Currently viewing the category: "Utbildning"

Hur ser din balans i livet ut?

Att ha balans i livet innebär att du anstränger dig åt alla håll; arbete, familj, socialt umgänge, personligen och andligen. Det gäller att leva livet fullständigt och njuta av det. Att skapa balans i livet är som att bygga Eiffeltornet. Allt krävs för helheten.

Balans är som Eiffeltornet

Du måste komplettera alla delar och njuta fullständigt för att livet ska bli värdefullt. Undvik stress! Mycket stress går att styra bort, dock inte all. Stress i samband med sjukdom exempelvis kan vi inte undvika. Men du kan välja hur du tänker i samband med sjukdom.

Du kan satsa på att vara en god förälder, make/maka, vän, arbetskamrat eller chef, ha en bra utstrålning från håret till skorna, ha en friskare kropp, och framförallt ha ett friskt sinne. Du kan säkert förbättra dig inom alla områdena. Men börja med att välja de signifikanta områdena där det bäst behövs. Välj hur mycket tid du vill lägga på att må gott.

Skapa din målbild. Behöver du hjälp med den, har du några alternativ att utgå från.

Omslag Över Mållinjen   Boken FramgångsRIK o LyckligResan

 

 

 

 

 

 

Här ovan ser du tre val som kan hjälpa dig. Det är boken Över Mållinjen i vilken 20 kvinnor skrivit om hur de lyckats ta sig fram till målen. Jag är en av dessa kvinnor. Du har möjlighet att köpa boken FramgångsRIK & Lycklig som jag skrivit där du får ett komplett facit över hur du gör för att nå målen, minska stressen, strukturera livet och planera för att komma i hamn. Behöver du ytterligare hjälp, kan jag erbjuda dig onlinekursen Resan som du får köpa för extra förmånligt pris nu i början av året. Det är en sex veckors kurs där du lär dig plocka ut det viktiga i livet och uppnå det.

Vill du boka någon bok eller kursen, klicka på respektive länk nedan.

Över Mållinjen

FramgångsRIK & Lycklig

Resan (onlinekurs)

Arbetsdagen behöver inte vara från 9 till 5, där du lägger 8 timmar på arbetet. Det kan vara en blandning av arbete och fritid som attraherar just dig. Problemet behöver således inte vara arbetsdagen eller tiden som du tillbringar på jobb. Din fritid kan vara problemet. Kanske spenderar du mycket tid på TV-tittande, surfing på nätet, hobbies såsom golf eller liknande. Det är oftast konflikten mellan jobb och fritid som stökar till livet. Vet du exempelvis att över 8 miljoner amerikaner har dubbla jobb?

I en undersökning gjord i Toronto har man funnit att 66% av arbetande mödrar tillbringar mindre än 3,5 timme om dagen med sina barn. Papporna ännu mindre.

Arbetet bör aldrig påverka viktiga ting såsom sömn, relationer, hälsa, rekreation och familj. Om det gör det, är det ett tecken på att du saknar balans i livet.

Gör slag i saken! Fixa balansen i livet om den inte redan är perfekt.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

 

 

Gott slut och gott nytt år!

Gott slut

Idag avslutas år 2018. För mig har det varit ett mardrömsår men ändå har jag hunnit med en massa saker. En hastig sammanräkning innebär att jag kan se några riktigt stora genombrott för egen del. Hur har du gått i mål?

Om vi tittar på jobbet, kan jag konstatera följande resultat. Så förutom att tomten kom, som vanligt, har jag lyckats uppnå mina mål för året.

Tomten kom

Onlinekurser

Jag har skapat två nya onlinekurser under året. En för de som skriver. Den heter ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Under 20 veckor får du alla de tips du behöver för att planera ditt skrivande och din marknadsföring samt även massor med skrivartips.

Sedan valde jag att meddela Försvarshögskolan för vilka jag kört ledarskapsutbildningar de senaste åren, som certifierad, att jag inte längre ville förnya mitt certifikat. Eftersom jag trappar ner verksamheten och planerar för min kommande pension, anser jag att det blir för dyrbart att lägga över femtiotusen på kurser och resor/uppehåll, vilket är kostnaden för att förnya certifikatet. I stället byggde jag en onlinekurs ”Utveckla dig själv och dina karaktärer med hjälp av personlighetstester”. Den riktade jag till alla som ville utvecklas och även de som skriver kan använda den för att skapa trovärdiga karaktärer. Under 12 veckor får du tillgång till 30 fantastiska tester som uppvisar vem du är och förklarar för dig varför du beter dig så som du gör.

Klicka på länkarna ifall du vill läsa mer om kurserna och boka dig inför nästa år. Du väljer själv när du vill starta.

Böcker

Jag har deltagit i sex antologier under året (om man räknar boken Jul igen som utkom i december 2017). Det innebär att jag skrivit fantasi eller fakta för att få delta tillsammans med andra författare i fina böcker. Här kan du se dem:

6 antologier

Förutom antologierna, där en av dem är en diktbok för barn, har jag även gett ut min egen fackbok ”Handbok för textproduktion”. Den kan du läsa mer om genom att klicka på länken.

Jag är nöjd med min produktion för året.

Den sista boken, som hade release den 21 december, är ”Över Mållinjen”. Vi kommer att ha en virtuell presentation och släpp av den i januari och du är välkommen att delta – om du vill.

Här kan du lyssna på en av de poddar i vilken de berättar mer om boken:

Podd om boken ”Över Mållinjen”

Missa inte det virtuella lanseringspartyt den 13 januari.

Då får du tips om varför du kanske inte alltid fullföljer mål, att du måste identifiera dina rädslor så att du inte skapar hinder. Lär dig fira de små vardagsmålen!

Här kan du se vad förlaget Ariton skrivit i pressreleasen om boken.

Över mållinjen: 20 kvinnor berättar hur

Omslag Över Mållinjen

Hur tar du dig dit du vill? Har du svårt att nå ända fram till mållinjen? Och över den?

Vare sig du drömmer om att få ordning på din ekonomi, hitta ett nytt boende, skapa en ny karriär eller vill övervinna hinder så är det inte alltid att bara bestämma sig. För dig som vill få tankeväckande och inspirerande tips har vi skapat denna bok som bland annat tar upp: Att skriva mentalt kontrakt med dig själv, drömma sanndrömmar och inte låta ett nej stoppa dig. Att våga misslyckas, göra fel, gå sönder och komma igen. Att låta saker och ting ta tid, att ta ett steg i taget och våga realisera din potential.

Låt dig inspireras av 20 kvinnor som uppnått sina mål!

Kvinnorna är:

Achillea Dahl, Agneta Orlå, Annika McClintock, Carina Hammarsten, Carolina Vahlstedt, Charlotte Ahlberg, Eleonore Hammare, Elisabeth Jönsson, Fanny Lundgren, Lisa Valtersson, Malin Inger, Malin Lundskog, Marie-Louise Kanon, Monica Ivesköld, Nina Jansdotter, Petronella Simonsbacka, Sabina Renck, Sarah Larsson, Susanne Hydén och Ylva Wegler.

Vill du köpa boken till rabatterat pris? Kontakta mig. Jag har några exemplar att erbjuda dig.

Gott slut och gott nytt år

Önskar

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 23 – Lille julaftonstips på filmer

Idag dag före dan, tänkte jag tipsa om några trevliga filmer som jag rekommenderar så här i juletider.

Första filmen är Mowgli, andra är Laxfiske i Gemen, serien ”Call the midwife” eller som den heter på svenska ”Barnmorskorna i East End”, och slutligen filmen The Greatest Showman.

I slutet av mitt inlägg passar jag även på att lägga ut länkarna till alla de onlinekurser med massor med videofilmer som du kan köpa nu till extra julklappstips med upp till 30% rabatt. Gäller fram till nyår.

Filmen Mowgli

Detta är Mowgli:
Panterns svarta nos. Han luktade på en brun sko bland allt det gröna. En bedårande varg med ledsna ögon syntes. Pantern nosade på ett barn alldeles ensam i djungeln. Barnet klappade i händerna och pantern sa:

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Ett människobarn!

Pojken växte upp och red på pantern i full galopp genom djungeln, ut på klippavsatser som fick magen i gungning, genom vattenfall som strilade och blötte. Apor stack fram huvudetna bakom gigantiska grodblad, tog tag i pojken, hissade upp honom på plattåerna och anföll honom. Bakgrunden var som en tavla med stora spöklika träd, liljeväxter och massor med orange och röda blommor, en del påminde om julkaktusen på köksbordet, andra om höstaster. Trädstammar hade fallit ner och hindrade framfarten. De låg utplacerade på de obefintliga stigarna som djuren använde framförallt för att komma undan tigern som ständigt var blodtörstig. Djupa dalar och höga berg där dimman låg som snötäcken och dolde människobyn längst ner i dalen. Pojken lärde sig klättra i träd och hoppade från gren till gren med hjälp av den militanta björnen.

Filmen Laxfiske i Gemen

En underbar och annorlunda film med duktiga skådespelare. Jag rekommenderar varmt filmen. Här kan du se trailern och lite av innehållet.

TV-serien ”Call the midwifes” / Barnmorskorna i East End

Jag kan aldrig se mig mätt på denna fina serie som ständigt får mig att må gott. Oavsett hur tufft människorna har det i femtiotalets England finns där alltid något som får lyckan att le.

Här får du en liten försmak av tv-serien:

Filmen The Greatest Showman

Slutligen rekommenderar jag denna fina film. Berättelsen om hur den första cirkusen kom till. En underbar film med många överraskningar.

Onlinekurser att ge dig själv i julklapp

Boka nu, bestäm när du vill starta. Här får du julklappstipsen till dig själv.

Kanonerbjudanden fram till nyår. GOD JUL från mig!

 1. Resan
 2. Framgångsrik och effektivitet – Bli rik i tid och pengar
 3. Livet på en pinne
 4. Skapa en hållbar struktur
 5. Skapa en hållbar planering
 6. Planera ditt skrivande
 7. Powerpoint
 8. Word
 9. Excel
 10. Outlook
 11. Skapa en professionell websida och blogg
 12. Layout / Design / Formgivning
 13. Nå ut i sociala medier
 14. Öka eller dubbla din försäljning
 15. Stressa ner med Nålsögat
 16. Mentala vitaminkickar med Qigong
 17. Personlighetstesterna som utvecklar dig Målarkurs

GOD JUL

önskar

Monica
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 22 – Layout-tips

Du behöver veta hur du ska ställa upp din text. Någon gång i livet skriver du. Det kan vara ett brev, en text på en bloggsida, en presentation, ett CV när du söker jobb, en broschyr, en personaltidning eller något helt annat.

Layout handlar om att ställa upp texten, att skapa en skiss som gör det lätt för mottagaren att läsa och förstå. Skriver du i Word, kan du behöva skapa mallar för ditt skrivande. Då måste du känna till normer och regler för hur du ska skriva. Hur bred ska marginalen vara? Vilket teckensnitt och vilken storlek ska du använda? Hur ska du göra rubriker? Ja frågorna är många.

Jag har utbildat i layout och Office-program som Word i över trettio år. Första gången jag skulle köra en kurs i Layout, insåg jag hur lite jag egentligen visste. En research som varade i flera år, startades. Jag gick massor med utbildningar för att lära mig. Syftet var att skriva så att andra finner det enkelt att läsa. Biblioteket gav mig böcker att låna. När jag hade läst ca 30 stycken, valde jag att köpa alla Hallbergs böcker. De finns fortfarande kvar i min bokhylla. Hallberg och några andra stora gurus blev mina layout-gudar.

En av de viktigaste sakerna som jag lärde mig var att en rad aldrig bör överstiga 13 cm i bredd. Längre rader orkar inte ögat med.

När jag hade pluggat färdigt skapade jag min första bok i Layout. Den har sedan getts ut efter omarbetning fler än tre gånger. Nu i somras gav jag ut en ny bok i ämnet. Den innehåller visserligen en del äldre information också. Layout hade upprinnelse i Guthenbergs 1500-tal.

På 80-talet satt jag själv med i SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige) som representant för bland annat regler om tabulatorlägen. Det visste du kanske inte?

Idag avslutar jag med de viktigaste skrivreglerna nedan att användas vid dokumentskrivning:

 • Marginalerna bör vara minst 2 cm
 • Radlängden bör aldrig överstiga 13 cm (ca 63 nerslag)
 • Rubriker bör skrivas i teckensnitt utan fötter – typ Arial – för att synas
 • Rubriker bör vara i storleksordning som är delbart med siffran 6, dvs 18, 24, 36 punkter
 • Rubriken kan lämpligen stå i vänstermarginalen MEN texten bör placeras i tabulatorlägena
 • Brödtext, dvs löpande text, bör skrivas med teckensnitt med fötter. Times New Roman är ett lämpligt snit

Exempelvis:

Rubrik och brödtext - ex

För dig som vill lära mer, erbjuder vi dels en onlinekurs i 20 veckor i Layout, Design och Formgivning. Dels kan du få köpa min ”Handbok i textproduktion” som ger dig exempel på allt du behöver veta om layout och skrivregler.

Här kan du läsa Iréne S Räisänens fina recension för handboken. Klicka på länken!

Recension handboken

Iréne skriver bland annat:

Referens handbok i textproduktion

Idag får du julrabatt på både onlinekurs och bok. Klicka på länkarna nedan för att beställa.

Stort lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 20 – Planera för att minska stressen

Stress är ett stort växande problem. Tempot i dagens verksamheter ökar och informationsflödet är kraftfullt och svårt att sålla ur. E-post och internet är ett par av våra värsta fiender om vi inte hanterar dem rätt.

DatumOrganisera ditt arbete med en bättre struktur. Se mitt tips i gårdagens kalender. Planera så att hjärnan får njuta och du därigenom frigör tid och mår gott.

Vill du lära dig planera för ett gott 2019? Då bjuder jag på vår onlinekurs ”Skapa en hållbar planering”. Klicka på länken för att boka dig. Du får 500 kronor i rabatt fram till Annandagen, dvs en tredjedel av priset i julklappsrabatt.

Ordinarie pris: 1.500 kronor

Ditt pris t o m Annandagen: 1.000 kronor

Neurovetenskapen har revolutionerat vår syn på planering. Om du hade haft tillgång till ett mikroskop som kunnat visa dig hur din hjärna sorterar information, hade du säkert blivit orolig. Hjälp därför din hjärna att sortera och prioritera på rätt sätt. Om du jobbar smart, kommer du att ha energi även när du går hem från jobbet. Energi till dina egna intressen, familj och hem.

Här får du några av mina bästa tips för planering som minskar stress:

 1. Utgå från din biologiska klocka! Är du en morgonmänniska, ska du göra alla de svåra uppgifterna på morgonen, till skillnad från om du är en kvällsmänniska. Då kan du lugnt vänta. Tyvärr gör flertalet inte så. De allra flesta kommer till jobbet, startar datorn och börjar med e-posten. Den kan du göra med förbundna ögon. Vänta därför med den tills de stora krävande uppgifterna är klara.
 2. Prioritera rätt! I vår onlinekurs lär vi ut ett riktigt dynamiskt sätt att prioritera genom att utgå från fem frågor. Vi har döpt metoden till EDV – E det viktigt. Men du kan redan nu ställa dig frågan om det du tänker göra är VIKTIGT.
 3. Avsluta allt du kan! Genom att du avslutar avlastar du hjärnan. Gör klart så mycket som möjligt och planera in resten.
 4. Arbeta med EN sak i taget – inte flera. Hjärnan blir splittrad av att du hoppar mellan arbetsuppgifter. Glöm inte bokföra din tid. Det är inget onödigt moment utan tvärtom mycket nödvändigt för att din hjärna ska få ”en klapp på axeln” som säger att den är duktig. Vi behöver beröm – även din hjärna.
 5. Skriv lista – se gårdagen kalendertips!

Jag önskar dig lycka till med planeringen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 19 – Struktur, ordning och reda

Idag är det den 19 december och jag tänkte tala lite om struktur. Snart är det även nyår och då är det viktigt att du bygger upp strukturen för nästa år – 2019. Hur du bör göra, kommer jag att berätta om på det nya året.

Lite användbara strukturtips får du nedan.

Skulle det inte räcka, får du även rabatt på vår populära onlinekurs i Struktur. Kursen kostar normalt 1.595 kronor och du får rabatt på den fram till och med annandagen. Ditt pris blir då endast 1.200 kronor.

Klicka på länken nedan och beställ!

Skapa en hållbar struktur för 2019

Motsatsen till ordet struktur är kaos. Sedan snart 30 år tillbaka har jag varit ute på företag och i verksamheter och lärt ut begrepp som gör att det blir ordning och reda. Att ha ett tomt skrivbord är ett nyckelbegrepp – oavsett vad du tror och tänker. Att ha en parallell struktur i ditt fysiska material såväl som i datorn och i e-posten är ett annat grundfenomen som gör att du kan vinna tid.

Kaos på skrivbordet, i datorn eller i e-posten skapar kaos i hjärnan. Stressen är given.

Som du kanske vet är det två stora män som kommit på metoderna för struktur. Den ene heter David Allen och är mannen bakom GTD – Get things done. Den andre är Kerry Gleeson som skapat metoden Gör Det Nu och PEP. Jag har arbetat för Kerry Gleeson i över fyra år.

Sedan dess har jag utvecklat metoden ytterligare och utifrån den skapat en egen metod som vi kallar för Navigera Direkt.

Genom att strukturera upp, slipper du lägga 6-9 timmar per vecka på att leta efter dokument och liknande. Tycker du det låter mycket? Det är bevisat med hjälp av statistik. Jag har kört utbildningar i effektivitet i över tjugo år och har träffat tusentals människor som får mäta sitt letande initialt och när vi är klara, gör vi om mätningen. Differensen däremellan är tydlig. Du kan spara många timmar per vecka genom att ändra din struktur.

En god struktur ger dig energi att avsluta aktiviteter. Du får helt enkelt mer gjort.

Det finns även en del tidstjuvar kopplade till strukturen. Att skjuta upp saker är förödande. Din hjärna jobbar konstant med det som du borde ha gjort i stället för det som du ska göra. Att skapa en massa listor fyller på stressen, även om det är bra att notera vad som ska göras och därmed slippa belasta huvudet med detta.

Men att ha en massa listor som inte minskas skapar oöverkomlig stress.

Här får du ett av mina allra bästa tips – som funkar klockrent nu till jul.

Skriva listor

Börja med att göra ett dokument med tre kolumner. Notera allt som du har att göra i mittersta kolumnen.

Ex tips på lista 1

När allt är nerskrivet, skriver du in ett K för kort uppgift och L för lång uppgift i den vänstra kolumnen. K = allt som tar mindre än 30 minuter och L = allt som tar över 30 minuter.

Ex tips på lista 2

Slutligen skriver du in datum i kolumnen till höger. Du skriver SLUT-datum för korta uppgifter (dvs NÄR ska de vara klara) och START-datum för långa uppgifter (dvs NÄR ska du starta projektet). Långa uppgifter som är längre än fyra (4) timmar hanteras som ett projekt. Du måste då starta med att skapa en enkel projektplan i vilken du lägger in alla de uppgifter som ingår i projektet. Exempelvis om jag ska göra en animerad film, gör jag en liten projektplan där jag berättar om vilka delar som ska ingå.

Ex tips på lista 3

Lycka till med att frigöra tid och skapa en ny struktur!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Lucka 18 – Naturens bästa antibiotikum

Det finns olika saker för att lyckas i livet. Ett är att ta hand om din kropp, se nedan tips. Ett annat är att styra vad som händer – dina handlingar. Om du skriver exempelvis vill sälja dina böcker, behöver du kanske lära dig mer om hur du kan öka din försäljning. Om du har eget företag, behöver du också veta mer om hur du når ut med dina tjänster eller produkter.

Skrivartips

Om du skriver behöver du veta några av de stora hemligheterna med skrivandets hantverk. Jag har själv börjat på några nya onlinekurser i ämnet (som jag redan gett mig i julklapp). I en av dem har jag fått lära mig något nytt som jag vill tipsa dig om, nämligen balansen mellan komplotten (plotten) i romanen och själva handlingen (storyn).

Komplotten är emotionell och handlingen är fysisk. Komplotten är aktion, saker som gör att något händer som du som läsare vill veta mer om. Handlingen innehåller reaktion, dvs tankar som leder karaktären framåt mot en utveckling i vilken hen kan besegra problemen i komplotten.

Storyn är den emotionella resan som karaktären gör från början till slut medan komplotten är något som sker under resans gång.

Öka eller dubbla din försäljning?

De flesta som har eget företag, vet att det kräver list att sälja – utan att vara säljande. Vill du lära dig mer om hur du ökar, kanske rentav dubblar, din försäljning? Vår onlinekurs innehåller övningar som direkt får dig att öka intäkterna, antingen genom att du minskar din administrativa tid eller genom att du får fler affärer.

Ordinarie pris på kursen är 4.900 kronor.

Om du bokar dig innan annandagen får du kursen för endast 2.500 kronor. Passa på! Ge dig själv – som jag har gjort – lite utveckling i julklapp! Klicka på länken nedan för att boka dig.

Öka eller dubbla din försäljning-kursen – julrabatt

Naturens eget antibiotikum

Avslutningsvis får du här några goda naturtips som gör att du kan hålla dig frisk. Här är en lista på antibiotikum som naturen själv bidrar med.

VitlökVitlök

Vitlök innehåller en substans som heter allicin, vilken enligt forskning innehåller ett antal potenta antibakteriella egenskaper. Den är särskilt effektivt mot en vanlig tarmburen bakterie, kallad candida.

Ingefära

IngefäraIngefära har antibakteriella egenskaper. Den kan ätas rå eller drickas som te.

Själv kokar jag gärna te på den. Skiva den i tunna bitar och lägg i kokande vatten, låt dra. Dricks sedan. Gott och näringsrikt.

Jag steker den gärna i tunna skivor tillsammans med morötter eller champinjoner och har som tilltugg och grönsak till kötträtter.

KokosKokosnötsolja

Ett antal naturliga fettsyror som finns i kokosnötolja har visat sig hämma tillväxten av vissa antibiotikaresistenta bakterier. Kokosolja kan också appliceras ytligt som en skyddande barriär för läkning av sår.

Äpplecider-vinäger

ÄppleÄppelcidervinäger har använts historiskt som en behandling mot infektioner och som skyddande medel för öppna hudsår. Forskningen har funnit att den har förmågan att blockera de enzymer som är nödvändiga för e-kolibakterier. Det används vanligtvis i dagliga doser för att förebygga och till och med behandla urinvägsinfektioner.

HonungHonung

Honung användes i antiken för behandling av infektion och läkning av sår. Honung producerar enzymet väteperoxid, vilket är ett känt saneringsmedel när det isoleras.

Timjan

TimjanTimjan som eterisk olja har testats mot bakterier och jäst och visat sig ha potenta antibiotiska egenskaper. Precis som vitlök visade den sig vara starkt effektivt mot Candida. Timjanolja kan drickas eller användas ytligt som en naturlig behandling för bakterierelaterade hudförhållanden och akne.

KryddnejlikaKryddnejlika

Kryddnejlika kan vara mycket effektivt som naturligt antibiotika. Den kan effektivt döda bakterier och är vanligtvis rekommenderad som lösningar för plack på tänderna, på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper.

Oregano

OreganoOreganoolja är ett kraftfullt antiviralt och antiinflammatoriskt medel som behandlar infektioner och förhindra utvecklingen av antibiotikaresistenta bakteriestammar. Ta det som ett tillägg. Det skyddar kroppen mot skadliga bakterier, men varning för dess styrka! Utspädning rekommenderas för att förhindra hudkänslighet.

 

Jag önskar att du får må gott och hoppas att tipsen kan hjälpa till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

En kvinnas smak av Nora Roberts

Idag är det måndag – boktipsardag – och den 17 december i vår adventskalender. Som du vet använder jag varje måndag på min blogg till att tipsa om en bok som jag har läst. Sedan brukar jag ha ett inlägg på onsdagar och ett på fredagar, då med skrivartips eller effektivitetstips som hjälper dig frigöra tid. Ibland kan det även bli ett matrecept eller något annat användbart.

Idag har jag tänkt tipsa om att blogga, förutom bokrecensionen nedan.

För att skapa en blogg eller websida krävs att du vet hur du bygger upp sidorna, gör blogginlägg, lägger in plug-in (dvs små program som hjälper dig i hanteringen, i automatiseringen och i att skydda din sida). Vill du på kort tid lära dig detta och få klart din websida? Idag jag bjuder jag dig på rabatt på vår onlinekurs ”Skapa en professionell websida”.

Ordinarie pris är 1.500 kronor

Ditt pris t o m julafton är endast 1.000 kronor – ett kanonerbjudande. Boka dig nu genom att klicka på länken ovan. Du väljer själv när du vill starta.

Bokrecension

En kvinnas smak av Nora RobertÄnnu en Nora Roberts har jag läst. Den här gången En kvinnas smak. Nora Roberts är alltid Nora Roberts och det innebär feelgood. Tyvärr tyckte jag att den här boken var både tråkig och motsägelsefull – inte samma sting som i många andra av hennes böcker.

Så här står det om boken på nätbokhandeln:

Summer Lyndon har en gyllene regel: att aldrig blanda affärer med nöjen! Tack vare den regeln, tillsammans med ambition och envishet, har hon nått toppen. Hennes kokkonst i allmänhet och desserterna i synnerhet är kända och uppskattade över hela världen. När Blake Cocharan ger henne fria händer att förvandla hans hotellrestaurang till världens bästa, kastar sig Summer över uppgiften – efter en viss tvekan. Jobbet kan hon klara av inom ett halvår, hon är ju trots allt expert. Utmaningen ligger snarare i hur hon ska klara av att stå emot uppdragsgivaren …

Som du ser ovan, startar motsägelserna redan i baksidestexten. Det står ”kastar sig Summer över uppgiften – efter viss tvekan”. Hon tillverkar lyxiga desserter och kakor men i boken älskar hon själv skräpmat. Det blir mycket hamburgare och pizza, exempelvis.

Boken är lättläst och innehåller en hel del passion och erotik, som brukligt i Nora Roberts böcker. Jag ger den 3 av 5 pennor. En bra bok när du inte vill tänka utan bara ligga på sofflocket och låta dig förföras.

3 pennorVid pennan

Monica

 

Nå ut på sociala medier med bilder, videofilmer och animeringar

3e adventIdag är det tredje advent och den 16 december. Julen närmar sig. Du har väl skickat ut julkorten? Om inte, är det hög tid att skriva och skicka dem nu. 3e advent – Dags att tända ljus nummer tre. Tänk på att vara försiktig med levande ljus. Det brukar brandmännen som jag tidigare utbildade, alltid säga. Då när jag körde Ledarskapsutbildningarna för Försvarshögskolan. Tiden med Försvarshögskolans ledarskapsutbildningar är förbi. Jag har börjat dra ner min verksamhet och har därför valt att endast satsa på de onlinekurser som jag har i ”Personlighetsutveckling med 30 tester”. Den kursen är ledarskap i sig men framförallt personlig utveckling och just nu får du den till ett bra julpris. Klicka på länken och anmäl dig. Bestäm när du vill starta. Första advent innebär att något nytt startar. En resa mot mål. Jag har också en onlinekurs som heter just ”Resan” i vilken du steg-för-steg får lära dig hur du enkelt hittar till målet. Den kursen ska jag berätta mer om längre fram.

Gratis bilder

I sociala medier behövs mycket bilder, något som jag tipsar mina deltagare om i kursen ”Nå ut i sociala medier”, se nedan. Många av mina deltagare i de andra utbildningarna har bett mig tipsa om en användbar sajt för gratis bilder. Själv har jag investerat i både bildprogram och program för att redigera bilder. Men använder då och då även gratissajter. Använd den här länken för att komma åt programmet Rawpixel med gratis bilder. Klicka på länken och registrera dig.

Skapa videofilm

Det mest gångbara i sociala medier, för närvarande, är film. Använd din telefon eller padda för att filma. Det gör även de ”stora” filmbolagen, nämligen. Idag använder till och med TV-bolagen mobiler för att filma. Många extra tillbehör finns idag att köpa till mobilen. Lägg upp din film på YouTube. Vill du veta hur, kan du gå en minikurs för mig i ämnet. Eller så kan du gå den stora kursen i ”Nå ut i sociala medier” där du får lära dig YouTube, Facebook, LinkedIn, Pinterest, lite Google+ förutom en del gratisprogram för att automatisera dina inlägg. Just nu får du julrabatt på kursen. Följ länken nedan och läs mer. Boka före julafton och bestäm när du vill starta.

Animeringar

I år valde jag att ge mig själv en del julklappar. Jag köpte fyra nya onlinekurser i konsten att skapa skönlitteratur. Vi kan aldrig bli tillräckligt kunniga. Det gäller att hela tiden hitta nya vinklar, nya möjligheter. Vad ska du ge dig i julklapp? Förutom kurserna köpte jag även programmet Doodly i vilket jag skapar härliga animerade filmer. Mer om detta längre fram.

Jag önskar dig en riktigt skön advent!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Hur kan du skapa rollfigurer i din text?

Hur skapar du rollfigurer i din text och hur utvecklas du när du skriver? Idag är det den 15 december och jag ger dig tips på hur du kan skapa rollfigurer men också rabatterade erbjudanden ifall du använder dig av Office-programmen och behöver utvecklas.

Här får du julrabatter av mig. Passa på att boka dig. Erbjudandet gäller t o m julafton. Ge dig själv en personlig utveckling i julklapp. Klicka på respektive kurs och boka dig!

Excel-kurs

Word-kurs

PowerPoint-kurs

Outlook-kurs

Rollfigurer

Varje story måste ha en eller flera rollfigurer. Huvudkaraktären måste vara trovärdig, oavsett om det är en person, något fiktivt, eller ett djur.

Låt läsaren få reagera på ett nyfiket sätt. En icke trovärdig karaktär skapar frustration hos läsaren, precis som när vi märker att en person som vi känner helt plötsligt börjar bete sig på ett märkligt sätt.

För att skapa trovärdiga karaktärer måste du tänka på följande:

 • Skapa en bakgrund till karaktären
 • Skriv dialoger och fundera över hur karaktären talar
 • Rita en bild eller förebild genom att göra många analyser på karaktären (du kan lära dig hur genom att gå kursen ”Utveckla din karaktär med hjälp av 30 personlighetstester”)
 • Skapa en karaktär som din läsare kan identifiera sig med
 • Exempelvis kan du göra en omvänd version av dig själv eller titta i din bekantskapskrets efter någon förebild
 • Låt motsatskrafterna inom karaktären krocka, dvs ta reda på karaktärens styrkor men också svagheter (går att göra som personlighetstester, se kursen ovan)
 • Gör en lista över karaktärens egenskaper och jämför gärna dina olika karaktärer med varandra (exakt vad som är egenskaper får du lära i kursen ovan)
 • Följ din inspiration och motivation
 • Börja med att skriva ett dokument med karaktärens behov
 • Gör en lista över karaktärernas förhållande till varandra. Exempelvis kanske några är kusiner, andra är arbetskamrater, några är kärestan, några kanske utsätts för en olyckshändelse osv
 • Tänk gruppspykologi! Vad är det som sker när karaktären befinner sig i olika grupper eller situationer. Ofta är en person inte likadan hemma som på jobbet

Hemligheten att skriva med tre karaktärer

Det finns en regel som säger att om du skriver om tre personer blir historien mer humoristisk, tillfredsställande eller effektiv. Läsaren kommer enklare att komma ihåg vad du berättar. Jämför sagan ”Tre små grisar” och boken ”De tre musketörerna”.

Rita upp en triangel och sätt motsatspersoner i de olika hörnen.

3 rollfigurer

Placera en person med egenskapen, till exempel: smart, på ena sidan av triangeln. Strunta sedan i den medan du placerar ut en annan med motsatta egenskaper på en annan sida av triangeln. Upprepa för en tredje.

Om du har gått kurs i SDI – Strength Deployment Inventory – kan du använda den för att analysera in dina karaktärer. Se bild nedan.

SDI

En av mina karaktärer befinner sig exempelvis i den vårdande-styrande delen. Hennes driv i livet är att hjälpa andra att utvecklas. Hon har svårt för personer som befinner sig i den analytiska självständiga delen. De talar inte lika och dessa personer analyserar allt, vilket kan ta tid och göra henne frustrerad. Militärer befinner sig ofta i den Resultatorienterade-Styrande delen och sjuksköterskor i den Osjälvisk-Vårdande delen.

Du kan även använda dig av nedanstående tre figurer:

 1. Behovsdriven rollfigur, naiv, och väldigt fysisk – som ett barn
 2. Känslodriven rollfigur, rebellisk, och övermodig – som en tonåring
 3. Tankedriven rollfigur, arrogant, och asocial – som en maskin

Du kan även skapa en fyrgrupp:

 • Krigare – tacklar problem rakt på, är fokuserad, kan bli för aggressiv
 • Relaterare – har empati, tar hand om andra, kan bli verklighetsfrämmande
 • Analytiker – är okänslig, tar hänsyn till fakta, kan bli tråkig
 • Ledare – har en vision, beslutar, men kan bli tyrannisk

Eller så kan du tänka utifrån följande schabloner:

TANKAR KÄNSLOR
KONKRET Fysisk person (cynisk, men rättfram och har jordnära lösningar) Känslomänniska (fysisk och barnslig men ärlig)
ABSTRAKT Idealist (logisk och pedantisk men ser tydligt vad som är viktigt) Visionär (skapar problem genom stora projekt, överträffar det vardagliga)

 

För dessa, se bild undertill:

OPTIMIST PESSIMIST
AKTIV Sangviniker (obekymrad, livfull) Koleriker (arg, rättfram)
PASSIV Flegmatiker (långsam, okänslig) Melankoliker (dyster, deprimerad)

Sangvinisk m fl

En annan teknik är att använda motsatta egenskaper på det här sättet:

 • Dominant/Undergiven
 • Tänkare/Känslomänniska
 • Kreativ/Jordnära
 • Pålitlig/Opålitlig

Lycka till med ditt rollskapande och din personliga utveckling!

Monica

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed