Currently viewing the category: "Utbildning"

Layout handlar om läsbarhet

Med tanke på min nya bok ”Handbok i textproduktion” som nyligen lanserats, är det viktigt att förstå varför reglerna kring layout är viktigt. Det handlar om läsbarhet. Genom att känna till reglerna, kan du också tillåta dig att bryta mot dem. Grunden för att nå ut till dina läsare är att du vet hur de tar emot ditt budskap.

En stor del handlar om luft. Detta gäller både för textproduktion på papper och digitalt (bloggar, webbsidor och i sociala medier).

En annan viktig del är själva rubriceringen. Den kan du oftast inte påverka lika enkelt på våra bloggar och webbsidor. Här ligger styrningen i formatet. Däremot kan du styra rubriken för dina presentationsbilder, dina rapporter och dina texter i övrigt.

Layout handlar om mall, text och läsbarhet

Här nedan ser du några bilder som vid första ögonkastet kanske ser lika ut. Men så är inte fallet. Notera rubriken och sedan luften runt text och bild. Lägg märke till att rubriken är olika. Raderna är brutna på olika sätt. Det är detta som skiljer proffsen från amatörerna.

Layout jämför 1

Notera rubriceringen nedan! Du ser att den vänstra bilden är bäst med tanke på hierarkisk rubrik och den högra baserat på mer luft.

Layout jämför 2

Vill du veta mer? Få fler tips kring hur du bygger upp din text, skapar dina mallar, blir mer professionell? Då tycker jag att du ska investera i boken ”Handbok för textproduktion”. Där finns allt du behöver veta.

Du kan köpa den direkt av mig (om du vill) och få några kronors rabatt eller kan du köpa den i någon internetbokhandel. Här har du en länk till Adlibris, exempelvis, och länk till Bokus. Vill du köpa den direkt av mig, kan du beställa via den här länken. Då kostar den 300 kronor inkl frakt.

Vill du gå en kurs i ämnet, har vi en onlineutbildning (på 20 veckor) som lär dig allt det som står i boken. Kontakta mig för mer information.

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld

 

 

Nålsögat en unik metod för att minska stressen genom att stänga tankarna

Sedan ett antal år tillbaka är jag den ende i Sverige som fått tillstånd att köra denna kurs genom min kinesiske mentor. Jag har gjort om delar i kursen så att det passar oss västerlänningar bättre. Resultaten är stora hos deltagarna. Här ser du en grupp bestående av 12 deltagare och deras upplevelser.

Tio av tolv har upplevt att kursen hjälpt dem slappna av och minska stressen med 41,7%. Inte illa.

Nålsögat analys 1

Detta tycker jag är enormt bra eftersom hälften av deltagarna endast lägger 10 minuter per dag på sin träning:

 

Nålsögat analys 2

 

Vill du också lära dig metoden som gör att du kan stänga tankarna och minska stressen?

Häng då med på vår utbildning Nålsögat som du gör i din egen takt via digital plattform. Jag kör ett gratis webinar för att du ska få prova på den 16 juli kl 16.30-17.15. Här får du testa och uppleva hur du kan stänga tankarna. Kanske vill du fortsätta träna. För att få en stressfri tid så här under sommaren, slippa bli sjuk under semestern, som många blir, just för att de har stressat så innan de kan ge sig iväg. Eller varför inte, inför uppladdningen när du kommer tillbaka från semestern?

Häng med! Nedan anmäler du dig till webinariet eller via denna länk.

Gratis webinar

Välkommen!
Monica

 

6 tips för att undvika utbrändhet eller utmattning

Att utbrändhet och utmattning kan ge hjärnskador är säkert ingen nyhet. Redan 2011 stod det så här i Östersundsposten: http://www.op.se/jamtland/ostersund/det-handlar-om-verkliga-hjarnskador.

Ganska nyligen hade jag en diskussion med läkare och sjuksköterskor på Lunds lasarett. De var övertygade om att utmattning och även depression kan ge kognitiva förändringar. Tankens kraft minskar.

Hur kan du då undvika detta?

Ja ibland går det helt enkelt inte. Och vi får ta smällen när den kommer.

Själv drabbades jag 2004. Allt handlade om dåligt ledarskap. Min närmaste chef tog inte tecknen på allvar, trots att vi alla bad om hjälp. Stressen var ett faktum.

Jag jobbade 17 timmar dygnet. Det klarar vi av, under en kort period. Men den här arbetssituationen förändrades inte. Tiden gick inte att minska eftersom jag i praktiken skötte tre personers jobb. Och när jag signalerade, slog hon bort det hela. Det blev ett katastrofläge på företaget för vi var många som drabbades. Ett antal hjärtinfarkter, stressmagar och annat elände drabbade arbetslaget i vilket jag ingick.

Sex tips för hur du undviker detta

Numera vet jag bättre. Jag valde nämligen att ägna mig åt förebyggande effektivitetsstrukturer på nästa jobb. Här får du de viktigaste tankarna från mig. Tankar som gör att du kan undvika stress, utbrändhet och utmattning.

 1. Lär dig säga NEJ
 2. Mät tiden för varje aktivitet och notera den i kalendern (då har du underlag vid nästa tillfälle när du ska göra samma typ av uppgift)
 3. Bygg upp din struktur så att den är homogen, dvs den ska vara likadan i datorn, i e-posten, i den fysiska miljön och i hjärnan
 4. Skapa en hållbar struktur som fungerar år efter år
 5. Lägg in allt i din kalender – planera tydligt! Även återkommande småuppgifter ska läggas in. Planering är som budget. Den måste följas upp i realtid.
 6. Följ upp din planering genom att stämma av och ändra i din kalender så att du tydligt ser VAD du gjort, och HUR lång tid alla uppgifter tar. Du ska på några få sekunder kunna utläsa direkt i din kalender VILKA uppgifter du ägnat dig åt under veckan.

Kalender tydlig uppföljning

Så här ser exempelvis min kalender ut idag – efter att jag följt upp den gentemot den från början inplanerade.

Genom att synliggöra VAD du gjort, HUR lång tid det tog och VILKEN typ av uppgift det är, kommer du att få en mental klapp av ditt undermedvetna. På så sätt kan du:

 • Synliggöra för chefen hur din dag verkligen ser ut och vad du behöver förändra
 • Se VAR du lägger din värdefulla tid
 • Känna dig duktig och behövd (vilket vi alla bör se för att få känna oss kompetenta)

Detta förhindrar stress och därmed minskar möjligheterna för utbrändhet och utmattning. Något som tusentals av mina deltagare och klienter under åren kan vittna om.

Friska hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Struktur: Skapa en kanon-struktur på 1 timme

Efter att ha varit ute och arbetat med företag och anställda i denna fråga under närmare 30 år, inser jag att vi har ett problem i Sverige. Ett problem som vi hade kunnat bortse ifrån om vi redan i grundskolan hade introducerat barnen i ämnet.

Varför lägger inte lärarna i skolan tid på följande tre viktiga punkter:

 1. Personlig utveckling
  Tala om och påvisa att vi alla är olika och att vi duger trots det
 2. Ta reda på hur varje elevs inlärningsprocess fungerar och lär ut möjligheterna och varför vi behöver lära på ett visst sätt, kopplat till vår hjärna
 3. Visa hur barnen ska strukturera och planera för att orka hänga med i skolarbetet

Jag slutar aldrig att förundras. Är kunskapen i samhället så låg att ovan inte behöver finns i skolplanen?

Låt barnen få göra några små personlighetstester. Alla kan de inte göra eftersom deras hjärnor inte är utvecklade än. Men någon liten test för att synliggöra och öka förståelsen för att kompisarna fungerar annorlunda. Vi talar om kulturella skillnader men glömmer bort personlighetsskillnaderna. Varje gång jag utbildar på högskolan i ämnet, säger de flesta samma sak: Varför fick vi inte lära oss detta redan i grundskolan?

Det finns säkra tester för att synliggöra hur varje individ behöver gå tillväga för att på bästa sätt ta åt sig kunskap. En av de viktigaste är VAK (Visuell-Auditiv-Kinestetisk) testet. Att lära kan vara olika svårt. Men många gånger handlar det om att förstå. Jag har sett framstående personer jobba med barn med lässvårigheter. Där de genom att lära barnen ombilda texten till bilder, kan snabba upp inlärningen och minska dyslexin och dyskalkylin.

När jag är ute och jobbar med effektivitet på företag, får jag ofta höra: Oj, är det så enkelt att spara tid och bli mer effektiv!

Ja det är enkelt – om du vet hur du ska göra. Att strukturera tar oftast inte mer än en timme. En värdefull investering i ditt liv. Du måste bygga upp all struktur homogent, dvs den ska se lika ut i e-posten, i datorn, i bokhyllan och i hjärnan. Grunden är enkel. Du måste ta reda på vilka dina viktigaste arbetsområden är. Sedan lägger du upp detta i strukturen.

Enligt forskningen vet vi att du ALDRIG bör ha mer än 7 nivåer. Men undantag finns. Jag har 8 nivåer men den 8e är själva mailarkivet.

Struktur på 1 timmeSå här ser min struktur ut och det har den gjort de senaste 15 åren. Gissa om jag har lätt för att hitta gamla dokument. Det kan vara undermappar som kommer och går, beroende på att mina uppdrag/projekt förändras och därmed har olika namn.

Hur tror du min bokhylla ser ut? Eller mitt hängmappsskåp?

Givetvis är det strukturerat på samma sätt. När jag tänker uppdrag (eller projekt) finns det inget annat. Vad som sedan är undermappar under respektive kan variera beroende på årtal.

Så lycka till med din struktur! Du kan fixa den på mindre än en timme.

Strukturella hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Story Engineering – en verklig toppenmetod

Recension

Story EngineeringNu har jag pluggat mig igenom boken Story Engineering av Larry Brooks. Det var värt varenda timme. Vilken otroligt bra metod och modell. Boken är på engelska.

Tillsammans med modeller som Story Grid och Hjältens resa är den här klart en succé. Jag har till mina kommande deltagare i kursen ”Planera ditt skrivande” som startade den 28 maj, skapat en mall för att använda för analys av text. Den mallen använder jag själv för varje skönlitterär berättelse som sista analys innan min text går iväg. Mallen och modellen blir klockren.

Jag lovar tipsa lite mer om vad Story Engineering innehåller, längre fram. Så här står det på nätbokhandelns sida:

What makes a good story or a screenplay great? The vast majority of writers begin the storytelling process with only a partial understanding where to begin. Some labor their entire lives without ever learning that successful stories are as dependent upon good engineering as they are artistry. But the truth is, unless you are master of the form, function and criteria of successful storytelling, sitting down and pounding out a first draft without planning is an ineffective way to begin. Story Engineering starts with the criteria and the architecture of storytelling, the engineering and design of a story–and uses it as the basis for narrative. The greatest potential of any story is found in the way six specific aspects of storytelling combine and empower each other on the page. When rendered artfully, they become a sum in excess of their parts. You’ll learn to wrap your head around the big pictures of storytelling at a professional level through a new approach that shows how to combine these six core competencies which include:* Four elemental competencies of concept, character, theme, and story structure (plot) * Two executional competencies of scene construction and writing voice The true magic of storytelling happens when these six core competencies work together in perfect harmony. And the best part? Anyone can do it!”

Boken har verkligen lyckats fånga de delar som behövs för att strukturera upp en god berättelse. Larry Brooks betonar vikten av olika delar och låter oss få insikt i de ”6 core competencies” som behövs för att alla berättelser ska bli professionella. Han tipsar om hur du gör spännande intriger i din roman och får den att hålla hela boken igenom. Strukturen och exakt tidpunkt är viktig, anser han.

För mig blev det solklart hur mina romaner ska disponeras i framtiden. Håller jag mig till konceptet, blir det både enklare för mig att skriva och mer intressant för läsaren.

