Tröstaren av Karin Wahlberg – recension

TröstarenFormat: Pocket

Antal sidor: 361

Serie: Claes Claesson del 6

Utgivningsdatum: 2014-12-17

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175034300

Recensionsex: Nej

Typ av bok: Spänningsroman/Kriminalare

 

Hur fångade inledningen mig: Den börjar med en prolog. Den högg inte tag i mig direkt men var lite småmysig initialt. Se nedan.

”Sara-Ida Ström lyfte sakta ögonlocken och bligade mot ett miltrosa ljus i springan vid rullgardinen.
Det var en speciell dag.
Som en däst katt låg hon kvar, slö och hoprullad och fortsatte att stirra på skenet. Hon antog at det var från en gryende sol. Fast klockan kunde förstås vara rätt mycket, och i så fall var det hösten med dess blekare skimmer som kommit till slut. Hon ville inte veta. Orkade inte. Vred därför inte huvudet mot klockradions kantiga siffror på pallen vid sidan om sängen. Först klockan ett skulle hon vara på jobbet.”

VILKEN är själva handlingen: En kvinna blir skjuten på en kyrkogård. Claes Claesson tar initialt hand om fallet men måste sedan överlämna det till en annan polis. Hans hustru, Veronica, har jouren och blir den som opererar kvinnan. Kvinnan dör inom några timmar.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra och välskrivna.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

En kvinna vandrar hemåt genom det fridfulla Oskarshamn efter en kväll med sina väninnor. Plötsligt hör hon någon som jämrar sig inne bland skuggorna på kyrkogården. När hon tar upp mobilen för att kalla på hjälp tornar en gestalt upp sig framför henne och hon känner en brännande smärta i magen. Så blir allt mörkt.

Veronika Lundborg har jouren när den skottskadade kvinnan kommer in och operationen ser ut att bli framgångsrik. Men bara några timmar senare hittas kvinnan död i sin sjukhussäng.

Veronika anmäls till Sjukvårdens hälso- och ansvarsnämnd – kan hon ha gjort en felbedömning som kostat kvinnan livet, eller ligger det något betydligt mer bestialiskt bakom dödsfallet?”

Mest positivt

Det något överraskande slutet. Kunnigheten kring sjukhusmiljön. Det märks att Karin Wahlberg är verksam som läkare.

Minst positivt

Den tappar fart i mitten, tycker jag. Upplevde en del text som utfyllnad.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Dialogerna är skrivna med talstreck här i min recension men med citationstecken i boken.

Sidan 100

”Så var det dags för ’Östnytt’, som Claes väntat på. Först kort om landstingets nya planer. Han spetsade öronen. Det var just detta som gnagde i honom.
Ett centrum för planerad kirurgi och ortopedi skulle byggas upp vid Oskarshamns sjukhus. Det lät mycket imponerande när landstingsrepresentanten la ut texten, men Claes trodde sig veta precis vad  det handlade om. Att spara pengar. Och det vari princip inget fel med det. Skattemedlen skulle inte slösas bort. Och ingen fick bli lurad, sjukvård med hög kompetens ska vara tillgänglig för alla och envar.”

Sidan 200

”Hon tog artikeln och gick ut i korridoren. Hittade Peter Berg på hans rum.
― Vet du vem som lagt den här inne hos mig?
― Nix!
Skit samma, tänkte hon. Hon såg just ingen annan person i faggorna. Syftet var rätt tydligt. Någon kollega ville peka på att den sektor som Drott Engineering AB höll sig inom var på väg upp. Företagen nämndes visserligen inte i artikeln, det var en rikstidning, och Drott AB i sammanhanget förmodligen en liten aktör. Men enligt vad hon hört var bolaget välskött och solvent. Och gamle Ernst Drott, företagets grundare, hade varit en smålänning av bästa sort. Sparsam, eftertänksam och föga riskbenägen. Möjligen ledde detta till en viss stagnation, eftersom hans person var totalt befriad från äventyrslusta och därmed även från nytänkande. Där kom svärsonen med sitt kunnande in, den unge civilingenjören från Lunds tekniska högskola.”

Summering

En småmysig liten spänningsroman som tyvärr tappade fart i mitten. Jag ger den 3 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →