Tvångsskämtaren av Håkan Wikell

Recension

Tvångsskämtaren av Håkan WikellHåkan skrev till mig och bad mig läsa hans bok. Det har jag gjort. En enkel bok, snabbläst och rolig, måste jag erkänna. Det beror givetvis på vilken typ av humor du har. Själv gillar jag exempelvis P G Woodhouse och den engelska humorn. Delar av den kan jag uppfatta här i denna lilla bok. Skämten påminner om Göteborgs-vitsar.

Så här skriver Håkan om sin bok:

Huvudpersonen Jonas Lundström sitter ensam inlåst på ett mentalsjukhus. Humorn och skämtandet är hela hans värld. Då och då minns han tillbaka på tråkigheter och oförrätter i sitt liv. Trauman han försökt hålla på avstånd genom att ständigt försöka tänka ut kvicka kommentarer och ordvitsar. Boken speglar hans tankar och funderingar. Det är ett försök för Jonas att berätta om sin tillvaro med hjälp av att stapla vitsar på varandra. Men ibland tränger sig de tråkiga minnesbilderna igenom fasaden.

”Tvångsskämtaren” handlar om en människa i periferin. En person som lever så långt man kan komma från föreställningen om hur ett liv ska levas enligt normerna. Det är ett liv utan ”omgivning” fyllt av tankar och funderingar. Men så länge han kan komma på nya lustigheter finns det inget skäl att lämna in.

Jag skrattade gott i början av boken. Sedan blev jag bortskämd. Med ordvitsar. Då blir de inte lika roliga längre. Men jag gillade boken.

Håkan har beslutat att inte sälja den, står det på nätet. Han delar frikostigt med sig av den – helt gratis. Du kan läsa mer på hans FB-sida.

Jag avslutar med ett citat ur boken. Detta stycket gillar jag väldigt mycket:

Tvångsskämtaren citat

3 pennorOm jag ska säga något negativt, så är det att det blev lite jobbigt för ögonen att läsa den kursiverade texten. Boken hade vunnit på normaltext.

Jag ger Håkan tre pennor och tackar för skrattet och möjligheten att få läsa boken.

Vid pennan
Monica

Tagged with →  
Share →
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed