Currently viewing the category: "Utbildning"

Lucka 12 – Gratis webinar. Lansering av nya kursen med Personlighetstester

Egen utveckling eller lär känna dina karaktärerEfter att ha utbildat i personlig utveckling, ledarskap, grupputveckling och effektivitet som innebär beteendeförändring i över 30 år, där jag ofta och mycket har använt mig av de flesta personlighetstester som finns och lärt ut hur de ska göras och tolkas, är det dags att lansera en online-utbildning inom detta.

Jag använder själv alla dessa tester för att lära känna mina karaktärer i romanerna, så att jag tror mig veta hur de agerar och reagerar vid olika tillfällen.

På högskolan har jag utbildat inom detta och då framförallt via gratis tester eftersom studenterna sällan har råd att betala tusentals kronor för testerna.

Nu är det således dags för dig att få kunskap om hur du utvecklar dig själv eller – om du skriver – dina karaktärer. Vilka egenskaper, förmågor, drivkrafter och konfliktmönster har du/de? Finns det baksidor hos dig/de som retar upp omgivningen? Hur beter du dig eller dina karaktärer sig vid en konflikt?

Målet är att

 • Ta reda på mer om dig själv och dina karaktärer – utvecklas
 • Få tillgång till många olika gratis tester som hjälper dig utveckla dig själv och dina karaktärer
 • Lära dig tolka testerna och satsa på att förändra
 • Utöka din förmåga till samarbeten med andra i grupp
 • Veta hur dina karaktärer beter sig baserat på deras personlighet

Tidsåtgång

5 veckor – avsätt 1-3 timmar per vecka för eget arbete per programdel.

Genomförande

Programmet innebär att du arbetar utifrån dig själv eller dina karaktärer (om du skriver).

Utvecklingen sker direkt i din dator. Kursen är digital och du arbetar i din egen takt.

Vi varvar teori och prak­tiska övningar.

Låt mig presentera mer om denna spännande kurs i ett gratis webinar som jag nu bjuder in dig till.

Pilotkursen som även innehåller webinar (vilket inte kursen senare kommer att göra), är rabatterad. För endast 1.500 kronor får du tillgång till denna oerhört spännande kurs. Du får dessutom vara med att utveckla och påverka den.

Skynda att anmäla dig. Platserna är begränsade.

Måndagen den 8 januari kl 11-12 startar vi med detta gratis webinar.

Då presenterar jag kursen. Denna första gång bjuder jag på. Du deltar således gratis. Vill du fortsätta kostar det pengar. Anmäl ditt intresse här eller boka dig direkt för kursen.

Intresseanmälan

Varmt välkommen att delta på första webinariet – helt gratis!

Monica Ivesköld

Kunskap är allt dyrare och allt mindre värd

Troed TroedsonDen 27 oktober var jag på ännu ett av MiMs (Marknadsföreningen i Malmö) otroliga möten. Det här är en förening som jag varmt rekommenderar för dig som dels vill skapa nätverk, dels vill lyssna på spännande föredrag.

Jakten på kunskapsövertag har pågått sedan mitten av 1800-talet, enligt Troed Troedson. Vad händer när alla kan allt, när kostnaden för att skaffa bara lite, lite kunskap bir allt högre, och när resultatet av den kunskapen har ett allt lägre värde?

Ett mycket intressant föredrag av en kunnig estradör som till fullo behärskade att hantera publiken.

Troedson sa att antingen tävlar vi till döds eller också gör vi innovation till vår paradgren. Att finna sådant som ingen tidigare har gjort. Sverige hade tidigare 150 års försprång när det gällde kunskap men nu är resten av världen ifatt oss. Vad gör vi då? Troedson visade med tydliga bilder vad som hänt och hur framtiden bör gestaltas.

Själv har jag varit en av entreprenörerna för detta under 10 års tid. Jag har talat mig varm om vikten av att förstå förändringar, att skapa sina egna framtida system som därmed kan förändras på en kafferast. Men aldrig tidigare har jag stött på en like, som var lika insatt som jag i detta – ja förmodligen ännu mer, eftersom Troedson inte bara är analytiker (som jag) utan samhälls- och framtidsanalytiker.

Utvecklingskurvan kallas av Troedson för Traditionssystemet. Systemet fokuserar på kunskap, produkter, specialisering och långsiktighet. Kurvan är konkav och gradvis avstannande, se nedan.

Inför framtiden behöver vi förflytta oss till en utvecklande konvex kurva, ett Innovationssystem som gradvis ökar och byggs av perception, situationsfokus, komplexitet och agilitet. Agilt innebär kortsiktigt och är ett ledord i den nya framgången. För att Innovationssystemet ska fungera för dig, måste du ha tydliga mätvärden där du enkelt kan se att du verkligen gör gradvis ökning.

Ovanstående har jag propagerat för sedan 2008 men få verksamheter har tyvärr lyssnat.

I traditionella systemet har bankerna fått konkurrens av Klarna, vårdcentraler av Kry och Mercedes av Tesla, dvs företagare som kommer utifrån och som ser helt andra framtida möjligheter. Ett annat exempel är mackarna. Du köper visserligen fortfarande bensin där, men det är inte det de tjänar sina pengar på. De lyckades överleva genom att omvandla bensinstationen till en biliststation med kaffeservering, korvutskänkning och en massa spel för att hålla ungarna i baksätet lugna under färden.

Google Air BudsTroed nämnde också innovationen Google Air Buds som är en helt ny språköversättare. Du kan tala med en utländsk person och på några sekunder få allt översatt genom att använda Buds. Vad innebär detta för kunskapen världen över? Vi kommer betydligt enklare att kunna konversera varandra – utan språkförbistring. Och vi behöver inte längre lära oss nya språk. Spännande! Här kan du se mer om dessa Google Air Buds. (Klicka på länken)
Redan vid lanseringen nu i november kan dessa översätta 40 språk.

Många stora företag har förstått detta men inte nått fram i sitt tänkande utan hamnat i det som Troedson benämner ”Cheating point”, dvs lösningar som inbegriper fusk.

Summering

Med konkava utvecklingskurvor, Traditionssystem, kommer alla ikapp. Vi upprepar samma sak om och om igen.

 • KonkavLångsiktighet
 • Kunskap
 • Produktfokus
 • Specialisering

 

En konvex – Innovativ – utvecklingskurva innebär gradvis ökning där vi lovar göra mer nästa år än i år

 • KonvexSituationsfokus
 • Perception
 • Komplexitet
 • Agilitet

 

Troedson nämnde också att vissa kommuner fortfarande, år 2017, talar om möjligheten att faxa, dvs en metod som har varit utdöd de senaste 10 åren i framstående verksamheter. Varför skulle någon, överhuvudtaget, köpa en fax idag när allt annat fungerar digitalt rakt in i systemen?

Du behöver öka din perception:

 1. Se vad som händer utanför den egna sfären
 2. Värdera vad som är värdefullt
 3. Ta in det och implementera nya möjligheter

Själv har jag de senaste två åren kört kurser för Digiratis, dvs de som vill lära sig tänka för framtiden. Tyvärr verkar det fortfarande vara få som har fattat hur viktigt detta är.

Jag har sedan 2008 visat mina kunder hur de på tre ynka arbetsdagar kan skapa sitt egna IT-system. Ett system som de sedan kan ändra på en ”kafferast” när behovet kommer. Och det gör det!
Jag har varit ute hos företag där vi skapat system för att i realtid följa vad som händer överallt i deras verksamhet över hela världen. De verksamheter som hoppat på tåget är idag världsledande. Några har tyvärr inte fattat vikten av detta och de kommer successivt att få lägga ner sin verksamhet, frågan är bara NÄR.

En verksamhet kan helt enkelt inte överleva om den inte är transparent. Därför är det oerhört viktigt att arbetsledningen går främst i tåget mot nytänkandet. Att allt som sker i verksamheten syns, dvs varje litet mail, varje telefonsamtal, varje aktivitet måste synas i ett flöde. På så sätt kan också ledningen ta ställning till flaskhalsar, stötta de som har behov och överbelastning, så som en duktig ledare bör göra. Utan verktyg blir det bara en massa lösa antaganden, gissningar – som på ett barnkalas.

Framgångsönskningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Uppfattning går att mäta

Lär dig styra hjärnanJag minns det glada 80-talet då jag deltog i ett av mitt livs projekt. Jobbade då tillsammans med ett gäng på ett av Sveriges största utbildningsföretag. Vi skulle arbeta med att öka inlärningen. Projektet blev en succé och sedermera en stor del i svenska inlärningssamhället, bland annat på universiteten och högskolorna.

Först fick vi studera hur vuxna med utvecklingshandikapp kunde lära sig köra bil. Kunde de, trots sitt handikapp, reagera exempelvis om det kom ett barn springande utför en slänt jagandes en boll? Jo, det gick att mäta. Med hjälp av ett par specialtillverkade glasögon som hade detektor för att mäta hjärnans uppfattning, kunde vi se hur reaktionen var hos deltagaren.

David H IngvarDenna spännande del utfördes då i samarbete med David H Ingvar som var professor i klinisk neurofysiologi i Lund. Han var även känd för medverkan i TV-programmet ”Fråga Lund” på 60- till 80-talet. Det var David som var medicinexperten i Bra Böckers lexikon.

För mig blev detta en spännande tid och startskottet till alla de oerhört givande projekt som jag har haft förmånen att få delta i under åren.

Det blev tydligt och synligt hur vi på detta enkla sätt kunde mäta om hjärnan hade uppfattat något, vilket jag sedan har fortsatt arbeta med i över 30 år. Många förstår inte att vår hjärna blir trött när den ser pappershögar exempelvis eller inte vet vad den ska fokusera på (tomma kalendrar som endast visar var kroppen ska vara). Det finns många människor som vandrar genom livet utan att inse att deras största verktyg är hjärtats mentala påverkan på hjärnan. Du kan stänga av tankarna och eliminera stressen.

Jag är absolut unik i Sverige idag med att erbjuda onlinekurser i ämnet ”stänga tankarna”, vilket är min kinesiske mentor Li Hongshis förtjänst. Han har forskat på detta i många år och 2015 fick jag utbildning av honom i ämnet och löfte om att bygga den kurs som jag har, baserat på min certifiering inom ämnet.

Men tillbaka till David H Ingvar och hans son, Martin Ingvar. Här är en intressant artikel med Martin (klicka på länken), där han, som neuroforskare 2013, diskuterar skolväsendet och inlärning av att läsa och skriva. Jag hoppas att skolan har kommit längre de senaste åren.  Martin talar om skillnaden mellan kunskap och färdigheter. Detta är ytterst viktigt idag.

I fredags var jag på Marknadsföreningens i Malmö, möte där Troed Troedsson talade om hur oväsentlig vår kunskap är i morgondagens samhälle och där färdigheten kommer att vara avgörande för vår överlevnad. Men mer om detta spännande möte i kommande blogginlägg.

Martin Ingvar talar i artikeln även om dyslexi. Detta är något som min lärare och mentor, när jag läste till internationell NLP-coach omkring år 2000, är specialiserad i. Han, Robban, är en av få i Sverige som på kort tid kan få en dyslektiker till att läsa – framför allt med hjälp av bilder.

Om du förstår hur stor makt du har att påverka din egen hjärna, har du kommit långt. Du måste ta kommandot över hjärnan, lära din hjärna negligera vissa saker och stärka den i annat, likväl som att lära den tystna för att låta hjärtat och dina känslor ta över kraften genom att knyta an till motoriken i din kropp.

Nålsögat online-kursVill du lära dig mer om detta, rekommenderar jag dig att gå vår 8-veckors onlinekurs ”Nålsögat – stäng tankarna och eliminera stressen”. Du kommer att bli förvånad över vad den gör mig dig och din vardag, på kort tid. Här kan du läsa mer om onlinekursen Nålsögat (klicka på länken) och även boka dig.

Tillåt dig att styra din uppfattning, öka din förmåga och lära din hjärna att må gott!
Monica

 

Petter Stordalens Min hemlighetMin hemlighet – Petter Stordalen

Recension

En fascinerande bok om en kraftfull person, ett livsöde.
Boken är intressant, tycker jag, även om den är skriven i en mer berättande än gestaltande form.
Här finns några tips för företagaren som vill lyckas. Att skapa ett imperium som Stordalens kräver mod.

Intressanta citat ur boken och mina kommentarer

Han har några härliga berättelser i boken. Jag tar mig friheten att citera några utvalda rader här.

 • ”Det är sex år sedan Kalanick insåg att en tai inte är något annat än en bil med chaufför. ………. Om jag sätter ihop det till en app, tänkte Kalanick…….. Hans företag – Uber – är idag värt över 400 miljarder kronor. ……”
  – OM jag ändå hade börjat för tjugo år sedan när det fanns större möjligheter, skriver Petter att han hört folk säga.
  Sanningen är att det aldrig i historien funnits större möjligheter än nu.”

OJ så sant! Precis det som jag själv hävdar i min bok ”FramgångsRIK & Lycklig”, där jag ger läsaren verktygen för att få tid över att skapa sin lycka. Ändå är det märkligt så få människor som faktiskt kämpar för sitt inre välbefinnande, anser jag.

 • ”Flera norska bloggare når idag ut till hundratusen människor för varje inlägg. Jämförelsevis lockar en större artikel på nätet i någon av Norges största tidningar omkring tiotusen läsare. ….
  Men om man möter förändringar med öppenhet istället för med rädsla kan man börja se möjligheter. …… Bloggarna har skapat ett arbete i en bransch som för bara några år sedan inte existerande. Det är entreprenörskap.”

Det är därför det är så viktigt, anser jag, att synas i sociala medier. Som du, som följer mig, redan vet, lägger jag ner tid och kraft på att synas. Jag lär ut hur detta går till i online-kursen ”Nå ut i sociala medier”. Det är viktigt att korsbefrukta sina inlägg.

 • ”Rasiah R Leon kom till Norge som asylsökande 1998, med hundra dollar på fickan. Första jobbet blev på McDonald’s där han städade toaletterna. Han ringde hem en del till Sri Lanka och familjen. Telefonräkningen blev en chock – på 50.000 kronor. Då såg han en marknad. Han startade ett företag där ha sålde kontantkort till invandrare. …. Idag är han god för 2,7 miljarder kronor.”

Det handlar om att vända ont till gott. Att våga. Skapa mod att se möjligheter i stället för problem. Detta talar jag mycket om i min kurs ”Nålsögat – Stäng tankarna, eliminera stressen”. Så klokt, så intressant.

 • ”Det kommer aldrig att gå. Det är så vi säger. Det var det de sa till mig när jag bestämde mig för att ge mig in i hotellbranschen. ……
  …..
  Jordgubbsfilosofin blev viktig. …….
  – Du måste sälja de jordgubbar du har, sa Petters pappa till honom.
  Pappans svar förändrade Petters liv.”

Jordgubbsfilosofin har varit ett mantra för Petter och Nordic Choice hotell. Intressant. Kloka ord från en ytterst vis man, anser jag. Att ta det man har och göra det bästa av det, är ett av hans viktigaste råd.

Tycker du också det. Läs boken! Den har så oerhört många vinklingar och spännande återkopplingar. Jag håller inte med om allt, men är djupt imponerad av vad han skriver och vad han har åstadkommit.

4 pennorBoken får 4 av 5 pennor av mig. Den är suverän och värd att läsas.

Så här skriver Petter själv på bokhandlarnas internetsidor:

”Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner. Idag har vi 180 hotell och 13 000 anställda. Hela mitt liv har jag jagat framgången. Hela mitt liv har jag haft siktet inställt på framtiden. Mot nästa mål. Mot nästa affär. Mot nästa möjlighet. Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok. Men under våren 2014 förändrades allt. Våren 2014 fick vi beskedet vi hade befarat. Att min fru, Gunhild, var dödligt sjuk. Där och då rasade min värld.

***

I Min hemlighet delar Petter Stordalen med sig av alla sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att få ut det bästa av de omkring dig. En historia att både lära av och leva efter. Stordalen delar med sig av sin kunskap om företagande, investeringar, förhandling och hur man inspirerar sina anställda. Men det handlar lika mycket om resan hit, om hur blev Petter Stordalen en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till att nå framgång? Och var det värt det?”

Läsvärda hälsningar
Monica

 

 

 

 

 

Till golfaren: Öka fokus på golfen

Golf med fokus

golfbanaHur skulle det vara om du kunna öka längden på dina golfslag – ja, kanske rentav gå ner en klubba?
Eller om du kunde sänka ditt handicap genom att fokusera mer?
Finns det möjlighet till detta?

Genom Chi Neng Qigong kan du öka kroppsstyrkan, bli mer fokuserad och ”tysta aporna”, dvs eliminera alla tankar. Tankar är – som du säkert vet – en av golfarens värsta fiender. Genom att du kan använda dig av delar i Qigong för att träna rörelser, anpassade för dig som golfaren, i vår nya digitala utbildning  ”Bli en mer fokuserad golfare”, kan du förbättra och intensifiera ditt spel.

Du får tillgång till mental träning, mindfulness, inspelade övningar (där du även får tillgång till hypnos), Tapping-övningar (knackningar), meditationer, djupandningsövningar, avslappningsövningar och uppvärmningsövningar. Allt i ett paket. Under 10 veckor får du träna med hjälp av en övning per arbetsdag. Övningen tar allt från 5 minuter till 30 minuter.

Du kommer även att få tips på verktyg som hjälper dig öka styrkan i dina slag. Du minskar stressen och ökar fokus. Ja, du hinner kanske även njuta av omgivningen, golfbanan och sällskapet, på ett nytt sätt.

Denna digitala utbildning vänder sig till dig som vill skapa större framgång i ditt golfspel genom att öka fokuseringen med hjälp av mentala verktyg.

Bli en mer fokuserad golfare innebär att du (varje dag) tränar din kropp både mentalt och fysiskt med små, lätta rörelser. Du får tillgång till ditt inre och får lära hur du genom självhypnos kan kontrollera din fokusering på ett nytt sätt.

Chi Neng® Qigong

Chi Neng Qigong är en enkel och effektiv träningsform som är utveck­lad av Dr. Pang Ming från Kina. Din Qi dvs din energi kommer att flöda lättare och rörelserna kommer att göra din kropp starkare och mer funktionell. Trä­ning­en kommer att stimulera din hjärna och stärka ditt golfspel. Du kommer att uppleva din kropp, ditt sinne och dina tankar på ett nytt medvetet sätt när du kommit igång med träningen.

De ”fysiska” rörelserna i Qigong, är konstruerade på så sätt att kroppen hela tiden utför rörelserna på ett stretchande och töjande sätt. Kroppen rör sig rytmiskt och töjer ut muskler och senor. Blodet och cirkula­tionen harmoniseras precis som energiflödet genom kroppens meridianer. Kroppens avfalls­pro­duk­ter rensas lättare ut genom blod och lymf­sys­tem. Metoden har en lugnande, avspännan­de och uppbyggande effekt.  

Hur går utbildningen till?

Monica i golfbil på ParkinsongolfenDu loggar in i studieplattformen där det finns vecko­avsnitt med övningar. Övning består av video­filmer, pre­sentationer, inspelade mentala övningar  och instruktioner för dig att utföra.

Det finns ingen annan utbildning som innehåller allt detta, vågar vi lova. Du får tillgång till 50 spännande övningar som du sedan själv kan botanisera bland och välja ut dina favoriter ur.

Metoden är mycket användbar även för att öka rörelseför­mågan till vardags.

Jag är certifierad instruktör och har till stora delar botat min reumatism med denna metod. Jag använder dessutom golfövningarna själv och har nu – efter 10 veckor – gått ner en klubba; slår längre.

Investering

Din investering är endast 1.245 SEK. Anmäl dig till kursen via nedanstående länk:

Golfkursen

Välkommen!

Monica Ivesköld

Hur ser din årsplanering ut?

Att ha en tydlig årsplanering tar ca 1 timme att göra – om du har tillgång till ett bra litet verktyg som beräknar tiden åt dig. Alla mina deltagare får tillgång till detta verktyg. Det hjälper direkt till att se vad du gör och när du gör det. På så sätt blir du medveten om vad du lägger tiden på. Du kan låta verktyget hjälpa dig att räkna ut om dina arbetsdagar räcker till.

De flesta människor vet när de utför stora aktiviteter. Däremot vet de sällan hur lång tid mailen tar eller hur mycket tid de lägger på sociala medier osv. Mitt verktyg hjälper dig beräkna även detta.

PlaneringNär vi analyserar våra kunder får vi ofta dessa svar.
33%, dvs en tredjedel, anser att de alltid har för litet tid till planering.
Det beror givetvis på att de inte har någon färdig årsplanering att falla tillbaka på. OM du har gjort en årsplanering, behöver du endast avsätta 0,5-1 timme per vecka för din veckoplanering och ett par minuter om dagen för din dagsplanering med omprioriteringar etc.

En tredjedel anser att de behöver arbeta övertid för att hinna med.

Ytterst få anser att de verkligen levererar i tid, vilket i sig är totalt oacceptabelt för alla inblandade. Hur mycket tid tror du vi lägger i Sverige på att påminna varandra? Fruktansvärt slöseri.

Ungefär en tredjedel skriver listor. Ytterst få använder e-postens inbyggda möjligheter för listor.

En tredjedel använder elektronisk kalender. Men hallå! Vi lever på 2017-talet. Det är skrämmande att inse att till och med de som påstår sig vara tids- eller effektivitetskonsulter inte använder en digital kalender. Jag får rysningar i hela kroppen när jag tänker på att någon skulle råda mig om tid, som själv inte utnyttjar elektronikens möjligheter att få svar på slöseri. Utan elektronisk kalender kan du inte automatisera dina dagliga aktiviteter! Det är i den digitala kalendern du ska nå alla dina dokument etc som du behöver jobba med.

En tredjedel anser sig ha en reaktiv kalender, dvs där endast mötena är inlagda. Ytterst få har en proaktiv kalender, dvs där ”tänkar-tiden” eller tiden för vad de verkligen ska göra synliggörs. Det finns nästan ingen som har kategoriseringar eller färg i kalendern.

Själv har jag arbetat med att hjälpa personer automatisera sin kalender sedan 90-talet, att skapa förutsättningar för att frigöra tid åt dem. Idag skulle jag själv inte kunna utföra de sysslor jag faktiskt gör, på den tid det tar, om jag inte hade tillgång till en proaktiv kalender med länkar till alla dokument och planer.

Vill du veta mer, anmäl dig till kursen i Årsplanering. Den är på 6 veckor och du får massor med tips och verktyg för din planering. Här kan du anmäla dig till kursen ”Skapa en hållbar årsplanering”.

Härliga planeringshälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tack till alla er som röstade på mig

Tack för nomineringen till Lärkan

Tusen tack, Anders, och alla ni andra. Jag är verkligen rörd.

Tack också till alla er som ställer upp som referenser och till er som lämnat underlag för vår nya referenssida på webben. Jag kommer att successivt lägga upp samtliga era värdefulla kommentarer där.

Tack!
Monica

 

 

Jämför tydligheten i presentationen

Usch vad jag blir trött på presentationer som missar åhöraren. Vi är alla olika. Varje presentation måste därför nå ut till samtliga. En del vill ha bilder (för att förstå), andra måste höra och några måste känna. En presentation bör ha minimalt med text. Glöm inte rensa den från alla onödiga ord. Det ska vara små enkla stolpar, som du sedan talar om och förklarar. Låt gärna åhörarna få känna på något eller göra en övning knuten till det som du förklarar/informerar om.

Jämför SmartartFör ett tag sedan visade jag upp följande bild på sociala medier.  Här ser du två PowerPoint-presentationer. Båda är egentligen rätt. I den vänstra har du en enkelhet men i text och i den högra har du samma information men med bild.

Låt oss anta att jag skulle föreläsa om den här bilden. Jag hade valt presentationen till höger. OCH givetvis använt mig av programmets avancerade animeringsförmåga. På så sätt kunde jag berätta om första punkten utan störning av kommande text.

Bilden hade tilltalat alla visuella, min röst hade nått ut till alla auditiva och för att hjälpa de kinestetiska hade jag troligen visat en film över HUR detta görs, eller ännu bättre, låtit dem testa själva via egen dator.

Både du och jag har säkert upplevt skrämmande presentationer där inget går att läsa (överfulla sidor med liten text) eller lustigkurrar som använder all programteknik för att ”svänga till det” så att själva budskapet försvinner i bruset.

Vill du lära dig mer om presentation eller övertygelse?

Anmäl dig till en kurs i PowerPoint eller Verbal övertygelse. Då kommer du att få lära dig alla de möjligheter som finns för att nå ut med ditt budskap.

Här kan du läsa om våra kurser i ämnena PowerPoint och Verbal övertygelse.

Eller du vill kanske lära dig hur du ska skapa tydliga videofilmer med presentation för digitala kurser? Hör av dig till mig, så berättar jag mer. I nästan samtliga våra kurser ingår ett 50-tal filmer med tydliga presentationer. Vi brukar få många lovord kring dem.

Välkommen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Stress och rädslor förminskar dig

Att leva och verka till 100 procentDet har tagit mig över 50 år att inse att min strävan inte är att hävda mig och bli sedd – utan för att jag faktiskt (genom att leva som jag lär ut), kan uppnå framgång, rikedom och lycka och genom att nå detta, kan tillåta mig att välja hur jag vill leva och vad jag vill göra i livet och när jag vill göra detta.

Att ha ekonomisk frihet innebär inte bara att vara rik utan skapar möjlighet att verkligen välja egen vardag. Egna mål skapar resultat. Resultat skapar framgång. Framgång skapar lycka. Lycka är en slags bekräftelse. De allra flesta människor vill bli bekräftade. Motsatsen skapar rädslor. Rädslor skapar stress. Stress förminskar oss.

Jag blev visserligen inte fostrad till en ”röre-potta” som barn när jag växte upp hos mina morföräldrar. Med där kastades inget. Alltså sparade även jag. Det är OK att vara ekorre/hamster OM man har struktur i det som sparas. Så var inte fallet för mig. Att jag dessutom var kreativ och omgående såg vad jag skulle kunna göra med det som sparades, skapade ännu mer förvirring. Det tog närmare 40 år för mig att komma underfund med denna katastrof – och fortfarande har jag svårt att kasta saker och att bortse från det jag ser konstnärligt när jag tittar på ”skräpet” jag sparar. Detta till stor förtvivlan för min egen omgivning och familj.

Dale Carnegies bokVändningen kom när jag lärde mig om struktur för ca 15-20 år sedan. Då äntligen började jag förstå vikten av att organisera på ett annorlunda sätt. 

I samband med min anställning på IBM som projektledare och effektivitetskonsult, fick jag en smärre chock. Vi arbetade med e-place vilket innebar att ingen hade eget skrivbord utan placerade sig i de grupper där vi för stunden arbetade tillsammans. Detta hade gått bra ifall vi haft ordentligt med lagringsut­rymme i skåp men alla fick ett litet skåp (ca 40 cm högt och 80 cm brett). Att få plats med allt där, var en total omöjlighet. Ingen hade lärt mig hur jag skulle strukturera förvaringen. Jag blev tvungen att spara elektroniskt. På grund av min egen superstruktur – som jag konstruerade – lyckades jag överleva åren inom IBM. Jag fick mer och mer, att göra – vilket ledde till en viss utbrändhet – och på slutet arbetade jag 17-18 timmar/dygn, vilket var ohållbart. Detta krävde att jag även organiserade min tid. När jag väl sa upp mig, var det 3 personer som fick dela på mitt jobb, för att hinna med.

Det var inte förrän jag kom i kontakt med de berömda gurus på marknaden som hade skapat metoder och metodik kring effektivitet som jag hittade lösningar för min egen struktur. Stephen Coveys bok ”Att leva och verka till 100%” gav mig första kicken mot en gynnsam, effektiv tillvaro. Sedan kom den ena framstående personen efter den andre in i mitt liv. Dale Carnegie, Anthony Robbins osv – ja listan kan göras lång.

Anthony RobbinsDet finns ingen annan effektivitetskonsult som kan lära dig tillverka processtöd på 3 dagar, eliminera din stress genom att lära dig stänga dina tankar, utbilda dig i ledarskap och försäljning och samtidigt frigöra 6 tim/vecka åt dig. Jag vet att jag är unik. Vill du veta mer? Kontakta mig, så berättar jag om alla de möjligheter som står till buds för att du ska få en behaglig vardag. Men vänta inte – jag håller på att trappa ner min verksamhet och beräknar gå i pension 2018.

Effektiva hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Förlagsboken av Gunilla Widergren och Lars E Pettersson – recension

FörlagsbokenSå här står det på nätbokhandeln:
Den oundgängliga praktiska handboken för alla som arbetar på förlag eller med bokproduktion över huvud taget. Boken behandlar alla de olika momenten i bokframställningen. ….. I bokens fördjupningsavsnitt behandlas områden som formgivning och typografi, offerter och teknisk upphandling, papperskunskap, förlagsekonomi, upphovsrätt och avtal, marknadsföring och distribution med mera.”

Och det är helt riktigt. Detta är en bok ENDAST avsedd för professionella förlagsfolk, dvs de olika yrkesroller som förekommer där. Boken är inget för dig som skriver (författare/skribent). Den är, enligt min mening, (och jag har jobbat professionellt med detta under närmare 30 år) alltför teknisk. Men som handbok för yrkesproffs är den utmärkt.

Vill du lära dig allt om detta, men med utgångspunkt för dig som författare, skribent eller administratör som skriver mycket, rekommenderar jag min egen bok ”Grundläggande Layout”, som den hette tidigare. Numera heter den ”Layout / Design / Formgivning” – men inte heller det namnet är tillräckligt omfattande. Det är 3e utgåvan av min bok och numera inkluderar jag även alla de möjligheter du har med anledning av avancerade verktyg i exempelvis Word och andra design-program.

Länk till innehållsförteckningen (så du kan se innehållet).

Du ska veta att vi även har en digital kurs som baserar sig helt på boken. Och i kursen blir du inspirerad, får tydliga övningar, filmer som visar på HUR, text och bilagor som beskriver VAD och VARFÖR osv.
Beställningslänk till kursen, för dig som är intresserad av fördjupning i layout.

I Förlagsboken

… ingår ett stort avsnitt för redaktörer och lektörer avseende redigeringsarbetet.

Själv har jag sedan tidigare skapat en checklista som jag utgår från. Den är omfattande. Vid skrivande stund, exempelvis, har jag gjort 13 redigeringar avseende min nya roman. Fler blir det. Min checklista innehåller allt som även Förlagsboken informerar om.

Som exempel kan jag nämna att Förlagsboken går igenom flera olika korrekturläsningsprocesser. De skriver:

” I ett första, ej ombrutet, korrektur ska du kontrollera

 • Radlängd;
 • Rubrikgraderna i huvud och mellanrubriker, radavstånd och mellanrum:
 • Att typsnitt och typsort genomgående är korrekta, särskilt vid byte ……;
 • Placeringen av citat, tabeller och ……;
 • Utgångarna (ofullständig rad som avslutar stycke), blankrader och indrag vid nya stycken;
 • Löpande noter och andra hänvisningar;
 • Att gemena siffror använts genomgående …..;
 • Att det finns ordentliga markeringar i marginalen vid sidhänvisningar ……;
 • Att avstavningen är korrekt – kantläs! …..;
 • OBS således att detta är första korrekturet innan texten ombrutits.”

Sedan går boken vidare på djupet och visar upp tryckkonsten. Om papper skriver de exempelvis:

Man bör vara särskilt uppmärksam med val av papper ……… Effekten blir tydligast på bestruket papper. Hårstrecken i många typsnitt tål inte att tunnas ut för mycket …………… …………… Papperets opacitet (ogenomskinlighet) bestäms av sammansättningen av pappersmassa och andra ingredienser, av dess bulk (mått på täthet) samt av dess gramvikt.”

Det finns bilder på papper, antal sidor på arket vid tryck, layout-grids osv. Och allt är skrivet på en nivå som riktar sig till förlagspersoner – inte till dig som författare/skribent.

Innehållet i boken är exempelvis:

 • Ekonomi och avtal
 • Boken som ett lagarbete
 • Manuskriptet
 • Korrektur och kontroller
 • Formgivning
 • Typografins grunder
 • Bilder
 • Originalframställning
 • Upphandling
 • På tryckeriet
 • Marknadsöring, distribution och försäljning
 • osv

3 pennorSom proffsverktyg ger jag boken 3 av 5 pennor, baserat på att innehållet är mycket bra och tydligt men jag tycker att den är tråkig.

Skrivhälsningar
Monica Ivesköld

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed