Uppvärmning inför skrivandet

Idag har jag nått 48.930 ord. I helgen passerar jag förhoppningsvis de obligatoriska 50.000 orden.

Igår gav jag några tips om hur du kan bota skrivkramp. Jag fortsätter tipsa här.

Varje dag startar jag på ett rutinerat sätt genom att göra något som jag vet får igång mitt skrivande. I mitt fall handlar det om att skriva ett eller flera blogginlägg. Vi har olika behov. Vad kan du göra för att komma igång med ditt skrivande?

Det sägs att Beethoven hällde isvatten över huvudet och att Hemingway gick upp i gryningen och startade med att vässa tjugo blyertspennor.

Vatten får kreativiteten att vakna

Hitta din metod för att få igång skrivandet.

Skulle det vara helt kört, gör jag följande:

  1. Slår upp en utvald sida i någon bok och hittar något där att skriva om
  2. Går ut på nätet och slår upp något som jag vill blogga om
  3. Letar på måfå upp ett eller flera ord som kan ligga till grund för dagens skrivande (det finns sidor där du kan hitta ”puff-ord”)

21 novUnder november skriver jag ca 2.000 ord varje dag. Här kan du se antalet ord de senaste dagarna.

Resten av året är det research eller redigering av vad jag tidigare skrivit, bortsett från mina blogginlägg och inlägg i sociala medier.

Ibland mediterar jag. Andra dagar går jag en härlig promenad och låter idéerna växa fram.

Lita på din kompetens

Det är när du tvivlar som rädslan startar. Den blir till ditt största hinder.

Tänk på alla kända som inte fick gehör för sin kunskap. Jussi Björling som fick höra av sångläraren att han aldrig skulle kunna sjunga. Einstein som inte kom in på universitetet för han misslyckades med inträdesprovet. Beethoven som fick höra att han var för dum för att komponera. Charles Darwin som kallades för idiot. Walt Disney som sparkades för att han inte ”hade någon fantasi”. Edison som var döv på ena örat och knappt kunde höra med det andra, sparkades också från flera arbeten.

Alla dessa gick tack och lov motströms.

Skapa din Lyckobok

Skriv en liten rad varje dag i en Lyckobok eller gör som jag, bokför tiden du lagt ner. På så sätt kan du gå tillbaka och njuta av din framgång. Du kan också ösa ur denna när det känns motigt.

Var tacksam och visa det. Är dagen jobbig kan du ändå vara tacksam för att solen skiner. Regnar det kan du vara tacksam för något du ätit osv.

Lyckobok

Avsluta skrivandet när du vet hur du ska fortsätta

Ett riktigt bra knep är att avsluta precis när du känner att du har någon form av ”flow”. Så gör jag. Jag skriver en scen eller ett kapitel och när det är som mest spännande, avslutar jag det. Ibland skriver jag flera scener/kapitel. Och innan jag stänger datorn eller lämnar den, skapar jag rubriken till nästa scen/kapitel. Då ligger den och väntar på mig dagen därpå och det är lätt att fortsätta.

Lycka till med uppvärmningen

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest