Träna på att öka inlärningen för ett nytt språk

EnenceJust nu befinner jag mig i Spanien. Jag har gått många mindre utbildningar, både fysiska och digitala för att lära mig språket. I juni köpte jag verktyget MUAMA Enence. Vilket skräp! Du anar inte hur mycket av min tid jag har lagt ner för att få igång den. Efter två månader lyckades jag. Fortfarande stor besvikelse. Jag kan inte höra vad som sägs i den lilla mikrofonen. Och min iPhone måste vara uppkopplad till bluetooth för att skräpet ska fungera. Den höga kostnaden till trots, är det alltför mycket trixande för min smak. Först måste iPhonen vara igång, sen ska maskinen startas, en app kopplas upp, och därefter väljer man språk. Jag talar in på svenska. Idén är god. Maskinen översätter till spanska. Min tanke var att jag därmed snabbare skulle lära mig språket. Förutsättningen är att kunna höra vad som sägs. Det gör jag INTE.

Supporten för maskinen svarar inte. Jag var tvungen att koppla in Konsumentverket som skrivit, ringt och mailat supporten i Litauen ungefär lika länge som jag har gjort, dvs varje dag i två månader. Utan svar.

Nu äntligen har jag fått ett mail med en adress till vilken jag kan skicka tillbaka maskinen. Och då är jag i Spanien under någon månad. Så det får vänta. Vill ha tillbaka pengarna som jag satsat.

Så, köp INTE denna maskin. Den är värdelös och omständlig, ifall du överhuvudtaget får igång den.

I stället gick jag in på TED och lyssnade till ett intressant föredrag av Chris Lonsdale. Så här berättade han, fritt översatt av mig.

Översättning av Chris Lonsdales föreläsning på TED

Många människor tror att de inte kan rita. Men du kan lära dig rita på 5 dagar. Allt baserat på 5 principer och några specifika övningar, säger han. Jag är böjd att hålla med. (Som du vet har jag onlinekurser i Måleri.)

De flesta säger att inlärning är beroende av:

 • Talang
 • Fördjupning (en drunknande man kan inte lära sig simma!)

BjörnFörst och främst handlar det om relevans och minne. Exempelvis om du ser rivsår på ett träd i skogen och inte bryr dig, bör du lägga märke till fotavtrycket som finns i närheten. Och gör du inte det heller, då kommer du strax att stå öga mot öga med en brunbjörn.

(Jag inser att jag ha relevans och iakttagelseförmåga, men minnet är det skralare med.)

Du bör lägga märke till viktiga saker för din överlevnad och dina mål!

Som författare exempelvis är tangentbordet ett av mina viktigaste verktyg. Jag måste bemästra det. Redan som tioåring fick jag min första kurs i maskinskrivning och en gammal Halda skrivmaskin av min morfar. Jag lärde mig skriva och tränade sedan upp hastigheten så att jag verkligen kunde skriva både rätt och enormt fort.

Nu har jag skrivit så mycket de senaste tre åren att mina tangenter är utslitna och ljuset fråndatorns insida lyser igenom. Värst är det med tangenten N. Dags att köpa ny dator, således!

Tangentbord

Chris fortsätter med att säga att jag bör använda mitt nya språk (spanskan) som ett verktyg från dag 1.

Sedan måste jag lära mig FÖRSTÅ språket för att därmed kunna lära.

Det handlar egentligen inte om kunskap, säger han, utan om fysisk träning! Om du inte kan höra det, kan du inte förstå det och heller inte lära dig det. Vi har filter som gör att vi inte hör vissa saker.

Monica

Du har 43 muskler i ansiktet. Koordinera dem så att andra förstår. Du måste få andra att förstå exempelvis din smärta och om du gör det på rätt sätt, smärtar musklerna i ansiktet.

Här ser du via mitt minspel att det är både varmt och behagligt. Leendet måste nå ögonen.

Ditt sinne och minspel avgör hur du lär dig. Om du är ledsen, arg, upprörd etc, kommer du inte att lära. Om du är lycklig, avslappnad, nyfiken kommer du att lära kvickt och specifikt.

Du måste lära dig läsa mellan raderna – även när det gäller inlärning av språk.

Chris delar med sig av sju aktiviteter för ökad inlärning.

1 – Lyssna aktivt

Stora öronTillåt dig lyssna på språket i timtal. Det spelar ingen roll om du förstår vad som sägs eller inte. Du kommer att inse att du hör intonationer mm.

Låt hjärnan landa i detta.

2 – Iaktta kroppsspråket

Genom kroppsspråket kan du även lära dig förstå mönster som du redan känner till.

3 – Mixa verb, substantiv och adjektiv

Språket är en kreativ process.

Lär dig 10 verb, 10 substantiv och 10 adjektiv. Då kan du genast 1000 fraser. Och DET är vad jag tänker satsa på.

Som att laga till en god rätt!

4 – Fokusera

3000 ord kommer att ge dig 98 % av din dagliga kommunikation.

Vecka 1

Här är några användbara fraser:

 • VAD är detta? / ¿Qué es esto?
 • HUR säger du … ? / ¿Cómo se dice …?
 • Jag förstår inte / No entiendo

Redan här har du fått några bra ord såsom:

 • Qué
 • Cómo

Om vi fortsätter frågeorden kan det bli:

 • NÄR / CUANDO
 • VAR / SER
 • VEM / La OMS
 • VAD / ¿QUÉ
 • VARFÖR – VILKET / SO
 • HUR / ¿CÓMO

Vecka 2-3

Använd enkla ord så som bebisar gör, såsom pronomen, vanliga verb och adjektiv:

 • Du / Usted eller Ni (för i Spanien används sällan ordet DU) / Tú
 • Det där / eso
 • Jag / Yo
 • Vill ha / Quiere
 • Varmt / Cálido
 • Kallt / Frío

Vecka 4

Lär dig klisterorden såsom:

 • Men / Pero
 • Och / Y

5 – Skaffa dig en språk-”förälder”

En intresserad ”förälder” kommer att:

 • Försöka förstå vad du säger
 • Rättar INTE dina misstag
 • Bekräftar att hen har uppfattat genom att använda korrekt grammatik
 • Använder ord som du redan förstår

Detta blir för mig en utmaning. Måste hitta en ”förälder” som kan hjälpa.

6 – Kopiera ansiktsuttrycket

MunnenAnvänd rätt muskler i ansiktet så att andra förstår dig.

Hör hur det känns och känn hur det hörs!

Titta noga på munnen när någon säger något och härma rörelsen.

7 – Koppla ord till mental bild

EldenLägg in orden baserat på sinnena i din minnesbank. Säger någon ordet ”brinna” ska du känna värmen, höra sprakandet, se elden osv.

Använd de 7 handlingarna och du kommer att tala ditt nya språk flytande på 6 månader.

Nu är det dags för mig att träna upp dem.

Que tengas un buen dia! (Ha en bra dag!)

Monica

 

 

 

 

 

Tagged with →  
Share →