Vad orsakar kronisk inflammation?

Orsak kronisk inflammation

Kronisk inflammation är ett nytt problem

Hjärtsjukdomar och cancer är orsaker till sjukdom och död i vårt samhälle. Så har det inte alltid varit. Viktorianerna var till exempel relativt fria från dessa sjukdomar. Deras chanser till hälsa var bättre än våra, även utan moderna droger, kirurgi och diagnostik, något som vi har kommit att förlita oss på.

De första åren efter födseln var farliga, men de som nådde sin femte födelsedag hade en förväntad livslängd liknande vår egen. De dog inte av degenerativa sjukdomar utan däremot dog folk vid förlossning, bränder, trauman och infektioner som spreds av sjuka levnadsförhållanden och förorenade vattentillgångar.

Några utvecklade hjärtsjukdomar och cancer. Anledningen till att de var friskare var en diet rik på naturliga antiinflammatoriska föreningar som gav ett omfattande skydd mot kronisk inflammation.

Anledningen till dagens inflammatoriska problem beror på att vi inte bara konsumerar mycket lägre nivåer av naturliga antiinflammatoriska föreningar i våra kostvanor, utan också att vi utsätts för mycket högre nivåer av pro-inflammatoriska föreningar tack vare moderna matlagningsmetoder och förekomsten av tobak och miljöfoxiner.

Eftersom så många av oss lider av kronisk inflammation, är det inte konstigt att vävnadskadorna och de degenerativa sjukdomarna ökar när vi blir äldre. Det har endast litet att göra med åldrandet. Om vi äter en djupt antiinflammatorisk diet skulle vi må bättre.

5 huvud- och 3 sekundära orsaker

Det finns fem huvudsakliga och tre sekundära orsaker till den moderna epidemin av kronisk inflammation.

1. För mycket Omega 6, inte tillräckligt Omega 3

De viktigaste hormonerna som styr det inflammatoriska försvaret kallas eikosanoider. Kroppen använder fettsyror från maten vi äter för att skapa dessa.

Omega 6 fettsyror, som finns i fleromättade växtoljor som solros och majsolja, producerar eikosanoider som främjar inflammation.

Omega 3 fettsyror (från fet fisk) har motsatt effekt, vilket ger eicosanoider som minskar inflammation.

Historiskt åt vi en diet med ett förhållande omega 6 till omega 3 på mellan 1 till 1 och 2 till 1, vilket är ett hälsosamt förhållande. Balansen idag har blivit djupt ohälsosam. Vi konsumerar mat för högt i Omega 6 och alldeles för lågt i Omega 3. Kroppen är därför tvungen att använda för många Omega 6 fettsyror för att bygga celler, vävnader och hormoner – och balansen i kroppen blir pro-inflammatorisk. Förekomsten av Omega 6 och Omega 3 i dagens kost är att vårt intag av fet fisk, den enda signifikanta källan till Omega 3 som vi behöver, har fallerat, medan vårt intag av vegetabiliska oljor, som ger Omega 6, har ökat dramatiskt. Oljor som soja, palm och majsolja används ofta i matlagning och i livsmedel, eftersom de är billiga och välsmakande. Livsmedelsproducenter har inget lagligt krav att producera hälsosam mat.

För att göra saken värre, matas de flesta djur som är upptagna som livsmedel med mat med högt Omega 6-värde. Gräsätande djur har hälsosammare nivåer av Omega 3. Med bra matval och ett Omega 3-tillägg kan du rätta till balansen av ett lägre 6 till 3-förhållande som är antiinflammatoriskt och därför avsevärt hälsosammare.

2. Inte tillräckligt med frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är viktiga eftersom de innehåller bland annat flavonoider. Dessa utövar kraftiga antiinflammatoriska effekter i kroppen. Flavonoider blockerar de enzymer som driver inflammation. Dessa inkluderar COX-1 och COX-2, samma enzymer som riktas mot många antiinflammatoriska läkemedel. De blockerar också ett andra par pro-inflammatoriska enzymer som heter LIPOX-5 och LIPOX-8. Kanske ännu mer kritiskt blockerar de en tredje grupp av pro-inflammatoriska och starkt destruktiva enzymer som kallas matrismetallo-proteaser (MMP). Denna trevägsblockeringsåtgärd utövar en mer grundläggande skyddande effekt än något farmaceutiskt läkemedel eftersom MMPs är direkt ansvariga för vävnadsskadorna som förvandlar kronisk inflammation till öppen sjukdom.

Tyvärr äter vi inte tillräckligt med frukt och grönsaker. The American Cancer Institute rekommenderar att vi äter nio portioner om dagen – men vi klara i genomsnitt endast tre. Utan tillräckligt med frukt och grönsaker är de kritiskt viktiga enzymblockande flavonoiderna inte närvarande i våra kroppar i tillräckliga mängder. Tillsammans med det övergripande Omega 6 till 3-förhållandet skapar detta förutsättningarna för det perfekta inflammatoriska problemet.

3. Pro-inflammatoriska tillagningsmetoder

När livsmedel som innehåller proteiner kokas vid höga temperaturer binder proteinet med glukos eller andra sockerarter för att producera föreningar som kallas Advanced Glycation End Products eller AGEs. Många livsmedel blir brunfärgade  vid höga temperaturer och denna missfärgning är ett tecken på AGE-produktion.

Den mest kända AGE-föreningen är akrylamid, som bildas när stärkelsen i livsmedel kokas vid höga temperaturer. Akrylamid har hittats i chips, pommes frites, toast och liknande livsmedel. Oroväckande har akrylamid klassificerats som cancerframkallande hos människor.

Jag får här ett mycket dåligt samvete eftersom jag älskar chips och liknande produkter. För att sluta med dessa goda saker, fick jag för ca två år sedan hypnos och har därefter kunnat motstå chips. Som den ”chipsoman” jag är, gick det inte utan hypnos. Men med hjälp av hypnosen fick jag äckelkänslor för feta chips. Det enda jag idag unnar mig är liknande godis gjort av majs, typ ostbågar och liknande.

Åldrandet kan ökas i kroppen när glukosnivåerna är för höga, vilket händer vid diabetes. I ett icke-diabetisk tillstånd binder enzymerna glukosmolekylerna till proteiner som bildar glykoproteiner som är nödvändiga för normal kroppsfunktion. Men när blodsockernivån är för hög kan glukos binda till proteiner i kroppen genom icke-enzymatisk verkan. Detta driver bildandet av AGE och leder därmed till inflammation – vilket förklarar varför diabetiker lider av överdriven inflammation, ökad risk för allvarlig sjukdom och påskyndat åldrande.

Åldrandet stimulerar inflammationen. Bindningen av glukos till proteiner orsakar tvärbindning mellan proteiner, och länkar ihop dem på ett slumpmässigt och dysfunktionellt sätt. Detta uppträder genom att huden åldras med rynkor och minskad elasticitet. Invärtes får vi sjukdomar som grå starr, högt blodtryck, blodproppar och njurskador.

När fetter och oljor värms till höga temperaturer skapas ALEs (Advanced Lipoxidation End Products). Dessa är skadliga och mycket pro-inflammatoriska. Livsmedel som innehåller höga halter av både AGE och ALE är:

  • stekt och grillat kött och fjäderfä
  • djupfryst fisk
  • kaffe och coca cola
  • sojasås och balsamin-produkter
  • rökt mat

Kort sagt, snabbmat och till och med värmetorkad mjölk som används till spädbarn.

Men låt oss nu inte bli puritaner. Målet är balans. Mat utan hög fetthalt, högt socker och ett liv utan enstaka efterrätter, kakor, chips eller mellanmål skulle vara mindre roligt. Om du medvetet balanserar dessa livsmedel med antiinflammatoriska livsmedel och näringsämnen, kan du njuta utan skada.

4. Att bli äldre

Nivån av könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron faller när vi åldras och lägre hormonnivåer är inblandade i åldersrelaterad inflammation. Symtom på kronisk inflammation blir tydligare under och efter klimakteriet hos kvinnor och hos män, eftersom testosteronnivåerna minskar.

Kronisk inflammation har citerats som en orsak till sarkopi, muskelförlusten som uppstår vid åldrande. För båda könen accelererar tendensen till ökad inflammation vanligtvis efter ca 45-50. För att göra saken värre finns det bevis för att vårt immunförsvar kan bli mindre effektivt vid kontroll av inflammation när vi blir äldre.

Du kan inte stoppa åldrandet, men det finns överväldigande bevis på att du kan sakta ner åldrandet genom att minska eller förebygga skador som orsakas av kronisk inflammation.

5. Att vara överviktig

Övervikt och fetma är viktiga orsaker till kronisk inflammation. Detta beror på att överskott av fett utsöndrar proinflammatoriska föreningar. Det är lika farligt med äppelformad fetma (fett runt magen) som med päronformad fetma (fett runt höfterna). Fett runt höfterna, låren och botten utsöndrar proteiner som leder till inflammation och insulinresistens.

I ett samhälle där nästan 30% av befolkningen är fet och 62% är officiellt överviktiga, har fettets inflammatoriska roll blivit en viktig orsak till ohälsosam och ökat åldrande. Våra expanderande midjelinjer är kopplade till höga intag av proinflammatoriska, bearbetade livsmedel som har höga sockerarter och Omega 6-fetter, och till vår allmänt låga nivå av fysisk aktivitet, som i sig är proinflammatorisk.

Eftersom överflödigt fett är pro-inflammatoriskt och kronisk inflammation är en faktor i hjärtsjukdomar som stroke, diabetes, Alzheimers och ett antal cancerformer, är det knappast förvånande att övervikt är en riskfaktor för alla dessa sjukdomar.

6. Rökning och förorening

Exponering för luftföroreningar kan utlösa oxidativ skada och kronisk inflammation. Rökning är en ledande orsak till sjukdom, ökat åldrande och död, och stadsbor som utsätts för höga nivåer av dieselutsläppspartiklar är också i fara. Exponering för vissa bekämpningsmedel kan också utlösa inflammation.

7. Överflödiga fria radikaler

De flesta har hört att fria radikaler kan skada din hälsa. Det är faktiskt bara ett överskott av fria radikaler som är skadligt. Någon nivå av friradikalverkan är normal och en nödvändig del av immunsvaret mot patogener som bakterier och virus. Men överskott av fri radikal verkan kan faktiskt orsaka skador på celler och så småningom stora hälsoproblem.

Fria radikaler är små partiklar som bildas under miljarder kemiska processer som äger rum i människokroppen. Vi är gjorda av molekyler som i sin tur består av atomer, och både molekyler och atomer har elektroner som omger dem.

Elektroner är i allmänhet parade, men under vissa reaktioner kan en elektron bli lossad. Den återstående atomen (eller molekylen) blir nu en instabil ”fri radikal”. För att bli stabil måste fria radikalen fånga en elektron från en annan molekyl, men då blir den andra molekylen en fri radikal. En kedjereaktion av molekyler som avlägsnar elektroner från varandra. Processen av friradikalbildning kallas oxidativ skada, eftersom syremolekyler är involverade. När ett skuren äpple blir brunt är ett känt exempel på oxidativ / friradikalskada.

Överdriven friradikal / oxidativ skada på vävnaderna bidrar till åldersrelaterade sjukdomar från hjärtsjukdomar till cancer. Det finns ett antal kända faktorer som ökar nivåerna av fria radikaler i våra kroppar, vilket inkluderar rökning, strålningsexponering (till exempel ultraviolett, röntgen och allt radioaktivt ljus) och inflammation. När celler skadas av inflammation producerar de giftiga föreningar som utlöser frisättningen av överskott av fria radikaler. Den resulterande oxidativa stressen skadar ytterligare dessa celler, och denna process frigör en andra våg av inflammatoriska föreningar. Denna onda cirkel driver både sjukdomen och åldringsprocessen, såvida inte tillräckligt med antiinflammatoriska och antioxidantskydd finns på plats.

För några år sedan förklarade centrumet för miljö- och hälsovetenskap i Australien att: ”Bevis ackumuleras att de flesta av degenerativa sjukdomar som drabbar mänskligheten har sitt ursprung i skadliga fria radikalaktioner. Dessa sjukdomar innefattar ateroskleros, cancer, inflammatorisk ledsjukdom, astma, diabetes, senil demens och degenerativ ögonsjukdom. Processen med biologisk åldring kan också ha en friradikalbas.

Därför finns det ett växande konsensus bland forskare och kliniker som för att en livsstil ska vara fullständigt sjukdomspreventiv och hälsoskyddande bör inkludera livsmedel och kosttillskott med hög antiinflammatorisk och hög antioxidantkapacitet. Det här är mindre komplicerat än det låter, eftersom antiinflammatoriska och antioxiderande livsmedel ofta är samma mat.

8. Genetiska influenser

All sjukdom och åldersrelaterade sjukdomar orsakas inte uteslutande av livsstil och kostfaktorer. Genetiskt arv kan vara en bidragande faktor, och en avgörande faktor i enskilda sjukdomar. Starka genetiska riskfaktorer har också blivit involverade i cirka 5-8% av fallen av hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers och andra sjukdomar. Men för de flesta av oss är vårt öde inte skrivet i vår genetiska kod. Vårt genetiska arv kan göra oss mer eller mindre mottagliga för livsstil och kostpåverkan. Men du kan kontrollera detta.

Forskare som Federico Licastro och andra från University of Bologna anger att ”Alzheimers sjukdom, ateroskleros, diabetes och till och med sarkopi (muskelmassa) och cancer, för att bara nämna några, har en viktig inflammatorisk komponent, även om sjukdomsprogression verkar också beroende av individernas genetiska bakgrund.

Med andra ord är vissa gentyper mer mottagliga för åldersrelaterad sjukdom. Men samma forskare drar slutsatsen att ”kontroll av inflammatorisk status kan ge bättre chans till framgångsrikt åldrande.”

Att upprätta en antiinflammatorisk livsstil är en prioritet om du vill förbättra din hälsa. Det är dags för en omfattande antiinflammatorisk och antioxidantlösning.

Vill du veta mer, fortsätt läsa min blogg.

Monica

 

Tagged with →  
Share →