Undvik 5 fallgropar när du skapar en webbsida

1-Glöm inte bort att temat måste vara responsivt

De flesta använder idag mobiltelefoner och iPads för att söka på internet. Därför är det extremt viktigt att du väljer ett responsivt tema.

Responsiv webbdesign innebär att layouten förändras beroende på vilken skärmstorlek och -upplösning som används av besökaren. Här kan du se skillnaderna för upplösningen på en dator respektive en mobil.

Responsiv webbdesign bygger bland annat på att webbutvecklare anger sidelementens storlekar i procent relativt skärmens storlek istället för i absoluta storlekar, mätt i pixlar eller em (bredden av en punkt).

Mitt tips är att du ALLTID skapar utifrån ett responsivt tema och därmed tänker mobilt.

2-Använd bildanalys

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. Så är det oftast. MEN bilden måste komma rätt och förstärka budskapet. Annars är den onödig.

När jag skriver bloggar, skapar jag bilder (eller köper) som passar in och lyfter texten. Det är viktigt hur bildens rörelse förmedlar budskapet. Om du inte kan bildanalys, rekommenderar jag dig att läsa detta kapitel i min ”Handbok för textproduktion”. En ansiktsbild bör titta IN i texten, exempelvis, och inte UT.

Jag gick många års utbildning i detta på 80-talet för Sveriges gurus i ämnet. Minns att en av mina duktiga handledare sa till den kände fotografen Lennart Nilsson (han som skapade böcker om barnet i magen, exempelvis) när han lagt upp detaljbilder i en bok:

― Vad är detta? Är det tapet-prover?

Detta fick mig att förstå vikten av att skriva in bildtext till bilden för att förtydliga.

3-Lägg din tid på RÄTT saker, strukturera och planera

Effektivitet handlar bland annat om att göra RÄTT saker. När du skapar en webbsida är det viktigt att du inte pillar för mycket. Du behöver ha en tydlig struktur INNAN du börjar skapa sidan. Strukturen är A & O. Utan den fladdrar du runt som en fjäril från blomma till blomma. Så börja med att skapa strukturen, kanske i en mindmap.

4-Tänk marknadsföring

Det är inte säkert att besökare hittar din sida, även om du har skapat en sådan. Du måste locka och pocka för att få dit dem. Knyt ihop sidan med sociala medier. Ge bort saker och kunskap – det uppskattas och du får då följare. Detta kallas för Givers Gain.

Var noga med SEO (sökmotoroptimeringen) så att du når ut.

5-Sidan blir aldrig klar

Tänk på att din sida ALDRIG blir klar. Det är ett levande dokument som du ständigt behöver uppdatera. En statisk sida är inget som besökare prioriterar.

Du måste ständigt uppdatera den. Skapa intressanta saker för dina besökare att läsa om.

Själv lägger jag ca en arbetsdag i veckan på att skriva bloggar och inlägg i sociala medier. Det är viktigt för min verksamhet och för att jag ska få uppleva det som jag verkligen brinner för, nämligen att hjälpa DIG att utvecklas.

Stort lycka till med din webbsida!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Share →