får du tillgång till en sluten plats på mitt nät där du kan hämta hem mallar för redigeringsarbetet.

Redigeringen är beroende av ditt manus. För att underlätta för alla vid redigeringen har jag därför använt mig av symbolerna nedan:

Skönlitteratur svNovell sv

Stort lycka till med dina mallar, din layout, ditt skrivande och din redigering!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Tagged with →  
Share →