Lite kort kan man säga att det finns en viktig del som ingår i researchen och den andra viktiga delen är själva berättarrösten. Här bör du inse att du kan stryka mycket text och inte vara övertydlig. Sedan har han delat upp strukturen i fyra delar, ungefär så här:

 1. Visa vad som står på spel, låt läsaren få empati för huvudkaraktären och plantera första stora intrigen i vändpunkt 1.
 2. Låt huvudkaraktären svara på vad som hänt, lära sig följa en ny väg och fatta nya viktiga beslut. När vi och huvudkaraktären tror sig veta, då kommer mittpunkter in och förändrar allt.
 3. Nu händer något kritiskt. Huvudkaraktären överrumplas och måste hitta nya lösningar. När vi tror att så är fallet, då kommer vändpunkt 2. Efter den blir huvudkaraktären en annan person eller har utvecklats så att han/hon själv kan bli en hjälte i slutdelen.
 4. Upplösningen innebär att huvudkaraktären hittar verktygen, förstår hur han/hon måste agera och fatta beslut och reda ut problemen med personlig utveckling som följd.

Det kan tyckas enkelt att förstå modellen och metoden, vilket det också är när du verkligen förstår hur du ska bygga upp din roman, men jag läser minst en bok i veckan och kan lugnt påstå att den sällan stämmer med modellen. De romaner som direkt faller mig ”på läppen” så att säga, inser jag nu har följt metod och upplägg till punkt och pricka. Samma sak gäller filmer som bygger på modellen.

I fortsättningen ska jag använda denna modell även när jag recenserar. Då blir det så mycket enklare att sakligt ge återkoppling till författarna.

Vid pennan – en glad och lycklig

Monica

 

 

Handbok i textproduktion – NU lanseras den

Jag kan stolt meddela att nu, äntligen, är min bok hos tryckeriet. Om några dagar släpps den i bokhandeln. Boken som innehåller allt du behöver veta om textproduktion. Här framgår hur du skapar dokument och texter (både digitalt och fysiskt), för att dina läsare ska förstå och uppfatta. Du får lära dig om regler, tips för webbsidor, sociala medier, pitchar, nyhetsbrev, långa dokument och rapporter, noveller och romaner. I boken finns exempel på hur långa raderna får vara, skillnad mellan bra och dålig layout, hur du skapar visitkort, produktblad, broschyrer mm. Den ger dig råd om formatmallar och annat som du behöver när du skriver långa texter, hur du gör förkortningar, skapar logotyper, analyserar läsbarheten, och om upphovsrätt. Här får du också lära dig hur bilden bör placeras. Med andra ord, allt kring hur du ska göra för att skapa en attraktiv text, finns i boken.

Handbok i textproduktion - omslag

En enklare form av boken har funnits i tidigare utgåvor via andra förlag. Nu är den uppdaterad med allt du behöver veta för digital produktion. Det som utmärker den här boken är dels övningarna, dels att du tydligt med hjälp av exempel kan lära dig se skillnad på bra och dålig layout. På så sätt slipper du göra dyra misstag. Den är också unik eftersom den innehåller information om hur du hanterar bilder. Hur du ska placera dem rätt, hantera färger och former.

Som introduktion får du boken något billigare när du beställer den direkt från mig. Den kommer att kosta ca 280 kronor + frakt i handeln. Du får köpa den för endast 250 + frakt. Kontakta mig, så får du en handbok som stödjer dig när du vill skapa allt från rapporter, broschyrer, visitkort till böcker.

Som du kanske vet, har jag utbildat i layout i över 30 år. Jag har skrivit mer än 60 facklitterära böcker, framförallt i ämnen som dator- och informationsteknik samt effektivitet och automatiseringar.

Under åren har jag även publicerat noveller i antologier, skrivit en barnbok och håller nu på med en roman-trilogi.

Ca 2000 bloggar och inlägg i sociala medier blir det per år.

Och många av alla mina tips finns i den här handboken.

Skrivarhälsningar

Monica

 

Skapa mall i Excel för att ha total överblick

Jag har sedan början av 2000-talet som certifierad verksamhetskonsult hjälpt många verksamheter automatisera och förbättra sina processer. En del mindre företag har inte råd och ork att skaffa BPMS (business process management systems) vilket annars innebär att alla aktiviteter som anställda gör, blir transparenta och syns i flödet. En del väljer att skapa enklare Excel-mallar för att snabbt skapa exempelvis en offert eller räkna på ett uppdrag, följa upp sina uppdrag/tjänster osv.

I förra veckan var jag ute hos en av mina kunder och skapade en sådan Excel-mall. Det är alltid roligt att sätta sig in i själva arbetsprocessen, deras mål och arbetsflöden. En stor utmaning att lösa och förbättra såväl som effektivisera med hjälp av en mall. Den sparar tid och kraft åt de som använder den.

Genvägar till mallar i ExcelSjälv har jag alltid några användbara mallar som jag ständigt följer upp. De ligger som genvägar på mitt datorskrivbord och jag kan lätt analysera värdena genom snabb tillgång till dessa mallar.

Här finns en mall för alla mina blogginlägg och inlägg i sociala medier. Den underlättar för mig när jag ska skriva blogginlägg eftersom jag redan förberett för alla de rubriker som kan vara intressanta under året.

Statistik i ExcelJag har självfallet en statistikmall i vilken jag följer upp all försäljning, både uppdrag och onlinekurser. Med denna mall ser jag på någon sekund hur mycket som återstår i försäljning under året, för att jag ska nå mitt säljmål. Jag ser hur många offerter jag får in i både pengar och procent.

Det triggar onekligen igång mig när jag ser att mina kunder köper och jag får ägna mig åt min största mission – att få andra att växa.

Min mall för böcker håller reda på varje bok och hur mycket respektive bok genererar i vinst eller – om jag investerat hela beloppet själv – hur mycket jag behöver sälja för att nå ”break even”. Jag ser snittpriset på intäkt per bok.

ProjektmallI Projektmallen som är en sammanställning över samtliga mina böcker och onlinekurser framgår tydligt vilka projekt som är igång, se bild.

Detta gäller både onlinekurser och böcker.

Här ser jag med grönt alla projekt som är klara och med gult de som pågår. Självfallet länkar jag sedan in planerna för respektive projekt i denna sammanställning vilket innebär att jag med ett klick får upp projektplanen för respektive projekt.

Jag rekommenderar dig verkligen att skapa Excel-mallar och lägga genvägarna på skrivbordet. På så sätt tar det dig endast några sekunder om dagen att hålla dig uppdaterad.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Du hänger väl med på onlinekursen Planera ditt skrivande?

Du hänger väl med …?

På onlinekursen som startar 28 majPlanera ditt skrivande.

Du får mallar, redigeringsschema, gratisprogram, instruktioner för hur du planerar ditt skrivande så att du verkligen når målet, samt tips på hur du marknadsför det du skrivit.

Här är länken till bokningen (fantastiskt pris för 20 veckor och allt innehåll – endast 1.995 kr). Titta nedan så ser du allt som ingår.

Anmäl dig här, betala handpenningen, sedan faktureras resterande belopp.

Onlinekursen Planera ditt skrivande – upplägg

 • Träffar / Webinar – Max en (1) timme per vecka
 • Råmanus-skrivande och redigering – Max två (2) gånger 1 tim per vecka Gratis Redigeringsschema
 • Handbok i textproduktion – Layout, design och formgivning: Bokning FÖRE den 7 maj, ingår den kostnadsfritt i kursen. Värdet är 300 kronor
 • Vecka 1 – OneNote för research + upplägg marknadsföring
 • Vecka 2 – Struktur för textproduktion
 • Vecka 3 – Projektplan och upplägg i digital kalender
 • Vecka 4 – Underlag för marknadsföring + budget
 • Vecka 5 – Uppstart av marknadsföring
 • Vecka 6 – Handlingsplan för hela projektet
 • Vecka 7 – Storyboard och visualiseringstavla
 • Vecka 8 – Mindmap för ditt skrivande och berättelsen
 • Vecka 9 – Synopsis
 • Vecka 10 – Karaktärsanalys
 • Vecka 11-14 – Råmanus och dokumentdisposition
 • Vecka 15 – Tidslinjer
 • Vecka 16 – Redigering utifrån redigeringsschema och Story Grid mm
 • Vecka 17 – Testläsning
 • Vecka 18 – Pitch för bok/novell med film på YouTube
 • Vecka 19 – Omslag
 • Vecka 20 – Lansering

Varmt välkommen!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Planera ditt skrivande – gratis webinar presenterar upplägget

Planera ditt skrivande - gratis webinar

Många vill inte planera. Några vill inte skriva synopsis. Andra frågar och undrar hur de ska kunna skapa resultat och bli klara med sin roman, novell eller fackbok. Oavsett hur du gör, är jag övertygad om att du MÅSTE planera. Exakt hur och vad, avgör du själv. Men om du inte arbetar med din text som ett projekt, kommer du kanske aldrig att kunna publicera den. Att  ha ett mål, främjar dig. En plan stöttar dig.

Under alla mina år som författare och effektivitetskonsult, har jag insett vikten av planering. Den ska vara till för att stödja – inte hindra dig.

Baserat på detta, startar jag vår onlineutbildning ”Planera ditt skrivande”, där jag hjälper dig igång. Steg-för-steg kommer vi tillsammans med planera och skriva. Jag lovar massor med tips. Du får alla möjliga användbara mallar av mig för att sätta igång. Du får tips på gratisprogram, appar mm. Jag leder, du testar och sedan väljer du själv vad du vill använda dig av.

Att skriva tillsammans ger också en dynamik utöver det vanliga. Vi kommer att sporra och trigga varandra. Du kommer att få mängder med inspiration vilket ökar din motivation.

Som extra grädde på moset, lovar jag dessutom följande.

 1. Alla som bokar sig för kursen före den siste april kommer att få min nya ”Handbok för textproduktion – layout, design och formgivning” på köpet.
 2. Alla som vill får delta i en tävling med en novell. Blir den antagen av en utvald jury, kommer vi att publicera en antologi till hösten.

Anmäl dig till mitt webinar, som är helt gratis, och som jag kör den 25 april kl 18.00. Då berättar jag mer om detta spännande projekt och onlinekursen.

Här är länken till webinariet.

Välkommen!

Monica

Enneagram – ett av alla de 30 test som ingår i nya onlinekursen ”Personlig Utveckling”

I vår nya onlinekurs ”Personlig utveckling med personlighetstester” finns mer än 30 olika tester som utvecklar dig eller – om du är skribent/författare – dina karaktärer. Vi har skapat många spännande tester och även valt en del gratistester från nätet.

Har du klart för dig vilka dina egenskaper och förmågor är? Vilka drivkrafter har du? Finns det baksidor på dem som retar din omgivning? Hur ser ditt konfliktmönster ut?

Målet med kursen är att:

 • Ta reda på mer om dig själv (och/eller dina karaktärer) – utvecklas
 • Få tillgång till många olika gratis tester som hjälper dig utveckla dig själv (och/eller dina karaktärer)
 • Lära dig tolka testerna och satsa på att förändra
 • Utöka din förmåga till samarbeten med andra i grupp

Vi bjuder på enorma utvecklingsmöjligheter. Eller vad sägs om exempelvis:

 • Psykogeometri
 • Visuell, auditiv eller kinestetisk person (VAK)
 • Guldfisk eller sardin
 • Konfliktmönster, RAT, Styrkor och svagheter (drivkrafter)
 • Olikheter i beteenden – Disc
 • Mayer Briggs (enkel test) – MBTI
 • Enneagram
 • Egenskaper och personlighetsdrag samt förmågor – Big Five och Ocean
 • Rädslor och flexibilitet
 • Effektivitet- och läckage-analyser
 • Johari och självbilder
 • Samarbeten, förtroenden och Försvarsmekanismer
 • Kroppsspråk och budskap
 • Värdegrund och omställningsförmåga
 • Storytelling och egen USP
 • Varför kan inte alla bli en ledare?
 • Stress-analys

Enneagram är ett av de tester som skådespelare/aktörer använder sig av för att förbereda en roll och som skribenter/författare nyttjar för att utveckla sin karaktär.

Här kan du se en youtube-film som berättar lite mer.

Vill du utvecklas och få en kurs som är unik? Det finns ingen liknande i världen. Och priset är extra förmånligt. Endast 2.500 SEK inkl moms för kursen och vill du ha live-utbildning (webinar) också, tillkommer ytterligare 2.000 SEK inkl moms. Här kan du boka dig för kursen ”Personlig Utveckling”.

En test brukar kosta omkring tusenlappen. I den här kursen får du mer än 30 tester. Normalt borde kursen därför kosta ca 30.000 SEK, men detta blir min gåva till mänskligheten innan jag börjar trappa ner för att bli ”tidsmiljonär”, vilket kommer att ske med start till sommaren.

Utvecklande hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed